Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyorsabb lett okostelefonon a Facebook

A Facebook androidos kliensprogramjának új kiadása sokkal gyorsabb működést biztosít a korábbi, még csúcsmobilokon is sokszor lomha verzióknál.

A Facebook for Android 2.0 a közösségi oldal szerint kétszer olyan gyorsan működik, mint elődei. Az applikáció nem csupán gyorsabban indul el korábbi kiadásainál, hanem az idővonalat és a fotókat is gyorsabban betölti.

A Facebook fejlesztői ugyanis teljesen újraprogramozták a hírfolyamokat, az idővonalat, és az értesítéseket megjelenítő modulokat a működés gyorsítása érdekében.

0 Tovább

Facebookoznak a Microsoft egerei

Új egér- és billentyűzetkezelő alkalmazást adott ki a Microsoft. A Mouse and Keyboard Center nevű programmal nem csak a perifériák beállításait lehet módosítani, hanem azt is meg lehet osztani Twitteren és Facebookon, hogy milyen hardvert használunk. A furcsa funkcióra nehéz magyarázatot találni: az emberek nem váltogatják annyira gyakran az egerüket, hogy a gombra gyakran szükség legyen. Az egyes beállításokat - például a játékhoz beállított gombkombinációkat - viszont nem lehet megosztani, csupán alapinformációkat küld át a közösségi oldalaknak a program. 

1 Tovább

Ingyenes vírusirtó a Facebooktól

Biztonsági szoftvereket kínál letöltésre új piacterén a Facebook: a közösségi oldal az ingyenes védelmi megoldások mellett fizetős antivírus-szoftverek fél éven át díjmentesen használható licenceit is kínálja.

A közösségi oldal szerda este indította el az Antivirus Marketplace nevet viselő új oldalát, amelyen jelenleg ötféle biztonsági szoftvert lehet letölteni, amelyek fő funkcióit egy táblázatban is összefoglalják. A letölthető szoftverek között megtalálható a Microsoft ingyenes, Security Essentials nevű vírusirtó szoftvere, de fizetős megoldások fél éven át ingyenesen használható verziói is.

Ez utóbbiak között a Norton AntiVirus, a McAfee Internet Security, a Sophos Anti-Virus, és a Trend Micro Internet Security kapott helyet.

1 Tovább

Saját Messengert készített a Facebook Windowsra

Az okostelefonos applikációk után az szolgáltatásainak eléréséhez windowsos kliensprogramot is készített a Facebook. A szoftver a Microsoft Windows Messengerének komoly vetélytársa lehet, amelyből tavaly óta ugyancsak el lehet érni a közösségi szájt szolgáltatásait. A Facebook eddig csak okostelefonokra kínált a szolgáltatásainak elérését biztosító kliensprogramot, nemrég egy saját üzenetküldő szoftvert is kiadott ezekre azoknak a felhasználóknak, akik folyamatosan akarnak lenni ismerőseik számára a közösségi oldalon.

A nem túl fantáziadús Messenger nevet viselő új program Windows 7 alá készült el, ám egyelőre csak a felhasználók szűk köre számára érhető el. A tesztelésbe bevont facebookozók adatlapján egy olyan üzenet jelenik meg a közösségi oldalon, amely felkínálja a kliensprogram telepítését. A közösségi oldal terméktámogatási oldalán képernyőmentést is közöltek a Messengerből. Ezek alapján a program kezelőfelülete nagyon hasonlít a Google Talkéra, és jóval letisztultabb kezelőfelülete van a Microsoft Windows Messengerénél.

A Facebook üzenőprogramjából a közösségi oldal chatfunkciója mellett a beérkező üzeneteket és ismeretség-bejelöléseket is el lehet érni, főablakában pedig megjelenik a nemrég bevezetett faliújságszerű funkció, a ticker, ahol az ismerősök kevésbé fontos megjegyzéseit lehet nyomon követni. A csevegőablak füles felületet kapott, így egy ablakon belül több ismerőssel is lehet chatelni benne, a videohívás lehetősége azonban egyelőre nem érhető el. A windowsos Messenger széles körű megjelenéséről egyelőre nincs információ, a Facebook terméktámogatási oldala szerint azonban kizárólag Windows 7-en lehet majd futtatni a programot, régebbi Windowsokon nem.

2 Tovább

Facebookra mennek a dühös madarak

Facebookon is meg fog jelenni az elmúlt év legsikeresebb mobiljátéka, a madárkatapultálós Angry Birds. Az új variánsról csak azt lehet tudni, hogy valamikor májusban lesz elérhető, és hogy a közösségi oldalhoz csiszolják a játékmenetet. Peter Vesterbacka, a Rovio főnöke úgy fogalmazott, hogy a játék facebookos verziója ki fogja használni a közösségi oldal kollaboratív jellegét, és az eddig passzív ellenségként szolgáló disznók most komolyabb szerephez jutnak a játékban.

A Rovio vezetőjének szavai nagyon abba az irányba mutatnak, hogy a Facebookon majd egymás ellen játszhatnak az ismerősök. Pedig a nagyon megváltozott játékmenet sokkal többet is rejthetne: elsőszemélyű Angry Birds FPS; Angry Birds, a szerepjáték; Madárház, a kert csatája stratégiai verzió. Ti mit látnátok szívesen a madaras franchise folytatásaként?

0 Tovább

Charlie Sheen halálhírét keltik a legújabb facebookos csalások

Miután ismerőseink sorra kattintgatnak le mostanában minden kamuvideót a Facebookon, továbbadva azokat egymás üzenőfalára, megnéztük, hogyan lehet védekezni az ilyen csalások ellen. A módszer mindig ugyanaz: a felhasználó lekattint egy kamu hivatkozást, ami valami szaftos videót ígér egy hírességről, de videó helyett észrevétlenül lájkolja, vagyis továbbosztja a linket.

A legújabb facebookos csalások survey-kre futnak ki, vagyis arra próbálják meg rávenni a felhasználót, hogy hirdetőknek adja meg az adatait. A legújabb változat azt ígéri, megnézhetünk egy videót arról, ahogy Charlie Sheent holtan találta a házában egy forgatócsoport.

A kamulinkek ismerősökön keresztül való terjesztése (szakszóval clickjacking), úgy tűnik, nagyon hatékony. A csalások elsősorban az USA-ból indulnak, és amerikai hirdetőknek dolgoznak a kérdőívek, de a Facebook ehhez idehaza is jó terep, mivel a felhasználók közül egyébként is sokan néznek meg és osztanak meg angol nyelvű tartalmakat.

Tegnapi tesztünkból kiderült, hogy a legfrissebb csalások ellen a webes biztonsági szoftverek sem biztos, hogy megvédenek. Ugyan a BitDefender és a Symantec is készített facebookos biztonsági appot, ezek a legújabb kamulinkeket nekünk még nem szúrták ki a hírfolyamon. Tegnap még nem írtunk a Defensio.com webcímen elérhető univerzális facebookos szűrőprogramól, amivel nagyon sokféle linkre és kommentre lehet szűrni a közösségi oldalon, akár az ingyenes verzióban is, de biztos megoldást egyelőre ez sem adott. A szoftvert úgy állítottuk be, hogy e-mailben küldjön értesítést az üzenőfal környékén zajló gyanús történésekről – hogy mi mindent szűr ki a csalások közül, még egy kicsit hosszabb tesztelést igényel.

Az álcázott Like-gombok ellen az egyedüli biztos védelem az, ha az ember Firefoxot és NoScript kiegészítőt használ. A NoScript ugyanis rögtön szól, ha egy videolejátszónak tűnő Like-gombra kattintunk (lásd a fenti képen). Máskülönben jobb egyszerűen csak óvakodni a gyanús megosztásoktól – bár ez túlzott paranoiára is okot adhat az ismerőseinkkel kapcsolatban. Sajnos a NoScripthez hasonlóan kezes kiterjesztést más böngészőhöz nem találtunk – ha valaki tud ilyet, szóljon.

A Facebookon a survey scamek mellett az elmúlt pár hónapban chaten keresztül is elkezdtek vírusok terjedni. Hasonlóan a „hagyományos” IM-spamhez, ezek is valamilyen kártékony linkre irányították a felhasználót. Volt olyan, amelyik ellopni próbálta a Facebook-fiókot egy kamu bejelentkező oldallal, más egyszerűen futtatható fájlt próbált meg rásózni a felhasználóra.

Vannak gyűjtemények, ahol kiszúrhatjuk a csalásokat

Ezek közül a fióklopás okoz nagyobb kellemetlenséget, ha sikerül: ilyenkor ahogy lehet, vissza kell állítani az accountot egy jelszóváltással egybekötve. Persze fel lehetünk rá készülve, hogy az ismerőseinket a vírus teleszemetelte spammel. A másik lehetőség, hogy a gépünkre trójai, vagy spamküldő szoftver kerül, de ezt már a letöltéskor meg kell fognia a víruskeresőnk valós idejű védelmének, vagy, amikor üzembe áll, és elkezd „hazatelefonálni”, a tűzfalnak.

A Facebookon terjedő csalásokról egyébként a legjobb adatbázist a Sophos Security vezeti. Ha az ismerőseink valami gyanús dolgot osztanak meg – valószínűleg nem direkt, mint az a dolog mechanizmusából következik -, akkor itt, a Naked Security blogon leellenőrizhetjük, hogy nem valamilyen ismert scamről van-e szó. A Facebookos csalásokat gyűjri a Facecrooks.com is, így ott is érdemes nézelődni.

0 Tovább

Így kell védekezni a facebookos vírusok ellen

 

Az [origo] Techbázis összegyűjtötte, hogy miként lehet védekezni a Facebookon az utóbbi napokban vírusszerűen terjedő átverős linkeken át terjedő károkozókkal szemben. Sajnos atombiztos védelem nem létezik, a korábbinál jobban kell odafigyelni, különböző szkriptek segítségével már elég rákattintani egy videólinkre ahhoz, hogy aktiváljuk a többnyire vicces vagy megbotránkoztató videónak álcázott kártevőket.

0 Tovább

Így kell bekapcsolni a Facebook védelmi funkcióját

Január végén már jeleztük, hogy a Facebook új biztonsági funkciót vezet be, és titkosított (https) kapcsolaton is lehetővé teszi az oldal használatát. Ez azért jó, mert lehetetlenné teszi, hogy bárkinek a facebookos kommunikációját lehallgassák, jelszavát megszerezzék például az egyszerűen kezelhető Firesheep nevű Firefox-kiegészítővel. Ezt ugyanis a nyílt, például nyilvános wifihálózatok esetében különösebb hozzáértés nélkül meg lehetett oldani.


A https alkalmazásával a Facebookra történő belépés, és a szájton való kommunikáció titkosítva folyik, így nem lehet lehallgatni. A közösségi szájt január végén jelentette be a biztonsági újítást, de azt csak fokozatosan vezetik be a felhasználóknál - jelen sorok írójánál kedden lett aktív a szolgáltatás. Megmutatjuk, hogyan kell bekapcsolni a Facebook védelmét!

 

1. Kattintsunk a Profilom menü Fiókbeállítások pontjára!

 

2. Klikk a Fiókvédelem menüpont mellett a "módosítás" linkre!

 

3. Itt pedig kipipálni a Biztonságos böngészés (https) felirat melletti checkboxot.

1 Tovább

Valaki vegyen a kormánynak Flickr-fiókot!

A magyar kormány Flickr-fiókja

 

"Valaki vegyen a kormánynak egy fizetős Flickr-fiókot!"- javasolta olvasónk üzenetében. Az üzenet jogos, hiszen az amerikai képtárhely szájton ingyenes fiók birtokában havonta legfeljebb 300 megabájtnyi fotót, és mindössze két darab videót lehet feltölteni. Ráadásul ha kétszáznál több fotót töltenek fel egy ingyenes tárhelyre, mindig csak a legutóbbi kétszáz fotó lesz csak látható, az elsőként feltöltött fotók elérhetetlenné válnak. Egy évre 25 dollárba, vagyis kevesebb mint ötezer forintba kerül a korlátlan felhasználást biztosító fiók, ennyit érdemes szánni rá!
Egy másik szemfüles olvasónk Nyitrai Zsoltnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkárának javasolja azt, hogy a honlapjára is befűzött Facebook-profilja helyett közszereplőként használjon inkább rajongói oldalt. Mi a különbség? Egy átlagember profiljának nem lehet ötezernél több ismerőse, egy rajongói oldalnak viszont igen. Eltérőek ugyanakkor a jogosultságok a két adatlaptípusnál, egy rajongói oldalhoz ugyanis bárki csatlakozhat, a profil gazdája viszont maga dönthet arról, kiket igazol vissza. Személyes használatra egyértleműen a hagyományos profil jó, de egy közszereplő oldalára is befűzött Facebook-tartalom esetén inkább a rajongói oldal a jó választás.

"Valaki vegyen a kormánynak egy fizetős Flickr-fiókot!"- javasolta Pro becenevű olvasónk üzenetében. Az üzenet jogos, hiszen az amerikai képtárhely szájton ingyenes fiók birtokában havonta legfeljebb 300 megabájtnyi fotót, és mindössze két darab videót lehet feltölteni. Ráadásul ha kétszáznál több fotót töltenek fel egy ingyenes tárhelyre, mindig csak a legutóbbi kétszáz fotó lesz csak látható, az elsőként feltöltött fotók elérhetetlenné válnak. Egy évre 25 dollárba, vagyis kevesebb mint ötezer forintba kerül a korlátlan felhasználást biztosító fiók, ennyit érdemes szánni rá!

Nyitrai Zsolt államtitkár Facebook-profilja


Egy másik szemfüles olvasónk Nyitrai Zsoltnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkárának javasolja azt, hogy a honlapjára is befűzött Facebook-profilja helyett közszereplőként használjon inkább rajongói oldalt. Mi a különbség? Egy átlagember profiljának nem lehet ötezernél több ismerőse, egy rajongói oldalnak viszont igen. Eltérőek ugyanakkor a jogosultságok a két adatlaptípusnál, egy rajongói oldalhoz ugyanis bárki csatlakozhat, a profil gazdája viszont maga dönthet arról, kiket igazol vissza. Személyes használatra egyértelműen a hagyományos profil jó, de egy közszereplő oldalára is befűzött Facebook-tartalom esetén inkább a rajongói oldal a jó választás.

0 Tovább

Végre biztonságos lesz a Facebook

Bár a hétvégén Nicolas Sarkozy, kedden pedig Mark Zuckberberg Facebook-alapító oldalát is feltörték, végre jó hírek is érkeztek a közösségi oldaltól. A Ghacks értesülései szerint a Facebookot hamarosan titkosított üzemmódban is lehet majd használni.

A https protokollon keresztül a felhasználók védve lesznek a jelszavak, felhasználói nevek vagy chates üzenetváltások lehallgatásától, amelynek eddig például nyilvános wifihálózatokon voltak kitéve. A titkosítást a Profilom/Fiókbeállítások/Fiókvédelem menüpont alatt külön aktiválni kell, ezt követően a közösségi oldal csak titkosított kapcsolaton kommunikál majd a felhasználó számítógépével. Ezt a funkciót a szokásos módon nem egyszerre, hanem fokozatosan vezetik be a felhasználóknál, így megjelenése hetekkel később várható. A Ghacks beszámolója szerint a titkosítás aktiválása nyomán lassulhat az oldal elérése, de mivel a Facebookot érintő egyik legkomolyabb biztonsági fejlesztés az utóbbi években, még így is jó kompromisszumnak tűnik a használata.

3 Tovább

Milliárdos bevételt várnak a közösségi játékoktól


Egymilliárd dollárnál is többet fognak hozni idén a közösségi oldalakon futó játékok - vélik az eMarketer elemzői. A Farmville-hez és Maffia Warshoz hasonló címeknek egyre több felhasználója van, ráadásul a egyre nagyobb hirdetési bevételeket is várnak tőlük a szakemberek. Ha a jóslat teljesül, akkor huszonnyolc százalékot nő a közösségi játékok piaca.

A jóslatok szerint 62 millió amerikai internetező fog havonta legalább egy közösségi játékot kipróbálni. Tavaly ez a szám csak 53 millió volt. Növekedni fog a virtuális jószágok, extrák eladásából befolyó bevétel is: egyes felmérések szerint a Facebookon játszók húsz százaléka már fizetett valamilyen játékbeli tárgyért.

0 Tovább

Mentse meg facebookos linkjeit!

A Trunk.ly nevű szájton visszakereshetővé teheti facebookos linkjeit

Kimondottan hiánypótlónak számító szájtra bukkantunk a Trunk.ly személyében: ez az oldal lehetővé teszi, hogy a Facebookra bepostolt linkjeinket utólag is kényelmesen visszakereshetjük. Miért kell ez? Mert a Facebookon gyakorlatilag a feltöltött fotókat és videókat leszámítva minden eltűnik a süllyesztőben. Pedig sokszor előfordulhat, hogy eszünkbe jut, pár hete egy jópofa linket másoltunk a Facebookra, de ezt visszakeresni nem lehet csak úgy, ha minden bejegyzésünket újra átfutjuk.

Ezen a helyzeten segít a Trunk.ly, amelyben alaphelyzetben dátum szerint listázva mutatja a linkeket, de keresést is lehetővé tesz szövegükben. Használatához regisztrálni kell, és aktiválni a Facebookon a Trunk.ly applikációját is. A szájt a Del.icio.us könyvjelzőszájton tárolt linkeket is tudja importálni, ám a linkek feldolgozása első alkalommal akár egy napig is eltarthat, ha nem rögtön jelennek meg azok, nem kell tehát meglepődni.

A bejegyzés publikálását követően egy olvasónk jelezte (kösz, Diab!), hogy a Facebookon is visszakereshetőek a publikált linkek, bár az ezt biztosító felületet igencsak eldugták.

A http://www.facebook.com/posted.php linkre kattintva mindenki a saját ismerősei által publikált hiperlinkeket nézheti át, a baloldali oszlopban pedig "Az én hivatkozásaim" linkre kattintva visszamenőleg saját ajánlatait is átböngészheti. A baloldali oszlopban akár RSS-hírcsatornaként is hozzáférhetőek a linkek, bár tartalmukban így is elég komplikált keresni, ezért a Trunk.ly-t még így is érdemes lehet használni.

0 Tovább

Reklámok száműzése a Digsbyből

A méltán népszerű, egyszerre több üzenőhálózatra (pl. GTalk, Messenger, ICQ) és közösségi oldalra (Twitter, Facebook) is csatlakozni képes csevegőprogram, a Digsby legfrissebb verziójában megjelentek a chatablakok alján lévő reklámok.

Szerencsére egyelőre nem kell pánikolni, a hirdetések használata - egyelőre - önkéntes, tehát kikapcsolható. Ehhez a Tools menü Preferences pontjára kell kattintani.

Itt a Support Digsby development by showing an ad in the IM window felirat mellől kell elvenni a pipát, majd a chatablak bezárása és újbóli megnyitását követően eltűnik a hirdetés. Remélhetőleg a későbbiekben is lesz erre lehetőség, akár egy fizetős verziót is jobban preferálnánk a reklámnál: ez ugyanis megszabja, hogy legfeljebb milyen kicsire lehet összehúzni az üzenetablakokat.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek