Víz-, por- és karcálló androidos telefonnal jött ki a Sony, megvalósítva ezzel néhány extrémsportokban tobzódó geek és rengeteg ügyetlenkedő átlagember alapvető vágyait. A beharangozója szerint az aktív életet élőknek szánt, ötször kilenc centis Xperia active kapott egy viszonylag vacak felbontású (320x480), ám karcálló és vizes ujjakkal is kezelhető háromhüvelykes multitouch kijelzőt, 1 GHz-es processzort, legfrissebb Androidot (2.3), a GPS mellé iránytűt és barométert is, és olyan külsőt, amiről lesír az engesztelhetetlen sportbarátság - még nyakba is lehet akasztani.

A csomagban találunk csuklópántot, karpántot, és fülkampós fülhallgatót, a telefonon vannak gyárilag telepített sportalkalmazások és drótnélküli pulzusmérőt is lehet hozzá csatlakoztatni. Állítólag 30 percet bír ki egyméteres vízmélységben, ami egy rövidebb uszodai elfoglaltság alatt vízálló zeneszolgáltatást jelent - bár nyilván idegesítő kicsit, ha éppen bukózás közben csörög ránk egy kolléga.

A legjobb benne, hogy következmények nélkül le lehet ejteni, nyugodtan kivárja a víz alatt, amíg kikotorjuk a vécéből és a tengerparton sem jön zavarba, ha ránk rúgják a homokot a randalírozó kölkök. Ráadásul úgy néz ki, hogy a leggöthösebb szobatudósból is vadvízi kajakost csinál.