Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

És lőn világosság, zseblámpával

Letöltés Windows Phone-ra (ingyenes)

A magyar Windows app-áruházban csak a Facebook előzi meg a Zseblámpát. Az alkalmazás a telefon hátlapi vakuját használja. Praktikus, hogy az összetéveszthetetlenül nagy be-ki kapcsoló alatt megjeleníti, hogy hány százalékon áll az akku, és még hány percig világíthatunk. Ha a fehér képernyő módot is bekapcsoljuk, körbevilágíthatjuk a lépcsőházat az elszóródott kulcs után kutatva, vagy a sátrat a szúnyogirtó miatt.

Az app stroboszkópként is használható, hertzben lehet állítani a villogás frekvenciáját. Az SOS funkció a szabványos segélyhívás morzejelét villogtatja. A fényt a kameragombbal is ki-be lehet kapcsolni, és rázással is vezérelhető. A képernyőt zárolva is van világítás, egyetlen hátrány, hogy ilyenkor egy pillanatra lekapcsol a fény. Az iránytű is praktikus, csak jó kérdés, hogy mit keres egy ilyen célszerszám appban egy teljesen más funkció. A grafika nincs annyira pixelpontosan kidolgozva, mint amennyire lehetne, de ez persze nem ront a használhatóságon. Az app ingyenes verzióban szöveges hirdetéseket jelenít meg világítás, túrázás, sport témában, amelyektől 235 forintért szabadulhatunk meg.

0 Tovább

Az első szuper app Windows 8.1-re

Letöltés Windows 8.1-re (ingyenes)

Letöltés Androidra (ingyenes)

Letöltés iOS-re (ingyenes)

Megérkezett a Flipboard, nem csak táblagépen, de monitoron is klassz. Az Androidról és iOS-ről ismert hírolvasó app már Windows 8.1-en is használható, így nem csak érintőképernyős, de hagyományos számítógépen is működik. Sajnos a Google Reader megszűnése óta magyar nyelvű olvasnivalót hiába keresünk a Flipboardon.

Ugyanakkor az érdekes külföldi cikkek, látványos képek a teljes képernyős nézetben egy hagyományos monitoron is sokkal komfortosabban olvashatók egy hírportál felületénél. A legtöbb hírforrás esetén ráadásul oldalanként lehet lapozgatni az egér görgőjével mintha csak egy újságot olvasnánk. Saját magazinja tartalmát a felhasználó önmaga állíthatja össze a Flipboardon a blogokra, hírszájtokra való feliratkozással - ha valami mégsem tetszik, arról bármikor le lehet iratkozni.

0 Tovább

Vonzások és taszítások

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)
Letöltés Windows Phone-ra ($1,99)


Újabb sikeres iOS alkalmazás androidos változatának ürölhetnek a felhasználók. Az An Alien with a Magnet az egyszerű, mégis szórakoztató játékok közé tartozik, ahol leginkább jó reflexekre és probléamegoldó képességre van szükség. A játékmenet hasonló a futós, ugrálós programokéhoz, a játékosnak jól időzített böködéssel kell irányítania a karaktert, amely magától halad az adott pályán. Egy sérült űrhajót kell irányítani, aminek egyetlen működő eszköze egy mágnes. Az űrben sodródó hajó a mágnes segítségével tud bolygókörüli pályára állni, az keringés közben szerzett lendülettel pedig továbbállni a következő kisbolygó felé. Játék közben természetesen lehet különböző extrákat, pontokat gyűjteni így téve izgalmasabbá az egyébként kicsit repetitív repkedést.

0 Tovább

Nesztek, Instagram!

Letöltés (Windows Phone, ingyenes)

 Mit szeretne a nép Windows Phone-ra a leginkább? Négyzetes, effektezett fotókat, derült ki arról a listáról, amelyen új appokat lehet kérni WP-re. Az Instagram háromnegyed részben teljesítette a feladatot, egy bétaverziót kapunk csempés telefonra. A kezelés egyszerű és letisztult, pár perc alatt megvan, hogy a Facebookunkból és a kontaktok közül ki instázik még. A követés és a fotóstream gyors, de elvtársak, még vannak hiányosságok.

Az alkalmazással közvetlenül nem lehet fotókat készíteni, tehát vagy a már lekattintott fotókból kell választani, vagy az app bekapcsolja a telefon kameráját. Ez azért furcsa, mert az Instagramot jellemzően éppen úgy használják, hogy valaki ellenállhatatlan ingerenciát érez a fotózásra. Windows Phone-on most a folyamat három lépéssel tovább tart a kelleténél.

A képkiválasztás is döcögős lehet, ha valaki sok képet tart a telefonján, mert az app nem a WP képkiválasztóját használja – ezen még érdemes lenne elgondolkodniuk a fejlesztőknek. Az effektezés, az élesítés-elmosás ugyanúgy oké, mint az iOS vagy az Android verzióban. Hátrány, hogy csak 90 fokonként lehet elforgatni a képet, aki szereti az iOS-app forgatom-megdöntöm trükkjét, annak ez egyelőre hiányzik. Ami ezután következik (maga a feltöltés), már pöpec.

0 Tovább

Birodalmi menedzsment

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)
Letöltés Windows Phone-ra (ingyenes)
Letöltés Windows RT-re (ingyenes)

Az Angry Birds Star Wars bőrbe bújtatása után egy újabb, önmagában is hatalmas sikernek számító játékot vont be a franchise bűvkörébe a Disney, a Csillagok Háborúja jogainak új birtokosa. A mostani áldozat a Tiny Tower nevű üzleti szimulációs játék, ami világszerte játékosok millióit hódította már meg. Az új részben a történet szerint a Birodalomnak nincs elég tőkéje a Halálcsillag megépítéséhez, így a császár tervei szerint az állomás egy részét üzleti céllal hasznosítják. A Darth Vader szerepét magára öltő játékos feladata, hogy az állomáson létrehozott lakásokban szállásolja el a galaxis lakóit, akik a boltokban, éttermekben dolgozva bevételt generálnak a birodalomnak. A korábbiakhoz képest újítás, hogy már nem csupán a zökkenőmentes üzletmenet fenntartása a cél, hanem a Halálcsillag felépítése is. A toronyban lakó és dolgozó polgároknak fogalma sincs róla, hogy az épület két irányban terjeszkedik, míg a felszín fölött zajlik az üzlet, addig az ott termelt profitból a Birodalom a pinceszinteken kínzókamrákat tart fenn és fegyvereket fejleszt. A fejlődésen kívül a játékos feladata a Birodalom vendégeinek szórakoztatása, illetve a beszivárgó kémek kiszűrése és elfogása, amelyekért jutalom jár. A játék ingyenes, és a már megszokott üzleti modell szerint az alkalmazáson belüli vásárlással lehet extrákhoz hozzájutni, amelyek megkönnyítik a játékos dolgát. Emellett szerencsére az alkalmazás nem zaklat folyamatosan reklámokkal vagy próbál bejegyzéseket írni Facebook falunkra, így barátaink nem értesülnek arról, hogy mikor készül el a bázis szuperlézere.

1 Tovább

Digitális bugylibicska Windows Phone-ra

Letöltés (Windows Phone 8 és 7.5, 475 Ft, de van ingyenes változata is)

A Jack of Tools Pro gyakorlatilag tizenegy hasznos kütyü egyetlen appban, amelyek a telefon különféle érzékelőinek képességeit használja ki. Van benne elemlámpa és nagyító (a vaku és a kamera zoom segítségével), iránytű, vízszintező, tájoló, iránytű, magasságmérő, sebességmérő, geokamera, hangerőmérő, és tolómérce. Eddig a lámpa és a vízszintező bizonyult a leghasznosabbnak, a magasság- és gyorsulásmérő pedig a legszórakoztatóbbnak, különösen utazás közben vicces figyelni, hogyan változik a tengerszint feletti magasság, és mi volt a maximum, és mi volt az átlag.

Autósoknak, kirándulóknak praktikus, hogy utólag vissza lehet nézni a magasság- és sebességadatokat. A beállítások között be lehet kapcsolni a folyamatos működést, választani lehet a metrikus skála és az angolszász mértékegységek között. Hátrány, hogy a lámpa nem megy olyan telefonon, ahol feltöltős a vaku (HTC Mozart), és az iránytű azokon, amelyekbe nem szereltek ilyen szenzort (Nokia 610 és 710, HTC 8s). A nagyítónál nem lehet kimerevíteni a kinagyított képet, pedig milyen jó így olvasni a szerződések közmondásosan apróbetűs részeit. Előny, hogy szinte egy tucat appot vált ki. Tesztelőnk a Jackkel legutóbb a gyereksírás hangerejét mérte (51 dB maximum, 35 körül az átlag), pedig ha nagyon üvölt a sarj, hasznosabb gyorsan betömni a száját, és a telefon nem ehető...

0 Tovább

Zombigyilkos palánták - a hét legjobb appjai

Plants vs. Zombies 2. (Android, iOS, freemium)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Androidra is megjelent az Angry Birds mellett a világ másik legkedveltebb mobilos és tabletes játéka, a Plants vs. Zombies folytatása. Az iOS-re már augusztus óta elérhető sikerjáték második része alapvetően ingyenes, de fizetős extrákat lehet vásárolni a pályák könnyebb teljesítéséhez - tehát a freemiumnak nevezett modellt használja.


A játékmenet a szokásos: a feladatunk az, hogy megvédjük a konyhakertet, amire zombik serege támad több hullámban. Ezt mindenféle magokat köpködő és védekezésre használható zöldségek palántázásával tehetjük meg. A napraforgók telepítésével a pénzt helyettesítő napsugarakat gyűjthetjük be hatékonyabban. A Plants vs. Zombies az egyik legjobban eltalált tabletes játék, hiszen irányítására az érintőképernyő a legjobb.

Pulse, Splice, Fractal (Android, fizetős, jótékonysági)

Letöltés

A Humble Bundle e heti ajánlatában a Cipher Prime három androidos játékát lehet megvásárolni jelképes összegért. Az oldalon elérhető játékok eladása mindig jótékony dolgokat szolgálnak, az árat a vevő állapítja meg.

A leginkább formabontó a Pulse című ügyességi játék, ahol egy körkörös rendszeren a zene ütemére kell eltalálni a játékosnak a hangokat. Az elsőe egyszerűnek hangzó feladat a kezdetekben lassú ambient számok begyorsulásával meglehetően nehézzé válik, két kéz és fülhallgató használata elengedhetetlen a magasabb szinteken. A Fractal és Splice című programok már inkább logikai játékok, az egyikben a Bejeweledhez hasonló módon kell egy-egy pályát kitakarítani, míg a másikban darabokból építkezve kell mikróbákat alkotni. Az ötletesség mellett a kiemelkedőn jó design miatt is érdemes kipróbálni a játékokat.

GarageBand (iOS, freemium)


Letöltés

Az új iPad Air bejelentésével párhuzamosan jelentette be az Apple a GarageBand zeneszoftver 2.0-s verzióját. A számítógép mellett évek óta iPhone-ra és iPadre is elérhető, az új kiadása azonban az iOS 7-hez passzoló felület mellett ingyenessé is vált. Az ingyen letölthető verzió azonban csak néhány alapvető hangszert tartalmaz, a teljes csomagot 4,5 euróért, vagyis nagyjából 1300 forintért lehet megvásárolni. Az új GarageBanddel egy zeneszám létrehozásához a korábbinál több hangszer vagy éneksávot lehet alkalmazni. Bár a program nem feltétlenül tud eleget egy hangstúdió kiszolgálásához, a képernyőn át könnyen programozható, élethű hangzású, és sok automatikus ritmust is kínáló hangszerekkel való játszadozás órákra le tud kötni egy átlagembert. A Garagebanddel egy egyszerű halandó is elkészíthet egy vállalható minőségű zeneszámot.


BKV Menetrend (Windows Phone, 235 forint)

Letöltés

Ismét van BKV, pardon, BKK menetrend windowsos telefonokra. Az alkalmazást annak ellenére hívják BKV menetrendnek, hogy a járatok összeállításáért már a Budapesti Közlekedési Központ felel. A logikusan felépített app főmenüjében a járatok számára és a megálló nevére lehet keresni, bár kicsit zavaró, hogy a járatszámnál nem a számbillentyűzet jelenik meg. Tömegközledés-bolondok és közlekedésmérnökök egyben végigböngészhetik az összes járatot; a gyakran használtakat ki lehet rakni a kedvencek közé. Az app közvetlenül linkel a BKK honlap forgalmi változások oldalára.

A találati listában azt is jelzi az alkalmazás, hogy melyik járaton van első ajtós felszállás. A járat nevére bökve kapjuk meg az útvonalat, majd az egyes megállókra nyomva a menetrendet. A menetirány megfordítható, az útvonalat Bing térképen lehet megnézni. A közelben található megállókat a főmenüből és a találati listából lehet lekérdezni, ha beljebb mászunk a menükben, már nem – pedig ez a leghasznosabb, ha pont az orrunk előtt ment el a busz. A járatokat ki lehet tűzni a nyitóképernyőre. Az Iridescent Visuality appja, ahogy illik, rendszeresen frissíti a járatok adatbázisát. Hasznos és korrekt, mi kell még? 

Rolling Coins (iOS, 0,9 eur)

Letöltés

Aprópénzek és csokibonbonok a főszereplői a napokban komoly frissítésen átesett játéknak, amelyet 0,9 euróért lehet megvenni az App Store-ban. A játék irányítása teljes egészében a táblagép vagy telefon jobbra és balra döntögetésével történik. A feladat: a fentről ledobott pénzérmével minél több finom csokoládét bejuttatni az alul található tölcsérbe. Az utat különféle akadályok és gépek lepték el, így jó reflexekre is szükség lesz ahhoz, hogy minden csoki a célba érjen, és ne vésszen kárba. Teljesen erőszakmentes, addiktív játék.


Molto (Android, iOS, ingyenes)


Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Az elmúlt években számos alkalmazás próbálta újraértelmezni a levelezőprogramokat, hatalmas sikerük pedig azt mutatja, van igény és kereslet a mobilos levelezés megújítására. A Molto fejlesztő Androidra és iOS-re is egyidően adták ki az alkalmazást, egyelőe béta változatban. A Molto a korábban Incredimail néven ismert iOS alkalmazás újragondolása. Az ingyenesen letölthető kliens a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan igyekszik szakítani a szöveg által dominált felülettel, a levelek úgy jelennek meg, mint egy közösségi oldal üzenetei, a feladó profilképét is megjelenítve.

Az üzenetek között tallózva, azok megnyitása nélkül is lehet látni tartalmukat, ami már nem csupán a szövegre korlátozódik, a csatolmányok és az esetleges linkek is láthatóak, igaz nem aktiválhatóak, így egy videó megnézéséhez már meg kell nyitni a levelet, de a funkció így is segíthet eldönteni, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkozni vele. A másik újítás a beépített böngésző, így a linkeket, videókat a levelezően is meg lehet nézni, nincs szükség másik alkalmazás megnyitására. A Molto igyenesen elérhető iOS-re és Androidos táblákra, a telefonos változatra még várni kell.

Sky Gamblers: Air Supremacy

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

Az iOS-t használók már több mint egy éve élvezhetik a Namco klasszikus repülő arcade shoot-em-upját, ami most végre Androidra is megérkezett. A játék erősége a különböző játékmódok sokasága, az egyszerű story módtól a CTF-ig. A több mint 40 választható repülő akár saját festéssel is elláthatják a játékosok, így szállva szembe az idegen invázióval vagy éppen más játékosokkal online. A Namco sajnos az iOS-es megoldás helyett az Android felhasználók számára ingyenessé tette a játékot, és az azon belüli vásárlásokkal igyekszik visszahozni költségeket. Habár a játék akár fizetés nélkül is kijátszható, a legerőebb gépek és egyes játékmódok csak vásárlással érhetők el. A kitűő grafika és a jól eltalált játékmenet szórakoztatóvá teszik a repülést, ami a játék stílusához mérten kevéssé realisztikus, a szimulátorok rajongói biztosan nem az Air Supremacy-ban találják meg hétvégi szórakozásukat, a gyors akció szerelmeseinek viszont kellemes perceket szerezhet.

0 Tovább

Nézze meg, ki lesi az égből! A hét legjobb appjai

SpyMeSat (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Nem kell üldözési mániában szenvedni ahhoz, hogy tudjuk, az egyes nagyhatalmak műholdak segítségével is folyamatosan információt gyűjtenek a bolygó minden szegletéről. A SpyMeSat nevű app konkrét információkkal szolgál: ha megadjuk a Settings menüben aktuális tartózkodási helyünket, vagy egy később felkeresni kívánt helyet, az app egy-két perc alatt kiszámítja, hogy az adott területet a következő 24 óra során mikor fogja pásztázni egy ismert műhold.

A listán megtudhatjuk, hogy az adott műhold milyen felbontású és típusú felvételeket készít, egyáltalán melyik országnak a tulajdonában van, és mi célt szolgál. Az app fejlesztője, az alapvetően kormányzati és katonai használatra szánt termékeket készítő Orbit Logic cég egyébként teljesen legális forrásból szolgáltatja az adatokat, a műholdak pályája és képességei ugyanis ismertek, a titkos hírszerzésre használt műholdak pedig nincsenek benne az appban. Ennek ellenére meglepő, hogy egy nap alatt hány alkalommal fotózza le környékünket valaki az égből.

Terri at the Market/Terka a piacon (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Übercuki, magyar fejlesztésű mesélő app, amely magyar nyelvű használatot kínál, de az iTunesban csak angol címére rákeresve tudtuk megtalálni. Az app gyakorlatilag egy kis mesekönyv interaktív változata, amelyben a szöveget a South Park Garrison tanár bácsija, vagyis Józsa Imre narrálja. A tabletes kiadásnak köszönhetően minden illusztrált szereplőt bökdöshetnek a gyerekek az ujjukkal, erre mindegyik szereplő vagy tárgy produkálni fog valamit. Ettől a mesétől a gyerek biztosan meg fogja enni a répát és a spenótot is.


Bitter Sam (Android, iOS)

Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Egy pár napig ingyen le lehet tölteni a bizarr kis lény főszereplésével készült, meglepően jó játékot. Sam mindig egy fonálról lefelé lógva halad a pályákon, a játékos pedig a táblagép vagy telefon képernyőjét jobbra vagy balra döntögetve tudja a megfelelő irányba himbálni a szereplőt. Erre azért van szükség, mert a pályákon számos akadály állja útját Samnek, de szerencsére különböző bónuszok is a rendelkezésére állnak, amelyekkel a legdurvább csapdákat is megsemmisítheti.

Twitter táblagépre is

Letöltés

Az iPad-tulajdonosok után most már az Android tablettel rendelkezők is kiélvezhetik a nagyobb képernyő nyújtotta lehetőségeket az új Twitterrel. A Twitter eddig csupán telefonos alkalmazásának felnagyított változatát nyújtotta az Androidosoknak, most azonban kifejezetten táblagépre optimalizált programmal rukkolt elő. Az új felhasználói felület teljes mértékben kihasználja a nagyobb képernyőt, fektetett nézetben, az egyik oldalon a hírfolyam látható, míg a másikon a különböző tweetek tartalmát bonthatja ki a felhasználó, itt jelennek meg a képek, itt nyílnak meg a befűzött linkek, vagy éppen itt követhetőek a trendek. A tabletes Twitter azonban nem érhető el még mindenki számára, a cég csupán a Samsung Note felhasználóknak teszi letölthetővé, így az Android használók hosszas várakozása még nem ért véget. A magyarázat szerint az alkalmazást kifejezetten a Samsung, azon belül is a Note készülékekre fejlesztették, kihasználva például a stylus nyújotta előnyöket, aminek segítségével akár a képekre is firkálhat a felhasználó. A fejlesztő ígérete szerint az app minden más gyártó termékére is elérhető lesz az év végéig, addig azonban csak a Samsung tulajdonosok élvezhetik.

Where’s My Water? 2 (Android, iOS, ingyenes)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Második részéhez érkezett a krokodilfürdetős ügyességi őrület, ami a Disney messze egyik legsikeresebb mobilproduktuma. Az eredeti játékot számos különböző átirat követte, ám most újra a három hüllő, Allie, Swampy és Cranky  fürdőzését intézhetik a játékosok. Az előző részhez képest óriási változás, hogy a fejlesztő ingyenessé tette a játékot, ám emiatt a játékost folyamatosan zaklatják, hogy Facebookon népszerűsítse a terméket vagy éppen vásároljon különböző extrákat. Habár a játék vásárlás nélkül is végigvihető, némi készpénz elköltésével jóval egyszerűbbé tehető. A hagyományos pályabontós, gumikacsa gyűjtögetős játékmenet mellett új játékmódok is megjelentek, színesítve és meghosszabbítva a 100 pálya által nyújtott élményt. A Where’s My Water tökéletes folytatása lehetne egy nagynevű elődnek, ha létezne belőle fizetős változat is, így azonban csak fanatikusoknak ajánljuk, akik nem veszik zokon, hogy az app minden pálya után Facebook Connecttel zaklatja őket.


Champ Man (Android, iOS)


Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A Championship Manager régóta számít meghatározónak a sportszimulátorok között, habár kisebb rajongói bázissal rendelkezik, mint a Football Manager, a fanatikus játékosokra mégis tud építeni a kiadó. A Square Enix annyira komolyan vette rajongóit, hogy a körükben csak Champ Manként emlegetett játék legújabb részét már hivatalosan is ezen a néven adták ki. Az alkalmazás ingyenesen letölthető és játszható, a 2013-14-es UEFA bajnokság résztvevőivel, 400 létező klub többezer valós játékosából állíthatja össze álomcsapatát a játékos, akinek feladata, hogy győzelemre vigye kedvenc klubját. Az igazolásokkal, edzéstervek és taktika kialakításával finanszírozható és fejleszthető a csapat, ám ennek - ahogy az ingyenesen letölthető játékoknál megszokott - ára van. Habár a Champ Man bárki számára hozzáférhető, egyes extrákat csak vásárlással tehet elérhetővé a játékos, így a győzelemre mindenképpen költeni kell.

Mivel levelezzünk Windows Phone-on?

A Microsoft és a Google nem a legjobb barátok, és ennek leginkább azok a Windows Phone felhasználók látják kárát, akik mind a két cég szolgáltatásaihoz ragaszkodnak. A télen a Google jelentette be, hogy júliustól nem támogatja azt a portokollt, amellyel a Windows-telefonok szinkronizálják a leveleket, naptárbejegyzéseket és kontaktokat. A Microsoft kérésére ezt később december végéig meghosszabbították, és közben a cég áttért a Google által támogatott standardra.

Aki Gmailt akar használni Windows Phone 7-es vagy 8-as telefonján, gyakorlatilag két lehetőség közül választhat. Beállítja a Google fiókját a telefon standard beállításai között, vagy ha nem elégszik meg ennyivel, letölt hozzá egy appot. A Windows Áruházban hét app közül lehet választani, és természetesen egyiket sem a Google fejlesztette – ennek minden hátrányával együtt.

Az EcoMert-féle változatot (letöltés itt; a képernyőfotón balra) a hivatalos iPhone/iPad Gmail-app kódjából fejlesztették. Az alkalmazás valóban hozza a Gmailben megszokott, letisztult felületet, az összekapcsolt leveleket szépen ki lehet bontani. Az is szép, hogy a feladó nevének kezdőbetűje jelenik meg egy színes négyzetben, ha a kontaktnak nincs beállított fotója. Az app korrekten kezeli a gmailes címkéket, lehet csillagozni a fontos leveleket, csoportosan mozgatni-törölni, szóval nagyobbrészt valóban olyan hatékony tudsz lenni, mint az iOS-es vagy az androidos felületen, és valamivel jobb az egész, mint a natív levelezőben.

Hátrányok: indítás után viszonylag hosszan kell várakozni, amíg frissül az app, ez adatkapcsolattól függően lehet elviselhető vagy bosszantó. Ha hosszú a témája a levélnek, akkor az inboxban rácsúszik a levél szövegére, ami nagyon amatőr hiba. Ha a Google fiókban bekapcsoltuk a kettős beléptetést, akkor nem ajánlatos kilépni az appból, mert a cucc nem fogadja el a Google biztonsági jelszavát, így állandóan sms-eket kapunk a cégtől, hogy beléptessük magunkat az úgymond ismeretlen készüléken. Push-üzeneteket pedig akkor kapunk, ha kifizetjük a 99 centes felárat.

Csak az összehasonlítás kedvéért letöltöttünk egy teljesen ingyenes appot, a G-Mailt, ami gyorsabban frissített, de olyan nyomasztóan rosszul nézett ki (lásd a képernyőfotón jobbra), hogy azonmód le is töröltük. Szóval Google + Windows Phone nem egyenlő szerelem, és jobban jársz, ha a gyári levelezőnél maradsz.

0 Tovább

A legjobb húsvéti appok a gyereknek

Platformtól függetlenül nem könnyű jó húsvéti appokat találni okostelefonra vagy táblagépre: az ünnep álcája mögé bújva egy csomó gyagyi alkalmazást próbálnak rásózni a gyanútlan felhasználókra a fejlesztők. Kikerestük a legjobbakat.

Angry Birds Seasons

A világ legismertebb játékmadarait felvonultató játék speciális kiadásában húsvéti pályákkal is el lehet ütni az időt, ráadásul ingyenes kiadása is létezik a Windows 8-at leszámítva minden fontos platformra.


Miért jó? A Seasons alcímű kiadásban tematikus pályák kaptak helyet, a karácsony, a Halloween és Szent Patrik-nap mellett természetesen a húsvéti témájú sem maradt ki. Ebben egyedi tulajdonsággal rendelkező madarakkal, malacokkal és pályákkal találkozhatunk.

Miért nem jó? A húsvéti pálya már korántsem új, hiszen két éve jelent meg a Seasonshöz, de még így is az egyik legértelmesebb húsvéti játék az összes közül.

Ár: ingyenes (az alapváltozat)

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Link: iPhone, iPad, Android, Windows Phone 

***

Easter Rush

A húsvéti nyuszi nagyon siet, a rohanásban pedig potyognak a tojások a kosarából. A játékosnak ezeket a tojásokat kell elkapdosnia. A munkáját az nehezíti, hogy gombákból, pókhálókból, békákból és egyéb állatokból kialakított, a flippergépeket megszégyenítő pályán zuhannak le a tojások. Ember legyen a talpán, aki mindet össze tudja szedni az ujjával mozgatott apró kosárral. A játék nyuszija egy egészen különleges fajta - lehet tálib - mert a tojások mellett bombák is peregnek a kosárból.


Miért jó? Az Easter Rush megdolgoztatja a játékost, már az első pályák is tartalmaznak kihívást. Egy gyereket valószínűleg órákra le tud kötni. Ráadásul van második része, ami újabb pályákat tartalmaz.

Miért nem jó? Nehéz befogadni, hogy mit keresnek a bombák a húsvéti nyuszinál. Kellett valami a játékba, amit semmiképp nem szabad elkapni, de a bomba a lusta megoldás volt.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

LinkAndroid, iPhoneiPad 

***

Easter Egg Memory Games

Csillagos, koncentrikus körös, szívecskés és virágos színes tojásokat kell összepárosítani ebben a memóriajátékban. Huszonnégy lap van a táblán, de egyszerre csak kettőt nézhet meg a játékos. A lapok pedig csak akkor maradnak felfedve, ha két ugyanolyat fed fel a játékos. A klasszikus kártyás memóriajáték pusztán azzal lett húsvéti, hogy a szokásos szimbólumok helyett most tojásokkal lehet játszani. Ettől persze ugyanúgy szórakoztató marad, mint a többi képes memóriapróba.


Miért jó? Csinos, letisztult, abszolút nem gyerekrajzra emlékeztető tojások vannak a játékban. Egyszerűen jó ránézni a képernyőre.

Miért nem jó? Minden memóriajáték ugyanolyan, aki eggyel játszott, minddel játszott már. A húsvéti kiadással sem sikerült kitalálnia a fejlesztőnek, hogy hogyan lehetne módosítani ezen a régi játékfajtán,

Ár: ingyenes

Platform: Android

Link: Android

Hasonló játék iOS-re: Remember the Eggs

***

Easter Spot the Difference

A nyolcvanas évek képregénymagazinjainak “keresd meg a különbséget a képek között” típusú feladványainak nyomdokain evez ez a húsvéti játék, amelyben tojások és csibék, és más ünnepi motívumok között kell megtalálni a különbséget.


Miért jó? Játék közben nagyon kell koncentrálni, mivel a legtöbb különbség alig észrevehető. A gyerek biztosan kinyújtott nyelvvel fogja keresgélni a képrészleteket, és nyugton lesz közben.

Miért nem jó? Ez a játék sem fogja megreformálni az appok világát, elég elcsépelt alapötletre épül.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

LinkAndroid, iPhone, iPad 

***



0 Tovább

Windows 7-re is megjelent az új Explorer

Bár eredetileg csak a Windows 8-ban volt elérhető, a Microsoft végül Windows 7-hez is kiadta az Internet Explorer 10-es verzióját. Az új verzió négy hónap késéssel érkezett meg a korábbi, ám rendkívül népszerű operációs rendszerhez.

Az Ars Technica technológiai portál híre szerint az IE 10-et a Microsoft opcionális frissítésként terjeszti majd a Windows 7-et használók körében, amelyet a Windows Update-et használva lehet elérni. A Windows 8 már alapból a böngésző tizes kiadását tartalmazza. Ugyanakkor a hírportál szerint a következő hónapokban a Microsoft fontos frissítéssé minősíti majdát a browsert, így az automatikusan feltelepül majd a Windows 7-es gépekre, ha azok alapbeállításait nem változtatták meg.

Míg a Windows 8 esetében az Internet Explorer 10 beépítve tartalmazza az Adobe Flasht, a Windows 7-es kiadásra azonban ezt külön kell telepítenie a felhasználónak.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

Itt a hétvége, ezúttal is ingyenes és olcsó játékokat, appokat és szoftvereket ajánlunk Android, iOS és Windows alá.

Klassz játékok bagóért

Kezdjük a sort a nagyon olcsón megvehető teljes játékokkal. A Steam nevű online áruház kínálatában ezen a hétvégén most két remek PC-s játék is megvásárolható letölthető verzióban.
A nyílt terepen való sportautós száguldást kínáló Test Drive Unlimited 2-t szombat estig negyedáron, öt euróért, vagyis kevesebb mint ezerötszáz forintért lehet megvenni.

A másik kiemelt ajánlat a Borderlands című klassz, barátokkal való kooperatív játékélményt is kínáló Borderlands első részére vonatkozik. A 18 pluszos játék négy külön kiegészítőt is tartalmazó kiadását hétfőig 7,5 euróért, vagyis kétezerkétszáz forintért mérik.

A hét játékdemói

Két demó is megjelent a héten, az Omerta - City of Gangsters-t ugyancsak a Steamről lehet letölteni a bolt kliensének telepítését követően. A játék az 1920-as évek Amerikájába kalauzol, az alkoholtilalom idejére, ahol olasz bevándorlóként minél nagyobb gengszterbirodalom kialakítása a cél. Mivel az Omerta alapvetően egy 3D-s felülnézetes stratégiai játék, elsősorban a taktikázáson van benne a hangsúly, a harcos missziók végrehajtása a régi szerepjátékokhoz hasonlóan körökre osztva zajlik, ami sokak számára biztosan sokat ront az élményen. Ezt leszámítva a vezetői képességeiket tesztelni kívánó játékosoknak érdemes kipróbálniuk az Omertát. 

Link: http://store.steampowered.com/app/208520/

A másik demó a Trucks & Trailers című kamionszimulátoré, amely egy 21 órán át használható próbaverzió, amelyben többek közt parkolási gyakorlatokat hajthatunk végre egy kék kamionnal. Bár a program támogatja az Xbox-vezérlő használatát PC-n, elég idétlenül teszi ezt, a gázadást és a kormányzást is azonos karral lehet elvégezni. Ennek ellenére a játék jól visszaadja az óriási járművekkel való navigálás nehézségét.

Link: http://www.trucks-and-trailers.com/
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/truck___trailers_demo.html


A hét legjobb appjai


Temple Run 2

Indiana Jones kalandor kollégájának küldetése sikerrel járt, megszerezte az aranybálványt, most azonban menekülnie kell az azt őrző óriásgorilla elől - ennyiben össze lehet foglalni Temple Run 2-nek, a Google Play legnépszerűbb játékának a lényegét. A folyamatosan futó figurát a játékos kanyarodásra, ugrásra, és különböző akadályok alatti átcsúszásra veheti rá, a cél, hogy minél hosszabb távolságra meneküljön. A játék jóval hamarabb jelent meg iOS-es készülékekre, ezért arra figyelni kell, hogy még véletlenül se próbáljunk meg vele villogni az iPhone-os ismerősök előtt.

Miért jó? Hiába megnyerhetetlen, hiába zárul kudarccal, a Temple Runra nem lehet igazán haragudni. Ráveszi az embert, hogy még egyszer nekifusson a feladatnak, hiába tudja előre, hogy bele fog halni. Egyszerűen jó játék.

Miért nem jó? A Temple Run 2 ugyan elérhető táblagépekre is, de valójában nem kényelmes rajtuk játszani. A kisebb méretű okostelefonokon természetesebbek az figura irányításához szükséges mozdulatok.

Ár: ingyenes (fizetős tartalmakkal)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2
https://itunes.apple.com/us/app/temple-run-2/id572395608?mt=8

Flow Free: Bridges

Egy másodpercnyi akció sincs a Flow Free: Bridges játékban, mégis képes hosszú tízperceken kereszül lekötni az embert. A logika puzzle-ök százait tartalmazó programban gyakorlatilag csak színes pöttyöket kell összekötni. Egy fontos szabály van: a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A pályákat csak az teszi megoldhatóvá, hogy minden pályán van egy híd, amivel egy kereszteződést mégis létre lehet hozni. Ennek helyét azonban nem a játékos határozza meg, hanem a program.

Miért jó? Nagyon ügyesen, egyszerű feladatokkal húzza be a játék a felhasználót a csíkrajzolgatásba. Aztán a kicsit nehezebb feladatokat már iszonyatosan nehéz feladni. Elgondolkodtató, nincs túlbonyolítva, remek kombináció.

Miért nem jó? Gyakorlatilag csak egy panaszunk van a Bridges játékra: csak álló kijelzőnézet mellett működik. Fekvő kijelzőn valamivel kényelmesebb lenne játszani, de ennyit könnyű elnézni a programnak.

Ár: 0.99 (iOS), ingyenes, de reklámokat jelenít meg (Android)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigduckgames.flowbridges
https://itunes.apple.com/us/app/flow-free-bridges/id569322760?mt=8

PubHunter

Januárban jelent meg, ám mostanra javították ki a hibák nagy részét a PubHunter nevű magyar kocsmakereső alkalmazásban. A szoftver számos paraméter szerint tud szórakozóhelyet ajánlani, még egy olyan helyet is sikerült vele megtalálnunk, ami rendelkezik rexasztallal. Elvben arra is képes, hogy éjszaka segítsen taxit keresni, ám ez a tesztelésre használt eszközünkön nem működött. A program bulikat, koncerteket is tud ajánlani, ami hasznossá teheti péntek esténként. Egyszerűbb egy appban szétnézni, mint az összes szórakozóhely Facebook oldalán megkeresni, hogy mi az ajánlat arra az estére.

Miért jó? Az app egészen jó adatbázissal rendelkezik. Ráadásul nem csak azt tudja, hogy meddig van nyitva az adott kocsma vagy milyen számon kell asztalt foglalni, hanem azt is, mennyibe kerül a legolcsóbb sör. Egyetemistabarát.

Miért nem jó? A PubHunter félkész alkalmazás látszatát kelti. Nem működik még minden, és néhány nézetben még csak a tesztadatok látszanak - más okot el nem tudunk képzelni, hogy a program februárban a 2013-mas Balaton Soundot ajánlja a következő jó partinak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: http://itunes.apple.com/app/id537624871
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.delightsolutions.pubhunter


Powers of Minus Ten: Bone

IOS-re korlátozott ideig ingyen lehet letölteni a számos díjat megnyerő Powers of Minus Ten nevű tudományos oktatójáték emberi csontrendszert bemutató applikációját. Androidra, PC-re, és Macre e sorok írásakor csak a sejtek világába kalauzoló, teljes fizetős változat érhető el, ezért az iPhone/iPad-tulajdonosoknak is fizetniük kell.

Miért jó? A Bone alcímű applikáció egy nagyon látványos oktatóprogram, amely az emberi csontok felépítését mutatja be. Indításakor egy ép kézfejet láthatunk, de átkapcsolható egy törött ujjúra is a vizsgálandó virtuális végtag. Az oldalt lévő csúszka segítségével egyre mélyebbre zoomolhatunk a csontozaton. Kezdetben csak a csont külső felületét lehet vizsgálni, majd a program bejut a szivacsos állománnyal körülvett csontvelőbe is, ahol meg lehet tekinteni a vérsejtek haladását. A nagyítás a sejteket kitöltő citoplazma szintjéig működik, ahol többek közt a parányi hírvivő RNS-molekulákat is ujjal lehet böködni.

Miért nem jó? Androidra az ingyenes verzió még nem érhető el, csak a sejtek és a genetika világába kalauzoló változat, ami párszáz forintba kerül, és egyik sem tud magyarul. Egyébként iOS-re is ennyit kóstál a teljes verzió. Ha a virtuális csontokba hatolva a képernyő forogni kezdene, a készüléket kell megfelelő irányba dönteni, de a gyorsulásmérő által vezérlés a kérdőjel menüből ki is kapcsolható.

Ár: korlátozott ideig ingyenes (van fizetős verzió)
Platform: iOS 5, Android, Windows, Mac
Link: http://powersofminusten.com/
https://itunes.apple.com/us/app/id591722396

A hét letölthető szoftvere

LibreOffice 4.0

Megjelent a Microsoft Office legnagyobb ingyenes riválisának új kiadása, új funkciókkal. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt is tartalmazó csomag minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? A LibreOffice-szal meg lehet nyitni a Microsoft Office-ával készült dokumentumokat, és teljesen ingyenes. Bár a megnyitott fájlok nem mindig teljesen azonosak az eredetivel, a négyes verzióban sokat javítottak a kompatibilitáson.
Miért nem jó? A LibreOffice kezelőfelülete kevésbé intuitív, mint a fizetős Microsoft szoftveré, frissítéséhez pedig mindig fel kell telepíteni a teljes programcsomagot.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Linux, Mac
Link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/libreoffice_4.0.html
http://www.libreoffice.hu


Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Fessen és rajzoljon tableten ingyen!

A képregények olvasgatása mellett a táblagépek különösen alkalmasak rajzolós, festős, kiszínezős programok használatára. Nem csak gyerekjátékok, de professzionális célú művészeti szoftvereket is letölthet bárki iOS-re, Androidra és Windows 8-ra. Ezeknek a legjavát gyűjtöttük össze.

Fresh Paint

Ki ne ismerné a Microsoft Paintet, ami már évtizedek óta a Windows része? A butácska szoftver mostanra felnőtt korú lett, a Windows 8 alá ingyenesen le lehet tölteni. Mivel a Fresh Paint egy applikáció, csak Windows 8 és Windows RT rendszerek alatt működőképes, régebbi Windows alatt nem.

Miért jó? A Paint új változatával úgy lehet festegetni, hogy semmi sem lesz maszatos. A jobb felső sarokból az ujj húzásával, vagy az egér jobb gombjával előcsalogatható palettára gyakorlatilag bármilyen színt be lehet tölteni, a különböző vastagságú ecsetek közül pedig a felső menüből lehet válogatni. A leglátványosabb lehetőség, hogy a paletta közepén a virtuális festék színeiből ujjal is ki lehet keverni a kívánt színeket. A képernyő aljáról menüből előhívható ventilátorikonnal egy-egy festékréteget lehet megszárítani, így ha ugyanarra felületre akarunk festeni, a színek nem fognak összefolyni. A Fresh Paintbe kiszínezhető ábrák is betölthetők, így a gyerekek kedvence lehet, a különböző virtuális papírtípusokon a festék élethűen viselkedik, a lehető legjobban megközelítve a valódi festés élményét.

Miért nem jó? A Fresh Paint csak nevében hasonlít a Windowsból ismert elődjére, valójában egy jóval bonyolultabb, művészi alkotások elkészítésére alkalmas program, nem alkalmas olyan feladatokra, mint elődje: például arra, hogy egy feliratot írjunk vele egy képre.

Ár: ingyenes
Platform: Windows 8, Windows RT
Link: http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/fresh-paint/1926e0a0-5e41-48e1-ba68-be35f2266a03


Sketchbook Express

Az Autodesk Sketchbook nevű, professzionális digitális rajzoló és festőszoftverét érintőceruzás és táblagépes használatra tervezték. Az Express nevű ingyenes változata nem tartalmaz minden funkciót, de még így is az egyik legjobb szoftver a vizuális művészek számára, amely minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? Az appban sokféle virtuális ecset, ceruza és egyéb íróeszköz áll rendelkezésre, amelyek egyedi tulajdonságait is lehet állítani. Az Express változatban is lehetséges rétegeket alkalmazni a rajzok, festmények elkészítéséhez, amelyek átlátszósága állítható. Külön eszköz teszi lehetővé a látványos, szimmetrikus ábrák elkészítését

Miért nem jó? Bár a program ingyenes, ha valaki több ecsetet szeretne, külön csomagként meg kell vennie azokat, vagy megvenni a négy-öt euróba kerülő Pro változatot.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Windows 8, Windows RT, Android
Link: https://itunes.apple.com/us/app/sketchbook-express/id410871280?mt=8
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/sketchbook-express/95d1acfb-4d64-487a-9e20-8d6f6d41cb54
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adsk.sketchbookhdexpress&feature=search_result


Coloring City

A táblagépekre rengeteg kiszínezős app érhető el, ezek jelentős része azonban rettenetes minőséget képvisel, nehéz köztük igazán jót találni.

Miért jó? A Coloring City kétségkívül a legaranyosabb a színezőprogramok közül: egy színtelen város kiemelt épületeinek belsejében történő eseményeket kell kiszínezni benne. A kezelés nincs túlbonyolítva, a képernyő alján lévő filctollak közül kell rábökni a megfelelőre.

Miért nem jó? Sajnos sem a képekbe való zoomolást, sem pedig a filctollak vastagságának állítását nem engedi a program, ami eléggé megnehezíti az ujjal való színezést, mivel az ujjbegyeknél jóval vékonyabb vonalakat lehet csak húzni. Ha a gyerek nem boldogul vele, érdemes neki letölteni az ingyenes My Coloring Book appot, abban zoomolni is lehet, és a kép teljes részei kiszínezhetők egyetlen ujjbökéssel. https://itunes.apple.com/hu/app/my-coloring-book-free/id378761846?mt=8

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hintsolutions.perm&hl=en
https://itunes.apple.com/hu/app/coloring-city/id503255968?mt=8

Infinite Painter

A táblagép nem csak vázlatrajzolásra, pingálásra és az unalmas meetingek alatti firkálásra jó. Az Infinite Paint program bebizonyítja, hogy akár grafikusok által is használható, profi rajzeszközt is lehet írni tabletre.

Miért jó? Nehéz olyan eszközt, rajztechnikát találni, amit a program nem támogat. A változatos tollak, ecsetek, ceruzák mellett van benne szimmetrikus rajzolási mód, ami tükröz minden ceruzavonás. Össze lehet maszatolni színeket, alkalmas fotó retusálásra, még több rajzolási réteget is kezel. Nem egyszerűen okos program, profi.

Miért nem jó? Az Infinite Paint programozói nagyon igyekeztek olyan felületet tervezni, ami nem akadályozza a rajzolgató felhasználót. Annyira jól sikerült ez, hogy a legtöbb funkció csak két-három tappintással érhető el.

Ár: ingyenes, 1068 forint
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brakefield.painterfull

Finger Colors

Pingálásra való, nagyon egyszerű, mégis jó rajzprogramot nem könnyű találni Androidra. A Finger Colors pont annyit nyújt, amennyit a neve ígér, egy olyan funkciója sincs, amit egy fehér lappal és temperába mártott ujjal meg ne tudnánk csinálni.

Miért jó? Összesen három ikonból (átlátszóság, vonalvastagság, szín) áll a program kezelőfelülete. Nincsenek különböző ecsetek, ceruzák, viszont az önfeledt rajzolgatáshoz ennyi elég is. A Finger Colors gyors skiccelésre és ihletett, hosszú mázolásra egyaránt alkalmas. A szoftver menüjében le lehet menteni és rögtön tovább is lehet küldeni az alkotásokat, ha ezt jól beállítjuk, egy tappintással megkaphatjuk a legfrissebb rajzokat.

Miért nem jó? A Finger Colors néha túlzásba viszi az egyszerűséget. Sokat javítana a programon, ha lehetne fekvő módban is rajzolni, illetve ha az elhibázott vonalakat egyszerűen ki lehetne radírozni.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=panama.android.fingercolors

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Amire a táblagép a legjobb


Ön szerint mi az a feladat, amire egy notebook kevéssé, egy táblagép viszont mindennél jobban alkalmas? Hát a képregények olvasása! Tableten csaknem ugyanolyan élmény olvasni a füzetek digitális változatait, mintha újra a Batmant, a Kockást, vagy a Rózsaszín Párducot tartaná a kezében. Megmutatjuk, milyen appokra van szüksége ehhez.

Ha van tartalom, aminek az olvasgatására a táblagépet kitalálták, akkor a képregény az. Esetleg még a színes digitális magazin. A nagy felbontású, jó minőségű kijelzőkön pompásan néznek ki az újabb rajzok, a rajongók által beszkennelt régebbi képregények pedig megőrzik pöttyös retró küllemüket. Az egyujjas lapozás és a kétujjas zoomolás pedig még a füzetes verziónál is kényelmesebben olvashatóvá teszi a történeteket, az apró képkockák bármikor teljes képernyőre nagyíthatók, olvasás során pedig nem gyűrődik és maszatolódik a füzet.

Honnan lehet ingyenes képregényeket letölteni?

Egy sor magyar rajongói oldalról és fórumról, de például a Marvel és a DC Comics oldalairól is le lehet tölteni ingyenes és fizetős füzeteket. A legnagyobb, főként amerikai kiadók képregényeit a ComiXology nevű Androidra, iOS-re, és Windows 8-ra is elérhető applikációból egy kattintással meg lehet vásárolni. Itt öt-hatszáz forintot kérnek egy-egy füzetért, ezért az árért cserébe csúcsminőségű kiadványokat kap a vásárló, nem beszkennelt, maszatos rajzok várják. A legális boltban lehetőség van teljes történetszálak megvásárlására is, az ingyenes ajánlószámoknak köszönhetően pedig remek sztorikba lehet betekintést nyerni - persze komoly hátrány, hogy csak angol nyelven.

Pikpakk olvashat Androidon

Az androidos táblagépeken pofonegyszerű képregényt olvasni: a feladattal a legolcsóbb modellek is gond nélkül elboldogulnak. A Google szoftverét futtató készülékek tulajdonosainak nem kell vesződniük semmilyen extra szoftverrel, egyszerűen át kell másolniuk a számítógépről a képregények fájljait. Ezt a feladatot is tovább lehet egyszerűsíteni, ha a beszerzünk egy wifis fájlküldő appot és a számítógép böngészőjén keresztül töltjük fel a füzeteket a táblagépre. Hálózati megosztást is lehet aktiválni a képregényeket tartalmazó mappára, ez esetben például az ES File Explorer nevű ingyenes appal lehet drótok nélkül másolni a tablet és a PC között.

A primitivitásig dísztelen, ám tökéletesen működik a Comics Reader

A kicsi, és lényegében ismeretlen Comics Reader tökéletesen birkózott meg a tesztelésre használt fájlokkal. Az ingyenes program szinte semmit nem tud: nincs benne nagyító, nem igazán tud kényelmesen zoomolni, minden funkcióért a menüt kell megnyitni. Viszont mivel a képregények nagy része pont jól olvasható a tablet 10 hüvelykes képátlójú kijelzőjén, ezeknek a hiánya egy ideig nem is tűnik fel.

Gyorslapozó, polc nézet és más extrák is vannak a Komikban

A folyamatos zoomolást igénylő képregényekhez szükség van a tableten egy másik olvasóra is. Erre a célra a lényegesen okosabb, és valamivel lassabban működő Komik Reader programot ajánljuk. Ez már kínál előnézeti képet, gyorslapozást, tud kicsinyíteni és nagyítani, ráadásul még könyvjelzőket is kezel. Ez a program is ingyenes, bár létezik egy 440 forintba kerülő támogatói verziója is. Általában érdemes figyelni arra, hogy melyik alkalmazást hányan töltötték le, de a képregényolvasóknál félrevisznek a mérőszámok. Az A Comic Viewer nevű program még a legvékonyabb füzetet sem volt hajlandó megnyitni a táblagépen, helyette folyamatosan memóriaproblémákra hivatkozott, pedig az értékelések alapján ennek kellett volna a legjobbnak lennie.

Az iPad is feltankolható képregényekkel

Az Apple táblagépére alapesetben nem lehet csak úgy fájlokat másolni, mint az Androidra, csak az iTunes kliensprogramon keresztül lehet szinkronizálni a fájlokat. Szerencsére ennek kijátszására is van egyszerű megoldás: a FileExplorer nevű ingyenes app segítségével wifin keresztül hozzáférhetünk a PC-ről megosztott mappákhoz, így akár a letöltött képregényekhez is.

A Comic Flow felületére semmi panasz nem lehet

Ezek megnyitására nekünk két program vált be, a ComicFlow és a MagicReader: az előbbivel a szabványos képregényfájlokat és PDF dokumentumokat lehet megnyitni, míg az utóbbi  az egyszerű képfájlokként elérhető képregényekkel is elboldogul. Mindkét appban bele leheta képkockákba zoomolni, de a ComicFlowban ez a művelet praktikusabban elvégezhető.

Rejtő Jenő művei már eltűntek a Könyv-tár kiadványai közül, de a Kockás képregény és a Delfin-könyvek maradtak

A legális magyar tartalmakra vágyók a Könyv-tár nevű appot vehetik meg 800 forint körüli összegért: ebből ingyen le lehet letölteni a Kockás képregénymagazin összes számát, továbbá Delfin könyveket és egyéb irodalmi alkotásokat is, bár ez utóbbiak között már fizetősek is vannak. A program lapozófelülete könnyen használható, bár az nem túl praktikus, hogy nem lehet teljes képernyős módra váltani benne.

Windows 8 alatt trükközni kell a képregényekért

Aki Windows 8 alatt szeretne képregényeket olvasni, annak trükköznie kell, mert az Áruház magyar kínálatában még nem érhetők el ilyen appok. Ehhez a Vezérlőpulton az Óra, nyelv és terület pontban kell a régiótl Magyarországról az Egyesült Államokra kell átállítani. Ezután az Áruház beállításai között kell a “Legyen egyszerűbb...” kezdetű opció elől kivenni a pipát, így az amerikai alkalmazások is letölthetővé válnak.

A Comix felülete elég barátságos


A nehezen átnyálazható kínálatból a Comix és a Comic Book Reader nevű ingyenes appok bizonyultak a leghasználhatóbbaknak, mindkettőben kényelmes a lapozás és a zoomolás is, és a letöltött képregényekből jól áttekinthető gyűjteményt is tudnak generálni. Windows 8 esetében a képregények eszközre töltése nem nehéz, hiszen az ezt futtató táblagépekbe pendrive-ot is lehet dugni, de a rendszer alól a hálózati megosztások is elérhetők a wifis másoláshoz külön program nélkül is.

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Már jövőre megérkezhet az új Windows

Blue kódnéven készül a Windows 8 utódja, amely már jövőre megjelenhet. Premierjét követően az Apple-höz hasonlóan a Microsoft is éves frissítési ciklusra vált a cégtől származó belső információk szerint.

A The Verge című amerikai technológiai hírportál belső forrásból származó információi szerint már a jövő év közepén megjelenhet a Windows 8 egyelőre Blue kódnéven emlegetett utódja.

A Blue első kiadása valószínűleg egy legális Windows 8 rendszerekre telepíthető, új funkciókat tartalmazó frissítés lesz, amelyet vagy teljesen ingyen, vagy rendkívül olcsón fog kínálni a Microsoft.

Évente okosabb lesz a Windows

A Windows Blue bevezetésével a szoftvercég szakít korábbi gyakorlatával, amelynek lényege az volt, hogy a cég néhány évente rukkol elő egy-egy újabb Windowszal. Hasonló stratégiát alkalmaz az Apple is, amely korábban kétévente frissítette Mac OS X nevű operációs rendszerét, annak legújabb kiadására azonban már csak egy évet kellett várnia a felhasználóknak.

Ez azért szerencsés, mert ha nem teljesen új rendszerként kell kommunikálni egy rendszert, akkor nem okoz csalódást a felhasználóknak a forradalmi újítások hiánya. A Windows Blue tudása a tervek szerint évente frissül majd úgy funkciókkal, ha a The Verge információi helyesek, így a rendszer versenyképesebb maradhat a rivális Apple termékkel.

Az is valószínűsíthető, hogy az új számítógépeket mindig automatikusan a legújabb Windows-kiadással kerülnek majd a boltokba - hasonló gyakorlatot alkalmaz az Apple is, amelynek szoftverfrissítései általában a néhány generációval korábbi gépekre is olcsón megvásárolhatók.

1 Tovább

Már csak 496 napig él a Windows XP

496 nap múlva véget ér a Windows XP mindennemű támogatása - új javítások híján - veszélyes lesz a magyar netezők körében még mindig a legnépszerűbbnek számító rendszerről internetezni.

A Microsoft hivatalos terméktámogatási oldalán lévő információk szerint 2014 áprilisában végleg megszűnik a Windows XP terméktámogatása - hívta fel a figyelmet a ComputerWorld amerikai technológiai magazin.

A 2001-ben megjelent operációs rendszer teljes körú (általános) támogatása már három évvel ezelőtt megszűnt. Ez azt jelenti, hogy semmilyen új funkciót, javítócsomagot nem készítettek már a szoftverhez, a kritikus hibáit azonban a Microsoft már csak 496 napig fogja javítani. Ezt követően azonban már semmilyen javítás nem készül majd az XP-hez, ha a szoftvercég tartja magát terveihez.

Itthon még az XP a legnépszerűbb

Eredetileg az XP támogatása már évekkel korábban teljesen megszűnt volna, de a szoftver népszerűsége - és utódja, a Vista sikertelensége - miatt a támogatását a szokásos időszak mintegy két és félszeresére terjesztette ki a cég.

Jelenleg a Windows XP számít a legnépszerűbb operációs rendszernek a magyar internetezők körében:  a Rankings.hu statisztikái szerint a felhasználók 44,93 százaléka használja ezt a rendszert, bár a Windows 7 a 44,02 százalékos részarányával csaknem ugyanennyi felhasználóval bír.  Világszerte a Windows XP-t használók száma már alacsonyabb, 21 százalék körüli, a Windows 7 jócskán megelőzi, 41 százalék körüli részesedésével.

Bár az elkövetkező hetvenegy hétben valószínűleg sok XP-s gép tönkremegy, vagy újra cserélik, sok helyen, főként szegény országokban ezek a rendszerek is használatban maradnak. Az új javítások híján pedig a Windows XP-s számítógépeken való internetezés még biztonsági szoftverek birtokában is veszélyessé válik, mivel a befoltozatlan biztonsági réseken keresztül a legkülönbözőbb kártevők juthatnak a rendszerre.

Meddig élnek az újabb Windowsok?

A Microsoft honlapján lévő információk szerint a Windows Vistát használóknak még 1595 napjuk van arra, hogy más szoftverre váltsanak, azt az operációs rendszert ugyanis 2017. áprilisáig támogatja a cég.

A Windows 7-hez még 2603 napig, egészen 2020. január közepéig készülni fognak frissítések. Az október végén megjelent Windows 8 különböző verzióit 2023. januárjának közepéig, vagyis még 3695 napon át lehet biztonságosan használni.

Ugyanakkor a táblagépekre szánt, csak  applikációk futtatására képes Windows RT nevű verziót csak 2017. áprilisának közepéig, vagyis kevesebb mint négy és fél évig (mostantól számítva 1595 napig) fogja támogatni a cég.

0 Tovább

Így érheted el a rejtett Windows 8 appokat

Megjelent a Windows 8, teljessé vált az appboltok köre: már nem csak Androidra, iOS-re, de Windowsra is lehet alkalmazásokat telepíteni. Az elkövetkezendő évek bizonyosan az applikációkról szólnak majd, így az újrainduló Letöltendő blog fókuszába is ezek a platformok kerülnek. Első körben a Windows 8-at használóknak szeretnénk segíteni egy apró kis trükkel.

Nem hemzsegnek a játékok a magyar Áruházban

Bár a Windows 8 már csaknem egy hónapja megjelent, de a magyar felhasználók számára mindössze néhány tucat applikáció érhető el az új szoftverrel párhuzamosan debütált Windows Áruházban. Hiába az új, érintőképernyős felület, ha nem lehet mivel használni. Szerencsére egyszerűen kibővíthető az elérhető appok köre, bár csak külföldi fejlesztésű alkalmazásokkal, de ezek között is van rengeteg ingyenes, illetve olcsó példány.

Az amerikai bolt viszont tele van velük

Ehhez nem kell mást tenni, mint megnyitni a Vezérlőpultot, ott pedig kiválasztani az Óra, Nyelv, Terület almenüt. Azon belül a Hely módosítása, valamint a Dátum-, idő, és számformátumok módosítása pontban kell megadni az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, vagy bármely olyan ország nevét, amelynek alkalmazásboltját el akarjuk érni. Mi az előbbi kettővel próbáltuk a megoldást, és az olyan lokális szolgáltatások, mint például a Hulu és Netflix filmes oldalak, minden más appot gond nélkül telepíteni tudtunk a magyar gépre is.

A Vezérlőpult rejti a titok nyitját

Ez azt jelenti, hogy a korábbi néhány helyett ingyenes, és néhány dolláros játékok és más appok százai jelentek meg a listán, még ha ezek nem is magyar nyelvűek. Egyelőre kizárólag ezzel a módszerrel lehet elérni a Paint rajzolóprogram új generációját, az érintésre is felkészített Fresh Paintet. Ha újból magyar appokat akarunk böngészni, a fenti menükben egyszerűen vissza kell állítani Magyarországot, a már feltelepített appok ekkor is megmaradnak.

4 Tovább

Pluszpénzért a Windows is jó lesz

Meglepő szolgáltatást vezetett be amerikai üzleteiben és a Microsoft: száz dollár, vagyis nagyjából huszonháromezer forintnak megfelelő díj ellenében tökéletesen beállított Windows 7-t telepít az ügyfél számítógépére.

Az így megvett operációs rendszerek a cég szerint tökéletesen vannak beállítva, és nem tartalmaznak semmilyen próbaverziós szoftvert, vagy promóciókra mutató felesleges ikonokat, amelyek egy újonnan vásárolt PC-n sok esetben megtalálhatók.

Próbaverziók teszik olcsóbbá, de gagyibbá is a PC-t

Míg az Apple számítógépei sosem tartalmaznak semmilyen felesleges ikont vagy programot, az eredeti Windowszal megvett PC-k esetében sokszor ez a helyzet.

Az alapvető munkához szükségtelen segédprogramokkal, néhány hónap alatt lejáró biztonsági szoftverekkel azért szokták ellátni az új számítógépeket a gyártók, mert ezek fejlesztőitől pénzt kaphatnak, amellyel csökkenthetik termékük árát, vagy például olcsóbban kínálhatják hozzá a legális Windowst. A szükségtelen programok azonban sokszor felesleges ikonokkal lepik el az Asztalt, de akár a rendszerindulást is lassíthatják

Szemét nélküli Windowst ad a Microsoft

Új szolgáltatása keretében a Microsoft minden ilyen zavaró programtól mentes rendszer telepítését vállalja. Bár alapesetben az így megrendelt Windows 7-et a cég saját Live-segédprogramjaival, a Security Essentials víruskeresővel, és az Office irodai programcsomag reklámokkal megtámogatott alapverziójával is ellátják, ha az ügyfél jelzi a megrendeléskor, ezek a programok sem kerülnek fel a gépre, és a cég szervizesei akár rivális gyártók termékeit, például Chrome böngészőt és iTunes médialejátszót is telepítenek a rendszerre.

Eezen felül a cég munkatársai az összes fontos rendszerparamétert, például laptop esetében az akkumulátor, a hangkártya és az érintőpad beállításait is optimálisan konfigurálják.

Walt Mossberg, a Wall Street Journal szakújságírójának tesztjein a profik által telepített "Signature" márkanévvel ellátott rendszerek jól szerepeltek, az általa kipróbált noteszgépek mindegyike gyorsabban indult a gyártók által telepített verzióknál. Bár a különbség sokszor csak minimális volt, a zavaró ikonok és szükségtelen programok nélkül így is kényelmesebb volt dolgozni a redmondi beállításokkal telepített rendszereken.

Itthon ingyen megcsinálják a Windowst

A Microsoft Magyarországtól megtudtuk, hogy a cég Westend City Centerben lévő magyar márkaboltjában ingyen is vállalják az oda bevitt számítógépek legális Windows operációs rendszerének rendbehozatalát. Ehhez azonban előzetesen időpontot kell kérni az üzlettől telefonon vagy a honlapon keresztül.

Az új PC-kre telepített idegesítő próbaverzióktól való megszabaduláshoz a Letöltendő blog a PC Decrapifier nevű szoftvert ajánlja.

6 Tovább

Windows 8: na de kitől is lopott a Microsoft?

Most, hogy a Microsoft fellebbentette a fátylat a készülőben levő Windows 8 lapozgatós, csempeikonos felületéről, megindult a találgatás, mégis kitől lopták az ötletet. Az össznépi játékhoz én is hozzáteszem a saját gyanúimat.

Szögezzük le az elején, eszméletlenül gáznak tartom, hogy a Microsoft ilyen pofátlanul nyúlja az Apple-t. Aki nem látja, hogy az ikonokkal teli képernyők közti lapozgatás, az örök teljes képernyős mód az iOS-ből származik, annak magam biggyesztem az orrára a szemüveget.


Többszínű borítóval lehet majd kapni a Win8-as eszközöket

Ez még csak nem is lenne gond, hiszen az Apple maga is lop időnként. Aki meg egy több millió dollár bevétellel rendelkező cég jószágait sajnálja egy másiktól... ne menjünk bele. A gondot az jelenti, hogy nem csak az iOS-ből ismerős, mert az Apple már bemutatta az egész lapozgatós hóbelevancot egy új név alatt: ez az OS X Lion.


Lion: a Windows 8 egy internetre kiszivárgott korai bétája (figyeljük meg a snap hiányát)

A Windows 8 egyetlen szerencséje, hogy az androidosság vádját nem lehet ráhúzni. Minden gépen körülbelül ugyanúgy fog kinézi, aki nem lép egyszerre egyénieskedni próbál, annak a MS rácsap a kezére. A cégnek, érthető módon, elege van a sok összelegózott vacakból. Felhasználói élmény meg egyenkülső lesz itt, nem más.

Az örömtől az ember szinte hajlamos elfelejteni, hogy az egész Windows 8 valójában egy piszoknagy Blackberry Playbook nyúlás. Az ügyes ujjas gesztusnavigációt a Research In Motion hozta el a tabletekre - meg persze a Palm HP ígéri évek óta, de sose adják ki a kütyüjüket. Az ügyesen váltott ablakok, alulról, oldalról csinosan beúszó menük, szoftverválasztók egyértelműen a QNX alapú Playbook rendszerből származnak. Talán még az átütött motorszámot is meg lehet találni valahol. Nyomozó, kérem tartóztassa le.


Még Steve Ballmer sem lenne képes rezzenéstelen arccal letagadni a hasonlóságot

És ezzel majdnem a végére értünk, csak egy bűnügy maradt. Már a Windows 7 snap funkciói - ezzel lehet egy egérmozdulattal fél képernyőre kicsinyíteni egy ablakot - is gyanúsak voltak, a mostani bemutató azonban egyértelművé tette, hogy a Microsoft mérnökei át-átlestek a szomszéd dolgozatára. Az egymás mellé dokkolható, a képernyőt teljesen kitöltő programrendezési mód egyértelműen az egérgyűlölő linuxosok kedvenc felületkezelőjéből, a Ratpoison-ből származik.


A szabad szoftver azt jelenti, hogy szabad belőle ötleteket átvenni

És akkor nem emlegettem fel, hogy a tilingnak - azaz csempézésnek - nevezett módszert a számítástechnika történetének legtöbbször lenyúlt csapata, a Xerox PARC találta ki. Mint ahogy minden mást is, a grafikus felhasználói felülettől a WYSIWYG szövegszerkesztésen keresztül a hálózati csatlakozásig. Bűnbanda ez az IT, én mondom.

0 Tovább

Jelzi a Windows, ha eső lesz

Az Into Windows blogon találtunk egy remek ingyenes időjárásjelentő programot: a Forecaster (letöltés a jobb felső sarokban) csupán néhány megabájt, telepítést sem igényel, de be lehet állítani, hogy automatikusan elinduljon. Alapesetben a program a Windows Tálcán bújik meg, s csak akkor bukkan fel automatikusan miniablaka, ha adatbázisa szerint a kiválasztott városban időjárásváltozás várható.

Ikonja mindig az aktuális állapotnak megfelelő, például napot vagy esőcseppeket, felhőt formáz, így elég ránézni a monitorra ahhoz, hogy lássuk, milyen idő várható. Az ikonra kattintva hívható elő a fent is látható részletes, több napos előrejelzés.

3 Tovább

Jövőre érkezik a Windows 8

Steve Ballmer végre elárulta, hogy mikor jelenik meg a Windows 8: 2012-ben lesz elérhető az új rendszer a PC-k mellett táblaszámítógépeken és univerzális felépítésének köszönhetően egyéb ketyeréken is. A Techbázis cikkében elolvashatja, milyen funkciói ismertek eddig a Windows 7-et felváltó operációs rendszernek.

0 Tovább

Gyönyörű műholdképes témacsomag Windows 7-hez

Szinte megunhatatlan Windows 7-es témacsomagra bukkantunk az Instant Fundason: a Microsoft honlapjáról lehet letölteni a Bing Maps Aerial Images nevű gyűjteményt, ami látványos műholdképeket varázsol a Windows hátterébe. A szokásos hátterekkel ellentétben ezt a csomagot úgy készítették el, hogy frissíteni is képes magát egy RSS-hírcsoporton keresztül, így mindig új felvételeket helyez a monitorra.

0 Tovább

Látványos Mortal Kombat-témacsomag Windows 7-hez

Nemrég jelent meg a Mortal Kombat legújabb, látványos grafikájú része, a VikiTech oldaláról a játékhoz kapcsolódó pazar háttérképeket és ikonokat tartalmazó ingyen témacsomagot lehet letölteni.


A témacsomag több mint húsz hátteret tartalmaz, ezenkívül a legfontosabb rendszerikonokat Scorpiont helyezi el.

2 Tovább

XP-n nem futtatható a nyugdíjas Windows halálórája

Bizarr ötlettel rukkolt elő a Microsoft: egy olyan widgetet adott ki, ami mindig megmutatja, hogy a Windows XP életciklusából még hány nap van hátra. E sorok írásakor még 1069 napot mutat a számláló: ez azt jelenti, hogy 2014-ig tart a támogatás, ezt követően már semmilyen kritikus biztonsági javítás nem jelenik meg.

A widgetet valószínűleg a vállalati it-sek rémisztgetésére találták ki, de az benne a legmegdöbbentőbb, hogy magán a Windows XP-n nem is lehet használni, hiszen ahhoz még nem készültek gadgetek, csak Windows Vistán és 7-en futtatható, ehhez viszont még az operációs rendszer eredetiségét is igazolni kell.

Innen lehet letölteni a widgetet

0 Tovább

Újabb óra-widget Windows alá

A HTC Metro Widget letöltése

 

Korábban már ajánlottuk letöltésre a HTC mobilcég Windows 7 és Vista operációs rendszerekhez elérhető ingyenes widgetjét, ezúttal egy új, a Windows Phone 7 mobilszoftver felépítését utánzó remek kiegészítőre bukkantunk. A miniprogramot nagyon praktikus használni, hiszen mutatja az időt, a dátumot és az aktuális időjárást, mindezt egyetleg közös felületen.

Eközben szerencsére a HTC androidos készülékeiről ismert órát Windowsra elhozó widgetet is fejlesztik, ez látványos - és kikapcsolható - animációkkal jelzi az aktuális időjárást.

0 Tovább

Safety Scanner: újabb ingyenes víruskereső a Microsofttól

A Security Essentials nevű, ingyenesen letölthető víruskereső szoftvere mellett újabbvírusvédelmi alkalmazást adott ki a Microsoft. A Microsoft Safety Scanner nevű, hetven megabájtos programot a cég honlapjáról lehet letölteni, és telepítést  nélkül, azonnal indítható.


Míg a Security Essentials a számítógép folyamatos védelmét biztosítja, a Safety Scannert arra lehet használni, hogy leellenőrizzük egy furcsán viselkedő, vagy nem megbízható forrásból származó PC-t, hogy az nem tartalmaz-e kártevőket.

Magyar nyelvű menüvel rendelkezik, és akár feltelepített víruskereső mellett is alkalmas ellenőrzésre, nem fogja megzavarni annak működését a Microsoft szerint. A programot nem nehéz használni, mindössze három menüpontból lehet választani startját követően: gyors, teljes, és testre szabott ellenőrzést lehet végrehajtani. A honlapon nem szerepel erre vonatkozó információ, de a szoftvert Windows XP és újabb rendszerekhez lehet letölteni 32 és 64 bites verzióban.

A szoftver oldalán lévő tájékoztató szerint a Safety Scan letöltés után tíz napig használható, és kártevőadatbázisát sem lehet frissíteni: ha ezt követően újból használni szeretnénk, újból le kell tölteni innen az aktuális verziót.

0 Tovább
«
123

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek