Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Slágerradar és milliméterpapíros fejtörő: a hét androidos szoftverei

Felismerheti a festőinas által fütyörészett slágert, diadalmaskodhat a lázadó vonalak felett, és tovább aludhat, ha megnyomja a szundi gombot.

Blueprint 3D

Letöltés.

Az iPhone-osok már meg is unhatták a Blueprint 3D nevű programot, de Androidra csak az elmúlt héten jött ki. A cím nem egy mérnöki alkalmazást takar, hanem egy helyenként kegyetlenül nehéz, megunhatatlan kirakósjátékot. A program nem mozgalmas, a játékos egy rajzasztalt és a rá kiterített milliméterpapírt nézi, amin valahogy nem akar összeállni a tervrajz. Addig kell forgatnunk, tekernünk a képet, amíg az ábra végre ki nem jön. Ritka idegesítő folyamat, de a végén áradó jóleső érzés a jutalom. Minden pálya a térlátás diadalával zárul.

A Blueprint olyan régen jelent meg iOS-re, hogy az Apple felhasználók már meg is unhatták mostanra. Nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson, ez a játék egyike a tényleg eltalált érintőképernyős programoknak. A keserű pirula, hogy a Blueprint valami 470 forintba kerül, de megéri.

Shazam 4.0



Letöltés.

A Shazam az egyik olyan alkalmazás, amivel már a kezdetek kezdetén is be lehetett mutatni, hogy mire jó egy okostelefon. A szoftver egy rövid felvételből is meg tudja mondani, hogy mit hallunk éppen a rádióban. A legújabb, négyes verziószámú változatban a felismerés sokat gyorsult, egyes számokat akár két-három taktus alapján is meg tud tippelni. A legtöbb ismert vagy friss slágert gond nélkül felismerte a program, a feldolgozásokkal, régiségekkel és remixekkel még akad gondja. Az izgalmas YouTube-sztároknak még nem barátja a Shazam.

Timely Alarm Clock



Letöltés.

Minden okostelefonra kell egy okos ébresztő alkalmazás, a Timely pedig nem csak okos, hanem szép is. A programhoz több tucatnyi színséma van, az egyszerű óra mellett képes tojásóraként is működni, és még köridőket mérő stopper is van benne. Ráadásul a Timely nagyon alvóbarát program, könnyen rá lehet venni, hogy halassza el öt-tíz perccel a felébresztésünket. A notórius elalvóknak a szép ébresztő helyett egy inkább az AlarmDroidot javasoljuk, ami képes matekpéldák mögé rejteni a szundi gombot. (Az utóbbi program azért is jó, mert az ember egy hónap alatt megtanul álmában osztani és háromjegyű számokat sorbarendezni.) Az app lényegében véve ingyenes, de reklámmentessé 255 forint befizetésével lehet tenni.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

IPadjére költöznek a legszuperebb autók, Super Marióék a városban garázdálkodnak, az iPhone pedig kiszámolja a jattot is.

Super Brothers

Az app az iTuneson

Túl béna volt a Super Mario a kék felhők és várkastélyok között játszódó történetével? Az Adidas által szponzorált, ezáltal virtuális cipő-, és ruhaboltokkal alaposan teleszórt játékban két hotdogra éhes testvérrel kell a városi pályák végére jutni. A hangeffektusok és a grafikai elemek mind-mind a Super Mario hangulatát idézik, fel lehet venni benne testnövelő gombát is, de elég sok új elemmel is találkozhatunk - ilyenek például a lejtők, a szörnyek, illetve a néhány lépés után megsemmisülő felhődarabkák.


Tip Grabber

Az app az iTuneson

Nem megy a matek, túl nehéz kiszámolni, ki mennyit fizet az étteremben vagy bárban? Ilyen helyzetekben segít a 270 forintba kerülő app. Bár eredetileg amerikai felhasználóknak szánták, képes a magyar éttermi számlákat is feldolgozni, csak a forint helyett jelez tévesen dollárösszeget. Ehhez csak le kell fotózni a számlán a tételeket és a végösszeget, és rákattintani a feldolgozás gombjára. Sajnos az app elég lassan végzi a szövegfelismerést, de cserébe elég hatékony, végszükség esetén pedig manuálisan is be lehet pötyögni a végösszeget. A fogyasztó személyek száma, és a borravaló nagyságának megadását követően kiszámolja, kinek mennyit kell fizetnie - ezáltal csak akkor lehet jól használni, ha a baráti társaság fogyasztása legalább megközelítőleg hasonló volt.

Road Inc. - Legendary Cars

Az app az iTuneson

A múlt héten az emberi test működését bemutató klassz oktatóprogramot találtunk, e heti ajánlatunk a legendás sportautók világába kalauzolja el az iPad használóját. Az e sorok írásakor akciósan ingyen is elérhető appban ötven különböző autóklasszis mindenre kiterjedő ismertetője érhető el a virtuális szalonban való körbenézéstől az archív fotókig és pontos műszaki adatokig. Alapból a program a Ferrari 250 GTO adatbázisát tartalmazza, de akár a Ford GT, a néhány évvel ezelőtti Bugatti Veyron, vagy a nyolcvanas évek Ferrari Testarossájának aktáit is letöltheti. Próbánk során a letöltés egy gyors netkapcsolaton sem volt fürge, és többször megszakadt, vélhetően az ingyenes verzióra rákattanó felhasználók által generált extra forgalom miatt. Pár nap múlva érdemes elővenni ezt az angol nyelvű appot bárkinek, akit kicsit is érdekelnek az autók.

0 Tovább

Króm és nitró: a hét legjobb androidos appjai

Remek autóverseny, a gyárinál okosabb Facebook kliens és két olyan böngésző, ami élménnyé teszi a netezést androidon. 

Asphalt 8

Letöltés.

Ritkán számít elismerésnek, ha egy játékot évekkel korábbi játékokkal hasonlítgatnak össze. Az legnépszerűbb tabletes autóverseny azonban beérte az öt-hat évvel korábbi autós programokat. A kocsik nagyszerűen néznek ki, a fényezés csillog, a pályát pedig már nem csak processzorkímélő dobozházak szegélyezik, hanem a figyelmünket elvonó dolgok történnek minden méteren.

Az autós játék pedig nem csak szép, de jó is. A pályák izgalmasak, az autók a tuninglehetőségek miatt változatosak, a gépi ellenfelek pedig kellően jók ahhoz, hogy ne unatkozzunk a volán mögött. A játék egyetlen szépséghibája, hogy nagyon sok opció fizetős. Azonban órákat lehet végigjátszani anélkül, hogy venni kellene valamit. A program 225 forintba kerül, és meg is éri ezt a pénzt.

Klyph

Letöltés.

A hivatalos androidos Facebook klienst valószínűleg senki sem szereti igazán. Van, de nem elég gyors, nem elég okos. Ezzel szemben a Klyph nevű program csinos, az Android világába illeszkedő, a legújabb Google appokra hasonlító dizájnnal rendelkezik. Ráadásul beszél magyarul, lehet benne beállítani témákat, és folyamatosan vasalják ki belőle a hibákat. Nagyjából mindent tud, amit egy Facebook alkalmazástól elvár az ember.

A programnak egy nagy csapdája van, hogy az ingyenes verzió reklámcsíkot jelenít meg a képernyő alján. A teljes verzió nem drága, 600 forintot kérnek érte, de az egyetlen plusz funkciója a reklámmentesség. Mindenképp megéri kipróbálni az ingyenes verziót, de ha nem tetszik, nem ez az egyetlen alternatív Facebook kliens. Még mi is fogunk foglalkozni több ilyennel.

A csapda, hogy a Klyph reklám nélküli Pro verziója 597 forintba kerül a Play boltban.

Böngészők

Letöltés: Firefox, Chrome.

Az Android beépített böngészője mindig hagyott maga után kívánnivalókat. A tapasztalt felhasználók ezért különböző alternatívákat - köztük a rendkívül népszerű Dolphin Browsert - használnak. Azzal, hogy a PC-ről már ismert Firefox megjelent Androidra, illetve a Chome böngészőnek új, tuningolt verziója jelent meg, sokkal jobb lesz a tabletek felhasználói élménye. Például már könnyen el lehet érni a számítógépen elrakott, megnyitott oldalakat, nem kell hosszú webcímeket bepötyögni.

  • A Firefox lényeges funkciói: kiegészítőkkel bővíthető, okos keresőmező, cikktisztító mód, ami olvashatóbbá teszi a weboldalakat.
  • A Chrome lényeges funkciói: gyors, stabil, szinkronizál az asztali Chrome böngészővel.
1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Saját testében turkálhat a legjobb oktatóappal, a Telekom ügyintézni segít, az Asphalt legújabb részében  pedig már ugratni is lehet.

The Human Body by Tinybop

Az app oldala az iTuneson

Mintegy nyolcszáz forintnak megfelelő eurót kell fizetni, de minden egyes forintját megéri ez a gyerekeknek szánt, de felnőttek számára is érdekes oktatóprogram, amely az emberi test működésébe avatja be használóját. Talán ez az app a valaha készült legjobb oktatóprogram, amit próbáltunk, ráadásul a külföldi készítője ellenére magyar nyelvű.

A kizárólag iOS-re elérhető appban gyerek és felnőttkorú, eltérő nemű emberek virtuális bábjain lehet megvizsgálni a test működését. A kezelőfelület rendkívül jól kitalált, szöveges információt csak minimálisat tartalmaz, és az is kikapcsolható. A baloldali piktogramok segítségével lehet kiválasztani, hogy a szervezet mely részeit szeretnénk egy-egy rétegként bekapcsolni a bábon. Például lehetőség van arra, hogy csak az emésztőrendszert, a keringési rendszert, vagy a csontozatot lássuk, de ezeket együtt is megjeleníthetjük.

Minden réteg esetében lehetőség van mélyebb vizsgálatra is: például működés közben láthatjuk a szívkamrák működését, az emésztőrendszert pedig úgy vizsgálhatjuk meg, hogy a bábot etetjük és itatjuk, felhalmozva gyomrában az élelmet. Ami aztán a vékony-, majd a vastagbélbe kerül, és távozik. Ötletesen van megoldva a szem működésének bemutatója is, amely az iPad vagy iPhone beépített kameráján át demonstrálja a szem alkotóelemeinek működését.

A baloldali beállítás menüből bekapcsolható, hogy a program magyarul kiírja az éppben bemutatott szervek és testrészek elnevezéseit. Ezekről részletes információkkal nem szolgál, de ez nem is baj, hiszen az appot úgy tervezték, hogy minden működését interaktív módon mutassa be. Ha valamit mélyebben szeretnénk megismerni, úgyis rá lehet keresni az interneten, de az kevésbé izgalmas.

Telekom

Az app oldala az iTuneson

IOs-re és Androidra is kiadta a mobil és vezetékes ügyfeleit mostantól egyetlen közös márkanéven kiszolgáló Magyar Telekom. A Telekom appot wifis kapcsolaton keresztül az ügyfélazonosító és a jelszó vagy kód birtokában lehet használni, telekomos mobilinternetes kapcsolat esetében azonban automatikusan beazonosítja az adott előfizetőt ezek megadása nélkül is.

Az appból el lehet érni minden telekomos előfizetéssel kapcsolatos ügyintézési lehetőséget, díjmentesen lekérdezhető az egyenleg, elektronikusan elvégezhető a számla befizetése, illetve meg lehet nézni a hűségpontok aktuális állását is. Az app egyben virtuális Kapcsolat-kártyaként is szolgál, a képernyőn megjelenő számsorral a kártya birtokosa a plasztikkártya nélkül is igénybe vehet kedvezményeket az elfogadóhelyeken. Egyben a legközelebbi Telekom ügyfélkapcsolati ponthoz is el tudja navigálni használóját az iPhone-ra tervezett, de iPaden is futtatható applikáció.

Asphalt 8: Airborne

Az app oldala az iTuneson

Megjelent a folytatása az egyik legismertebb táblagépes autóversenyes játéknak. Jutányosnak mondható, háromszáz forintnál alacsonyabb áron elvihető, ezért viszont csak korlátozott tartalomhoz jutunk. Az Asphalt 8 ugyanis freemium üzleti modellben készült, az extra pályákért és autókért és más könnyítésekért külön kell fizetni. Természetesen a játék orrán-száján a kedvező extra ajánlatokat promótálja, még a nyitóképernyőjén is csak ezek vannak, lejjebb kell görgetni ahhoz is, hogy egyáltalán játszhassunk vele.

Az új Asphalt futtatásához legalább iPhone 4, negyedik generációs iPod Touch, iPad 2, vagy iPad Mini szükséges, azaz nem feltétlenül a legújabb modelleken fut csak. Újdonságának a látványosabb pályák mellett az ugratók számítanak, amelyek jóval érdekesebbé teszik a játékmenetet. Természetesen továbbra sem szimulációról szól a program, viszont hosszan és látványosan lehet benne farolni és az ütközések kivitele is sokat javult. Miután a játék közel egy gigabájt, elég sokáig tart a letöltése, erre érdemes felkészülni.

0 Tovább

Pöttyök és mágia: a hét legjobb androidos programjai

A telefon Houdinija lehet a mobil érintés nélküli kinyitását lehetővé tevő programmal. A kicsit kevéssé bátraknak egy remek játékot és egy gyönyörű időjárás appot ajánlunk.

Air Swiper

Letöltés.

A Samsung Galaxy 3 egyik legviccesebb funkcióját - az érintés nélküli vezérlést - teszi elérhetővé a legtöbbb androidos telefonon a program. Tucatnyi funkciót rendelhetünk a mobil közelségi érzékelőjéhez. A legtöbb ugyan bődületesen kényelmetlen, de mindenért kárpótol az érzés, hogy egy integetéssel Harry Houdiniként lehet be- és kikapcsolni a készüléket.

Dots

Letöltés.

Az iPhone tulajdonosok már három hónapja játszhatnak a Dots nevű szenzációsan szép puzzlejátékkal, ami a héten jelent meg Androidra. (Ha más gyártók is követik ezt a gyakorlatot, akkor a héten iOS-ra megjelent Plants vs. Zombies 2-t körülbelül decemberben kapjuk meg.) A játék leginkább a Bejeweled kőkereső játékra hasonlít, csak még több figurát lehet benne csinálni, mert a pöttyökre rajzolt vonalaink keresztezhetik egymást. Igazi, felesleges öt percek elütésére való program.

Yahoo! Weather

Letöltés.

Ahhoz képest, hogy milyen sok androidos eszköz van, a Play Store-ban lámpással és nagyítóval kell keresni az igazán szép widgeteket. A Yahoo időjárás viszont programnak is szép, és remek widgetek is járnak hozzá. A program két dolgot csinál: elmondja milyen idő lesz és a Flickrre feltöltött fotókat mutogat a városról, ahol éppen vagyunk. Egy jó ébresztőórával párosítva egészen kellemes látvány reggelente.  Aki minimalistább, kép nélküli időjárás widgetet keresne, annak az OwWeathert ajánljuk.

1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Bam Fu

Az app oldala


Elő az ujjakkal, indulhat a küzdelem! A Bam Fut a legélvezetesebb nagyképernyős iPaden használni, de iPhone-on is működik. A feladat egyszerű, a képernyőn megjelenő kavicsok bökésre változtatnak színt, a rivális játékosoknak pedig az a feladata, hogy a saját színükkel tarolják le a teljes játékmezőt.  Egyetlen táblagépen a kár négyen is megküzdhetnek, egymás kezét lefogni ér!


Smash Cops


Az app oldala

Néztél már a CNN-en helikopterről közvetített amerikai autós üldözést? A néhány napig ingyenesen elérhető játékban pont ilyen szemszögből láthatók a történések. Az irányítás nagyjából olyan, mintha egy matchboxot lökdösnénk a szőnyegen, az autó hátuljának mozgatásával lehet kanyarodni és farolni a jobb kézzel, a rosszfiúk autóinak pedig a bal kézzel bökve lehet erőből nekihajtani. A dolog nehezét az adja, hogy a játék magától ad gázt, és persze tele vannak az utcák ártatlan autósokkal, akiket ki kell kerülni.


Bloody Harry


Az app oldala


Kik lehetnek az ellenségei egy organikus alapanyagokból dolgozó szakácsnak? Természetesen mutáns zöldségek és gyümölcsök, akik zombiként támadnak az utcán. Bloody Harry, a séf egy jókora pajszerrel és pisztollyal felszerelkezve vág köztük utat. A küldetések teljesítése után extra fegyvereket és páncélokat is felvehet, amire szükség is van, mert egyre brutálisabb növények támadnak rá. A játék néhány napig ingyenesen letölthető.

3 Tovább

Kipróbálhatja, mennyit öregedett a füle

Egyszerű tesztet tett közzé még 2009-ben a Noise Addicts oldal. A tucatnyi mp3-ból álló vizsgálattal azt lehetett otthoni körülmények között megmérni, hogy az embernek mennyit öregedett a füle.

Az emberi hallás 20 és a 20000 hertz közti intervallumon működik. A magas hangokat fiatal korunkban halljuk a legjobban, majd az öregedéssel ez a képesség lassan romlásnak indul. A felnőttek például a nagyon magas, 15-16 kilohertz feletti hangokat például nem feltétlenül hallják.

A teszthez csupán egy jó fülhallgatóra vagy hangfalra van szükség. Aki hangfallal teszi próbára a hallását, annak arra is figyelnie kell, hogy a kutyák hallása lényegesen jobb az emberénél. Az általunk nem észlelt hangok zavarhatják az állatokat.

A Techbázis gyorstesztje szerint egyikünk 14 Khz felett nem hall, másikunk pedig 18 Khz felett marad le a hangokról. Önöknek hol a határ? Írják meg kommentben, vagy osszák meg a Facebook oldalunkon a tapasztalataikat!

5 Tovább

Lepadlózott terepjárók: a hét legjobb appjai Androidra

A suliból ismert szókitalálós akasztófajáték, terepjárókkal és SUV-okkal vívott gyorsulási versenyek, valamint egy monotonitásában szórakoztató buszszimulátor várja azokat, akik strandolás helyett a telefonjukat nyomkodják.

Akasztófa

Letöltés

Annyira kevés a jó magyar vonatkozású játék - és ez alatt elsősorban a magyar nyelvi, kulturális játékokat értjük, nem a magyra fejlesztésűeket, hogy mindegyiknek nagyon örülünk, ha feltűnik a Google Playben. Az Akasztófa nem egy bonyolult játék, de pont alkalmas arra, hogy az ember a trolira várva elüssön vele négy-öt percet. Ország és városneveket, hírességek neveit, sportokat, növényeket és még számos kategóriából származó szavakat kell kitalálni a játékosnak. Ha olyan betűt kér, ami nincs a szóban, akkor az őt jelképező pálcikaember egy tagját felrajzolják az akasztófára. Ha elfogytak a testrészek, a játékos veszített. Legutoljára a malomjátéknak örültünk ennyire.

Drag Racing 4x4

Letöltés

Nem csak az Angry Birdshöz és múlt héten ajánlott Little Thiefhez hasonló népszerű játékok élnek meg az Androidon. A héten frissített Drag Racing 4x4 a Need For Speed játékok gyorsulós részeihez hasonló. Nagyon kell figyelni a tökéletes váltásokra, padlóig kell taposni a gázt, és addig kell tuningolni a kocsit, amíg a pénz tart.

A játék különösen attól válik viccessé, hogy a legnagyobb és leghivalkodóbb terepjárókkal vehetünk részt gyorsulási versenyeken. Ráadásul az első versenyhelyszín Moszkva, ahol egy Grigorij nevű főnököt kell legyőzni. Aki ezek után nem érzi magát gengszterek sofőrjének, az valamit rosszul csinál.

Bus Simulator 3D

Letöltés

A PC-n már régóta létező furcsa szimulátorok kezdenek megjelenni a Google operációs rendszerét futtató eszközökre is. Van már traktor és munkagép szimulátor, a héten pedig egy olyan program is megjelent, amivel egy busz vezetőülését foglalhatjuk el. A pályák nem túl bonyolultak, egy sima városi busz napi munkáját kell elvégeznie a játékosnak. Megállóról megállóra kell járni, pontosan fékezni, felvenni az utasokat, és lehetőleg nem ütközni senkivel a megállók között. A játék a telefon vagy tablet mozgásszenzorával irányítható, így a kormányzás különösen valósághű - és nagyon fárasztó. A program egyetlen hátránya, hogy nagyon sok benne a reklám, ám ezektől pár száz forintért megszabadulhatunk.

1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Minden idők egyik legjobb fodrászprogramja, valamint egy középkori ágyús és egy napjaink fegyvereit felvonultató lövöldözős játék várja a heti applistán.

Cannon Crasha

Az app oldala

Csak néhány napig lehet ingyenesen letölteni a remek ágyúval lövöldözős játékot. Bár jellegük hasonló, a Castle Crasha azért sokkal jobb az Angry Birdsnél, mert itt a harcos feleknek egyaránt van egy megvédendő váruk is. Az ágyúlövedék mellett bevethető varázslat, kezdetleges légierő, íjászok és páncélos harcosok is, akik különböző módon és irányokból támadják az ellent. Az iPades verziót nem csak egyedül, hanem akár egyetlen táblagépen ketten, egymás ellen is lehet játszani, ami egy hosszú utazás alatt kimondottan jó elfoglaltság.

Overkill 2

Az app oldala

A napokban jelent meg az ismert táblagépes játéknak számító Overkill folytatása. Az fps-ekre hajazó, látványos lövöldözős játék folytatásának nagy újítása a multiplayer játékmód, amely több iPhone és iPad készülék használatával érhető el. Az Overkill 2 biztosan nem a legbonyolultabb játék, ami a platformra született, de a játékos rögzített pozíciónak köszönhetően legalább nem kínszenvedés irányítani érintőképernyőn sem. Egy csomó fegyver és több pálya is elérhető a játékban, de ezek egy részéért fizetni kell az egyébként ingyenes játékban.

Toca Hair Salon

Az app oldala

Mindössze egy napig lehet ingyenesen letölteni a világ legviccesebb fodrászprogramját, amelyet gyerekeknek szántak az alkotók. Ebben a játékban a vicces mesefiguráknak lehet új frizurát készíteni. A munkához a képernyő alján lapozható felszerelést lehet használni, amelyben az olló és a fésű mellett hajnövesztő, festék, sampon és felnyíró gép valamint hajszárító is megtalálható. A kihívást az adja, hogy a figurák nem adják egyértelműen a tudtunkra, hogy milyen frizurát szeretnének, hanem az elvégzett műveleteket díjazzák mosollyal vagy fintorgással. A haj fizikája elképesztően jó a játékban, nem csak a gyerek, de anya is játszani fog vele.

0 Tovább

Robotlóval a csillagok ellen - a hét legjobb androidos appjai

A legnagyobb amerikai hős kalandjai, gejl zenékre rózsaszín tájon vágtató robotló és közel reménytelen védekezés az orkok hordái ellen. A hét legjobb appjai, amelyek ugyan nem feledtetik a hőséget, de segítenek elviselhetővé tenni.

Castle Defense



Letöltés

A toronyvédős játékok egy újabb képviselője, a műfaj minden előnyével és hátrányával. A játékban tornyokat kell építeni és tuningolni, hogy a folyamatosan érkező ellenséges hordák ne jussanak el a kastély kapujáig. A pályák egyre nehezednek, az ellenfelek egyre komolyabbak lesznek, néha csak a varázslat segít ellenük. Az egyszerű külső igazán addiktív játékot takar, könnyű elmerülni a folyamatos, tűzoltómunka jellegű védműépítésben. A meseszerű grafikával rendelkező játék egyetlen hátránya, hogy túl sok benne a reklám, de van annyira jó, hogy ezt is elnézzük neki.

Robot Unicorn Attack 2

Letöltés

Ennek a játéknak már a létezése is hihetetlen. A Robot Unicorn Attack egy egyszerhasználatos poénnak indult a Cartoon Network Adult Swim nevű, felnőttesebb műsorsávjának weboldalán. A játékban egy egyre gyorsabban futó unikornissal kell különböző akadályokat átugrani vagy szétzúzni, közben pedig az Erasure együttes egyik végtelenített dala szól. Az eredeti játék sikere után készült karácsonyi, heavy metal, evolúciós és retro verzió is. A közelmúltban megjelent második részbe pedig bekerültek a legfontosabb közösségi funkciók: lehet csapatokat alkotni és egymás ellen versenyezve zúzni a csillagokat. Továbbá lehet tuningolni a lovakat. Értelme továbbra sincsen, de nagyon vicces.

Major Mayhem



Letöltés

Major Mayhem önmagában nagyobb háborús hős, mint Rambó, Forest Gump és minden figura, akit Chuck Norris valaha eljátszott. Oda megy, ahová az elnök küldi őt, és ott aztán kegyetlenül rendet tesz, visszazárja a kennelbe a háború kutyáit. A játék ennek megfelelően egy a képernyő vad böködésére és az ellenfelek minél gyorsabban történő lekattintására építő nagyon vicces lövöldözős játék. A jó Mayhemre tankok, kutyák, nindzsák, kalapos nindzsák és vörös nindzsák támadnak, így a játékosnak nagyon észnél kell lennie. A játék pályái kellően rövidek egy-egy buszútra is elővehető, szórakoztató app.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Készítsünk saját Transformert, ugráljunk a japánok tévémacijával, a gyereket pedig a Mese.tv szórakoztatja.

Domo Jump

Az app oldala

Nem eredeti ötleten alapul, de gyerek és felnőtt számára is élvezetes játék a Domo Jump. Ennek főszereplője civilben a japán közszolgálati tévé kabalafigurájaként dolgozik. A folyamatosan ugráló Domóval a képernyőn megjelenő platformokon kell minél több bónusz felvételével feljebb jutni. Az ugrálás ritmusát a gép szabályozza, a játékos az iPhone vagy iPad megfelelő irányba döntésével tudja a megfelelő irányba dönteni a figurát. A lényeg, hogy Domo semmiképp ne zuhanjon a mélybe.


Mese.tv

Az app oldala

Sokat kell várakozni valahol? Apa kölcsönadja az iPhone-ját vagy az iPadet? Ha igen, akkor a gyerek nagy hasznát veheti a Mese.tv friss iOS-es alkalmazásának. Az appot sajnos alapvetően iPhone-ra tervezték, bár a képernyőnagyítással iPaden is használni lehet, és a videók ekkor sem néznek ki csúnyán, egyedül az alul és felül megjelenő csík zavaró. A kategóriákba sorolt, streamként elérhető műsorok megnyitásán túl az app nem tud semmit, sajnos ideiglenes offline mentést sem tesz lehetővé.




Transformers Construct-bots

Az app oldala

A Hasbro ingyenes appot adott ki a Construct-bots márkanevű Transformer játékrobotjaihoz. Az év elején bemutatott robotok sajátossága, hogy alkotóelemeik cserélhetők, így a járművé alakuló gépembereket a legkülönbözőbb eszközökkel és fegyverekkel lehet felszerelni. Erre van mód az appban is: a csontvázszerűen lecsupaszított vázra a játékos applikálhatja rá a neki szimpatikus fejet, lábat, de ha kedve tartja, akár egy lézerfegyvert pattinthat a robot nyakára, kerekeket a vádlijára a rendelkezésre álló 200 ezer virtuális érméből.


A kész robotok vicces mozdulatokat produkálnak, még táncoltatni is lehet őket, a virtuális gépekről pedig képernyőmentéseket lehet küldeni a Facebookra.  A robotokat egymás elleni harcba is lehet küldeni, ami azonban sajnos elég béna, a küzdelmet ugyanis nem lehet végignézni, csak egy tipizált animációt játszik le a játék, a végén pedig közli, ki a győztes. A megnyert pontokból tovább lehet fejleszteni a saját robotot, így ennek ellenére pár óráig biztosan ellesz vele a gyerek, ha már unja a legót.

0 Tovább

Szagolgatás nélkül is lehet parfümöt találni

Perfumance néven parfümajáló szoftvert fejlesztett egy magyar csapat. Nyolc illatszert kell értékelni, hogy az algoritmus megtanulja a felhasználó ízlését, és utána kilencedikre már tud ajánlatot tenni az app.



A Perfumance összegzi a parfümök adatait és a felhasználói élményeket a személyes szempontokkal. Az első használatkor egyszerű interakciókon keresztül térképezi fel a felhasználó ízlését, majd néhány személyes értékelés után kialakít egy profilt.A felhasználói jellemzőket és az adatbázisban lévő több ezer parfüm jellemzőit kifinomult címkerendszer rögzíti. A parfümök tulajdonságait hivatásos parfümőr határozza meg, míg az egyénre jellemző címkéket a felhasználó maga adja meg értékeléskor.

A korábbi értékelések alapján az app úgy tud parfümöt ajánlani, hogy a felhasználónak nem kell végigszaglásznia a teljes kínálatot. Az app más típusú ajánlási funkcióval is rendelkezik, például a sztárok kedvenc parfümjeire vagy a legtrendibb illatszerekre is felhívja a figyelmet.

Az alkalmazás egyelőre csak iOS-re érhető el, az androidos verzió várhatóan őszre lesz kész.

1 Tovább

Androiddal és iPhone-nal a hiperűrben

Eltűntek a dilítium kristályok, szivárog az oxigén, baj van a hiperhajtőművel és még a fluxuskondenzátorból is kifogyott a nafta. Sok problémával kell megküzdenie egy csillaghajó kapitányának. Szerencsére csak egy-két parancsot kell elkiáltania, és mindig van valaki, aki megnyomja a vész elhárításához szükséges gombokat. Legalábbis a filmekben így működik.

Az először a Cink által megtalált zseniális Spaceteam nevű iOS-re és Androidra is kiadott játék bebizonyítja, hogy ennyire azért nem egyszerű az űrutazás. Viszont sokkal viccesebb annál, mint amit a filmek mutatnak. A legalább két főt igénylő mobilos játékban a játékosok egy gombokkal teli vezérlőtábla előtt ülnek, a kijelzőn pedig folyamatosan érkezik valami utasítás. Csökkenteni kell az orbflow-t, ki kell vinni a szemetet, növelki kell az eigengenerátor hatásfokát, csupa-csupa sci-fi sületlenséget kell végrehajtani. A játékot nehezíti, hogy a gombok nem feltétlenül a mi kijelzőnkön vannak, ilyenkor át kell üvölteni a társunknak, hogy cselekedjen, különben felrobban a hajó.

A játék már két fővel is nagyon vicces káoszt eredményez. Négyen még jobb, garantált a szórakozás és a hajó megsemmisülése. (És van egy kísérleti nyolcfős mód is, na ahhoz gyávák voltunk.) A Spaceteam legnagyobb erőssége, hogy iPhone-on és androidos készülékeken is fut: ha a játékosok ugyanazon a wifin vannak, indulhat a kaland. Ilyet eddig még egy mobilos app sem tudott.

A program ingyenes, az egy dollárért megvehető kiegészítők a játékhoz nem szükségesek, a fejlesztő élete azonban könnyebb lesz tőle.

Letöltés: iOS, Android

1 Tovább

Gru és a haverok: a hét legjobb androidos appjai

A hőségszezon mellett itt az allergiaszezon is. Pollentérképet, kellően nehéz tolvajos ügyességi játékot és a Gru minyonjait megmozgató programot ajánlunk, amiben bárki a hónap dolgozója lehet.

Tiny Thief

Letöltés

Már a finn Rovio központjában is megunhatták az Angry Birds madarait - meg a velük díszített bögréket, hangszórókat, pendrive-okat és pólókat - mert a sorozat azonnali folytatása helyett a 5 Ants nevű fejlesztőcsapat Tiny Thief nevű játékának kiadásában segédkeztek inkább. A játékban egy kis tolvajt kell irányítanunk, mindig ellopva az adott pályán kijelölt tárgyat, meg mindent, ami még mozdítható. Az akció soha sem egyszerű, köteleket kell eloldani, őröket kell kicselezni, hordók mögé kel bújni, hogy biztonságosan továbbjussunk. Az első négy-öt pálya csak a trükkök betanulása, a következő hetvenen viszont már vért lehet izzadni. A játék ugyan körülbelül 600 forintba kerül, de minden fillérjét megéri.

Despicable Me

Letöltés

Az angol nyelvű Play Store ugyan az eredeti nevén említi a fenti játékot, de a statisztikák szerint a magyar játékosok nem hagyják átverni magukat, és tudják, hogy a Gru című animációs filmhez tartozó programról van szó. A Minion Rush alcímű játékban egy kis sárga minyont irányítunk, akinek az a célja, hogy az év dolgozója legyen a földalatti gyárban. Ehhez bonyolult, veszélyekkel teli pályán kell végigrohannia, minél több banánt gyűjtve. A játék irányításához összesen négy gesztusparancsra van szükség (jobbra, balra, ugrik, gugol), így kisgyerekeknek is ajánljuk a programot. Fontos azonban, hogy a szülő rá-ránézzen a gyerekre, a játék ugyais időnként felesleges kiegészítőket próbál rátukmálni a játékosra pár dollár vagy lájk értékben. A játék egyetlen hátránya, hogy nagyon sok adatot tölt le. Mobilneten nem is érdemes nekifogni, még wifin is perecekig tart, hogy elinduljon a játék.

Claritine Allergia Radar

Letöltés

Tüsszög, folyik a könnye? A vény nélkül kapható gyógyszer gyártója által szponzorált ingyenes applikáció az allergiásoknak segít a nyári hónapokban. A különböző növények polleneinek hatását bemutató kisokos mellett az app allergiatérképet is tartalmaz. Ebben azt lehet megnézni, hogy egyes növénytípusok - például csalánfélék, kenderfélék vagy különböző füvek - pollenjei Magyarország mely részén terjednek épp intenzíven. Az app részét képező pollennaptár az adott hónapban virágzó növényekről is tájékoztat. Egyelőre csak androdios verziója létezik, de hamarosan iOS-re is megjelenik az allergiaradar. Meg kell említenünk, hogy a program nem fukarkodik a Claritine reklámokkal, ám még fizetősben sem találtunk másik olyan szoftvert, amely ennyire jó allergianaptárat ad.

1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Előre és hátra fotózó app, a legjobb művészeti puzzle, és egy tengeri mentős játék a heti top 3-ban.

Frontback

Az app oldala

Jó lenne egy közös fotó a haverokkal, de nincs, aki elkészítse? Ilyen helyzetben jön jól a Frontback! Ezzel az appal az iPhone előlapi és hátlapi kamerájával is lehet fotózni. A két fotót egymás után kell készíteni, így a telefon tulajdonosának nem szükséges két irányban való fotózásra összpontosítania. A kész duplafotót utána meg lehet osztani a Facebookon és Twitteren is. Bár az appot iPhone-ra optimalizálták, iPaden is futtatni lehet a kisebb felbontást felnagyítva.

Marine Missions

Az app oldala

A gyerekek imádják a tableteket, nem véletlen, hogy a National Geographic Kids is készített számukra egy klassz játékot. Az amerikai app angol nyelven kommunikál, ezért a szülői segítség nem árt hozzá. Néhány perc után a használat könnyen elsajátítható. Egy jetpacket viselő mókás rákkal kell a világ különböző pontjaira hajózni, hogy ott  szennyezéseket szüntessünk meg, vagy természeti jelenségeken alapuló missziókat hajtsunk végre - eközben az óceánok neveit is könnyen meg lehet tanulni.  A természetes vizek megtisztítása az ujjakkal történik, egyszerűen rá kell bökni a szemétre, az olajfoltot pedig hosszan kell dörzsölni, végül az iPad rázásával kell kiüríteni a szemeteskukát. Más missziókban például szörfözni kell, vagy egy örvényből kihalászni a felszerelést, és vicces tengeri lényeket is össze lehet rakni a játékban. Pont annyira egyszerű, hogy egy kisgyerek imádja.

Artistico

Az app oldala

Azt valószínűleg nem lehet elmondani, hogy az átlagmagyar a festészet hatalmas rajongója. Ez a játék azonban a művészet iránt a legkevésbé sem fogékony embernek is kedvére való. Az Artisticóban világhírű festményeket kell összerakni egy fakó vázlaton a megfelelő helyezett darabkákkal. Kapásból Vincent Van Gogh Csillagos éj című festményével indít a játék, amelynek eredetije egyébként a New York-i Modern Művészetek mÚzeumában van kiállítva, és több mint százmillió dollárt ér. A játékhoz ingyenesen a "Modern művészet gyökerei" című modul érhető el, nyolc festménnyel, az egyéb korok festészetét feldolgozó extra csomagokért néhány dollárt kérnek el. Minden egyes festményről és azok festőiről is háttérinformációkat és érdekességeket lehet olvasni (angolul) a következő kirakós indítása előtt. Ez az app kifejezetten tabletre való, csak egy ilyen eszközön lehet jól játszani vele.

0 Tovább

Magyar videóval reklámoz a Google

Ismerős tájakat láthatott, aki belenézett a Google Nexus 7 táblagép és Chromecast tévéokosító eszköz bejelentésébe. A FullHD felbontású, az iPadnél is retinább felbontású kijelzővel felszerelt tablet képességeit egy nagy felbontású, látványos, Budapesten forgatott videóval mutatták be a San Francisco-i sajtóeseményen.

A magyar Faceteam akrobatikus kosártrükkjeit bemutató filmet nem a Google készíttette, készen találták a YouTube-on. A Britain's Got Talent tehetésgkutató műsort is megjárt csoport a Hősök terén, a Bazilika előtt, a Halászbástyánál és a Szabadság-hídon mutat be trükköket. Érdemes megnézni, óriási ugrásokv vannak benne.

0 Tovább

Játék készül Leslie L. Lawrence egyik krimijéből

Lőricz L. László A keselyűk gyászzenéje című könyvéből készít kalandjátékot a Mystery Interactive nevű magyar játékfejlesztő cég - adta hírül a Playdome videojátékos híroldal. A cég honlapján megtalálható képernyőfotók alapján a játék két dimenziós, részletesen megrajzolt hátterekkel fog rendelkezni. Minden képernyője olyan lesz, mint egy igényes képregény.



A fejlesztők nem csak a könyv átdolgozási jogát szerezték meg. A Lőrincz L. László személyesen is részt vesz a könyv játékká alakításában. A játék főcímében pedig többesszámban szerepel a "Leslie L. Lawrence Adventures" alcím, így elképzelhető, hogy A keselyűk gyászzenéjének sikere esetén folytatások is készülnek. A Playdome szerint PC-re és androidos eszközökre fog megjelenni a program, azt viszont nem lehet tudni, hogy mikor.



A keselyűk gyászzenéje 1990-ben jelent meg, így Leslie L. Lawrence rajongóinak bőven volt idejük elfelejteni, hogy ki volt a regényben a gyilkos. A kötet azonban ma is kapható, ha a játékosok elakadnak, biztosan fordulhatnak a könyvhöz segítségért.

0 Tovább

Így készül a zongora

Nem csak az lehet technológiai érdekesség, amiben a legmodernebb chipek, másodpercenként bitek milliárdjait továbbító üvegszálas kábelek, az emberiség össztudását tárolni képes merevlemezek vannak. A patinás Steinway & Sons zongoragyár lentebb megtekinthető videójában tulajdonképpen csak laminált szárított fával, vasöntvénnyel és acéllal dolgoznak, mégis lenyűgöző végignézni, hogy készül el egy hangszer.

0 Tovább

A hét legjobb androidos appjai

A vezetni tanulás kínjait felidéző parkolásszimulátor, egyre jobbá váló Google Maps és a keresőóriás saját könyvolvasó programja a hét legjobb androidos appjai közt.

Google Play Books

Az Androidot futtató eszközökön a héten újdonságként jelent meg a Google Play Books nevű program. Ez a Google saját könyvmegjelenítője, olyasmi, mint a Kindle for Android. A szoftver kiadásával egy időben tucatnyinál is több országban vált elérhetővé a cég e-könyvesboltja. Az árak magasabbak, mint a konkurens boltokban, de rendkívül sok ingyenes klaszikust lehet megtalálni. A program ráadásul tud robothangon felolvasni, a földrajzi helyeket is ki tudja emelve, így egy tappintással megnézhetjük térképen vagy wikipédián, hogy hol is járnak a hősök. A Google könyvtárba egyszerűen fel lehet tölteni a más forrásból származó könyveket, ám ezeken nem sikerült beüzemelni az extra funkciókat.

Google Maps

Az Android egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon jó térkép van rá. A Google Maps legújabb frissítése a Térkép új dizájnját hozza el a appba. Az utcák, terek ábrázolása térképszerűbb lett, jobban érezni, hogy az egyes utak mekkorák a valóságban. A sugárutak valóban sugárútnak tűnnek, és a sikátorokról is elsőre látni a kép alapján, hogy milyen szélesek. Az app remek útvonaltervező képességekkel rendelkezik, ráadásul ez a verzió már a bicikliseknek is segít tájékozódni.

Dr. Driving

A fővárosi autóvezetés legrémisztőbb részét, a parkolást teszi feladattá ez az alkalmazás. A játékban az egyik hüvelykujjunk az kormányon, a másik a gázon és a féken van, így kell minél pontosabban vezetni egy túlérzéken Maruti jellegű kiskocsit a városban. Ha elég jó sofőrré válunk, vehetünk nagyobb autókat, ám ehhez számos nehéz kanyart kell bevenni. A játék nem tolerálja a hibákat, a legkisebb koccanás után is kiveszi a kezünkből a kormányt, és nézhetjük, ahogy a sofőrünk egy rendőrnő előtt magyarázkodik.



Trafikok mindenek felett

A fentieken kívül a androidosok ezen a héten még a különböző trafikkereső appokat telepítették vadul a készülékeikre. A toplistában megtalálható cigikeresőket és néhány rejtőzködő, de jó appot korábbi cikkünkben teszteltünk.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iPhone-ra és iPadre

Végre jól használható a Google Maps, nosztalgiázhatunk a Prince of Persiával, és szerencsére nem lett giccses a hivatalos Micimackó app sem. Heti iOS top hármas válogatás.

Google Maps

Letöltés innen

Az iOS-re eddig csak iPhone-os verziója volt a Google térképének, a héten megjelent új verzió végre az iPaden is normálisan, teljes képernyős méretben, nagyfelbontásban működik. A 2.0-s verzió a megújult webes felülethez hasonlóan kezelhető, sokkal letisztultabb lett a menürendszere, és egyelőre béta verzióban, de már beépítve tartalmazza a navigációs funkciót is. Az új verzióban sokkal egyértelműbb lett a Street View használata is: a kicsi emberke helyett hosszan rá kell bökni egy térképfelületre, és a felnyíló kicsi ablakban lehet elérni többek közt a panorámaképes funkciót is. A 2.0-s kiadásban a helyek felfedezése is sokkal egyszerűbbé vált.

Winnie-the-Pooh / Micimackó

Letöltés innen

Félve nyomtuk meg a telepítés gombját A.A. Milne 1926-ban papírra vetett mesekönyvének appváltozatának adatlapján. Szerencsére a Micimackó eredeti változatának hivatalos kiadója, az Egmont cég nem esett túlzásokba a könyv digitális változatának kidolgozásakor: a végeredmény nem lett sem giccses, sem pedig ostoba. Az angol nyelvű hangoskönyvként hallgatható, illetve narráció nélkül is olvasható digitális kötet illusztrációinak alapjául E. H. Shepard eredeti rajzai szolgálnak. Ezeket csak minimális effektusokkal tették interaktívvá: az első oldalon például Micimackóra bökve hümmög és izeg-mozog a fatörzsön ülve, előtte pedig pattog a tűz. A folytatásban is csak minimális mozdulatokat tesznek a karakterek, így szerintünk a művészi érték nem sérült, de a kötet így jobban megfelel a mai gyerekek elvárásainak.  Az egyes fejezetek sorra jelennek meg a kötetből, melyek közül csak az első ingyenes, a már megjelent folytatásokat 2,7 euróért, vagyis 800 forintért mérik, csakúgy, mint a Shapard eredeti vázlatainak digitalizált kópiáit, a művészek önéletrajzait és egyéb információkat tartalmazó háttéranyagok.


Prince of Persia Retro


Letöltés innen

A Ubisoft ingyenesen elérhetővé tette a klasszikus PC-s játék grafikailag kissé feltuningolt, de hangulatában teljes egészében az eredetijével azonos változatát. A táblagépes verzió esetében jól sikerült megoldani az irányítást, a bal kéznél lévő virtuális gombokkal lehet jobbra-balra szaladni, a jobbnál lévőkkel pedig ugrani, guggolni, illetve mászni és lassan, pontosan lépkedni.  Ennek köszönhetően az élmény ugyanolyna, mint az 1989-es első részben, a grafikát pedig csak pont annyira újították fel, hogy a túlságosan kis felbontás miatt a mai fejlett tableteken ne legyen vállalhatatlanul csúnya a játék. Bárcsak minden konverzió ilyen jól sikerülne!

2 Tovább

Melyik a legjobb trafikkereső?

A hónap eleje óta kizárólag Nemzeti Dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni, ami a dohányosok dolgát jócskán megnehezíti. Nem csoda, hogy temérdek rivális trafikkereső alkalmazás jelent meg Androidra és iOS-re is. A “trafik” és a “nemzeti dohánybolt” keresőszavakra megjelenő magyar appokat próbáltuk ki. A programok esetében azt vizsgáltuk, hogy mennyire hatékonyan találják meg az üzleteket, praktikusan lehet-e velük szűkíteni a találatokat, tudnak-e más városban vagy kerületben keresni, elérhetők-e idegennyelvű változatban turisták számára, illetve kínálnak-e nyitvatartási vagy kínálati információkat az üzletekről.

Hol van cigi? 

Appfejlesztés helyett mobilra optimalizált weboldalt készített a Hol van cigi? csapata. Az oldal csak az alapfunkciókat tudja: a trafikok helyét, nyitvatartását, és mivel a Google Térképet használja, ezért navigációt is biztosít hozzájuk. A szolgáltatás képes használni a telefon beépített GPS-ét a helymeghatározáshoz, de egy legördülő listából magunk is kiválaszthatjuk, hogy melyik településen keresünk dohányboltot.

Mire érhető el? mobil böngészőben bármely platformon

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: nincs


Trafik kereső / Trafik Finder (iOS)

Ez a Cigiboltkereso.hu applikációja, amely nem tévesztendő össze az androidos “Trafikkereső”-vel. Ez az app gyorsan elindul, minden közelünkben lévői dohányboltot megtalált. Ezek kínálatáról ugyan nem, a nyitva tartásról azonban minden esetben szolgált információkkal. Az appban egy kilométeresre is lehet szűkíteni a trafikkeresés hatótávját, az esetleg nem szereplő dohányboltokat pedig manuálisan is fel lehet vinni az adatbázisába. A bal felső sarokban lévő ikonnal a nyitva lévő üzletekre is lehet szűrni, de ez a funkció nem működött tökéletesen, a közeli üzletet tévesen jelezte nem nyitva lévőnek az app. IOS-t használóknak ezt a programot ajánljuk a leginkább.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen, külön menüből

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, manuálisan is felvihető trafikok

Hol egy trafik?

Az andoridos app a hasonló nevű weboldal telepíthető verziója. Alapnézetben a mobiltól lekérdezett helyzet alapján listázza a legközelebbi dohányüzleteket. Távolságot számol, térképet mutat, valamit azt is írja, hogy mennyi idő van még leszaladni cigiért, mikor zár a trafik. A navigációhoz az App a Google Térképet használja, ezért akár tömegközlekedési eszközöket is javasol a dohányosoknak. Az appból és a webes verzióban egyaránt lehet új trafikokat hozzáadni. Az androidos appok közül ez tetszett nekünk a leginkább.

Mire érhető el? Androidweb

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: a webes verzióban lehet új trafikot felvinni.

Trafikradar

Az app első indításakor bekéri használója nemét és születési évét, ezt azonban csak egyszer kell megadni. Indítása elég lassú, még egy új és drága táblagépen is 10-15 másodpercet vesz igénybe. Az appnál nem lehet 5 kilométernél kisebb távra szűrni a dohányboltok listáját, pedig a belvárosban állva valószínűleg senki nem kíváncsi egy másik kerület üzleteire. Szerencsére ez nem okoz komoly gondot, mert mindig a közel eső trafikok kerülnek a lista elejére. Bár az appban elvileg automatikusan ki lehetne szűrni egyes boltokat a nyitva tartási idejükön kívül, ez tesztünk során nem működött, mert egyetlen közeli trafiknál sem volt olvasható a nyitás és a zárás ideje. Az árusított termékek között az üzletek mellett csak a “dohánytermék” megjelelölés volt olvasható, a pipadohány vagy cigipapír elérhetőségéről nem kaptunk információt a hetedik kerületi üzletek esetében.

Mire érhető el? Android, iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, táblagépes verziója is van


Trafikvadász

Ennek az appnak az első indítását wifin keresztül kell elvégezni, mert egy nagy adatbázisfájlt tölt le. Gyorsabban elindult fenti társánál, ám nem találta meg a szerkesztőségtől egyetlen sarokra lévő Nemzeti Dohányboltot. A nyitvatartásról vagy a kínálatról ebben az appban sem találtunk semmilyen információt a közeli trafikok esetében. IOS-en nincs külön tabletre optimalizált felülete, Androidon a tabletes kiadás is használható.

Mire érhető el? Android, iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez

Trafikkereső / Nemzeti Dohánybolt Kereső (Android)

Körülbelül húsz másodperc alatt töltődik be a fenti iOS programhoz névben hasonlító, ám eltérő fejlesztővel (Wombex) rendelkező alkalmazás. A program gyakorlatilag csak egy térkép nézetből és egy keresőmezőből áll. A betöltés végén egy olyan térképszelvényt látunk, aminek a közepén a pozíciónk vagy a keresőbe beírt utca van, és látni a környék összes trafikját. A szoftver csak térképet mutat, a navigációt magunknak kell megoldani annak alapján. A Trafikkereső elvben mutatja, hogy melyik üzletek vannak nyitva a keresés időpontjában, ám ez jelenleg hibásan működik.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen, többfunkciós keresőmező van.

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: mutatja, hogy melyik trafik van nyitva.

Smoky Point


Elég bizarr koncepció, hogy egy dohányboltkereső appnak saját kabalaállata legyen, a Smoky Point esetében ez egy hatalmas szivart pöfékelő mókus, aki folyamatosan a képernyő tetején füstölög. Bár ezt az appot is 17 éven felülieknek szánják, egy reflexjátékot is tartalmaz, amelyben a szivarozó mókusokra kell rábökni a szivar nélküliek között. A vadnyugati videojátékhoz hasonló látványvilágú appban is megtaláltuk az összes közeli dohányboltot, melyekről nyitvatartási információkkal is szolgált, de a kínálatról ebben sem lehetett tájékozódni. Kissé kényelmetlennek találtuk, hogy mindenáron a térképnézetre vált az app egy üzlet lekattintásakor, nem pedig annak adatlapját tölti be elsőként. A navigáció ikonja is lehetne kissé egyértelműbb, de a funkció maga működik. A programban elektromos cigarettát árusító üzletek listája is elérhető.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, reflexjáték, e-cigaretta-bolt adatbázis

Hol van a trafik?

A pipázó Sherlock Holmes sziluettjét ikonul választó program méltánytalan a nagy detektívhez. Átlagosan két elindításból egyszer hajlandó valóban működni, az információi pedig nem mindig pontosak. GPS alapján ki tudja listázni a környékbeli trafikokat, a városonkénti listázás viszont egész Budapesten csupán egy dohányboltot mutat. A program elvben képes navigálni, a tesztünk során azonban ezt a funkciót nem sikerült beüzemelni. Ha Sherlock Holmes ezt az appot használná, valószínűleg leszokna a dohányzásról.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen, de rosszul.

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: lehet kedvencnek jelölni a dohányboltokat.


Bláz

A frappáns nevű alkalmazás grafikai elemei leginkább egy energiaital vagy egy sztriptízbár reklámjához állnak közel. Az app néhány másodperc alatt elindul, és azonnal listázza a közeli trafikokat. Próbánk során a legközelebbi dohányboltot nem találtuk meg a listán, de a többi aránylag közel esőt igen. Az app a kínálatról nem szolgál információkkal, a nyitvatartásról azonban tájékoztatja használóját. A beépített térképes navigáció mellett kiterjesztett valóság technológiával a kamera élőképén is ki tudja rajzolni a közeli trafikok elhelyezkedését, irányát a program.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: kiterjesztett valóság, a kamera képére vetíti a trafikok elhelyezkedését

Trafik Világ

A trafikvilag.eu weboldal app verziója. Mapquest térképet, napi dohányos híreket és listanézetet tartalmaz. A szoftver sajnos nagyon félkész, a térképen arrébb navigálva például a szoftver nem tölti be az újabb dohányboltokat. A kereső pedig csak lista nézetben működik igazán jól. A szoftverből elérhető fizetős VIP verzió is, ami már navigációt, termék keresőt és pontgyűjtési lehetőséget is tartalmaz. Az utóbbival elvben kedvezményeket lehet majd elérni. A szolgáltatás webes verziója jóval használhatóbb, mint a félkész hatást keltő app.

Mire érhető el? Android, web

Ár: ingyenes, de van egy dolláros fizetős verzió is.

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs

Extrák: fizetős verzió kedvezményprogrammal

Dohánykereső - Tabak


Az ingyenes app táblagépünkön nem akart elindulni, androidos telefonunkon futott ugyan, de többször is megjelenített hibaüzeneteket, a térképi felületen a trafikok listáját egyáltalán nem volt hajlandó betölteni. A trafikok listáján is az első kerületi trafikokat listázta a hetedik helyett, ráadásul a legtöbb bolt neve mellett csupán a “Budapesti trafik” elnevezés szerepelt. Ez a program még navigációra sem volt hajlandó, csupán egy beágyazott Google Térképen jelenítette meg a trafikok címét. A kínálatról vagy a nyitvatartásról sem szolgált semmilyen információval.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? 

Tud más városban keresni? 

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: nincs

1 Tovább

Tíz appot ad ajándékba az Apple

Az iTunesban elérhető App Store szoftverbolt ötéves évfordulójára az Apple öt játékot, és öt egyébként fizetős appot kínál néhány napon át ingyen az iPhone-t, iPadet vagy iPod Touchot használóknak. Az ingyenes programok listáját az App Store nyitóoldalán lehet megtekinteni. Érdemes minél hamarabb letölteni az appokat, hiszen az ingyenes vásárlást követően a rendszer később is elérhetővé teszi a "megvett" applikációkat.

Az öt applikáció közül a Traktor nevű dj-program iOS-es kiadását mindenkinek érdemes letöltenie, hiszen ez egyébként húsz dollárba kerül, és a kedvenc számok összemixelésével órákig el lehet szórakozni egy iPaden. Az akció keretében az iPhone-os, olcsóbb kiadás is elérhető ingyen.

Az ingyenessé tett Infinity Blade II egy meglehetősen ostoba, kardozós akciójáték, viszont nagyon látványos a grafikája, ami a végletekig kihasználja az iPad és iPhone képességeit, ezért ennek ellenére is érdemes kipróbálni.

Az Over nevű appal a digitális fotókon lehet látványos feliratokat és ábrákat, logókat elhelyezni, míg a Where's My Water egy olyan ügyességi és logikai játék, amellyel akár egy anyuka is elboldogul.

A Barefoot World Atlas egy gyerekeknek szánt virtuális földgömb, amely a legfontosabb információkat mutatja be a világ összes országáról. Felszínén a készítők az adott országra jellemző találmányokat, szokásokat vagy helyszíneket is elhelyeztek, ezekről illusztrált ismertetőt lehet megtekinteni.

A Tiny Wingsben cuki madarakat lehet repülni tanítani úgy, hogy a szárnyukat mi irányítjuk a képernyő érintésével.

Neve és groteszk kivitele ellenére a Badlands egy jópofa játék, amelyben egy fura kis lényt kell az árnyékszerű világ buktatóin átnavigálni. Az irányítás itt is olyan egyszerű, hogy az érintőképernyőn keresztül sem zavaró.

A Day One egy elég klassz naplókészítő alkalmazás, amelyben fotókat és a helyszínek koordinátáit is el lehet menteni, de visszanézhetők az aktuális időponthoz tartozó időjárási adatok is.

0 Tovább

A hét legjobb appjai

Fast & Furious 6: The Game

Ritkán írunk olyan appról, amit nem ajánlunk jó szívvel, de a száguldó autókat felvonultató filmek legújabb darabját feldolgozó legújabb játék ezek közé sorolható. A már hatodik folytatásánál tartó film sem sorolható a művészeti remekek közé, ez sajnos a játékra is igaz. Még sosem próbáltunk olyan autós játékot, amiben ennyire rémes a vezetés élménye. Ez tulajdonképpen egy reflexjáték, amiben a legfontosabb szerephez a indítógomb megnyomása, illetve a váltó kapcsolása jut, kormányozni vagy gázt adni nem is szükséges. Még a driftelős pályákon is csupán egyetlen gombot kell lenyomni a képernyőn megfelelő ideig. Egy rossz váltással ugyan bármikor tönkretehetjük a járgányt, és elveszíthetjük a gyorsulási futamot, de hiába a jó grafika, a testreszabható - és valódi pénzért megvehető - autókínálat, ha a reflexjelleg kiöli az élményt a programból. Gyereknek csak óvatosan adjuk a kezébe az ingyenes játékot, mert extra tartalmakat bőségesen lehet vásárolni benne.


Ár: ingyenes, fizetős extrákkal

Platform: Android, iOS

Blitz Brigade

Át akarod szoktatni anyukádat a  Farmville-ről az fps-ekre? Akkor próbáltasd ki vele a Blitz Brigade-et! A játékot a francia Gameloft fejlesztette, a cég számos mobiljátéka ismert, többek közt az Asphalt című okostelefonos és tabletes szimulátor is tőlük származik. Ezúttal egy rajzfilmszerű grafikájú lövöldözős játék alapvetően multiplayer módra van kihegyezve, de a gyakorlópályáin a gép ellen is lehet küzdeni. Okostelefonon nagyon sokat szenvedtünk az irányításával, de tableten sem sokkal jobb a helyzet. A bal kézzel ugyanis nem csak célozni kell, hanem mozgatni a karaktert, mialatt a jobb kéz egyik ujja pedig a tűzgomb felett pihen. Kis képernyőn számunkra játszhatatlan volt a játék, de még egy iPad2-esen sem volt könnyű, még akkor sem, ha a célzást a készülék döntésére állítottuk, akkor ugyanis az volt zavaró, hogy nem jól látjuk a játékteret. Egymás elleni küzdelemre mindenképp érdemes a játék, hiszen ha mindenki bénán tud csak irányítani, egyenlőek az erőviszonyok. Extra tartalmakat ebben a játékban is dögivel tolnak a játékos képébe.


Ár: ingyenes, fizetős extrákkal

Platform: Android, iOS


Blosics

Unod már az Angry Birdsöt? Itt van helyette valami más. A Blosicsben élő téglákból álló struktúrákat kell lerombolni nagy szemekkel rendelkező golyóbisokkal, akik a madarakhoz hasonlóan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem a világ legforradalmibb appja, de így is lehet vele ütni jó pár percet.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

Musyc

Szereted a zenét? Akkor ezt a játékot imádni fogod: trükkös pályákat lehet benne építeni, amelyben a ledobált virtuális ketyerék mindegyike más-más hanggal szólal meg. Elég nehéz, de nem lehetetlen feladat teljes dallamokat kialakító pályákat építeni. Mivel a klimpírozással könnyen az idegeire mehetünk a közelben tartózkodóknak, érdemes halkan, vagy fülhallgatóval játszani.


Ár: ingyenes

Platform: iOS

0 Tovább

Pénzt is kereshet az okostelefon nyomkodásával

A legfrissebb appokra kíváncsi okostelefon felhasználókat és a visszajelzésre éhes programozókat köti össze a TestJockey nevű szolgáltatás. Néhány feladatért még pénzt is lehet kapni.

A pénzjutalmat a program fejlesztője ajánlhatja fel, ha úgy érzi, hogy egy-két dolgot mindenképpen ki kell próbálni az alkalmazásábanó. Például némi zsebpénzt jelenthet az alkalmazás kipróbálása annak a felhasználónak, aki először nézi meg, hogy régi ZTE Blade telefonon működik-e az app. A tesztplatformot nemzetközinek szánják, így akár az appok fordításának csiszolgatására is használható, így még véletlenül sem fog úgy kikerülni egy fiataloknak szánt app a szoftverboltba, hogy az magázza a felhasználót.



Az elosztott tesztelésre azért lehet szüksége egy fejlesztőnek, mert több száz különböző okostelefon van az embereknél. Az Android esetében nincs egy referenciakészülék, amin elég lenne kipróbálni a programokat. Csak a Samsung több mint egy tucatnyi képernyőmérettel gyárt mobilt.

A Virgo Systems fejlesztőcég, a BME és az ArtKlikk által létrehozott közösségi mobilalkalmazástesztközpont vissza nem térítendő európai uniós támogatásból jött létre. Kipróbálható appok még nincsenek a rendszerben, de hamarosan elindul a tesztközpont.

0 Tovább

Ettől butulsz el

A kiberthrillerekben, sci-fikben és a gyerekmesékben is helyet kaptak a videojátékok. Egy Travis Greenwood és Brett Roberts által összevágott húszperces videóban a legismertebb filmes játékjeleneteket lehet megnézni. A mixben szerepel a figyelmetlen játékos, aki mellett tűzharcot is vívhatnak, akkor sem néz fel a képernyőről, a Nindendo kütyükkel viccelődő Freddy Kruger. De helyet kapnak azok a szomorú játékfigurák, akik egyszerűen csak jók szeretnének lenni, vagy a galaktikus hőssé váló vidéki srác is.

Az egyveleg megtekintése mindenkienk kötelező, aki legalább egyszer ott ragadt egy játék előtt. A videó YouTube oldalán az is megtalálható, hogy pontosan melyik filmekből származnak a részletek. Persze még jobb játék megpróbálni kitalálni minél több filmet, és csak utólag ellenőrizni a listából.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek