A hét játékai


Plants vs. Zombies
Az egyik legismertebb okostelefonos és táblagépes játék iOS-es kiadása a héten ingyenessé vált mind az iPhone-os, mind pedig az iPades verzióban. A játék most már csak Androidon fizetős, Windows 8-ra már korábban le lehetett tölteni ingyen.



Miért jó?
A játékban különböző magokat kilövő és folyadékokat fröcskölő növényekkel lehet megvédeni a veteményest a kerthez közelítő zombikkal szemben. Ez részben jó reflexeket, részben taktikus gondolkodást igényel.

Miért nem jó?
Igazából csak az szól ellene, hogy már olyan régi játék, hogy szinte mindenki megvette, akit érdekel.


Ár:
iOS-re és Windows 8-ra ingyenes, Androidra 652 forint
Platform:

Link: https://itunes.apple.com/HU/app/id350642635?mt=8&affId=2157527
iPad - https://itunes.apple.com/HU/app/id363282253?mt=8&affId=2157527


Paper Train: Master Edition

A tollal felskiccelt terepasztalon játszódó, magyar fejlesztésű programban vonatokat lehet irányítani a pályán lévő jelzőlámpák átállításával.

Miért jó? A szerelvények csak akkor állnak meg, ha pirosat kapnak, a zöldön áthajtanak, a játékosnak pedig úgy kell kombinálnia ezek állítgatását, hogy soha ne ütközzenek össze az egyre több irányból, és nagyobb számban érkező vonatok. 



Miért nem jó? A több mint száz pályából csak az első tizenöt ingyenes, a többit a játékon belül kell megvásárolni.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad és iPhone is)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/paper-train-master-edition/id489157286?mt=8


Tom & Jerry

Unatkozik a gyerek? Biztosan szívesen nézne egy kis Tom és Jerry-t. Windows 8-ra és Androidra is találtunk olyan appokat, amelyekből sorban végig lehet nézni az összes régi részt.



Miért jó? Az ismert amerikai rajzfilm régi epizódjainak megértéséhez nincs szükség nyelvtudásra, így az angol nyelvű appokat is bátran lehet használni, az elérhető 160 rész végignézése jó ideig leköti a gyereket.

Miért nem jó? Androidra és Windows 8-ra igen, iOS-re viszont nem találtunk ilyen appot, az epizódokat pedig csak netkapcsolaton keresztül lehet nézni, offline nem.

Ár: ingyenes
Platform: Android, Windows 8
Link: Windows 8-ra http://www.windows8appstore.com/windows8apps/watch-tom-and-jerry/67609.html
Egy másik,  hasonló app Androidra -
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.movieworld.tomandjerry&feature=search_result


A hét legjobb appjai

Google Chrome 25

Megjelent a Google böngészőjének legfrissebb kiadása, a meglévő verziók önmagukat képesek frissíteni az új verzióra.

Miért jó? A Chrome 25-ös verziójában debütál először az a modul, amely lehetővé teszi a honlapok készítői számára, hogy oldalaikat kezelhetővé tegyék a Google hangfelismerő és beszédvezérlő technológiájával. Bár e sorok írásakor ezt a lehetőséget még nem támogatja túl sok szájt, a keresőcég példaoldalán már bárki kipróbálja, hogyan lehet akár magyar nyelven is diktálni a browsernek mikrofonon keresztül. A szolgáltatás mögött az Androidból ismert technológia áll. https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html

Miért nem jó? Telepítésekor érdemes figyelni, mert a 25-ös verzió automatikusan letiltja a külső telepítésű bővítményeket, még akkor is, ha azokat a felhasználó maga aktiválta, szándékosan. A beállítások között ezeket újból be lehet kapcsolni.

Ár: ingyenes
Platform: Windows XP, 7, 8, Mac OS X, Linux
Link: https://www.google.com/intl/hu/chrome/browser/


Skype Windows 8 app

A Microsoft tulajdonába került internettelefonos szoftver gyakorlatilag minden fontos platformra elérhető, de ezúttal a Windows 8-as kiadás esett át fontos frissítésen.



Miért jó?
A teljes képernyős, appkivitelű Skype legfrissebb változatában a hangos és képes kommunikáció mellett már fájlok és fotók egyszerű csereberéje is lehetséges. Ez akár hívás közben is működik, tehát a nagyival való telefonálás közben már át lehet küldeni neki az unokáról készült fotókat is.

Miért nem jó?
Ez a funkció a nem app kivitelű Skype-ban már rég elérhető volt.

Ár: ingyenes
Platform: Windows 8
Link: http://apps.microsoft.com/windows/en-US/app/skype/5e19cc61-8994-4797-bdc7-c21263f6282b

Swiftkey 4

A héten új verzió jelent meg az egyik legjobb Androidos billentyűzetből. A Swiftkey annyira intelligens, hogy lassan már a képernyő megérintése nélkül is tudja, hogy mit akarunk írni az smsbe. A szavakat alapvetően abból találja ki, hogy milyen utat jár be a felhasználó ujja a billentyűzet felett. Nem kell egyesével bepötyögni a betűket, elég végighúzni a szükséges betűkön az ujjat. A következő szót már megpróbálja kitalálni, ha például a Clark Ádám teret akarjuk beírni, akkor a Clark után a többi szót már automatikusan felajánlja.



Miért jó? Valóban okos, sokkal gyorsabbá teszi a gépelést.

Miért nem jó? A testreszabhatóság és a taníthatóság érdekében egészen ijesztő funkciók is bekerültek a programba. A billentyűzetet lehet a Facebook, Gmail és Twitter fiókunk megadásával tanítani a szóhasználatunkra. Szerencsére nem kötelező bekapcsolni.

Ár: 497 forint (egy hónapig használható ingyenes tesztverziója is van)
Platform: Android
Link: telefonhoz - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey.phone.trial&feature=more_from_developer

tablethez - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey.tablet.trial&feature=more_from_developer

Snapchat

Divatos késéssel, de végül Androidra is megérkezett az egyik legmenőbbi iPhone-os üzenőszoftver legújabb verziója, ami már videót is tud rögzíteni. A Snapchatben gyorsan elkapott képeket, felvétleket és ráfirkált skicceket, üzeneteket lehet megosztani a barátainkkal. A megosztást maximum tíz másodpercig nézheti a fogadó fél, utána törlődik a készülékéről. Igazából nem is fotós alkalmazás, hanem csevegésre van kitalálva.



Miért jó? A Snapchat tényleg minden eszközt megad a felhasználónak. Nem csak azt állíthatja be, hogy hány másodpercig láthatja a másik fél a képet, de még figyelmeztetést is küld, ha képernyőfotó készült a megosztásról.

Miért nem jó? Az Instagramnál is több figyelmet igényel az új fotós program. Már egy-két barátot felvéve is olyan forgalmassá tud válni, mint a Facebook fal.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: iPhone-ra http://itunes.apple.com/us/app/snapchat/id447188370?mt=8
Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.snapchat.android

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.