Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felcsavarható napelem kempingezéshez

Minden kütyüblog legszentebb kötelessége kell legyen, hogy naprakészen tartsa olvasóit a zombi (vagy raptor) apokalipszis esetén felhasználható technológiákból. Ezért van tele az Akarom is ütésálló fényképezőgépekkel és kurblis rádiókkal.

A fent látható feltekerhető, vetítővászonra hajazó napelemes generátor, amit a japán OS Worldwide adott ki például jelentősen megkönnyítené bármely kataklizma túlélését. Teljesen feltöltött akkumulátorral öt óra tévézést, közel öt óra rádiózást, 12 óra mobiltöltést vagy fél-egy óra laptoptöltést tesz lehetővé a kütyü. A gyártó kültéri rendezvényekhez, árammal még nem rendelkező építkezésekre, kempingezéshez és katasztrófavédelmi felhasználásra ajánlja az eszközt.

A kihúzhatós napelem csupán három kilogrammot nyom, azaz kézben is szállítható, nem kell hozzá terepjáró. A panel 40 Watt leadására képes, ebből 16 Wattot a napelem biztosít, a fennmaradó rész pedig a készülék beépített akkumulátorából érkezik. A napelemnek nincs üresjárata, ha nincs rákötve semmilyen berendezés, akkor az akkuját tölti fel. A panel a hagyományos napelemes megoldásoknál érzékenyebb, így kevesebb fény szükséges a működéséhez, fátyolos napsütésben is működik.

A technológia egyetlen szépséghibája, hogy meglehetősen drága: 730 dollárba kerül egy napelemes egység.

0 Tovább

Ilyen volt az internetezés 1998-ban

A Gizmodo hozta le azt a videót, amelyet tizenhárom évvel ezelőtt készített egy fanatikus felhasználó arról, hogy hogyan internetezik Windows 98 alatt. A tízperces videót VHS-szalagról digitalizálta, és töltötte fel a YouTube-ra, a nosztalgia kedvéért mindenkinek érdemes belenéznie.

A kezdőképsorokon a mIRC nevű, ma is létező chatprogram látható, amely jó pár évvel megelőzte Messengert és a Google Talkot, és a kilencvenes években még sokan a mai szemmel nem túl felhasználóbarátnak tűnő programon keresztül kommunikált ismerőseivel. A chat kiváltképp a külföldön élőkkel való kommunikációt tette olcsóvá és egyszerűvé, de belföldön is népszerű volt.

3:40-nél elindult a Netscape Navigator, a kor népszerű böngészője, a Communicator nevű csomag levelezőprogramot is tartalmazott, és elég gyakran összeomlott. Természetesen rettenetes kinézetű weboldalakat nézeget rajta. Vegyük észre a jobb alsó sarokban, a Windows Tálcán megbúvó féltucat segédprogram ikonját is!

5:40-nél láthatjuk a Winampot, a zenelejátszó programot mostanra már sokkal kevesebben használják, mint anno, de még mindig nagyon hasonlít elődjére, és népszerűnek mondható.

8:25 Megszemlélhető a borzalmas, rémes kinézetű, és fapados, régi Media Player.

 

1 Tovább

A legjobb ingyenes zenekonvertáló

Innen töltheti le a Fre:ac-ot

Bár audio-CD-ket mp3 formátumba konvertálni akár a Media Playerrel is lehet, egyéb formátumok közötti átalakításhoz már külön segédprogramot érdemes használni. A mindenféle próbaverziójú és fizetős csodaszoftverek helyett érdemes az egykori BonkEnc, tavaly nyártól azonban Fre:ac néven futó segédprogramot választani.


Az ingyenes, magyar nyelvű menüvel rendelkező program .mp3, .flac, .wma, .ogg, .wma és .wav, illetve .mp4 fájlok közötti átalakításra képes, bármelyik fájltípus közötti oda-vissza. A szoftver kihasználja a többmagos processzorok teljesítményét, és CD-ripperként is funkcionál, online adatbázisból le tudja tölteni a száminformációkat is a lemezekhez.

0 Tovább

Geekturiszt: telefonközpont a Várban

Nem árt néha kimozdulni a monitor elől, az ország pedig számtalan olyan múzeumot, bejárható raktárat, helyet tartalmaz, ami megdobogtatja egy kütyümániás, egy geek vagy akár egy elszánt technológus szívét is. Ezzel a bejegyzéssel induló Geekturiszt sorozatunkban minden hétvégén ajánlunk egy újabb célpontot.

Sosem szokták elhinni, de Budapest egyik legmenőbb múzeuma a Várban található Telefónia Múzeum. Az épületet már megtalálni is kalandos, mert hétvégén az Országgyűlés utcából nyíló kapu és egy palota kertjén keresztül lehet bejutni.

A múzeum az 1985-ben leszerelt Vár Mellékközpont szobáiban van, sőt a középső kiállítóteremben megtalálható az egykor ezerhatszáz fővonalat és ezernyolcszáz ikerállomást kiszolgáló két ember magas rotary berendezés is. A géphez mese is jár, elég egy dologra rákérdezni és a teljes magyar telefonrendszer működését elmesélik az embernek.

A Telefónia nem a hagyományos múzeumi hangulatot árasztja, a tárgyak nagy részét meg lehet tapogatni, a kagylókat fel lehet emelni, a teremőr néni még a telefonközpontot is bekapcsolja, ha szépen kérjük. Kérni pedig érdemes, a középső termet elfoglaló rotary központ a múzeum lelke, a motorok zúgnak, tárcsázáskor egyre közelebbi érintkezők csattannak össze, majd meghalljuk a jellegzetes búgást a kagylóban. A kiállítóterem két sarka tudja is hívni egymást, azon az igazi zúgós, zajos régi fajta telefonvonalon.

Az öreg központ mellett meg lehet nézni a különböző, egyre vandálállóbbra tervezett utcai telefonokat, szép gyűjtemény volt a mára eltűnt, csipogónak csúfolt személyi hívókból, és korai téglamobilokból. A történelem iránt érdeklődők IV. Károly király, Horthy és Kádár János főnök-titkári telefonkészülékét is megtapogathatják.

A múzeum reggel tíz és délután négy közt van nyitva hétfő kivételével minden nap. A felnőtt belépő négyszáz, a diák kétszáz, a családi jegy pedig nyolcszáz forint, szóval a buszjegy drágább, ami felviszi a csapatot a várba.

0 Tovább

Ingyenjáték és akció a hétvégére

Legalább féltucatnyi sci-fiben találkozhattunk a jövő véres sportjaival: van amelyikben az emberek egymás ellen küzdenek (Dr Gladiátor), máshol a sztársportolók mészárolják le műsorról műsorra az újabb szerencsétleneket (Menekülő ember). A Steam ingyenes hétvégéjén kipróbálható a Monday Night Combatban is egy ilyen sportban vehetünk részt: két csapatnyi specialista harcos és egy-egy csorda robot küzd egymás ellen a hatalmas pénznyereményért. A csata külső nézetben zajlik, a választott szereplőnk - lehet tank, robbantóember, harcos, kém, mesterlövész, szupport - válla felett nézünk el.

A különböző választható karakterek nem sok újdonságot tartogatnak azoknak, akik játszottak a Team Fortress 2-vel, de azért néhány aranyos újdonságot kitaláltak az Uberes tervezők. Ilyennek számít a többfajta torony, letalpaló és pontosabban lövő géppuskás harcos, akrobatikus ugrásokra is képes kém. Míg a TF2-t a tökéletesre csiszolt játékmechanika miatt lehetett szeretni, a Monday Night Combat a tévéshowkat idéző látvánnyal hódíthat.

A játékhoz két gigahertzes processzor, DirectX 9.0c-t támogató, 512 megabájtos videokártya és 2 gigabájtnyi hely kell, és persze ingyenes Steam regisztráció.

Akciófigyelő

Két remek ajánlat van a digitális játékboltokban erre a hétvégére. Az egyik a magyar fejlesztésű King Arthur, aminek az alapjátékát 820 forintra árazták le az Impulse webáruházában. A stratégiai játékot mindenképpen megéri megvenni, amíg olcsóbb, mint egy pizza. Annál is inkább, hogy már megjelent két kiegészít is hozzá.

A másik kihagyhatatlan ajánlat a Gamersgate-n található, a török Taleworlds játékát, a Mount&Blade: Warbandet lehet 8 euróért letölteni. A játékról iszonyú hosszan lehet lelkesedni, főleg azért, mert kategórateremtő, teljesen egyedi címről van szól. Lovasharcra, lovasíjászatra ennyire élethűen még egy játékban sem volt lehetőség. A programból van demó is, ha valaki nem akarná kockáztatni azt a nyolc eurót.

0 Tovább

Internet Explorer: 1.0-tól 9.0-ig

A Geekosystemen egy remek videót talátunk: a fanatikus Windows-használó Andrew Tait legutóbb azt örökítette meg, ahogy az MS-DOS-tól kindulva egészen a Windows 7-ig frissíti számítógépét. Ezúttal az Internet Explorer történelmét vizsgálta hasonló módon: rövidfilmjében kilenc perc alatt olvasóink is eljuthatnak az első Microsoft-böngészőtől a múlt héten megjelent 9.0-s kiadásig.
A webfejlesztők számára is tartalmaz érdekességet a videó: készítője összes verzión lefuttatta az internetes szabványok támogatásának  tesztjét, hogy megvizsgálja, mennyire helyesen támogatják azokat a browserek - a korai Explorerek ugyanis minden szabványosított technológiát meglehetősen sajátosan értelmeztek.

0 Tovább

Ismét sci-fi lett az év videojátéka

Az akcióval teli Mass Effect 2 szerepjátékot választotta 2010 legjobb játékának a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) videojáték díjának zsűrije. Az [origo] által is tesztelt játékban az akciójátékokban megszokott egyszerű kezelőfelület találkozott a szerepjátékok felfedezhető világával, részletes történetével.

Izgalmas döntéssel az év legjobb thrillere, az interaktív videós sztori és a játék között ingadozó Heavy Rain kapta a leginnovatívabb játéknak járó elismerést. A négy, a játékos által irányított főszereplővel rendelkező történetben egy sorozatgyilkos nyomait kutatjuk. A feladatot nehezíti, hogy az idő is szorít, az egyik szereplő elrabolt gyermekét kell megtalálni, mielőtt az idő lejárna. A feszültségteremtés és a valósághűen kinéző virtuális színészek alkalmazása miatt járt a díj a csak Playstation 3-ra kiadott Heavy Rainnek, ami elvitte a legjobb történetért és zenéért járó díjat is.

A BAFTA életműdíját Peter Molyneaux, a Microsoft Game Studios vezetője kapta. A Populous istenszimulátort, a kegyetlen céges jövőt rajzoló Syndicate-t, a Fable és a Black&White sorozatot megalkotó tervezőt nem most tüntetik ki először. Pár évvel korábban lovaggá is ütötte a királynő, valamint megkapta az Ordre des Arts et des Lettres francia állami kitüntetés lovagi fokozatát is.

A BAFTA játéktípus szerinti díjakat is oszt, ezt a következők kapták:

  • Legjobb családi játék: Kinect Sports
  • Legjobb közösségi játék: My Empire
  • Legjobb akciójáték: Assasin's Creed Brotherhood
  • Legjobb sportjáték: F1 2010
  • Legjobb stratégia: Civilization V
  • Legjobb hordozható gépre írt cím: Cut the Rope
  • Legjobb játékmenet: Super Mario Galaxy 2


A legszebb játék díját a God of War III vitte el, a többjátékos módot pedig a Need For Speed: Hot Pursuitban valósították meg legjobban. Lövöldözős játék csak egy díjat kapott, a hangeffektekért járó díjat a Battlefield: Bad Company 2 kapta.

A brit Oscar-díjnak 1998 óta van videojáték szekciója is. Akkor a Nintendo 64-re kijött legendás Goldeneye-t találta a legjobbnak a zsűri. Az évek során a BAFTA zsűri elég jól teljesített, így érdemes visszanézni a megelőző évek toplistáit.

0 Tovább

Hajszárítás Ferrarival

Vörös, a Ferrari által tervezett, V12 becenevű motor dolgozik benne, és nem autó, mi az? Hajszárító. Az eszköz teljes neve Babyliss Pro Volare Ferrari Dryer V1, és 198 dollárba (közel 39 ezer forintba) fog kerülni.

A húzós árért cserébe hat fokozatban állítható gyorsaságú és hőfokú hajszárítót kapunk, aminek tizenkét lapátos motorját valóban Maranellóban tervezték. A készülék az örökkévalóságnak készült, még a kategóriában luxusnak számító rendes csapágyazás is került a gépbe.

A Ferrari hajszárító láttán felmerül a kérdés, hogy az ismert autóipari márkák hová tudnának még benyomakodni. A Porsche már régen üzemeltet dizájntermékekkel foglalkozó részleget. Mi lesz a következő, Aston Martin rúdmixer vagy Lamborgini főzőlap?

(via Gizmodiva)

0 Tovább

A jövő héten érkezik a Firefox 4

Tizenhárom tesztverzió és tíz hónapnyi munka, valamint többször elhalasztott premiert követően úgy tűnik, hogy a Mozilla legújabb böngészője, a Firefox 4 a jövő héten végre megjelenik. 
Az új browser március 22-étől lesz letölthető Windows, Mac és Linux rendszerekre, bár eredetileg tavaly októberben tartották volna a premiert.

Új funkcióinak megvalósítása - például a grafikus gyorsítás integrálása - az előzetes terveknél tovább tartott, így a Firefox 4 jelentős késéssel, egy héttel az Internet Explorer 9 premierje után lesz elérhető. Ugyanakkor a CNet híradása szerint a riválisok közül a Firefox 4-ben lesz a teljeskörűen megvalósítva a grafikus gyorsítás: a Chrome-ban ez csak bizonyos célfeladatokhoz érhető el. Az IE9 is teljes hardveres gyorsítást kínál, ez a browser azonban Windows XP-re nem telepíthető.

0 Tovább

128 gigabájt egy SD-kártyán

Nem kell már arra figyelni nyaralás közben, hogy mennyi hely van még a fényképezőgép memóriakártyáján, át kell-e állítani kisebb felbontásra a gépet, hogy még ráférjen 2-300 kép a naplementéről vagy a tengerpartról. A Lexar a héten kiadta a világ első 128 gigabájtos (az 29 DVD meg az apró) SD-kártyáját.

A kártya egyelőre nem olcsó, 57 ezer forintos árából egy közepes kompakt gépet is lehet venni. Ahogy azonban a többi gyártó is kiadja a hasonló kapacitású eszközeit, illetve ahogy továbbfejlődik a kártyaipar, az ár csökkenni fog. Az óriás SD-k egyetlen szépséghibája, hogy a 2009 elején bemutatott SDXC formátumot használják, amit a forgalomban levő kamerák egy része még nem támogat. Az  ilyen gépek tulajdonosainak bele kell nyugodnia, hogy a maximum 32 gigabájtos SDHC kártya az elérhető szent grál számukra.

Az SDXC formátumban van még tartalék, elvben két terabájtig növelhető a kártyák mérete. Legalábbis ekkor lesz szükség új szabványra.

0 Tovább

Rocksmith: konzoljáték igazi gitárral

Visszavághatnak végre azok a játékosok, akik a Rock Band és a Guitra Hero miatt ezerszer hallgatták meg, hogy "de ez nem is zenélés" és hogy "így meg úgy a röhejes műanyag gitárokkal". A Playstation 3-ra és Xbox 360-ra is megjelenő Rocksmith-ben igazi gitárokat lehet rákötni a konzolokra a szokásos, erősítőhöz is használható nagy jack csatlakozóval.

A korábbi ritmusjátékokban megszokott híres számok eljátszása mellett az Ubisoft játékában valódi gitártanító mód is lesz. A rendszer ráadásul a tudásunkhoz igazítja a számok nehézségét, így elvben a kezdőket sem bátortalanítja el.

Az elmúlt pár évet domináló, majd lassan eltűnő Guitar Hero játékokkal való szembeállítás - "ez igazi gitár" - persze félrevezető. Egy játékbeli szimulációtól sosem azt vártuk, hogy pont olyan legyen, mint az élet. Senki sem örülne, ha a raliszimulátor port csinálna a nappaliban, vagy ha a Modern Warfare után hobbigipsszel kellene nekiesni a fal golyóütötte lyukainak. A Ubisoft számítása persze még bejöhet, és a 2011 őszére vár játék siker is lehet, de nehéz benne hinni.

0 Tovább

Lefoglalhatták a Bithumen nevű letöltőoldalt

A Bithumen nevű, Bittorrent technológiát használó letöltőoldal felhasználóit hétfő óta egy, a régi Commodore 64-es számítógép rendszerét idéző felületét idéző környezetben írt üzenet fogadja. Ebben az oldal működtetői azt üzenik a látogatóknak, hogy a szájt merevlemezeit lefoglalták, de ne essenek pánikba, adataik biztonságban vannak.

Hivatalos információk egyelőre nem állnak rendelkezésre arról, hogy valóban a rendőrség foglalta-e le gépeket, vagy sem. Magyarországon a filmek és zenék privát célú letöltését és birtoklását egyébként nem bünteti a törvény, más a helyzet azonban a szoftverekkel, ráadásul a Bittorrent technológia jellegéből adódóan a letöltők egyben meg is osztják másokkal a tartalmakat - az ilyen jellegű visszaélések szankcionálására azonban még nincs bírói precedens.

0 Tovább

Ahol mindent megtudhat a Street View-ról

Megújította a Google Street View szolgáltatásának honlapját: az oldalon mindent meg lehet tudni arról, hogyan készülnek az utcai panorámaképek, ezek rögzítését milyen járművekkel végzik: az autók mellett például triciklit és hójárót is bevetnek már, míg a múzeumok belsejét egy tologatható kiskocsival veszik fel.

Az angol nyelvű szájton lévő térképen azt is meg lehet nézni, mely településekről készültek már panorámák, a kamerás kocsik épp mely területet rögzítik, és azt is megmutatják, hol lehet jelezni, ha problémánk akad egy-egy felvétellel. A Gallery szekcióban a világ legérdekesebb pontjain nézhetnek szét a felhasználók.

0 Tovább

Nézze meg, hogy teljesít az új Explorer!

Irány a Szoftverbázis: az IE9 letöltése 32 bites rendszerre, és 64 bites rendszerre

Megjelent az Internet Explorer 9, de a Microsoft legújabb böngészőjét a Windows XP-t használók már nem élvezhetik, mert csak Windows 7 és Vista rendszereken működik. A Techbázis cikkéből megtudhatja, hogyan teljesít a riválisokhoz képest, ezen a linken pedig elolvashatja, mik az új funkciói.

Súgunk: az összes browser közül a legújabbak bizonyultak a leggyorsabbnak, ezért ha elavult böngészőt használ, gyorsan cserélje le újra!

 

 

 

 

0 Tovább

A régi PC Viagrája

 

 

Olvassa el az [origo] Techbázis cikkét a Jolicloud nevű ingyenes operációs rendszerről, amelynek legújabb kiadását kimondottan arra optimalizálták, hogy régi laptopon, koros asztali PC-n is futtatni lehessen. Az Ubuntu Linuxon alapuló szoftvert Windows mellé is egyszerűen lehet telepíteni, tud magyarul, bármikor eltávolítható, így minden kipróbálása mellett szól: telepítése mindössze húsz perc, és automatikusan végbemegy.

A szoftver probléma nélkül megnyitja az Office-ban készült fájlokat, minden ismert video- és zenefájlt lejátszik, és a régi gépen is fürgén indul és gyorsan áll le.

 

 

1 Tovább

A Google Földben bejárhatja a királyi esküvő útvonalát

A Mashable beszámolója szerint a keresőcég a napokban jelentősen kibővítette a London központját lefedő épületmodellek lefedettségét a Google Föld szoftverben. A frissítéseknek köszönhetően bárki bejárhatja virtuálisan Vilmos herceg és Kate Middleton áprilisi esküvőjén bejárt útvonalat. A fenti YouTube-videón is ennek bejárása látható.

0 Tovább

Baltás zsaruval játszhatunk a Munchkinban is

Csodák pedig vannak: a Steve Jackson Games ma jelentette be, hogy a számtalan kiegészítővel rendelkező Muchkin kártyajáték következő verziója az Axe Cop képregényen fog alapulni. Várhatóan ez lesz a tökéletesen őrült partijáték, a szent grál, amit át Bang!-ezett és Igenis, Sötét Nagyurazott éjszakákon kerestünk eddig.

A mix azért lehet tökéletes, mert az alapanyag teljesen őrült. Az Axe Cop egy olyan webes képregény, aminek a sztoriját egy ötéves kissrác, Malachai Nicolle, írja, a 29 éves testvére Ethan pedig rajzolja. Egyszarvú bébik, cápanindzsák, óriás robotok, szottyos ufók, dinó katonák és persze Axe Cop, a fejszét lóbáló rendőr népesíti be a világát. A fordulatok olyanok, amik csakis egy gyerek fejében játszódhatnak le. Körbeírás helyett belinkelem még egyszer, úgyis négynapos ünnep jön.

Idiótaságért a Munchkinnak sem kell a szomszédba mennie. A kártyajáték egy alaposan kifilézett szerepjátékszerű rendszeren alapul: a játékos első szintűként kezd, ha megöl egy szörnyet, szintet lép, cél a tizedik szint. A játék veszélyét nem a szörnyek jelentik, a felszedhető felszerelés többnyire segít diadalmaskodni felettük, hanem a többi játékos, akiket korábban a barátainknak hittünk. Mivel mindenki a tizedik szint felé tör, és csak egy játékos nyerhet, ezért a Munchkin a tiszavirág életű szövetségek és a különösen aljas hátbaszúrások játéka. Igen szórakoztató.

A játékból jelent már meg űr témájú, Chtulhu-s szörnyes, vadnyugati, kémes, vámpíros és több paklinyi fantasy kiegészítő. Logikus folytatás az Axe Cop-os, amiben aztán tényleg mindenből van egy kicsi.

0 Tovább

PC-re is érkezhet a feltuningolt Spelunky

Az év legjobb híre  egy mondatban összefoglalható: PC-re is kijöhet a Spelunky HD. Eddig az volt, hogy a legjobb pixeles-ugrálós játékot megalkotó Derek Yu csak Xbox-ra készíti el a feljavított grafikával és multiplayer játéklehetőséggel feltuningolt új Spelunky-t. A GDC-n viszont azt nyilatkozta Yu, hogy zöld az út a PC-s verziónak. Először persze az XLBA-s jön, de még úgyis vár rám a múmiakirály, hogy megöljem.

Az eredeti játék - ingyen van amúgy - erre található, mielőtt belekezdtek, szóljatok valakinek, hogy feszegessen fel a székről 5-6 óra után.

0 Tovább

Kedd reggeltől letölthető Internet Explorer 9


A Microsoft legújabb böngészőjének végleges változata magyar idő szerint március 15-án kedden hajnalban válik letölthetővé: az új böngésző premierjére már a magyar kiadás is elérhető lesz.
Az új verzió már ugyanolyan áramvonalas kezelőfelülettel bír, mint mondjuk a Chrome, ezáltal minimális helyet foglal el a képernyőről. Működése is gyorsabb elődeinél, azonban a Windows XP-t használók nem tudják majd telepíteni, mert csak Vistára és Windows 7-re jelenik meg 32 és 64 bites kiadásban.

0 Tovább

Babázhatunk a Facebook alapítójával

"Nem, uram, nem láttam, hogy megint a babáival játszott!"

Utolérte Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját és legendás kutyatulajdonost a végzet: műanyagba öntötték képmását. A pár nap alatt elkapkodott Steve Jobs figurát gyártó, rém ironikus nevű MIC (Made In China) boltjából lehet megvenni az Adidas papucsban, farmerban és kapucnis pullóverben pompázó Zuckerberget. A lájkolást és a pókolást a világnak adó cégvezetőt látványosan leárazták Jobshoz képest. Míg az Apple főnökéért nyolcvan dollárt kétek, Zuckot már úgy kapjuk meg hetvenért, hogy néhány centnyi visszajáró is van.

A csomag egy egyszerű fehér talapzatot, Facebook logót, egy poke és egy like gombot és a kötelező szövegbuborékokat tartalmazza. Az utóbbiakat a vásárló maga töltheti ki egy emlékezetes Zuck idézettel, vagy Gyere Bordi kutyám nóta szabadon választott sorával.

A figuráról elsőként hírt adó Mashable nem felejti el megemlíteni, hogy a Facebook főnökéből korábban már készült képregény is, illetve hát róla szólt a közösségi oldal történetét bemutató Social Network - A közösségi háló című film.

0 Tovább

Zuhanyrádió környezetvédőknek

Lehetetlen úgy beállítani a nappaliban lakó hifit, hogy igazán jól behallatszon a fürdőszobába, elnyomja a zuhany hangját, és a szomszédok még ne akarjanak lemészárolni az áthallatszó zene miatt. A tökéletes módszert más sem találta még ki, egy brit cég viszont előrukkolt egy remek helyettesítő megoldással.

A H2O nevű zuhanyrádiót a csaptelep és a gégecső közé lehet becsavarni. A készülék az átfolyó víz által meghajtott kis generátrból nyeri az energiáját. A zenehallgatáshoz fel nem használt töltést akkumulátorában raktározza, így nem csak akkor szól, ha folyatjuk a vizet. Annyi töltés még biztos van benne, hogy fogmosás közben is szóljon az MR2.

A készülék hangminőségéről még senki nem írt, de nagy elvárásaim nincsenek. A kütyü ára 35 font lesz, amikor a hónap során piacra dobják.

0 Tovább

Zen útkeresés pasziánsz helyett

Ha van irodai zen, akkor az Entanglement a hozzáillő játék. Ehhez képest méga pasziánsz is adrenalinfröccsöket adagoló, őrült kaland, és akkor a másik Windows klasszikusról, az ultraerőszakos aknakeresőről nem is beszéltünk. A borzasztóan egyszerű játékban csupán hatszög alakú, vonalakkal telerajzolt lapkákat kell lepakolnunk úgy, hogy a vonalunk ne ütközzön a falba vagy a középpontba. Pluszpont jár azért, ha sikerül egyszer már használt mezőkön újra keresztülvezetni a vonalat, cél,hogy minél bonyolultabb gombolyag legyen a táblán. Passzolni, válogatni nem tudunk, az egyetlen eszközünk a lapka forgatása.

Az Entanglementből létezik fizetős iPad verzió, a Chrome böngészőbe telepíthető verziót pedig netkapcsolat nélkül is lehet játszani. A játék regisztráció nélkül is játszható, ha viszont el szeretnénk menteni az eredményeinket, akkor a Google fiókunkkal jelentkezhetünk be.

0 Tovább

Letölthető a Chrome böngésző 10-es verziója


A Google fejlesztői hiperűrsebességre kapcsolva dolgoznak a cég böngészőjén: a Chrome-nak februárban jelent meg a 9-es kiadása, márciusra itt a tizes verzió - bár lehetséges, hogy kissé jóindulatúan bánnak a számozással Mountain View-ban.


Ugyanakkor kétség nem fér hozzá, a Chrome 10 valóban tartalmaz új funkciókat: gyorsabban futtatja a JavaSCripteket, az Adobe Flash környezetben írt oldalakat, játékokat és videolejátszókat pedig egy saját karanténban futtatja, hogy az ezekbe rejtett kártékony kódok ne tehessenek kárt a teljes operációs rendszerben.


Ennél is fontosabb, hogy a böngésző már támogatja a videokártyák gyorsítását weboldalakba ágyazott videók esetében is, így például a YouTube-os klipek lejátszása folyamatosabb, emellett kevésbé terheli le a rendszert, laptop esetében ez az üzemidő javulását is eredményezi. A beállításokat már nem menüben, hanem egy böngészőfülben nyitja meg. Az elmentett jelszavakat a Chrome alapból lementi egy online tárhelyre, így - egy Google-fiók birtokában - egy másik PC-n, vagy a rendszer újratelepítésekor is elérhetőek maradnak. A jelszavakat az új verzióban le is lehet védeni egy kóddal, a  könyvjelzők, bővítmények és témák hasonló szinkronizálása pedig már az előző verzióban is elérhető volt.


A Chrome-ot használók egyszerűen frissíthetnek az új verzióra, a Beállítások menü Névjegy pontjára kattintva, a többiek a Google.com/Chrome oldalról tölthetik le a 10-es verziót.

0 Tovább

Reklámokat kell nézni az új Skype-ban

Ilyen lesz a reklám a Skype-ban

Az internettelefonos szoftver üzemeltetői hivatalos blogjukon bejelentették, hogy a Skype windowsos kliensszoftverét használóinak hamarosan reklámokat kell nézniük majd a szolgáltatatás ingyenes használatáért cserébe.


A jókora reklámcsík a program főképernyőjén (Home) jelenik majd meg, és fokozatos tesztelést követően fogják kiterjeszteni a felhasználókra. Doug Bewsher, a Skype marketingigazgatójának bejegyzése szerint a cég hisz abban, hogy ha a hirdetéseket a megfelelő módon tálalják, akkor az ezekből származó bevételek új szolgáltatások kifejlesztésére adnak majd lehetőségét.

Egyelőre a reklámok csak az amerikai, brit és német felhasználók Skype-programjaiban jelennek majd meg, mivel a cég csak ezeken a piacokon foglalkozik majd a hirdetések értékesítésével, így a magyar felhasználóknak egyelőre nem kell majd reklámokat bámulniuk.
Egyelőre nem akarják megbombázni sem a reklámokkal az ingyenes nettelefonálást biztosító szoftver használóit, ezért egy márka promóció egy nap csak egy alkalommal bukkan majd fel.

Noha a Skype marketingese elképzelhetőnek tartja, hogy később a főképernyőn kívül is bevezetnek reklámcsíkokat, azt nem tervezik, hogy a beszélgetések közben felbukkanó, zavaró hirdetéseket építsenek a szoftverbe. A reklámok a tartózkodási hely, nem és kor alapján targetáltak lesznek, de ha a felhasználónak erre igénye van, letilthatja személyes azonosításra nem alkalmas adatainak hirdetési célokra való felhasználását.  Nem a Skype az első cég, amely hirdetésekből termel extra bevételt, például a Microsoft Live Messengerében is megtalálhatóak a beszélgetések ablakaiban apró bannerek.

0 Tovább

Facebookra mennek a dühös madarak

Facebookon is meg fog jelenni az elmúlt év legsikeresebb mobiljátéka, a madárkatapultálós Angry Birds. Az új variánsról csak azt lehet tudni, hogy valamikor májusban lesz elérhető, és hogy a közösségi oldalhoz csiszolják a játékmenetet. Peter Vesterbacka, a Rovio főnöke úgy fogalmazott, hogy a játék facebookos verziója ki fogja használni a közösségi oldal kollaboratív jellegét, és az eddig passzív ellenségként szolgáló disznók most komolyabb szerephez jutnak a játékban.

A Rovio vezetőjének szavai nagyon abba az irányba mutatnak, hogy a Facebookon majd egymás ellen játszhatnak az ismerősök. Pedig a nagyon megváltozott játékmenet sokkal többet is rejthetne: elsőszemélyű Angry Birds FPS; Angry Birds, a szerepjáték; Madárház, a kert csatája stratégiai verzió. Ti mit látnátok szívesen a madaras franchise folytatásaként?

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek