Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a világ legkényelmesebb dolga okostelefonon olvasni. A papírköny oldalaira több szöveg fér, az e-könyv-olvasó pedig jobban pihenteti a szemet, mint a háttérvilágított kijelző. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor az embernél nincs táska, az épp olvasott ponyva a másik kabátjában maradt, és várni kell. Ilyenkor tökéletes megoldás a telefonon olvasás.

Androidra az Aldiko nevű olvasót ajánljuk, ami nem csak az SD-kártyára felmásolt könyveket tudja megnyitni, hanem számtalan ingyenes forrásból (például a Manybooks.net-ről) képes letölteni olvasnivalót. A magyar regényeket kereső androidos felhasználóknak a Tinyappworks Könyvkatalógusa lehet segítségükre. A szoftver sajnos olvasót nem tartalmaz, de villámgyorsan képes keresni az Elektronikus Könyvtár anyagaiban, majd a kívánt könyvet megnyitni a böngészőben.

IPhone-ra a legpatinásabb olvasó, a Stanza a legjobb választás. Az Amazon által felvásárolt cég szoftvere szinkronizál a PC-vel, képes új könyveket letölteni, talán csak kávét nem főz.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes (néha még a könyv is)