A Within Windows szoftverblog vizsgálatai szerint titokban kémkedik a felhasználó tevékenysége után a lemezkép-fájlok virtuális meghajtóként való használatát lehetővé tévő Daemon Tools.

A blog szerint nem maga a képfájlok felcsatlakoztatását biztosító program, hanem annak MountSpace nevű modulja a bűnös, amelyet a szoftver Daemon Tools Lite verziójában lehet megtalálni. Ez alapból továbbítja a MountSpace szolgáltatás üzemeltetőinek azt, hogy egy adott gépen milyen képfájlokat használtak a Daemonnal. Ha a szoftvert futtató számítógép csatlakozik az internethez, az IP-címét is továbbítja a szoftver a szolgáltatás üzemeltetőinek.

Ez azért lehet kínos, mert bár a Daemon Toolst számos legális célra is lehet használni, a kalózszoftvereket, játékokat előnyben részesítők előszeretettel használják ezt a segédprogramot, amely szükségtelenné teszi a letöltött programok CD-re vagy DVD-re írását.

A Within Windows szerzője szerint a MountSpace jelentéseit a cég 212.117.184.51 és 212.117.185.149 IP-címen elérhető szervereinek elérését tűzfalon történő blokkolásával lehet leállítani. Bár a szoftver beállításai közt is letilthatóak a jelentések, a blogger szerint ez valójában nem kapcsolja ki a funkciót. Esetleg a Deamon Toolst helyett érdemes a Virtual CloneDrive-ot használni.