Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Élessze újra régi laptopját ingyen!

Újjáélesztené a régi laptopját? Találtunk ehhez egy remek szoftvert, a Linux Mintet! Korábban ugyan hasonló célokra már ajánlottuk a Jolicloudot, de annak fejlesztői nem sok beállítási lehetőséget adnak a felhasználónak, ezért aki szoftvereket is szeretne telepíteni a kedve szerint, az jobban járhat ezzel az ingyenes operációs rendszerrel.

A Linux Mint honlapján több verziót is találni a szoftverből: ezek közül az Xfce nevűt elvileg gyengébb PC-kre is fel lehet telepíteni, de nagyon fapadosnak és kiforratlannak találtuk. A standard Linux Mint 11-essel viszont problémamentesen boldogultunk, olvasóinknak is ezt ajánljuk kipróbálásra, CD-re és DVD-re írható változatban érhető el.Konyhai wifirádióvá alakult a régi laptop

Próbánk során egy 768 megabájt memóriával és 1,6 gigahertzes, egymagos Pentium M processzorral szerelt hatéves laptopon a Mint zökkenőmentesen működött. A laptopot egyébként egy eBayről tízezer forintért megrendelt, utángyártott akkumulátorral élesztettük újra, ezzel jelenleg nagyjából háromórás üzemidőt biztosít, ami otthoni netezésre, filmnézésre bőven alkalmassá teszi. 

Egy tízezer forintos, hangszórós Logitech laptopalátéttel még a hangzását is sikerült tökéletesíteni, így a dobozhangú őslaptop tökéletes konyhai netrádiós és sorozatnéző masinává alakult. 


A TV2 online elérhető műsorait a Mint alól problémamentesen meg tudtuk nézni, míg az RTL Most oldalaival nem boldogultunk, ezeket ugyanis csak Silverlight pluginnel lehet élvezni, ennek linuxos megfelelője pedig folyamatosan összeomlott.  A Magyar Rádió Hangtára ugyancsak problémamentesen működött a Minttel, ahogy az MTV Videotár is, bár itt a beágyazott lejátszó ablakán jobb klikkel kattintva kellett kimásolni a videó URL-jét, és beilleszteni azt az eleve a rendszer részét képező VLC Playerbe, amellyel a különböző internetrádiókat is lehet hallgatni.


Nem gyorsulja le az XP-t, de sokkal nehezebb tönkretenni

A Linux Mint egyébként az ugyancsak ingyenes Ubuntu Linuxon alapul, de készítői jelentősen optimalizálták a működését, amit az is jól jelez, hogy míg a kifejezetten gyenge PC-kre szánt Xubuntu tesztlaptopunkon nyögvenyelősen futott, addig a Minttel semmi hasonló problémát nem tapasztaltunk.

Ugyanakkor téveszmének bizonyult az, hogy a régi Windows XP-nél sokkal gyorsabb a Linux, nagyjából azonos volt a két rendszer sebessége. A Mint nagyjából egy perc alatt startol el, ami egy régi, nem karbantartott Windows feléledésénél egy kicsivel fürgébb, működését tekintve azonban nem veri kenterbe a jó öreg XP-t, hasonló tempóval működnek alatta a tipikus szoftverek.A teszteléshez használt, hatéves laptopon élvezhetően lehetett internetezni, filmet nézni, zenét hallgatni, de a HD-felbontású videók már szaggattak rajta. A wifi azonnal működött, de a monitor és a tapipad beállításával sem voltak gondok, emellett az USB-s hangszóróval is kompatibilis volt a rendszer.

Miért érdemes mégis lecserélni? Mert ingyenes, és képes kiváltani az esetleg nem eredeti Windowst, ráadásul sokkal nehezebb elrontani annál: jóval kevesebb kártevő támadja, és a honlapokon felvillanó kamuvírusirtókat sem lehet telepíteni rá, azaz egy 1.0-s felhasználó sem igazán tud kár tenni benne.

Ami kellhet, benne van

A Mint telepítése nem igényel túl sok hozzáértést, egyedül az szokatlan, hogy a CD-ről, DVD-ről indításkor először elindítja magát Live verzióként, és egy ikonnal lehet elindítani a telepítést, amelynek beállításaival bárki elboldogul, nagyjából csak a rendszeridőt és a nyelvet kell beállítani. Az első indításkor a rendszer félig magyar, félig angol felülettel fogadta tesztelőnket, de egy újabb ki-, és bekapcsolás után a teljes Mint magyarul kommunikált, beleértve a böngészőt és a magyar helyesírás-ellenőrzővel szerelt LibreOffice-t is.Alapból a Firefox böngésző van a Mintben, de a Szoftverkezelő pontra kattintva le lehet hozzá tölteni például a Chromiumot (a Google Chrome helyett), vagy akár az Operát is, egyedül Internet Explorer és Safari nem létezik erre a platformra. A Szoftverkezelő egyébként nagyon kényelmesen használható, a kiválasztott program adatlapján csak rá kell klikkelni a Telepítés gombra, és a rendszer automatikusan letölti és installálja azt.

A Linux Mint gyakorlatilag nem igényel semmilyen karbantartást, az összes feltelepített szoftvert saját magától frissíti, ami azzal jár, hogy néha megjelenik egy ikon a tálcáján, és le kell okézni ezeknek a telepítését. A Windowshoz szokott felhasználóknak egyedül azt kell megszokniuk, hogy itt az ehhez hasonló műveletekhez a rendszergazdai jelszót is be kell pötyögni, amit a telepítés során kell megadni. Érdemes egy vendégfiókot is létrehozni a gépen, így ha átjön egy ismerős, az egy teljesen szűz felületen nézheti meg mondjuk a leveleit, nem kell véletlenül sem saját adataink között kutatnia.

0 Tovább

HD-videós búvármaszk nyaraláshoz

Öt megapixeles felbontásra képes és 136 fokos látószöggel rendelkezik a Liquid Image búvármaszkba épített videokamerája. A készülék kéz nélkül is használható, egyedül a fotó és a videó mód közti váltogatáshoz kell megnyomni a Miután bekapcsoltuk a felvételt, már csak le kell merülni és nézni a halakat.

A maszk bővíthető lámpákkal és SD-kártyával. Az egész rendszer négy darab ceruzaelemről vagy akkumulátorról üzemel, így a töltögetésével sem kell sokat törődni. Ára 350 dollár, ám létezik belőle olcsóbb, 720p-s videófelvételre nem képes verzió is.

0 Tovább

Egészségünkre vigyáz az okos karperec

Étkezésünkre, vérnyomásunkra, alvásmintáinkra és életstílusunkra is figyel a jövő karkötője. A korábban divatos Bluetooth-os audio eszközökkel bemutatkozó San Francisco-i Jawbone most a felhasználók életét akarja meghosszabbítani.

Az egyszerű műanyag karperecnek tűnő UP minden elképzelhető információt megpróbál összegyűjteni a felhasználó étkezési- és alvási szokásairól, valamint az egészségi állapotáról. A karkötő az okostelefont használja az adatok elküldésére, és diagnózist, életstílus változtatási tanácsokat is a mobil képernyőjén lehet majd megtekinteni.

A Jawbone szándéka szerint az UP karpereccel egyáltalán nem kell majd foglalkozni. Elég viselni az eszközt, és időnként ránézni a diagnózisra. Az UP által nyújtott információk beköthetőek lesznek a közösségi oldalakra is, hogy a felhasználók az ismerőseikből meríthessenek erőt az életük megváltoztatásához.

0 Tovább

Még olcsóbb lett a reklámos Kindle

Komoly árcsökkentésbe kezdett az Amazon, ám sajnos a csak Amerikában elérhető, képernyővédő helyett reklámokat megjelenítő Kindle árát nyeste meg. Aki vállalja, hogy mobilnetes e-könyv-olvasóján könyves reklámokat néz borítóképek helyett, most 140 dollárért szerezheti be az eszközt. Ez pont egy dollárral több, mint a mobilnet nélküli sima Kindle ára.

Az eddigi visszajelzések alapján az Amazon nagyon ügyesen választja meg a hivatalosan Kindle with Special Offers (KSO) készüléken megjelenő reklámokat. Leárazott címeket, ajándékutalványokat, videojátékokat hirdet, csupa olyasmit, amit a könyvet szerető, szórakozni vágyó felhasználók amúgy is megvennének. 

A mostani KSO akciónak egyetlen szépséghibája van: az eszközt csak amerikai címre lehet megvenni. Akik tehát Magyarországi házhozszállítással szeretnének Kindle-t, azoknak továbbra is 189 dollárjukba (plusz húsz dollár postaköltség) fog kerülni az olvasó. Az épp Amerikában nyaralók, kinti ismerőssel rendelkezők viszont így is jól járhatnak a leárazással.

Kell még egy tablet

Várhatóan az Amazon jelenlegi helyzetén csak egy kicsit fog javítani az arcátlanul leárazott reklámos Kindle. A piacvezető olvasót több versenytársa szorongatja: az iPad-et drágállók többnyira a Barnes&Nobl könyvkiadó Nook Color nevű olvasó-tabletje mellett döntenek, a Google pedig most szállt be a versenybe az iRiver Story HD nevű wifis, 3 millió ingyen könyvet kínáló kütyüvel. Hónapok óta pletykálják, hogy a tabletes szoftverrel egyébként rendelkező Amazon ki fogja adni a saját táblagépét, amelyen a könyvesbolt mellett szoftver- és zenebolt is lesz, a bejelentés idejére azonban még tippek sincsennek.

0 Tovább

Öt fülét hegyezi a Zoom hangfelvevője

A jó sztereo hangfelvevő az egyik legjobb dolog, amivel megajándékozhatja magát az ember. Fel lehet venni a gyerek első mondatait, el lehet meséltetni a nagyival a család történetét, és persze meg lehet próbálni hazavinni pár számot a koncertekről.

A Samson legújabb Zoom H2n felvevője különösen alkalmasnak tűnik az összes fenti feladatra. Öt mikrofonkapszulája van, így lehet vele surround hangot rögzíteni, de használhatjuk csak a két előre néző mikrofont, hogy a hátunk mögött tomboló közönség ne legyen rajta a felvételen. Ha pedig sikerült összehaverkodnunk a hangmérnökkel, akkor rá is lehet dugni a keverőpultra.

A felvevő 199 dollár körüli áron kerül majd a boltokba. Elődje, a H2 ötvenezer forint körüli áron kapható hazánkban.

0 Tovább

Zsebrevágható olcsó 3D-s lejátszó

Érdekes kütyüt talált az olcsó kínai eszközöket árusító Brando webboltban az Engadget csapata. A Gadmei P83 nevű médialejátszó rettentően olcsó, csupán 179 dollárt kérnek érte, ami bagatell ahhoz képest, hogy a kütyü nyolc hüvelyk képátlójú, szemüveg nélküli 3D-s kijelzővel rendelkezik. 

Az eszköz egyetlen szépséghibája, hogy a felhasználónak magának kell levadásznia a 3D-s tartalmat a lejátszóhoz. Ilyet pedig jellemzően Blu-rayen adnak ki, nem pedig letölthető verzióban.

A kijelzőtől eltekintve a Gadmei P83 hardvere szokványos: négy gigabájt beépített memóriája van, amit SD-kártyával lehet tovább bővíteni, 1280*768 pixeles felbontásra képes, a számítógéphez pedig USB-n keresztül lehet csatlakoztatni. Tablet funkciókkal nem rendelkezik, csak videónézésre alkalmas.

0 Tovább

Ingyenjáték: szabadon letölthető a Team Fortress 2

Esőre áll az idő - a bátrak azért kinézhetnek a Múzeumok Éjszakájára - hideg van, elképzelhető, hogy a Pilisben túrázás vagy a Kopaszi gáton sörözés helyett a gép előtt fogjuk tölteni a hétvégét. Szerencsére a Valve most tette ingyen elérhetővé az egyik legjobb online lövöldét, a Team Fortress 2-t. Így van, nem kell érte semmit fizetni, nincsenek zárolt részek, fizetős extrák, pénzért beszerezhető pluszpályák. Boldogság van.

A Team Fortress 2 a játéktervezés egy kisebb csodája. Eszméletlen mennyiségű munka ment bele a karakterekbe, az egymással szemben álló kék és vörös csapat épületeibe, a fegyverek és kasztok kiegyensúlyozásába. Érdemes belenézni a Valve által kiadott Game Developer Conference-es diasorokba, amelyek a grafikai tervezésről, a sziluettekből is felismerhető figurákról és a hangulati elemek kitalálásáról szólnak.

Eddig az elmélet, akit nem érdekel, el se kell olvassa. A gyakorlat egyszerűbb: kilenc kaszt van, amelyek más-más feladatot látnak el a pályán. Fedezőtüzet adó géppuskás, hátbaszúrós kém, orvos, mesterlövész, gyors és veszélyes felderítő, robbantóember, katona és így tovább. Ezekhez persze járnak változatos kiegészítők, alternatív fegyverek, amelyeket ki kell ismerni. 

A játék telepítéséhez az ingyenes Steam játékbolti kliens szükséges és regisztráció. Nem lennék meglepve, ha a szerverek tele lennének újoncokkal, de még így is megéri kivárni a sorunkat. Harcra fel!

0 Tovább

Geekturiszt: múzeumok éjszakája különkiadás

Tele van a város... technikatörténettel. A Múzeumok Éjszakája alkalmából rengeteg régi gépet, technológiai érdekességet, máskor nem látható egzotikumot nézhetünk meg, csak ügyesen kell válogatni.

Még számítógépek sem voltak - sőt még másik hősünk, Charles Babbage sem kezdett el mechanikus számológépén dolgozni -, amikor Joseph Marie Jacquard francia takács kitalálta, hogyan lehetne gyorsítani a szövést. Automata, programozható szövőgépet készített, ami lyukkártyák sorozatáról olvasta be, hogy milyen mintát szőjön. A módszer nem volt teljesen eredeti, két korábbi francia szövőmester is próbálkozott lyukkártyával, ám a Jacquard gépe volt az első, ami emberi felügyelet nélkül tudott működni.

A Múzeumok Éjszakájának logikus kezdőpontja az Óbudán található Textilmúzeum, ahol nem csak egy Jacquard-gépet lehet megnézni, de Bacsek István takácsmester be is mutatja működés közben a masinát.

A XIX. század MSN-je

Az égegyadta világon minden a távíróval kezdődött: legalábbis minden fontosabb dolog, amit ma is használunk. A távíró volt az első igazán gyors aszinkron üzenetváltási mód, itt találták ki azokat a rövidítéseket és kódokat, amelyekkel pár pengővel, centtel, pennyvel le lehetett tornászni az üzenetek árát. A mai chatszleng nem is huszadik századi találmány, már száz évvel korábban is használták, csak az xxx (kisses) helyett azt küldték 88, azaz Loves and kisses. A Múzeumok Éjszakáján a Postamúzeumban lehet megtekinteni A telegráftól az SMS-ig című kiállítást, ami a sürgönyről, a táviratozásról, a hazai hírközlő rendszerekről szól. 

A listán nem találom a Telefónia múzeumot, pedig az is kötelező zarándokhely. Szombaton vagy vasárnap érdemes meglátogatni, mert van kipróbálható telefonközpontjuk.

Játék a delejjel!

Sajnos differenciálgépet nem találunk Magyarországon, legközelebb a londoni Science Museumban lehet megnézni Babbage mechanikus számítógépét. A hiányon felülemelkedve a belvárost, azon belül pedig az Elektrotechnikai Múzeumot ajánlom következő célpontnak. A Kazinczy úti épületben az elektromosság hőskoráról szóló kiállítást és a miniatürizálás kora előtt készült elektromos háztartási eszközöket nézhetünk meg. Külön öröm, hogy a remek békebeli cégnevekhez - Standard, Egyesült Izzó! - tartozó plakátokból is van kiállítás.

Hasonló témával készült az Országos Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára is, gépmodellek, a Camera Obscurától a Polaroidig tartó fényképezéstörténeti kiállítás várja a Prielle Kornélia utcára látogatókat. Aki kinéz a város szélén található intézménybe, mindenképpen köszönjön az ország egyik első nagyszámítógépének, az Ural-2-nek is.

A hőskorhoz kapcsolódik a kalandos sorsú Lev Szergejevics Tyermen professzor találmánya, az érintés nélkül is üzemeltethető villamos hangszer, a theremin. A földöntúli hangok kiadására képest szerkezetet az OSA Archívumban lehet megtekinteni: Najmányi László fog koncertet adni rajta.

Rádió- és tévétörténet a belvárosban

Remek márkanevekkel - ezúttal: Telefunken, Terta, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola - folytatjuk a túrát. A nyolcadik kerületi Pollack Mihály téren nyílt meg a rádiózás és televíziózás történetét bemutató múzeum. Nagy érzékenységű MTI-s rádió, telex, régi stúdiók, száz éves vevőkészülékek, amik magukon hordozzák a kor ízlésének jegyeit. Egyedül Marcal János segédtiszt és a csukott bútorszállító hiányzik a tárlatból.

Operációs rendszer egy maréknyi floppyn

Vannak tárolt programjaink lyukkártyán, működő mechanikus gépeink, folyó villanyáramunk és még nincs éjfél? Akkor a cselesen a Közlekedési Múzeumban elrejtett DOStalgia kiállításra még biztosan van idő. A harmincadik évébe lépő PC-t ünneplő tárlaton DOS-os játékokkal lehet játszani és régi számítógépeket lehet megtapogatni. A kiállításon nem csak az IBM által gyártott gépek találhatóak meg, hanem a klónok is, például az első hazai PC, a Proper.

Budapesten az összes múzeumba érvényes belépő 1400 forintba kerül, a gyermekjegy ára 600 forint.

(foto: wikipédia, postamúzeum)

0 Tovább

Okostelefon lyukaskezűeknek, esetleg sportolóknak

Víz-, por- és karcálló androidos telefonnal jött ki a Sony, megvalósítva ezzel néhány extrémsportokban tobzódó geek és rengeteg ügyetlenkedő átlagember alapvető vágyait. A beharangozója szerint az aktív életet élőknek szánt, ötször kilenc centis Xperia active kapott egy viszonylag vacak felbontású (320x480), ám karcálló és vizes ujjakkal is kezelhető háromhüvelykes multitouch kijelzőt, 1 GHz-es processzort, legfrissebb Androidot (2.3), a GPS mellé iránytűt és barométert is, és olyan külsőt, amiről lesír az engesztelhetetlen sportbarátság - még nyakba is lehet akasztani.

A csomagban találunk csuklópántot, karpántot, és fülkampós fülhallgatót, a telefonon vannak gyárilag telepített sportalkalmazások és drótnélküli pulzusmérőt is lehet hozzá csatlakoztatni. Állítólag 30 percet bír ki egyméteres vízmélységben, ami egy rövidebb uszodai elfoglaltság alatt vízálló zeneszolgáltatást jelent - bár nyilván idegesítő kicsit, ha éppen bukózás közben csörög ránk egy kolléga.

A legjobb benne, hogy következmények nélkül le lehet ejteni, nyugodtan kivárja a víz alatt, amíg kikotorjuk a vécéből és a tengerparton sem jön zavarba, ha ránk rúgják a homokot a randalírozó kölkök. Ráadásul úgy néz ki, hogy a leggöthösebb szobatudósból is vadvízi kajakost csinál.

0 Tovább

Fegyvernek látszó számítógéppel

A gamer PC-k legnagyobb előnye, hogy hihetetlenül vadul tudnak kinézni. Míg az irodai felhasználásra szánt társaik egyszerű bézs vagy fekete műanyagházba, lemez burkolatba kerülnek, addig a csúcsgépeknek jut anyagában mintás, metálszínűre fényezett és persze különleges formára alakított ház is. A kettő között van egy sajnálatos rész - ide esik amúgy a Techbázis tesztgépe is - ami az erős, ugyanakkor fröccsöntött házzal rendelkező, csúnyán modolt és/vagy kéken világító gépeket rejti. Aki ezen túljut, csodákat láthat.

Az oldalt látható vasat például az Acer adta ki. A cégnek már korábbi, Predator gépei is csodálatosan festettek, és a hagyományt most sem árulták el. 

A futurisztikus fegyvernek tűnő doboz a következőket rejti:

  • négymagos Core i5 vagy i7 processzor
  • maximum 16 gigabájt memória (ez 16 Firefoxnak vagy Chrome-nak elegendő mennyiség)
  • maximum 8 terabájt merevlemez (két sata csatolón)
  • Nvidia 3D Vision kompatibilis videokártya vagy egy erősebb Radeon
És az egészet az Intel Extreme Tuning alkalmazással lehet túlhajtani, vagy épp visszafogni.
A Predator ára 600 angol fontról (180 ezer forint) indul, azt azonban gondosan titkolják, hogy a legolcsóbb típus milyen hardvert rejt.
0 Tovább

A videojáték világát változtatja meg a Wii U

A Nintendo újra beelőzte a vetélytársait. Míg a Microsoft és a Sony új generációs játékgépeiről csak pletykákat hallani, addig az elmúlt években piacvezetővé előlépő cég az E3 játékipari szakkiállításon bemutatta az új konzolját, vagy legalábbis az ahhoz készített speciális vezérlőt. Az [origo] tesztelője Los Angelesben járt, ahol kipróbálta a játékvilág megreformálására készülő új eszközt.

A nagy leleplezéshez meglepő stratégiát választottak a nintendósok: csak az új konzolhoz tartozó vezérlőt mutatták meg a nagyközönségnek, a Wii U nevű készülékről semmilyen információt nem árultak el. Várhatóan az Xbox 360, illetve a PlayStation 3 grafikai minőségét célozzák be, tehát nagyfelbontású, az első Wii konzol grafikai képességeit magasan felülmúló megjelenítésre lehet számítani. A Wii U valamikor a jövő év során kerül a boltokba, és várhatóan az augusztusi Gamescom vagy a szeptemberi Tokyo Game Show ideje alatt tudhatjuk meg a hardverspecifikációkat.

Az E3-on az új, táblagépekre emlékeztető vezérlő jutott főszerephez, ennek képességeit mutatták be. A 16 centiméteres kijelzővel és a hagyományos konzolos vezérlőkre jellemző gombokkal, karokkal felszerelt eszköz meglepően könnyűnek tűnt. Várhatóan nem jelent majd problémát, ha huzamosabb ideig kell például a képernyő elé emelni a célzáshoz vagy egyéb speciális funkciók használatához.

A technológiai bemutatók többsége a Wii grafikai szintjén mozgott, az egyedüli kivételt a Japanese Garden Tech nevű program jelentette, ebben egy tavat körülölelő kertet lehetett bejárni a területen körbe-körbe repkedő madarat követve. Itt a játékos tennivalóa kimerült abban, hogy az egyik analóg kar segítségével mozgatni lehetett a képernyőn pásztázó kamerát. A techdemó grafikája ha nem is nagyon, de felülmúlta a jelenlegi konzolok szintjét.
A Measure Up című minijátékban megadott méretű vonalat, kört, háromszöget kellett az érintőképernyőre rajzolni a különféle feladatokra vállakozó gamereknek. Miután minden érintett megrajzolta a saját verzióját, a program lemérte, és összehasonlította a rajzokat. Az a játékos kapta a legtöbb pontot, aki a legjobban meg tudta közelíteni a kért értékeket. A Shield Pose nevű alkalmazás ennél is egyszerűbb, a próbálkozónak az egyre gyorsuló zene ütemére kell felrántani, majd leengedni a vezérlőt, ami ebben az esetben pajzsként szolgált, amivel a játékos felé kilőtt nyilakat kell elkapni. Az előbbi alkalmazás nyilvánvalóan az érintőképernyő, az utóbbi pedig a giroszkóp képességeit mutatta be, meglehetősen egyszerű formában és kivitelezésben.

Igazi játékélménnyel a Battle Mii szolgált, ebben szintén két gamer csaphatott össze. Az egyik játékosnak a hagyományos Wii vezérlőt kellett használnia ahhoz, hogy a többszereplős összecsapásra alkalmas pályán szaladgáló karaktert irányíthassa. A másik játékos a Wii U vezérlő képernyőjén látható repülő szerkezetet irányította, a meccset az nyerte meg, aki előbb tudott öt lövést bevinni az ellenfelének. A Wii U vezérlő esetében a beépített giroszkópot is fel lehetett használni a célzáshoz.A tapasztalatok alapján úgy tűnik, rengeteg kiaknázható lehetőséget rejt magában az új vezérlő. Bármilyen extra információ vagy akár a játék képe is megjelenhet a beviteli eszközként is használható érintőképernyőn. Teljesen új lehetőségek nyílnak a fejlesztők előtt, új játékmódok, akár teljesen új játékstílusok is megjelenhetnek a Wii U premierjét követően. Ha a vezérlőt kellően erős hardverrel párosítják, akkor a felnőtteket és a komoly játékokat kedvelőket is meg tudja vele szólítani a Nintendo. Mindehhez persze innovatív, a lehetőségeket maximálisan kihasználó programokra lesz szüksége a cégnek. Az eddig gyakorlattal szemben a Nintendo szövetkezett az összes nagyobb kiadóval, és fontosabb fejlesztőcsapattal. A szokásos partijátékok mellett máris készül például az Aliens: Colonial Marines Wii U verziója, a játékban A bolygó neve: Halál című film történetének folytatását dolgozzák fel a Borderlands és a Duke Nukem Forever fejlesztői.

0 Tovább

Luxus laptoptartót hoz ki a Logitech

Óriási tapipaddal szerelte fel a Logitech legújabb laptopalátétjét a kényelmesebb használat érdekében.

A számítógépes kiegészítőiről ismert cég Logitech Touch Lapdesk N600-as típusjelű laptopalátétje az ölben tartott noteszgépek használatát teszi kényelmesebbé. A kiegészítő ugyanis nem csak gépház melegétől óvja a combot, és biztosít optimális szellőzést a laptopnak, hanem egy nagy, 12,7 centiméteres átlójú tapipaddal is felszerelték, amelyet a jobb oldalából lehet előhúzni.

 

A gigászi touchpad segítségével kényelmesebben lehet vezérelni az egérkurzort, mint a laptopok saját - általában kisebb - tapipadjával. A Lapdesk tapipadja ráadásul az újabb Macbookokhoz hasonlóan támogatja a multitouch, vagyis több ujjal történő vezérlőt is, és USB-n kapcsolódik a számítógéphez. Az új laptopalátét még júniusban megjelenik a boltokban hetven eurós, vagyis húszezer forint körüli áron.

0 Tovább

Drótgyilkos monitor

A Samsung olyan monitorcsaládot mutatott be, aminek a talpába egy dokkolóállomást építettek be. Rendelt hivatása szerint a laptoptulajdonosok asztali kábeldzsungelét hivatott megszüntetni. Hazaérkezik a laptop- vagy netbooktulaj, folytatná a gép nyomogatását, de már vezetékes netről, nagy monitoron, hangot a hifire kivezetve, nyomtatót, külső DVD-egységet és szkennert bedugva, egyszóval asztali konfigurációban. Ma ehhez ugye azt csináljuk, hogy az iróasztalon heverő drótokat egyenként bedugjuk a laptop megfelelő portjaiba - hacsak nem estek le a földre, mert akkor van még egy négykézlábas feladatunk munka előtt. A gazdagabbja inkább vett egy dokkolóállomást, de az ugye márkaspecifikus, nomeg drága is. Az új Samsung monitorok ezt a drámai állapotot szüntetik meg.

A talpban van HDMI, USB, Ethernet, RGB és audio csatlakozó, a monitor maga a laptoppal pedig egy USB-s vezetéknélküli csatlakozóval tartja a kapcsolatot. Így a fent felsorolt drótokat a monitorba dughatjuk, az USB 3.0-s drótnélküli kapcsolat pedig elég gyors ahhoz, hogy a kép, hang és LAN-ból zubogó internet átjöjjön a laptopba. 

Érdekes, hogy a speciális csatoló csak egy méteres hatótávolságon belül működik - aminek talán az az oka, hogy igen nagy sávszélességre van szükség a monitor és a laptop között, amit minél kisebb távon kell fenntartani, annál jobb.

A monitorok amúgy Full HD felbontást tudnak, 23 és 27 inches képátmérővel kaphatók, van hangszórójuk és várhatóan június közepétől lehet itthon megvenni őket, a kisebbiket (C23A750X) 130, a nagyobbikat (C27A750X) 174 ezer forintért.

0 Tovább

Az új Chrome riaszt a veszélyes fájloknál

Csütörtökön kiadta a Google a Chrome böngésző 12-es verzióját: a program letölthető, a korábbi verziókat "A Chrome névjegye" gombra kattintva lehet frissíteni a legfrissebbre.

A fejlesztők blogán publikált bejegyzés szerint a Chrome 12 már tartalmazza a Safe Browsing, vagyis biztonságos böngészési technológia továbbfejlesztett változatát. Ez már nem csupán a veszélyes adathalász, vagy kártevőket terjesztő oldalak esetén ad riasztást, hanem figyelmeztet akkor is, ha olyan fájlt akarunk letölteni, ami nagy eséllyel kárt fog tenni számítógépünkben.

Ebben a verzióban már azt is lehet szabályozni, hogy a Flash bővítmény milyen adatokat tárolhat a felhasználóról, bár ez a hétköznapi netezők többségét valószínűleg nem foglalkoztatja túlságosan. Az új verzió emellett gyorsabban futtatja háromdimenziós grafikájú elemeket a honlapokon.

0 Tovább

E3: ma nyitja kapuit az év videojáték-szemléje

Hétfőn, hazai idő szerint este hat körül elstartol az év legnagyobb játékos eseményének számító E3 (Electronic Entertainment Expo). A Los Angeles-i rendezvényt a játékkiadókat tömörítő ESA szervezi meg 1995 óta. Az évek során folyamatosan változott az rendezvény arculata, a gazdasági válság kitörésekor például csökkentett méretben, a show elemek teljes elhagyása mellett tartották meg, csak meghívott újságírók, és játékipari szakemberek részvételével.A korábban három napra tervezett program az évek során szép lassan kibővült, idén már hivatalosan is négy napig tart a buli. Hétfőn kerül sor a legnagyobb játékkiadók, és konzolgyártók sajtótájékoztatóira; a Microsoft nyitja a sort, majd az Electronic Arts, a Ubisoft és a Sony mutatja meg az újdonságait. Az már biztos, hogy a Sony a hagyományos másfél órás sajtótájékoztató helyett egy öt óráig tartó, hatalmas bulival egybekötött rendezvényre készül, a főszereplő az új, NGP kódnevű kézikozol lesz, amit hétfőn már a kezünkbe is vehetünk, és alaposan kipróbálhatunk.

Kedden a napot a Nintendo kezdi meg, és amint véget ér a konferenciájuk, a képeken is látható Convention Center megnyitja kapuit, és a számtalan játékkiadó, fejlesztő látványos standokon, újra rengeteg show elemmel fűszerezve mutogatja meg majd az új játékokat, fejlesztéseket. A Nintendo is új konzol bejelentésére készül, a pletykák szerint a jelenlegi generációnál (PS3, Xbox 360) erősebb hardverrel szerelt géppel rukkolnak elő, melyen a Wii-nél megszokott alkalmi játékok helyett igazi hardcore játékosokat megcélzó programok futnának.

Az már teljesen biztos, hogy zárt ajtók megtartott prezentációkon megnézzük az új Hitman, Tomb Raider, Call of Duty, Deus Ex, Elder Scrolls, Mass Effect, Need for Speed epizódokat, de a belsős információk szerint akár új Grand Theft Auto, Resident Evil és Fable is feltűnhet a kínálatban.A csütörtök estig tartó show helyszínén már gőzerővel folynak a munkálatok, tegnap körbejártuk a Convention Center épületét, a képeken a jelenlegi állapotot láthatjátok. A hét folyamán érdemes lesz minél sűrűbben ránézni a blogra, az elmúlt éveknél jóval több újdonságra, és igazi nagy durranásra lehet számítani, a különféle érdekességek mellett ezekről is megpróbálunk beszámolni a helyszínről.

0 Tovább

Windows 8: na de kitől is lopott a Microsoft?

Most, hogy a Microsoft fellebbentette a fátylat a készülőben levő Windows 8 lapozgatós, csempeikonos felületéről, megindult a találgatás, mégis kitől lopták az ötletet. Az össznépi játékhoz én is hozzáteszem a saját gyanúimat.

Szögezzük le az elején, eszméletlenül gáznak tartom, hogy a Microsoft ilyen pofátlanul nyúlja az Apple-t. Aki nem látja, hogy az ikonokkal teli képernyők közti lapozgatás, az örök teljes képernyős mód az iOS-ből származik, annak magam biggyesztem az orrára a szemüveget.


Többszínű borítóval lehet majd kapni a Win8-as eszközöket

Ez még csak nem is lenne gond, hiszen az Apple maga is lop időnként. Aki meg egy több millió dollár bevétellel rendelkező cég jószágait sajnálja egy másiktól... ne menjünk bele. A gondot az jelenti, hogy nem csak az iOS-ből ismerős, mert az Apple már bemutatta az egész lapozgatós hóbelevancot egy új név alatt: ez az OS X Lion.


Lion: a Windows 8 egy internetre kiszivárgott korai bétája (figyeljük meg a snap hiányát)

A Windows 8 egyetlen szerencséje, hogy az androidosság vádját nem lehet ráhúzni. Minden gépen körülbelül ugyanúgy fog kinézi, aki nem lép egyszerre egyénieskedni próbál, annak a MS rácsap a kezére. A cégnek, érthető módon, elege van a sok összelegózott vacakból. Felhasználói élmény meg egyenkülső lesz itt, nem más.

Az örömtől az ember szinte hajlamos elfelejteni, hogy az egész Windows 8 valójában egy piszoknagy Blackberry Playbook nyúlás. Az ügyes ujjas gesztusnavigációt a Research In Motion hozta el a tabletekre - meg persze a Palm HP ígéri évek óta, de sose adják ki a kütyüjüket. Az ügyesen váltott ablakok, alulról, oldalról csinosan beúszó menük, szoftverválasztók egyértelműen a QNX alapú Playbook rendszerből származnak. Talán még az átütött motorszámot is meg lehet találni valahol. Nyomozó, kérem tartóztassa le.


Még Steve Ballmer sem lenne képes rezzenéstelen arccal letagadni a hasonlóságot

És ezzel majdnem a végére értünk, csak egy bűnügy maradt. Már a Windows 7 snap funkciói - ezzel lehet egy egérmozdulattal fél képernyőre kicsinyíteni egy ablakot - is gyanúsak voltak, a mostani bemutató azonban egyértelművé tette, hogy a Microsoft mérnökei át-átlestek a szomszéd dolgozatára. Az egymás mellé dokkolható, a képernyőt teljesen kitöltő programrendezési mód egyértelműen az egérgyűlölő linuxosok kedvenc felületkezelőjéből, a Ratpoison-ből származik.


A szabad szoftver azt jelenti, hogy szabad belőle ötleteket átvenni

És akkor nem emlegettem fel, hogy a tilingnak - azaz csempézésnek - nevezett módszert a számítástechnika történetének legtöbbször lenyúlt csapata, a Xerox PARC találta ki. Mint ahogy minden mást is, a grafikus felhasználói felülettől a WYSIWYG szövegszerkesztésen keresztül a hálózati csatlakozásig. Bűnbanda ez az IT, én mondom.

0 Tovább

Jelzi a Windows, ha eső lesz

Az Into Windows blogon találtunk egy remek ingyenes időjárásjelentő programot: a Forecaster (letöltés a jobb felső sarokban) csupán néhány megabájt, telepítést sem igényel, de be lehet állítani, hogy automatikusan elinduljon. Alapesetben a program a Windows Tálcán bújik meg, s csak akkor bukkan fel automatikusan miniablaka, ha adatbázisa szerint a kiválasztott városban időjárásváltozás várható.

Ikonja mindig az aktuális állapotnak megfelelő, például napot vagy esőcseppeket, felhőt formáz, így elég ránézni a monitorra ahhoz, hogy lássuk, milyen idő várható. Az ikonra kattintva hívható elő a fent is látható részletes, több napos előrejelzés.

3 Tovább

Detektív az L.A Noire előtt

Amikor egy ügyön dolgoztok, és tanúkat hallgattok ki, ott csak ketten vagytok: te és a partnered - meséli Skip Bauchman, aki 32 évet húzott le a Los Angeles-i rendőrségként detektívként. A G4 tévé által megkérdezett nyomozó az L.A. Noire egyik pályáját játssza végig a lenti videóban úgy, hogy közben értékeli is, mennyire érződik valósnak a szituáció. A tízperces klipből megtudjuk, hogy a tanúkkal hosszan kell beszélgetni, hogy elsőre senki sem mondja el az igazat, és hogy a nyomozós játékból csak a hosszú várakozásokat - például egy rendszám előkeresését - építették ki a játéktervezők.

A videó csak egy küldetés megoldását árulja el, így az L.A. Noire-t eddig ki nem próbálók is végignézhetik. Bauchman tanácsai bőven megérik az egy lelőtt poént.

0 Tovább

Segédprogram USB-vírusok ellen

Az USB Show nevű ingyenes segédprogram letöltése

A NirmalTV blogon találtuk ezt a remek ingyenes segédprogramot: a telepítést sem igénynlő programmal olyan fájlokat és mappákat lehet visszaállítani pendrive-okon, amelyeket például vírusok vagy más kártevők rejtettként állítottak be, ezért látszólag eltűntek. A szoftvert egyszerű kezelni, csupán meg kell adni a pendrive elérését, és ráklikkelni a "Recovery the hide files" (sic) feliratú gombra.

0 Tovább

Előrendelhető Lady Gaga fotónyomtatója

Előrendelhető a Lady Gaga és a Polaroid közti együttműködés első gyermeke, a speciális papírral működő bluetooth-os fotónyomtató. A kütyü drótnélküli kapcsolaton és USB-n tud képeket fogadni a nálunk levő fényképezőgéptől vagy mobiltól, és egy gombnyomásra ki is nyomtatja őket. A kép körülbelül annyi idő alatt lesz kész, amennyi alatt régen egy Polaroid kép előhívta magát. A nyomtatóhoz járó androidos szoftverben még azt is kiválaszthatjuk, hogy a jellegzetes fehér polaroidos kerettel szeretnénk a fotót vagy anélkül. A kütyü 170 dollárba fog kerülni, a hozzá való Zink fotópapírból pedig 13 dollárba kerül egy harmincas csomag.

0 Tovább

Crysis 2: turistáskodás gépfegyverrel

A hollywoodi mozikat megszégyenítő látványt, egy butább sci-fire elég történetet és pazar lövöldözéseket kapnak, akik próbát tesznek a Crysis 2-vel.

A neve ellenére a Crysis 2 története kevés szálon kapcsolódik az előzményekhez. Új hőst, új fegyvereket, új helyszínt és teljesen új történetet kapunk. A Richard Morgan sci-fi szerző - akinek remek Takeshi Kovacs regényei magyarul is megjelentek - által írt sztori jóval fordulatosabb, mint a megelőző játékoké. A felépítése továbbra is a klasszikus mintát követi: hősünket, Alcatrazt rádión irányítja egy-egy segéd, így mindig tökéletes információkkal rendelkezünk a környezetünkről. Kicsit talán zavaró, hogy a Sherlock Holmes történetek mindenről később értesülő Watson doktorának a szerepe jut ránk, de nagyon kényelmes.

Szuperhőssé válunk

Míg a stratégiát a rádió mellett ülő barátunk diktálja, a taktikai rész a játékosra van hagyva: millió fegyver, a három üzemmódú nanoruha trükkjei és egy remek radar segíti ebben. Akár CELL kommandósok, akár a kötelező idegen harcosok jönnek is szembe vele, mind esélytelen.

Már a korábbi Crysis játékokban sem volt gyenge a katonánkra adott nanoruha. A speciális anyagból készült ruha emberfeletti erőt, gyorsaságot, golyólepergető páncélt vagy épp láthatatlanságot tudott kölcsönözni viselőjének. A Crysis 2 továbbfejlesztett páncélja taktikai elemzőmodullal is rendelkezik, ami tippeket ad a pálya leküzdéséhez, valamint a lelőtt idegenekből kivont biológiai mintát is be tudja olvasztani magába, ezáltal újabb szuperképességeket nyújtva. Ha összeadjuk a hatásokat, képességeket és a páncél által biztosított trükköket, arra juthatunk, hogy a katonánk nem kevésbé idegen, mint azok a lények, akikkel szembekerül.

Manhattan elpusztul

A játék legerősebb vonása, hogy a játékos végre kiszabadul a Csendes-óceáni szigetekről és a dzsungelből. A Crytek játékmotorjának fejlettségét remekül be lehetett mutatni a géppuskatűz által elkaszált pálmafákkal, tépetten hulló levelekkel és dzsippel széttiport kalyibákkal, de harci terepnek nem volt elég érdekes. Bezzeg az idegen vírustól fertőzött, teljesen kihalt, omladozó Manhattan tele van meglepetésekkel.

Egyszer tetőről tetőre ugrálva közelíthetjük meg a célpontunkat, máskor a csatornarendszert kihasználva támadhatjuk hátba a ránk váró kommandósokat, megint máskor pedig a város romos autópályáján zúzhatunk lövészpáncélossal. Keresztbe-kasba bejárjuk a filmekből, utazásokból ismert szigetet, minden sarkon van valami romos rácsodákoznivaló. A város ugyan nem lesz annyira a miénk, mint az Electronic Arts dicsőséges bukásában, a Mirror's Edge-ben. Szabad mászkálásra kevés lehetőség van, ezek is inkább arról szólnak, hogy az újabb autókat megnyitó slusszkulcsokat és egyéb gyűjtögetős elemeket megtaláljuk. Mégis minden korlátozás ellenére Manhattan a játék fő vonzereje.

Jobb, mint a valóság

A Crytek stúdió korábbi játékaiban is a fotorealisztikus megjelenítésre törekedett. A gyönyörű grafikának természetesen ára volt, a Crysist évekig használták a számítógépek teljesítményének összehasonlítására a játékosok. Amelyik gépen nagy részletességgel, csúcsra húzott effektekkel ment a szoftver, az jónak számított. A hardvert a Crysis 2 is szereti, cserébe a mozifilmeket is megszégyenítő látványt kínál a játékosnak.

A mozival való összehasonlítás nem csak a realisztikus grafika miatt állja meg a helyét. A játékot gyakran kaptuk azon, hogy valamit nagyon meg akar mutatni nekünk, hogy nagyon el akarja mondani a történetét. Előre programozott történések százai terelgetik a játékost a megfelelő irányba. A korábbi részekre jellemző teljesen elpusztítható, gyönyörűen elemeire hulló épületek, fedezékek a Crysis 2-ben is megmaradtak, ám sokkal okszerűbben esik szét ez a világ. A játék tizennyolc része akár tizennyolc sorozatrész is lehetne egy katonai sci-fiből, annyira kötött a történet.

Verdikt: ki kell próbálni

Ha nem várunk mély történetet a Crysis 2-től, akkor nem fogunk csalódni. Kellemes lövölde, amelyik időnként nagyon ki akarja venni a játékos kezéből az irányítást, hogy tetszelegjen egy kicsit önnön szépségében. Mivel a világ valóban gyönyörű, a grafika valóban lélekzetelállító, nem is lehet igazán haragudni érte. Már a lerombolt, idegenek által megszállt Manhattan bejárása miatt érdemes feltelepíteni a játékot. Jó néha egy kis turistáskodás gépfegyverrel.

0 Tovább

Új verzióban javították ki a Skype hibáját

Csütörtökön sokan nem tudtak csatlakozni a Skype-hoz világszerte, bár az internettelefon-rendszer üzemeltetői honlapjukon elérhetővé tették azt a néhány lépésből álló procedúrát, amivel a programot bárki újból működőképessé tehette. 

Pénteken a cég kiadta a Skype legfrissebb verzióját, amelyben orvosolták a csatlakozási problémákat. Aki a lehető legegyszerűbben szeretné újból használni a Skype-ot, annak erre érdemes frissítenie, amelyet innen lehet letölteni.

0 Tovább

Magyar házibuli szoftver iPad-re

IPad-en is működik kedvenc magyar startupunk, a Dragontape szerkesztője és lejátszója. A YouTube zenékre épülő buliszoftverben a kedvenc dalainkból készíthetünk hosszú szalagot, amelyet másokkal is megoszthatunk. A dalok egy egyszerű szabálynak engedelmeskednek: ha több számot húztunk egymás alá, akkor a legfelső szól. Ezzel a mechanikával könnyen vághatjuk le az unalmas intrókat és terjengő outrókat a dalokról, folyamatosan pörgő mixet hozva létre.

Ha sokáig nem nyúlunk a szalaghoz, akkor a YouTube videók tolakodnak előtérbe, betöltve a teljes képernyőt, azonban egy érintéssel előhívhatjuk a szerkesztési nézetet. Bármit is csinálunk, ha a play gombot lenyomtuk, a zene nem áll meg. 

A szoftver ingyenesen tölthető le az App Store-ból iPad-re. Android verziója egyelőre nincs a szoftvernek.

0 Tovább

Jövőre érkezik a Windows 8

Steve Ballmer végre elárulta, hogy mikor jelenik meg a Windows 8: 2012-ben lesz elérhető az új rendszer a PC-k mellett táblaszámítógépeken és univerzális felépítésének köszönhetően egyéb ketyeréken is. A Techbázis cikkében elolvashatja, milyen funkciói ismertek eddig a Windows 7-et felváltó operációs rendszernek.

0 Tovább

Tapiképernyőt kap a Kobo e-olvasó

Száz dollár alá fog csökkenni a Kobo e-könyv-olvasó ára, ráaásul érkezik a gombok helyett érintőkijelzővel irányítható verzió is - írja az Ars Technica. A piac haradik legjobb olvasója annak ellenére fejlődik, hogy a támogatójául szegődött papírkönyvekkel foglalkozó Borders könyvesbolt csődbe ment a háttérben.

A gombok nélküli olvasó 129 dollárba fog kerülni, a régi típus árát pedig 99 dollárra fogják leszállítani. A Kobo eddig is remek választás volt azoknak, akik egy könyvet akartak csak olvasni egyszerre: az olvasóhoz tartozott egy remek e-bolt, megnyitotta a más forrásból származó epub fájlokat, és még a PDF-el is boldogult. A kütyü egyetlen szépséghibája, hogy Magyarországra nem szállítják, aki azonban Amerikában vagy Nagy Britanniában jár, ne hagyja ki.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek