Baljóslatú sötét üli meg Budapestet, egyedül sétáló nők tűnnek el nyomtalanul, az idejét paranormális magánnyomozóként tengető Kovács Béla pedig nekilát kideríteni, hogy ki lehet a rémtettek mögött. Bélát persze a játékos irányítja, a nyomozást megakasztó rejtvényeket egytől-egyig neki kell megoldania. A magyar és angol nyelven is beszélő böngészőben futó nyomozós kalandjáték kész van néhány hónapja, ám csak most került fel gyártója, az Extropia Games oldalára.

Tucatnyi nyomot kell megtalálnunk a szobában

A játék publikálásának komoly oka van, a cég a Kickstarter közösségi adakozóoldalon - korábban itt írtam róla - keresi következő játékának támogatóit. Az első, A vér útja címet viselő kaland így arra szolgál, hogy felkeltse az emberek kíváncsiságát a történet folytatásra iránt, hogy megkedveltesse a kickstarterezőkkel a Béla által lakott Árnyék Magyarországot. "Kedvező visszajelzésekben nem volt hiány, de nem kínáltak annyit a játékért, amennyit kapni szerettünk volna érte" - mondta Szegedi Péter, az Extropia vezetője, mikor rákérdeztünk a Kikstarteres próbálkozásra.

Beszélgetésekből szerezzük az információk egy részét

Az adakozó oldal jellegzetessége miatt a játék készítői több jutalmat is felajánlottak a költségekbe beszállóknak. Az egy dollárt ígérők neve bekerül a játék végére egy hosszú köszönő képrenyőre, tíz dollárért már bétatesztelővé válhatunk, azaz mindenkinél hamarabb hozzájutunk a játék majdnem kész verziójához. A játék koncepciórajzait, terveit tartalmazó digitális könyv megszerzéséhez ötven dollár, a készítésről szóló DVD-hez pedig egyenesen ötszáz dollárt kell ajánlani. A játékhősi ambíciókkal rendelkező támogatók ezer dollárért beleírathatják magukat a sztoriba. Jó lehetőség ez kezdő szörnyeknek vagy ambíciózus áldozatoknak.

A Kickstarternek buktatója is van, a csapat csak akkor kapja meg a pénzt, ha a támogatók a teljes 15 ezer dolláros összeget felajánlják. Ha egy cent is hiányzik, akkor a projekt bekerül a bukott ötletek közé, és az alkotók egy fillért sem kapnak. Péter nem aggódik a pénz miatt. Ha 25-40 nap után fel tudják mutatni a megigényelt összeg kétharmadát, az már elég, hogy gyorsan befektetők keresésébe kezdjenek a határidő lejárta előtt.

A következő Kovács Béla játékhoz szükséges pénz összegyűjtésére még 43 napja van az Extropia csapatának, és eddig két adomány van, összesen hat dollár értékben, a kalapban. Adakozni itt kell, a játék erre található, aki pedig mindkettőn túl van, az megnézheti Péter előadását a Flash játékfejleszésről, és a Béla-játék születéséről, amit az SFPortal meetupon tartott.

(Disclaimer: szabadidőmben az SF Portal meetup szervezője vagyok.)