Őrült exbarát vagy barátnő, agresszív MLM-es ismerős zaklatja telefonon? Olyan appokat kerestünk, amelyekkel kizárhatja a nemkívánatos hívásokat és üzeneteket az okostelefonról.

Már Magyarországon büntetőjogilag is felelősségre vonni bárkit, aki  kéretlen üzenetekkel vagy hívásokkal zaklatja ismerősét vagy rokonát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az illetőt feljelentsék a rendőrségen, hiszen a szolgáltatók magánembereknek nem adnak ki semmilyen személyes adatot, ezekhez csak a nyomozó szerverk juthatnak hozzá. Egy telemarketinges idegesítő fellépése azonban nem ad okot a feljelentésre: annak jártunk utána, hogy milyen applikációk segítségével lehet egyszerűen blokkolni bejövő hívásokat.

Nem jó mindenre az iPhone beépített szűrője

Az iPhone-t használóknak részben könnyű dolga van, mert a készüléken futó iOS szoftver eleve tartalmaz egy “Ne zavarjanak” elnevezésű funkciót. Ezt nem csak manuálisan, de akár automata időzítéssel is lehet aktiválni, segítségével a bejövő hívásokról való értesítők kikapcsolhatók.

Az iOS-be épített megoldás lehetővé teszi, hogy például csak a kedvenc, vagy egy adott csoporthoz kontaktok listáján szereplő számokról jelezzen beérkező hívást és üzenetet a telefon, ha bárki más hív, ne csörögjön és ne is villogjon.

Sajnos a funkció használatával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert hamar kiderült, hogy csak akkor aktív, ha az iPhone képernyője zárolt vagy kikapcsolt módban van. Vagyis akkor, ha a telefon be van kapcsolva, de tulajdonosa nem olvasgat rajta híreket, vagy játszik a képernyőn. Aktív használat esetén ugyanis az iOS hívásszűrője minden hívásról és üzenetről értesít. Ez nem is lenne baj, de az Apple szoftverének zártsága miatt nem lehet külső szoftverrel sem megvalósítani a hívások blokkolását, egyedül feltört telefonokra létezik egy felhackelhető megoldás.

Az Androidról kitilthatók a kellemetlenkedők


Nagyobb testreszabhatósága miatt a Google Android szoftverét futtató telefonokon teljességgel száműzhetők a nemkívánatos hívások és SMS-ek. A Play piactér tele van hívásblokkolást kínáló ingyenes alkalmazásokkal, ám az elérhető appok többsége nem működik igazán jól. Az általános hiba, hogy ugyan képesek automatikusan bontani a hívást egy-egy kiválasztott kontakt esetében, de az elmaradt hívást visszajelző indikátort és a készülék jelzőfényének villogtatását nem tiltják le.

Esetenként teljesen blokkolta, máskor viszont a notifikációt elfelejtette törölni két fizetős app, a fél évre 1200 forintért előfizethető NQ Call Blocker, illetve az Extreme Call Blocker (Stealth), amelyet 1370 forintos egyszeri díjért lehet megvásárolni. Ez utóbbi applikáció működése azonban mélyen testreszabható, ha valakinek van türelme apró funkciókat állítgatni, valószínűleg a program hatékonysága is javítható. Érdemes óvastosan próbálgatni a hívásblokkoló appokat, próbáink során ugyanis az egyik program eltávolítását követően is blokkolva hagyta tesztalanyunkat.

Tesztjeink  során a Norton Mobile Security nevű, fizetős mobil biztonsági app hívásszűrője működött teljesen hibátlanul. Ha ebben megadtunk egy kontaktot, az bizony hiába tárcsázott vagy üzent, a háttérben futó szoftver foglaltat jelzett neki, és azonnal törölte a hívásnaplóból a megkeresés nyomait. A Symantec mobil biztonsági terméke a cég saját webboltjában elég drága, 8 ezer forint körüli összegbe kerül egy éves licence. Árkereső szolgáltatással kereskedőkné már ennél olcsóbban, 4500-5000 forint körüli áron is felkutattuk.Ez az ár csak egy évre szól, így nem mondható túl olcsónak, bár a program ennyiért jelzi a csalárd appokat, valamint zárolja az ellopott telefont, illetve segít annak felderítésében is.

A dobozos változat egyébként csak egy sorozatszámot tartalmaz, amellyel az applikáció telepíthető több saját eszközre is. A Norton biztonsági szoftver iOS-re is elérhető, ám az Apple rendszerének korlátai miatt ott nem tartalmaz hívásblokkoló funkciót. Egyes gyártók önmaguk is beépítik ezt a funkciót a készülékekbe, a Samsung androidos mobiljaiban például a hívások beállításai között az automatikus elutasítás lista nevű funkció, ahol meg lehet adni a kitiltandó telefonszámokat. Az iOS-hez hasonlóan a Windows Phone szoftvert futtató készülékekhez sem találtunk hívásblokkoló megoldást.

Minden kijátszható

A nemkívánatos hívások kijátszását biztosító appok nem csodaszerek, de bizonyos helyzetekben nagyon hasznosak lehetnek. Ha valakit zaklat az exe, a tizedik hívás után feltehetően rájön, hogy egy automata bontja a hívást, ilyenkor pedig könnyen átválthat hívószámnélküli tárcsázásra.

Bár a programokból ezeket teljes egészében blokkolni lehet, a mindennapi használat során ez nem igazán praktikus, hiszen mindenkit hívhatnak teljesen legitim célból olyan helyről - például munkahelyi telefonról -, amelyen nem feltétlenül látszódik a hívó száma. Ezt azonban senkinek nem érdemes kihasználnia zaklatás céljából, hiszen a hívó feleket a távközlési szolgáltatók rendszerei mindig rögzítik, így egy feljelentés esestében ki tudják adni a hatóságoknak.