Okostelefonon és számítógépen hallgatható internetes tartalmakat kínál egy új magyar startup cég szolgáltatása. Az Infonearen nem digitális géphang, hanem kellemes orgánumú rádiósok olvassák fel a cikkeket, amelyeket így akár utazás közben is ugyanúgy lehet hallgatni, mint egy rádiót, testre szabható tartalommal.

Az Infonear.hu oldalon elérhető hangos hírek mellett a szolgáltatás androidos applikációként, és bármilyen okostelefonon megnyitható mobilhonlap formájában érhető el. Jelenleg a kínálatban főleg az [origo] híreiből készült válogatás, illetve meghallgatható mesék érhetők el. Az [origo] hangos hírei egyébként a hírportál mobil felületéről is közvetlenül elérhetők.

Csak a kedvenc témákat olvassa fel

A hallgatható cikkek tematikusan vannak szétválogatva, így ha valakit mondjuk csak a tudományos cikkek érdekelnek, elég ráböknie az első ilyen anyagra, az Infonear automatikusan lejátssza a többi cikket is.

Az applikációban lehet lájkolni is az elhangzott tartalmakat, melyek alapján láthatjuk a regisztrált felhasználók ízlését, mondta el az [origo]-nak Lesku Gergely, a rendszer kitalálója, aki nagyjából másfél év alatt alkotta meg a portált. Az appot wifin a legpraktikusabb használni, de mivel aránylag kevés adatforgalmat generál, a neten streamelt hanganyagból néhány percnyi is elfér egy megabájtban, mivel a beszédhang továbbításához elegendő egyszerűbb minőség alkalmazása is. 

Akkor jön jól, amikor nem tudunk olvasni

Bár jellegéből adódóan az Infonearnek látássérültek is hasznát vehetik, alapvetően látó felhasználóknak tervezték, akik vezetés vagy séta közben tudják segítségével az egyébként olvasásra szánt tartalmakat feldolgozni. Az Infonear vezetője elmondta, hogy a szolgáltatásban elsősorban magazinos tartalmakat, azaz elsősorban néhány perc alatt meghallgatható, érdekes cikkeket tesznek elérhetővé a rendszeren, a későbbiekben az [origo]-n kívül más hazai lapok, portálok tartalmait is tervezik publikálni.

Az Infonearen elérhető cikkeket jelenleg két korábbi Neo FM-es rádiós hírszerkesztő olvassa fel, de az applikáció mögött álló szájt üzleti modellje a YouTube-éhoz hasonló bevételmegosztást is lehetővé tesz. Ennek révén a későbbiekben újabb hírportálok vagy felolvasók is csatlakozhatnak az Infonearhez. A cég vezetője egyébként arra számít, hogy az ilyen jellegű on-demand hangfogyasztásban az elkövetkezendő években az autóval utazók körében jelentős növekedés fog végbemenni.