Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Letölthető a Windows 8 háttérképe

A Windows 8 ugyan még csak korai tesztfázisban létezik, a ZDNettől le lehet tölteni azt a háttérképet, amely ebből származik. A készülő Windows 8-at egyelőre csak a Microsoft gyártópartnerei tesztelhetik, széles körben még nem hozzáférhető, mivel korántsem előrehaladott állapotú a fejlesztése.

0 Tovább

Ma van a backupolás világnapja

Március 31-én tartják a backup, vagyis a biztonsági mentés világnapját, amely saját honlappal is rendelkezik, amely persze leginkább cégek promóciós felületeként szolgál.


Ugyanakkor a backupolás manapság már annyira olcsó, és pofonegyszerű, és jelentős időt spórolhat vele az ember: ha valami elromlana az operációs rendszerben, egyszerűen vissza kell állni egy korábbi verzióra, amikor még minden rendben volt.

A Windows 7 a netbookokra szánt Starter Edition változatán kívül már eleve tartalmaz beépített biztonsági mentő funkciót, amelyet a Biztonsági mentés és visszaállítás néven lehet elérni. Itt érdemes a Lemezkép készítése pontot kiválasztani, ez ugyanis egy pillanatfelvételt készít a teljes rendszerről, nem csupán a fontosabb fájlokat és beállításokat menti le, mint anno az XP rendszervisszaállító funkciója.

Érdemes az adatfájlokat és a rendszerfájlokat külön partíción (meghajtón), elkülönítve tárolni, így egy átlagos Windows-rendszer lemezképe legfeljebb 20 gigabájt helyet igényel. Ez pedig manapság, amikor egy ezer gigabájtos merevlemez húszezer forintba kerül, nem túl nagy ár a kényelemért. A családi fotóknak a Flickren, a Picasán vagy más hasonló online tárhelyen a helyük, hiába írjuk ki ezeket írható DVD-re, azok a lemezek néhány év alatt tönkremennek.

A frissen visszaállított rendszerre mindig fel kell telepíteni a programok legújabb verzióit, hogy megelőzzük a különböző kártevők feltelepülését, ebben a Secunia PSI nevű ingyenes program nagy segítséget nyújt.

0 Tovább

Remek videojátékos háttérképek

 

A Windows Guides gyűjeményében remek háttérképek sorakoznak, melyek mindegyike videojátékokhoz kapcsolódik.  Super Mario, Sonic, Donkey Kong, a GTA és társaik ezen a linken.

1 Tovább

Ilyen volt az internetezés 1998-ban

A Gizmodo hozta le azt a videót, amelyet tizenhárom évvel ezelőtt készített egy fanatikus felhasználó arról, hogy hogyan internetezik Windows 98 alatt. A tízperces videót VHS-szalagról digitalizálta, és töltötte fel a YouTube-ra, a nosztalgia kedvéért mindenkinek érdemes belenéznie.

A kezdőképsorokon a mIRC nevű, ma is létező chatprogram látható, amely jó pár évvel megelőzte Messengert és a Google Talkot, és a kilencvenes években még sokan a mai szemmel nem túl felhasználóbarátnak tűnő programon keresztül kommunikált ismerőseivel. A chat kiváltképp a külföldön élőkkel való kommunikációt tette olcsóvá és egyszerűvé, de belföldön is népszerű volt.

3:40-nél elindult a Netscape Navigator, a kor népszerű böngészője, a Communicator nevű csomag levelezőprogramot is tartalmazott, és elég gyakran összeomlott. Természetesen rettenetes kinézetű weboldalakat nézeget rajta. Vegyük észre a jobb alsó sarokban, a Windows Tálcán megbúvó féltucat segédprogram ikonját is!

5:40-nél láthatjuk a Winampot, a zenelejátszó programot mostanra már sokkal kevesebben használják, mint anno, de még mindig nagyon hasonlít elődjére, és népszerűnek mondható.

8:25 Megszemlélhető a borzalmas, rémes kinézetű, és fapados, régi Media Player.

 

1 Tovább

A legjobb ingyenes zenekonvertáló

Innen töltheti le a Fre:ac-ot

Bár audio-CD-ket mp3 formátumba konvertálni akár a Media Playerrel is lehet, egyéb formátumok közötti átalakításhoz már külön segédprogramot érdemes használni. A mindenféle próbaverziójú és fizetős csodaszoftverek helyett érdemes az egykori BonkEnc, tavaly nyártól azonban Fre:ac néven futó segédprogramot választani.


Az ingyenes, magyar nyelvű menüvel rendelkező program .mp3, .flac, .wma, .ogg, .wma és .wav, illetve .mp4 fájlok közötti átalakításra képes, bármelyik fájltípus közötti oda-vissza. A szoftver kihasználja a többmagos processzorok teljesítményét, és CD-ripperként is funkcionál, online adatbázisból le tudja tölteni a száminformációkat is a lemezekhez.

0 Tovább

Internet Explorer: 1.0-tól 9.0-ig

A Geekosystemen egy remek videót talátunk: a fanatikus Windows-használó Andrew Tait legutóbb azt örökítette meg, ahogy az MS-DOS-tól kindulva egészen a Windows 7-ig frissíti számítógépét. Ezúttal az Internet Explorer történelmét vizsgálta hasonló módon: rövidfilmjében kilenc perc alatt olvasóink is eljuthatnak az első Microsoft-böngészőtől a múlt héten megjelent 9.0-s kiadásig.
A webfejlesztők számára is tartalmaz érdekességet a videó: készítője összes verzión lefuttatta az internetes szabványok támogatásának  tesztjét, hogy megvizsgálja, mennyire helyesen támogatják azokat a browserek - a korai Explorerek ugyanis minden szabványosított technológiát meglehetősen sajátosan értelmeztek.

0 Tovább

Kedd reggeltől letölthető Internet Explorer 9


A Microsoft legújabb böngészőjének végleges változata magyar idő szerint március 15-án kedden hajnalban válik letölthetővé: az új böngésző premierjére már a magyar kiadás is elérhető lesz.
Az új verzió már ugyanolyan áramvonalas kezelőfelülettel bír, mint mondjuk a Chrome, ezáltal minimális helyet foglal el a képernyőről. Működése is gyorsabb elődeinél, azonban a Windows XP-t használók nem tudják majd telepíteni, mert csak Vistára és Windows 7-re jelenik meg 32 és 64 bites kiadásban.

0 Tovább

Reklámokat kell nézni az új Skype-ban

Ilyen lesz a reklám a Skype-ban

Az internettelefonos szoftver üzemeltetői hivatalos blogjukon bejelentették, hogy a Skype windowsos kliensszoftverét használóinak hamarosan reklámokat kell nézniük majd a szolgáltatatás ingyenes használatáért cserébe.


A jókora reklámcsík a program főképernyőjén (Home) jelenik majd meg, és fokozatos tesztelést követően fogják kiterjeszteni a felhasználókra. Doug Bewsher, a Skype marketingigazgatójának bejegyzése szerint a cég hisz abban, hogy ha a hirdetéseket a megfelelő módon tálalják, akkor az ezekből származó bevételek új szolgáltatások kifejlesztésére adnak majd lehetőségét.

Egyelőre a reklámok csak az amerikai, brit és német felhasználók Skype-programjaiban jelennek majd meg, mivel a cég csak ezeken a piacokon foglalkozik majd a hirdetések értékesítésével, így a magyar felhasználóknak egyelőre nem kell majd reklámokat bámulniuk.
Egyelőre nem akarják megbombázni sem a reklámokkal az ingyenes nettelefonálást biztosító szoftver használóit, ezért egy márka promóció egy nap csak egy alkalommal bukkan majd fel.

Noha a Skype marketingese elképzelhetőnek tartja, hogy később a főképernyőn kívül is bevezetnek reklámcsíkokat, azt nem tervezik, hogy a beszélgetések közben felbukkanó, zavaró hirdetéseket építsenek a szoftverbe. A reklámok a tartózkodási hely, nem és kor alapján targetáltak lesznek, de ha a felhasználónak erre igénye van, letilthatja személyes azonosításra nem alkalmas adatainak hirdetési célokra való felhasználását.  Nem a Skype az első cég, amely hirdetésekből termel extra bevételt, például a Microsoft Live Messengerében is megtalálhatóak a beszélgetések ablakaiban apró bannerek.

0 Tovább

Az első képek a Windows 8-ból


Egy kínai technológiai blog publikálta az első képeket a Microsoft következő operációs rendszeréből, a Windows 8-ból, melyeket itt lehet megtekinteni. Eredetiségüket a Microsoft hivatalosan nem erősítette meg.


A képeken csak a Windows 8 állítólagos teljes felületének apró részletei láthatóak, egyelőre semmilyen látványos újdonság nem derül ki belőlük, egyedül a felhőalapú rendszerek integrálására utalnak egyes ikonok.

Ennél érdekesebb információ, hogy a következő Windows tesztelői szerint automatikus rendszervisszaállítási funkcióval is rendelkezik majd, ami nagyon rövid idő alatt képes az első indításkor elérhető alapállapotba visszahozni a rendszert. Ez a művelet a tesztelők számítógépén 2 perc alatt lezajlott, de ők a szokásosnál sokkal izmosabb, nyolcmagos processzort, 24 gigabájt memóriát tartalmazó konfigurációt használtak. Ezen a Windows 8 telepítése (DVD helyett merevlemezről) 8 perc alatt lezajlott.

0 Tovább

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

Ez egy gyöngyszem.

0 Tovább

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

A Microsoft mindig elmondhatta magáról, hogy a kompatibilitás élharcosa. Hosszú sztorik keringtek az interneten arról, hogyan helyeztek el spéci hackeket a Windows frissítésekben, hogy egy-egy népszerű régi szoftver továbbra is működőképes maradjon. A miatt még az XP második javítócsomgja is késett egy keveset.

A legendás kompatibilitást most ki is próbálta a The Rasteri nevű netező. Egy virtuális gépbe feltelepítette a DOS 5.0-t és rá a Windows 1.0-t, majd elkezdte frissíteni a rendszert. A tízperces videó alatt eljutunk a Win 7 egy olyan verziójáig, amin még DosShell és Reversi is van, mert egyik telepítő sem törölte ezeket az ősi programokat. Mi a nosztalgiamenet, ha nem ez?

(via DownloadSquad)

0 Tovább

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja
A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.
Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.
Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.
Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.

A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.

Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.

Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.

Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.


További információk magyarul az SP1-ről a Microsoft honlapján, ezen az oldalon pedig a letölthető telepítőcsomagokat lehet elérni.

0 Tovább

A legjobb óra-widget Windowshoz

A Retro flip-clock gadget letöltése Windows Vista/7 operációs rendszerhez


Remek Windows-minialkalmazásra bukkantunk a Windows Live Gallery-n: felülete az amerikai filmekben látott régi, elektronikus ébresztőórákat idézi. Beállításaiban a külföldön elterjedt 12 órás, és a magyarok számára kényelmesebb 24 órás módba is lehet kapcsolni, méretepedig százalékos érték megadásával elég tág keretek közt szabályozható. Igény szerint másodpercek kijelzésére is alkalmas.

0 Tovább

Giccses Valentin-napi háttérképek

 

Ilyeneket tényleg van ember, aki valóban telepít? Nekünk végülis mindegy, a Windows 7-et használók számára van két ingyen letölthető témacsomagunk: az egyiket a Microsoft honlapjáról, a másikat az IntoWindows.com-ról lehet letölteni. (Ezen a szájton még giccsesebbeket találtunk.) Jó szórakozást kívánunk!

(Azt viszont be kell ismernünk, hogy a Map Your Valentine viszont tényleg klassz!)

 

0 Tovább

Letölthető a majdnem kész Internet Explorer 9

 

Letölthető a majdnem kész Internet Explorer 9
Az Microsoft február 10-én kiadta az ún. RC-verziót (kiadásra jelölt) az Internet Explorer 9-ből. Ez egy olyan verziót takar, amely már minden funkciót tartalmaz, ami a néhány hónap múlva megjelenő végleges verzióban is megtalálható lesz, kikerülni sem fog belőle semmi, ám működését tekintve még nem száz százalékosan tökéletes. Az IE9-et csak Windows Vistára vagy 7-re lehet telepíteni, XP-re nem.
A Techbázison az Internet Explorer 9 újdonságait korábban már bemutattuk: már a béta verziót próbálva az volt a benyomásunk, hogy elődeinél jóval gyorsabb, és végre kezelőfelülete is átláthatóbb, és helytakarékos lett.
A Google Chrome-hoz hasonlóan az IE9-ben sincs már külön keresőmező, ennek funkcióját a címsor tölti be. Az új böngészőt használók külön beállítások segítségével megakadályozhatják, hogy bizonyos honlapok sütifájlok alkalmazásával nyomon kövessék internetezési szokásaikat, valamint támogatja a HTML5 és WebM szabványokat, amelyek webes videók külön pluginek nélkül történő lejátszását teszik lehetővé - bár még nem túl elterjedtek a videós oldalak körében.
Az új Explorerben a lapfüleket a Windows 7 Tálcájára is át lehet mozgatni, a letöltésvezérlő pedig a lapok alján, kompakt méretben nyílik meg, nem foglalja feleslegesen a helyet. Az IE9-et egy biztonsági funkcióval is ellátták, ami akkor riaszt, ha észleli, hogy egy ismert kártevőt akar letölteni a felhasználó. Emellett az új browser azt is észlelni tudja, ha valamelyik utólag feltelepített bővítménye jelentősen lassítja működését, ekkor felkínálja annak letiltását. Az IE 9 már képes kiaknázni a grafikus kártya teljesítményét például webes videók lejátszásakor, vagy Flashjátékok futtatása esetén, tehermentesítve a rendszert. A kilences verziót előítélet nélkül érdemes kipróbálni, igazából azok lesznek elégedetlenek vele, akik pluginekkel szeretik saját igényeikhez alakítani a böngészőt, számukra a Chrome vagy a Firefox jobb választásnak tűnik.
http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100916-internet-explorer-9-minden-bongeszot-beeloz-a-microsoft-browsere.html

Innen lehet letölteni az Internet Explorer 9 RC-verzióját, magyar nyelven

 

Az Microsoft február 10-én kiadta az ún. RC-verziót (kiadásra jelölt) az Internet Explorer 9-ből. Ez egy olyan verziót takar, amely már minden funkciót tartalmaz, ami a néhány hónap múlva megjelenő végleges verzióban is megtalálható lesz, kikerülni sem fog belőle semmi, ám működését tekintve még nem száz százalékosan tökéletes. Az IE9-et csak Windows Vistára vagy 7-re lehet telepíteni, XP-re nem.

A Techbázison az Internet Explorer 9 újdonságait korábban már bemutattuk: már a béta verziót próbálva az volt a benyomásunk, hogy elődeinél jóval gyorsabb, és végre kezelőfelülete is átláthatóbb, és helytakarékos lett.


A Google Chrome-hoz hasonlóan az IE9-ben sincs már külön keresőmező, ennek funkcióját a címsor tölti be. Az új böngészőt használók külön beállítások segítségével megakadályozhatják, hogy bizonyos honlapok sütifájlok alkalmazásával nyomon kövessék internetezési szokásaikat, valamint támogatja a HTML5 és WebM szabványokat, amelyek webes videók külön pluginek nélkül történő lejátszását teszik lehetővé - bár még nem túl elterjedtek a videós oldalak körében.

Kevesebb helyet foglal a menü, mint a Chrome-é (balra: IE, jobbra: Chrome)

 

Az új Explorerben a lapfüleket a Windows 7 Tálcájára is át lehet mozgatni, a letöltésvezérlő pedig a lapok alján, kompakt méretben nyílik meg, nem foglalja feleslegesen a helyet. Az IE9-et egy biztonsági funkcióval is ellátták, ami akkor riaszt, ha észleli, hogy egy ismert kártevőt akar letölteni a felhasználó. Emellett az új browser azt is észlelni tudja, ha valamelyik utólag feltelepített bővítménye jelentősen lassítja működését, ekkor felkínálja annak letiltását.

Az IE 9 már képes kiaknázni a grafikus kártya teljesítményét például webes videók lejátszásakor, vagy Flashjátékok futtatása esetén, tehermentesítve a rendszert. A kilences verziót előítélet nélkül érdemes kipróbálni, igazából azok lesznek elégedetlenek vele, akik pluginekkel szeretik saját igényeikhez alakítani a böngészőt, számukra a Chrome vagy a Firefox jobb választásnak tűnik. Még több információ az IE9 újdonságairól az IE-blogon olvasható.

1 Tovább

HD-videózás jobb minőségben az új Flashsel

Megjelent az Adobe Flash Player legújabb, 10.2-es verziója, innen lehet letölteni.

Miért jó ez? Mert az új kiadás már képes kihasználni a grafikus kártya erőforrásait videolejátszáskor, ezáltal kevésbé terheli le a processzort, azaz közvetve az egész rendszert. A HD-minőségű felvételek lejátszása így zökkenőmentesebbé válik.

Ami még jobb, az új Flashsel akár egy második monitoron, kinagyítva is meg lehet nézni a videókat, miközben az elsőn más programok vannak megnyitva - legalábbis a Lifehacker szerint.

Az újítás egyelőre csak a PC-kre kiadott Flashben érhető el, a mobilos és táblagépes kiadásban nem. További információk a 10.2-es Flashsel itt olvashatóak, a Stare Video nevű újításának lejátszási extráit pedig ezen az oldalon lehet letesztelni.

Aki Google Chrome-ot használ, annak nem kell külön törődnie a letöltéssel, a böngésző elvégzi helyette a feladatot.

0 Tovább

Hová tűnt az AutoRun a Windows XP-ből?

Kedden kiadott frissítésével a Microsoft letiltotta a Windows XP, 2000 és Vista rendszerekben az AutoRun funkciót pendrive-ok és külső merevlemezek használata esetén. Ez a szolgáltatás lehetővé tette, hogy az adathordozókon lévő programok automatikusan elinduljanak, azonban mostanra leginkább kártevők használták saját maguk továbbítására: segítségével ugyanis egy pendrive-ról akkor is lehetett kártékony kódot juttatni a PC-re, ha a felhasználó el sem indított róla semmit. A CD-k és DVD-k esetében továbbra is elérhető a szolgáltatás, ezeket ugyanis nem szokták kártevők használni.

A Windows 7-et nem érinti a változtatás, amelyről bővebben a Techbázison lehet olvasni.

0 Tovább

Az első stabil verzió a LibreOffice-ból

A LibreOffice 3.3 letöltése a Szoftverbázisról (214 megabájt, magyar)

 

Megjelent az első nem béta, hanem stabil állapotú verzió a LibreOffice-ból. Ez a szoftver tulajdonképpen a még jobban ismert OpenOffice utódja: nevének megváltoztatására azt követően kényszerültek a fejlesztők, hogy az Oracle cég felvásárolta az OpenOffice márkanevét birtokló Sun-t, ezt leszámítva gyakorlatilag ugyanarról az alkalmazásról van szó.


A 3.30-s verzió újdonságairól ezen a linken lehet részletesen olvasni, ezek közt például új fájlformátumok támogatását, új formázási lehetőségeket, egornomikusabb menük megjelenését lehet kiemelni.

1 Tovább

Kapcsolja ki a PC nyavalyás csipogását!

 

Egy igazán hasznos tippet találtunk az Online-tech-tips-en: bemutatják, hogyan kell letiltani Windows 7 alatt a nyavalyás PC Speakert, vagyis a számítógép beépített minihangszóróját!

Az ismertetett megoldás elvégzése után bármikor visszaállítható az eredeti állapot, és csak a Windowsban némítja el a csipogó hangszórót, a rendszer indulásakor szükség esetén jelentkező (hasznos) diagnosztikai jelzéseket így senkinek sem kell nélkülöznie.

Murphy törvénye a Windows 7-ben is érvényesül: mindig van olyan rendszermodul vagy program, ami az éjszakai csendben, a kikapcsolt hangszórók mellett is ráhozza a szívbajt a felhasználóra azzal, hogy váratlanul hangosat csippant a gépházból.

Ennek a stresszhelyzetnek lehet elejét venni, ha letiltjuk magát a hardvert.  Ehhez a Start menüben válasszuk ki a Számítógép pontot, klikkeljünk rá jobb gombbal, és válasszuk a Kezelés-t.

A felnyíló Számítógép-kezelés ablakában menjünk az Eszközkezelő-re, majd a Nézet menüpontban felül pipáljuk ki a Rejtett eszközök megjelenítése pontot. Ezután keressük meg a Nem PnP (Plug and Play) illesztőprogramok sort középtájt, rajta duplakatt. Válasszuk ki a Beep nevű sort, jobb gombbal hívjuk elő a menüt, majd a Tulajdonság-ot. Az Illesztőprogram fülre klikkelve végül az alsó sorban a Típus felirat mellett állítsuk az értéket Letiltva-ra. Ha később mégis használnánk, csak vissza kell állítani az értéket Automatikus-ra.

 

 

 

 

6 Tovább

USB-mindentudó szoftver Windowshoz

Innen lehet letölteni az USBDeview-t Windows XP-től felfelé, 32 és 64 bites változatban is

 

 

Az orosz Nirsoft ingyenes segédprogramja minden USB-vel kapcsolatos információt megjelenít, amire csak hibaelhárításkor szükség lehet. Az USBDeview-val minden korábban a PC-re dugott hardver listáját meg lehet tekinteni, beleértve a valaha is használt pendrive-okat, mobiltelefonokat, külső merevlemezeket, tunerkártyákat vagy nyomtatókat.
Emellett azt is megnézhetjük, ezek mikor csatlakoztak velük legelőször és legutoljára a számítógéphez, amire például céges környezetben lehet hasznos. Ha tudjuk, hogy egy eszközt a későbbiekben már nem fogunk használni, ezzel a szoftverrel eltávolíthatjuk illesztőprogramját a rendszerből.
A Ghacksen talált program azt is megmutatja, hogy egy-egy csatlakoztatott eszköz mennyi energiát használ működéséhez, így ha olyan problémánk van, hogy egy elosztott USB porton bizonyos számú eszköz már nem akar egyszerre működni, megvizsgálhatjuk vele, melyik mennyit fogyaszt, és hogyan érdemes átcsoportosítani ezeket, vagy mindenképp meg kell-e vásárolnunk egy konnektorba dugható USB-elosztót. A segéd a hamisított pendrive-ok leleplezésében is segíthet, és sebességteszteket is tud végezni pendrive-on, külső merevlemezen.

Az orosz Nirsoft ingyenes segédprogramja minden USB-vel kapcsolatos információt megjelenít, amire csak hibaelhárításkor szükség lehet. Az USBDeview-val minden korábban a PC-re dugott hardver listáját meg lehet tekinteni, beleértve a valaha is használt pendrive-okat, mobiltelefonokat, külső merevlemezeket, tunerkártyákat vagy nyomtatókat. 
Emellett azt is megnézhetjük, ezek mikor csatlakoztak velük legelőször és legutoljára a számítógéphez, amire például céges környezetben lehet hasznos. Ha tudjuk, hogy egy eszközt a későbbiekben már nem fogunk használni, ezzel a szoftverrel eltávolíthatjuk illesztőprogramját a rendszerből.
A Ghacksen talált program azt is megmutatja, hogy egy-egy csatlakoztatott eszköz mennyi energiát használ működéséhez, így ha olyan problémánk van, hogy egy elosztott USB porton bizonyos számú eszköz már nem akar egyszerre működni, megvizsgálhatjuk vele, melyik mennyit fogyaszt, és hogyan érdemes átcsoportosítani ezeket, vagy mindenképp meg kell-e vásárolnunk egy konnektorba dugható USB-elosztót. A segéd a hamisított pendrive-ok leleplezésében is segíthet, és sebességteszteket is tud végezni pendrive-on, külső merevlemezen.

 

0 Tovább

Ingyenes matekprogram a Microsofttól

Innen töltheti le a Microsoft Mathematics 4.0-t (18 megabájt)

 

 

A Microsoft matematikai oktatóprogramjának legújabb verzióját teljesen ingyenesen tette elérhetővé. A Microsoft Mathematics  sajnos csak angol nyelven érhető el, de így is sokat segíthet matematikai feladatok megoldásában.
Teljes levezetéssel képes megoldani egyenleteket, elvégezni trigonometriai, algebrai, illetve kémiai, fizikai, statisztikai számításokat, és funkciói közt a függvényábrázolás is metgtalálható. A program bal alsó sarkában egy komoly tudású virtuális kalkulátort is el lehet érni, emellett mértékegység-konvertálóval is rendelkezik.

A Microsoft matematikai oktatóprogramjának legújabb verzióját teljesen ingyenesen tette elérhetővé. A Microsoft Mathematics  sajnos csak angol nyelven érhető el, de így is sokat segíthet matematikai feladatok megoldásában.


Teljes levezetéssel képes megoldani egyenleteket, elvégezni trigonometriai, algebrai, illetve kémiai, fizikai, statisztikai számításokat, és funkciói közt a függvényábrázolás is metgtalálható. A program bal alsó sarkában egy komoly tudású virtuális kalkulátort is el lehet érni, emellett mértékegység-konvertálóval is rendelkezik. A szoftver Windows XP-nél újabb Microsoft operációs rendszereken használható, és elérhető 32 bites és 64 bites változatban is.

 

1 Tovább

Minden, amit tudni akartál a Windows hangjairól

 

A Windows fejlesztőinek blogján mindent elárulnak arról, miként készültek a különböző hangsémák az operációs rendszerbe, a téma iránt mélyebben érdeklődők még a Win 7 be-, és kikapcsolási dallamának kottáját is letölthetik.

Érdemes a lapon lejjebb görgetni, ahol egy táblázatban felsorolják, hogy a Windows egyes hangsémái kinek az alkotásai, és milyen hangszerelésben vették fel ezeket.


Ezen a fejlesztői oldalon azt is megtudhatjuk, hogy milyen irányelveket javasol a Microsoft a saját hangsémák készítőinek. Tekintetbe kell venniük például, hogy az adott effektet lehetséges, hogy valaki egy profi hangrendszeren, más viszont az asztali PC vagy notebook beépített minihangszóróin hallgatja majd, és ezek mindegyikén jól észrevehetőnek kell lennie a jelzésnek. 

Egyes felhasználók ráadásul zajos környezetben dolgoznak, ezért az sem jó, ha túl halkak a hangok, mások viszont csendes környezetben használják PC-jüket, ahol zavaró, ha egy túlságosan erőszakos audiojelzést kell hallgatniuk.
Az ideális Windows-hang a Microsoft szerint középtől magas frekvenciát használ, egy másodpercnél rövidebb, nem túl hangos, nem idegesítő, hanem élvezetes hallgatni, nem tartalmaz beszédet és nem is repetitív. Egy szó mint száz: az ideális Windows-hang olyan, hogy az átlagember szinte észre sem veszi, ha viszont ki van kapcsolva, hiányolni fogja.

Egyes felhasználók ráadásul zajos környezetben dolgoznak, ezért az sem jó, ha túl halkak a hangok, mások viszont csendes környezetben használják PC-jüket, ahol zavaró, ha egy túlságosan erőszakos audiojelzést kell hallgatniuk.
Az ideális Windows-hang a Microsoft szerint középtől magas frekvenciát használ, egy másodpercnél rövidebb, nem túl hangos, nem idegesítő, hanem élvezetes hallgatni, nem tartalmaz beszédet és nem is repetitív. Egy szó mint száz: az ideális Windows-hang olyan, hogy az átlagember szinte észre sem veszi, ha viszont ki van kapcsolva, hiányolni fogja.

 

0 Tovább

A legjobb Windows-berhelő

Az Autoruns letöltése (606 kilobájt)

 

Azt sokan tudják, hogy a Windowsban a parancssorba gépelt msconfig parancssal lehet előcsalni azt a segédprogramot, amely az operációs rendszer indításakor automatikusan startoló szoftvereket listája. Ennek a segédnek a profi változatának tekinthető a Microsoft fejlesztői oldaláról letölthető Autoruns, amely sokkal mélyebben való betekintést biztosít a rendszerbe.

A pár száz kilobájtos segéddel részletesen áttekinthetjük a rendszerleíró adatbázis egyes szekciójának bejegyzéseit, az illesztőprogramokat, feltelepített kodekeket, minialkalmazásokat és szolgáltatásokat. Ezeket a nevük előtt szereplő pipával ki és be is kapcsolhatjuk igény szerint. Természetesen csak a rutinnal rendelkezőknek érdemes belepiszkálniuk a Windowsba, de egy-egy erőszakos bővítmény, vagy egyéb idegesítő jelenség orvoslásához nagy segítséget nyújthat az Autoruns.

0 Tovább

Netkapcsolat-javító program ingyen

 

Innen töltheti le a Complete Internet Repair programot

A Nirmaltv-n akadtunk rá erre a hálózati segédprogramra, amellyel a különböző hálózati beállításokat lehet visszaállítani az alapértékre a Windowsban. A program azokat a komponenseket is képes lenullázni, amelyet egy átlagfelhasználó nem ismer, vagy bonyolult lenne számára ezek konfigurálása. Tipikusan akkor érdemes használni a programot, ha például van internet, de a Windows Update nem akar működni, netán nem tudunk internetezni, pedig a szolgáltató  ügyfélszolgálata szerint minden rendben van.

 

A telepítést sem igénylő program akkor is segíthet, ha biztonsági szoftvert uninstalláltunk, és azt követően nem működik a hálózat, vagy éppen károkozó tevékenysége nyomán állítjuk helyre a rendszert, vagy véletlenül elbuheráltuk a hálózati beállításokat. Nem hozzáértő felhasználóknak érdemes a főmenü összes pontját kipipálnia, és rákattintania a Go feliratú gombra!

2 Tovább

Nem giccses háttérkép szilveszterre

Az IntoWindowson ajánlották figyelmünkbe a Windows 7-hez kiadott legújabb, tűzijátékos témacsomagot, amely azonban csak akkor érhető el, ha az oldalon angol nyelvre váltunk. A Fireworks theme-ben összesen 13 darab, nagyon szépen kivitelezett tűzijátékfotót találhatunk akár full-HD-s monitorokra is elegendő felbontásban. Ezúttal közvetlen letöltési linket adunk, hogy megkönnyítsük az olvasó dolgát. Innen lehet letölteni.

 

Bónusz: letölthető 2011-es háttérképek a Nirmaltv blogon.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek