Az appok között is vannak maradandó darabok, olyanok, amelyek hétszámra túlélik a takarítást. Hiába játszottuk végig őket, mégis elő-elővesszük, mert annyira ügyesen írták meg őket. Most ezeket írtuk össze.

Hill Climb Racing

Egy hihetetlenül béna, Paintben készült rajzra emlékeztető grafikájú játékot is lehet szeretni, ha a programozók amúgy jó munkát végeztek. Remek példa erre a Hill Climb Racing, amit csak tesztelni telepítettünk fel, de nem sikerül megszabadulni tőle.



A játék borzasztó egyszerű: a sofőr egy terepezésre korlátozottan alkalmas járgánnyal vág neki a hepehupás pályának. Fogy a benzin, ezért az akadályokat pár próbálkozásból kell átvinni, ráadásul meg kell tartani a lendületet is, mert amúgy a járgány menthetetlenül elakad. A megtett távért és az összegyűjtött aranyakért tuningokat lehet venni a kocsihoz, amivel már nagyobb dombokon is helyt tud állni.

Miért jó? Mindig van egy hegy, ami végül megállítja az embert. De az addig megtett távért kapott jutalomból többnyire kijön egy új gumi, lengéscsillapító vagy motor. És akkor újra neki lehet vágni a hegynek. Letehetetlen. Határidőket csúsztunk le a játék miatt.
Miért nem jó? Ahogy az elején is írtuk, a grafika béna. Ez öt perc után már nem zavarja az embert.

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

Redneck Revenge

A Redneck Revenge egy halál egyszerű, nem túl okos és nagyon szeretnivaló lövöldözős játék. Azon az estén kezdődik, amikor Red, egy útszéli csehó tulajdonosa észleli, hogy a vendégek helyett zombik tartanak a kocsma felé. Körülbelül addig a hajnalig tart, amíg hősünk rendet nem tesz a közeli felkapott 666 nevű diszkóban, ahonnan az élőhalottak özönölnek. Időközben vicces és halálkomoly fegyvereket lehet szerezni, végig kell küzdeni egy országutat, a parkolót és a diszkó előcsarnokát. És végül legyőzni a bezombult dj-t.



Miért jó? A játék ügyesen kidolgozott kétujjas irányítással rendelkezik. Az egyik ujjal a szereplőt mozgatjuk, a másikkal azt mutatjuk meg, hogy hová lőjjön. Ez annyira jól ki van találva, hogy még tableten is kényelmes.
Miért nem jó? A játék egyetlen hibája, hogy néha csak megpróbálkozik kicsalni néhány dollárt némi tuningért a játékostól. Kitartó zombigyilkolással azonban még a legmenőbb fegyvereket is meg lehet szerezni anélkül, hogy pénzt költenénk.

Ár: Androidra 600 forint, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS, Blackberry

Train Legend

A Letöltendőn korábban már ajánlottunk egy pontok összekötésén alapuló logikai játékot, amelynek egyetlen szabálya az volt, hogy a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A Train Legend ugyanerre a logikára épül, a dizájnnal, jutalmakkal és kis kerettörténettel azonban egy sokkal jobb, gyerekbarátabb játék a vonatos puzzle. Az egyes pályák megoldásával a játékos nem csak a következő pályára jut át, hanem egy vonatalkatrészt is szerez. Időnként ebből összegyűlik egy mozdonyravaló, a játékos pedig továbbmehet egy más fajta állomásépületekkel és háttérzenével rendelkező országba.



Miért jó? Őszintén be kell valljuk, hogy a vonatgyűjtögetés még a felnőtteknél is működik egy darabig. Az egyenletesen nehezedő játék még minket is behúzott annyira, hogy az első 30-40 pályát végigjátsszuk.
Miért nem jó? Egy játékmód és sok pálya csak fizetés után érhető el. Az összes extra ezer forintba kerül, de lehet huszas pályacsomagokat venni 230 forintért. Tisztességesebbnek éreznénk, ha a telepítés előtt lehetne tudni, mennyibe kerül a teljes játék.

Ár: Androidra ingyenes, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS

Rise of Blobs

Valami olyasmi járhatott a logikai játék programozóinak az agyában, hogy ha már van 3D-s grafika, bűn lenne egy egyszerű Tetris-klónt csinálniuk. A Rise of the Blobsban a játékosnak különböző színű kockákat kell azonos színű gyümölcsökkel eltalálnia. A feladatot az nehezíti, hogy figurája egy oszlop tetején áll, a kockák pedig minden oldalról támadnak. A játékot tovább bonyolítja, hogy mindenféle gránátokkal és speciáls eszközökkel is lehet támadni az oszlop teteje felé kúszó kockákat.



Miért jó? Ritka az ennyire pörgős játék. Kezdetben puzzle-nek tűnik, de ahogy elkezdenek áradni a színes kockák, rájön a játékos, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni. Még az olyan gyerekeket is leköti, akiknek a rajzolgatás unalmas.
Miért nem jó? Ahhoz képest, hogy kikapcsolódásra szánták, a Rise of the Blobs elég bonyolult. Extrákon, játékmódokon, különleges fegyvereken kell keresztülkattognia a játékosnak. A kevesebb ebben az esetben tényleg több lenne.

Ár: ingyenes
Platform: Android

Little Things Forever

Az elveszett tárgyas játékok egy különösen egyszerű verziója a Little Things Forever. Egyedül azt tudjuk ráfogni, hogy segíti a nyelvtanulást, mert az ember legalább kiszótárazza, hogyan mondják angolul kagylónyelű bicskát vagy a hajókürtöt. Ha tanítani nem is tanít sokat - 126 új szót tartalmaz mindösszesen - a játék nagyon szórakoztató és gyönyörűen van megrajzolva. Egy halomnyi csinos tárgy között kell kikeresgélni azt a tizet-tizenötöt, ami a pálya teljesítéséhez szükséges. Lehet zoomolgatni, tekerni a képet, ami egy rendetlen játszószobára hasonlít leginkább. Bele lehet veszni hosszú fél órákra, ennél nagyobb dicséretet nem lehet mondani egy játékra.


Miért jó? A Little Things egy jó és szép játék. Hónapok óta fent van a tesztelésre használt tabletünkön, mert nincs szívünk törölni. Egyszerűen nem kidobható app.
Miért nem jó? A 126 szó messze nem az alapszókincs része. Minden öt közismert, valóban hasznos kifejezésre jut legalább egy kerti kiskapa vagy karburátorfedél szintű kifejezés.
Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS