Csodákra képes a Google, a kereső tud összeadni, kivonni, százalékot számolni. Tudja a választ az élet, a világmindenség meg minden nagy kérdésére. Képes egzotikus mértékegységeket konvertálni. A legjobb funkciója pedig az, hogy megpróbálj kitalálni a többi felhasználó keresései alapján, hogy mit próbálunk megtalálni, és ajánl is keresőszavakat.

A hasznos funkció akkor fordul viccesbe, amikor a leggyakrabban használt magyar kérdőszavakat próbáljuk megetetni a Google-lel.

A leggyakrabban feltett hogyannal kezdődő kérdések arra engednek következtetni, hogy a magyarok nem tudnak csókolózni, és emiatt hajlandóak a Dunának menni. Szerencsére a lista végén található kérdések arra engednek következtetni, hogy van élet - és filmek letöltése - az öngyilkos gondolatok után.

A mi-vel keződő sorban az igazán nagy kérdések dominálnak. Feltűnik ugyan a vörösiszap katasztrófa, illetve a hálózati matatás örök nagy kérdése (mi az IP-címem?), de az már bőven a lényegi rész mögött van: előbb meg kell fejteni mi a szerelem.

Nem mondanék többet: hány éves a kapitány? Érdekes egyébként, hogy még a mindentudó Google sem tudja megmondani, hány naposak vagyunk, viszont ha a Wolfram Alphába beírjuk a születési dátumunk, az azonnal kiszámolja nekünk.

Régen gyanús, hogy az évszámokra maximum a történelem dolgozat végéig emlékszik az ember. (Illetve az adatok helyett folyamatokra fogékony diákok valószínűleg addig sem.) Szerencsére a Wikipédiát bármikor meg lehet kérdezni a világ összes uralkodóházának minden királyáról, profin fogja tudni a választ.

Az eddigiek után már nem meglepő, hogy a meddiges javaslatok is az élet nagy kérdéseit tartalmazzák. Ez érthető is, diákigazolvány matricáért sorban állni a világ legunalmasabb dolgainak egyike, és a bürokrácia útvesztőibe is jó úgy menni, hogy előtte alaposan utánaolvastunk mindennek.

Teljes egészet alkot a miértes javaslatsor is, amiben meglepő módon ismét a magánéleti témák dominálnak. Talán csak a Hurkatöltő zenekar két örökbecsű kérdése hiányzik: 1, miért piros a dízelmozdony, 2, miért sárga az úthenger?

A mikor kérdésben valószínűleg az egész élet benne van születéstől a halálig. (Meg Amerika is.) Az egy kereséssel arrébb még a házasságuk miatt aggódók, párjukat keresők itt már a gyereket tervezgetik. Vagy épp pánikba esnek.

Az utolsó sorról magam sem tudom milyen következtetést vonjak le. Azt, hogy a költészet örök, vagy azt, hogy a diákok továbbra sem szeretnek verselemzést írni irodalom órára. Valószínűleg az utóbbi.

Világnap ügyben már sokkal egyszerűbb dönteni: a Wikipédia, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár remek gyűjteménye, és persze a Hírcsárda is közöl világnapokat.