A hónap eleje óta kizárólag Nemzeti Dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni, ami a dohányosok dolgát jócskán megnehezíti. Nem csoda, hogy temérdek rivális trafikkereső alkalmazás jelent meg Androidra és iOS-re is. A “trafik” és a “nemzeti dohánybolt” keresőszavakra megjelenő magyar appokat próbáltuk ki. A programok esetében azt vizsgáltuk, hogy mennyire hatékonyan találják meg az üzleteket, praktikusan lehet-e velük szűkíteni a találatokat, tudnak-e más városban vagy kerületben keresni, elérhetők-e idegennyelvű változatban turisták számára, illetve kínálnak-e nyitvatartási vagy kínálati információkat az üzletekről.

Hol van cigi? 

Appfejlesztés helyett mobilra optimalizált weboldalt készített a Hol van cigi? csapata. Az oldal csak az alapfunkciókat tudja: a trafikok helyét, nyitvatartását, és mivel a Google Térképet használja, ezért navigációt is biztosít hozzájuk. A szolgáltatás képes használni a telefon beépített GPS-ét a helymeghatározáshoz, de egy legördülő listából magunk is kiválaszthatjuk, hogy melyik településen keresünk dohányboltot.

Mire érhető el? mobil böngészőben bármely platformon

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: nincs


Trafik kereső / Trafik Finder (iOS)

Ez a Cigiboltkereso.hu applikációja, amely nem tévesztendő össze az androidos “Trafikkereső”-vel. Ez az app gyorsan elindul, minden közelünkben lévői dohányboltot megtalált. Ezek kínálatáról ugyan nem, a nyitva tartásról azonban minden esetben szolgált információkkal. Az appban egy kilométeresre is lehet szűkíteni a trafikkeresés hatótávját, az esetleg nem szereplő dohányboltokat pedig manuálisan is fel lehet vinni az adatbázisába. A bal felső sarokban lévő ikonnal a nyitva lévő üzletekre is lehet szűrni, de ez a funkció nem működött tökéletesen, a közeli üzletet tévesen jelezte nem nyitva lévőnek az app. IOS-t használóknak ezt a programot ajánljuk a leginkább.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen, külön menüből

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, manuálisan is felvihető trafikok

Hol egy trafik?

Az andoridos app a hasonló nevű weboldal telepíthető verziója. Alapnézetben a mobiltól lekérdezett helyzet alapján listázza a legközelebbi dohányüzleteket. Távolságot számol, térképet mutat, valamit azt is írja, hogy mennyi idő van még leszaladni cigiért, mikor zár a trafik. A navigációhoz az App a Google Térképet használja, ezért akár tömegközlekedési eszközöket is javasol a dohányosoknak. Az appból és a webes verzióban egyaránt lehet új trafikokat hozzáadni. Az androidos appok közül ez tetszett nekünk a leginkább.

Mire érhető el? Androidweb

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: a webes verzióban lehet új trafikot felvinni.

Trafikradar

Az app első indításakor bekéri használója nemét és születési évét, ezt azonban csak egyszer kell megadni. Indítása elég lassú, még egy új és drága táblagépen is 10-15 másodpercet vesz igénybe. Az appnál nem lehet 5 kilométernél kisebb távra szűrni a dohányboltok listáját, pedig a belvárosban állva valószínűleg senki nem kíváncsi egy másik kerület üzleteire. Szerencsére ez nem okoz komoly gondot, mert mindig a közel eső trafikok kerülnek a lista elejére. Bár az appban elvileg automatikusan ki lehetne szűrni egyes boltokat a nyitva tartási idejükön kívül, ez tesztünk során nem működött, mert egyetlen közeli trafiknál sem volt olvasható a nyitás és a zárás ideje. Az árusított termékek között az üzletek mellett csak a “dohánytermék” megjelelölés volt olvasható, a pipadohány vagy cigipapír elérhetőségéről nem kaptunk információt a hetedik kerületi üzletek esetében.

Mire érhető el? Android, iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, táblagépes verziója is van


Trafikvadász

Ennek az appnak az első indítását wifin keresztül kell elvégezni, mert egy nagy adatbázisfájlt tölt le. Gyorsabban elindult fenti társánál, ám nem találta meg a szerkesztőségtől egyetlen sarokra lévő Nemzeti Dohányboltot. A nyitvatartásról vagy a kínálatról ebben az appban sem találtunk semmilyen információt a közeli trafikok esetében. IOS-en nincs külön tabletre optimalizált felülete, Androidon a tabletes kiadás is használható.

Mire érhető el? Android, iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez

Trafikkereső / Nemzeti Dohánybolt Kereső (Android)

Körülbelül húsz másodperc alatt töltődik be a fenti iOS programhoz névben hasonlító, ám eltérő fejlesztővel (Wombex) rendelkező alkalmazás. A program gyakorlatilag csak egy térkép nézetből és egy keresőmezőből áll. A betöltés végén egy olyan térképszelvényt látunk, aminek a közepén a pozíciónk vagy a keresőbe beírt utca van, és látni a környék összes trafikját. A szoftver csak térképet mutat, a navigációt magunknak kell megoldani annak alapján. A Trafikkereső elvben mutatja, hogy melyik üzletek vannak nyitva a keresés időpontjában, ám ez jelenleg hibásan működik.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen, többfunkciós keresőmező van.

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: mutatja, hogy melyik trafik van nyitva.

Smoky Point


Elég bizarr koncepció, hogy egy dohányboltkereső appnak saját kabalaállata legyen, a Smoky Point esetében ez egy hatalmas szivart pöfékelő mókus, aki folyamatosan a képernyő tetején füstölög. Bár ezt az appot is 17 éven felülieknek szánják, egy reflexjátékot is tartalmaz, amelyben a szivarozó mókusokra kell rábökni a szivar nélküliek között. A vadnyugati videojátékhoz hasonló látványvilágú appban is megtaláltuk az összes közeli dohányboltot, melyekről nyitvatartási információkkal is szolgált, de a kínálatról ebben sem lehetett tájékozódni. Kissé kényelmetlennek találtuk, hogy mindenáron a térképnézetre vált az app egy üzlet lekattintásakor, nem pedig annak adatlapját tölti be elsőként. A navigáció ikonja is lehetne kissé egyértelműbb, de a funkció maga működik. A programban elektromos cigarettát árusító üzletek listája is elérhető.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, reflexjáték, e-cigaretta-bolt adatbázis

Hol van a trafik?

A pipázó Sherlock Holmes sziluettjét ikonul választó program méltánytalan a nagy detektívhez. Átlagosan két elindításból egyszer hajlandó valóban működni, az információi pedig nem mindig pontosak. GPS alapján ki tudja listázni a környékbeli trafikokat, a városonkénti listázás viszont egész Budapesten csupán egy dohányboltot mutat. A program elvben képes navigálni, a tesztünk során azonban ezt a funkciót nem sikerült beüzemelni. Ha Sherlock Holmes ezt az appot használná, valószínűleg leszokna a dohányzásról.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen, de rosszul.

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: lehet kedvencnek jelölni a dohányboltokat.


Bláz

A frappáns nevű alkalmazás grafikai elemei leginkább egy energiaital vagy egy sztriptízbár reklámjához állnak közel. Az app néhány másodperc alatt elindul, és azonnal listázza a közeli trafikokat. Próbánk során a legközelebbi dohányboltot nem találtuk meg a listán, de a többi aránylag közel esőt igen. Az app a kínálatról nem szolgál információkkal, a nyitvatartásról azonban tájékoztatja használóját. A beépített térképes navigáció mellett kiterjesztett valóság technológiával a kamera élőképén is ki tudja rajzolni a közeli trafikok elhelyezkedését, irányát a program.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: kiterjesztett valóság, a kamera képére vetíti a trafikok elhelyezkedését

Trafik Világ

A trafikvilag.eu weboldal app verziója. Mapquest térképet, napi dohányos híreket és listanézetet tartalmaz. A szoftver sajnos nagyon félkész, a térképen arrébb navigálva például a szoftver nem tölti be az újabb dohányboltokat. A kereső pedig csak lista nézetben működik igazán jól. A szoftverből elérhető fizetős VIP verzió is, ami már navigációt, termék keresőt és pontgyűjtési lehetőséget is tartalmaz. Az utóbbival elvben kedvezményeket lehet majd elérni. A szolgáltatás webes verziója jóval használhatóbb, mint a félkész hatást keltő app.

Mire érhető el? Android, web

Ár: ingyenes, de van egy dolláros fizetős verzió is.

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs

Extrák: fizetős verzió kedvezményprogrammal

Dohánykereső - Tabak


Az ingyenes app táblagépünkön nem akart elindulni, androidos telefonunkon futott ugyan, de többször is megjelenített hibaüzeneteket, a térképi felületen a trafikok listáját egyáltalán nem volt hajlandó betölteni. A trafikok listáján is az első kerületi trafikokat listázta a hetedik helyett, ráadásul a legtöbb bolt neve mellett csupán a “Budapesti trafik” elnevezés szerepelt. Ez a program még navigációra sem volt hajlandó, csupán egy beágyazott Google Térképen jelenítette meg a trafikok címét. A kínálatról vagy a nyitvatartásról sem szolgált semmilyen információval.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? 

Tud más városban keresni? 

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: nincs