Kevés olyan videojáték van, amire nyugodtan mondjuk azt, hogy az alapműveltség része, és mindenki játszotta. A Tetris mellett talán csak a Snake nevű egyszerű kigyós, pontgyűjtős játék számít ilyennek, amely a legtöbb Nokia telefon alapjátéka volt.

A Snake nem csak a nosztalgiaértéke miatt lett hirtelen érdekes, hanem azért is, mert egy orosz fórumon a napokban felbukkant a játék tökéletes megoldása animált gif formájában - adta hírül a The Verge híroldal. Az ismeretlen játékos addig gyűjtögeti a játéktéren megjelenő bogyókat, amíg a kígyó ki nem hízza a játékot. A győztes nem írhatja be a nevét a toplistára, csak egy képregényt ígérő rövid mondatot kap jutalmul, és aztán után újrakezdheti a játékot. A régi programok még tudtak kegyetlenek lenni.


Gyorsítva csak két perc a Snake végigjátszás


Nem lehet tudni, hogy a Snake-probléma megoldását emberi játékos végezte-e el vagy valaki írt egy olyan programot, amely mindig az optimális útvonalon vezeti a kígyót. Figyelembe véve a feladat bonyolultságát, valószínűleg mindegy is, hogy melyik forgatókönyv igaz. Owen Good, a Kotaku videojátékos blog szerzője az animáció lelassított verziójából arra következtet, hogy nem egy gépé a győzelem. Bizonyíték azonban Goodnak sincs.

A játszma tizenhárom percig és tizenhét másodpercig tart, fenti gif azonban fel van gyorsítva, így alig több mint két perc alatt elérünk a játékos diadaláig. A játszma során a kígyó száz pöttyöt eszik meg, ezzel 801 pixel hosszúságúra hízik, ami pont egy pixellel több, mint a játéktér területe.


Minden Nokiás életében volt egy pont, amikor a buszra várva Snaket játszott (fotó: Arvid Rudling)

A régebbi játékok egyik dühítő jellemzője, hogy nem lehet őket megnyerni. Tökéletes Tetris-játszma nincsen, a Snake kígyója falnak fut előbb-utóbb, a Space Invaders idegenjei pedig mindenképpen le fognak szállni a földön. A nehezen végigjátszható kezdeti konzoljátékokat legyőző játékosoknak viszont kultusza van. Cikkek szólnak a tökéletes Pac-man végigjátszásról, és drámai dokumentumfilm mutatja be a két legnagyobb Donkey Kong játékos vetélkedését is.