Harmadik generációjához érkezett az Intel oktatási intézményekbe szánt, gyerekeknek tervezett Classmate laptopja. A hagyományos laptopként és tabletként is használható ütésálló gép a gyermekek kezéhez méretezett billentyűzettel és tapipaddal, valamint tollal működő érintőkijelzővel van felszerelve.

Együtt nő a gyerekkel

A Classmate-re telepített szoftver egyaránt kiszolgálja a gyerekek internetezési szokásai miatt aggódó és csemetének nagyobb szabadságot biztosító szülőket is. A gép első indításakor létrejön egy felügyeleti jogokkal rendelkező felhasználó, amit a szülő vagy a tanár kezel, és amivel létre lehet hozni további belépésre jogosító fiókokat. A Windowsból ismert csökkentett jogú felhasználó mellett készíthetünk fiókot kisgyereknek, nagyobb gyermeknek és tininek is.

Gyerekbiztos fiókot és mindentudó Windows felhasználót is adhatunk a gyereknek

A gyereknek szánt fiók nem a szokványos Windows 7-es felülettel indul, hanem az arra a megszólalásig hasonlító Blue Dolphin vagy Inspirus Desktop jelenik meg. A gyermekek kor szerinti megkülönböztetése azért hasznos, mert a tantermi gépek így eltérő programcsomaggal, engedélyezett oldalakkal és játékokkal várhatják az alsós és felsős diákokat. Akár azt is be lehet állítani, hogy játékokat csak a délutáni tanulás után futtathasson a gyerek, és hogy iskolaidőben még az Aknakeresőt se tudja elindítani.

A fiók témáját, háttérszínét, szoftveres asztali moduljait a gyerekek maguk választhatják ki. Korcsoportonként 8-10 különböző - izgő-mozgó állatokat vagy épp világtérképet tartalmazó - mintát lehet beállítani.

Miből tanul a gyerek?

Az iskolai laptophoz járó csomagban csak biztonsági és osztálytermi szoftverek vannak - mondta el Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója - a tananyag beszerzése az iskolákra hárul. Netbookokra optimalizált oktatóanyagokat többen gyártanak hazánkban - például a meseoldaláról ismert Egyszervolt.hu, a Nemzeti Tankönyvkiadó vagy a Digitális Tananyag Kft -, emellett számtalan ingyenes oktatóanyag is elérhető az interneten. A Classmate kijelzője elég nagy ahhoz, hogy akár a Sulinet Digitális Tudásbázist vagy a Wikipédiát is böngészhessék rajta a gyerekek.

Nem is nehéz az iskolatáska

A több iskolában zajló pilot programok elsődleges tanulsága az, hogy a tanárok gyorsan bele tudnak tanulni a Classmate használatába, és össze tudják állítani az órához használható anyagok listáját. Munkájukat segíti, hogy egyre több szemléletes, tanításra is használható webes szolgáltatás jelenik meg, olyanok, mint a Google Földje vagy a digitalizált festményekkel teli Art Projekt.

Vízhatlan, mint egy tengeralattjáró

A Classmate a hagyománynak megfelelően kakaóálló borítást kapott. Az akkumulátort és a gép alját vastag gumiréteg választja el az asztaltól, a fedőlapot pedig hasonló réteg védi a külső behatásoktól. A kártyaolvasó és az hálózati csatlakozó gumidugóval van lezárva. Nem mindegyik csatlakozó védett, az USB portok, fülhallgató aljzatok és a külső monitor csatlakoztatását lehetővé tevő VGA szabadon maradnak.

Ennyi védelem kevés ahhoz, hogy a gép túléljen egy vízitúrát, viszont a tipikus, kiömlő italokkal, szivaccsal dobálózással kapcsolatos iskolai balesetek kivédésére elég. A tanárok és a szülők biztosak lehetnek abban, hogy a drága notebook nem válik használhatatlanná, ha felborul egy üveg kóla.

Nem a hardver miatt érdekes

Az oktatási laptopok hardvere ritkán tartogat meglepetéseket, egyik gyereknotebooknak sem a műszaki képességlista volt az erőssége vagy a gyengesége. A legújabb Classmate-ről sem lehet sokat beszélni: a gép belsejében egy N450-es egymagos Atom processzor dolgozik, egy gigabájt memóriát tartalmaz - pont olyan, mint bármelyik közepesen erős netbook.

A kézírást nem ismeri fel, de jegyzetelni jó a tablet

Az extrát az elforgatható, táblagéppé összehajtható érintőkijelző jelenti, ami 1366*768 pixeles felbontásra képes. A képernyő rezisztív technológiával készült, tehát nem a bőrelektromosságra, hanem a nyomásra érzékeny, így az ujjunk helyett a notebookhoz járó tollal vagy más tompa végű műanyag eszközzel kezelhető. Érzékenységére nem lehet panasz, kényelmesen lehet kézírással jegyzetelni a géppel érkező MyScript Studio noteszprogramba.

Tizenötezren már használják

Jelenleg 15-20 ezer Classmate iskolai laptop üzemel Magyarországon - mondta el Gacsal József. Több pilot projekt működik iskoláknál, és vannak olyan intézmények is, amelyek pályázati pénzből ruháztak be két-három osztálynyi számítógépbe. Ahhoz viszont, hogy a gépek és a pilotok alatt kialakított módszertan elterjedjen, több iskolányi megrendelésre, és állami programra lenne szükség az igazgató szerint.

Korábban:

  • Classmate Convertible - az Intel rajzolós gyereklaptopja
  • Intel Classmate - laptoppal tanulnak a Józsefvárosban
  • Százdolláros laptop teszt