Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

A Microsoft mindig elmondhatta magáról, hogy a kompatibilitás élharcosa. Hosszú sztorik keringtek az interneten arról, hogyan helyeztek el spéci hackeket a Windows frissítésekben, hogy egy-egy népszerű régi szoftver továbbra is működőképes maradjon. A miatt még az XP második javítócsomgja is késett egy keveset.

A legendás kompatibilitást most ki is próbálta a The Rasteri nevű netező. Egy virtuális gépbe feltelepítette a DOS 5.0-t és rá a Windows 1.0-t, majd elkezdte frissíteni a rendszert. A tízperces videó alatt eljutunk a Win 7 egy olyan verziójáig, amin még DosShell és Reversi is van, mert egyik telepítő sem törölte ezeket az ősi programokat. Mi a nosztalgiamenet, ha nem ez?

(via DownloadSquad)

0 Tovább

Papír Minecraft-szobor

A Minecraft játékosok már többször bebizonyították, hogy végtelen türelemmel rendelkeznek. Máshogy nem tudnának apró kockákból óriási Mario figurát, mechanikus számítógépet és egyéb csodákat összelegózni a játékban. A Tubbypaws nevű bloggernek köszönhetően most már hajtogatós-ragasztós szobor is létezik a pixeles játékból, aminek az összerakásához szemre legalább két óra szükséges. Technocolt elő! (via Boing Boing)

0 Tovább

Esztelen száguldozásról szól az új Cobra 11 játék

A Crash Time játékok legfontosabb jellemzője mindig az volt, hogy tökéletesen hozzák a német akciósorozatok hangulatát. A küldetések előtt a két német zsaru viccelődik egymással, az ő beszélgetésükből tudjuk meg, hogy mi a feladatunk. Az autópályán pedig Samir és Ben tuning BMW-ivel száguldhatunk. Az egyes feladatok után pedig újabb járgányokat kapunk.



A legújabb, A szindikátus alcímet viselő Crash Time sem váltja meg a vidoejátékokat. Nem mesél történetet, mint a Grand Theft Auto vagy a Maffia tenné, nem kényszerít döntések meghozására, nem kell elgondolkodnunk, hogy vajon mit tenne a helyünkben a két német zsaru. Két dolgunk van: nyomni a gázt, és amikor még így sem elég gyors a járgány, akkor befecskendezni a nitrót.

A játék nagy előnye, hogy Kölnt gyönyörűen megcsinálta a fejlesztő. A dómnál elhaladva mindig belfeledkeztünk a bámészkodásba. A forgalomban résztvevő autók is felismerhetőek, Suzuki Swiftek, Volkswagen Transporterek, BMW Touringok járják az utakat. Az autók ugyan nem túl változatosak, de a látványos előzgetéshez elég ennyi is.



Fizikai motorral és törésmodellel is rendelkezik a Crash Time, ahogy azt minden autós játéktól elvárjuk. A játék nagyon megbocsátó a sofőr hibáival szemben, az autók viszont gyönyörűen törnek. Ha például egy kamionnak ütközünk neki, még a szállítmányt is le tudjuk borítani. Ennyi elég is a szórakoztató játékmenethez: fél órás esti száguldozásokra, a munkanapot lezáró kis játékra tökéletes a Cobra 11 alapján készült program.

A játék demója alig 356 megabájtot foglal, elindításához legalább 3,2 gigahertzes Pentium IV-es processzor és 256 megabájt memóriával rendelkező videokártya szükséges.

0 Tovább

Egymillió eladott példánynál tart a Minecraft

Notch, a Minecraft nevű bányászós-építkezős-zombikkal kergetőzős független kultjáték fejlesztője egy szerény blogbejegyzésben tudatta tegnap a nagyérdeművel, hogy a szoftver elérte az egymillió példányos eladási számot.

Amikor ősszel írtunk egy nagyobb ismertetőt a játékról, illetve az azt övező kultuszről, még kevesebb, mint felénél járt a Minecraft az eladott példányszámot tekintve. Azóta a magányos fejlesztő egész kis csapatot toborzott maga mellé, és a szoftver már bétában van, de a lényegét tekintve nem változott, ugyanolyan addiktív és szórakoztató, mint eddig.

A svéd adótörvények ismeretének hiányában nehéz megítélni, hogy Notch eddig mekkora bevételre tett szert a játékból. Az Alfa változat, amiből 7-800 ezer példány kelt el, tíz euróba került, a béta pedig már 15-be, és ha a bevétel felét le is adózták a srácok, még akkor is hozhatott vagy ötmillió eurót a projekt, aminek még nincs közel a vége.

0 Tovább

Márciusban jön a Death Rally iOS-re

Hölgyeim és Uraim, azt hiszem, ez az év egyik legjelentősebb videojáték-híre: Márciusban jön a Death Rally felújított változata iPodon és iPhone-on. Mint tudjuk, az Apple iOS az érintős kütyüknek köszönhetően az egyik legkedveltebb játékplatform újabban, a Death Rally pedig az egyik legjobb, egyszerűségében is zseniális akotás volt a PC-gaming virágkorában, valamikor a kilencvenes évek derekán, így azután tényleg régóta kiáltott egy korszerű feldolgozásért.

A játékötlet egyszerű, de nagyszerű: körbe-körbe kell menni egy felülnézeti pályán egy sportkocsival, amivel lőni, lökdösni és szurkálni is tudjuk az ellenfeleket, nem beszélve a pálya elaknásításáról. Ez meglehetősen nehézzé teszi a versenyzést, tekintve, hogy egy-egy győzelem vagy vereség pár pixelen, akarom mondani, pár tizedmásodpercen múlik, és a pálya is olyan szűkös, hogy egy-egy rossz mozdulat visszavetheti az egész versenyzői karriert.

A kocsi javítására, a munícióra, az egyre jobb fegyverekre és egyre gyorsabb járművekre való pénz pedig csak akkor jön össze, ha nyerünk, így aztán órákat lehet elmolyolni a játékkal - de a pár perces futamok és az egyszerű upgrade-rendszer miatt bármikor félre lehet tenni és elő lehet venni ismét, nincs miből kizökkenni egy hosszabb szünettel. Már csak ezért is remek platform lehet a szoftverhez az iPhone/iPad platform.

Aki addig sem bír magával, nosztalgiázhat kicsit az 1996-ban kiadott, nagyon hangulatos eredeti változattal PC-n.

0 Tovább

Most kell bevásárolni az Electronic Artstól iPhone-ra és iPadre

Electronic Arts játékvásár

Minden idők legnagyobb App Store-os leárazásaként hirdeti az EA saját karácsonyi akcióját, amiben van is valami: a szoftvercég a december 15-én kezdődött akciója keretében összesen 74 címet ad 79 centért egészen karácsonyig.

Az olyan nagy EA-címek, mint a Fifa, a Madden, a Sim City, a Need for Speed, a Command and Conquer vagy a Sims mellett Scrabble és Monopoly iOS-es változatát is bezsákolhatjuk most fillérekért.

Ez nem rossz vétel, tekintve, hogy egyébként 7 euró körül van az iPadre írt, HD-felbontású szoftverek vételára, amelyekből 11-et kínálnak most olcsóbban, de az iPhone-osokért is több eurót kell kiadni rendes körülmények között - most meg akár tíz címet is megvehetünk egy tizesért.

 

Mivel a szerkesztőségünkbe csütörtökön meg egy teszt-iPad, csak most lettem érdekelt benne, de majdnem le is maradtam az alkióról: nem esett le, hogy a Sim City-t valószínűleg nem vesztegetik mindig 79 centért, csak később lett gyanús a kirívóan alacsony árcímke sok játék mellett. Az App Store-ban nem szúrja ki az ember szemét a dolog.

Az iPhone-os/ipodos lista itt, az iPades lista pedig itt található (App Store-ban nyílik).

0 Tovább

Szíj Melinda iPhone-ra

Az okostelefonok nem csak hasznos dolgokra valók, az időt is istenien lehet elütni velük. Öt szabad perc eltöltésének végtelen sok módja van és az okosmobilok nyílt, bárki számára hozzáférhető fejlesztői környezetének hála, ezeket mind meg is találják a mindig újat nyújtani igyekvő fejlesztő-hadak. Ebből az özönből persze a tévék sem akarnak kimaradni, így a nagy produkciók többnyire elkészítik okostelefonos applikációikat.

A TV2 itthon élen járt ebben, amikor elkészíttette a Megasztár iPhone appját, ahol megtaláljuk az énekesek adatlapjait, fotóit, videóit - nemcsak a tévében látottakat, hanem olyan exkluzív anyagokat is, amiket máshol nem érünk el: például a klubkoncerteken készített képgalériákat. A Megasztár-univerzum legfrissebb hírei is itt olvashatók először, egyszóval aki nem a számítógépe előtt ülve szeretne képbe kerülni Mega-ügyben, hanem mondjuk a metrón vagy egy fogorvosi váróban ütné el az idejét a bulvárvilág dalolós csücskével, ingyen letöltheti a Megasztár 5 alkalmazást iPhone-ra. Aki pedig a döntősökre a lehető legkényelmesebben akar szavazni, az app ebben is segítséget nyújt - megírja helyettünk az sms-t.

Platform: iPhone
Ár: ingyenes

0 Tovább

Jótékonysági játékakció pixeles hősökkel

Karácsonyi akciót hirdetett öt független játékfejlesztő. A Humble Indie Bundle keretében a furcsa fejtörőkkel megtűzdelt Braidet, a régi játékokat idéző pixeles grafikájú lövöldözős Cortex Commandot, a Machinarium nevű steampunk logikai játékot, az iszonyúan addiktív Osmost és a Revenge of the Titans című valósidejű stratégiát lehet megszerezni. A csomagnak nincs szabott ára, mindenki annyi fizet érte, amennyit jólesik. Sőt még azt is eldöntheti a vásárló, hogy az összeg milyen százaléka menjen jótékony célra, és mennyi pénz jusson az egyes játékok fejlesztőinek.

A szoftverek egyaránt elérhetőek Windowsra, Mac-re és Linuxra, úgyhogy senkinek sincs mentsége, hogy kimaradjon az akcióból. Fizetni PayPallel, Amazon Paymenttel és Google Checkouttal lehet, mindegyik működik a legtöbb hazai bankkártyával. Az akció még valamivel több mint hat napig tart.

Akit az öt cím, és az annyit fizetsz, amennyit szeretnél akció nem győzött meg, természetesen kipróbálhatja vásárlás előtt a demókat. Az egyszerűség kedvéért össze is gyűjtöttem őket:

0 Tovább

Számítógépezni tanítja a szülőket a Google

Vannak olyan műfogásai a számítógéphasználatnak, amelyeket egyszerűbb végigmutogatni, mint chaten vagy mobilon elmagyarázni. Szerencsére a Google létrehozott egy videós oldalt, amin pont ilyen feladatokat mutaják be. A TeachParents.org segít másolni és beilleszteni, erős jelszót kitalálni, fotókat feltölteni, sőt még a keresés trükkjeit is megtanítják.

A videók sajnos csak angolul beszélnek, így valószínűleg a szülők oktatására nem lehet használni, talán csak a képernyőfotók átküldését lehet velük megspórolni. Az angolul beszélő, a számítógéppel nem boldoguló ismerősöknek azonban segítségére lehet egy-két videó az oldalról.

0 Tovább

Lopta a GTA hősét a Rockstar?

Dühös rapperrel kell egyeztetnie a Grand Theft Autóról ismert Rockstar Gamesnek. A Cypress Hill korábbi háttérénekese Michael "Shagg" Washington 250 millió dollárt követel a cégtől, mert szerinte róla formálták meg a San Andreas főhősét, a CJ nevű bandatagot.

A vád nem teljesen légből kapott, Shagget valóban behívta a Rockstar egy kétórás interjúra a játék készítése alatt. A rapper az utcai életről, kultúráról és arról beszélt a játékstúdió embereinek, hogy szegény bandatagként biciklivel járták az utcákat. A cég egy visszahívást ígért Shaggnek, amennyiben használnak bármit a történetéből, de erre sosem került sor. A San Andreas főhősének mintája végül egy másik rapper, Young Maylay lett.

0 Tovább

Pixelhősök parti zenével és játékokkal

A hőskorszak játékos újságíróinak kerekasztalával, a mostani videojáték bloggerek beszélgetésével és chipzenével ünnepli az [origon]-n is bemutatott Pixelhősök kötet megjelenését a Vince Kiadó. Délután négytől a szerzővel beszélget Képes Gábor, a november végén sajnos elbontott Űrhódító kiállítást létrehozó muzeológus.

A Pixelhősök partin nem csak beszélgetni lehet a régi idők játékairól, a néhány képpontból összerakott, mégis szerethető figurákról, hanem játszani is lehet. A Commodore, Spectrum és Amiga játékok mellett nintendózni és játékautomatázni lehet majd.

Este a Budapest Micro tagjai, valamint a legendás játékbeli muzsikáiról ismert Jeroen Tel fognak zenélni.

A rendezvény helyszíne a Tűzraktér, belépő 800 forint, a program délután négykor kezdődik.

Részletes program a Facebookon.

0 Tovább

Drótnélküli videózás a laptopról

Semmi sem annyira gusztustalan, mint kábelezni. Néha meg lehet úszni, néha lehet előre gondolkodni - és körbeépíteni kábelcsatornával, előre behúzott hangfaldróttal a lakást - de mindig érkezik egy új kütyü, aminek a drótjait kint kell elvezetni, és kezdődik az őrület.

Az Intel és néhány notebook-gyártó azoknak talált egy remek megoldást, akik a tévéjükön akarnak filmet nézni a laptopról, de nem akarnak HDMI-kábelt kifeszíteni a tévé és a gépet tartó kisasztal között, és a lakást se rendeznék át a mozizás miatt.

A rendszer egyik eleme a körülbelül negyvenezer forintba kerül Netgear Push2TV, ami nem nagyobb egy könyvnél, két kimenet (kompozit és HDMI) található rajta, és képes rádión fogadni a megjelenítendő képet. A másik pedig a 2010-es Intel Core processzorcsaláddal szerelt notebook - a pontos kompatibilitási lista megtalálható a Netgear oldalán -, ami képes képet adni a drót nélküli kijelzőnek. A rendszer összeállítása rendkívül egyszerű: egyszer kell a gépnek megadni a kijelzőn megjelenő négyjegyű kódot, és onnantól bármikor megtalálja a kijelzőt.

A Push2TV egyetlen hátránya, hogy 1080p-s full HD felbontást nem képes fogadni az eszköz, csupán 1280*768-as képet sikerült megjelenítenünk az általunk kipróbált konfigurációval.

0 Tovább

Hálaadásnapi videojáték akciók

A Steam tegnap elkezdett akciója ma is folytatódik. A független fejlesztők programjaiból kötött csomagba most az okosabb, gondolkodósabb szoftverek kerültek. Az összes árazási formát kipróbálták már idén a szintén független kiadású Machinarium fejlesztői. A szomorú robotos - ez egy ilyen nap - steampunk világban játszódó logikai játék most 3,75 euróba kerül, és természetesen ezt is megéri.

Az autósjátékok kedvelőire a Burnout és a Blur, a lövöldözni vágyókra az ARMA II, a stratégákra pedig egy Warhammer játék, az Empire: Total War és a Tropico 3 banánköztársaság-szimulátor vár.

Több tucatnyi játékot árazott le a GamersGate az amerikai Hálaadás alkalmából. A legnagyobb kedvezmény hetvenöt százalékos, azaz akár negyed áron is lehet videojátékot letölteni, ha szemfülesek vagyunk. Az akciónak külön oldalt hoztak létre, ott érdemes böngészni. Az ajánlatok közül a tíz eurós Batman Arkham Asylum és a négy és fél eurós Zombie Driver tűnik igazán izgalmasnak.

Az óriási akciók helyett inkább játékkal csábítja magához a vásárlókat a Direct2Drive bolt. Minden ötödik vásálónak elengedik a kifizetni kívánt csomag teljes árát. Időzíteni igazából nem lehet erre, hiszen az oldalnak amerikai és európai vásárlói egyaránt vannak, így mindig nagy a nyüzsgés, de kellemes meglepetés lehet észlelni, hogy megnyertük a megvenni kívánt játékokat. Az akció a brit és az amerikai üzletben is működik.

A legkevésbé talán az Impulse Driven hálaadási ajánlata izgalmas, de még itt is találtunk egy S.T.A.L.K.E.R. csomagot, ami a Call of Pripyat-ot és a Shadows of Chernobyl-t egyarátn tartalmazza.

0 Tovább

Elveszett kisrobot keresi anyut

0 Tovább

Játék neked meg az ellenfelednek

Hatalmas akcióval vezeti be a Steam az játékbolt új, kívánságlista funkcióját. Napi harminc játékost választanak ki, akik ingyen kapják meg a listájukon szereplő első öt címet. A nyereményekből kimaradók sem járnak rosszul, komoly engedményekkel vásárolhatnak játékot. Az akció november 29-ig tart, és naponta cserélik az ajánlatokat.

A mai listából érdekes lehet a 4,5 eurós indie csomag, ami öt hosszú órákig játszható időzabáló puzzle- és akciójátékot rejt; az epizódokra osztott Sam and Max játék első, gyűjteményes kiadása tíz euróért; vagy persze a nagyon leárazott Borderlands.

0 Tovább

A Guitar Hero miatt perel Axl Rose



Beperelte Axl Rose a Guitar Hero ritmusjátékot kiadó Activisiont, mert a korábbi szerződéseik ellenére Slash, a Guns'n'Roses kilépett gitárosa is szerepelt a játékban. A zenész a Welcome to the Jungle című klasszikus számuk játszhatóvá tételét csak azzal a feltétellel engedte meg, ha sem a korábbi gitáros, sem annak későbbi bandája, a Velvet Revolver, nem tűnik fel a programban.

A dalt tartalmazó játékban nem egyszerűen csak szerepelt a jellegzetes hullámos hajú, cilindert viselő gitáros, de ő volt a Guitar Hero 3 borítójának központi alakja.

Rose-nak az is fáj, hogy a Guitar Hero 2-höz licencelt Sweet Child 'O Mine című dalukat felhasználták az újabb verzió reklámjában is. A két súlyos bűncselekményért 20 millió dolláros kártérítést szeretne kapni.

0 Tovább

"Emberek ugrálnak jobbra balra" - Budapest Game Show

Hogyan lehet egy számítógépet építeni a Halácsillag méretű diszkógömböt forgató lemezjátszóba vagy egy tankmodellbe? Az origo riportere a Budapest Game Show-n járt számítógép csinosítókat és Kincetező gamereket nézni.

0 Tovább

Olcsó 3D-s marokkamera a Viewsonictól

Farzsebben hordható 720p-s felbontású 3D-videókamerát dob piacra a Viewsonic. A 3DV5 típusjelű készülék egészen olcsó lesz, 46 ezer forintnak megfelelő fontért vagy dollárért lehet majd beszerezni.

 

A készülék saját kijelzője a Nintendo 3DS-ben is használt szemüveg nélküli 3D megjelenítésre képes, de a kütyü arra is képes, hogy kék-piros szemüveggel nézhető anaglif 3D-re konvertálja le a felvételeket, hogy a YouTube-on is meg lehessen őket osztani.

0 Tovább

Windows Phone 7 nyomkodás 11 percben

Windows Phone 7 - akarom! Hiányos, mint egy átlagos kémiadolgozat, de nagyon ígéretes, úgy a 3.2 környékén ajánlanám vételre. Geritwo amúgy végignyomkodta a Windows Phone 7-et a kamera előtt, aztán még cikket is írtunk róla.

0 Tovább

A csöcs trükk (TF2)

Mocskos stratégia, de legalább működik. Fújj fel valahová meztelennős decalt, rejtőzz el, öld meg a csajt bámuló ellenséges játékosokat.

 

Szokott arra panaszkodni a gamer sajtó - nem minden ok nélkül - hogy a játékoknak rosszat tesz, ha a stúdiók 14 éves serdülőnek nézik az összes játékost. De, mint a mellékelt ábra mutatja, a játékosok időnként úgy is viselkednek.

 

Az ESA aktuális adatai szerint az átlagos játékos amúgy 34 éves, az átlag játékvásárló pedig betöltötte a negyvenet is.

0 Tovább

Hamarosan indul az OnLive

Bejelentette az OnLive videojáték streaming szolgáltatás, hogy mely címekkel indul el 17-én. A szolgáltatás azt ígéri, hogy a netbookokon és egyéb erőtlen vasakon is - ide számít a T61-esem is, no para - lehet majd játszani az aktuális csúcsjátékokkal.

 

Az OnLive egyelőre Amerikában indul, ki is van írva csinos nagy betűkkel és halálcsillag logóval, hogy támogatja az AT&T. Az első hullámnyi játékos ráadásul egy éves próbalehetőséget kap, a második évük pedig havi 4.95 dollárba fog kerülni. Nem is drága.

 

A kezdő játékista a következő:

 

  • Assassin's Creed II
  • Batman: Arkham Asylum
  • Borderlands
  • Dragon Age: Origins
  • Just Cause 2
  • Mass Effect 2
  • NBA 2K10
  • Prince of Persia: The Forgotten Sands
  • Tom Clancy's Splinter Cell Conviction
0 Tovább

Jött Portal 2 trailer, nézzétek

Ha a játék nem is jelenik meg idén, trailert már kaptunk a Portal 2-ből. Vannak sétáló szobák, hidraulikus lapokból összerakott termek, gépindákkal teli csarnokok, ahol robotok raknak össze további gépfegyveres robotokat, és persze Glados hangja a háttérben. Valami azt súgja, hogy a második rész sokkal akciódúsabb lesz, mint az első volt.

0 Tovább

Buborékmentes a Starcraft 2 reklámja


A Blizzard és készülő játékuk, a Starcraft 2 eddig sem ijesztgette azzal a gamereket, hogy nagy újdonságokat kell majd megtanulni a program megjelenése után. Sőt, a rossznyelvek szerint a tizenpár éve megjelent első Starcraftot adják ki újra, csak jobb grafikával.

 

A cég nem siet a pletykák eloszlatásával, az ITV-n leadott első tévéreklámjukban egy másodpercnyi olyan videó sincs, ami a Starcraft motorjával készült volna. A csinos 3D animációt azért megéri megnézni, de feleannyira nem érdekes, mint egy remek zerg rush.

0 Tovább

Megérkezett a Team Fortress 2 OS X-re

Megérkezett a maces verziója minden idők legviccesebb lövöldözős játékának - nem, nem a Soldatról lesz szó, az a második csak - a Team Fortress 2-nek. Az új platformhoz szükséges kódok mellé bedobáltak még pár dolgot a Valve kóderei: egyjátékos gyakorlómód, és offline mód két aréna pályához.

 

És ami még a maces kiadásnál is fontosabb, a TF2 történéseit rögzítő dokumentarista jellegű képregény újabb résszel bővült, amelyben a szőrösmellű ausztrál vadász elmondja véleményét az egygombos termékekről.

 

Kedvcsináló jelleggel hétvégén ingyen lehet játszani a lövöldözős játékkal, illetve ötven százalékkal olcsóbban lehet beszerezni a Team Fortress 2-t. Szögezzük is le gyorsan, hét és fél euróért ez a program ajándék, kihagyni bűn. Találkozunk a füstölgő romok között.

 

(A szerző pyro, esetleg heavy.)

0 Tovább
12
»

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek