Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bárki megveheti a nyílt forrású robotot

Nem hittem, hogy valaki képes olyan netbookot építeni, ami igazán tetszik, de a Virginia Tech és a koreai Robotis nevű cég mégis képes volt erre. Hogy milyen netbookot? Olyat, mint itt a cikk szélén van. A nyílt forrású, kísérletezési célra kidolgozott robotban ugyanis csupa szabványos alkatrész dolgozik: lelke egy Atom processzor, 4 gigabájtnyi SSD tartalmazza a linux alapú operációs rendszerét, ami 2 gigabájtnyi memóriával gazdálkodhat futás közben. Egyedül a billentyűzet és a kijelző hiányzik.

A negyvenöt centi magas robottal többek között wifin lehet beszélni, a legmodernebb 802.11n-es szabványt is érti.

A robotikát tanító egyetemek 9600 dollárért vehetik meg a készüléket, magánszemélyeknek viszont 12 ezer dollárba kerül majd a robot. Aki spórolni akar, az valószínűleg vásárolhat majd csak a hardvert tartalmazó csomagot, a műanyag alkatrészeket pedig megpróbálhatja maga legyártani a netről szabadon letölthető tervek alapján.

Bár kerekeken guruló vagy lánctalpas robotokat egyszerűbb gyártani, az emberekre szabott környezetben, lépcsőkkel teli házakban a nehezebben előállítható humanoid robotok teljesítenek jobban. Akit a téma bővebben érdekel, annak Pécskai Balázs humanoid robotokról szóló előadását ajánlom.

0 Tovább

Csúszik a Google tévék megjelenése

Az új okostévék bemutatóinak elhalasztására kérte fel partnereit a Google a Wall Street Journal értesülése szerint. A késedelem oka, hogy a cég tökéletesíteni szeretne a widgeteket és programokat futtató, netes adásokat is megjelenító készülékek szoftverén. A kérést nem mindenki tartja tiszteletben. A Samsungról tudni lehet, hogy a januári CES szakkiállításon bemutatja okostévéit.


Nem ajándék számológép: az a távirányító

A Google TV indulása nem sikerült problémamentesre. Az amerikai tévécsatornák többsége nem egy új eszközt, hanm konkurenciát látott a készülékben, ezért letiltotta a honlapjaikon ingyenesen megnézhető sorozatrészek, filmek megtekintését. A tömeges tiltás eredményeként a felhasználók lassan több ingyenfilmet és epizódot nézhetnek PC-jükön, mint a netre kapcsolt tévén.

0 Tovább

Letölthető a Microsoft új ingyenes víruskeresője

Innen töltheti le a Security Essentials 2.0-s, magyar nyelvű változatát

 

Komoly sikernek örvend a Microsoft ingyenes víruskeresője, ami nem véletlen, hiszen a cég saját védelmi alkalmazása egyáltalán nem rossz, fő előnye pedig, hogy szép csendben dolgozik, nem bombázza a felhasználót különböző promóciós ajánlatokkal.

 

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.
Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-hez, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatához elérhető verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microosft honlapján lehet fellelni.

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.

Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-vel, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatával kompatibilis verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microsoft honlapján lehet fellelni.

 

0 Tovább

Szíj Melinda iPhone-ra

Az okostelefonok nem csak hasznos dolgokra valók, az időt is istenien lehet elütni velük. Öt szabad perc eltöltésének végtelen sok módja van és az okosmobilok nyílt, bárki számára hozzáférhető fejlesztői környezetének hála, ezeket mind meg is találják a mindig újat nyújtani igyekvő fejlesztő-hadak. Ebből az özönből persze a tévék sem akarnak kimaradni, így a nagy produkciók többnyire elkészítik okostelefonos applikációikat.

A TV2 itthon élen járt ebben, amikor elkészíttette a Megasztár iPhone appját, ahol megtaláljuk az énekesek adatlapjait, fotóit, videóit - nemcsak a tévében látottakat, hanem olyan exkluzív anyagokat is, amiket máshol nem érünk el: például a klubkoncerteken készített képgalériákat. A Megasztár-univerzum legfrissebb hírei is itt olvashatók először, egyszóval aki nem a számítógépe előtt ülve szeretne képbe kerülni Mega-ügyben, hanem mondjuk a metrón vagy egy fogorvosi váróban ütné el az idejét a bulvárvilág dalolós csücskével, ingyen letöltheti a Megasztár 5 alkalmazást iPhone-ra. Aki pedig a döntősökre a lehető legkényelmesebben akar szavazni, az app ebben is segítséget nyújt - megírja helyettünk az sms-t.

Platform: iPhone
Ár: ingyenes

0 Tovább

Testünket is feltérképezte a Google

Itt próbálhatja ki a Google Body Browsert, a megtekintéshez innen lehet letölteni a Chrome 9 béta verzióját

A Google Föld szoftveres alapjait használja a keresőcég legújabb érdekes fejlesztése, amelyet a WebGL nevű szabványt támogató böngészőkkel, így például a Chrome 9 béta változatával lehet megtekinteni.

A Body Browserben az emberi testet térképezték fel rendkívül látványos módon. Meztelenségre senki ne számítson, a virtuális modell nemétől függetlenül ruhát visel, ugyanakkor a csontozatát, izomzatát, belső szerveit vagy akár az erek hálózatát is meg lehet nézni. Az egyes testrészek, szervtípusok megjelenítését a bal oldali menüben lehet ki és bekapcsolni, ugyanott lehet aktiválni a szervek latin elnevezésének megjelenítését is. A nevekre rábökve az adott testrészt kiemelve is meg lehet tekinteni.

Nem kétséges, hogy a Body Browser az orvostanhallgatók kedvence lesz, de még egy átlagember számára is szórakoztató a Google testtérképének használata.

0 Tovább

Átszínezhető a kék halál

Furcsán köszöntötte olvasóit Mark Russinovich, a Windows lelkének egyik legnagyobb ismerője. A guru azt mutatta be egy hosszú írásban, hogyan lehet ünnepi színűre állítani a legrettegettebb képernyő, a kék halált.

A módszer nem való a gyáváknak vagy a bizonytalan kezű felhasználóknak: a kék halál átszínezéséhez könyékig kell turkálni a Registryben, speciális hibakereső módban kell indítani a rendszert, ráadásul azt is meg kell adni, hogy a hibaképernyő megjelenítése után ne próbáljon automatikusan újraindulni a gép. Amennyiben ezek megvannak, már csak a rendszer legmélyén kell átírni két értéket. A rendszer összedöntését a felhasználóra Russinovich, felhívva a figyelmet arra, hogy a Not My Fault nevű eszköz egy gombnyomással elő tudja hozni az összes Windows hibát.

A módszer kipróbálását nem ajánljuk senkinek - mi sem próbáltuk meg egyelőre - de jó tudni, hogy meg lehet ezt is csinálni a Windowsban. Aki mégis nekifut, és pórul jár az a karácsony és szilveszter közti napokra időzíthet rendszer telepítést, és új Windows-szal kezdheti 2011-et.

0 Tovább

Jótékony célú Chrome-plugin

Jótékony célú bővítmény tölthető le a Google Chrome böngészőhöz

2010 december 15. és 19. jótékonysági kampányt folytat a Google, melyhez egy Google Chrome-plugin telepítéséhez lehet csatlakozni. Ez nem végez mást, mint a megnyitott böngészőlapokat (tab) számolja. 10 megnyitott lap után a cég egy facsemete telepítésének vagy egy könyv kiadásának költségét ajánlja fel jótékony cégra. 25 megnyitott tab a mérce szerint egy gyógyászati vakcinát ér, 200 lap "árából" pedig egy ember egy évi ivóvízkészletét lehet fedezni.
Arról, hogy a felhasználó megnyitott lapjai eddig összesen mire elegendőek, a plugin külön statisztikával szolgál. A Google azt is közölte, hogy a bővítmény nem figyeli a megnyitott oldalakat, kizárólag a megnyitások számát rögzíti.

2010 december 15. és 19. jótékonysági kampányt folytat a Google, melyhez egy Google Chrome-plugin telepítéséhez lehet csatlakozni. Ez nem végez mást, mint a megnyitott böngészőlapokat (tab) számolja. 10 megnyitott lap után a cég egy facsemete telepítésének vagy egy könyv kiadásának költségét ajánlja fel jótékony cégra. 25 megnyitott tab a mérce szerint egy gyógyászati vakcinát ér, 200 lap "árából" pedig egy ember egy évi ivóvízkészletét lehet fedezni.
Arról, hogy a felhasználó megnyitott lapjai eddig összesen mire elegendőek, a plugin külön statisztikával szolgál. A Google azt is közölte, hogy a bővítmény nem figyeli a megnyitott oldalakat, kizárólag a megnyitások számát rögzíti.

 

0 Tovább

Saját dalait vásárolta az iTunes-os csaló

Az iTunes-t és az Amazon zeneboltját használta pénzmosásra a nap legfurcsább csalója. A Londonban letartóztatott bandatag lopott hitelkártyákkal vásárolta meg az általa feltöltött dalokat a két üzletből. A nyomozás szerint a 19 éves fiatalember 2008 és 2009 során több mint hatezerszer töltötte a saját dalát, ezzel 500 ezer fontos kárt okozva a kártyák tulajdonosainak.

A most megvádolt Lamar Johnson egy tizenegy fős banda tagjaként hajtotta végre a csalást. A fiatalembernek nem ez az első bűne, jelenleg komoly testi sértésért kiszabott öt éves börtönbüntetését tölti.

0 Tovább

Divatrouter a Fontól

Valahol mélyen érzem, hogy elvetemült dolog egy routerre vágyni, de a wifimegosztós közösséget szervező Fon új készüléke gyönyörű lett. A marokkőre vagy szappantartóra emlékezetető SIMPL nevű hálózati eszköz tud mindent, amit illik: másodpercenként 150 megabites N-es szabványú hálózattal tudja beszórni a lakást. A kütyü ára 39 euró (körülbelül tízezer forint), aminél olcsóbban ugyan kapunk N-es routert, viszont ahhoz nem jár ingyen wifizés a Föld többi Fonera tulajdonosának hálózatán.

0 Tovább

Alkusegéd: ez olcsóbb a szomszédban!

Aki használt már árösszehasonlító oldalt, ismeri azt a megnyugtató érzést, hogy nem kell amiatt aggódni, máshol sokkal olcsóbb lett volna az adott termék. Kinézem a neten, aztán megnézem az Árukereső.hu-n, hol a legolcsóbb. Nem biztos, hogy az összes forgalmazó szerepel itt, de ahhoz elegen vannak, hogy kiválaszthassam azt a kereskedőt, akinél megfelelő az ár és a vevők is elégedettek a kiszolgálással. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy az árösszehasonlító oldalon tapasztaltnál lényegesen olcsóbban sehol nem kapjuk meg, amit keresünk.

Sokszor irígykedtem az amerikaiakra, akiknél ez az árösszehasonlítósdi régen létezik, s nem csak a számítógépen, a vásárlás előkészítésére használhatják, hanem shoppingolás közben, a telefonjukon is van erre szolgáló app: a boltban állva is megnézhetik, a szomszédban olcsóbb-e a termék, s ha igen, az eladó orra alá tolhatják a mobilt: alkudjunk, uram, vagy átmegyek a másik üzletbe. Úgy gondoltam, ilyen itthon sose lesz.

Tévedtem. Az Árukereső megcsinálta, sőt! Az iPhone-os változat a következőt tudja: a telefon kamerájának megmutatjuk az áru dobozán a vonalkódot. Az app beolvassa, ez alapján rákeres az adatbázisban és már listázza is a webboltok árait. Nem kell rákeresni a termék nevére, nem kell a boltban hosszan kutakodni a dobozon a típusszám után, csak a vonalkódot kell megkeresni. Őrült kényelmes, és engem már nem egyszer mentett meg attól, hogy felével drágábban vegyek meg valamit.

Platform: iPhone, Android

Ár: ingyenes

0 Tovább

A valaha volt legszebb Windows-kütyü

A HTC Home nevű Windows 7-es és vistás minialkalmazásának letöltése (484 kilobájt)

 

A Lifehackeren bukkantunk rá a HTC  Windows 7-hez és Vistához letölthető ingyenes minialkalmazására, amely a cég okostelefonjairól ismerős órát és időjárási előrejelzést tartalmazó felületét teszi elérhetővé PC-n is.

Megdöbbentően monstrum telepítője ellenére a kütyü jól működik, beállításaihoz a jobb klikkre előugró Settings menüben lehet hozzáférni. Itt lehet megadni a kívánt várost, illetve a kütyü méretét megszabni, az időjárás jellegzetességeit felvonultató animációkat (mozgó felhők, eső, hulló hó) pedig ugyancsak ki és be lehet kapcsolni bármikor. Nagyjából ilyen színvonalú gadgeteket szeretnénk viszontlátni a Microsoft hivatalos galériájában is.

0 Tovább

Reklámok száműzése a Digsbyből

A méltán népszerű, egyszerre több üzenőhálózatra (pl. GTalk, Messenger, ICQ) és közösségi oldalra (Twitter, Facebook) is csatlakozni képes csevegőprogram, a Digsby legfrissebb verziójában megjelentek a chatablakok alján lévő reklámok.

Szerencsére egyelőre nem kell pánikolni, a hirdetések használata - egyelőre - önkéntes, tehát kikapcsolható. Ehhez a Tools menü Preferences pontjára kell kattintani.

Itt a Support Digsby development by showing an ad in the IM window felirat mellől kell elvenni a pipát, majd a chatablak bezárása és újbóli megnyitását követően eltűnik a hirdetés. Remélhetőleg a későbbiekben is lesz erre lehetőség, akár egy fizetős verziót is jobban preferálnánk a reklámnál: ez ugyanis megszabja, hogy legfeljebb milyen kicsire lehet összehúzni az üzenetablakokat.

0 Tovább

Napi két dollár a virtuális barátnő iPhone-ra


szólj hozzá: Mina üzenetei

Egy koreai fejlesztőcég találta ki Minát, a virtuális barátnőt, rendszeresen videotelefonál „barátjának”, vagyis a Honey It’s Me!, vagyis Drágám, én vagyok az! nevű alkalmazást letöltő felhasználónkak. „Mit csinálsz éppen? Mikor kelsz már fel? Még dolgozol?” – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel zargatja az előfizetőt a szoftver.

A programot ugyanis napi kétdolláros előfizetési díjért lehet használatba venni, ezért cserébe Mina, akinek a hívásait egy valódi modell játszotta el a kamerák előtt, négyszer telefonál, és szerelmes sms-eket is küldözget. A szoftvert a Nabix nevű fejlesztőcég azoknak az elfoglalt férfiaknak készítette, akik nem érnek rá randevúzni a munkájuk mellett, mégsem szeretnék magányosnak érezni magukat.

A programot több mint nyolcvanezren töltötték le eddig, és a felhasználók a Twitteren is lelkendeznek érte. „Valóságos áldás a magányos férfiaknak.” „Mina pont akkor hívott, amikor túlóráztam a munkahelyemen. Olyan jó volt!” – idézi a Telegraph a szoftverről írt véleményeket.

Ugyan Mina egyelőre csak a koreai felhasználókhoz szól, a program sikerén felbuzdulva a fejlesztők már tervezik belőle az angol, kínai és japán nyelvű változatot is, és az is elképzelhető, hogy Androidra is kijön majd.

Platform: Egyelőre csak iOS, és csak Koreában

Ár: Napi 1,99 dollár

0 Tovább

Zsebkönyvtár több ezer kötettel

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a világ legkényelmesebb dolga okostelefonon olvasni. A papírköny oldalaira több szöveg fér, az e-könyv-olvasó pedig jobban pihenteti a szemet, mint a háttérvilágított kijelző. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor az embernél nincs táska, az épp olvasott ponyva a másik kabátjában maradt, és várni kell. Ilyenkor tökéletes megoldás a telefonon olvasás.

Androidra az Aldiko nevű olvasót ajánljuk, ami nem csak az SD-kártyára felmásolt könyveket tudja megnyitni, hanem számtalan ingyenes forrásból (például a Manybooks.net-ről) képes letölteni olvasnivalót. A magyar regényeket kereső androidos felhasználóknak a Tinyappworks Könyvkatalógusa lehet segítségükre. A szoftver sajnos olvasót nem tartalmaz, de villámgyorsan képes keresni az Elektronikus Könyvtár anyagaiban, majd a kívánt könyvet megnyitni a böngészőben.

IPhone-ra a legpatinásabb olvasó, a Stanza a legjobb választás. Az Amazon által felvásárolt cég szoftvere szinkronizál a PC-vel, képes új könyveket letölteni, talán csak kávét nem főz.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes (néha még a könyv is)

0 Tovább

Jótékonysági játékakció pixeles hősökkel

Karácsonyi akciót hirdetett öt független játékfejlesztő. A Humble Indie Bundle keretében a furcsa fejtörőkkel megtűzdelt Braidet, a régi játékokat idéző pixeles grafikájú lövöldözős Cortex Commandot, a Machinarium nevű steampunk logikai játékot, az iszonyúan addiktív Osmost és a Revenge of the Titans című valósidejű stratégiát lehet megszerezni. A csomagnak nincs szabott ára, mindenki annyi fizet érte, amennyit jólesik. Sőt még azt is eldöntheti a vásárló, hogy az összeg milyen százaléka menjen jótékony célra, és mennyi pénz jusson az egyes játékok fejlesztőinek.

A szoftverek egyaránt elérhetőek Windowsra, Mac-re és Linuxra, úgyhogy senkinek sincs mentsége, hogy kimaradjon az akcióból. Fizetni PayPallel, Amazon Paymenttel és Google Checkouttal lehet, mindegyik működik a legtöbb hazai bankkártyával. Az akció még valamivel több mint hat napig tart.

Akit az öt cím, és az annyit fizetsz, amennyit szeretnél akció nem győzött meg, természetesen kipróbálhatja vásárlás előtt a demókat. Az egyszerűség kedvéért össze is gyűjtöttem őket:

0 Tovább

Számítógépezni tanítja a szülőket a Google

Vannak olyan műfogásai a számítógéphasználatnak, amelyeket egyszerűbb végigmutogatni, mint chaten vagy mobilon elmagyarázni. Szerencsére a Google létrehozott egy videós oldalt, amin pont ilyen feladatokat mutaják be. A TeachParents.org segít másolni és beilleszteni, erős jelszót kitalálni, fotókat feltölteni, sőt még a keresés trükkjeit is megtanítják.

A videók sajnos csak angolul beszélnek, így valószínűleg a szülők oktatására nem lehet használni, talán csak a képernyőfotók átküldését lehet velük megspórolni. Az angolul beszélő, a számítógéppel nem boldoguló ismerősöknek azonban segítségére lehet egy-két videó az oldalról.

0 Tovább

Zseblexikon

Nyilván nem lepek meg senkit azzal, hogy a hagyományos enciklopédiák végnapjait elhozó, ingyenes és közösségi alapon íródó Wikipedia okostelefonon is elérhető. Ami talán kevésbé magától értetődő, hogy megváltozik a Wikihez való viszonyunk, a használat módja pusztán attól, hogy mindig a zsebünkben van.

A számítógépes Wikipediára ugye készülni kell: ha felmerül bennünk egy kérdés, és éppen nem ülünk számítógép előtt, meg kell jegyezni - fel kell valahová írni, vagy bevésni az agyunkba, ha van nálunk ilyen, hogy alkalomadtán utánanézhessünk. A rákészülés aktusa miatt nyilván száz esetben legyintünk, az egész nem ér annyit, hogy memorizálni kezdjük a kérdést, a szituációt, ami miatt a kérdés fontos volt - ilyenkor szokott elhangzani viták hevében, hogy "majd mindenképpen utána is nézek, hogy mi is volt a Beatles előző neve" és persze a beszélgetőtársak tudják, hogy erre sosem fog sor kerülni.

A zsebwiki ilyenkor inkább megakasztja a beszélgetést, s vitapartnerünk rövid képernyőnyomkodás után büszkén jelenti, hogy  "The Quarrymen"-nek hívták Lennon és McCartney első sulizenekarát. A kérdések, tudásmorzsák, felesleges, ám szórakoztató információtöredékek beköltözhetnek életünkbe. A közelmúltban, egy színház előcsarnokában a felvonások közti szünetben életem legfontosabb női arról beszélgettek, vajon hány éves lehet a főszereplő. Én észrevétlenül zsebembe nyúltam, lesütöttem a szemem és hamarosan elvágtam a vitát: a pasas 64-es.

"Honnan tudsz te ilyeneket?"

A Wikipediát rengeteg ingyenes app teszi elérhetővé, én a Wikipaniont használom, de annyi van, hogy érdemes az App Store-ban vagy Android Marketen rákeresni a Wikipedia kifejezésre, aztán szemezgetni a millió lehetőség közül.

0 Tovább

Karácsonyi témák Windows 7-hez

Karácsonyi témák letöltése Windows 7-hez a MintyWhite.com-ról


Nyakunkon a karácsony, már csak tizenegy napot kell aludni. Ha valakinek nem lenne elég ünnepi a hangulata, megpróbálkozhat ezekkel Windows-témával, hátha megszállja lelkét az ünnepi szelleme. A MintyWhite oldaláról öt különböző csomagot lehet letölteni ingyen, amely a Windows kinézetét szabja át. Ha havas tájakra, karácsonyfákra vágyik, ide kattintson!

0 Tovább

Kisebb és erősebb lesz a jövő akkumulátora

Akku építési áttörést jelentettek be a Rice Egyetem kutatói. Az általuk 3D-snek nevezett dizájn szerint készülő telepeket sokkal gyorsabban fel lehet tölteni, ráadásul több energiát is tudnak tárolni, mint a hagyományos módszerrel készül akkuk. A nikkel-ón nanoszálakat és egy Plexiglas-gélt tartalmazó eszköz legnagyobb előnye, hogy a töltést tároló nanoszálak sűrűbben és magasabbra tudnak "nőni", így kisebb terület szükséges egy egységnyi töltés tárolására.

Az új technológia - ha ipari méretben is gyárthatóvá válik - számos mostani problémát old majd meg. Az óriási akkukkal is folyamatosan lemerülő okostelefonok végre megfelelő energiaforrást kaphatnak, az egész napos üzemidőt ígérő laptopok pedig kevésbé fogják húzni tulajdonosuk vállát a táskában.

0 Tovább

Távirányítós labda lusta geekeknek

 

Mi marad, ha az összes idegesítő tulajdonságot kiöljük a mindig felakadó, felboruló távirányítós autókból, és csak a lényeget hagyjuk meg? Egy fehér, részben átlátszó golyó, ami még véletlenül sem emlékeztet a Hummer H2-re vagy a Subaru Imprezára.

A Sphero nevű, okostelefonnal irányítható golyó mindent tud, amit egy rendes távirányítós játéknak tudnia kell. Bluetooth-on beszél az okostelefonokkal, gurul, szalad, kanyarodik, ugrat. És ami a legszebb, induktívan tölthető, csak rá kell rakni a kis matracára, és drótok nélkül is teleszívja magát delejjel.

Aki ennél is többre vágyik egy távirányítós eszköztől, az kénytelen lesz kamerás, iPhone-al irányítható robotrepülőt venni. Onnan meg tényleg nincs tovább.

0 Tovább

Léggitár Kinecttel

Megtörtént az áttörés, már a komoly arcú rockereknek is van ürügyük arra, hogy beszerezzék a Microsoft mozgásfigyelős irányítóját, a Kinectet. A szoftver ugyan egyelőre csak Mac-en működik, abban azonban biztosak lehetünk, hogy hamarosan az Xboxra írt léggitár szoftverek is megjelennek.

A léggitár egyelőre nem szól annyira jól, mint mondjuk a Rock Band vagy a Guitar Hero, így aki Joe Satrianit vagy Szekeres Tamást akar játszani, az jobban jár a műanyag hangszerekkel irányítható játékkal.

0 Tovább

Nem tudom megnyitni a .docx fájlt!

"Kaptam egy docx, xlsx stb. fájlt, át tudnád konvertálni? Régi Wordöm, Excelem van!"

Olvasóink jelentős részének bizonyára gyakran teszik fel ezt a kérdést, s ugyancsak sokan lehetnek azok, akik nem boldogulnak a legújabb Office-formátumban érkező fájlok megnyitásával. Pedig egyáltalán nem kell ezek használatához új licencet vásárolni, ingyen és bérmentve hozzá lehet férni az új fajta tartalmakhoz.


1. A legegyszerűbb megoldás, ha feltelepítjük a gépre az ingyenes Microsoft Office kompatibilitási csomagot: ez a régi Office-csomagok által is megnyithatóvá teszi az újabb verzióval készült fájlokat, nem kell tehát többé azért szentségelni, mert valaki újfajta formátumban küldött valamit. Ha nincs a gépen Office-csomag, az ingyenes Word Viewer, az Excel Viewer,  és a PowerPoint Viewer segít a fájlok megtekintésében, bár ezekkel szerkeszteni nem lehet.

2. Ha nincs a gépen Office csomag, de szerkeszteni is szeretnénk, az ingyenes LibreOffice lehet a jó választás, ez egyaránt meg tudja nyitni a .docx, .xlsx és .pptx fájlokat.

3. Nem akar semmit sem telepíteni a PC-re? Irány a Google Dokumentumok: töltse fel a fájlt erre a tárhelyre. A Dokumentumok átkonvertálja a szöveget, táblázatot, prezentációt olvasható formátumra. Bár az átalakítás nem mindig száz százalékosan sikeres, az esetek többségében problémamentesen sikerül.

4. Office Live: a Microsoft webes Office-át is ingyenesen lehet használni, ez is be tudja olvasni a dokumentumokat, nem kell senkit zargatni többé a konvertálással!

4 Tovább

A Pirate Bay-t is kiváltja a lelőhetetlen torrentkliens

A Tribler torrentkliens letöltése (33,7 megabájt)


Két holland egyetem kutatóinak munkája a Tribler nevű vadonatúj torrentkliens, ami használatának módja alapján leginkább a kétezres évek elején népszerű fájlcserélő hálózatokra hasonlít.

 

A Tribler nevű torrentkliens működéséhez nem igényel semmilyen központi szervert, sem a letöltéseket vezérlő trackereket, sem pedig olyan webes keresőt, amilyen például a Pirate Bay. A szoftver ugyanis saját keresőfelülettel rendelkezik, ahová a felhasználót érdeklő tartalmak címeit be lehet pötyögni, próbánk során amerikai és brit filmeket, zenei albumokat sikeresen megtaláltunk, magyar tartalmakat viszont egyáltalán nem leltünk fel.
Az új kliens másik újítása, hogy lehetővé teszi a médiafájlokba való belehallgatást vagy belenézést már az előtt, hogy a teljesen fájl letöltődött volna, így például egy népszerű  - így sok más felhasználó által seedelt - sorozat epizódját szinte már a letöltés megkezdésekor el lehet kezdeni nézni.
A készítők honlapján publikált GYIK szerint a holland közszolgálati médiával tárgyalásokat folytatnak a helyi műsorok e technológiával történő online terjesztésén, azt azonban még nem tudni, hogy a jogvédő szervezetek miként reagálnak majd a szoftverre. Bár a program nem igényel központi szervert működéséhez, elvileg lekapcsolni is lehetetlen, ám működtetői beazonosítható szervezetek, akiket a filmstúdiók és lemezkiadók jogászai is könnyen be tudnak perelni.

 

Két holland egyetem kutatóinak munkája a Tribler nevű vadonatúj torrentkliens, ami használatának módja alapján leginkább a kétezres évek elején népszerű fájlcserélő hálózatokra hasonlít.


A Tribler nevű torrentkliens működéséhez nem igényel semmilyen központi szervert, sem a letöltéseket vezérlő trackereket, sem pedig olyan webes keresőt, amilyen például a Pirate Bay. A szoftver ugyanis saját keresőfelülettel rendelkezik, ahová a felhasználót érdeklő tartalmak címeit be lehet pötyögni, próbánk során amerikai és brit filmeket, zenei albumokat sikeresen megtaláltunk, magyar tartalmakat viszont egyáltalán nem leltünk fel.


Az új kliens másik újítása, hogy lehetővé teszi a médiafájlokba való belehallgatást vagy belenézést már az előtt, hogy a teljesen fájl letöltődött volna, így például egy népszerű  - így sok más felhasználó által seedelt - sorozat epizódját szinte már a letöltés megkezdésekor el lehet kezdeni nézni. A Channels gombra kattintva a szöveges kereső mellett böngészhető katalógust is átnézhetnek a felhasználók.


A készítők honlapján publikált GYIK szerint a holland közszolgálati médiával tárgyalásokat folytatnak a helyi műsorok e technológiával történő online terjesztésén, azt azonban még nem tudni, hogy a jogvédő szervezetek miként reagálnak majd a szoftverre. Bár a program nem igényel központi szervert működéséhez, elvileg lekapcsolni is lehetetlen, ám működtetői beazonosítható szervezetek, akiket a filmstúdiók és lemezkiadók jogászai is könnyen be tudnak perelni.

A Tribler legújabb verziója egyelőre Windows alá érhető el, de hamarosan a linuxos és maces felhasználók is használatba vehetik.  A programot a TorrentFreak blogon találtuk meg.

3 Tovább

Ősszámítógép legóból

Legóból építette újra a világ legrégebbi mechanikus számológépét az Apple egyik mérnöke. Az antikytherai mechanizmus megépítéséhez 1500 Technics blokkra és harminc napra volt szüksége Andrew Carolnak. Ahogy a fenti videón is látható, a mechanizmus egy célra használható: lehet vele követni a bolygók útját és helyzetét, és ki lehet számolni különböző együttállásokat.

0 Tovább

Tablet készült a százdolláros laptop kijelzőjével

Előrendelhető a világ legmenőbb táblagépe - nem, nem az iPad az - a Notion Ink Adam. A készülék különlegessége, hogy a százdolláros laptophoz kifejlesztett Pixel Qi kijelzőt tartalmazza: ami nagy felbontású fekete-fehér módban, és kisebb felbontású színes módban is tud működni.

A kütyü specifikációi szokásosnak mondhatóak a kijelző mellett. Nvidia Tegra 250-es grafikus egység, kétmagos A-9-es ARM processzor, és 1 gigabájtnyi RAM található a kijelző mögött. Tárhelyből csupán nyolc gigabájtot kínál a készülék, de ez SD-kártyával tovább bővíthető a végtelenségig. Sima USB, mini-USB, és, ami a játékokkal is boldoguló Tegra chip miatt érdekes, HDMI kimenet található a gépen.

A Pixel Qi-s, wifit és 3G kapcsolatot is kínáló Adam 499 dolláros áron rendelhető elő, az unalmas LCD-s verziót már 375 dollárért meg lehet venni wifive, és 425-ért 3G-vel.

(kép: Crunchgear)

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek