Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kezünk lesz a telefonkagyló

Ugyan nem termék, csak egy ügyes hack, a bluetooth kesztyűt mégis szívesen kipróbálnánk. Rachel, az Instructables barkácsoldal egyik alapítója és vezető fejlesztője által összerakott kézrevaló nem csak a tenyeret melegíti, hanem hívások fogadására is alkalmas. A kiegészítőhöz Rachel egy hagyományos headszetet boncolt szét és varrt bele a kesztyűbe. Egyedül a hívás fogadása gomb igényelt némi forrasztgatást, de a fotók alapján még a legbotkezűbb barkácsolónak sem okozhat gondot a művelet. Otthon legyártható az egész.

A bluetooth kesztyű csak az első lépés egy új és érdekes periféria kialakulásának útján. A következő verzióból ki lehetne spórolni a gombot, sokkal elegánsabb lenne, ha a telefonkagylót formázó kisujj és a hüvelykujj mozgására fenné fel a telefont. Az igazán sci-fi verziótól pedig azt várjuk, hogy a kesztyű is tűnjön el, elég lenne két gyűrű a mikrofonnal és az apró hangszóróval.

0 Tovább

Charlie Sheen halálhírét keltik a legújabb facebookos csalások

Miután ismerőseink sorra kattintgatnak le mostanában minden kamuvideót a Facebookon, továbbadva azokat egymás üzenőfalára, megnéztük, hogyan lehet védekezni az ilyen csalások ellen. A módszer mindig ugyanaz: a felhasználó lekattint egy kamu hivatkozást, ami valami szaftos videót ígér egy hírességről, de videó helyett észrevétlenül lájkolja, vagyis továbbosztja a linket.

A legújabb facebookos csalások survey-kre futnak ki, vagyis arra próbálják meg rávenni a felhasználót, hogy hirdetőknek adja meg az adatait. A legújabb változat azt ígéri, megnézhetünk egy videót arról, ahogy Charlie Sheent holtan találta a házában egy forgatócsoport.

A kamulinkek ismerősökön keresztül való terjesztése (szakszóval clickjacking), úgy tűnik, nagyon hatékony. A csalások elsősorban az USA-ból indulnak, és amerikai hirdetőknek dolgoznak a kérdőívek, de a Facebook ehhez idehaza is jó terep, mivel a felhasználók közül egyébként is sokan néznek meg és osztanak meg angol nyelvű tartalmakat.

Tegnapi tesztünkból kiderült, hogy a legfrissebb csalások ellen a webes biztonsági szoftverek sem biztos, hogy megvédenek. Ugyan a BitDefender és a Symantec is készített facebookos biztonsági appot, ezek a legújabb kamulinkeket nekünk még nem szúrták ki a hírfolyamon. Tegnap még nem írtunk a Defensio.com webcímen elérhető univerzális facebookos szűrőprogramól, amivel nagyon sokféle linkre és kommentre lehet szűrni a közösségi oldalon, akár az ingyenes verzióban is, de biztos megoldást egyelőre ez sem adott. A szoftvert úgy állítottuk be, hogy e-mailben küldjön értesítést az üzenőfal környékén zajló gyanús történésekről – hogy mi mindent szűr ki a csalások közül, még egy kicsit hosszabb tesztelést igényel.

Az álcázott Like-gombok ellen az egyedüli biztos védelem az, ha az ember Firefoxot és NoScript kiegészítőt használ. A NoScript ugyanis rögtön szól, ha egy videolejátszónak tűnő Like-gombra kattintunk (lásd a fenti képen). Máskülönben jobb egyszerűen csak óvakodni a gyanús megosztásoktól – bár ez túlzott paranoiára is okot adhat az ismerőseinkkel kapcsolatban. Sajnos a NoScripthez hasonlóan kezes kiterjesztést más böngészőhöz nem találtunk – ha valaki tud ilyet, szóljon.

A Facebookon a survey scamek mellett az elmúlt pár hónapban chaten keresztül is elkezdtek vírusok terjedni. Hasonlóan a „hagyományos” IM-spamhez, ezek is valamilyen kártékony linkre irányították a felhasználót. Volt olyan, amelyik ellopni próbálta a Facebook-fiókot egy kamu bejelentkező oldallal, más egyszerűen futtatható fájlt próbált meg rásózni a felhasználóra.

Vannak gyűjtemények, ahol kiszúrhatjuk a csalásokat

Ezek közül a fióklopás okoz nagyobb kellemetlenséget, ha sikerül: ilyenkor ahogy lehet, vissza kell állítani az accountot egy jelszóváltással egybekötve. Persze fel lehetünk rá készülve, hogy az ismerőseinket a vírus teleszemetelte spammel. A másik lehetőség, hogy a gépünkre trójai, vagy spamküldő szoftver kerül, de ezt már a letöltéskor meg kell fognia a víruskeresőnk valós idejű védelmének, vagy, amikor üzembe áll, és elkezd „hazatelefonálni”, a tűzfalnak.

A Facebookon terjedő csalásokról egyébként a legjobb adatbázist a Sophos Security vezeti. Ha az ismerőseink valami gyanús dolgot osztanak meg – valószínűleg nem direkt, mint az a dolog mechanizmusából következik -, akkor itt, a Naked Security blogon leellenőrizhetjük, hogy nem valamilyen ismert scamről van-e szó. A Facebookos csalásokat gyűjri a Facecrooks.com is, így ott is érdemes nézelődni.

0 Tovább

Így kell védekezni a facebookos vírusok ellen

 

Az [origo] Techbázis összegyűjtötte, hogy miként lehet védekezni a Facebookon az utóbbi napokban vírusszerűen terjedő átverős linkeken át terjedő károkozókkal szemben. Sajnos atombiztos védelem nem létezik, a korábbinál jobban kell odafigyelni, különböző szkriptek segítségével már elég rákattintani egy videólinkre ahhoz, hogy aktiváljuk a többnyire vicces vagy megbotránkoztató videónak álcázott kártevőket.

0 Tovább

Legépeljük az idegen űrhajót

Elég egy-két évig követni a videojátékokat, hogy teljesen kiképzett ufóellenes katona váljon az emberből. Az univerzális ellenségekre lőhetünk űrhajóval, földi telepítésű ágyúval, géppuskával, vezethetünk ellenünk tankhadosztályt vagy a jövő űrgárdistáit. A legújabb ufós játék azonban minden eddigi furcsa ötletet felülmúl, ugyanis a seregek vezetése vagy az egér rángatása helyett gépeléssel lőhetjük az ellent.

A ZType minden felénk repülő ufója felett egy angol szó található, amit begépelve lelőhetjük őt. Egyszerre csak egy célponttal tudunk foglalkozni, így fontos, hogy pontosan írjunk. Minden gépelési hiba rabolja az időnket, megtöri a játék ritmusát. Az egyszerűnek hangzó játékkal remekül el lehet szórakozni üres félórákat, ha elég sokat játszunk, megtanulhatunk angolul gépírni, ráadásul a Földet is megvédjük.

A játéknak van egyszerű böngészőben működő verziója, és facebookos, toplistákkal megtűzdelt verziója, amiben a barátainkkal versenyzünk.

0 Tovább

Catan telepesei legóból

Valahol logikus, hogy a huszadik század egyik legnépszerűbb építőjátéka, a Lego, és a társasjáték forradalmat kiváltó Catan telepesei találkozzon. A fenti Catan játéktáblát a vancouveri szoftvermérnökként dolgozó Michael rakta össze az S3RD tervezőprogramban. Ha elégedett lesz az eredménnyel, akkor meg is építi a társasjátékot, mi pedig reménykedhetünk abban, hogy egy építési leírást letölthetővé tesz, hogy a hazai legórajongók is felépíthessék a saját Catanjaikat.

0 Tovább

Tesztkör a Google önvezető autójával

A Mashable blog munkatársai a San Francisco-i TED konferenciát követően kipróbálhatták azt az önmagát vezető Toyota Priust, amelyet a Google fejlesztett ki.


A videón jól látszik, ahogy a sofőr helyén ülő ember meg sem fogja a kormányt, az autó ennek ellenére mégis képes hibátlanul szlalomozni a tesztpályára kihelyezett bólyák között. A tesztről két videofelvétel is készült, ezek egyikén belülről, a másikon pedig kívülről láthatóak az események.

A YouTube-on publikált felvétel kommentelői közül sokan rémisztőnek találják a felvételt, ami nem is csoda, hiszen a jármű szellemautóként járja rajta az utakat 60 kilométeres maximális sebesség mellett, a kanyarok zömét csikorgó kerekekkel véve be.


A Google egyébként közúton is teszteli automata járműveit, melyekkel a közlekedési biztonságát, illetve a környezetszennyezést akarja majd csökkenteni. Egyelőre azonban mindig ül emberi sofőr is a volán mögött, és a helyi hatóságokat is értesítik azelőtt, hogy a jármű körzetükbe érne.

0 Tovább

Az első képek a Windows 8-ból


Egy kínai technológiai blog publikálta az első képeket a Microsoft következő operációs rendszeréből, a Windows 8-ból, melyeket itt lehet megtekinteni. Eredetiségüket a Microsoft hivatalosan nem erősítette meg.


A képeken csak a Windows 8 állítólagos teljes felületének apró részletei láthatóak, egyelőre semmilyen látványos újdonság nem derül ki belőlük, egyedül a felhőalapú rendszerek integrálására utalnak egyes ikonok.

Ennél érdekesebb információ, hogy a következő Windows tesztelői szerint automatikus rendszervisszaállítási funkcióval is rendelkezik majd, ami nagyon rövid idő alatt képes az első indításkor elérhető alapállapotba visszahozni a rendszert. Ez a művelet a tesztelők számítógépén 2 perc alatt lezajlott, de ők a szokásosnál sokkal izmosabb, nyolcmagos processzort, 24 gigabájt memóriát tartalmazó konfigurációt használtak. Ezen a Windows 8 telepítése (DVD helyett merevlemezről) 8 perc alatt lezajlott.

0 Tovább

Honlap segít megvédeni a szemeit

Ez az igazi nerd-wellness! A TheNextWeben akadtunk rá a PROTECT YOUR VISION című honlapra, amely segít elkerülni a számítógép használata során jelentkező kellemetlenséget, a szem kiszáradását és kifáradását.

Nem kell bonyolult tudományos megoldásra gondolni, a szájt arra képes, hogy a beprogramozott időpontok leteltekor figyelmeztesse a felhasználót, hogy ideje egy rövid, szempihentető szünetet tartania. Több lehetséges időbeosztás is létezik, az egyik minden húsz perc során ajánl rövid pihenőt, a másik óránként öt perces munkaszünetet javasol, de a Custome menüpontban saját igény alapján is be lehet programozni a riasztást, a Blackout pontban pedig azt is meg lehet adni, hogy a szünetek alatt a képernyő elsötétüljön.

Az Eyes gymnastics pontban a baloldalt látható aranyos robot a szem tornáztatására szolgáló gyakorlatokat mutat meg.

0 Tovább

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

Ez egy gyöngyszem.

0 Tovább

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

A Microsoft mindig elmondhatta magáról, hogy a kompatibilitás élharcosa. Hosszú sztorik keringtek az interneten arról, hogyan helyeztek el spéci hackeket a Windows frissítésekben, hogy egy-egy népszerű régi szoftver továbbra is működőképes maradjon. A miatt még az XP második javítócsomgja is késett egy keveset.

A legendás kompatibilitást most ki is próbálta a The Rasteri nevű netező. Egy virtuális gépbe feltelepítette a DOS 5.0-t és rá a Windows 1.0-t, majd elkezdte frissíteni a rendszert. A tízperces videó alatt eljutunk a Win 7 egy olyan verziójáig, amin még DosShell és Reversi is van, mert egyik telepítő sem törölte ezeket az ősi programokat. Mi a nosztalgiamenet, ha nem ez?

(via DownloadSquad)

0 Tovább

Magyar szöveget is felismer a Google Docs

A Techbázis cikkéből kiderül, hogy a Google Dokumentumok nevű online szövegszerkesztőjének tudása fontos új funkcióval bővült. A Docs mostantól magyar nyelvű, PDF vagy JPEG fájlban feltöltött, szkennelt szövegeket is képes átalakítani szerkeszthető formájúra.

Sajnos a Google Docs csak legfeljebb két megabájt nagyságú fájlokat enged használni, így teljes könyvek átalakítására a szolgáltatást nem lehet használni, ahogyan bonyolult tördelésű, szkennelt újságcikkeket sem tud feldolgozni. Bővebben az új funkcióról itt olvashat.

0 Tovább

Hol mennyibe kerül az internet?

A DailyInfoGraphic.com-on ezúttal az internet-előfizetések díjáról közöltek infografikát. Ennek alapján Japánban a legolcsóbb az internet, Törökországban, Mexikóban és Portugáliában viszont kifejezetten drága. Hazánk az ár tekintetében a középmezőnyben található. 
Az infografika szerint a leggyorsabb átlagos internetet Japánban (61 Mbps), Dél-Koreában (46 Mbps) találjuk, Magyarország ezen a téren is a középmezőnyben kullog 4 megabit körüli átlaggal.


Itt lehet megnézni a képet nagy méretben

Jelentősen eltérő statisztikákról számol be a Speedtest.net, ezen az oldalon a világháló elérésének sebességét lehet tesztelni. Az oldalon publikált interaktív táblázatban ki lehet szűrni a valós eredményt jelentősen eltorzító céges és iskolai hálózatokat. Magyarország ennek a cégnek az adatai alapján is a középmezőnyben van: az átlagos letöltési sebesség az otthonokban 14,37 megabit másodpercenként.


Ebben megelőz miket: többek közt Franciaország (15,4 Mbps), Japán (16 Mbps), Bulgária (17 Mbps), Portugália (19 Mbps), Németország (20,5 Mbps), Románia (24,2 Mbps), Litvánia (27,8 Mbps), Dél Korea (37,7 Mbps )

A Speedtest interaktív táblázatát itt lehet megnézni

Akiket mi hagyunk le: Luxembourg (14,31 Mbps), Tajvan (13,7 Mbps), Ausztria (13,23 Mbps), Oroszország (12,1 Mbps), Egyesült Arab Emitárusok (11,9 Mbps). Érdemes megnézni a lista alját, Irakban és Libanonban bőven egy megabit alatti a sebesség.

A Speedtest oldalán regionális listát is lehet kérni, ennek alapján Miskolcon a leggyorsabb a net hazánkban 25,98 megabites sebességgel, míg Budapest csupán a tizedik helyen ál 14,91 Mbps-mal.

0 Tovább

Megnyílt az online féregmúzeum

Az Ad-Aware nevű ingyenes kémprogram-eltávolító szoftvert fejlesztő Lavasoft érdekes online kiállítást nyitott: az oldalán elérhető Rogue Gallery-ben a manapság terjedő számítógépes kártevőket lehet megtekinteni.

 

Itt nézheti meg a Lavasoft féregmúzeumát

A lista folyamatosan bővül, és minden kártevőről elérhető képernyőmentés is, ami például a manapság nagy számban terjesztett ál-vírusirtók esetében jöhet jól. A vírusmúzeum címlapján mindig a legutóbb felfedezett kártevők láthatóak, de a felső sorban lévő betűkre kattintva a teljes adatbázist is meg lehet tekinteni bárki anélkül, hogy számítógépe veszélybe kerülne.
A bejegyzések alatt a kártevőkről az eltávolítást segítő információkat is feltüntetnek, például azokat a rendszerleíró-adatbázisbeli bejegyzéseket, fájlokat, amelyeket az adott féreg vagy vírus használ.

0 Tovább

Papír Minecraft-szobor

A Minecraft játékosok már többször bebizonyították, hogy végtelen türelemmel rendelkeznek. Máshogy nem tudnának apró kockákból óriási Mario figurát, mechanikus számítógépet és egyéb csodákat összelegózni a játékban. A Tubbypaws nevű bloggernek köszönhetően most már hajtogatós-ragasztós szobor is létezik a pixeles játékból, aminek az összerakásához szemre legalább két óra szükséges. Technocolt elő! (via Boing Boing)

0 Tovább

Akaromkamera: Fuji X100 bemutató

Kis reggeli fétis gyanánt ajánlható videó jött szembe. A WhatDigitalCamera.com elvihette egy körre a Fuji kiadás előtt álló X100-as csodagépét. A retró külsejű gépet már istenítettem párszor, de iszonyatosan nehéz kiszeretni belőle. A mostani videón is látszik, hogy ezt a vasat kézműves igényességgel rakták össze. Az odafigyelés árát meg is kérik, az X100-at 1200 dolláros áron lehet előrendelni, amitől kikerül a masina az azonnal megveszem kategóriából. A karácsonyi kívánságlistán azért van helye.

 

Tesztfotókat a DPreview.com galériájában lehet nézegetni.

0 Tovább

Nézzen tévét ingyen a PC-jén!

 

Amerikában egyre többen már interneten néznek tévét, kedvenc sorozataik zömét ugyanis már a weben is megnézhetik. Magyarország még nem tart itt, de azért panaszra sincs ok: a hazai tévécsatornák oldalain temérdek ingyenes tartalom érhető el. Egyedül a műsorok tálalásának színvonala hagy még kívánnivalót: ez fényévekre tart a BBC etalonnak tartott iPlayerétől, vagy az amerikai Hulutól. Ha nem a legfrissebb néhány műsorra vagyunk kíváncsiak, bizony keserves munka előkeresni az archív tartalmakat.
MTV Videotár http://videotar.mtv.hu/
Az MTV Videotárában hetekre, hónapokra elegendő néznivalót lehet találni, de a hatalmas mennyiségű mozgóképes tartalomban bizony nehéz eligazodni. A baloldali oszlopban a legfrissebb videók legjobbjai sorakoznak (javarészt az aktuális Híradó részletei), a lejátszóablaktól jobbra pedig az elérhető sorozatok, filmek és egyéb műsorok listája kapott helyet.
Ha gyereket szeretnék elszórakoztatni, érdemes rögtön az MTV Mesetárra kattintani, ahol hetekre elegendő rajzfilmet találhatunk Kukori és Kotkoda összes epizódjától kezdve a Zsebtévéig. A másik érdekes menüpont az MTV Mozi, itt többek közt a Szomszédok és a Família Kft. összes epizódját, a Tűzvonalban első sorozatait, de olyan régebbi alkotásokat is megnézhetünk, mint A Tenkes kapitánya, az Angyalbőrben, a Linda vagy a Másfélmillió lépés Magyarországon. Az MTV Színpad menüpont Színház, Opera pontja alatt színházi és kocertközvetítéseket lehet megtekinteni visszamenőleg.
A weben megjelenítő műsorokat egyáltalán nem szakítja meg reklám, felbontásuk azonban elég kicsi: nem érdemes ezért közvetlenül a monitor előtt gubbasztva nézni a Videotár műsorait, célszerű áthuppanni a távolabbi fotelbe, így nem lehet  majd szembetűnően érzékelni a minőségbeli kompromisszumokat.  Az MTV Videotár a Microsoft Silverlight bővítményével használható, ha ez nem áll rendelkezésre, a Windows Media Player bővítményével is lejátszhatóak a felvételek. Az MTV Videotár egy kiaknázatlan bánya, tele kincsekkel, de a honlapra már ráférne egy vérfrissítés, ha pedig okostelefonról és táblagépekről is elérhetővé tennék, biztosan rengeteget néznénk a rajta lévő műsorokat.
Duna TV Videotár
http://www.dunatv.hu/musor/videotar#videok
Bizonyára jóval kevesebben ismerik a Duna TV webes filmtárát a Magyar Televíziónál, pedig ebben is lehet érdekességekre bukkanni - noha az elavult felület nem segíti elő a műsorok közötti kényelmes kutakodást. A Videotár menüpont alatt elérhető szolgáltatás katalógusát az oldal alja tájékán lévő “Műsorok” menüponton keresztül lehet elérni, ez azonban nem lekattintható gomb, elég az egérkurzort fölé vinni, hogy listázza az elérhető tartalmakat. A Windows Media formátumban sugárzott műsorok közül a Tűzvonalban újabb epizódjait, illetve a Múlt-idő ‘89 és ‘90 adásait lehet kiemelni, de ígény szerint akár a Kívánságkosár összes részét is meg lehet nézni az oldalon.
TV2.hu
http://tv2.hu/tenyek/video/autos-uldozes-lovoldozessel
Komolyan veszik az internetes jelenlétet a Tv2-nél, a kereskedelmi csatorna honlapján többek közt egyes műsorok tévéadásból kimaradt jeleneteit is meg lehet nézni.  Ezen az oldalon lényegesebb kevesebb mozgóképes található mint az MTV Videotáron, de felülete áttekinthetőbb, sokkal egyszerűbben meg lehet találni a műsorok régi adásait - a legtöbb esetben riportonként szétválogatva.
A Tv2 oldala Flasht használ, a teljes műsorok megtekintéséhez viszont regisztrálni is kell az oldalon, bár a belépéshez iWiW és Facebook-fiókot is lehet használni. A Tények, a Magellán, a Napló, a Megasztár, az Ezek megőrültek és más ismert műsorok teljes archívuma elérhető a szájton elég jó minőségben.
RTL Most
http://www.rtlklub.hu/most/filmtar
Felépítését és designját tekintve is nagyon hasonlít a TV2-éra az RTL Klub honlapja, amelyen tavaly júliusig vetített epizódjáig visszanézhető minden Barátok közt. Ez az oldal az MTV Videotárjához hasonlóan Silverlight plugin birtokában nézhető, annak hiányában egyáltalán nincs mód a műsorok megtekintésére. A minőség a rivális csatornához hasonlóan elég jó, aki itt nézi vissza kedvenc műsorát, semmivel nem jár rosszabbul, mintha a tévében tenné ugyanezt, ráadásul még zavaró reklámokat sem kell végigülni. Személyes ajánlatunk a remek XXI. század című, egyébként éjfél előtt sugárzott műsor, amelyet az RTL Moston bárki bármikor megnézhet, az X-Faktorral, a Cobra-11-gyek vagy az Esti Showdererl egyetemben. Ahhoz, hogy a teljes műsorokat megtekinthessük, itt is ingyenes regisztrációra van szükség. Extra tartalomként további több mint negyven filmet lehet megnézni az RTL filmtárjában: http://www.rtlklub.hu/most/filmtar
AXN Player
http://www.axn.hu/full-episodes
HD-felbontásban élvezhető teljes epizódokkal csábítja weboldalára a nézőket az AXN filmes tévécsatorna, amelyek az  AXP Player menüpontban érhetőek el. A csatorna egy-egy epizódot a tévés sugárzást követően hét napig tart elérhetően weboldalán, ezt a korlátozást a sugárzási jogok miatt alkalmazzák. Az összes hazai csatorna közül az AXN-en a legjobb a kép- és hangminőség, de a lassabb netkapcsolattal rendelkezők normál felbontásra is átválthatnak. Sajnos e sorok írásakor csak a True Blood - Inni és élni hagyni sorozat egyetlen részét lehet megtekinteni, a többi műsorból csupán néhány perces részletek érhetőek el, a filmeket tartalmazó szekció pedig épp karbantartás miatt nem üzemelt.
ANIMAX
http://www.animaxtv.hu/
Az elsősorban anime sorozatokat sugárzó csatorna oldala néha még az igazi rajongóknak is újdonság. A Flasht használó Animax Playerben jelenleg nyolc sorozat teljes első évadját nézhetjük végig, ami igen tekintélyes mennyiséget jelent. Szerepel a kínálatban a Fullmetal Alchemist 63 epizódja, a Nodame Cantabile, valamint olyan élőszereplős sorozatok is, mint a Qube vagy Hullámok habjain. Az online megtekinthető tartalmak egy része csak rövid ideig, mindössze 7 napig érhető el a tévés sugárzás után, de szerencsére ez a korlátozás nem érint minden tartalmatt. A videók megtekintéséhez nincs szükség regisztrációra.

Amerikában egyre többen már interneten néznek tévét, kedvenc sorozataik zömét ugyanis már a weben is megnézhetik. Magyarország még nem tart itt, de azért panaszra sincs ok: a hazai tévécsatornák oldalain temérdek ingyenes tartalom érhető el. Egyedül a műsorok tálalásának színvonala hagy még kívánnivalót: ez fényévekre tart a BBC etalonnak tartott iPlayerétől, vagy az amerikai Hulutól. Ha nem a legfrissebb néhány műsorra vagyunk kíváncsiak, bizony keserves munka előkeresni az archív tartalmakat.


MTV Videotár

 

Az MTV Videotárában hetekre, hónapokra elegendő néznivalót lehet találni, de a hatalmas mennyiségű mozgóképes tartalomban bizony nehéz eligazodni. A baloldali oszlopban a legfrissebb videók legjobbjai sorakoznak (javarészt az aktuális Híradó részletei), a lejátszóablaktól jobbra pedig az elérhető sorozatok, filmek és egyéb műsorok listája kapott helyet.

Ha gyereket szeretnék elszórakoztatni, érdemes rögtön az MTV Mesetárra kattintani, ahol hetekre elegendő rajzfilmet találhatunk Kukori és Kotkoda összes epizódjától kezdve a Zsebtévéig. A másik érdekes menüpont az MTV Mozi, itt többek közt a Szomszédok és a Família Kft. összes epizódját, a Tűzvonalban első sorozatait, de olyan régebbi alkotásokat is megnézhetünk, mint A Tenkes kapitánya, az Angyalbőrben, a Linda vagy a Másfélmillió lépés Magyarországon. Az MTV Színpad menüpont Színház, Opera pontja alatt színházi és kocertközvetítéseket lehet megtekinteni visszamenőleg.

A weben megjelenítő műsorokat egyáltalán nem szakítja meg reklám, felbontásuk azonban elég kicsi: nem érdemes ezért közvetlenül a monitor előtt gubbasztva nézni a Videotár műsorait, célszerű áthuppanni a távolabbi fotelbe, így nem lehet  majd szembetűnően érzékelni a minőségbeli kompromisszumokat.  Az MTV Videotár a Microsoft Silverlight bővítményével használható, ha ez nem áll rendelkezésre, a Windows Media Player bővítményével is lejátszhatóak a felvételek. Az MTV Videotár egy kiaknázatlan bánya, tele kincsekkel, de a honlapra már ráférne egy vérfrissítés, ha pedig okostelefonról és táblagépekről is elérhetővé tennék, biztosan rengeteget néznénk a rajta lévő műsorokat.


Duna TV Videotár

 

Bizonyára jóval kevesebben ismerik a Duna TV webes filmtárát a Magyar Televíziónál, pedig ebben is lehet érdekességekre bukkanni - noha az elavult felület nem segíti elő a műsorok közötti kényelmes kutakodást. A Videotár menüpont alatt elérhető szolgáltatás katalógusát az oldal alja tájékán lévő "Műsorok" menüponton keresztül lehet elérni, ez azonban nem lekattintható gomb, elég az egérkurzort fölé vinni, hogy listázza az elérhető tartalmakat.

A Windows Media formátumban sugárzott műsorok közül a Tűzvonalban újabb epizódjait, illetve a Múlt-idő ‘89 és ‘90 adásait lehet kiemelni, de ígény szerint akár a Kívánságkosár összes részét is meg lehet nézni az oldalon.


TV2.hu


Komolyan veszik az internetes jelenlétet a Tv2-nél, a kereskedelmi csatorna honlapján többek közt egyes műsorok tévéadásból kimaradt jeleneteit is meg lehet nézni.  Ezen az oldalon lényegesebb kevesebb mozgóképes található mint az MTV Videotáron, de felülete áttekinthetőbb, sokkal egyszerűbben meg lehet találni a műsorok régi adásait - a legtöbb esetben riportonként szétválogatva.
A Tv2 oldala Flasht használ, a teljes műsorok megtekintéséhez viszont regisztrálni is kell az oldalon, bár a belépéshez iWiW és Facebook-fiókot is lehet használni. A Tények, a Magellán, a Napló, a Megasztár, az Ezek megőrültek és más ismert műsorok teljes archívuma elérhető a szájton elég jó minőségben.


RTL Most

 


Felépítését és designját tekintve is nagyon hasonlít a TV2-éra az RTL Klub honlapja, amelyen tavaly júliusig vetített epizódjáig visszanézhető minden Barátok közt. Ez az oldal az MTV Videotárjához hasonlóan Silverlight plugin birtokában nézhető, annak hiányában egyáltalán nincs mód a műsorok megtekintésére. A minőség a rivális csatornához hasonlóan elég jó, aki itt nézi vissza kedvenc műsorát, semmivel nem jár rosszabbul, mintha a tévében tenné ugyanezt, ráadásul még zavaró reklámokat sem kell végigülni.

Személyes ajánlatunk a remek XXI. század című, egyébként éjfél előtt sugárzott műsor, amelyet az RTL Moston bárki bármikor megnézhet, az X-Faktorral, a Cobra-11-gyek vagy az Esti Showdererl egyetemben. Ahhoz, hogy a teljes műsorokat megtekinthessük, itt is ingyenes regisztrációra van szükség. Extra tartalomként további több mint negyven filmet lehet megnézni az RTL filmtárjában.


AXN Player


HD-felbontásban élvezhető teljes epizódokkal csábítja weboldalára a nézőket az AXN filmes tévécsatorna, amelyek az AXN Player menüpontban érhetőek el. A csatorna egy-egy epizódot a tévés sugárzást követően hét napig tart elérhetően weboldalán, ezt a korlátozást a sugárzási jogok miatt alkalmazzák. Az összes hazai csatorna közül az AXN-en a legjobb a kép- és hangminőség, de a lassabb netkapcsolattal rendelkezők normál felbontásra is átválthatnak. Sajnos e sorok írásakor csak a True Blood - Inni és élni hagyni sorozat egyetlen részét lehet megtekinteni, a többi műsorból csupán néhány perces részletek érhetőek el, a filmeket tartalmazó szekció pedig épp karbantartás miatt nem üzemelt.

ANIMAX


Az elsősorban anime sorozatokat sugárzó csatorna oldala néha még az igazi rajongóknak is újdonság. A Flasht használó Animax Playerben jelenleg nyolc sorozat teljes első évadját nézhetjük végig, ami igen tekintélyes mennyiséget jelent. Szerepel a kínálatban a Fullmetal Alchemist 63 epizódja, a Nodame Cantabile, valamint olyan élőszereplős sorozatok is, mint a Qube vagy Hullámok habjain. Az online megtekinthető tartalmak egy része csak rövid ideig, mindössze 7 napig érhető el a tévés sugárzás után, de szerencsére ez a korlátozás nem érint minden tartalmatt. A videók megtekintéséhez nincs szükség regisztrációra.

0 Tovább

Levelet hozott a drótposta

Apple iPad 2 bemutató meghívó

"Gyertek és lássátok, minek az éve lesz 2011."

 

Mi is megkaptuk az Apple meghívóját az iPad 2 bemutatójára, no nem a Yerba Buena Centerbe, San Franciscóba, "csak" Londonba, ahol a cég európai újságírókat lát majd vendégül.

Ezek szerint a San Franciscó-i premiert kivetítőről nézzük majd végig a brit fővárosban, némi élő fel- és levezetéssel (a dolog mikéntjét még csak találgatni lehet), de arra kaptunk ígéretet, hogy a meghívóink által szemérmesen csak "új terméknek" nevezett készülékeket már élőben is szemügyre vehetjük a helyszínen.

 

Ha csak annyira szól majd az iPad 2-ről az idei év, mint az előző az elsőről, akkor már megéri megnézni a kütyüket. Kíváncsian várjuk, lesz-e valami váratlan újítása ahhoz képest (vékonyabb design, előlapi kamera, gyorsabb processzor), amit jelenleg csiripelnek a madarak.

0 Tovább

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja
A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.
Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.
Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.
Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.

A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.

Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.

Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.

Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.


További információk magyarul az SP1-ről a Microsoft honlapján, ezen az oldalon pedig a letölthető telepítőcsomagokat lehet elérni.

0 Tovább

A legjobb óra-widget Windowshoz

A Retro flip-clock gadget letöltése Windows Vista/7 operációs rendszerhez


Remek Windows-minialkalmazásra bukkantunk a Windows Live Gallery-n: felülete az amerikai filmekben látott régi, elektronikus ébresztőórákat idézi. Beállításaiban a külföldön elterjedt 12 órás, és a magyarok számára kényelmesebb 24 órás módba is lehet kapcsolni, méretepedig százalékos érték megadásával elég tág keretek közt szabályozható. Igény szerint másodpercek kijelzésére is alkalmas.

0 Tovább

Pazar videolejátszás a Chrome 10 bétájával

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt. A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt.


A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

Innen lehet letölteni a Google Chrome béta kiadásait

0 Tovább

Lehallgatásbiztos chatelés, ingyen

Manapság chaten a legbizalmasabb dolgokat is kibeszéljük, de a legtöbb rendszer nem nyújt kellő védelmet a párbeszédeknek. Például egy nyilvános wifihálózatra kapcsolódva viszonylag egyszerűen le lehet hallgatni az adatforgalmat, és meg lehet lesni, ki mit üzent a másiknak. Ekkor jöhet jól a TorChat, amely egy titkosított virtuális alagútban továbbítja az üzeneteket a felek között.

A kissé fapados szoftvert telepíteni sem kell, csupán kicsomagolását követően el kell indítani a bin mappában lévő torchat.exe fájllal. Automatikusan csatlakozik a Tor nevű hálózatra, amely lehetővé teszi az anonim böngészést felhasználói számára, ami a hagyományos chatprogramoknál egy kicsivel lassabban történik meg, ezért nem kell csodálkoznia senkinek, ha nem startol a csevegőprogram azonnal.

Ezt követően a felhasználó egy egyedi azonosítót kap, ami 16 karaktertből áll, ezt tudja megosztani ismerőseivel, ha csevegni szeretne velük. (Velük ugyancsak az azonosító megosztásával lehet kapcsolatba lépni, ha a főmenüben az Add Contact menüpontot kiválasztjuk. A nem túl értelmes azonosítókat a menüben már becenévre is át lehet írni, ha már a kontaktlistán is szerepel az illető. A program fájlok átvitelét is lehetővé teszi ugyancsak anonim módon.

 

Innen lehet letölteni a TorChatet

0 Tovább

Zenekonvertálás telepítés nélkül

A MakeUseOf-on ajánlották figyelmünkbe a ConvertAudioOnline.com-ot: ezen az oldalon zene és hangfájlokat lehet átkonvertálni. Miután ehhez fel kell tölteni a teljes zenefájlokat, majd az átalakított formában le kell tölteni őket, nem túl praktikus a megoldás, de bizonyos helyzetben nagyon jó szolgálatot tehet.

Az alábbi formátumokat képes beolvasni: 3gp, ac3, avi, flac, flv, h264, mp3, swf, ogg, mp4, wav

És az alábbi formátumba tud konvertálni: mp3, ogg, wav, wma

0 Tovább

Minden konzolból a legjobbat vették át a kínaiak

Elképzelhetetlen sebességgel tudnak működni a kínai klóngyártók. A Magyarországon megfizethető androidos okostelefonjáról ismert ZTE kiállítóhelységében találtam a Wii, a Sony Playstation Move és az Xbox 360-hoz csatlakoztatható kontrollert nem igénylő Kinect kiegészítő másolatát.


Jól el lehet játszani a klónzollal

A ZTE konzolja minden gyártótól a jó ötleteket vette át. A speciális kamerás felismerést a Microsofttól, a nagy, fényes könnyen felismerető felületet a Sonytól. A konzolt tartó kisasztalon pedig egy rejtélyes, sildes sapkára szerelt kiegészítő mellett ott díszelgett a Wiimote kínai verziója.

A klón konzol legzseniálisabb kiegészítője mégis a pingpongütő. A nagy fényvisszaverő labdacsot, ami leginkább egy kettévágott, ellapított teniszlabdára emlékeztet, egyszerűen rágumizták egy igazi ütőre. A fogása olyan, mint a valódié, a súlyeloszlása nagyon hasonló, és mivel elektronika nincs benne, úgy lehet fogni, ahogy a játékos az életben megszokta.

 


Az igazi Kinect okosabb

A játékeszköz nem teljesen reménytelen, a frankenkonzollal játszó ZTE-s alkalmazottnak mindig volt társa az asztaliteniszben. Sajnos azt nem tudta megmondani, hogy Európába behozzák-e a kütyüt - tipp: nem - mert nem hozzá tartozott a játékgép, csak átjött szórakozni egy unalmasabb pulttól.

0 Tovább

Így kell bekapcsolni a Facebook védelmi funkcióját

Január végén már jeleztük, hogy a Facebook új biztonsági funkciót vezet be, és titkosított (https) kapcsolaton is lehetővé teszi az oldal használatát. Ez azért jó, mert lehetetlenné teszi, hogy bárkinek a facebookos kommunikációját lehallgassák, jelszavát megszerezzék például az egyszerűen kezelhető Firesheep nevű Firefox-kiegészítővel. Ezt ugyanis a nyílt, például nyilvános wifihálózatok esetében különösebb hozzáértés nélkül meg lehetett oldani.


A https alkalmazásával a Facebookra történő belépés, és a szájton való kommunikáció titkosítva folyik, így nem lehet lehallgatni. A közösségi szájt január végén jelentette be a biztonsági újítást, de azt csak fokozatosan vezetik be a felhasználóknál - jelen sorok írójánál kedden lett aktív a szolgáltatás. Megmutatjuk, hogyan kell bekapcsolni a Facebook védelmét!

 

1. Kattintsunk a Profilom menü Fiókbeállítások pontjára!

 

2. Klikk a Fiókvédelem menüpont mellett a "módosítás" linkre!

 

3. Itt pedig kipipálni a Biztonságos böngészés (https) felirat melletti checkboxot.

1 Tovább

Giccses Valentin-napi háttérképek

 

Ilyeneket tényleg van ember, aki valóban telepít? Nekünk végülis mindegy, a Windows 7-et használók számára van két ingyen letölthető témacsomagunk: az egyiket a Microsoft honlapjáról, a másikat az IntoWindows.com-ról lehet letölteni. (Ezen a szájton még giccsesebbeket találtunk.) Jó szórakozást kívánunk!

(Azt viszont be kell ismernünk, hogy a Map Your Valentine viszont tényleg klassz!)

 

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek