Pluszpénzért a Windows is jó lesz

Meglepő szolgáltatást vezetett be amerikai üzleteiben és a Microsoft: száz dollár, vagyis nagyjából huszonháromezer forintnak megfelelő díj ellenében tökéletesen beállított Windows 7-t telepít az ügyfél számítógépére.

Az így megvett operációs rendszerek a cég szerint tökéletesen vannak beállítva, és nem tartalmaznak semmilyen próbaverziós szoftvert, vagy promóciókra mutató felesleges ikonokat, amelyek egy újonnan vásárolt PC-n sok esetben megtalálhatók.

Próbaverziók teszik olcsóbbá, de gagyibbá is a PC-t

Míg az Apple számítógépei sosem tartalmaznak semmilyen felesleges ikont vagy programot, az eredeti Windowszal megvett PC-k esetében sokszor ez a helyzet.

Az alapvető munkához szükségtelen segédprogramokkal, néhány hónap alatt lejáró biztonsági szoftverekkel azért szokták ellátni az új számítógépeket a gyártók, mert ezek fejlesztőitől pénzt kaphatnak, amellyel csökkenthetik termékük árát, vagy például olcsóbban kínálhatják hozzá a legális Windowst. A szükségtelen programok azonban sokszor felesleges ikonokkal lepik el az Asztalt, de akár a rendszerindulást is lassíthatják

Szemét nélküli Windowst ad a Microsoft

Új szolgáltatása keretében a Microsoft minden ilyen zavaró programtól mentes rendszer telepítését vállalja. Bár alapesetben az így megrendelt Windows 7-et a cég saját Live-segédprogramjaival, a Security Essentials víruskeresővel, és az Office irodai programcsomag reklámokkal megtámogatott alapverziójával is ellátják, ha az ügyfél jelzi a megrendeléskor, ezek a programok sem kerülnek fel a gépre, és a cég szervizesei akár rivális gyártók termékeit, például Chrome böngészőt és iTunes médialejátszót is telepítenek a rendszerre.

Eezen felül a cég munkatársai az összes fontos rendszerparamétert, például laptop esetében az akkumulátor, a hangkártya és az érintőpad beállításait is optimálisan konfigurálják.

Walt Mossberg, a Wall Street Journal szakújságírójának tesztjein a profik által telepített "Signature" márkanévvel ellátott rendszerek jól szerepeltek, az általa kipróbált noteszgépek mindegyike gyorsabban indult a gyártók által telepített verzióknál. Bár a különbség sokszor csak minimális volt, a zavaró ikonok és szükségtelen programok nélkül így is kényelmesebb volt dolgozni a redmondi beállításokkal telepített rendszereken.

Itthon ingyen megcsinálják a Windowst

A Microsoft Magyarországtól megtudtuk, hogy a cég Westend City Centerben lévő magyar márkaboltjában ingyen is vállalják az oda bevitt számítógépek legális Windows operációs rendszerének rendbehozatalát. Ehhez azonban előzetesen időpontot kell kérni az üzlettől telefonon vagy a honlapon keresztül.

Az új PC-kre telepített idegesítő próbaverzióktól való megszabaduláshoz a Letöltendő blog a PC Decrapifier nevű szoftvert ajánlja.

6 Tovább

Három kilót nyom a Razer játékos laptopja

A gamer laptopok Rolls Royce-át gyártotta le a videojátékos kiegészítőiről ismert Razer. A vékony, éjfekete alumíniumtestbe érintőképernyős vezérlőt és bivalyerős hardvert szereltek a cég mérnökei.A Blade nevet kapó gépben 2,8 gigahertzes Core i7 processzor, nyolc gigabájtnyi memória és az Nvidia 2 gigabájt memóriával felszerelt GeForce GT 555M grafikus kártyája dolgozik. Az erőmű csak 17 hüvelykes kijelzővel kapható. A gépnek nem csak a specifikációja tiszteletre méltó, a súlya és az ára is: több mint három kilót nyom és 2800 dollárba kerül.A Razer komoly tapasztalattal rendelkezik a játékosoknak tervezett hardverek, testreszabható hardverek területén. A Bladet is úgy tervezték, hogy kicsit több legyen, mint egy hagyományos laptop. A billentyűzet tíz programozható gombbal gazdagabb, a numerikus billentyűzet helyére pedig egy funkciókkal, plusz infókkal felvértezhető óriási éritőkijelző található.

0 Tovább

Élessze újra régi laptopját ingyen!

Újjáélesztené a régi laptopját? Találtunk ehhez egy remek szoftvert, a Linux Mintet! Korábban ugyan hasonló célokra már ajánlottuk a Jolicloudot, de annak fejlesztői nem sok beállítási lehetőséget adnak a felhasználónak, ezért aki szoftvereket is szeretne telepíteni a kedve szerint, az jobban járhat ezzel az ingyenes operációs rendszerrel.

A Linux Mint honlapján több verziót is találni a szoftverből: ezek közül az Xfce nevűt elvileg gyengébb PC-kre is fel lehet telepíteni, de nagyon fapadosnak és kiforratlannak találtuk. A standard Linux Mint 11-essel viszont problémamentesen boldogultunk, olvasóinknak is ezt ajánljuk kipróbálásra, CD-re és DVD-re írható változatban érhető el.Konyhai wifirádióvá alakult a régi laptop

Próbánk során egy 768 megabájt memóriával és 1,6 gigahertzes, egymagos Pentium M processzorral szerelt hatéves laptopon a Mint zökkenőmentesen működött. A laptopot egyébként egy eBayről tízezer forintért megrendelt, utángyártott akkumulátorral élesztettük újra, ezzel jelenleg nagyjából háromórás üzemidőt biztosít, ami otthoni netezésre, filmnézésre bőven alkalmassá teszi. 

Egy tízezer forintos, hangszórós Logitech laptopalátéttel még a hangzását is sikerült tökéletesíteni, így a dobozhangú őslaptop tökéletes konyhai netrádiós és sorozatnéző masinává alakult. 


A TV2 online elérhető műsorait a Mint alól problémamentesen meg tudtuk nézni, míg az RTL Most oldalaival nem boldogultunk, ezeket ugyanis csak Silverlight pluginnel lehet élvezni, ennek linuxos megfelelője pedig folyamatosan összeomlott.  A Magyar Rádió Hangtára ugyancsak problémamentesen működött a Minttel, ahogy az MTV Videotár is, bár itt a beágyazott lejátszó ablakán jobb klikkel kattintva kellett kimásolni a videó URL-jét, és beilleszteni azt az eleve a rendszer részét képező VLC Playerbe, amellyel a különböző internetrádiókat is lehet hallgatni.


Nem gyorsulja le az XP-t, de sokkal nehezebb tönkretenni

A Linux Mint egyébként az ugyancsak ingyenes Ubuntu Linuxon alapul, de készítői jelentősen optimalizálták a működését, amit az is jól jelez, hogy míg a kifejezetten gyenge PC-kre szánt Xubuntu tesztlaptopunkon nyögvenyelősen futott, addig a Minttel semmi hasonló problémát nem tapasztaltunk.

Ugyanakkor téveszmének bizonyult az, hogy a régi Windows XP-nél sokkal gyorsabb a Linux, nagyjából azonos volt a két rendszer sebessége. A Mint nagyjából egy perc alatt startol el, ami egy régi, nem karbantartott Windows feléledésénél egy kicsivel fürgébb, működését tekintve azonban nem veri kenterbe a jó öreg XP-t, hasonló tempóval működnek alatta a tipikus szoftverek.A teszteléshez használt, hatéves laptopon élvezhetően lehetett internetezni, filmet nézni, zenét hallgatni, de a HD-felbontású videók már szaggattak rajta. A wifi azonnal működött, de a monitor és a tapipad beállításával sem voltak gondok, emellett az USB-s hangszóróval is kompatibilis volt a rendszer.

Miért érdemes mégis lecserélni? Mert ingyenes, és képes kiváltani az esetleg nem eredeti Windowst, ráadásul sokkal nehezebb elrontani annál: jóval kevesebb kártevő támadja, és a honlapokon felvillanó kamuvírusirtókat sem lehet telepíteni rá, azaz egy 1.0-s felhasználó sem igazán tud kár tenni benne.

Ami kellhet, benne van

A Mint telepítése nem igényel túl sok hozzáértést, egyedül az szokatlan, hogy a CD-ről, DVD-ről indításkor először elindítja magát Live verzióként, és egy ikonnal lehet elindítani a telepítést, amelynek beállításaival bárki elboldogul, nagyjából csak a rendszeridőt és a nyelvet kell beállítani. Az első indításkor a rendszer félig magyar, félig angol felülettel fogadta tesztelőnket, de egy újabb ki-, és bekapcsolás után a teljes Mint magyarul kommunikált, beleértve a böngészőt és a magyar helyesírás-ellenőrzővel szerelt LibreOffice-t is.Alapból a Firefox böngésző van a Mintben, de a Szoftverkezelő pontra kattintva le lehet hozzá tölteni például a Chromiumot (a Google Chrome helyett), vagy akár az Operát is, egyedül Internet Explorer és Safari nem létezik erre a platformra. A Szoftverkezelő egyébként nagyon kényelmesen használható, a kiválasztott program adatlapján csak rá kell klikkelni a Telepítés gombra, és a rendszer automatikusan letölti és installálja azt.

A Linux Mint gyakorlatilag nem igényel semmilyen karbantartást, az összes feltelepített szoftvert saját magától frissíti, ami azzal jár, hogy néha megjelenik egy ikon a tálcáján, és le kell okézni ezeknek a telepítését. A Windowshoz szokott felhasználóknak egyedül azt kell megszokniuk, hogy itt az ehhez hasonló műveletekhez a rendszergazdai jelszót is be kell pötyögni, amit a telepítés során kell megadni. Érdemes egy vendégfiókot is létrehozni a gépen, így ha átjön egy ismerős, az egy teljesen szűz felületen nézheti meg mondjuk a leveleit, nem kell véletlenül sem saját adataink között kutatnia.

0 Tovább

Luxus laptoptartót hoz ki a Logitech

Óriási tapipaddal szerelte fel a Logitech legújabb laptopalátétjét a kényelmesebb használat érdekében.

A számítógépes kiegészítőiről ismert cég Logitech Touch Lapdesk N600-as típusjelű laptopalátétje az ölben tartott noteszgépek használatát teszi kényelmesebbé. A kiegészítő ugyanis nem csak gépház melegétől óvja a combot, és biztosít optimális szellőzést a laptopnak, hanem egy nagy, 12,7 centiméteres átlójú tapipaddal is felszerelték, amelyet a jobb oldalából lehet előhúzni.

 

A gigászi touchpad segítségével kényelmesebben lehet vezérelni az egérkurzort, mint a laptopok saját - általában kisebb - tapipadjával. A Lapdesk tapipadja ráadásul az újabb Macbookokhoz hasonlóan támogatja a multitouch, vagyis több ujjal történő vezérlőt is, és USB-n kapcsolódik a számítógéphez. Az új laptopalátét még júniusban megjelenik a boltokban hetven eurós, vagyis húszezer forint körüli áron.

0 Tovább

Együtt nő a gyerekkel a kakaóbiztos sulilaptop

Harmadik generációjához érkezett az Intel oktatási intézményekbe szánt, gyerekeknek tervezett Classmate laptopja. A hagyományos laptopként és tabletként is használható ütésálló gép a gyermekek kezéhez méretezett billentyűzettel és tapipaddal, valamint tollal működő érintőkijelzővel van felszerelve.

Együtt nő a gyerekkel

A Classmate-re telepített szoftver egyaránt kiszolgálja a gyerekek internetezési szokásai miatt aggódó és csemetének nagyobb szabadságot biztosító szülőket is. A gép első indításakor létrejön egy felügyeleti jogokkal rendelkező felhasználó, amit a szülő vagy a tanár kezel, és amivel létre lehet hozni további belépésre jogosító fiókokat. A Windowsból ismert csökkentett jogú felhasználó mellett készíthetünk fiókot kisgyereknek, nagyobb gyermeknek és tininek is.

Gyerekbiztos fiókot és mindentudó Windows felhasználót is adhatunk a gyereknek

A gyereknek szánt fiók nem a szokványos Windows 7-es felülettel indul, hanem az arra a megszólalásig hasonlító Blue Dolphin vagy Inspirus Desktop jelenik meg. A gyermekek kor szerinti megkülönböztetése azért hasznos, mert a tantermi gépek így eltérő programcsomaggal, engedélyezett oldalakkal és játékokkal várhatják az alsós és felsős diákokat. Akár azt is be lehet állítani, hogy játékokat csak a délutáni tanulás után futtathasson a gyerek, és hogy iskolaidőben még az Aknakeresőt se tudja elindítani.

A fiók témáját, háttérszínét, szoftveres asztali moduljait a gyerekek maguk választhatják ki. Korcsoportonként 8-10 különböző - izgő-mozgó állatokat vagy épp világtérképet tartalmazó - mintát lehet beállítani.

Miből tanul a gyerek?

Az iskolai laptophoz járó csomagban csak biztonsági és osztálytermi szoftverek vannak - mondta el Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója - a tananyag beszerzése az iskolákra hárul. Netbookokra optimalizált oktatóanyagokat többen gyártanak hazánkban - például a meseoldaláról ismert Egyszervolt.hu, a Nemzeti Tankönyvkiadó vagy a Digitális Tananyag Kft -, emellett számtalan ingyenes oktatóanyag is elérhető az interneten. A Classmate kijelzője elég nagy ahhoz, hogy akár a Sulinet Digitális Tudásbázist vagy a Wikipédiát is böngészhessék rajta a gyerekek.

Nem is nehéz az iskolatáska

A több iskolában zajló pilot programok elsődleges tanulsága az, hogy a tanárok gyorsan bele tudnak tanulni a Classmate használatába, és össze tudják állítani az órához használható anyagok listáját. Munkájukat segíti, hogy egyre több szemléletes, tanításra is használható webes szolgáltatás jelenik meg, olyanok, mint a Google Földje vagy a digitalizált festményekkel teli Art Projekt.

Vízhatlan, mint egy tengeralattjáró

A Classmate a hagyománynak megfelelően kakaóálló borítást kapott. Az akkumulátort és a gép alját vastag gumiréteg választja el az asztaltól, a fedőlapot pedig hasonló réteg védi a külső behatásoktól. A kártyaolvasó és az hálózati csatlakozó gumidugóval van lezárva. Nem mindegyik csatlakozó védett, az USB portok, fülhallgató aljzatok és a külső monitor csatlakoztatását lehetővé tevő VGA szabadon maradnak.

Ennyi védelem kevés ahhoz, hogy a gép túléljen egy vízitúrát, viszont a tipikus, kiömlő italokkal, szivaccsal dobálózással kapcsolatos iskolai balesetek kivédésére elég. A tanárok és a szülők biztosak lehetnek abban, hogy a drága notebook nem válik használhatatlanná, ha felborul egy üveg kóla.

Nem a hardver miatt érdekes

Az oktatási laptopok hardvere ritkán tartogat meglepetéseket, egyik gyereknotebooknak sem a műszaki képességlista volt az erőssége vagy a gyengesége. A legújabb Classmate-ről sem lehet sokat beszélni: a gép belsejében egy N450-es egymagos Atom processzor dolgozik, egy gigabájt memóriát tartalmaz - pont olyan, mint bármelyik közepesen erős netbook.

A kézírást nem ismeri fel, de jegyzetelni jó a tablet

Az extrát az elforgatható, táblagéppé összehajtható érintőkijelző jelenti, ami 1366*768 pixeles felbontásra képes. A képernyő rezisztív technológiával készült, tehát nem a bőrelektromosságra, hanem a nyomásra érzékeny, így az ujjunk helyett a notebookhoz járó tollal vagy más tompa végű műanyag eszközzel kezelhető. Érzékenységére nem lehet panasz, kényelmesen lehet kézírással jegyzetelni a géppel érkező MyScript Studio noteszprogramba.

Tizenötezren már használják

Jelenleg 15-20 ezer Classmate iskolai laptop üzemel Magyarországon - mondta el Gacsal József. Több pilot projekt működik iskoláknál, és vannak olyan intézmények is, amelyek pályázati pénzből ruháztak be két-három osztálynyi számítógépbe. Ahhoz viszont, hogy a gépek és a pilotok alatt kialakított módszertan elterjedjen, több iskolányi megrendelésre, és állami programra lenne szükség az igazgató szerint.

Korábban:

 • Classmate Convertible - az Intel rajzolós gyereklaptopja
 • Intel Classmate - laptoppal tanulnak a Józsefvárosban
 • Százdolláros laptop teszt
 • 0 Tovább

  Az IE9 meríti legkevésbé az akkumulátort

  Szokatlan felmérést készített a Microsoft legújabb böngészőjéről és riválisairól. Nem a gyorsaságot, hanme azt vizsgálta, hogy melyik browser használata meríti a legkevésbé a laptop akkumulátorát.


  A Microsoft mérései szerint az Internet Explorer 9 meríti a legkevésbé a telepet, hasonlóan takarékosan működik a Firefox 4 és a Safari 5, míg a Chrome 10 és az Opera 11 ezekhez képest falja az energiát.  Az [origo] sebességtesztjében egyébként ez a két browser teljesített a legjobban.

  0 Tovább

  Honlap segít megvédeni a szemeit

  Ez az igazi nerd-wellness! A TheNextWeben akadtunk rá a PROTECT YOUR VISION című honlapra, amely segít elkerülni a számítógép használata során jelentkező kellemetlenséget, a szem kiszáradását és kifáradását.

  Nem kell bonyolult tudományos megoldásra gondolni, a szájt arra képes, hogy a beprogramozott időpontok leteltekor figyelmeztesse a felhasználót, hogy ideje egy rövid, szempihentető szünetet tartania. Több lehetséges időbeosztás is létezik, az egyik minden húsz perc során ajánl rövid pihenőt, a másik óránként öt perces munkaszünetet javasol, de a Custome menüpontban saját igény alapján is be lehet programozni a riasztást, a Blackout pontban pedig azt is meg lehet adni, hogy a szünetek alatt a képernyő elsötétüljön.

  Az Eyes gymnastics pontban a baloldalt látható aranyos robot a szem tornáztatására szolgáló gyakorlatokat mutat meg.

  0 Tovább

  Letöltendő

  blogavatar

  Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

  Utolsó kommentek