FIFA 14 (Android, iOS)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

A világ egyik legnépszerűbb focis játéka már régóta jelen van a tableteken és az okosmobilokon, most a legújabb kiadás is megérkezett erre a platformra. A mai trendeknek megfelelően az alapjáték ingyen tölthető le, de az extra csapatokért és ligákért külön kell fizetni. A játékban bárki összeállíthatja álmai csapatát, és új, a táblagép böködésén alapuló irányítást kapott. Ez eléggé megosztotta tesztelőinket: egyikük a nemrég bemutatott FTS 14 irányítását favorizálta, a másik a FIFÁ-ét. Mindenesetre kissé szokatlan, hogy a játékosokra kell bökösni, eleinte nagyon könnyű összekeverni a passzolást, a kapura rúgást és az egyszerű labdaterelést is. De kétségkívül gyönyörű a játék.

Lumosity (iOS)

Letöltés iOS-re


A Lumosity a legjobb agytornáztató program, amivel valaha találkoztunk. Az appot és a hozzá kapcsolódó weboldalt üzemltető amerikai cég 2007 óta foglalkozik a memóriát, a koncentrálási és problémamegoldási képességet fejlesztő alkalmazásokat. Bár tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a játékok segítik megelőzni például az időskori elbutulást, feladatai egyszerűségük ellenére képesek maximálisan leterhelni a játékost.

Az egyik játékban például csak egy gombra kell bökni annak megfelelően, hogy az előző ábra ugyanaz volt-e, mint amit utána mutatott a gép a játékosnak. Egy másikban a felvillanó ábrák betűket és számokat tartalmaznak, a játék pedig hol arra kérdez rá, hogy mássalhangzót vagy magánhangzót látunk, hol pedig arra, hogy a szám páros vagy páratlan. Egy újabb feladványban sok nyíl közül kell mindig a középső nyíl irányába elhúzni az ujjunkat. Mind kiderül, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Zseniális módon lehet letesztelni vele az agyunk reakcióit.

Sensory Spaces (iOS)

Letöltés iOS-re

A hifieszközöket gyártó Bang & Olufsen promóciós, de ennek ellenére nagyon érdekes -+ és ingyenes - alkalmazása, a Mew nevű dán rockzenekarral készített a Sensory Spaces. A csak iOS-re elérhető alkalmazás használatához mindenképp szükség van fej-, vagy fülhallgatóra, mivel a játékos feladata, hogy mindig abba az irányba döntse a táblagépet vagy okostelefont, amerről egy adott hangot hall. Ezt pedig a beépített minihangszórókkal egyáltalán nem lehet érzékelni. A megtalált hangokból végül egy teljes zeneszám áll össze.

Iron Sky Invasion (Android, iOS)


Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

A tavaly megjelent űrnácis Iron Sky című film alapján íródott játékban a főhősnek a Hold sötét oldaláról támadó nácikat kell megállítania a Föld elfoglalásában. A látványos és jól megcsinált 3D shoot-em up-ban különböző tulajdonságokkal felszerelt harci gépekkel kell irtani a Reich repülő csészealjait és űrzeppelinjeit. A játék során elért teljesítményeket kreditekkel jutalmazzák, amikkel új hajókat, fegyvereket lehet vásárolni. Az egyes pályák újrajátszhatóak, így van lehetőség és idő gyűjtögetni a nagyobb ütközetekre. A játék izgalmas, jól irányítható és kicsit nehezebb, mint elsőre várnánk, rossz tulajdonsága, hogy nem örökölte meg a film kellemesen debil hangulatát, illetve a Laibach zenéjét. Ennek megfelelően csupán a megvalósítás és a külalak emeli ki a hasonszőrű játékok közül, igaz önmagában is megállja a helyét a filmmel párosítva még jobb szórakozást nyújthat. Az ingyenes freemium és fizetős változatok között csak annyi a különbség, hogy előbbiben reklámokra kell bökni egyes menükben, ami kifejezetten zavaró.

Aces of the Luftwaffe (iOS, Android, Windows Phone)


Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Letöltés Windowsra


Elsőre nem tűnt nagy számnak a sokak által ajnározott Aces, de néhány perc játék

után kiderült mi is a varázsa. A készítőknek sikerült megidéznie a játéktermi hangulatot, aki dobált rengeteg huszast hasonló játékokba vagy csak otthon nyüstölte a C64 joystickját fél éjszaka Blue Max-et játszva annak mindenképpen ajánlott. Az Androidra és Windows-ra ingyenesen, iOS-re megvásárlás után letölthető app klasszikus felső nézeti lövöldözés, ahol a támadó német légierőt kell visszaverni. Három különböző tulajdonságokkal rendelkező gép közül lehet választani, amelyekből az alapgép érhető csak el a játék kezdetén. A pályákon gyűjtött kitüntetésekért később különböző fejlesztéseket vásárolhatunk, amikre szükség is lesz. A kezdeti könnyű játékmenet folyamatosan nehezedik, az egyszerű vadászküldetések után gyorsan megjelennek a kísérgetős és bombázós missziók is, a három főellenség pedig igazán próbárateszi majd a reflexeket. A pixeles retró hangulatú grafika szintén a játéktermi élményeket idézi, egyik hátránya, hogy a robbanások közepette gyakran nehéz követni a játékot.


Another World (iOS, Android)




Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re



A több mint 20 éve megjelent PC-s klasszikus immár Androidra és iOS-re is megvásárolható, a játék némi ráncfelvarrást leszámítva minden tekintetben megegyezik a klasszikus kiadással. A történet szerint hősünk egy rosszul sikerült kísérletet követően egy idegen bolygón találja magát, ahol a túlélésért kell küzdenie. A világot 1991-ben megrengető játék még ma is szórakoztató, igaz a játékot ismerők számára alig egy óra alatt kijátszható, ha emlékeznek a feladatokra. Újítás, hogy a mostani kiadásban nehézségi fokozatok is vannak, növelve a kihívást, az idegenek potosabban lőnek, az állatok pedig, gyorsabbak lesznek. Az érintőképernyős irányítás meglehetősen nehézkes, sokáig tart megszokni, inkább a direkt, virtuális gombokkal való kezelést ajánljuk. Akárcsak korábban, a játékos most sem kap semmilyen segítséget, így rengeteg gyakorlás, zsákutca és újrakezdés szükséges a feladatok megoldásához. A játékmenet, habár lineáris, ma is formabontó és szórakoztató. Jó érzés a játéktörténelem egy darabját magunkkal cipelni farzsebünkben, az Another World megvásárlása egyben vezeklés is lehet a 20 évvel ezelőtti kalózkodás miatt.