A Security Essentials nevű, ingyenesen letölthető víruskereső szoftvere mellett újabbvírusvédelmi alkalmazást adott ki a Microsoft. A Microsoft Safety Scanner nevű, hetven megabájtos programot a cég honlapjáról lehet letölteni, és telepítést  nélkül, azonnal indítható.


Míg a Security Essentials a számítógép folyamatos védelmét biztosítja, a Safety Scannert arra lehet használni, hogy leellenőrizzük egy furcsán viselkedő, vagy nem megbízható forrásból származó PC-t, hogy az nem tartalmaz-e kártevőket.

Magyar nyelvű menüvel rendelkezik, és akár feltelepített víruskereső mellett is alkalmas ellenőrzésre, nem fogja megzavarni annak működését a Microsoft szerint. A programot nem nehéz használni, mindössze három menüpontból lehet választani startját követően: gyors, teljes, és testre szabott ellenőrzést lehet végrehajtani. A honlapon nem szerepel erre vonatkozó információ, de a szoftvert Windows XP és újabb rendszerekhez lehet letölteni 32 és 64 bites verzióban.

A szoftver oldalán lévő tájékoztató szerint a Safety Scan letöltés után tíz napig használható, és kártevőadatbázisát sem lehet frissíteni: ha ezt követően újból használni szeretnénk, újból le kell tölteni innen az aktuális verziót.