Platform: PC, Xbox Live Arcade

Real Racing 3

Androidra és iOS-re is megjelent minden idők legszebb és legélethűbb autószimulátor játéka. A Real Racing 3-at freemium üzleti modellben terjesztik, vagyis a játék ingyenes, de az extra tartalmakért fizetni kell.



Miért jó?
Ez a játék igazi autóbolondoknak való, akiknek a Ford Shelby GT, a Porsche 911, vagy a Koenigsegg Agera nevek hallatán könnybe lábad a szemük. A kormányzás a táblagép vagy okosmobil irányba forgatásával, a gázadás pedig a bedöntéssel történik, fékezni a képernyő lenyomásával lehet. A kezdők beállíthatnak a gázt és a féket automatikusan adagoló segédet és kitörésgátlót is, de ezek mindegyike kikapcsolható, a grafika pedig valóban szemet gyönyörködtető.

Miért nem jó? Ebben a játékban gyakorlatilag mindenért fizetni kell. Az első használathoz kapott összegből egy autót lehet vásárolni, ez azonban akkor is folyamatosan elhasználódik, ha nem is ütközünk vele. Olajcsere, fékjavítás? A program ilyen feladatok elvégzésével akár negyedórákat is képes várakoztatni a játékost. Persze ha valakinek sűrgős, extra kreditért azonnal is elkészülhet az autó.  Játékpénzre jó helyezések elérésével is szert lehet tenni, de alapvetően minden arra van kihegyezve, hogy ne legyen olyan felhasználó, aki egy centet sem fizet a készítőknek. Ez pedig erősen rányomja a bélyegét a hangulatra, egy kevésbé kapitalista hozzáállás szerencsésebb lett volna. A valós idejű multiplayer módot kiváltó csúsztatott, a futamokat rögzített paramétereik alapján újrajátszó többjátékos verseny is sokat ront a hangulat.


Ár: ingyenes, de gyakorlatilag minden apróságért fizetni kell
Platform: Android, iOS
Link: AndroidiPad

Star Wars Pinball


Androidra külön appként, iOS-re a Zen Pinball nevű ingyenes flipperszimulátor letölthető tartalmaként lehet megvásárolni a legújabb, Star Wars tematikájú, virtuális flippereket.



Miért jó?
E sorok írásakor három különböző Star Wars-asztal érhető el, az egyik a Birodalom visszavág, egy másik A klónok támadása, egy harmadik pedig Boba Fett világát dolgozza fel. Természetesen a Csillagok háborúja univerzumának minden fontos eleme felbukkan bennük a szereplők mellett a golyót vezérlő lézerkardok, és eredeti hangok keretében. IPaden a játék nagyon reszponzívnak bizonyult, de androidos kiadása olcsóbb modelleken nem indul el.

Miért nem jó?
Szerintünk a témában ennél sokkal több rejlik, George Lucas filmjeiből ennél sokkal fantáziadúsabb pályákat lehetett volna tervezni.


Ár:  Android: 460 forint, iOS 530 forint/1,8 euró asztalonként
Platform: iOS, Android, konzolok
Link: AndroidiPhoneiPad

Cubes vs. Spheres

A különböző sokszögek és a körök, gömbök viszonya sosem volt rendezett. Aki nem hiszi, olvassa el Edwin Abbott Síkföldjét. A Cubes vs. Spheres nevű népszerű játékban ebben a konfliktusban tehet rendet a játékos, minden erejét a kockák elleni harcnak szentelve. Jól irányzott falról visszapattanró, robbanó, több darabra széteső labdákkal kell szétcsapni a játékos felé özönlő rosszindulatú kockák özönét. A kicsiknek egy lövés is elég, a nagyokba több kell. Lehetne akár tankos játék is, de a fejlesztők még annyi grafikát se rajzoltak hozzá. Szerencsére így is tökéletes.

Miért jó? A fizikai szimuláció nagyon viccessé teszi a labdák pöckölését. Végig kell gondolni fejben, hogy mekkora erővel, hová lehet eljuttatni a golyókat.

Miért nem jó? Nem szívesen panaszkodunk arra, ha egy játék nehéz, de a Cubes vs. Spheres néha különösen gyűlöli a játékost. Csak jönnek a kockák, megállíthatatlanul...

Ár: 230 forint

Platform: iOS, Android

Andoku Sudoku 2

A Sudoku kortalan - mint Caesar az Asterixben - nem igazán lehet megunni, pedig tényleg kilenc kockával és kilenc számmal játsszák. Az Andoku nevű program sem bonyolít sokat a játékon: a sima táblához képest van benne nehezített, amiben srégan vagy minták szerint is stimmelniük kell a számoknak, és ennyi. Az ingyenes változat alján kicsi, és abszolút nem zavaró reklámcsík van, más korlátozást nem tartalmaz. A többszintű nehézségállítás pedig lehetővé teszi, hogy a teljesen kezdők is jól szórakozzanak.

Miért jó? Egyszerű és letisztult felületű Sudoku játék. Nem tud sokat, azt viszont tökéletesen.

Miért nem jó? Nem is a programmal van baj, a világon kéne állítani. Ha a számoszlopok összeadását meguntuk, szívesen váltanánk mondjuk keresztrejtvényre. Ilyen app viszont nincs kéznél.

Ár: ingyenes

Platform: Android

Mark of the Ninja

Alig öt euróra árazta le a Steam digitális játékbolt a Klei Entertainment kétdimenziós nindzsás játékát. A Mark of the Ninja igazi lopakodós, tereptárgyak mögött rejtőzős kalandjáték, amit a legjobb a PC-hez csatlakoztatott Xbox kontrollerrel játszani. A játékos dönthet úgy is, hogy igazi nindzsához méltóan lopakodva, az őröket megkerülve viszi végig a pályákat, de lehet cseles orgyilkos is.

Miért jó? A Klei Entertainment megbízhatóan készít ügyes és szép kétdimenzós gyilkolászdákat. A Mark of the Ninja pont elég nehéz ahhoz, hogy ne sikerüljön minden küldetés elsőre, de a játékos ne riadjon el a nehézségektől.

Miért nem jó? Becsület pontok, titkos és nyilvánvaló célok, fejlesztések és megtalálható fegyverek között kell navigálnia a játékosnak. A játék pontozását kicsit túlbonyolították.

Ár: 5 euró akciósan PC-re, 1200 Microsoft pont

Link: Android

DI.fm

A Digitally Imported az egyik legismertebb internetes rádiószolgáltatás, amelyen a legkülönbözőbb stílusú elektronikus zenei műfajokat lehet hallgatni a chiptunestól a drum and bassig.



Miért jó?
Az applikációk közül talán a Windows 8-as a legszebb, de a rádió Androira és iOS-re is elérhető könnyen kezelhető felülettel.
Miért nem jó?
Az ingyenes szolgáltatás keretében csak a rosszabb minőségű stream érhető el, a jobb hangzásért fizetni kell, de ez csak a vájtfülűeknek éri meg.
Ár:

Platform: Windows 8, Android,  iOS




Photoshop Touch

Táblagépre és okostelefonra is megérkezett a világ egyik legismertebb képszerkesztő szoftvere.



Miért jó?
A Photoshop táblagépre már korábban is megjelent, de most először lehet okostelefonos verzióban is elérni. A képszerkesztő program legfeljebb 12 megapixeles képekkel tud dolgozni, és minden fontos alapfunkciót - például a rétegek kezelését - kínál, amelyet számítógépes társa. Ez ráadásul felhőalapú szolgáltatással is kiegészül: ez lehetővé teszi, hogy a legális, számítógépes verzióval szerkesztett képfájlon a felhasználó tabletjén, majd akár okostelefonján dolgozzon, a változtatások követése mindegyik eszközön megtörténik.

Miért nem jó?
Az igazat megvallva egy átlagfelhasználónak nincs is szüksége ilyen tudású szoftverre, hiszen appokhoz mérten a Photoshop Touch csaknem tíz eurós árával drágának számít, még ha professzionális alkalmazásként ez az összeg bagatell.


Ár: 4,5-9 eur, 1100-2300 forint

Link: , Android tabletre, iPadre, iPhone

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.