Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezeket a Firefox-plugineket nem szabad használni


A Firefox fejlesztői legújabb kezdeményezésük keretében minden héten letesztelik majd a böngészőhöz elérhető száz legnépszerűbb plugin működésének sebességét, és publikálják ennek eredményét honlapjukon.


Miért teszik ezt? Mert tapasztalataik szerint a nem megfelelően működő bővítmények jelentősen képesek lelassítani a Firefox indulását. Míg a helyesen működő pluginek jelenléte gyakorlatilag nem is érzékelhető, ha problémás bővítmények miatt sokszorosára nőhet a program elindulásának időtartama.


Az automatizált teszteket miden héten frissítik majd: e sorok írásakor a legtöbb problémát a Foxlingó fordítóplugin, és a  Firebug nevű webfejlesztői segéd okozza, ezek 74 százalékkal lassítják a böngésző startját.


Az AniWeather időjárásjelző  54 százalékkal, a népszerű FlashGot letöltésmenedzser önmagában 50 százalékkal lassítja a Firefoxot.  Ugyancsak a jelentős problémát okozó kiegészítők között van a FoxClocks nevű világóra-plugin, és a FoxyTunes nevű médialejátszó bővítmény is.

0 Tovább

XXL-es érintőkijelző hat projektorból


szólj hozzá: Óriás érintőképernyő

Egy 3D-s mozivászonból készült el a világ legnagyobb érintőképernyője a Groeningeni Egyetemen. A vászon nyolc és fél méter széles és 2,7 méter magas, egyszerre több száz érintést képes érzékelni, így egy egész csoportnyi ember dolgozhat majd rajta.

Nehéz erre őszintén azt mondani, hogy akarom, mert csak megjelenik az ember szemei előtt a hat projektor meg a szenzorok után fizetendő villanyszámla, de ugye milyen jól nézne ki a nappali egyik fala helyén?

0 Tovább

Áprilisi bolondozás a játékiparban

Idén a fejlesztők, valamint a hardver, és egyéb kiegészítők gyártói a szokásosnál is jobban kivették részüket az áprilisi bolondozásból, a csapatok kreativitásától, egyéni stílusától függően egészen ütős videókkal, és ötletekkel álltak elő április elsején.

A különféle kiegészítőket gyártó Nyko például különleges 3D szemüveget reklámozott, melyet a 3DS konzolhoz készítettek, ami alapvetően mindenféle szemüveg nélkül is 3D élményt nyújt a felhasználóinak. A speciális okuláré különlegessége, hogy nincsen benne lencse, és a kialakításának hála szinte biztosan megmarad a helye is a felhasználók orrnyergén.

A Bioware az elvileg idén megjelenő új The Old Republic című Star Wars MMO kapcsán adott ki néhány új videót, melyeken a sokak által hiányolt wookie verzió nézhető, illetve hallgatható meg. A játékosok ugyanis a számos honosított változatot látva szinte egy emberként követelték, hogy elkészüljön a Chewie nyelvére lefordított verzió is, a videók alapján most már végre azt is megtudhatjuk, milyen, ha egy wookie flörtölni kezd. Ráadásként a fejlesztők ebben a változatban az átalakított grafikus felülettel is a szőrmókok kedvében szeretnének járni.
A Blizzard szokás szerint nagyon termékeny volt, több anyaggal, ötlettel is jelentkeztek. A legviccesebb videón kétségkívül a StarCraft II Kinectre optimalizált változata látható, amelyből kiderül, hogy a híresen profi koreai játékosok is legyőzhetőek, persze ehhez két nyugati gamer igazi összefogására van szükség. Emellett azt is megmutatták, milyenek lesznek a World of Warcraft új, teljesen sötétben játszódó dungeon-jei , illetve azt, hogy milyen borzalmakra lesz képes a Diablo III-hoz kiadott iPhone app.

A The Witcher-sorozatot fejlesztő CD Projekt egy vadiúj szerepjátékot jelentett be, a THE BARD: Saviors of Queens egyik különlegessége, hogy a könnyű fokozat annyira egyszerű lesz, hogy azt kiválasztva a program konkrétan végigjátssza saját magát. A mandolin harcrendszer mindenképpen nagyon ígéretesen hangzik, és a fejlesztők külön kiemelik, hogy a hosszú évek munkája valóban gyümölcsöző lesz, a teljes végigjátszáshoz legalább két órára lesz szükség.

Semmiképpen sem szabad megfeledkezni az év egyik leginkább várt játékáról, mely a jól ismert sci-fi lövölde, a Halo nyomdokaiba lép. A Bungie távozása után a 343 Indutries vette át a sorozat fejlesztését, az első általuk készített epizód a várakozásoknak megfelelően teljesen új irányt követ, és persze a Microsoft támogatásának hála a Kinect mozgásérzékelős vezérlő is fontos szerephez jut.

0 Tovább

Geekturiszt: konzolmennyország a Csokiban

Kötelező program játszani menni a Csokonai művházba!

0 Tovább

Geekturiszt: konzolmennyország a Csokiban

Ha lenne geekigazolvány, az éves kvarcjáték és retrókonzol kiállítás meglátogatásához kötnénk a kiállítását. Aki elment a Csokonai művházba - a magyar számítógépes kultúra egyik bölcsőjébe - az egész évben büszkén lengethetné a plasztikkártyát, a többieknek viszont várnia kellene egy évet. A követelmény még csak nem is szigorú, ennyire jó játékos rendezvény nem szokott év közben lenni. Bűn kihagyni.

Természetesen lesz Commodore és Spectrum is

A teljes dicső nevén III. Retro video- és kvarcjáték kiállítás nevű rendezvényen az összes olyan gépet meg lehet nézni, amire a nyolcvanas-kilencvenes évben vágyni lehetett, és amikről még lehetett álmodni. Ezek mellett Szakács "Sakman" Gábor és barátai gyűjteményéből pedig olyan vasak is előkerülnek, amiknek a létezéséről akkor nem is tudtunk: Dreamcast fejlesztői gép, Coleco őskonzolok, Nintendo kvarcjátékok, és persze a szent grál, az első konzolok egyike az Odyssey. És úgy mellkesen egy sor 8bites számítógép, egy kisebb teremnyi kvarcjáték.

Nem volt ám minden kvarcjáték zsebrevágható, ezt két kézzel kell fogni

A bámészkodás mellett persze ki is lehet próbálni a gépek nagy részét. Egy éve Mortal Kombatban vertek meg, aztán Aladdinban bizonyítottam be, hogy a régi reflexek még csak megvannak valahol. Idén játéktermi gépekkel és fliperekkel bővül a rendezvény. A kiállítás Facebook eseményének faláról azt is lehet tudni, hogy a gépek free playre lesznek állítva: azaz nem kell beléjük szórni a százasokat, ingyen adják a golyót.

A Csokonai Művelődési Központ az Eötvös utca 64-66 alatt található a Rákospalotán. A felnőtt belépő 500, a gyerek 300 forintba, a családi jegy pedig 1300 forint. A kiállítás április másodikán és harmadikán reggel tíztől este hatig van nyitva.

(fotó: Pályi Zsófia, [origo])

0 Tovább

Harc Anglia felett

Megjelent az Il-2 Sturmovik világháborús repülőszimulátor legújabb verziója, amiben az angliai légicsatát küzdhetik végig a játékosok. A szimulátor csodálatosan néz ki, a tenger olyan, mint az utazós műsorok felvételeiben, a táj nem térképnek, hanem inkáb fotónak tűnik. Az egyetlen szépséghibája a játéknak, hogy oroszos nagyvonalúsággal bánik a hardverrel, még a legerősebb gépeket is képes megenni.

A PCPilot.hu beszámolója szerint a játék alig akadozik egy hatmagos AMD processzoron és egy Nvidia 460GTX videokártyán teljes felbontáson és részletességen. Közepesre állítva ezeket az értékeket azonban elvben már egy átlagos gépen is élvezhető sebességgel lehet repülni.

Demó még sajnos nincs a Cliffs of Doverből, nem lehet próbálgatni, hogy elbírja-e a gép.

0 Tovább

Klassz Mátrix-háttérképek az évfordulóra

A HowToGeek hívta fel a figyelmünket egy jelentős évfordulóra: a Mátrix film első része pontosan 12 évvel ezelőtt került a mozikba. A felejthető második, és a rémes harmadik rész ellenére annyi nosztalgiát megérdemel a Wachowski-fivérek alkotása, hogy klassz háttérképekkel tisztelegjünk előtte.

0 Tovább

Letölthető a Windows 8 háttérképe

A Windows 8 ugyan még csak korai tesztfázisban létezik, a ZDNettől le lehet tölteni azt a háttérképet, amely ebből származik. A készülő Windows 8-at egyelőre csak a Microsoft gyártópartnerei tesztelhetik, széles körben még nem hozzáférhető, mivel korántsem előrehaladott állapotú a fejlesztése.

0 Tovább

Az IE9 meríti legkevésbé az akkumulátort

Szokatlan felmérést készített a Microsoft legújabb böngészőjéről és riválisairól. Nem a gyorsaságot, hanme azt vizsgálta, hogy melyik browser használata meríti a legkevésbé a laptop akkumulátorát.


A Microsoft mérései szerint az Internet Explorer 9 meríti a legkevésbé a telepet, hasonlóan takarékosan működik a Firefox 4 és a Safari 5, míg a Chrome 10 és az Opera 11 ezekhez képest falja az energiát.  Az [origo] sebességtesztjében egyébként ez a két browser teljesített a legjobban.

0 Tovább

Ma van a backupolás világnapja

Március 31-én tartják a backup, vagyis a biztonsági mentés világnapját, amely saját honlappal is rendelkezik, amely persze leginkább cégek promóciós felületeként szolgál.


Ugyanakkor a backupolás manapság már annyira olcsó, és pofonegyszerű, és jelentős időt spórolhat vele az ember: ha valami elromlana az operációs rendszerben, egyszerűen vissza kell állni egy korábbi verzióra, amikor még minden rendben volt.

A Windows 7 a netbookokra szánt Starter Edition változatán kívül már eleve tartalmaz beépített biztonsági mentő funkciót, amelyet a Biztonsági mentés és visszaállítás néven lehet elérni. Itt érdemes a Lemezkép készítése pontot kiválasztani, ez ugyanis egy pillanatfelvételt készít a teljes rendszerről, nem csupán a fontosabb fájlokat és beállításokat menti le, mint anno az XP rendszervisszaállító funkciója.

Érdemes az adatfájlokat és a rendszerfájlokat külön partíción (meghajtón), elkülönítve tárolni, így egy átlagos Windows-rendszer lemezképe legfeljebb 20 gigabájt helyet igényel. Ez pedig manapság, amikor egy ezer gigabájtos merevlemez húszezer forintba kerül, nem túl nagy ár a kényelemért. A családi fotóknak a Flickren, a Picasán vagy más hasonló online tárhelyen a helyük, hiába írjuk ki ezeket írható DVD-re, azok a lemezek néhány év alatt tönkremennek.

A frissen visszaállított rendszerre mindig fel kell telepíteni a programok legújabb verzióit, hogy megelőzzük a különböző kártevők feltelepülését, ebben a Secunia PSI nevű ingyenes program nagy segítséget nyújt.

0 Tovább

Eszméletlen grafikával tér vissza a Choplifter

Kincsre bukkantunk a Retro Remakes oldalon: hamarosan megjelenik PC-re és PlayStation 3-ra a Choplifter HD, a legendás helikopteres lövöldözős játék remake-je. Az új játék a mai trendeknek megfelelően hiperrealisztikus 3D grafikai megjelenítést használ majd, de szerencsére a játék lényege azonos marad: jobbra és balra repkedve kell likvidálni az ellenséges harci járműveket, és kimenteni a fogságba esett amerikai katonákat.

0 Tovább

IPad 1 vs. iPad 2: külsőre


szólj hozzá: iPad 1 vs iPad 2

Azok után, hogy pénteken megkezdődött Magyarországon is az iPad 2 forgalmazása, megkaptuk az Apple-től saját tesztpéldányunkat. Mivel az első változatból is "porosodik" egy a Techbázisnál, videón is összemértem a kettőt.

Tokkal együtt nem is olyan könnyű megítélni, vajon sokat számít-e az utódnál a 30 százalékos súlycsökkenés, kicsomagolva viszont már határozottan könnyebb, légiesebb az utód. Most, hogy kicsit alaposabban szemügyre vettem az új tabletet, megállapítottam, hogy az ívelt hátsó fedlap miatt a kapcsolók és a dokkoló sem esik annyira kézre - de ez szerepel a filmen is.

Ami nem, az az, hogy a mágneses Smart Cover ugyan nagyon szép, főleg az élénkebb színekben, de amikor hosszabban kézbe kell fogni a tabletet, már nem olyan kényelmes - ilyenkor jobban esik lekapni és letenni valahová. Nem tudom, más hogy van ezzel, de kényelmetlen, hogy oda kell fogni a hátlaphoz. Ettől eltekintve persze jobban tetszik az új, hogy is ne tetszene?

Az alaposabb kipróbálás pedig még csak most kezdődik...

0 Tovább

Fegyverszemle az irodában

Az irodai munka nem csak móka és kacagás, komoly csatáknak lehetnek tanúi az olykor fedezékül is szolgáló asztalok, forgószékek és munkaállomások. A Wired videójában a harcosok bemutatják, hogy milyen pingponglabdalövő, szivacsos tölténnyel működő géppisztollyal, gumis íjjal esnek egymásnak, amikor éppen nagyon unatkoznak.

A videóhoz cikk is tartozik, ám a fegyverek előnyeit a rövid bemutatóból is meg lehet tudni. Az ökölszabály úgyis az, hogy minél nagyobb és sárgább, annál jobb.

A fegyvereknek csak egy része érhető el itthon játékboltokban, viszont az internetről mindegyik eszköz - és még ezernyi hasonló marhaság - rendelhető meg. Az igazán menők például egészen biztos, hogy színes buborékokat szóró rakétával támadnak.

0 Tovább

A legolcsóbb 13 inches

ThinkPad Edge 13

A Lenovo ThinkPad Edge szériája a kispénzűek ThinkPadje. Az idehaza az év elején bemutatkozott modellek közül egy 13 hüvelykes példányt próbáltam ki. A sorozatban e mellett 14, 15,6 és 11 hüvelykes változatok kaphatók még, leginkább viszont a 13-asra voltam kíváncsi. Ez a méretosztály ugyanis a tökéletes hordozható munkagép: már elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne legyen kényelmetlen bárhová magunkkal vinni, a kijelzője és a billentyűzete viszont elég nagy a kényelmes munkához, mivel nem sokkal kisebb a rendes laptop-méretnél.

A Lenovo ultrahordozható modelljének olcsóbb, AMD Athlon Neo X2-es processzorral felszerelt változata ráadásul a legolcsóbb a kategóriájában: egyetlen más gyártónál sem kapunk 140 ezer forint alatti áron ilyen méretű gépet. Én a drágább, Intel Core i3-mal szerelt változatot kaptam meg a gyártótól tesztre, ezért már 220 ezer forint körüli összeget kell fizetni. (A modelleket egységesen 4 gigabájt rammal és 320 gigabájtos winchesterrel szerelik.)
A teljesítménykülönbség leginkább a multimédiás képességek terén látványos. Az athlonos gépet a CNet tesztjei alapján már a HD-videolejátszás is megizzasztja, míg az inteles változaton ez nem probléma. Ennek ellenére, ha csak netezésre, munkára kell a masina, mi az olcsóbb ár miatt az AMD-s modellt választanám.

Az ThinkPad Edge ugyanis elsősorban mobil munkaeszköz. A gép fő erőssége nem a teljesítményében rejlik, hanem abban, hogy a „nagy” ThinkPadekhez hasonlóan masszív a kialakítású, kényelmesen használható gép hosszú üzemidővel. Persze már a külsejéről is lerí, hogy valahol félúton van a komoly üzleti notebookok és a hobbigépek között.

A gép fedlapja fényes, színes műanyag, ami nem túl karcálló, ezért óvni kell a hurcolkodás során, a belső burkolatai, billentyűzete pedig matt, kicsit kellemetlen tapintású, de kemény műanyag. A design legkellemetlenebb eleme a gép peremén körbefutó, fémet utánzó szürke műanyagcsík, és furcsán hat a rideg műanyagba ágyazott, világító piros leddel (az i-n a pont) dekorált ThinkPad logó is.

ThinkPad Edge 13

A burkolat viszont masszív, és a gép összeszerelési minősége is nagyon jó, és ez benne a lényeg, nem annyira a külső – az olcsó hatású dekorálástól akár el is tekinthettek volna a tervezők. A gép billentyűzete nagy térközös, úgynevezett sziget-billentyűzet, ami cseppálló és nagyon kényelmes használni. Apróság, de sokat számít, és jól kihasználható ötlet, hogy az Fn-billentyűvel a funkciógombok eredeti funkciója érhető el, alapértelmezésként a laptopos funkciókhoz társított parancsokat hajtják végre, például szabályozzák a hangerőt, a kijelző fényerejét vagy kapcsolják ki-be a wifit.

Nagyon kényelmesnek találtam a felfelé gomb mellé helyezett Page Up-Page Down gombokat is, amelyek így mindig kézre estek. Ennél több egyedi vonása nincs is a billentyűzetnek, az egérpótló vezérlőeszközöknek viszont van. Nem csak hagyományos trackpad, hanem a ThinkPadeken megszokott TrackPoint, vagyis pöcökegér is megtalálható a hozzá tartozó gombokkal együtt.

A trackpad egyébként multitouch-os, két ujjal lehet benne ablakot görgetni, és nagyítani is a szövegoldalakat, az érzékenysége viszont nem a legjobb. Nekem rendszeresen produkálta azt a jelenséget, hogy késve, vagy kihagyással reagált az érintésre a felülete, miközben a TrackPoint, amit kevésbé tudtam kihasználni, mindig hibátlanul működött, ennek minden rezdülésére azonnal mozdult a pointer. Pedig a trackpad már csak a méretéből adódóan sem lenne rossz: elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni.

A 13 hüvelykes méretosztályban nem ritkaság, hogy a gépben nincs optikai meghajtó, így a ThinkPad Edge-ben sincs. Van rajta viszont 3 USB-csatlakozó (ebből az egyik eSATA-USB hibrid), és HDMI-kimenet is, ami főleg akkor jön jól, ha az ember egy kis otthoni filmnézésre fogná be a gépet. Ennek megfelelően az üzleti modellekről rendszerint hiányzik is. Az Edge azonban még az i3-as kiszerelésben sem elég erős ahhoz, hogy szaggatás nélkül dolgozzon a lapostévére HDMI-n keresztül kiterjesztett monitorral.

A ThinkPad Edge-ből sajnos az erősebb, 1,33 gigahertzes i3-as processzorral felszerelt változat sem elég erős ahhoz, hogy játékokat futtassunk rajta. Hatcellás akkumulátorának köszönhetően viszont remekül bírja a munkát: filmnézéssel is ki lehet hozni belőle több mint 2,5, vegyes használat mellett (netezés, szövegszerkesztés) akár 4 óra körüli üzemidőt is. Teljes takarékosság, vagyis lesötétített kijelző és visszafogott teljesítmény mellett a gép elvileg 5 órát bír ki. Ha megizzasztottam a processzort, akkor sem melegedett jelentősen, a hűtése pedig kimondottan halk.

A kicsit rideg külsejű, de kényelmesen kezelhető és hordozható modell azonban remek választás lehet diákoknak, programozóknak; a gyártó szándékai szerint pedig small business, vagyis kisvállalkozásoknak szánt takarékos megoldás ez a típus. Minden feladatra nem jó, de arra, amire kitalálták, remek.

0 Tovább

Remek videojátékos háttérképek

 

A Windows Guides gyűjeményében remek háttérképek sorakoznak, melyek mindegyike videojátékokhoz kapcsolódik.  Super Mario, Sonic, Donkey Kong, a GTA és társaik ezen a linken.

1 Tovább

Bagóért elvihető Xbox 360-játékok

Tavaly november óta érhető el hivatalosan az Xbox Live internetes játékszolgáltatás és piactér a Microsoft konzoljáról, azóta magyar bankkártyával is lehet rajta teljes játékokat vásárolni. A Games on Demand menüpontban olyan programok találhatóak, amelyeket korábban lemezen is megjelentek, de letöltős változatban is árulják őket. Ha valaki nem a merevlemezes változatot vette meg a konzolból, az pendrive-ot is használhat a játékok, adatok tárolására, ezt azonban a konzolon kell megformázni, és a játékgép legfeljebb 16 gigabájtos tárhelyet enged használni az adattároló eredeti kapacitásától függetlenül. A korábban már megvett játékokat utólag korlátlan alkalommal le lehet tölteni az Xbox Live-ról, bár például joglejárat évekkel később problémát okozhatnak.

A magyar Live-on jelenleg 63 fizetős játék érhető el, ezek közül választotam ki a legjobb vásárnak bizonyuló programokat.

Gears of War 2 - 5990 forint

A Microsoft népszerű hentelős akciójátékának második része sokkal jobban sikerült az elsőnél: nem csak szebb, de a nem kemény maghoz tartozó játékosokat célzó ügyességi fokozattal is ellátták. Igazi szörnydarabolós, véres jelenetekkel megtűzdelt játék, gyereknek nem való, az adrenalinra vágyó felnőttek viszont imádni fogják!

Barman: Arkham Asylum - 5990 forint

A világ első igazán jól sikerült szuperhősös videojátékban Batman bőrébe bújhatunk, aki bár csúcstechnikát használ, nem rendelkezik természetfeletti erőkkel, így ahhoz, hogy élve kijuthasson a gothami elmegyógyintézetből, nem csak ütnie és vágnia kell, hanem gondolkodnia is.

Burnout Paradise - 2990 forint

Csupán három darab ezrest kell fizetni ezért a méltatlanul mellőzött autós akciójátékért: a Burnout Paradise egy nyílt városban játszódik ahol a GTA-val szemben nincsenek járókelők, vannak viszont ugratók, titkos alagutak, és az útról lelökhető, sőt, kötelezően likvidálandó ellenfelek.  Itt nem a szimuláció a lényeg, unatkozni viszont egy percig sem lehet a nagyvárosi és falusi környezetben száguldva a több tucat választható autó valamelyikén.


Ghostbusters - 2990 forint

Visszatértek a szellemirtók, hiába tiltották a bírók! Bár eredetileg a játékot a két amerikai sikerfilm egyfajta interaktív folytatásának ígérték, végül jóval szerényebb lett az eredmény. Az egyjátékos módban játszható program azonban a szellemirtók mellett számos, a filmből ismert karaktert, például a közkönyvtár szellemét vagy a Stay Puft habcsókembert is felvonultatja, a szellemirtás pedig pontosan ugyanúgy történik benne, ahogy a filmvászonról ismerjük.

Call of Duty 4: Modern Warfare - 5990 forint

Az ismert háborús fps-játék első olyan darabja, amely nem a világháborúban játszódik, a négy évvel ezelőtt kiadott Modern Warfare képzelt eseményei konkrétan idén történnek a kronológia szerint. Az akcióban és lövöldözésben igen gazdag játékban terroristák ellen küzdhetünk, grafikája pedig manapság sem számít rossznak.

Assassin's Creed II - 5990 forint

A Ubisoft kardozós, épületeken ugrálós és tolvajlós akciójátéka nagyon nagy sikert aratott a játékosok és a szaksajtó körében is. A programban a GTA-hoz hasonló nyílt világban lehet mászkálni régiesnek tűnő olasz falvakban. Bár a történet maga egyébként a huszonegyedik században játszódik, a meggyilkolt családtagjaiért játékos múltbeli kalandokat élhet át benne. Véres jelenetei miatt ez a program sem kisgyerekeknek való. A játék első része is elérhető a Live-on, azért csak 2990 forintot kérnek.

Mass Effect - 2990 forint

A Mass Effect egy olyan szerepjáték, amelyet a dobókockás, mesélős játékokat élvező nerdökön kívül az átlagemberek számára is tökéletesen élvezhető, a karakter fejlesztését ugyanis nem bonyolították túl, és lövöldözős akcióban is sokszor kell közreműködni. Ezt a játékot az különbözteti meg a hagyományos lövöldözős játékoktól, hogy a döntések az egész történet alakulására hatással vannak. Ha kiszúrtunk valakivel, biztosan nem fog később segíteni, ha pedig likvidálunk egy kulcsfigurát, később lehet, hogy a barátja ránk küldi bérgyilkosait. A karaktert szándékosan lehet a sötét oldal urává, vagy az erkölcs tántoríthatatlan őrévé fejleszteni, a döntés a játékos kezében van.


Borderlands - 2990 forint

Az egyik legjobb olyan játék, amelyben nem csak a haverok ellen, hanem velük kooperálva is végrehajthatunk missziókat, ennyi pénzért ajándék, gyakorlatilag egy normál program árából négy ember szórakozását lehet megfinanszírozni (persze a netes játékhoz Live Gold előfizetés is szükségeltetik). A lövöldözős program kissé rajzfilmszerű grafikával bír, és a karakterek képességeit a harcok során fejleszteni is lehet.

0 Tovább

Akcióajánló: cowboynak áll a világ hétvégén

Ellőtték a puskaporukat múlt héten a játékboltok, a mostani hétvégére sokkal kevésbé ütős akciókat sikerült csak összegyűjteni.

A Steamen a Lead and Goldot, a tavalyi év egyik cowboyos hentelős reménységét lehet ingyenesen játszani a hétvége során. A játékot jól le is árazták, hogy akinek egy kicsit is tetszik, az 2,25 euróért meg is vehesse. A Lead and Goldnak nem is árt a reklám, a kevés játékos a halála lehet egy online meccsekre építő címnek. Akkor lehet érmes beszerezni, ha sikerül rábeszélni legalább három-négy ismerősünket, hogy ők is áldozzák szoftverre egy romkocsmás sör árát, mert egyedül cowboykodni nem túl izgalmas. A játék grafikájára egyébként nem lehet panasz, az első pár képkocka után bárki Old Shatterhandnek érzi magát tőle.



Folytatta születésnapi leárazását a GamersGate, 167 darab leárazott játékból válogathatunk. Az aranyos, de sikertelen birkaterelgetős ufós logikai játékot, a Flockot, az Age of Booty kalózos társasjátékot öt euróért, a tavalyi év másik western témájú játékát, a Call of Juarez II-t pedig tíz euróért lehet beszerezni. A teljes lista itt  található.



A Direct2Drive az autósjátékok árát nyeste meg, a szimulátoroktól a fizikára fittyet hányó látványos vezetős-rombolós címekig minden huszonöt százalékos áron kapható. A kínálatból nagy kedvencemet, a Dirt 2-t emelném ki, amit most öt dollárért szerezhető be. A játék egyszerre kínál szórakoztató, viszonylag egyszerűen megnyerhető versenyeket, és teljesíti a minél több csillogó autó beszerzéséről szóló gyerekkori álmokat.

0 Tovább

A világ legjobb időjárási oldala

Szuper időjárási oldalra hívta fel a figyelmet az Instant Fundas: a WeatherSpark-on nem csupán az egész világra kiterjedő időjárási adatokat érhetünk el, hanem akár 1950-ig visszamenőleg megnézhetjük, hogy melyik városban mikor hány fok volt, és egy adott napon esett-e az eső vagy a hó.

Miért jó ez? Ezen a szájton például meg lehet nézni, hogy ahova utazunk, ott az adott időszakban általában milyen az idő. Emellett akár akár a múltbéli emlékezetes dátumokat is vissza lehet keresni rajta, például egzakt adatokat találni arról, hogy a nyolcvanas évekbeli balatoni üdülés alatt tényleg kevésbé volt tikkasztó a meleg, vagy csak az idő szépíti-e meg az emlékeket.

Az oldal tetején lévő Reports fülre kattintva az adott város tipikus időjárási tulajdonságairól olvasható rövid, angol nyelvű leírás. A jobboldalt lévő Compare... linken keresztül négy város időjárását lehet összehasonlítani. Az oldal nagyon részletes adatokkal szolgál, akár egy napon belüli bontást is lehet kérni rajta egy múltbéli időpontra.

0 Tovább

Geekturiszt: mászókázás mozdonyokon

A pesti múzeumok közül a Vasúttörtéti park kapott a leggyorsabban észbe, és március 12-ével fel is ébredtek a téli álmukból kinyitottak a télszünet végével. Az alapvetően kisgyerekes programként számontartott múzeum két-három óra mászókázást kínál bármelyik felnőttnek. A megmászható vasak mellett ráadásul vannak olyan mozdonyok (egy gőz és egy dízel), amit vezetni is lehet.

Az öreg mozdonyok mellett modern felszereléssel is lehet játszani, a látogatók beülhetnek a MÁV szimulátorába is, amiben nem csak 800 méter pálya áll rendelkezésükre. A gép nem egy egyszerű PC, a vezetőfülkét egy V63-as "Gigant" mozdonyból alakították ki, kattog, világít, megremeg, olyan, mint az igazi. Ráadásul 140-el lehet vele repeszteni a pályán. (Korábbi Techbázis videó a szimulátorról.)

A kisgyerekes örömök kiélésére szolgál a mozdonyforgató is - minden rendezőpályaudvar dísze - amin egész órakor ingyen lehet körbeforogni. A magában kicsit monoton program közben bemutatják a vágányokon parkoló mozdonyokat, amiből megtudhatjuk, hogy nem minden a kommunista ipar remeke, amin vörös csillag van.

Aki ezen a hétvégén kihagyja a vonatok meglátogatását - például mert hozzám hasonlóan a belvárosban próbálja kinyomozni a Krimiestek feladványát - az a következő szombaton Mozdony Matinén vehet részt az ország legöregebb gőzmozdonyaival.

A Vasúttörténeti Parkban a belépőjegy (felnőtteknek 1100 forint, gyerekeknek 4 éves kor felett 400 forint) mellett számtalan extráért lehet fizetni. A mozdonyvezetés egy ezresünkbe kerül, hajtányt ötszáz forintért próbálhatunk ki, a kiemelt rendezvényeken működő - amúgy csak körberajongható - Csajka sínautó használata pedig fejenként ötszáz forintba kerül. A múzeum reggel tíztől délután háromig van nyitva.

0 Tovább

Kipróbáltuk az androidos Playstation-mobilt

Androidos okostelefonba oltott Playstation  - leginkább így lehetne jellemezni a Sony Ercisson játékvezérlő gombokkal ellátott telefonját, az Xperia Playt. A készülék nagyon szép és könnyen kezelhető, de leginkább a hardcore gémerek érdeklődésére számíthat.

A Sony Ercisson egyelőre csak mutatóba hozott néhány példányt a Play videojátékos mobilból Budapestre, a készüléket ugyanis addig nem forgalmazzák Magyarországon, amíg el nem indul idehaza is a fizetős Android Market. A telefont így egyelőre csak különlegességként vehettem kézbe a bemutatón, de ez több szempontból is meglepő élmény volt.

Sony Ericsson Xperia Play

A gyári termékfotók alapján ugyanis valamiért egy kicsit vaskos, esetlen mobil benyomását keltette, talán azért, mert a mai okostelefonok formavilága mellett nagyon idegennek hatottak a Playstation konzolokról ismert vezérlőgombok, amelyekről nekem leginkább a kicsit bumfordi kontroller jut eszembe. A készülék viszont nagyon kecses, ugyanazt az áramvonalas formavilágot képviseli, mint a legújabb Xperia-telefonok. Ezek után leginkább az volt a kérdés, hogy a gombok nem túl finomak-e, vagyis lenyomásra, érzetre mennyire adnak pontos visszajelzést – a kontroller bumfordisága ugyanis a nappaliban ezt a célt szolgálja. A játékvezérlőt az ember jól meg kell, hogy tudja markolni, és úgy kell viselkednie, hogy bírja a nyomkodást, ne csússzanak le róla az ujjak, és meg lehessen feledkezni róla, miközben a játékba belemerülünk.

A Sony Ericsson tervezői, úgy gondolom, jól eltalálták az arányokat a Playstation-mobilon. A lapos, ezüstszínű műanyag burkolatból csak a vezérlőgombok állnak ki, amelyekre ugyanolyan gyorsan rátalálnak és ráállnak az ember ujjai, mint a hagyományos kontrolleren, vagy a PSP-n. A kisebb vezérlőgombok, a menügomb, a startgomb és a select billentyű teljesen egy síkban van a kezelőfelület lapjával. Bár a telefon egészében finom, légies szerkezetnek tűnik, a domborított alsó lapjának köszönhetően stabilan kézre áll, és a billentyűk is elég masszívak. Semmi nyüszögés, semmi recsegés nincs, miközben játszunk vele.

Sony Ericsson Xperia Play

A gombok között két, hüvelykujjra méretezett érintőfelület van, amelyek némelyik szoftvernél – például a focis játékban – praktikusabbak, mint az iránybillentyűk. Ezek kicsit be vannak mélyítve, hogy az ember ujja ne tudjon lecsúszni róluk, és két kis pöcök segíti a középpontjuk kitapintását. A kezelőfelület olyan jó, hogy a próba során én teljesen bele tudtam mélyedni a játékok nyomkodásába – bár az első próbálkozások főleg a kezelés kiismerésével teltek.

A mobilon a játékok a többi alkalmazás közé kerülnek a hagyományos alkalmazásmenüben, de amikor kinyitjuk, vagyis szétcsúsztatjuk a készüléket, egy külön játékválasztó menü tűnik fel. A bemutatón a Fifa 2010-et, egy Bruce Lee-s verekedős játékot és egy űrhajós lövöldözőst próbáltam ki. Ennek során rögtön szembesülnöm kellett vele, hogy a hagyományos konzoljátékokhoz hasonlóan felépülő szoftverek kicsit több gyakorlást igényelnek, mint az általában szándékosan egyszerű érintős sikerjátékok, főleg azért, mert a Playstation-gombok játékról játékra rendszerint kicsit más funkciót töltenek be. Ennek megfelelően az Xperia mobilon pont olyan élmény játszani, mint egy PSP-n. A telefon 4 hüvelykes képátlójú kijelzője sem sokkal kisebb, mint a hordozható játékgépé.

A különbség csak annyi, hogy itt néha hozzányúlhatunk az érintőképernyőhöz is, mivel sokszor választhatunk, hogy a menüben lépkedve, vagy közvetlen érintéssel szeretnénk kiválasztani valamilyen funkciót. A kipróbált szoftverek villámgyorsan töltődtek be és futottak a készüléken, vagyis erre nem lehet panasz, a kijelző képe pedig nagyon szép és éles. A gondtalan működést valószínűleg elősegíti majd, hogy a Sony Ericsson exkluzív megrendeléseket adott a szoftverfejlesztőknek a telefonra való fejlesztésre, így lesznek olyan játékok, amelyek elsőként, vagy kizárólag az Xperia Play-re jelennek meg.

Sony Ericsson Xperia Play

A Play mellett megjelenő többi Xperia-modell kapott HDMI-csatlakozót is, de a játékos telefont ilyennel nem látták el: csak a mikro-USB-s töltőaljzat és egy jackcsatlakozó van rajta alul a fülhallgatóhoz. A Sony Ericsson új androidos kezelőfelülete is gyors, és újdonság, hogy a kezelőgombok némileg megváltoztak. A korábbi, egyedi szögletes ikonok helyett a Play-en a hagyományos androidos ikonok találhatók. A készülék ugyan nagyon jól sikerült, de a dolognak megvan az a buktatója, hogy egy elavult koncepciót próbál újra életre kelteni. Miközben napjainkban az okostelefonból lett játékplatform, addig a Playstation-mobil egy játékkonzol-okostelefon hibrid. Ezzel pedig eleve csak a vásárlóközönség kisebbik részére céloz, hiszen kimondottan a játék kedvéért kevesen vesznek mobilt, és bár a Play árát még nem lehet tudni, csak annyit, hogy a prémium árszegmensben lesz majd. A külföldi portálokon megjelent információk szerint Európában 500 euróba kerül majd, ami jelenlegi árfolyamon 134 ezer forint, áfa nélkül.

Ehhez jön még persze az ár, amit az exkluzív játékokért ki kell fizetni, bár a gyártó ígérete szerint a készülékeket szoftverekkel feltöltve dobják majd piacra. Mindezek ellenére meg lennék lepve, ha nagy siker lenne belőle. Bár az adottságai megvannak hozzá, de amit nyújt, az már nem elég extra, az Android-platform pedig játékra konzolos kezelőgombok nélkül is elég jó.

0 Tovább

Elvetted a fegyverem? Van mááásik!

Retró, egyszerű mint a kő és mégis dühítő - így lehetne összefoglalni a Super Crate Box különlegességét. A szoftver úgy mesterkéletlen, ahogy a régi játéktermi videojátékok azok voltak. A játékos csak a toplistát hódíthatja meg - most ehhez 253 pont kell - esélye sincsen megnyerni a játékot. Kérlelhetetlenül elbukik, megeszi valamelyik szörny vagy beleszalad a saját lövedékébe. Pozitív végkifejletre esély sincs.

A játékmenet se bonyolult: a pálya tetején található lyukból potyognak a szörnyek, és sétálnak a pálya alján található rés felé. Ha hozzáérnek a karakterünkhöz, meghaltunk. A célunk nem a szörnyek kiirtása, hanem a pályán megjelenő ládák összeszedése, a zöld ufók csak nehezítésül vannak ott. Minden láda egy fegyvert rejt, ha felvesszük, az előző stukkerünknek búcsút mondunk. Időnként újabb fegyvereket, figurákat és játékmódokat szerzünk meg, ám ezekhez eszméletlenül sok ládát kell összegyűjteni.

A Super Crate Box nem is titkolja, hogy pofátlanul nehéz. Ha nem kellemes chiptune háttérzenéje, hangosan hahotázna rajtunk. Csodálatos játék, ki kell próbálni.

0 Tovább

Roncs PC-n is futnak a csúcsjátékok

Amerikában pár hónapja vált hivatalosan elérhetővé a piacon elsőként megjelenő OnLive szolgáltatása, melynek köszönhetően régi, gyenge hardverrel szerelt számítógépeken is futtathatóvá válnak akár a legújabb, brutális gépigényű játékok. A programok ebben az esetben központi szervereken futnak, az OnLive az adatközpontokban futó játékok képét közvetíti a felhasználók számítógépére. A Gaikai hasonló szolgáltatást nyújt majd, azzal a különbséggel, hogy a technológiát bárki licenszelheti. A nagyobb játékkiadók például közvetlenül  terjeszthetik majd játékaikat az új csatornán csatornát kihasználva, de úgy is dönthetnek, hogy csak a demóikat teszik kipróbálhatóvá. A módszer előnye, hogy egy Crysis 2 szintű játékkal is lehet majd játszani a leggyengébb hardveren, mindenféle letöltögetés, telepítés nélkül.



A szolgáltatás igénybevételéhez csupán a Flash vagy Java legfrissebb verziójával megtámogatott böngészőre, illetve szélessávú internetkapcsolatra van szükség. A számítógép típusa, a felhasznált operációs rendszer teljesen mindegy. Sőt, a közeljövőben megjelenő új kliens segítségével már mobiltelefonokon is futtathatjuk majd bármelyik kedvenc játékunkat.

A felhő-alapú technológiák bejelentésekor sokan, köztük a videótömörítési eljárásokban jártas szakemberek is kétkedésüket fejezték ki, és míg a fejlesztők a játékterjesztés jövőjeként aposztrofálták az új technológiákat, a kétkedők szimpla szemfényvesztésről beszéltek. Most azonban már mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a technológia valóban működik, a Gaikai a világ minden pontjáról elérhetővé tette a tesztverziókat, így a hazai játékosok is kipróbálhatják, hogyan is működik mindez a valóságban. Minden különösebb regisztráció, várakozás, és egyéb nélkül kipróbálható például az elmúlt időszak jó néhány sikerjátéka, köztük például a Mass Effect 2, a Dead Space 2, a Spore, vagy éppen a The Sims 3, ami közvetlenül a játék hivatalos honlapjáról érhető el. A linkekre kattintva a rendszer ellenőrzi az internetkapcsolatot, ezután egyetlen kattintással indíthatóak a játékok.



A Gaikai, illetve a technológiájukat felhasználó cégek nem létesítettek még adatközpontokat a közvetlen szomszédságunkban, ezért a kép nem mindig tökéletes, és az irányításban és érződik néha a késleltetés. Ettől függetlenül a bemutató bizonyítja, hogy van létjogosultsága a hasonló megoldásoknak.
0 Tovább

Az iPad 2-vel kel versenyre a Samsung

Két taggal bővült a Samsung tablet kínálata: egy 10.1 és egy 8.9 colos kijelzővel szerelt, kétmagos processzorral rendelkező géppel. A gépeket 16 és 32 gigabájt memóriával lehet majd megvenni. A gép előlapján 2 megapixeles, hátulján 3 megapixeles kamera kapott helyet, ha esetleg valaki fényképezni vagy videocsetelni akarna a füzetnyi méretű eszközzel. A gép fontos vonzereje, hogy rendkívül kecses, pár milliméterrel még az iPadnél is véknyabb.

A nagyobbik tablet ára pont annyiba fog kerülni, mint az iPad 2: a kisebb memóriával szerelt típus 499 dollár, a nagyobb 599 dollár lesz. A hordozhatóbb, táskába könnyebben elrakható 8.9 hüvelykes típus ára egyelőre ismeretlen, de a várakozások szerint csak pár tíz dollárral lesz olcsóbb.

A két Samsung tablet legnagyobb előnye, hogy a Google táblagépekre tervezett Android Honeycomb rendszere fut mindkettőn. Az eddig kiadott táblagépek hajlamosak voltak úgy kinézni és viselkedni, mint egy nagyra nőtt okostelefon, a legújabb Androiddal azonban saját kinézetet, célszerűbb felületet kapnak ezek a kütyük.

0 Tovább

Ingyen játszható a magyar X-akták

Baljóslatú sötét üli meg Budapestet, egyedül sétáló nők tűnnek el nyomtalanul, az idejét paranormális magánnyomozóként tengető Kovács Béla pedig nekilát kideríteni, hogy ki lehet a rémtettek mögött. Bélát persze a játékos irányítja, a nyomozást megakasztó rejtvényeket egytől-egyig neki kell megoldania. A magyar és angol nyelven is beszélő böngészőben futó nyomozós kalandjáték kész van néhány hónapja, ám csak most került fel gyártója, az Extropia Games oldalára.

Tucatnyi nyomot kell megtalálnunk a szobában

A játék publikálásának komoly oka van, a cég a Kickstarter közösségi adakozóoldalon - korábban itt írtam róla - keresi következő játékának támogatóit. Az első, A vér útja címet viselő kaland így arra szolgál, hogy felkeltse az emberek kíváncsiságát a történet folytatásra iránt, hogy megkedveltesse a kickstarterezőkkel a Béla által lakott Árnyék Magyarországot. "Kedvező visszajelzésekben nem volt hiány, de nem kínáltak annyit a játékért, amennyit kapni szerettünk volna érte" - mondta Szegedi Péter, az Extropia vezetője, mikor rákérdeztünk a Kikstarteres próbálkozásra.

Beszélgetésekből szerezzük az információk egy részét

Az adakozó oldal jellegzetessége miatt a játék készítői több jutalmat is felajánlottak a költségekbe beszállóknak. Az egy dollárt ígérők neve bekerül a játék végére egy hosszú köszönő képrenyőre, tíz dollárért már bétatesztelővé válhatunk, azaz mindenkinél hamarabb hozzájutunk a játék majdnem kész verziójához. A játék koncepciórajzait, terveit tartalmazó digitális könyv megszerzéséhez ötven dollár, a készítésről szóló DVD-hez pedig egyenesen ötszáz dollárt kell ajánlani. A játékhősi ambíciókkal rendelkező támogatók ezer dollárért beleírathatják magukat a sztoriba. Jó lehetőség ez kezdő szörnyeknek vagy ambíciózus áldozatoknak.

A Kickstarternek buktatója is van, a csapat csak akkor kapja meg a pénzt, ha a támogatók a teljes 15 ezer dolláros összeget felajánlják. Ha egy cent is hiányzik, akkor a projekt bekerül a bukott ötletek közé, és az alkotók egy fillért sem kapnak. Péter nem aggódik a pénz miatt. Ha 25-40 nap után fel tudják mutatni a megigényelt összeg kétharmadát, az már elég, hogy gyorsan befektetők keresésébe kezdjenek a határidő lejárta előtt.

A következő Kovács Béla játékhoz szükséges pénz összegyűjtésére még 43 napja van az Extropia csapatának, és eddig két adomány van, összesen hat dollár értékben, a kalapban. Adakozni itt kell, a játék erre található, aki pedig mindkettőn túl van, az megnézheti Péter előadását a Flash játékfejleszésről, és a Béla-játék születéséről, amit az SFPortal meetupon tartott.

(Disclaimer: szabadidőmben az SF Portal meetup szervezője vagyok.)

0 Tovább

Segíts nekünk: netes szerepjáték felmérés

Tizenöt percet kér csupán a magyar MMORPG, azaz sokszereplős online szerepjáték játékosoktól Fromann Richárd, az Elte Szociológia doktori ikolájának Phd-hallgatója. Eddig körülbelül 2500-an válaszoltak Richárd kérdéseire, de minden további adatsor nagy segítség a munkájához. A kérdőív itt található: MMORPG 2011 kérdőív.

Richárd kutatásának részeredményeiből már most is látszanak érdekes dolgok. Például hogy az MMO-játékosok is a személyes ismerőseiket tartják fontosabbnak. A fontosnak tartom az interneten szerzett kapcsolataim, barátaim kérdésre sokkal több semleges válasz érkezett, kevesebben kattintottak a teljesen igaz opcióra. A játékosoktól száramazó idézetek megmagyarázzák a jelenséget, az MMO-játékosok - a fórumozókhoz, chatelőkhöz, blogközösségekhez - hasonlóan előbb-utóbb megszervezik a saját kávézásukat, sörözésüket, és a virtuális ismerősök valódivá válnak.

A felmérés eredményeiről be fogunk számolni. Míg az eredményekre várunk, ajánljuk Richárd előadását az Űrhódító videojáték konferenciáról (MP3)

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek