Okoslottó

Sokat kellett várni rá, de elkészült a Szerencsejáték Zrt. hivatalos fogadóappja, amelyben az ötös és hatoslottóra, a Skandináv lottóra, valamint a Kenóra és a Puttóra lehet leadni a fogadásokat.

Miért jó? Az okostelefonra és táblagépre telepíthető alkalmazással egyszerűen lehet kitölteni a virtuális szelvényeket anélkül, hogy ehhez el kellene menni egy lottózóba. Ez utóbbiak címeit egyébként ugyancsak tartalmazza az alkalmazás, de ennél hasznosabb, hogy az aktuális nyerőszámokat is folyamatosan nyomon lehet követni benne.

Miért nem jó? Az applikáció gyakorlatilag az SMS-en keresztüli fogadásra épül, így vagy a mobilfizetési egyenleg terhére lehet fogadni, vagy egy kissé hosszadalmas regisztrációt kell elvégezni a Szerencsejáték Zrt. szolgáltatásához. Egyéb fizetési módok nem támogatottak, és kissé idegesítő, hogy az app minden egyes indításkor rákérdez arra, hogy elmúltunk-e tizennyolc évesek.

Ár: ingyenes
Platform: Android, (hamarosan iOS is)
Link: Android 


Guess the Movie!

Egy jó kvízjáték aranyat ér. Fel tudja dobni a házibulit, de akkor is elszórakoztatja ez embert, ha nagyon nincs mit csinálnia. A Guess the Movie! pedig pont ilyen: minmalista stílusban megrajzolt moziposzterek alapján kell kitalálni filmek (angol) címeit. Hogy két poént gyorsan le is lőjjünk: A hetedik című thriller poszterén pusztán egy kartondoboz van, a Thorén pedig csak egy nagy kalapács.

Miért jó? A plakátok gyönyörűen meg vannak rajzolva, és a játék felülete sem hagy maga mögött kívánnivalót. Az ingyenes verzióban van annyi fejtörő, hogy a felhasználó eldönthesse, szüksége van-e a kétszázötven forintba kerülő teljes verzióra.
Miért nem jó? Néhány feladvány megfejtéséhez igazi moziőrültnek kell lenni - bár ez lehet, hogy a kvíz mellett szól - ráadásul csak a tökéletesen gépelt angol címeket fogadja el a program.

Ár: ingyenes, 250 forint
Platform: Android, iOS
Link: Android, iOS


Pursued

E heti második kvízjátékunkat a Google Chrome böngészőbe lehet telepíteni applikációként, illetve bármely böngészőből is elérhető a webcímén.

Miért jó? A magyar fejlesztésű Pursuedban az a feladat, hogy egy Google Street View panorámaképen nézelődve minél gyorsabban állapítsuk meg, a világ melyik városában tartózkodunk. Általában egy utcanév, vagy ismert nevezetesség, esetleg a helyi futballcsapat neve, vagy hasonló információmorzsa segít a megfejtésben.

Miért nem jó? Az összes pályát csak akkor lehet elérni, ha felkeressük a készítők facebookos oldalát, ahol a hozzáférést biztosító kulcsot is meg lehet szerezni.

Ár: ingyenes
Platform: Google Chrome, web
Link: http://pursued.nemesys.hu/

Downhill Xtreme

Szól a laza kaliforniai punkzene és az ember egy hoszú, egyméteres gördeszkán gurul csendesen le a chilei, amerikai vagy épp franciaországi dombokon. Röviden ennyiről szól a Downhill Xtreme című játék. A deszkát a tablet vagy a telefon döntésével lehet kormányozni, gyorsítani a kijelző egyik sarkára tappintva lehet, a fékezés a másik sarkon van. A játék nehézségét az adja, hogy ezek a gördeszkapályák elég kanyargósak tudnak lenni.

Miért jó? Nagyon jó a zene, a játékos avatárja látványos repüléssel esik le a deszkáról, ha bénák vagyunk. Ez a kettő megteremti a szükséges koncentrációt a játékhoz. Könnyen bele lehet merülni a virtuális gördeszkázásba.

Miért nem jó? A Downhill Xtreme nagyon ügyesen van felépítve, az igazán menő deszkákhoz, kerekekhez, ruhákhoz igazi pénzt elköltve a legegyszerűbb hozzájutni.

Ár: ingyenes (játékbeli vásárlás van)
Platform: Android, iOS
Link: Android, iOS 

Marvel Unlimited

A neves amerikai képregénykiadó cég iPhone-ról és iPadről elérhető online képregénykölcsönzőt nyitott, ahol fix díj ellenében akárhány kötetet el lehet olvasni.

Miért jó? A havi tíz, vagy évi hatvan dolláros előfizetési díj egy igazi képregényőrültnek jó üzlet, hiszen a Marvel 13 ezer darab számot tartalmazó kollekcióját ezért cserébe korlátlanul böngészheti. Minden héten és hónapban lehetőség van egyes képregények regisztráció nélküli, teljesen ingyenes olvasására is.

Miért nem jó? Természetesen a kínálatban csak angol nyelvű képregények vannak, de Hulk, a Pókember vagy Amerika kapitány sem elég vonzó a nyelvtanuláshoz, akkor más sem nagyon lesz az. Sajnos a képregénynézegető felület kissé fapados, de végülis ellátja funkcióját.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPhone, iPad)
Link: iPad, iPhone

Auti-Sim

Egy programozóverseny résztvevőinek munkája az autistaszimulátor. Bár az ötlet kissé meredek, az alkotók az Ars Technicának úgy nyilatkoztak, az volt a céljuk a játék elkészítésével, hogy megpróbálják érzékeltetni az átlagemberekkel a szenzoros problémákkal rendelkező. autista gyerekek életét.

Miért jó? A programban egy olyan kisgyereket irányíthatunk egy játszótéren, akinek az érzékszervei a megszokottól eltérő módon működnek, minden ingert felnagyítva érzékelnek:
a színeket tarkábbak, a hangokat süketítőek, a napfény pedig zavaróan szúrós.

Miért nem jó? Ez valójában nem egy játék, hanem egyfajta szimulátor, amellyel néhány percre bárki megtapasztalhatja, milyen érzés lehet túlságosan érzékeny érzékszervekkel élni.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Mac böngészőben játszható Unity Web Playerrel
Link: http://gamejolt.com/games/strategy-sim/auti-sim/12761/

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.