Napokig megy egy feltöltéssel, remek fotókat készít, kényelmes kézbe fogni, bivalyerős - az LG megcsinálta a világ első tökéletes androidos mobilját. Ha az elcsépelt iPhone-gyilkos jelzőt nem is használjuk az Optimus 2X-re azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy legalább olyan jó választás, mint az Apple okostelefonja.

Az LG Optimus 2X a világ első kétmagos processzorral rendelkező okostelefonja. A hatalmas, egész tenyeret megtöltő mobilban két egy gigahertzes mag dolgozik, a PS2-t idéző játékgrafikáért és a HD-videólejátszásért pedig az Nvidia Tegra 2 lapkája felel. Az erős hardverhez nagy felbontású kijelző jár, a négy hüvelykes képátlójú Gorilla-üveges LCD 480*800 pixel megjelenítésére képes.

A lényeg azonban nem a hardver, lenyűgöző specifikációkkal rendelkező okostelefonok évek óta vannak. Kétmagos processzorból, gorillakijelzőből, nagyfelbontásból össze lehetett volna rakni egy érdektelen, közepes, szerethetetlen telefont is. Az LG-nek azonban sikerült közel tökéletes mobilt terveznie: az Optimusnak jó a fogása, lekerekített éleinek köszönhetően a tenyérbe simul, érintőkijelzője a legérzékenyebb a piacon, akkumulátora pedig lemeríthetetlen.

Már az első kézbevételkor megnyerő az Optimus 2X. Ahol nem fém keretet vagy fémes hatású műanyag hátlapot tapintunk, ott üveghez ér a kéz. Egy hatalmas, négy hüvelykes képátlójú kijelző az egész, ami alá dísznek négy érintőgombot raktak. Ez utóbbiakat akkor látni csak, ha világítanak, amúgy beleolvadnak a fekete kijelzőkeretbe. A mobil ívei, sarkai lekerekítettek, az eggyel ezelőtti iPhone-t idéznék, ha nem lenne nyúlánkabb, a tenyérből kilógóbb a készülék formája. A nagy üvegfelületnek megfelelően nehéz is a 2X, 139 grammot nyom.

Játékgépnek sem utolsó

A telefon lelke a duplamagos központi egység és az Nvidia által tervezett Tegra 2 grafikus processzor, amelyek együtt lehetővé teszik, hogy komoly játékokat is futtassunk rajta. Végre nem az a kérdés, hogy elindul-e, akadozik-e az Angry Birds, hanem hogy a PS2-höz, a Playstation Portable-höz vagy a Nintendo 3DS-hez kell-e hasonlítgatni a grafikát. Az okostelefonoktól elvárható csinos 2D grafika mellett komoly 3D-re is képes az Optimus 2X. Gond nélkül játszhattunk a készülék mozgatásával irányított Shrek Kart vagy a kijelzőn megjelenő virtuális gombokkal vezérelhető Ultimate Spiderman Total Mayhem verekedős játékkal is.



Nyaralós fotóhoz bőven elég

Az Optimus fémcsíkkal díszített műanyag hátlapján apró lencse található, mögötte pedig egy nyolc megapixeles szenzor. A telefon alkalmas partifotózásra is, vakítóan fényes ledes villanó könnyíti meg az esti felvételek készítését.

A maximum 3264*2448 pixeles képek nem csak arra elegendőek, hogy a telefon képernyőjén mutogassuk őket egymásnak. Fotókönyvbe pont jó, háttérképnek már kicsinyíteni kell rajta. A nappali, napfényes fotóknál tökéletesen teljesít a kamera, és még a szürkületben, este is vállalható képeket lehet vele készíteni. Egy profi fényképezőgépet nem vált ki, kompakt gép helyett azonban megteszi. Nem kell szégyenkeznie a videórögzítés miatt sem a mobilnak, csinos, Full HD-s mozgóképet tud rögzíteni.

Megy, mint a duracellnyuszi

Azzal az előítélettel kezdtem használni az LG-t, hogy a kétmagos processzor miatt biztos magammal kell cipelni a mobil töltőjét. Az okostelefonok eleve nem arról híresek, hogy kímélnék az akkut, a dupla mag pedig csak több gonddal járhat. Konnektortól konnektorig fogok majd telefonálni - gondoltam kezdetben.



Óriási volt a meglepetésem, amikor az első, szokásos használattal, telefonálgatással töltött nap végére a mobil alig merült egy keveset. Egyedül az egyik esti YouTube-ozást és böngészést érezte meg a telep, de a következő napot még így is sikerült kihúzni töltés nélkül. Az Optimus 2X-et olyan felszabadult érzés használni, mint egy butatelefont. Néha fel kell tölteni, de sokat nem kell vele foglalkozni - lehet tudni, hogy nem hagy cserben.