szólj hozzá: Duke Nukem Forever trailer

A hétvégén megérkezett a Duke Nukem Forever legújabb trailere. Már-már hihetetlenül hangzik, hogy a kilencvenes évek siker-FPS-e, a sci-fi környezetben játszódó, parodisztikus Duke Nukem 3D folytatódik. (Az eredeti Duke Nukem platformjátékra, ami független fejlesztésű szoftver volt, bizonyára kevesebben emlékeznek.)

A hányattatott sorsú szoftver minden idők legrégebben készülő, pontosabban ígérgetett játéka, amit az aktuális fejlesztőcég május 3-ra ígér. Hogy mi minden történt eddig körülötte, azt a Wikipédia angol nyelvű bejegyzése foglalja össze részletesen.

A reveal, vagyis a játék részleteit első ízben felvedő trailert elnézve a Duke Nukemet maximum nosztalgiából fogják sokan elővenni. A stílusa ugyan az 1996-os változatot idézi Duke macho beszólásaival, de ez mostanra igen avíttas, a főszereplő animációja sem valami szép, és bár a játék képi világa aprólékosan kidolgozott részletekből építkezik, látszólag hiányzik belőle minden olyan extra, amit az előd felvonultatott.

A Duke Nukem 3D ugyanis abban különbözött az akkoriban oly divatos Doomtól, hogy készítői egy kicsit humorosra vették a figurát, és a játék grafikája is kicsit képregényszerű volt. Emellett sokféle trükkös fegyver bukkant fel benne az automata géppuskáktól (ezek akkor még csak ránk tüzeltek) a lézeres szenzorral ellátott fali aknákig, vagy a jetpackig, és a környezet rombolása, az összetörhető tükrök és bútorok, vagy a maguk után kis szökőkutat hagyó vécécsészék is nagyon hangulatossá tették. Egyik kedvenc gegem volt, ahogy az automata ajtókba szoruló alienek undorító péppé zúzódtak...

Ezek után kérdés, miben hoz eredetit a mostani, hosszú vajúdás árán megszületett rész. A játékélményből még nem sokat sejttet a mostani előzetes, de nekem kicsit izzadtságszagúnak tűnik a dolog, még úgy is, ha már 3D-s piszoárba vizelhetünk bele a 3D-s sztrptíztáncosnőkkel teli night club mosdójában. Május harmadikán remélhetőleg meglátjuk, mi az igazság.