Google Keep

A Google új appja a jegyzetelőprogramok királya: gyakorlatilag úgy lehet vele beszélni a telefonhoz, mint Cooper ügynök a diktafonjához, a beszédfelismerésnek köszönhetően mégis írásban rögzülnek az elhangzottak.

Miért jó? Beszédfelismerésben a magyarok számára egyértelműen az Android a nyerő, hiszen csak a Google szoftvere ért a nyelvünkön. Bár néha még téveszt, ha csak néhány szavas mondatokat olvasunk be neki, általában keveset hibázik, így például a bevásárlólista diktálásához már tökéletes. Az appal lehetséges hagyományos módon is jegyzetelni, illetve jegyzettel ellátott fotókat rögzíteni. A jegyzeteket a Google Drive-val szinkronizálja a telefon, így annak teljes tartalmát böngészőből, a számítógépen is bármikor elérhetjük és szerkeszthetjük.

Miért nem jó? A beszédfelismerő modul telefonszámok bediktálására még nem a legjobb, sokszor téveszt, márpedig egy telefonszám esetében egyetlen rossz számjegy is használhatatlanná teszi az adatot.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: Android

***

AV Player HD

IPaden szeretné nézni kedvenc filmjeit? Alapesetben a táblagép csak elég kevés formátumú fájllal boldogul, az iTunesszal való szinkronizálás pedig idegőrlő. Ez a fizetos app minden problémát megold.


Miért jó? A program képes wifin keresztül megosztott mappákat vagy ftp-ket elérni, az USB-n való másoláshoz pedig az iTunesban rá kell kattintani a csatlakoztatott iPad gombjára, majd ott kiválasztani az Alkalmazások menüt. Itt megkeresni a listán az AV Player HD-t, és feltölteni a lejátszásra szánt fájlokat. Az iOS sajátosságai miatt más módon a program nem fogja látni a felmásolt filmeket. További előnye, hogy a gyári lejátszótól eltérően .mkv-től kezdve minden ismert videofájllal elboldogul, kezeli a feliratokat és hangsávokat is, szaggatás nélkül.

Miért nem jó? Egyedül fizetős mivolta hozható fel negatívumként.

Ár: 2,7 eur
Platform: iOS
Link: iPad

***

Doodle Jump


Az iPhone-ról már ismert ügyességi játék Androidra is megérkezett: a Doodle Jump egyaránt képes az autóban vagy a vonaton unatkozó kisgyereket és felnőttet is elszórakoztatni pofonegyszerű irányításával.




Miért jó? A játékban egy ormányos kis lényt irányíthatunk, aki folyamatosan ugrál, szökkenéseit a telefon vagy táblagép jobbra vagy balra döntésével lehet irányítani. A fentről érkező szörnyeket pedig a képernyőre bökre lehet kilőni a lépcsőkön való ugrálás közben. Minél feljebb tud jutni a játékos, annál több pontot kap.

Miért nem jó? Az utat azonban mindenféle akadályok szegélyezik, az eltört lépcsőre például nem szabad ugrani, mert errpk nem csak egy alsóbb platformra zuhan az ormányos főhős, hanem teljesen kiesik a játékból. Ebből adódóan a játék használata során igen nagyokat lehet káromkodni, mi előre szóltunk!

Ár: Androidon ingyenes (extra pályákért fizetni kell), iOS-en 1 euró
Platform: Android, iOS
Link: Android, iOS 

***

The Jump: Escape The City


A manapság divatos rohangálós és ugrálós játékok testvére a The Jump, ebben azonban nem emberrel, hanem egy autóval száguldva kell menekülni a városból.


Miért jó? Dübörög a techno, a lepusztult jövőbeli tájat a derengő fényt kibocsátó jövőmobilunk világítja meg. Az út három sávja közül ujjbökéssel lehet váltani, néha ugyanis eltűnik az út, vagy elállja azt keresztbe egy tartálykocsi. Különböző extrák felvételével gyorsítani és lassítani lehet, de ezek sebezhetetlenné is teszik az autót. Ugrani felfelé való húzással tudunk, mivel a gázadással sem kell törődni, az irányítás nem bonyolult.


Miért nem jó? Az alapötlet kezd már eléggé elcsépelt lenni, de még biztosan jó pár bőrt lehúznak erről a fejlesztők.

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

Link: Android, iOS

***

Reckless Getaway

Ennek a játéknak hasonló a menete a The Jumphoz, de sokkal addiktívabb és élvezetesebb annál, ugyanis menekülő bankrablókkal kell benne változatos helyszíneken menekülni a rendőrök elől.


Miért jó? Az irányítás remek, hiszen a gázt nem kell adagolni, csupán jobbra és balra kormányozni az autót. A rendőrökkel szemben a legkülönbözőbb trükköket kell bevetni, például meglökni őket, hogy nekicsapódjanak a szembejövő villamosnak, vagy belezuhanjanak egy szakadékba. A pályák nem unalmasak, ugratók, lejtők, lezárások és hidak vonulnak fel rajtuk. Folyamatosan pontokat és bónuszokat kell gyűjteni, a beszerzett pontokból minden egyes elhalálozás esetén levon a játék. Ezzel persze garantált, hogy a játékos útját robbanások és roncsautók szegélyezzék.

Miért nem jó? Gyönyörű a grafika, jól eltalált a játék, egyedül az szól ellene, hogy Androidon nincs kipróbálható kiadása.

Ár: iOS-re most ingyenes, Androidra 512 forint
Platform: Android, iOS
Link: Android, iPhone, iPad