Valódi lapszámokat is ki tud majd jelezni a Kindle, ha telepítik a legújabb szoftverfrissítést a kütyüre. Az Amazon a felhasználók kérését teljesítette a digitális olvasóhoz nem igazán illő funkció megvalósításával. Sajnos a mostani frissítés csak félmegoldás.

A szöveget szabadon újatördelő, felnagyító, lekicsinyítő e-könyv-olvasókkal eltűnt a lapszámozás. A készülék nem tudhatta pontosan, hanyadik oldalon jár a könyvben, mert nem voltak oldalak. Az egy oldalon megjeleníthető szöveg mennyisége attól függ, hogy milyen betűtípust választott a felhasználó, és milyen betűméretet állított be. A nyomtatott világból megmaradt mértékegység helyett az Amazon szöveghelyekre (location) osztotta fel a könyvet. Egy hely 20-24 szóból áll, azaz jóval kisebb - és emiatt pontosabb - mutató, mint az oldalszám.

Az 523-as szöveghelynél járunk, mond ez valamit? (fotó: the approximate photographer)

A harmadik generációs Kindle szoftverfrissítésével a cég visszatért a járt útra. A location rendszer mellett a könyvek tartalmazni fogják a papír kiadás oldalszámait is. Az olvasók nyugodtan újságolhatják egymásnak, hogy a 125. oldalon járok az új Atwood könyvben, az akadémiai felhasználók pedig úgy hivatkozhatnak a Kindle-n olvasott szakkönyvekre, ahogy egy papír kötetnél tennék.

A lapszámok digitalizálása és metaadatként való kezelése sajnos csak félmegoldás. A csak digitális formában létező könyvek, tanulmányok esetében nincs olyan kiadás, ami alapján oldalszámokat kaphat az e-könyv. A hivatkozási probléma ugyanúgy fennáll, mint korábban, csak későbbre halasztották a megoldását.

A helyzetet rontja, hogy a szöveghelyes módszer sem tökéletes. Az eltérő típusú olvasót használó, más e-kiadást böngésző felhasználók nem tudják egyszerűen megkeresni a hivatkozott szövegrészt. Az pedig túlzó elvárás, hogy a jellemzően másolásvédelemmel kiadott irodalmakat mobi és epub formátuban is vásárolja meg a digitális szöveggel dolgozó kutató vagy diák.

Megoldás egyelőre nincs, a lapszám miatt panaszkodók viszont megkapták, amire vágytak: azt a gyorsabb lovat, amit Fordtól kértek volna a vásárlói, ha kikéri a véleményüket.