Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyre csökken a Firefoxok étvágya

Napokkal a hivatalos premier előtt elérhetővé vált a Firefox 6, ez a verzió azonban még kevés látványos újdonságot kínál: a szokásos optimalizáció mellett azonban külön be lehet állítani benne, hogy mely honlapok számára mely adatainkhoz biztosítunk hozzáférést.

Jóval érdekesebb újdonságok várhatóak azonban a Firefox hetes és nyolcas verziójában: a fejlesztők ígérete szerint jelentősen - 20-50 százalékkal - csökkenni fog a böngésző memóriaigénye. A nyolcas verzióba már külső programok nem tudnak majd automatikusan zavaró, összeomlást okozó vagy lassító plugineket sem telepíteni majd, mert a Firefox magától letiltja majd ezeket. Ha még többet akarsz tudni a készülő Firefoxról, olvasd el ezt a cikket!

Ha le szeretnéd tölteni a Firefox 6-ot, itt érheted el a telepítők linkjeit.

0 Tovább

Tesztelhető a Firefox 5

Bár a Firefox 4 csupán két hónapja jelent meg, máris letölthető az ötös verzió bétája. A legújabb Firefox egyelőre alig tartalmaz újdonságot, de megjelenésével a Mozilla végre felturbózza a fejlesztéseket: a jövőben ugyanolyan gyakran frissül majd a böngésző, mint a rivális Chrome.

A Firefox legutóbbi főverziójára több mint egy évet kellett várni, eközben a rivális browserekből már egytől egyig új verziók jelentek meg. A Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítvány is érezte, hogy ez az állapot nem tartható, ezért most turbófokozatra kapcsoltak: az ötös kiadás a tervek szerint már június végén letölthető lesz.

 

Innen lehet letölteni a Firefox 5 béta verzióját

Ennek első terméke a múlt hét végén megérkezett Firefox 5 béta. Ez a kiadás egyelőre csak nem túl szembeszökő újításokat tartalmaz, a teljesítménybeli optimalizáció mellett néhány új szabvány támogatása került bele, és több mint ezer módosítás szolgálja a stabilabb működést. Ez azonban az átlagfelhasználók számára gyakorlatilag semmit sem jelent.

Ezentúl bombázni fognak az új verziókkal

Ugyanakkor az átgondolt szoftverfrissítési procedúra eredményeként a jövőben a Mozilla ugyanúgy ontani fogja magából a friss verziókat, mint a Google a Chrome esetében. Az internetezők ugyanis szomjazzák az új funkciókat, és ha azt tapasztalják, hogy saját browserük nem, a többi viszont folyamatosan újdonságokkal kecsegteti őket, előbb-utóbb átpártolnak valamelyik riválishoz.

Annak érdekében, hogy a Firefox új funkcióit minden érdeklődő a lehető leghamarabb tesztelhesse, létrehoztak egy Aurora nevű fejlesztői csatornát. Az ezen publikált verziók telepítése a Mozilla saját bevallása szerint is csak "erős idegzetűeknek javasolt", mivel ezek még a béta verziónál is jóval kevésbé kiforrott szoftverek. Bár nem működnek tökéletesen, segítségükkel nem kell hónapokat várni egy-egy új funkció kipróbálásra az érdeklődő tesztereknek.

Augusztusra várható a Firefox 6

Bár a Mozilla tagadja, hogy lekoppintotta volna a Google fejlesztési ütemtervét, elemzők szerint nagyon hasonló módszerrel készíti majd a Firefox új verzióit, azaz sokkal kevesebb új funkciót tartalmaznak majd az eggyel megnövelt verziószámú böngészők, mint korábban.

Ha minden a menetrend szerint halad, a Firefox 5 végleges változatát június 21-én lehet majd letölteni, a hatos verzió azonban már augusztus 9-én ki akarják adni. A fejlesztők tervei szerint a Firefox még az idén eléri majd a 9-es verziószámot, noha korábban az 1.0-s és a 4.0-s kiadás megjelenése között még nem kevesebb, mint hét év telt el. 

0 Tovább

Kinyírják a Flock böngészőt

A TechCrunch számolt be elsőként arról, hogy április végén megszűnik a Flock nevű közösségi böngésző. A 2005-ben útjára indított projekt keretében elsőként a Firefox, később a Google Chrome alapjaira készítettek a Flock fejlesztői egy olyan böngészőt, amely közösségi szolgáltatások, például a Twitter és a Facebook, vagy a Picasa képtár kényelmes elérésére volt optimalizálva. Ezek a szolgáltatások teljesen beépültek a browserbe, például a Facebook-frissítéseket egy oldalsó eszköztáron lehetett megnézni.


A Flock készítői azt javasolják a böngészőjüket használóknak, hogy váltsanak vagy az eredeti Firefoxra, vagy Chrome-ra, a Flockhoz ugyanis már nem készül több biztonsági frissítés, ezért könnyen bejuthatnak rajta internetes kártevők a számítógépre.


A Flockot egyébként idén januárban vásárolta fel a FarmVille nevű Facebook-játékáról ismert Zynga cég, az azonban csak a vállalkozás dolgozóinak szakértelmére tartott igényt, a böngészőre már nem.

0 Tovább

Ezeket a Firefox-plugineket nem szabad használni


A Firefox fejlesztői legújabb kezdeményezésük keretében minden héten letesztelik majd a böngészőhöz elérhető száz legnépszerűbb plugin működésének sebességét, és publikálják ennek eredményét honlapjukon.


Miért teszik ezt? Mert tapasztalataik szerint a nem megfelelően működő bővítmények jelentősen képesek lelassítani a Firefox indulását. Míg a helyesen működő pluginek jelenléte gyakorlatilag nem is érzékelhető, ha problémás bővítmények miatt sokszorosára nőhet a program elindulásának időtartama.


Az automatizált teszteket miden héten frissítik majd: e sorok írásakor a legtöbb problémát a Foxlingó fordítóplugin, és a  Firebug nevű webfejlesztői segéd okozza, ezek 74 százalékkal lassítják a böngésző startját.


Az AniWeather időjárásjelző  54 százalékkal, a népszerű FlashGot letöltésmenedzser önmagában 50 százalékkal lassítja a Firefoxot.  Ugyancsak a jelentős problémát okozó kiegészítők között van a FoxClocks nevű világóra-plugin, és a FoxyTunes nevű médialejátszó bővítmény is.

0 Tovább

Az IE9 meríti legkevésbé az akkumulátort

Szokatlan felmérést készített a Microsoft legújabb böngészőjéről és riválisairól. Nem a gyorsaságot, hanme azt vizsgálta, hogy melyik browser használata meríti a legkevésbé a laptop akkumulátorát.


A Microsoft mérései szerint az Internet Explorer 9 meríti a legkevésbé a telepet, hasonlóan takarékosan működik a Firefox 4 és a Safari 5, míg a Chrome 10 és az Opera 11 ezekhez képest falja az energiát.  Az [origo] sebességtesztjében egyébként ez a két browser teljesített a legjobban.

0 Tovább

A jövő héten érkezik a Firefox 4

Tizenhárom tesztverzió és tíz hónapnyi munka, valamint többször elhalasztott premiert követően úgy tűnik, hogy a Mozilla legújabb böngészője, a Firefox 4 a jövő héten végre megjelenik. 
Az új browser március 22-étől lesz letölthető Windows, Mac és Linux rendszerekre, bár eredetileg tavaly októberben tartották volna a premiert.

Új funkcióinak megvalósítása - például a grafikus gyorsítás integrálása - az előzetes terveknél tovább tartott, így a Firefox 4 jelentős késéssel, egy héttel az Internet Explorer 9 premierje után lesz elérhető. Ugyanakkor a CNet híradása szerint a riválisok közül a Firefox 4-ben lesz a teljeskörűen megvalósítva a grafikus gyorsítás: a Chrome-ban ez csak bizonyos célfeladatokhoz érhető el. Az IE9 is teljes hardveres gyorsítást kínál, ez a browser azonban Windows XP-re nem telepíthető.

0 Tovább

Nézze meg, hogy teljesít az új Explorer!

Irány a Szoftverbázis: az IE9 letöltése 32 bites rendszerre, és 64 bites rendszerre

Megjelent az Internet Explorer 9, de a Microsoft legújabb böngészőjét a Windows XP-t használók már nem élvezhetik, mert csak Windows 7 és Vista rendszereken működik. A Techbázis cikkéből megtudhatja, hogyan teljesít a riválisokhoz képest, ezen a linken pedig elolvashatja, mik az új funkciói.

Súgunk: az összes browser közül a legújabbak bizonyultak a leggyorsabbnak, ezért ha elavult böngészőt használ, gyorsan cserélje le újra!

 

 

 

 

0 Tovább

Februárban érkezik az új Firefox

Február végéig meg fog jelenni a legnépszerűbb böngésző legújabb verziója. A Firefox 4 egyszerűsített, felhasználóbarátabb felületet és csoportosítható böngészőfületket fog tartalmazni.

"Eszméletlenül keményen dolgoztunk a Firefox 4-en, és ideje kiadni" - kezdődik a Mozilla fejlesztői levelezőlistájára küldött üzenet. A levél nem titkolja, hogy még sok munka áll a Firefoxot készítő programozók előtt, ám érezteti, hogy túl sokáig húzodott a böngésző kiadása. A szoftverben jelenleg százhatvan, a végső kiadás előtt javítandó hiba van. Mivel a korábbiakban száz hiba javítása körülbelül hat hetet igényelt, ezért elképzelhető, hogy a firefoxosok túlórázni lesznek kénytelenek, ha be akarják tartani az új határidőt.

A Firefox 4 első béta verzióját 2010 júliusában adták ki, a legutolsó próbaverziót pedig a napokban adták ki. Az eredeti tervek szerint a böngészőnek novemberben kellett volna megjelennie.

0 Tovább

Pofonegyszerű, de hasznos böngészőplugin

Kíméli a szemet, ha fehér helyett szürke a háttér


Nagyon egyszerű, de annál hasznosabb funkciót tölt be az Eye Protector nevű, böngészőbe telepíthető szkript: a honlapok fehér háttérszínét szürkére cseréli. Miért jó ez? Mert a mai LCD-monitorok erős háttérfényében sokkal kényelmesebb a vakító fehér helyett egy kicsit sötétebb szín mellett olvasgatni a szöveges tartalmakat. Az Eye Protector teljesen automatikusan dolgozik, telepítése után gyakorlatilag nincs teendője a felhasználónak.

Chrome és Opera böngésző esetén az Eye Protector oldalán elérhető szkriptfájlt közvetlenül lehet telepíteni az Install gombra kattintva. A Firefoxot használóknak előbb a Greasemonkey nevű bővítményt kell telepíteniük, azt követően tudják aktiválni az automatikus háttérszín-cserélőt.

1 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek