Harminc éves történetre tekint vissza az a játékfajta, amivel a magyar Nemesys stúdió az év elején bejutott az Indie Game Challenge játékversenyre. A kis stúdiók, független fejlesztők Oscar-díjának számító versenyt ugyan nem nyerte meg a csapat, ám a játékot így is sokan megismerték. A Fortix 2 nevű területfoglalós játékot most a világ legnagyobb digitális játékboltjában, a Steamen is meg lehet venni.

Három mondatban el lehet magyarázni a Fortix lényegét: vonalat húzó lovagunkkal minél többet el kell foglalni a képernyőt kitöltő térképből. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az pálya széléről elindulva leválasztunk a vonalunkkal egy-egy darabot. Végül pedig, ha a lövedékek, sárkányok, ogrék a vonalunkhoz érnek meghalunk.

 

Ebből a három egyszerű szabályból iszonyú érdekes játékot termtettek a Nemesysesek. Az izgalomról főleg a pályatervezés tehet. A gonoszul elrejtett lövöldözős tornyok, egyre okosodó sárkányok nem hagyják nyugton a játékost. Az egyre nehezedő pályák mindig kihívást jelentenek. Rendre azon vettem magam észre, hogy fél-egy óra munka után visszataláltam a Fortixhoz, hátha most sikerülni fog alapon.

A játékban ráadásul rengeteg apró segítség van. Sárga csillagokat vehetünk fel, amitől a karakterünk gyorsabban fut, sőt egyenesen repül, amik leölnek egy szörnyet, megállítják az órát. Emellett pedig trófeákat is gyűjthetünk, ami megjelenik a Steam profilunkon. Majdnem két óra játék után eldicsekedhetek azzal, hogy egyszerre elfoglaltam három katapultot, egy vonással megszereztem egyszer a pálya 45 százalékát, sőt egyszer sikerült tökéletes négyzetet rajzolnom!

A Fortix 2-re nem a története miatt fogunk emlékezni. A nehezebb pályák teljesítése után előbukkanó meserészletek csupán színesítik a játékot. Az egyre keményebb ellenfelekről, a barátságtalanabbá váló pályákról, megkerülhetetlen védművekről mind az a gonosz varázsló tehet, akit tartományról tartományra üldözünk. A mesés háttérsztori, és az aranyos grafika akár a legkisebbeket is megnyeri.

A játék 7 euróért vehető meg a Steamről, kipróbálásához azonban nem kell feltelepíteni a játékbolt kliensprogramját, a telepítő elérhető a játékstúdió weblapjáról is. A játék a kötelező angol mellett magyarul is beszél.