A napokban kerül a szakboltokba az Acer Iconia nevű, különleges hordozható számítógépe, amely olyan laptop, aminek a billentyűzete helyén is egy kijelző lepi meg a felhasználót. A kétkijelzős készülék érintéssel vezérelhető, az alsó multitouch kijelző akár tízujjas érintést is kezel, hogy gépelhessünk rajta. Mindkét képernyőt csillogó üveg fedi, így kikapcsolt állapotban sminktükörnek vagy falatkák felszolgálására is kiváló lehet a koncepció-laptop.

Amikor tavaly november végén azt olvastuk, hogy két érintőképernyőből álló laptoppal rukkol elő az Acer, a hírt gondosan elkönyveltük a rengeteg hasonló koncepció-bejelentés közé: a gyártók időről időre szokatlan kialakítású, újfajta felhasználói felületekkel kisérletező gépek rajzait lógatják be az éhes újságírók orra elé, hogy így teszteljék a közönség várható reakcióit. A hír ugyan koncepciótól szokatlanul sok részletet tartalmazott, valamint azt is, hogy a következő év elején már kézbe vehető lesz a touchbook elrendezésű laptop, de ettől még senki nem vette sokkal komolyabban. Tévedtünk, mert az Acer nemcsak hogy tényleg bemutatta az Iconiát a januári CES-en, de tavasztól már meg is vásárolhatjuk az újszerű készüléket. Kíváncsiak voltunk, kézbe véve az eszközt rájövünk-e, milyen előnyöket véltek az Acer mérnökei a két érintőképernyős elrendezésben.

Az első meglepetés akkor ért minket, amikor átvettük az Iconiát rejtő papírdobozt. A hasonlóképpen érintős képernyőkre alapozó tabletek a minél kisebb súlyra hajtanak, ez a számítógép azonban közel három kiló, ami egy 14 inches monitorátmérőjű géptől szokatlanul sok. Ölbe venni lehetséges ugyan, de egy kézzel rakosgatni, egy képet megmutatni rajta valakinek már komoly izomerőt kíván.

Elsőre mindenkiben az merül fel, vajon milyen lehet gépelni az alsó kijelzőn megjelenített virtuális billentyűzeten? Sokkal jobb, mint amire tippelnénk, és sokkal jobb, mint egy táblagépen, de persze egy hagyományos billentyűzet nyújtotta képességektől így is messze van. Meg lehet rajta tanulni gépelni, s szemben az iPaddel teljes magyar (vagy más nemzeti) billentyűzetet kapunk, ami tényleges előny. Ugyanakkor enyhe késéssel reagálnak a virtuális gombok, ezt meg kell szokni. A billentyűzet alatt egy virtuális tapilap is megjelenik, ami kényelmetlenül kicsi, ám nem is olyan fontos, hiszen a felső képernyőt is nyomkodhatjuk - sajnos a Windows 7 miatt sokszor van szükség a dupla kattintásra, ami egy döntött, nem kitámasztott felületet bökdösve csak sok bénázással működik.

A két kijelzőt hosszabbik élüknél összekötő tengelynél teljesen kihajtható a gép, azaz szétfektethető az asztalra, ám azt nehéz elképzelni, ilyenkor hogyan is kellene használni - íróasztalnál ülve így a felső képernyő már túl messze, túl nagy szögben látszik, ahhoz pedig nagy és nehéz a szerkezet, hogy ilyenkor, mint egy napilapot a kezünkbe fogjuk. Ezt a tervezők is így gondolhatták, mert a felső kijelző hátlapjára kerültek a hangszórók, így ha az asztalra hajtjuk a képernyőt, tompul a hang is. A mindennapos használatban ezért a hagyományos laptop-felállás a legpraktikusabb, ilyenkor viszont a két üvegfelület mindent visszatükröz, a képernyőtartalom mellett folyamatos figyelemmel kisérhetjük a hátunk mögött, sőt a plafonon történő dolgokat is.

Egy szoftveresen lecserélhető virtuális billentyűzettel még nem lehetne megindokolni a kétképernyős kialakítást, ez legfeljebb azoknak lehet előny, akik például magyar és orosz billentyűzet között szeretnének gyakran váltogatva dolgozni. Ezért az Acer telepakolta érintéses vezérlésre kihegyezett szoftverekkel a laptopot, ezek azonban inkább a sietséget, mintsem az átgondolt tervezést sejtetik. Kétképernyős, érintős böngésző, ami egy - középen kettévágott - napilap méretében mutatja a weboldalakat, fotó- és videonézegető, közösségi oldal két képernyőn megosztva - csupa olyan funkció, amit kipróbálás után sem gondoltunk elengedhetetlennek. A virtuális billentyűzet mellett kézírásfelismerő és tanítható gesztusvezérlés is került a laptopra, de ezek sem váltják meg a világot, különösen a kifejezetten a tabletekre fejlesztett iOS és Android operációs rendszerek ismeretében. A Windows érintős változatán annyira érződik, hogy jócskán a tablet-forradalom előtt fejlesztették, hogy kínosan bénának érződik egy iPad vagy Galaxy Tab felhasználója számára.

Az Acer Iconia egy érthetetlen számítógép. Ha koncepció maradt volna, elfogadhatnánk a gyártó útkeresésének, a piac tesztelésének, de kereskedelmi forgalomba került, ráadásul igencsak borsos, átlagosan négyszázezer forintos áron. A billentyűzet helyére rakott második képernyő egyáltalán nem alkot egységet az első kijelzővel, a kezelés nemhogy forradalmi, de inkább elavult hatást kelt, köszönhetően az érintést még a kis ceruzáktól váró Windowsnak, egyszóval tényleg érthetetlen, mit vár az Acer az Iconia piacra dobásától. Az ár miatt talán főnöki laptopnak szánják, elvégre egy bőrborítású íróasztalon vagy elegáns tárgyalóban harsányan demonstrálhatja tulajdonosa innovációba vetett szilárd hitét. Mint kiderült, leginkább csak a hozzá nem értők számára.