Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gólok és filmek - a hét legjobb appjai

Fociaréna (Android, iOS)

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A Telekom ingyenes appjával a magyar válogatott és az OTP Bank Liga futballmérkőzéseinek néhány perces videós összefoglalóit lehet megnézni. Az appban a meccsek és csapatok eredményeinek statisztikái is elérhetők, és a használója kedvenc klubját is beállíthatja, hogy annak eseményeit azonnal elérje. A mérkőzésekről és a frissen felkerülő videós összeállításokról az app riasztást is tud küldeni.

IOS esetében a Fociaréna az 5.1-es, Androidból a 3.0-s vagy újabb verziót igénylni használtához. Míg a tabellát és a statisztikákat bárki elérheti az appból, a videós összefoglalókat csak a telekomos (korábban T-Mobile-os) ügyfelek érhetik el mobilinternetes kapcsolaton keresztül. A videoletöltéssel nem kell feltétlenül a mobilinternet forgalmát terhelni, wifin keresztül is elérhetők az összefoglalók olyan eszközökről, amelyekben telekomos SIM-kártya működik.

Top Movies (iOS)

Letöltés iOS-re

Ebben a végtelenül egyszerű, de érdekes appban premierjük ideje alapján lehet az ismert amerikai filmeket listázni 1910-től napjainkig. Indításkor minden évtized legnépszerűbb filmjeit listázza az app, de ujjunkkal fokozatosan akár napi szintig változtathatjuk a felsorolás részletességét. Az Emlékmás jött ki hamarabb, vagy a Batman? Ez az app megmondja, de akár a születésnapunkon debütáló filmeket is meg lehet nézni benne egyszerűen.

TownCraft (iOS)

Letöltés iOS-re

Az ezer forint körüli áron megvehető app a MineCraft jócskán leegyszerűsített, ezáltal átlagjátékosok számára élvezetesebbé tett változata. A TownCraftban minden az alapoktól kezdődik: karakterünkkel először csak egy fadarabot és egy követ tudunk összeszedni, ebből azonban hamarosan baltát, majd fafeldolgozó asztalt, végül, ha ha a szén is felbukkan, már kereskedelmi csomópontot is létrehozhatunk, a végcél pedig teljes falvak, civilizációk megalkotása ültetvényekkel és szerszámkészítőkkel.


Google Play Music (Android)


Letöltés Androidra


Október 1-től Magyarországon is elérhető a Google zenei szolgáltatása, amin keresztül vásárolhatnak és online hallgathatnak zenéket a Google fiókkal rendelkező felhasználók. Az Android használók számára az egyik legjobb funkció saját zenei gyűjteményük feltöltése, amit később bárhonnan elérhetnek és hallgathatnak, feltéve, hogy rendelkeznek online kapcsolattal. A Google a feltöltött zeneszámok mennyiségében és nem a tárhely nagyságában határozza meg a feltölthető mennyiséget, ami jelenleg húszerzer darab, de ebbe a megvásárolt zenék nem tartoznak bele. Az applikácó lejátszója egyszerűen kezelhető, letisztult annyit és csak annyit nyújt amit egy ilyen alkalmazástól elvárhatunk a különböző módú kereséstől a hasonló stílusú zenék ajánlásáig. A kínálatról és az ajánlók működéséről a Quart már korábban írt, a lejátszáshoz szükséges alkalmazás egyelőre Androidon érhető el, az iOS változtatot erre a hónapra ígéri a Google, addig is érdemes egy éjszakát eltölteni a zenék feltöltésével.


Readmill (Android, iOS)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

A tabletekre már számos könyvolvasó alkalmazás létezik, ezek közül kétségkívül a legnagyobb mammut az Amazon minden platformra elérhető Kindle alkalmazása, de a Goole és az Apple is kiadott saját programokat. Ezek közös jellemzője, hogy leginkább saját tartalmaikat támogatják és igyekeznek a lehető legjobban megnehezíteni a máshol vásárolt vagy letöltött könyvek olvasását. A Readmill ezzel szemben szabadon betölthetővé vagy feltölthetővé teszi a különböző formátumokat, amelyeket későbbb a felhőből is elérhet a felhasználó. A nagyokkal szemben a Readmill hatalmas előnye, hogy elsősorban telefonokra fejlesztett felülete rendkívül egyszerű, gyors, minden sallangtól, felesleges animációtól mentes. A letisztult egyszerűség mellett az alkalmazás közösségi hálóként is működik, az olvasók követhetik barátaik olvasmányait, kommentálhatják azokat, vagy ajánlhatnak könyveket. A Readmill természetsen üzletként is működik, nagy előnye, hogy a megvásárolható könyvek mellett számos klasszikus tölthető le ingyenesen angol nyelven.


Pinball Rocks HD (Android, iOS)


Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

A flipperjátékokkal már Dunát lehet rekeszteni, mindenk termék, film megkapta már a magáét, a zenei felhozatal azonban kisebb. Így lehet üdítő újdonság a végre Androidon is elérhető Pinball Rocks HD, amivel kellemes perceket lehet eltölteni vonaton vagy éppen az orvosi váróban, fülhallgató használata ajánlott. Az alapjáték természetesen ingyenes, ám ebben egy asztal található, ami az éppen jelenleg divatos dalokat játssza a Sony katalógusából. Az olyan klasszikusokért, mint a Slayer, az AC/DC, már fizetni kell, akárcsak a reklámok eltüntetéséért. A pénzért cserébe új asztalokat és természetesen a zenekarok legjobb dalait kapja a játékos és mi lehet jobb szórakozás, mint a Reign in Bloodra vagy a Shoot to Thrillre nyomkodni felindultan a gép képernyőjét.

0 Tovább

Foci és agytorna - a hét legjobb appjai

FIFA 14 (Android, iOS)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

A világ egyik legnépszerűbb focis játéka már régóta jelen van a tableteken és az okosmobilokon, most a legújabb kiadás is megérkezett erre a platformra. A mai trendeknek megfelelően az alapjáték ingyen tölthető le, de az extra csapatokért és ligákért külön kell fizetni. A játékban bárki összeállíthatja álmai csapatát, és új, a táblagép böködésén alapuló irányítást kapott. Ez eléggé megosztotta tesztelőinket: egyikük a nemrég bemutatott FTS 14 irányítását favorizálta, a másik a FIFÁ-ét. Mindenesetre kissé szokatlan, hogy a játékosokra kell bökösni, eleinte nagyon könnyű összekeverni a passzolást, a kapura rúgást és az egyszerű labdaterelést is. De kétségkívül gyönyörű a játék.

Lumosity (iOS)

Letöltés iOS-re


A Lumosity a legjobb agytornáztató program, amivel valaha találkoztunk. Az appot és a hozzá kapcsolódó weboldalt üzemltető amerikai cég 2007 óta foglalkozik a memóriát, a koncentrálási és problémamegoldási képességet fejlesztő alkalmazásokat. Bár tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a játékok segítik megelőzni például az időskori elbutulást, feladatai egyszerűségük ellenére képesek maximálisan leterhelni a játékost.

Az egyik játékban például csak egy gombra kell bökni annak megfelelően, hogy az előző ábra ugyanaz volt-e, mint amit utána mutatott a gép a játékosnak. Egy másikban a felvillanó ábrák betűket és számokat tartalmaznak, a játék pedig hol arra kérdez rá, hogy mássalhangzót vagy magánhangzót látunk, hol pedig arra, hogy a szám páros vagy páratlan. Egy újabb feladványban sok nyíl közül kell mindig a középső nyíl irányába elhúzni az ujjunkat. Mind kiderül, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Zseniális módon lehet letesztelni vele az agyunk reakcióit.

Sensory Spaces (iOS)

Letöltés iOS-re

A hifieszközöket gyártó Bang & Olufsen promóciós, de ennek ellenére nagyon érdekes -+ és ingyenes - alkalmazása, a Mew nevű dán rockzenekarral készített a Sensory Spaces. A csak iOS-re elérhető alkalmazás használatához mindenképp szükség van fej-, vagy fülhallgatóra, mivel a játékos feladata, hogy mindig abba az irányba döntse a táblagépet vagy okostelefont, amerről egy adott hangot hall. Ezt pedig a beépített minihangszórókkal egyáltalán nem lehet érzékelni. A megtalált hangokból végül egy teljes zeneszám áll össze.

Iron Sky Invasion (Android, iOS)


Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

A tavaly megjelent űrnácis Iron Sky című film alapján íródott játékban a főhősnek a Hold sötét oldaláról támadó nácikat kell megállítania a Föld elfoglalásában. A látványos és jól megcsinált 3D shoot-em up-ban különböző tulajdonságokkal felszerelt harci gépekkel kell irtani a Reich repülő csészealjait és űrzeppelinjeit. A játék során elért teljesítményeket kreditekkel jutalmazzák, amikkel új hajókat, fegyvereket lehet vásárolni. Az egyes pályák újrajátszhatóak, így van lehetőség és idő gyűjtögetni a nagyobb ütközetekre. A játék izgalmas, jól irányítható és kicsit nehezebb, mint elsőre várnánk, rossz tulajdonsága, hogy nem örökölte meg a film kellemesen debil hangulatát, illetve a Laibach zenéjét. Ennek megfelelően csupán a megvalósítás és a külalak emeli ki a hasonszőrű játékok közül, igaz önmagában is megállja a helyét a filmmel párosítva még jobb szórakozást nyújthat. Az ingyenes freemium és fizetős változatok között csak annyi a különbség, hogy előbbiben reklámokra kell bökni egyes menükben, ami kifejezetten zavaró.

Aces of the Luftwaffe (iOS, Android, Windows Phone)


Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Letöltés Windowsra


Elsőre nem tűnt nagy számnak a sokak által ajnározott Aces, de néhány perc játék

után kiderült mi is a varázsa. A készítőknek sikerült megidéznie a játéktermi hangulatot, aki dobált rengeteg huszast hasonló játékokba vagy csak otthon nyüstölte a C64 joystickját fél éjszaka Blue Max-et játszva annak mindenképpen ajánlott. Az Androidra és Windows-ra ingyenesen, iOS-re megvásárlás után letölthető app klasszikus felső nézeti lövöldözés, ahol a támadó német légierőt kell visszaverni. Három különböző tulajdonságokkal rendelkező gép közül lehet választani, amelyekből az alapgép érhető csak el a játék kezdetén. A pályákon gyűjtött kitüntetésekért később különböző fejlesztéseket vásárolhatunk, amikre szükség is lesz. A kezdeti könnyű játékmenet folyamatosan nehezedik, az egyszerű vadászküldetések után gyorsan megjelennek a kísérgetős és bombázós missziók is, a három főellenség pedig igazán próbárateszi majd a reflexeket. A pixeles retró hangulatú grafika szintén a játéktermi élményeket idézi, egyik hátránya, hogy a robbanások közepette gyakran nehéz követni a játékot.


Another World (iOS, Android)




Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re



A több mint 20 éve megjelent PC-s klasszikus immár Androidra és iOS-re is megvásárolható, a játék némi ráncfelvarrást leszámítva minden tekintetben megegyezik a klasszikus kiadással. A történet szerint hősünk egy rosszul sikerült kísérletet követően egy idegen bolygón találja magát, ahol a túlélésért kell küzdenie. A világot 1991-ben megrengető játék még ma is szórakoztató, igaz a játékot ismerők számára alig egy óra alatt kijátszható, ha emlékeznek a feladatokra. Újítás, hogy a mostani kiadásban nehézségi fokozatok is vannak, növelve a kihívást, az idegenek potosabban lőnek, az állatok pedig, gyorsabbak lesznek. Az érintőképernyős irányítás meglehetősen nehézkes, sokáig tart megszokni, inkább a direkt, virtuális gombokkal való kezelést ajánljuk. Akárcsak korábban, a játékos most sem kap semmilyen segítséget, így rengeteg gyakorlás, zsákutca és újrakezdés szükséges a feladatok megoldásához. A játékmenet, habár lineáris, ma is formabontó és szórakoztató. Jó érzés a játéktörténelem egy darabját magunkkal cipelni farzsebünkben, az Another World megvásárlása egyben vezeklés is lehet a 20 évvel ezelőtti kalózkodás miatt.

0 Tovább

Madarak és kukacok - a hét legjobbjai Androidra

Újabb folytatás készült az Angry Birdsből, ingyenes lett a legjobb mobilos Office, de remek grafikával tértek vissza kedvenc kukacaink is.


Worms 2 Armageddon


Az app letöltése

Aki a 90-es években töltött éjszakákat azzal, hogy baráti társaságban vicces kukacokkal lőtte halomra egymást, azoknak feltétlenül ajánlott a játék Androidos kiadásának legújabb verziója. Nagy meglepetést nem fog okozni, a játékmenet és a felhasználható eszközök nagyjából ugyanazok az aknavetőtől az sörétes puskán át a szuperbirkáig. A gesztusokkal irányítást viszonylag jól megoldották a fejlesztők, alig pár perc alatt természetessé válik, az egyetlen probléma, hogy a PC-n megszokott kötéllel átfordulást nagyon nehéz kivitelezni. Habár van egyjátékos és online multiplayer funkció a Worms egyértelműen partyjáték, kocsmában, otthon, irodában haverokkal remek. A fejlesztők most akciósan kínálják a Google áruházában, egy sör áráért kitűnő vétel.


Angry Birds Star Wars II


Az app letöltése


Megérkezett a Star Wars köntösbe bújtatott madarak legújabb epizódja, ami a Csillagok háborúja első epizódjától veszi végig a történetet. Az előző részhez képest különlegesség, hogy a birodalom szempontjából is játszható a játék, így akár gonosz sith malacként irthatóak a felkelő madarak. A 30 különböző képességű karakter már a kezdetektől elérhető és szabadon variálható, így a hosszú játékidő és változatos élmény szavatolt. Újítás, hogy a boltban kapható Angry Birds figurákat egy telepod nevű eszközzel a játékban is használhatóvá tették, ehhez természetesen meg kell vásárolni őket egy játékboltban.


Quickoffice


Az app letöltése

A Google tavaly nyáron vásárolta fel a Quickoffice nevű dokumentumkezelő alkalmazást, ami eddig csupán fizetős verzióban, az üzleti felhasználók számára volt elérhető. A fejlesztők most ingyenesen hozzáférhetővé tették minden platformon, Androidon kívül iOS-re és Windows-ra is elérhető, a Google így próbál versenyre kelni a Microsofttal. Az alkalmazás minden fontosabb dokumentumtípust ismer és kezel, segítségével nem csak megnézni, de szerkeszteni is lehet. A próba során az alkalmazás megküzdött a bonyolultabb grafikonokat tartalmazó Excel táblázatokkal is, igaz a megjelenítés nem volt tökéletes. Az Quickoffice furcsasága, hogy az Office dokumentumokat szerkeszthető formában nyitja meg, a Google Drive-on tárolt dokumentumokat viszont PDF-ként kezeli, ezt remélhetőleg hamarosan javítani fogják. Gyengéi ellenére az ingyenesen elérhető office appok közül még mindig a legjobbak közé tartozik.


Ha szereted az appokat, kövesd a Techbázist a Facebookon is!

0 Tovább

Robotlóval a csillagok ellen - a hét legjobb androidos appjai

A legnagyobb amerikai hős kalandjai, gejl zenékre rózsaszín tájon vágtató robotló és közel reménytelen védekezés az orkok hordái ellen. A hét legjobb appjai, amelyek ugyan nem feledtetik a hőséget, de segítenek elviselhetővé tenni.

Castle Defense



Letöltés

A toronyvédős játékok egy újabb képviselője, a műfaj minden előnyével és hátrányával. A játékban tornyokat kell építeni és tuningolni, hogy a folyamatosan érkező ellenséges hordák ne jussanak el a kastély kapujáig. A pályák egyre nehezednek, az ellenfelek egyre komolyabbak lesznek, néha csak a varázslat segít ellenük. Az egyszerű külső igazán addiktív játékot takar, könnyű elmerülni a folyamatos, tűzoltómunka jellegű védműépítésben. A meseszerű grafikával rendelkező játék egyetlen hátránya, hogy túl sok benne a reklám, de van annyira jó, hogy ezt is elnézzük neki.

Robot Unicorn Attack 2

Letöltés

Ennek a játéknak már a létezése is hihetetlen. A Robot Unicorn Attack egy egyszerhasználatos poénnak indult a Cartoon Network Adult Swim nevű, felnőttesebb műsorsávjának weboldalán. A játékban egy egyre gyorsabban futó unikornissal kell különböző akadályokat átugrani vagy szétzúzni, közben pedig az Erasure együttes egyik végtelenített dala szól. Az eredeti játék sikere után készült karácsonyi, heavy metal, evolúciós és retro verzió is. A közelmúltban megjelent második részbe pedig bekerültek a legfontosabb közösségi funkciók: lehet csapatokat alkotni és egymás ellen versenyezve zúzni a csillagokat. Továbbá lehet tuningolni a lovakat. Értelme továbbra sincsen, de nagyon vicces.

Major Mayhem



Letöltés

Major Mayhem önmagában nagyobb háborús hős, mint Rambó, Forest Gump és minden figura, akit Chuck Norris valaha eljátszott. Oda megy, ahová az elnök küldi őt, és ott aztán kegyetlenül rendet tesz, visszazárja a kennelbe a háború kutyáit. A játék ennek megfelelően egy a képernyő vad böködésére és az ellenfelek minél gyorsabban történő lekattintására építő nagyon vicces lövöldözős játék. A jó Mayhemre tankok, kutyák, nindzsák, kalapos nindzsák és vörös nindzsák támadnak, így a játékosnak nagyon észnél kell lennie. A játék pályái kellően rövidek egy-egy buszútra is elővehető, szórakoztató app.

0 Tovább

A hét legjobb androidos appjai

A vezetni tanulás kínjait felidéző parkolásszimulátor, egyre jobbá váló Google Maps és a keresőóriás saját könyvolvasó programja a hét legjobb androidos appjai közt.

Google Play Books

Az Androidot futtató eszközökön a héten újdonságként jelent meg a Google Play Books nevű program. Ez a Google saját könyvmegjelenítője, olyasmi, mint a Kindle for Android. A szoftver kiadásával egy időben tucatnyinál is több országban vált elérhetővé a cég e-könyvesboltja. Az árak magasabbak, mint a konkurens boltokban, de rendkívül sok ingyenes klaszikust lehet megtalálni. A program ráadásul tud robothangon felolvasni, a földrajzi helyeket is ki tudja emelve, így egy tappintással megnézhetjük térképen vagy wikipédián, hogy hol is járnak a hősök. A Google könyvtárba egyszerűen fel lehet tölteni a más forrásból származó könyveket, ám ezeken nem sikerült beüzemelni az extra funkciókat.

Google Maps

Az Android egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon jó térkép van rá. A Google Maps legújabb frissítése a Térkép új dizájnját hozza el a appba. Az utcák, terek ábrázolása térképszerűbb lett, jobban érezni, hogy az egyes utak mekkorák a valóságban. A sugárutak valóban sugárútnak tűnnek, és a sikátorokról is elsőre látni a kép alapján, hogy milyen szélesek. Az app remek útvonaltervező képességekkel rendelkezik, ráadásul ez a verzió már a bicikliseknek is segít tájékozódni.

Dr. Driving

A fővárosi autóvezetés legrémisztőbb részét, a parkolást teszi feladattá ez az alkalmazás. A játékban az egyik hüvelykujjunk az kormányon, a másik a gázon és a féken van, így kell minél pontosabban vezetni egy túlérzéken Maruti jellegű kiskocsit a városban. Ha elég jó sofőrré válunk, vehetünk nagyobb autókat, ám ehhez számos nehéz kanyart kell bevenni. A játék nem tolerálja a hibákat, a legkisebb koccanás után is kiveszi a kezünkből a kormányt, és nézhetjük, ahogy a sofőrünk egy rendőrnő előtt magyarázkodik.



Trafikok mindenek felett

A fentieken kívül a androidosok ezen a héten még a különböző trafikkereső appokat telepítették vadul a készülékeikre. A toplistában megtalálható cigikeresőket és néhány rejtőzködő, de jó appot korábbi cikkünkben teszteltünk.

0 Tovább

A hét legjobb appjai

Carmageddon

Tableten tért vissza a videojátékok történetének egyik első komoly botrányjátéka. A Carmageddonban egy őrült jövőbeli autóverseny résztvevői lehetünk, amelyben a fő cél nem az, hogy elsőként célba érjünk, hanem az a fontos, hogy minden más riválist összetörjünk. Természetesen az utcán mászkáló gyalogosok sem maradnak biztonságban: ez az első játék, ahol az ártatlan járókelők elcsapásáért bónuszpontok járnak. Erőszakossága miatt a Carmageddont csak nosztalgiázni vágyó felnőtt játékosoknak ajánljuk. A játékból létezik egyetlen pályát tartalmazó ingyenes kiadás, ami azért is hasznos, mert így letesztelhetjük, sikerül-e egyáltalán érintőképernyőn át is jól vezetni Max Damage jól ismert piros járgányát.


Ár: ingyenes, 433 forint (Android), 1000 forint (iOS)

Platform: iOS, Android

Adobe Photoshop Express

Az Adobe erősen lebutított funkciókkal rendelkező, de cserébe ingyenes képszerkesztő appja már jó ideje elérhető Androidra és iOS-re, a napokban azonban a Windows 8-as kiadás is megérkezett. A teljes képernyős app elég gusztusos felülettel rendelkezik, leginkább fotók automatikus feljavítására, effektusok alkalmazására, vagy a képkivágás alkalmazására lehet használni. A dollárjellel megjelölt ikonokról elérhető funkciókért fizetni kell, de a vásárlás nem tűnik túl jó üzletnek, hiszen az 1100 forintos apphoz képest az ingyenes Picasa sokkal többet tud - bár nem tabletre optimalizált a felülete.


Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS, Windows 8

Little Dentist


Fogorvoshoz kell vinni a gyereket? Ezzel a játékkal pszichésen jó előre fel lehet készíteni a rá váró kellemetlenségre. A Little Dentist néhány perc gyakorlás után könnyen játszható: a lyukas fogakat meg kell fúrni, a feketéket ki kell húzni (ha megfogtuk a fogóval, rázzuk meg a telefont vagy a tabletet), a fogkövet le kell csiszolni. A műszerek hangja még a játékban is vérfagyasztó, így mindenképpen jó edzés a valódi fogorvos felkereséséhez.


Ár: ingyenes

Platform: Android

Angry Birds Space HD

A hétfőn esedékes amerikai ünnep, a Memorial Day, vagyis a Háborús Hősök Emléknapja alkalmából ideiglenesen - május 29-ig - ingyenesen tölthető le iPhone-ra és az iPadre szánt HD változatban egyaránt. Androidra a játékból már régebb óta létezik reklámokat tartalmazó, ingyenes kiadás, az iOS-re azonban most először lehet ingyenesen letölteni a játékot. A Space-ben az ismert madarak és malacok nem a szokásos sík pályán, hanem eltérő gravitációs mezővel rendelkező bolygókon tűnnek fel, amelyek mindegyikén más-más stratégiával lehet célba találni.


Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

Észkerék

A kilencvenes évek legendás tévés vetélkedőjének - és az ennek alapján készült számítógépes játéknak - állít emléket az Észkerék nevű androidos játék. A programot nehéz szépnek nevezni, az okostelefonon még csak-csak működő felület tableten szétcsúszik, viszont pont annyira szórakoztató, mint régen volt. Az egyjátékos módban legendás magyar kvízgurukkal lehet megbirkózni, akiket a számítógép irányít, kétjátékos módban pedig a készüléket egymásnak adogatva játszhatunk. A program folyamatosan javul és frissül, nem csak a nosztalgiaértéke miatt érdemes feltelepíteni.

Ár: ingyenes

Platform: Android

0 Tovább

A legjobb appok őrült exek ellen

Őrült exbarát vagy barátnő, agresszív MLM-es ismerős zaklatja telefonon? Olyan appokat kerestünk, amelyekkel kizárhatja a nemkívánatos hívásokat és üzeneteket az okostelefonról.

Már Magyarországon büntetőjogilag is felelősségre vonni bárkit, aki  kéretlen üzenetekkel vagy hívásokkal zaklatja ismerősét vagy rokonát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az illetőt feljelentsék a rendőrségen, hiszen a szolgáltatók magánembereknek nem adnak ki semmilyen személyes adatot, ezekhez csak a nyomozó szerverk juthatnak hozzá. Egy telemarketinges idegesítő fellépése azonban nem ad okot a feljelentésre: annak jártunk utána, hogy milyen applikációk segítségével lehet egyszerűen blokkolni bejövő hívásokat.

Nem jó mindenre az iPhone beépített szűrője

Az iPhone-t használóknak részben könnyű dolga van, mert a készüléken futó iOS szoftver eleve tartalmaz egy “Ne zavarjanak” elnevezésű funkciót. Ezt nem csak manuálisan, de akár automata időzítéssel is lehet aktiválni, segítségével a bejövő hívásokról való értesítők kikapcsolhatók.

Az iOS-be épített megoldás lehetővé teszi, hogy például csak a kedvenc, vagy egy adott csoporthoz kontaktok listáján szereplő számokról jelezzen beérkező hívást és üzenetet a telefon, ha bárki más hív, ne csörögjön és ne is villogjon.

Sajnos a funkció használatával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert hamar kiderült, hogy csak akkor aktív, ha az iPhone képernyője zárolt vagy kikapcsolt módban van. Vagyis akkor, ha a telefon be van kapcsolva, de tulajdonosa nem olvasgat rajta híreket, vagy játszik a képernyőn. Aktív használat esetén ugyanis az iOS hívásszűrője minden hívásról és üzenetről értesít. Ez nem is lenne baj, de az Apple szoftverének zártsága miatt nem lehet külső szoftverrel sem megvalósítani a hívások blokkolását, egyedül feltört telefonokra létezik egy felhackelhető megoldás.

Az Androidról kitilthatók a kellemetlenkedők


Nagyobb testreszabhatósága miatt a Google Android szoftverét futtató telefonokon teljességgel száműzhetők a nemkívánatos hívások és SMS-ek. A Play piactér tele van hívásblokkolást kínáló ingyenes alkalmazásokkal, ám az elérhető appok többsége nem működik igazán jól. Az általános hiba, hogy ugyan képesek automatikusan bontani a hívást egy-egy kiválasztott kontakt esetében, de az elmaradt hívást visszajelző indikátort és a készülék jelzőfényének villogtatását nem tiltják le.

Esetenként teljesen blokkolta, máskor viszont a notifikációt elfelejtette törölni két fizetős app, a fél évre 1200 forintért előfizethető NQ Call Blocker, illetve az Extreme Call Blocker (Stealth), amelyet 1370 forintos egyszeri díjért lehet megvásárolni. Ez utóbbi applikáció működése azonban mélyen testreszabható, ha valakinek van türelme apró funkciókat állítgatni, valószínűleg a program hatékonysága is javítható. Érdemes óvastosan próbálgatni a hívásblokkoló appokat, próbáink során ugyanis az egyik program eltávolítását követően is blokkolva hagyta tesztalanyunkat.

Tesztjeink  során a Norton Mobile Security nevű, fizetős mobil biztonsági app hívásszűrője működött teljesen hibátlanul. Ha ebben megadtunk egy kontaktot, az bizony hiába tárcsázott vagy üzent, a háttérben futó szoftver foglaltat jelzett neki, és azonnal törölte a hívásnaplóból a megkeresés nyomait. A Symantec mobil biztonsági terméke a cég saját webboltjában elég drága, 8 ezer forint körüli összegbe kerül egy éves licence. Árkereső szolgáltatással kereskedőkné már ennél olcsóbban, 4500-5000 forint körüli áron is felkutattuk.Ez az ár csak egy évre szól, így nem mondható túl olcsónak, bár a program ennyiért jelzi a csalárd appokat, valamint zárolja az ellopott telefont, illetve segít annak felderítésében is.

A dobozos változat egyébként csak egy sorozatszámot tartalmaz, amellyel az applikáció telepíthető több saját eszközre is. A Norton biztonsági szoftver iOS-re is elérhető, ám az Apple rendszerének korlátai miatt ott nem tartalmaz hívásblokkoló funkciót. Egyes gyártók önmaguk is beépítik ezt a funkciót a készülékekbe, a Samsung androidos mobiljaiban például a hívások beállításai között az automatikus elutasítás lista nevű funkció, ahol meg lehet adni a kitiltandó telefonszámokat. Az iOS-hez hasonlóan a Windows Phone szoftvert futtató készülékekhez sem találtunk hívásblokkoló megoldást.

Minden kijátszható

A nemkívánatos hívások kijátszását biztosító appok nem csodaszerek, de bizonyos helyzetekben nagyon hasznosak lehetnek. Ha valakit zaklat az exe, a tizedik hívás után feltehetően rájön, hogy egy automata bontja a hívást, ilyenkor pedig könnyen átválthat hívószámnélküli tárcsázásra.

Bár a programokból ezeket teljes egészében blokkolni lehet, a mindennapi használat során ez nem igazán praktikus, hiszen mindenkit hívhatnak teljesen legitim célból olyan helyről - például munkahelyi telefonról -, amelyen nem feltétlenül látszódik a hívó száma. Ezt azonban senkinek nem érdemes kihasználnia zaklatás céljából, hiszen a hívó feleket a távközlési szolgáltatók rendszerei mindig rögzítik, így egy feljelentés esestében ki tudják adni a hatóságoknak.

0 Tovább

Mobilos app óv meg a vérfertőzéstől

A mindössze 320 ezer lakossal rendelkező Izlandon bárkit a szokásosnál nagyobb eséllyel hozhat össze a sors egy közelebbi vagy távolabbi rokonnal. Az esetleges vérfertőzésnek egy új mobilos alkalmazással lehet elejét venni.

A települések közötti jelentős távolságoknak köszönhetően ugyan nem súlyos probléma a vérfertőzés az északi szigetországban, az tagadhatatlan, hogy a kisebb városnyi populáció az átlagosnál nagyobb esélyét hordozza annak, hogy valaki egy rokonát választja párjául véletlenségből.

Ennek az esélyét zárja ki egy új mobiltelefonos applikáció, amely az izlandi állampolgárok adatait tartalmazó helyi adatbázis, az Íslendingabók ("az izlandiak könyve) alapján végez összehasonlítás. A három évvel ezelőtt elindított online adattárban a tizennyolcadik századig visszamenőleg minden egyes állampolgár adata megtalálható. Az erre épülő appot egy fejlesztői versenyre készítették el.

Egy új applikáció az adatok lekérdezésével képes megállapítani, hogy két személy között fennáll-e bármilyen rokonsági kapcsolat, s ha igen, az milyen szintű. A Sad Engineer Studios nevű cég fejlesztőinek munkája két okostelefon között létesít kapcsolatot, és riasztást ad ki, ha két emberről kiderül, hogy valójában rokoni szálak fűzik őket egymáshoz - írja a CNet amerikai technológiai hírportál.

0 Tovább

A legjobb húsvéti appok a gyereknek

Platformtól függetlenül nem könnyű jó húsvéti appokat találni okostelefonra vagy táblagépre: az ünnep álcája mögé bújva egy csomó gyagyi alkalmazást próbálnak rásózni a gyanútlan felhasználókra a fejlesztők. Kikerestük a legjobbakat.

Angry Birds Seasons

A világ legismertebb játékmadarait felvonultató játék speciális kiadásában húsvéti pályákkal is el lehet ütni az időt, ráadásul ingyenes kiadása is létezik a Windows 8-at leszámítva minden fontos platformra.


Miért jó? A Seasons alcímű kiadásban tematikus pályák kaptak helyet, a karácsony, a Halloween és Szent Patrik-nap mellett természetesen a húsvéti témájú sem maradt ki. Ebben egyedi tulajdonsággal rendelkező madarakkal, malacokkal és pályákkal találkozhatunk.

Miért nem jó? A húsvéti pálya már korántsem új, hiszen két éve jelent meg a Seasonshöz, de még így is az egyik legértelmesebb húsvéti játék az összes közül.

Ár: ingyenes (az alapváltozat)

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Link: iPhone, iPad, Android, Windows Phone 

***

Easter Rush

A húsvéti nyuszi nagyon siet, a rohanásban pedig potyognak a tojások a kosarából. A játékosnak ezeket a tojásokat kell elkapdosnia. A munkáját az nehezíti, hogy gombákból, pókhálókból, békákból és egyéb állatokból kialakított, a flippergépeket megszégyenítő pályán zuhannak le a tojások. Ember legyen a talpán, aki mindet össze tudja szedni az ujjával mozgatott apró kosárral. A játék nyuszija egy egészen különleges fajta - lehet tálib - mert a tojások mellett bombák is peregnek a kosárból.


Miért jó? Az Easter Rush megdolgoztatja a játékost, már az első pályák is tartalmaznak kihívást. Egy gyereket valószínűleg órákra le tud kötni. Ráadásul van második része, ami újabb pályákat tartalmaz.

Miért nem jó? Nehéz befogadni, hogy mit keresnek a bombák a húsvéti nyuszinál. Kellett valami a játékba, amit semmiképp nem szabad elkapni, de a bomba a lusta megoldás volt.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

LinkAndroid, iPhoneiPad 

***

Easter Egg Memory Games

Csillagos, koncentrikus körös, szívecskés és virágos színes tojásokat kell összepárosítani ebben a memóriajátékban. Huszonnégy lap van a táblán, de egyszerre csak kettőt nézhet meg a játékos. A lapok pedig csak akkor maradnak felfedve, ha két ugyanolyat fed fel a játékos. A klasszikus kártyás memóriajáték pusztán azzal lett húsvéti, hogy a szokásos szimbólumok helyett most tojásokkal lehet játszani. Ettől persze ugyanúgy szórakoztató marad, mint a többi képes memóriapróba.


Miért jó? Csinos, letisztult, abszolút nem gyerekrajzra emlékeztető tojások vannak a játékban. Egyszerűen jó ránézni a képernyőre.

Miért nem jó? Minden memóriajáték ugyanolyan, aki eggyel játszott, minddel játszott már. A húsvéti kiadással sem sikerült kitalálnia a fejlesztőnek, hogy hogyan lehetne módosítani ezen a régi játékfajtán,

Ár: ingyenes

Platform: Android

Link: Android

Hasonló játék iOS-re: Remember the Eggs

***

Easter Spot the Difference

A nyolcvanas évek képregénymagazinjainak “keresd meg a különbséget a képek között” típusú feladványainak nyomdokain evez ez a húsvéti játék, amelyben tojások és csibék, és más ünnepi motívumok között kell megtalálni a különbséget.


Miért jó? Játék közben nagyon kell koncentrálni, mivel a legtöbb különbség alig észrevehető. A gyerek biztosan kinyújtott nyelvvel fogja keresgélni a képrészleteket, és nyugton lesz közben.

Miért nem jó? Ez a játék sem fogja megreformálni az appok világát, elég elcsépelt alapötletre épül.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

LinkAndroid, iPhone, iPad 

***



0 Tovább

Androidos játékok egy maréknyi dollárért

Maréknyi dollárér lehet beszerezni öt szuper játékot Androidra és PC-re. A Humbe Bundle játékcsomagot megvásárlók eldönthetik, hogy a csomag árának milyen hányadát adják a programozóknak és milyen hányadát jótékonykodják el.


szólj hozzá: Dynamite Jack

Űrhajós lövöldözős játékot, labirintusból menekülős akciójátékot, terápiásan nyugodt űrszimulátort és puzzlejátékot lehet venni pár dollárért a Humble Bundle játékcsomagban. A vásárlók maguk dönthetik el, hogy mennyi pénzt ér nekik a három androidos program. Aki azonban többet fizet az addigi átlagos árnál - ez jelenleg körülbelül hét dollár - az további szoftverekhez jut hozzá.

Az extrák között megtalálható a világ egyik legidegesítőbb, mégis letehetetlen ügyességi játéka, a Super Hexagon. Továbbá egy 3D-s grafikával büszkélkedő szerepjáték, a Dungeon Defenders is. A játékokhoz természetesen járnak a bennük elhangzó zenék is veszteségmentes formátumban.


szólj hozzá: Super Hexagon

A Humble Bundle keretében megvett appok az akciózós oldal saját alkalmazásán keresztül jutnak el az androidos eszközökre. (A PC-khez Steam és Desura kódot ad az oldal.) Ehhez engedélyezni kell a mobilon az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését, mert a szoftverek terjesztésére nem a Google által üzemeltetett Play szoftverboltot használják. Amint ez megvan, a Humble appja egyesével letöltögeti a megvásárolt programokat.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

A hét ingyenes játékai

Asphalt 7: Heat

Az okostelefonokra és tabletekre elérhető legismertebb autós játék. A tavaly nyáron kiadott hetedik részének iOS-es kiadását ingyenessé tette a Gameloft kiadó.

Miért jó? Az egyik legismertebb autós játék, elég szép grafikával, az irányítás pedig jól testreszabható: akár a készülék bedöntésével, akár a képernyőn megjelenő virtuális gombokon keresztül lehet vezetni a járgányokat. Hatvan autóval lehet összesen tizenöt pályán száguldani Hawaii-tól Londonig.

Miért nem jó?
Konzolhoz vagy PC-hez szokott szimulátorosoknak túl "tabletes" lehet a vezetési élmény, az ingyenessége mellett számos fizetős bővítményt kínál a program.

Link: https://itunes.apple.com/hu/app/asphalt-7-heat/id462694916?mt=8 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftA7HM&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5nYW1lbG9mdC5hbmRyb2lkLkFOTVAuR2xvZnRBN0hNIl0 


Infinity Blade

A kizárólag iOS-re megjelent, középkori lovagi harcos Infinity Blade-et a legszebb táblagépes és okostelefonos játékok közt szokták emlegetni. Első része a héten ingyenessé vált.

Miért jó? Az Unreal játékmotornak köszönhetően valóban csúcsminőségű a grafika, a játékos látványos küzdelmekre számíthat, kardjával a képernyőn kell kaszabolnia a többieket.

Miért nem jó? A játékmenet hamar egysíkúvá válik: a pályán haladva mindig újabb szörnyek vagy lovagok jelennek meg, akikkel muszáj megküzdeni. Csapásaikat a pajzzsal vagy elhajolással lehet kivédeni, a program pedig állandóan fizetős extrákat akar megvetetni a játékossal.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPhone, iPad)
Link: https://itunes.apple.com/us/app/infinity-blade/id387428400?mt=8

Zombie Smasher

Az androidos Zombie Smasher nem éppen egy észjáték, de meglehetősen szórakoztató, nem véletlen, hogy jelenleg a Play bolt legnépszerűbb ingyenes programja.

Miért jó? A játékban a képernyő alja irányába futó zombikat kell szétnyomkodni ujjal a rengeteg pálya valamelyikén. Eközben vigyázni kell arra, hogy a közöttük kujtorgó emberekben ne tegyünk kárt. Egyebek mellett bombák és villámok szolgálnak speciális fegyverként.

Miért nem jó? Az ingyenes játék ugyancsak számos fizetős extra tartalmat próbál rásózni a játékosra, amelyekkel egy-egy pálya könnyebben teljesíthető, mint az eredetileg kiosztott erőforrásokkal.


Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.moistrue.zombiesmasher

Vector

Ez a játék az orwelli 1984 világ totalitárius világát idézi, amelyben emberek ezrei dolgoznak kis irodákban. A játékos által irányított, csak sziluettként megjelenő karakternek elege lesz, és menekülni kezd a szabadságáért.

Miért jó? A Mirror's Edge kétdimenziós változatának tekinthető játékban tulajdonképpen folyamatosan futni kell, néhány dolgot átugorva, mások alatt átcsúszva, és közben annyi új mozgásformát és érmét összegyűjtve, hogy egyre profibbak legyünk.

Miért nem jó? A program elég nehéz, az ingyenes változat húsz pályát tartalmaz, a maradék húszért meg kell vásárolni a Deluxe kiadást, amelyet elég sokszor fel is ajánl a program.

Ár: reklámokért cserébe ingyenes
Platform: Android, iOS (iPhone, iPad)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nekki.vector&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5uZWtraS52ZWN0b3IiXQ

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-for-iphone-free/id578252579?mt=8

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-hd-free/id578250301?mt=8


A hét legjobb appjai

LaunchKey

Fizetős lesz, de a megjelenéséhez kapcsolódó akció keretében egyelőre ingyenesen le lehet tölteni a Novation cég analóg szintetizátorokat utánzó applikációkat.

Miért jó? A programban mintegy hatvanféle szintetizált hangot lehet elérni, amelyek hangzását a képernyő felső felében lévő körök mozgatásával maga is módosítani tudja a felhasználó. Még a zenéhez egyáltalán nem értők is jól elszórakoztathatják magukat az egyébként profi felhasználásra is alkalmas programmal.

Miért nem jó? Egyedüli negatívuma az, hogy iPhone-on és iPod Touchon nem működik.

Ár: korlátozott ideig ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/novation-launchkey/id583375833?mt=8

Sound Uncovered

Szuper, angol nyelvű oktatóprogram, amellyel a hangzással kapcsolatos virtuális kísérleteket és teszteket lehet kipróbálni iPaden.



Miért jó? 
 Jópofa virtuális kísérletek várják az app feltelepítőjét, az egyikből például megismerheti, hogy az autógyártók miként optimalizálják a beltér hangjait, a motorhangot vagy akár az ajtó csapódását. Egy másikban csukott szemmel más hangot hall az ember, mint amikor a beszélő képe is megjelenik előtte. A legjobb kísérlet azonban az, amelyikben bemérhetjük fülünk életkorát a lejátszott hangfrekvenciák meghallása alapján. A program valóban nem téved.

Miért nem jó? Nem mindegyik szegmense interaktív a programnak - hiszen az egy interaktív könyv -, de mivel semmibe nem kerül, és csak minimális angoltudás kell hozzá, így is érdemes kipróbálni.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/sound-uncovered/id598835017?mt=8

MR2 Akuszik - AIR

Hiánypótló program az MR2 Akusztik koncertjeinek lejátszására. Könnyen lehet lapozgatni az előadók között, egyszerűen enged váltani dalról dalra. Mivel a zenét az internetről streameli, ezért wifin gazdaságos igazán használni, otthon a konyhai kisrádió leváltására azonban így is alkalmas.

Miért jó? Sok, jó zenét tartalmaz teljesen ingyen. Ezért még az olyan butaságokat is meg lehet neki bocsátani, hogy nem enged több együttes számaiból listát építeni.

Miért nem jó? Az Akusztik program felülete még fél szemmel nézve, hunyorítva sem szép igazán. Telefonon csak-csak elmegy, tableten viszont kifejezetten csúnya. Ha a készítője ezt áttervezné, sokkal jobb programot használhatnánk. Ráadásul az Akusztik lejátszó használatához az Adobe AIR program is szükséges.

Ár: ingyenes
Platform: Android (tablet és telefon)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.magyarradio.mr2akusztik

0 Tovább

Női hang olvassa önnek az [origo]-t

Okostelefonon és számítógépen hallgatható internetes tartalmakat kínál egy új magyar startup cég szolgáltatása. Az Infonearen nem digitális géphang, hanem kellemes orgánumú rádiósok olvassák fel a cikkeket, amelyeket így akár utazás közben is ugyanúgy lehet hallgatni, mint egy rádiót, testre szabható tartalommal.

Az Infonear.hu oldalon elérhető hangos hírek mellett a szolgáltatás androidos applikációként, és bármilyen okostelefonon megnyitható mobilhonlap formájában érhető el. Jelenleg a kínálatban főleg az [origo] híreiből készült válogatás, illetve meghallgatható mesék érhetők el. Az [origo] hangos hírei egyébként a hírportál mobil felületéről is közvetlenül elérhetők.

Csak a kedvenc témákat olvassa fel

A hallgatható cikkek tematikusan vannak szétválogatva, így ha valakit mondjuk csak a tudományos cikkek érdekelnek, elég ráböknie az első ilyen anyagra, az Infonear automatikusan lejátssza a többi cikket is.

Az applikációban lehet lájkolni is az elhangzott tartalmakat, melyek alapján láthatjuk a regisztrált felhasználók ízlését, mondta el az [origo]-nak Lesku Gergely, a rendszer kitalálója, aki nagyjából másfél év alatt alkotta meg a portált. Az appot wifin a legpraktikusabb használni, de mivel aránylag kevés adatforgalmat generál, a neten streamelt hanganyagból néhány percnyi is elfér egy megabájtban, mivel a beszédhang továbbításához elegendő egyszerűbb minőség alkalmazása is. 

Akkor jön jól, amikor nem tudunk olvasni

Bár jellegéből adódóan az Infonearnek látássérültek is hasznát vehetik, alapvetően látó felhasználóknak tervezték, akik vezetés vagy séta közben tudják segítségével az egyébként olvasásra szánt tartalmakat feldolgozni. Az Infonear vezetője elmondta, hogy a szolgáltatásban elsősorban magazinos tartalmakat, azaz elsősorban néhány perc alatt meghallgatható, érdekes cikkeket tesznek elérhetővé a rendszeren, a későbbiekben az [origo]-n kívül más hazai lapok, portálok tartalmait is tervezik publikálni.

Az Infonearen elérhető cikkeket jelenleg két korábbi Neo FM-es rádiós hírszerkesztő olvassa fel, de az applikáció mögött álló szájt üzleti modellje a YouTube-éhoz hasonló bevételmegosztást is lehetővé tesz. Ennek révén a későbbiekben újabb hírportálok vagy felolvasók is csatlakozhatnak az Infonearhez. A cég vezetője egyébként arra számít, hogy az ilyen jellegű on-demand hangfogyasztásban az elkövetkezendő években az autóval utazók körében jelentős növekedés fog végbemenni.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

Itt a hétvége, ezúttal is ingyenes és olcsó játékokat, appokat és szoftvereket ajánlunk Android, iOS és Windows alá.

Klassz játékok bagóért

Kezdjük a sort a nagyon olcsón megvehető teljes játékokkal. A Steam nevű online áruház kínálatában ezen a hétvégén most két remek PC-s játék is megvásárolható letölthető verzióban.
A nyílt terepen való sportautós száguldást kínáló Test Drive Unlimited 2-t szombat estig negyedáron, öt euróért, vagyis kevesebb mint ezerötszáz forintért lehet megvenni.

A másik kiemelt ajánlat a Borderlands című klassz, barátokkal való kooperatív játékélményt is kínáló Borderlands első részére vonatkozik. A 18 pluszos játék négy külön kiegészítőt is tartalmazó kiadását hétfőig 7,5 euróért, vagyis kétezerkétszáz forintért mérik.

A hét játékdemói

Két demó is megjelent a héten, az Omerta - City of Gangsters-t ugyancsak a Steamről lehet letölteni a bolt kliensének telepítését követően. A játék az 1920-as évek Amerikájába kalauzol, az alkoholtilalom idejére, ahol olasz bevándorlóként minél nagyobb gengszterbirodalom kialakítása a cél. Mivel az Omerta alapvetően egy 3D-s felülnézetes stratégiai játék, elsősorban a taktikázáson van benne a hangsúly, a harcos missziók végrehajtása a régi szerepjátékokhoz hasonlóan körökre osztva zajlik, ami sokak számára biztosan sokat ront az élményen. Ezt leszámítva a vezetői képességeiket tesztelni kívánó játékosoknak érdemes kipróbálniuk az Omertát. 

Link: http://store.steampowered.com/app/208520/

A másik demó a Trucks & Trailers című kamionszimulátoré, amely egy 21 órán át használható próbaverzió, amelyben többek közt parkolási gyakorlatokat hajthatunk végre egy kék kamionnal. Bár a program támogatja az Xbox-vezérlő használatát PC-n, elég idétlenül teszi ezt, a gázadást és a kormányzást is azonos karral lehet elvégezni. Ennek ellenére a játék jól visszaadja az óriási járművekkel való navigálás nehézségét.

Link: http://www.trucks-and-trailers.com/
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/truck___trailers_demo.html


A hét legjobb appjai


Temple Run 2

Indiana Jones kalandor kollégájának küldetése sikerrel járt, megszerezte az aranybálványt, most azonban menekülnie kell az azt őrző óriásgorilla elől - ennyiben össze lehet foglalni Temple Run 2-nek, a Google Play legnépszerűbb játékának a lényegét. A folyamatosan futó figurát a játékos kanyarodásra, ugrásra, és különböző akadályok alatti átcsúszásra veheti rá, a cél, hogy minél hosszabb távolságra meneküljön. A játék jóval hamarabb jelent meg iOS-es készülékekre, ezért arra figyelni kell, hogy még véletlenül se próbáljunk meg vele villogni az iPhone-os ismerősök előtt.

Miért jó? Hiába megnyerhetetlen, hiába zárul kudarccal, a Temple Runra nem lehet igazán haragudni. Ráveszi az embert, hogy még egyszer nekifusson a feladatnak, hiába tudja előre, hogy bele fog halni. Egyszerűen jó játék.

Miért nem jó? A Temple Run 2 ugyan elérhető táblagépekre is, de valójában nem kényelmes rajtuk játszani. A kisebb méretű okostelefonokon természetesebbek az figura irányításához szükséges mozdulatok.

Ár: ingyenes (fizetős tartalmakkal)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2
https://itunes.apple.com/us/app/temple-run-2/id572395608?mt=8

Flow Free: Bridges

Egy másodpercnyi akció sincs a Flow Free: Bridges játékban, mégis képes hosszú tízperceken kereszül lekötni az embert. A logika puzzle-ök százait tartalmazó programban gyakorlatilag csak színes pöttyöket kell összekötni. Egy fontos szabály van: a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A pályákat csak az teszi megoldhatóvá, hogy minden pályán van egy híd, amivel egy kereszteződést mégis létre lehet hozni. Ennek helyét azonban nem a játékos határozza meg, hanem a program.

Miért jó? Nagyon ügyesen, egyszerű feladatokkal húzza be a játék a felhasználót a csíkrajzolgatásba. Aztán a kicsit nehezebb feladatokat már iszonyatosan nehéz feladni. Elgondolkodtató, nincs túlbonyolítva, remek kombináció.

Miért nem jó? Gyakorlatilag csak egy panaszunk van a Bridges játékra: csak álló kijelzőnézet mellett működik. Fekvő kijelzőn valamivel kényelmesebb lenne játszani, de ennyit könnyű elnézni a programnak.

Ár: 0.99 (iOS), ingyenes, de reklámokat jelenít meg (Android)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigduckgames.flowbridges
https://itunes.apple.com/us/app/flow-free-bridges/id569322760?mt=8

PubHunter

Januárban jelent meg, ám mostanra javították ki a hibák nagy részét a PubHunter nevű magyar kocsmakereső alkalmazásban. A szoftver számos paraméter szerint tud szórakozóhelyet ajánlani, még egy olyan helyet is sikerült vele megtalálnunk, ami rendelkezik rexasztallal. Elvben arra is képes, hogy éjszaka segítsen taxit keresni, ám ez a tesztelésre használt eszközünkön nem működött. A program bulikat, koncerteket is tud ajánlani, ami hasznossá teheti péntek esténként. Egyszerűbb egy appban szétnézni, mint az összes szórakozóhely Facebook oldalán megkeresni, hogy mi az ajánlat arra az estére.

Miért jó? Az app egészen jó adatbázissal rendelkezik. Ráadásul nem csak azt tudja, hogy meddig van nyitva az adott kocsma vagy milyen számon kell asztalt foglalni, hanem azt is, mennyibe kerül a legolcsóbb sör. Egyetemistabarát.

Miért nem jó? A PubHunter félkész alkalmazás látszatát kelti. Nem működik még minden, és néhány nézetben még csak a tesztadatok látszanak - más okot el nem tudunk képzelni, hogy a program februárban a 2013-mas Balaton Soundot ajánlja a következő jó partinak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: http://itunes.apple.com/app/id537624871
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.delightsolutions.pubhunter


Powers of Minus Ten: Bone

IOS-re korlátozott ideig ingyen lehet letölteni a számos díjat megnyerő Powers of Minus Ten nevű tudományos oktatójáték emberi csontrendszert bemutató applikációját. Androidra, PC-re, és Macre e sorok írásakor csak a sejtek világába kalauzoló, teljes fizetős változat érhető el, ezért az iPhone/iPad-tulajdonosoknak is fizetniük kell.

Miért jó? A Bone alcímű applikáció egy nagyon látványos oktatóprogram, amely az emberi csontok felépítését mutatja be. Indításakor egy ép kézfejet láthatunk, de átkapcsolható egy törött ujjúra is a vizsgálandó virtuális végtag. Az oldalt lévő csúszka segítségével egyre mélyebbre zoomolhatunk a csontozaton. Kezdetben csak a csont külső felületét lehet vizsgálni, majd a program bejut a szivacsos állománnyal körülvett csontvelőbe is, ahol meg lehet tekinteni a vérsejtek haladását. A nagyítás a sejteket kitöltő citoplazma szintjéig működik, ahol többek közt a parányi hírvivő RNS-molekulákat is ujjal lehet böködni.

Miért nem jó? Androidra az ingyenes verzió még nem érhető el, csak a sejtek és a genetika világába kalauzoló változat, ami párszáz forintba kerül, és egyik sem tud magyarul. Egyébként iOS-re is ennyit kóstál a teljes verzió. Ha a virtuális csontokba hatolva a képernyő forogni kezdene, a készüléket kell megfelelő irányba dönteni, de a gyorsulásmérő által vezérlés a kérdőjel menüből ki is kapcsolható.

Ár: korlátozott ideig ingyenes (van fizetős verzió)
Platform: iOS 5, Android, Windows, Mac
Link: http://powersofminusten.com/
https://itunes.apple.com/us/app/id591722396

A hét letölthető szoftvere

LibreOffice 4.0

Megjelent a Microsoft Office legnagyobb ingyenes riválisának új kiadása, új funkciókkal. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt is tartalmazó csomag minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? A LibreOffice-szal meg lehet nyitni a Microsoft Office-ával készült dokumentumokat, és teljesen ingyenes. Bár a megnyitott fájlok nem mindig teljesen azonosak az eredetivel, a négyes verzióban sokat javítottak a kompatibilitáson.
Miért nem jó? A LibreOffice kezelőfelülete kevésbé intuitív, mint a fizetős Microsoft szoftveré, frissítéséhez pedig mindig fel kell telepíteni a teljes programcsomagot.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Linux, Mac
Link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/libreoffice_4.0.html
http://www.libreoffice.hu


Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Fessen és rajzoljon tableten ingyen!

A képregények olvasgatása mellett a táblagépek különösen alkalmasak rajzolós, festős, kiszínezős programok használatára. Nem csak gyerekjátékok, de professzionális célú művészeti szoftvereket is letölthet bárki iOS-re, Androidra és Windows 8-ra. Ezeknek a legjavát gyűjtöttük össze.

Fresh Paint

Ki ne ismerné a Microsoft Paintet, ami már évtizedek óta a Windows része? A butácska szoftver mostanra felnőtt korú lett, a Windows 8 alá ingyenesen le lehet tölteni. Mivel a Fresh Paint egy applikáció, csak Windows 8 és Windows RT rendszerek alatt működőképes, régebbi Windows alatt nem.

Miért jó? A Paint új változatával úgy lehet festegetni, hogy semmi sem lesz maszatos. A jobb felső sarokból az ujj húzásával, vagy az egér jobb gombjával előcsalogatható palettára gyakorlatilag bármilyen színt be lehet tölteni, a különböző vastagságú ecsetek közül pedig a felső menüből lehet válogatni. A leglátványosabb lehetőség, hogy a paletta közepén a virtuális festék színeiből ujjal is ki lehet keverni a kívánt színeket. A képernyő aljáról menüből előhívható ventilátorikonnal egy-egy festékréteget lehet megszárítani, így ha ugyanarra felületre akarunk festeni, a színek nem fognak összefolyni. A Fresh Paintbe kiszínezhető ábrák is betölthetők, így a gyerekek kedvence lehet, a különböző virtuális papírtípusokon a festék élethűen viselkedik, a lehető legjobban megközelítve a valódi festés élményét.

Miért nem jó? A Fresh Paint csak nevében hasonlít a Windowsból ismert elődjére, valójában egy jóval bonyolultabb, művészi alkotások elkészítésére alkalmas program, nem alkalmas olyan feladatokra, mint elődje: például arra, hogy egy feliratot írjunk vele egy képre.

Ár: ingyenes
Platform: Windows 8, Windows RT
Link: http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/fresh-paint/1926e0a0-5e41-48e1-ba68-be35f2266a03


Sketchbook Express

Az Autodesk Sketchbook nevű, professzionális digitális rajzoló és festőszoftverét érintőceruzás és táblagépes használatra tervezték. Az Express nevű ingyenes változata nem tartalmaz minden funkciót, de még így is az egyik legjobb szoftver a vizuális művészek számára, amely minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? Az appban sokféle virtuális ecset, ceruza és egyéb íróeszköz áll rendelkezésre, amelyek egyedi tulajdonságait is lehet állítani. Az Express változatban is lehetséges rétegeket alkalmazni a rajzok, festmények elkészítéséhez, amelyek átlátszósága állítható. Külön eszköz teszi lehetővé a látványos, szimmetrikus ábrák elkészítését

Miért nem jó? Bár a program ingyenes, ha valaki több ecsetet szeretne, külön csomagként meg kell vennie azokat, vagy megvenni a négy-öt euróba kerülő Pro változatot.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Windows 8, Windows RT, Android
Link: https://itunes.apple.com/us/app/sketchbook-express/id410871280?mt=8
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/sketchbook-express/95d1acfb-4d64-487a-9e20-8d6f6d41cb54
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adsk.sketchbookhdexpress&feature=search_result


Coloring City

A táblagépekre rengeteg kiszínezős app érhető el, ezek jelentős része azonban rettenetes minőséget képvisel, nehéz köztük igazán jót találni.

Miért jó? A Coloring City kétségkívül a legaranyosabb a színezőprogramok közül: egy színtelen város kiemelt épületeinek belsejében történő eseményeket kell kiszínezni benne. A kezelés nincs túlbonyolítva, a képernyő alján lévő filctollak közül kell rábökni a megfelelőre.

Miért nem jó? Sajnos sem a képekbe való zoomolást, sem pedig a filctollak vastagságának állítását nem engedi a program, ami eléggé megnehezíti az ujjal való színezést, mivel az ujjbegyeknél jóval vékonyabb vonalakat lehet csak húzni. Ha a gyerek nem boldogul vele, érdemes neki letölteni az ingyenes My Coloring Book appot, abban zoomolni is lehet, és a kép teljes részei kiszínezhetők egyetlen ujjbökéssel. https://itunes.apple.com/hu/app/my-coloring-book-free/id378761846?mt=8

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hintsolutions.perm&hl=en
https://itunes.apple.com/hu/app/coloring-city/id503255968?mt=8

Infinite Painter

A táblagép nem csak vázlatrajzolásra, pingálásra és az unalmas meetingek alatti firkálásra jó. Az Infinite Paint program bebizonyítja, hogy akár grafikusok által is használható, profi rajzeszközt is lehet írni tabletre.

Miért jó? Nehéz olyan eszközt, rajztechnikát találni, amit a program nem támogat. A változatos tollak, ecsetek, ceruzák mellett van benne szimmetrikus rajzolási mód, ami tükröz minden ceruzavonás. Össze lehet maszatolni színeket, alkalmas fotó retusálásra, még több rajzolási réteget is kezel. Nem egyszerűen okos program, profi.

Miért nem jó? Az Infinite Paint programozói nagyon igyekeztek olyan felületet tervezni, ami nem akadályozza a rajzolgató felhasználót. Annyira jól sikerült ez, hogy a legtöbb funkció csak két-három tappintással érhető el.

Ár: ingyenes, 1068 forint
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brakefield.painterfull

Finger Colors

Pingálásra való, nagyon egyszerű, mégis jó rajzprogramot nem könnyű találni Androidra. A Finger Colors pont annyit nyújt, amennyit a neve ígér, egy olyan funkciója sincs, amit egy fehér lappal és temperába mártott ujjal meg ne tudnánk csinálni.

Miért jó? Összesen három ikonból (átlátszóság, vonalvastagság, szín) áll a program kezelőfelülete. Nincsenek különböző ecsetek, ceruzák, viszont az önfeledt rajzolgatáshoz ennyi elég is. A Finger Colors gyors skiccelésre és ihletett, hosszú mázolásra egyaránt alkalmas. A szoftver menüjében le lehet menteni és rögtön tovább is lehet küldeni az alkotásokat, ha ezt jól beállítjuk, egy tappintással megkaphatjuk a legfrissebb rajzokat.

Miért nem jó? A Finger Colors néha túlzásba viszi az egyszerűséget. Sokat javítana a programon, ha lehetne fekvő módban is rajzolni, illetve ha az elhibázott vonalakat egyszerűen ki lehetne radírozni.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=panama.android.fingercolors

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Amire a táblagép a legjobb


Ön szerint mi az a feladat, amire egy notebook kevéssé, egy táblagép viszont mindennél jobban alkalmas? Hát a képregények olvasása! Tableten csaknem ugyanolyan élmény olvasni a füzetek digitális változatait, mintha újra a Batmant, a Kockást, vagy a Rózsaszín Párducot tartaná a kezében. Megmutatjuk, milyen appokra van szüksége ehhez.

Ha van tartalom, aminek az olvasgatására a táblagépet kitalálták, akkor a képregény az. Esetleg még a színes digitális magazin. A nagy felbontású, jó minőségű kijelzőkön pompásan néznek ki az újabb rajzok, a rajongók által beszkennelt régebbi képregények pedig megőrzik pöttyös retró küllemüket. Az egyujjas lapozás és a kétujjas zoomolás pedig még a füzetes verziónál is kényelmesebben olvashatóvá teszi a történeteket, az apró képkockák bármikor teljes képernyőre nagyíthatók, olvasás során pedig nem gyűrődik és maszatolódik a füzet.

Honnan lehet ingyenes képregényeket letölteni?

Egy sor magyar rajongói oldalról és fórumról, de például a Marvel és a DC Comics oldalairól is le lehet tölteni ingyenes és fizetős füzeteket. A legnagyobb, főként amerikai kiadók képregényeit a ComiXology nevű Androidra, iOS-re, és Windows 8-ra is elérhető applikációból egy kattintással meg lehet vásárolni. Itt öt-hatszáz forintot kérnek egy-egy füzetért, ezért az árért cserébe csúcsminőségű kiadványokat kap a vásárló, nem beszkennelt, maszatos rajzok várják. A legális boltban lehetőség van teljes történetszálak megvásárlására is, az ingyenes ajánlószámoknak köszönhetően pedig remek sztorikba lehet betekintést nyerni - persze komoly hátrány, hogy csak angol nyelven.

Pikpakk olvashat Androidon

Az androidos táblagépeken pofonegyszerű képregényt olvasni: a feladattal a legolcsóbb modellek is gond nélkül elboldogulnak. A Google szoftverét futtató készülékek tulajdonosainak nem kell vesződniük semmilyen extra szoftverrel, egyszerűen át kell másolniuk a számítógépről a képregények fájljait. Ezt a feladatot is tovább lehet egyszerűsíteni, ha a beszerzünk egy wifis fájlküldő appot és a számítógép böngészőjén keresztül töltjük fel a füzeteket a táblagépre. Hálózati megosztást is lehet aktiválni a képregényeket tartalmazó mappára, ez esetben például az ES File Explorer nevű ingyenes appal lehet drótok nélkül másolni a tablet és a PC között.

A primitivitásig dísztelen, ám tökéletesen működik a Comics Reader

A kicsi, és lényegében ismeretlen Comics Reader tökéletesen birkózott meg a tesztelésre használt fájlokkal. Az ingyenes program szinte semmit nem tud: nincs benne nagyító, nem igazán tud kényelmesen zoomolni, minden funkcióért a menüt kell megnyitni. Viszont mivel a képregények nagy része pont jól olvasható a tablet 10 hüvelykes képátlójú kijelzőjén, ezeknek a hiánya egy ideig nem is tűnik fel.

Gyorslapozó, polc nézet és más extrák is vannak a Komikban

A folyamatos zoomolást igénylő képregényekhez szükség van a tableten egy másik olvasóra is. Erre a célra a lényegesen okosabb, és valamivel lassabban működő Komik Reader programot ajánljuk. Ez már kínál előnézeti képet, gyorslapozást, tud kicsinyíteni és nagyítani, ráadásul még könyvjelzőket is kezel. Ez a program is ingyenes, bár létezik egy 440 forintba kerülő támogatói verziója is. Általában érdemes figyelni arra, hogy melyik alkalmazást hányan töltötték le, de a képregényolvasóknál félrevisznek a mérőszámok. Az A Comic Viewer nevű program még a legvékonyabb füzetet sem volt hajlandó megnyitni a táblagépen, helyette folyamatosan memóriaproblémákra hivatkozott, pedig az értékelések alapján ennek kellett volna a legjobbnak lennie.

Az iPad is feltankolható képregényekkel

Az Apple táblagépére alapesetben nem lehet csak úgy fájlokat másolni, mint az Androidra, csak az iTunes kliensprogramon keresztül lehet szinkronizálni a fájlokat. Szerencsére ennek kijátszására is van egyszerű megoldás: a FileExplorer nevű ingyenes app segítségével wifin keresztül hozzáférhetünk a PC-ről megosztott mappákhoz, így akár a letöltött képregényekhez is.

A Comic Flow felületére semmi panasz nem lehet

Ezek megnyitására nekünk két program vált be, a ComicFlow és a MagicReader: az előbbivel a szabványos képregényfájlokat és PDF dokumentumokat lehet megnyitni, míg az utóbbi  az egyszerű képfájlokként elérhető képregényekkel is elboldogul. Mindkét appban bele leheta képkockákba zoomolni, de a ComicFlowban ez a művelet praktikusabban elvégezhető.

Rejtő Jenő művei már eltűntek a Könyv-tár kiadványai közül, de a Kockás képregény és a Delfin-könyvek maradtak

A legális magyar tartalmakra vágyók a Könyv-tár nevű appot vehetik meg 800 forint körüli összegért: ebből ingyen le lehet letölteni a Kockás képregénymagazin összes számát, továbbá Delfin könyveket és egyéb irodalmi alkotásokat is, bár ez utóbbiak között már fizetősek is vannak. A program lapozófelülete könnyen használható, bár az nem túl praktikus, hogy nem lehet teljes képernyős módra váltani benne.

Windows 8 alatt trükközni kell a képregényekért

Aki Windows 8 alatt szeretne képregényeket olvasni, annak trükköznie kell, mert az Áruház magyar kínálatában még nem érhetők el ilyen appok. Ehhez a Vezérlőpulton az Óra, nyelv és terület pontban kell a régiótl Magyarországról az Egyesült Államokra kell átállítani. Ezután az Áruház beállításai között kell a “Legyen egyszerűbb...” kezdetű opció elől kivenni a pipát, így az amerikai alkalmazások is letölthetővé válnak.

A Comix felülete elég barátságos


A nehezen átnyálazható kínálatból a Comix és a Comic Book Reader nevű ingyenes appok bizonyultak a leghasználhatóbbaknak, mindkettőben kényelmes a lapozás és a zoomolás is, és a letöltött képregényekből jól áttekinthető gyűjteményt is tudnak generálni. Windows 8 esetében a képregények eszközre töltése nem nehéz, hiszen az ezt futtató táblagépekbe pendrive-ot is lehet dugni, de a rendszer alól a hálózati megosztások is elérhetők a wifis másoláshoz külön program nélkül is.

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Élet drót nélkül

Legalább féltucat alkalmazás van a Google Play szoftverboltjában, amely lehetővé teszi, hogy kábel nélkül kezeljük az androidos kütyünkön található fájlokat. A fenti képen az ingyenes és fizetős (206 forint) verzióban is létező Wifi File Explorer látható, amelynek csak a pro verziója tesz lehetővé feltöltést. De ilyen funkciót kínál a Wifi File Transfer és több hasonló nevű alkalmazás is.

A szoftver gyakorlatilag beállítás nélkül működik. Ad egy címet, amit beírva az androidos eszközön található fájlok előtt találjuk magunkat a böngészőben, és onnantól szabad a vásár. Kezeli a memóriakártyákat, USB-s eszközöket is.

Az app megszabadít a mikro-usb vagy a spéci saját kábel után történő szaladgálástól. Nagyságrendekkel kényelmesebbé teszi a tablethasználatot, mint korábban volt. És mivel a háttérben fut, lehet a kütyün Flipboardot olvasgatni, míg feltöltődik az olvasásra váró képregények gyűjteménye.

A játékot egy Samsung Galaxy Note 10.1 táblagépen teszteltük. A következő bejegyzés pedig valóban a képregényolvasókról fog szólni!

0 Tovább

Őrjítő szókereső Androidra

Megdöbbentően kevés magyar játék van a Google Play alkalmazásboltban. Különös öröm volt ezért rátalálni a Szókereső nevű egyszerű puzzle játékra. A program gombnyomásra újabb 3*3-as, 4*4-es és 5*5-ös betűrácsokat generál, amiből a játékosnak kell kimazsolázni a szavakat. Egyenesen és átlósan is ér lépni és kanyarodni sem tilos. Ez valójában nem könnyítés, mert soha nem lehet tudni, hogy egy szó merre folytatódik.

A Szókeresőnek van egy és többjátékos módja is. Az egyjátékos módban csak az idő az ember ellenfele, többjátékos módban az a feladat, hogy azonos betűmátrixból több szót nyerjünk ki. A játék mindig írja segítőkészen, hogy szerinte hány szót rejt a tábla, de szinte lehetetlen mindet megtalálni. Eleve ki hiszi el, hogy egy háromszor három betűs kockában elfér huszonhat szó. Többjátékos módban a többieket kell megelőzni legalább egy rövidke, hárombetűs szóval.

A program nem mindig fogadja el a ragozott alakokat. És míg a Scrabble társasjátéknál lehet vitatkozni a többiekkel, hogy "de az egy szó, isten engem úgy segéljen", a Szókirakó esetében maximum a képernyővel lehet veszekedni. A játszma végén azonban van lehetőség a szólista javítására, és a játék írójának is el lehet küldeni a javaslatokat.

A játék egyaránt jól működik táblagépen és egyszerű okostelefonon is. A tablet annyival jobb, hogy több hely van a képernyőjén becsiszatolni a szavakat.

A játékot egy Samsung Galaxy Note 10.1 táblagépen teszteltük.

1 Tovább

Amőbázzon medvékkel!

A Triple Town játékot nagyon nehéz bármihez hasonlítani. Nem azért, mert annyira egyedi lenne, hanem mert minden hasonlat hülyén hangzik. Medvés ötödölő? Esetleg bokros amőba?

A játék lényege, hogy minél nagyobbra nőjjön a hatszor hat kockás pályán épített város. Az építkezés alapeleme a fűcsomó, ebből több százat lehet elszórni egy-egy játék alatt. A növekedés úgy zajlik, hogy az egymással érintkezésbe kerülő három azonos tárgyból egy nagyobb lesz. Három fűcsomóból bokor, három bokorból fa, három fából kunyhó és így tovább. A játékosnak egyedül arra kell figyelnie, hogy ne legyenek betölthetetlen üres kockák a pályán, amiket csak csoda folytán vagy a ritkán jövő kristály elemmel tud megszüntetni.

A játékos előbb-utóbb elrontja a parkosítást

A füvekkel és bokrokkal való legózást az nehezíti, hogy előbb-utóbb megjelennek az akadályozó elemek a pályán. A lépéskényszer miatt a legkevésbé kényelmetlen helyre lerakott jobbra-balra kódorgó medvék, amik csak akkor hagyják abba a mászkálást, ha teljesen bekerítik őket. (A medve természetesen továbbalakul sírkővé, abból templom lesz, abból katedrális.) Amikor pedig a játékos elkezd jól állni, akkor a szoftver telerakja a pályát ugráló nindzsamedvékkel. A vége mindig az, hogy a pálya betelik, mi pedig meglátjuk az elszúrt lehetőségeket, de már késő.

A Triple Town alapvetően ingyenesen játszható. A felhasználó több ezer körrel kezdi a pályafutását, amely több órányi játékra elég. A körök ráadásul idővel újra is töltődnek. Aki pedig hajlandó közel kilencszáz forintot kifizetni érte a Play Store-ban, vagy az App Store-ban esetleg a Steamen, annál a számláló eltűnik, és kap még pár pályát is ajándékba.

Nagy ritkán sikerül csak felépíteni a különböző kastélyokat

Gyorsan még itt, a cikk végén hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a Triple Town bődületesen addiktív. Ahogy a világbirodalom-építős Civilizationt még egy körig játssza az ember, a medvés ötödölőből viszont indít még egyet. Úgyis csak öt perc egy játszma.

A játékot Samsung Galaxy Tab 10.1-en teszteltük.

0 Tovább

Gyorsabb lett okostelefonon a Facebook

A Facebook androidos kliensprogramjának új kiadása sokkal gyorsabb működést biztosít a korábbi, még csúcsmobilokon is sokszor lomha verzióknál.

A Facebook for Android 2.0 a közösségi oldal szerint kétszer olyan gyorsan működik, mint elődei. Az applikáció nem csupán gyorsabban indul el korábbi kiadásainál, hanem az idővonalat és a fotókat is gyorsabban betölti.

A Facebook fejlesztői ugyanis teljesen újraprogramozták a hírfolyamokat, az idővonalat, és az értesítéseket megjelenítő modulokat a működés gyorsítása érdekében.

0 Tovább

Több az androidos kártevő a PC-snél

A Sophos biztonsági cég tanulmánya szerint az amerikai felhasználókat napjainkban már több androidos kártevő fenyegeti, mint ahány a hagyományos számítógépeket támadja.

A Sophos statisztikái szerint az amerikai felhasználók androidos eszközeinek közel tizedét érte már valamilyen kártevőtámadás. Ezzel szemben a számítógépeknek csupán 6 százaka esett áldozatul vírusoknak vagy egyéb digitális károkozóknak a cég által vizsgált időszakban.

A PC World amerikai technológiai magazin híradása szerint még rosszabba helyzet Ausztráliában, ahol az androidos okostelefonok és táblagépek több mint tíz százalékára jutott már kártékony kód, szemben a számítógépek 8 százalékával.

A Sophos szerint az Android 52,5 százalékos piaci részesedéssel bír az Egyesült Államokban, így nem csoda, hogy a kártevők íróinak célpontjává vált. A leggyakoribb támadástípust azok az applikációk jelentik, amelyek titokban emeltdíjas számokra küldenek üzenetet, ezek tevékenységéről a tulajdonos csak a havi számla kézhezvételekor értesül.

0 Tovább

Így töröld az androidos nyereményjátékokat!

Többen is megkerestek már minket azzal a problémával, hogy androidos okostelefonjaikon váratlanul nyereményjátékok üzenetei jelennek meg. Mindegyikük jelezte, hogy az idegesítő üzenetek az SMS-ekhez hasonlóan jelennek meg, de nem mobilszámról érkeznek, és nem is e-mailben, ezért nem tudják kiirtani ezeket.

Próbánk során az iszlám csengőhangokkal került fel a telefonra az AirPush

Mint rövid vizsgálatot követően kiderült, az AirPush nevű mobilhirdetési szolgáltató kliense települt a készülékekre. Ez általában valamilyen applikációval együtt kerül a készülékre, és nagyjából naponta jelenít meg olyan magyar nyelvű üzeneteket a rendszer státuszsorában, amelyek különböző nyereményjátékokban való részvételre sarkallnak.

Az AirPush egyébként nem kémprogram, hanem legálisan működő mobilhirdetési szolgáltatás, bár meglehetősen agresszívan van jelen a készüléken, s többnyire a felhasználók azt sem tudják, melyik applikáció feltelepítését követően aktiválódott.

Szerencsére a probléma egyszerűen orvosolható a Google Playen elérhető különböző AirPush Detector appokkal. Ezek lefuttatásukat követően megmutatják, mely alkalmazások rendelkeznek az idegesítő hirdetések megjelenítéséhez hasonló funkciókkal. Segítségükkel egyszerűen kiszűrhető az üzenetek forrása, ezek megszüntetéséhez pedig elég törölni a kérdéses appot, vagy appokat.

0 Tovább

Kettéhajtós táblagépet ad ki a Sony

Két táblagéppel is készül a Sony a szeptemberre. Az egyik vonalvezetése hagyományos, a kütyü nagyra nőtt digitális képkeretre emlékeztet, a másik azonban kettéhajtható és zsebrevágható. A merészebb dizájnú Tablet P 4G-s mobilcsatolót is fog tartalmazni, a hagyományos küllemű Tablet S-be csak wifi jut. A kettéhajtós tablet specifikációi egy okostelefonra emlékeztetnek: 512 megabájt memória, 4 gigabájt tárhely, 0.3 megapixeles, a felhasználó felé néző kamera. A Tablet S nagyobb 16 vagy 32 gigabájtos tárhellyel rendelkeziik majd. Mindkét gépben az Nvidia játékra is alkalmas Tegra 2 chipje dolgozik, operációs rendszerük pedig természetesen az Android.

0 Tovább

Drága lesz, de piacra kerül Lenovo üzleti tablet


Hazánkban is kapható a Lenovo retró dizájnú üzleti táblagépe. A ThinkPad Tabletet nem csak ujjal lehet vezérelni, választhatunk hozzá digitális ceruzát is, aki pedig komolyan írni szeretne rajta az külső billentyűzetes dokkolós is vásárolhat hozzá.

A kütyün teljes méretű USB port, HDMI csatlakozó és SD-kártyaolvasó is található, így a tulajdonosát nem hozzák zavarba a pendrive-ok, memóriakártyák és külső kijelzők. A gépben az Nvidia Tegra 2 chipje dolgozik, 10.1 hüvelykes kijelzője pedig nagy felbontású, törésbiztos gorilla üveg. A gépen az Android tabletekre tervezett, 3.1-es verziója fut számos, üzleti felhasználókat célzó kiegészítéssel.

A 16 gigabájtos memóriával rendelkező, wifi csatlakozós modell 139 ezer forintba kerül, a 32 gigabájtos, mobilnetes verzió pdeig 179 ezer forintba fog kerülni.

0 Tovább

Samsung Galaxy S II: nem örökös, csak trónbitorló

Komoly várakozás előzte meg a Samsung Galaxy S II-t, mert elődjét is nagyon kedvelték a magyar vásárlók. Az előd volt az a készülék, ami a remek ár-érték arányú HTC Desire trónját megingatta. Benne volt a kor csúcstechnológiája gyönyörűen csomagolva, izgalmas dizájnmegoldásokkal.

A Samsung a mobilpiac egyik legfurcsább képződménye. A koreai cég a telefongyártás összes részfolyamatában jelen van: a processzortól a memórián keresztül a kijelzőig a mobilok összes alkotóelemét házon belül le tudja gyártani. Az Android szoftverrel pedig a cég hozzájutott a tökéletes, a világ különböző pontjain élő fejlesztők által támogatott operációs rendszerhez is. A vállalat igyekezetét a Google is elismerte, második fejlesztői telefonja, a Nexus S a koreai cég közreműködésével készült el.

A várakozások túlzónak bizonyultak, a Galaxy S II nem a következő király, még csak nem is örökös, csak valami trónbitorló. Nem lehet megszeretni, viszont gyűlölni is nehéz a telefont. Míg a mobil dizájnja a Samsungra jellemzően lenyűgöző, átgondolt, addig a szoftverrel komoly problémák vannak. A hívások fogadását gyakran akadályozza meg a beakadó grafikus felület, az alvó módból pedig időnként csak az készülék teljes újraíndításával lehet kikeveredni.

Csupa üveg, csupa csillogás

Akárhová néz az ember, az egész tenyeret betöltő Galaxy S II-n, kijelzőt lát. A 4,27 hüvelykes átmérőjű Super AMOLED kijelző uralja a telefont. Alatta csak két eldugott érintőgomb, és a valóban megnyomható Home billentyű található. A készülék hátlapja aprómintás műanyag, csupán az alja dudorodik ki kicsit, hogy jobban belesimuljon a tenyérbe. A ház egyik oldalán a hangerőbeállító gombok vannak, a másikon a bekapcsológomb kapott helyet. A mobil érdekessége, hogy a kamerához nem tartozik elsütőbillentyű, csak az érintőkijelzőn megjelenő exponálógombbal készíthetünk felvételt.

A telefonra telepített 2.3.3-as Gingerbread, azaz legújabb Android felett a Samsung TouchWiz márkanevű saját felülete fut. A legalsó ikonsorban mindig látszik a Telefon, Névjegyek, Üzenetek alkalmazás és a programlista ikonja, pont úgy, ahogy az iOS-t futtató készülékeken is kötött az alsó négy program. A maradék képernyőterülettel viszont kedvére gazdálkodhat a felhasználó: widgeteket, programindító ikonokat, mappákat rakhat ki. Az oldalra lapozható indítóképernyőkből hét darab áll a felhasználó rendelkezésére.

Olyan okos, mint egy kompakt

A fényképezőgépe miatt nincs szégyenkeznivalója a Galaxy S II-nek. A maximum nyolc megapixeles fotók, valamint 1080p-s videók készítésére alkalmas kamera tökéletesen elég a hétköznapokra. A 16 gigabájtnyi beépített memória és a LED-es vaku pedig még a nyaralás dokumentálására is alkalmassá teszi a telefont.

A kamera alkalmazás számos hasznos trükköt ismer. A GPS-modult bekapcsolva geocímkézett képeket kapunk, állíthatunk fehéregyensúlyt, játszhatunk a LED-es vakuval. A programba került pár effekt, tud témamódokat, talán csak polaroidszerű kép előállítására nem képes, ám ilyen szoftverekkel tele az Android Market.

Házhoz jön a tartalom

A Samsung igyekezett minden hasznos szoftvert előre feltelepíteni a telefonra. Az olvasnivalók a Readers Hub ikonja alatt laknak - a magazinokat a Zinio, a könyveket az amerikai Kobo Books szállítja. A zenét a 7digitallal együttműködésben készített Music Hubban találjuk meg. Ezek mellett külön Hubot kaptak a közösségi szolgáltatások és a játékok is. Ezeket az alkalmazásokat az Android Marketen kívülről lehet frissíteni, ami kis kényelmetlenséget jelent, ám esetenként olyan szoftverek, tartalmak is elérhetőek belőlük, amelyeket nem tudnánk megvenni a Google boltjában.

Minden este tölteni kell

Míg a konkurens LG által gyártott kétmagos Optimus 2X akkuideje meglepett hosszúságával, a Galaxy S II inkább elkeserített. A telefon csak az okostelefonok között megszokottnak számító egy munkanapot bírta ki egy töltéssel. Ahhoz, hogy reggel még ébreszteni tudjon, éjszakára töltőre kellett rakni.

Az energiatakarékos mód, amely a 10, 30 vagy 50 százalékos akkutöltöttség esetén kapcsol be, segít ugyan spórolni az árammal, ám ezért cserébe a wifit, Bluetooth-t és egyéb hasznos funkciókat kapcsol ki. A kapcsoló egyirányú, nem állnak alaphelyzetbe a rádiós csatolók ha feltöltjük a készüléket, nekünk kell visszakapcsolgatni mindent egyesével.

Bonyolult rokonság

A Galaxy S II családfája változatosabb, mint az Árpád-házé. Az általunk kipróbált i9100-as modell az Exynos chipet kapta, pletykálnak azonban egy i9103-as számú modell létezéséről, amelyben viszont az Optimus 2X-ből is ismert Tegra 2 dolgozik. A cég a napokban jelentette be, hogy a telefonnak hamarosan érkezik a Gorilla Glass karcálló üveggel védett kijelzőjű variánsa is, ezzel a lehetséges változatok száma négyre nőtt.

A telefon 148 ezer forintért lesz kapható prepaid csomagban, kártyafüggetlenül pedig 160 ezer forintért vihető haza. Drágább előfizetésekkel és kétéves hűségnyilatkozattal azonban már harminc-ötvenezer forint körüli áron is meg lehet szerezni.

Specifikációk:

  • Méret: 125 x 66 x 8,5 milliméter
  • Tömeg: 116 gramm
  • Processzor: Exynos 4210-es lapka két 1,2 gigahertzes ARM maggal, é ARM Mali-400 grafikus maggal
  • Memória: 1 gigabájt készülékmemória, 16 GB beépített Flash tárhely, micro-SD kártyával bővíthető
  • Képernyő: 4,27 hüvelykes, 800 x 480 pixeles felbontású Siper AMOLED kijelző
  • Csatlakozók: MicroUSB 2.0 USB OTG támogatással, 3,5 milliméteres minijack, HDMI, Near Field Communication, MHL, Wifi, Bluetooth
  • Kamera: Max. 8 megapixel, autofókusz, LED-es vaku, arcfelismeréssel, pislogásészleléssel, makró móddal, geotagginggel
  • Videofelvétel: 1080p-s felbontás
  • Akkummulátor: 1650 milliamperes Lítium-Polimer akku
  • Üzemidő: 610 óra készenlét, 8 óra 40 perc beszélgetés (gyári adat), normál használat mellett érdemes naponta tölteni
0 Tovább

Xperia Neo: a sötétben is látó fotósmobil

Sony Ericsson Xperia Neo

Az Android határozottan jót tett a Sony Ericssonnak. A japán-svéd gyártó úgy tudta felfrissíteni okostelefon-választékát a Google-féle operációs rendszerrel, hogy közben megőrizte egyedi arculatát, és igen szimpatikus és a hazai piacon is kelendő készülékeket dobott piacra, gondoljunk csak az X8-asra, vagy az X10 Minire és Mini Próra.

Az apró, zsebméretű divatmobilok után 2011 tavaszán a gyártó idehaza is bemutatta a komolyabb tudású készülékeit, a „nagy” Xperiákat, amelyek közül a Play-t már a helyszínen ki is próbáltam. Tesztelésre viszont először az Xperia Neót kértem el, mert ez lesz a gyártó új, középmezőnybeli modellje – és várhatóan új tömegmodellje. A 3,7 hüvelykes kijelzővel ellátott készülék már elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen netezni és mobilappokat használni rajta, és egy olyan terület is van, amelyen a Sony Ericsson a saját technológiáival vágna a konkurencia elébe: ez pedig a fotózás.

Az Android operációs rendszer elterjedése ugyanis meg is nehezíti a helyzetet a gyártók számára. Miután a szoftverplatform egységes, a készülékek könnyen arctalanná válnak, a vásárlók pedig már a pár tízezer forintos kínai mobilokon élvezhetik ugyanazokat a szolgáltatásokat, amelyek egykor az iPhone-on mutatkoztak be – a mobilalkalmazásoktól a könnyű netezésig és navigációig.

Sony Ericsson Xperia Neo

A vásárlóknak azért még minden bizonnyal meggyőző lehet a régi, jól ismert márkanév, és az a minőségi élmény, amit a készülék nyújt. A Sony Ericsson az idei modelleket fényes fekete-ezüst műanyag burkolatba csomagolta, amelyek az egykori Vivaz designját követik. A nagy, lapos okostelefonok közül eddig nekem az Xperia Neo simult a legjobban a tenyerembe, és a mérete is ideális: se nem túl nagy, se nem túl kicsi, zsebben is jól viseli magát. Csupán a keményen helyére pattanó, és nehezen levehető hátsó burkolat hajlamos nyüszögni egy kicsit.

A készülék 1 gigahertzes processzora nagyon gyors működést biztosít, és a gyártó a 2.3-as Android-verzióval szállítja a modellt, amelynek csupán a kezelőfelületét szabta a saját képére. A kékes háttérre tervezett fátyolos menüelemek szépen illenek a készülék külsejéhez. A Sony Ericsson arra is ígéretet tett, hogy ezentúl mindig a legújabb szoftververzióval kapják a felhasználók a készülékeket, és folyamatos lesz a frissítés is – nos, reméljük, betartják a szavukat, mert az első próbálkozásokhoz képest az új Android (ami persze mostanra kezdi kiforrni magát igazán) tényleg megtáltosította a mobilt.

A gyártó a Sony által birtokolt digitális képalkotási technológiákkal igyekszik még tovább javítani a felhasználói élményt. A készüléknek valóban nagyon szép képe van, ugyan nem AMOLED-es a kijelzője, de ez még jót is tesz a színhűségnek, a LED-es háttérvilágítású LCD-panel pedig légrés nélkül van a fedlap alá szerelve, hogy a kép ennyivel is közelebb legyen a felhasználóhoz. Olyan nagyon nem tudtam megállapítani, hogy ez mekkora javulást okoz más modellekhez képest, de a kijelző minden igényt kielégít.

Sony Ericsson Xperia Neo

A videolejátszás minőségét a Sony tévékről ismert elnevezésű Bravia Engine is hivatott javítani – én ennek a hatását is kevésbé érzékeltem. Ami lényeges változás a korábbi mobilokhoz képest, az a telefon digifotós képessége. A Neo 8 megapixeles kamerája ugyanis megnövelt fényerejű, úgynevezett Exmor-R szenzorral van felszerelve, amelynek a huzalozása van úgy áthelyezve – a szenzor alá -, hogy ne zavarja az érzékelőt. Ez a technológia elsősorban a videózásnál jelent előnyt, amikor nagyon kevés a fény.

A postban szereplő tesztvideót ugyanolyan fényviszonyok között vettem fel a konyhámban, egy mozdulatlan segítőtárs közreműködésével. A konyhával egybenyitott nappaliban csak hangulatvilágítás égett, a hátam mögött, és ilyen fényviszonyok között az egyik korábbi modell, az X10 Mini Pro kamerája semmit nem látott, míg a Neo élvezhető minőségű felvételt készített. A telefon megnövelt sebessége a fényképezés során is látványos: sokkal gyorsabban exponál, mint a korább modellek, bár az az én ízlésemnek kicsit túlszaturált képek készülnek – bár kétségtelen, hogy szép színekkel. A fényképező szoftvere egyébként minden igényt kielégít, például arcfelismerő, érintős zoom és exponálás is van benne, hogy csak a gyakorlatban fontosabbakat említsem.

A két tesztvideó: ugyanaz X10 Mini Próval és Xperia Neóval felvéve


szólj hozzá: Xperia X10 Mini Pro a sötétben


szólj hozzá: Xperia Neo a sötétben

A gyártó saját szoftveres megoldásai közül a LiveWire könnyíti meg leginkább a mindennapos használatot. Ez egy olyan szolgáltatás, amelyben beállíthatjuk, hogy az egyes kiegészítőket a készülékre csatlakoztatva milyen funkció induljon el, például headsethez automatikusan elindítja a rádiót. Ezen a készüléken is van a Twittert, Facebookot és más üzeneteket a kezdőképernyőn megjeleníteni képes TimeScape, a Sony Ericsson jellegzetes alkalmazása. Bár próbáltam megbarátkozni vele, azt hiszem, inkább a kevésbé aktív közösségi oldal-használóknak lehet kedvére, mivel nekem kicsit nehézkes a kezelése, és úgy tűnt, le is fogja kissé a telefont.

Sony Ericsson Xperia Neo

A gyártó érdekes módon szakított a kisebb, X-es modelleken alkalmazott jelölésekkel, és az érintőképernyő alatt már nem saját design-ikonjai, hanem a szokásos androidos ikonok mutatják az egyes funkciókat, de a három gomb – menü, home és vissza – megmaradt. A visszalépkedéssel itt maximum a kezdőképernyőig mehetünk vissza az éppen használt funkciókról. A készülék virtuális billentyűzete már eléggé kiforrott, bár az etalonnak számító iPhone-t még senki nem körözte le ebben, én boldogultam az Xperián is.

Mindent egybevetve a Sony Ericsson Xperia Neo egy szép, igényes kialakítású, gyors és kényelmesen kezelhető készülék, amely remek fotósmobil is egyben. A teljes vételára 110 ezer forint körül van itthon, de a szolgáltatóknál már ennél jóval olcsóbban el lehet majd vinni, és készült belőle egy kicsúsztatható billentyűzettel ellátott változat is Pro néven – sajnos erre azonban még várni kell. Az X10 Mini Próból kiindulva azonban ennek is nagyon jó virtuális billentyűzete lesz, így aki ragaszkodik ehhez, és nem szereti a virtuális változatot, annak érdemes megvárnia.

Specifikációk:

  • Méret: 113 x 57 x 13 milliméter, kellemesen domborított hátlappal
  • Tömeg: 126 grammProcesszor: 1 Ghz Scorpion (Qualcomm Snapdragon), Adreno 205 grafikus chippel kiegészítve
  • Memória: 512 megabájt RAM, 320 megabájt beépített memória + MicroSD max. 32 gigabájtig
  • Képernyő: 3,7 hüvelykes, 480 x 854 pixeles felbontású LED-es megvilágításó LCD
  • Csatlakozók: MicroUSB 2.0, 3,5 milliméteres minijack, HDMI, Wifi, Bluetooth
  • Kamera: Max. 8 megapixel, autofókusz, LED-es vaku
  • Videofelvétel: 720p-s felbontás 30 képkocka/másodperc sebességgel, folyamatos autofókusz, videofény
  • Akkummulátor: 1500 milliamperes Lítium-Polimer
  • Készenléti idő: átlagosan 400 óra, beszélgetési idő: átlagosan 7 óra

Néhány tesztkép: önarckép, kültéri borús időben és egy sötétben készült felvétel. A sötétben zajos, de kivehető a kép, a kültériek hajlamosak mobilosan fátyolossá válni, de a színek élénkek.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek