Foci és agytorna - a hét legjobb appjai

FIFA 14 (Android, iOS)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

A világ egyik legnépszerűbb focis játéka már régóta jelen van a tableteken és az okosmobilokon, most a legújabb kiadás is megérkezett erre a platformra. A mai trendeknek megfelelően az alapjáték ingyen tölthető le, de az extra csapatokért és ligákért külön kell fizetni. A játékban bárki összeállíthatja álmai csapatát, és új, a táblagép böködésén alapuló irányítást kapott. Ez eléggé megosztotta tesztelőinket: egyikük a nemrég bemutatott FTS 14 irányítását favorizálta, a másik a FIFÁ-ét. Mindenesetre kissé szokatlan, hogy a játékosokra kell bökösni, eleinte nagyon könnyű összekeverni a passzolást, a kapura rúgást és az egyszerű labdaterelést is. De kétségkívül gyönyörű a játék.

Lumosity (iOS)

Letöltés iOS-re


A Lumosity a legjobb agytornáztató program, amivel valaha találkoztunk. Az appot és a hozzá kapcsolódó weboldalt üzemltető amerikai cég 2007 óta foglalkozik a memóriát, a koncentrálási és problémamegoldási képességet fejlesztő alkalmazásokat. Bár tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a játékok segítik megelőzni például az időskori elbutulást, feladatai egyszerűségük ellenére képesek maximálisan leterhelni a játékost.

Az egyik játékban például csak egy gombra kell bökni annak megfelelően, hogy az előző ábra ugyanaz volt-e, mint amit utána mutatott a gép a játékosnak. Egy másikban a felvillanó ábrák betűket és számokat tartalmaznak, a játék pedig hol arra kérdez rá, hogy mássalhangzót vagy magánhangzót látunk, hol pedig arra, hogy a szám páros vagy páratlan. Egy újabb feladványban sok nyíl közül kell mindig a középső nyíl irányába elhúzni az ujjunkat. Mind kiderül, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Zseniális módon lehet letesztelni vele az agyunk reakcióit.

Sensory Spaces (iOS)

Letöltés iOS-re

A hifieszközöket gyártó Bang & Olufsen promóciós, de ennek ellenére nagyon érdekes -+ és ingyenes - alkalmazása, a Mew nevű dán rockzenekarral készített a Sensory Spaces. A csak iOS-re elérhető alkalmazás használatához mindenképp szükség van fej-, vagy fülhallgatóra, mivel a játékos feladata, hogy mindig abba az irányba döntse a táblagépet vagy okostelefont, amerről egy adott hangot hall. Ezt pedig a beépített minihangszórókkal egyáltalán nem lehet érzékelni. A megtalált hangokból végül egy teljes zeneszám áll össze.

Iron Sky Invasion (Android, iOS)


Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

A tavaly megjelent űrnácis Iron Sky című film alapján íródott játékban a főhősnek a Hold sötét oldaláról támadó nácikat kell megállítania a Föld elfoglalásában. A látványos és jól megcsinált 3D shoot-em up-ban különböző tulajdonságokkal felszerelt harci gépekkel kell irtani a Reich repülő csészealjait és űrzeppelinjeit. A játék során elért teljesítményeket kreditekkel jutalmazzák, amikkel új hajókat, fegyvereket lehet vásárolni. Az egyes pályák újrajátszhatóak, így van lehetőség és idő gyűjtögetni a nagyobb ütközetekre. A játék izgalmas, jól irányítható és kicsit nehezebb, mint elsőre várnánk, rossz tulajdonsága, hogy nem örökölte meg a film kellemesen debil hangulatát, illetve a Laibach zenéjét. Ennek megfelelően csupán a megvalósítás és a külalak emeli ki a hasonszőrű játékok közül, igaz önmagában is megállja a helyét a filmmel párosítva még jobb szórakozást nyújthat. Az ingyenes freemium és fizetős változatok között csak annyi a különbség, hogy előbbiben reklámokra kell bökni egyes menükben, ami kifejezetten zavaró.

Aces of the Luftwaffe (iOS, Android, Windows Phone)


Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Letöltés Windowsra


Elsőre nem tűnt nagy számnak a sokak által ajnározott Aces, de néhány perc játék

után kiderült mi is a varázsa. A készítőknek sikerült megidéznie a játéktermi hangulatot, aki dobált rengeteg huszast hasonló játékokba vagy csak otthon nyüstölte a C64 joystickját fél éjszaka Blue Max-et játszva annak mindenképpen ajánlott. Az Androidra és Windows-ra ingyenesen, iOS-re megvásárlás után letölthető app klasszikus felső nézeti lövöldözés, ahol a támadó német légierőt kell visszaverni. Három különböző tulajdonságokkal rendelkező gép közül lehet választani, amelyekből az alapgép érhető csak el a játék kezdetén. A pályákon gyűjtött kitüntetésekért később különböző fejlesztéseket vásárolhatunk, amikre szükség is lesz. A kezdeti könnyű játékmenet folyamatosan nehezedik, az egyszerű vadászküldetések után gyorsan megjelennek a kísérgetős és bombázós missziók is, a három főellenség pedig igazán próbárateszi majd a reflexeket. A pixeles retró hangulatú grafika szintén a játéktermi élményeket idézi, egyik hátránya, hogy a robbanások közepette gyakran nehéz követni a játékot.


Another World (iOS, Android)
Letöltés Androidra

Letöltés iOS-reA több mint 20 éve megjelent PC-s klasszikus immár Androidra és iOS-re is megvásárolható, a játék némi ráncfelvarrást leszámítva minden tekintetben megegyezik a klasszikus kiadással. A történet szerint hősünk egy rosszul sikerült kísérletet követően egy idegen bolygón találja magát, ahol a túlélésért kell küzdenie. A világot 1991-ben megrengető játék még ma is szórakoztató, igaz a játékot ismerők számára alig egy óra alatt kijátszható, ha emlékeznek a feladatokra. Újítás, hogy a mostani kiadásban nehézségi fokozatok is vannak, növelve a kihívást, az idegenek potosabban lőnek, az állatok pedig, gyorsabbak lesznek. Az érintőképernyős irányítás meglehetősen nehézkes, sokáig tart megszokni, inkább a direkt, virtuális gombokkal való kezelést ajánljuk. Akárcsak korábban, a játékos most sem kap semmilyen segítséget, így rengeteg gyakorlás, zsákutca és újrakezdés szükséges a feladatok megoldásához. A játékmenet, habár lineáris, ma is formabontó és szórakoztató. Jó érzés a játéktörténelem egy darabját magunkkal cipelni farzsebünkben, az Another World megvásárlása egyben vezeklés is lehet a 20 évvel ezelőtti kalózkodás miatt.

0 Tovább

Madarak és kukacok - a hét legjobbjai Androidra

Újabb folytatás készült az Angry Birdsből, ingyenes lett a legjobb mobilos Office, de remek grafikával tértek vissza kedvenc kukacaink is.


Worms 2 Armageddon


Az app letöltése

Aki a 90-es években töltött éjszakákat azzal, hogy baráti társaságban vicces kukacokkal lőtte halomra egymást, azoknak feltétlenül ajánlott a játék Androidos kiadásának legújabb verziója. Nagy meglepetést nem fog okozni, a játékmenet és a felhasználható eszközök nagyjából ugyanazok az aknavetőtől az sörétes puskán át a szuperbirkáig. A gesztusokkal irányítást viszonylag jól megoldották a fejlesztők, alig pár perc alatt természetessé válik, az egyetlen probléma, hogy a PC-n megszokott kötéllel átfordulást nagyon nehéz kivitelezni. Habár van egyjátékos és online multiplayer funkció a Worms egyértelműen partyjáték, kocsmában, otthon, irodában haverokkal remek. A fejlesztők most akciósan kínálják a Google áruházában, egy sör áráért kitűnő vétel.


Angry Birds Star Wars II


Az app letöltése


Megérkezett a Star Wars köntösbe bújtatott madarak legújabb epizódja, ami a Csillagok háborúja első epizódjától veszi végig a történetet. Az előző részhez képest különlegesség, hogy a birodalom szempontjából is játszható a játék, így akár gonosz sith malacként irthatóak a felkelő madarak. A 30 különböző képességű karakter már a kezdetektől elérhető és szabadon variálható, így a hosszú játékidő és változatos élmény szavatolt. Újítás, hogy a boltban kapható Angry Birds figurákat egy telepod nevű eszközzel a játékban is használhatóvá tették, ehhez természetesen meg kell vásárolni őket egy játékboltban.


Quickoffice


Az app letöltése

A Google tavaly nyáron vásárolta fel a Quickoffice nevű dokumentumkezelő alkalmazást, ami eddig csupán fizetős verzióban, az üzleti felhasználók számára volt elérhető. A fejlesztők most ingyenesen hozzáférhetővé tették minden platformon, Androidon kívül iOS-re és Windows-ra is elérhető, a Google így próbál versenyre kelni a Microsofttal. Az alkalmazás minden fontosabb dokumentumtípust ismer és kezel, segítségével nem csak megnézni, de szerkeszteni is lehet. A próba során az alkalmazás megküzdött a bonyolultabb grafikonokat tartalmazó Excel táblázatokkal is, igaz a megjelenítés nem volt tökéletes. Az Quickoffice furcsasága, hogy az Office dokumentumokat szerkeszthető formában nyitja meg, a Google Drive-on tárolt dokumentumokat viszont PDF-ként kezeli, ezt remélhetőleg hamarosan javítani fogják. Gyengéi ellenére az ingyenesen elérhető office appok közül még mindig a legjobbak közé tartozik.


Ha szereted az appokat, kövesd a Techbázist a Facebookon is!

0 Tovább

Kaland, játék, kockázat - hét legjobb appjai iOS-re

A lapozgatós könyvek új generációja éled újjá iPaden magasabb színvonalat képviselve, de a csillagháborús Angry Birdök is visszatértek.

Crowded Fiction

Az app letöltése


Előrebocsátjuk, hogy semmi baj a hagyományos könyvekkel, de a Crowded Fiction nevű app ötletes módon képes felturbózni a szöveges irodalmat. Az egyelőre kizárólag iPhone-ra és iPadra elérhető app egy interaktív regényt takar, amelynek mintapéldányát lehet elolvasni ingyenn, a teljes kötetet külön lehet megvenni.

A szöveg nem oldalanként , hanem szavanként és mondatonként jelenik meg a képernyőn, kissé a filmes feliratokhoz hasonlóan. A megjelenítés sebességét szabályozni lehet, így az angolul gyorsabban vagy lassabban olvasók is kényelmesen tudják használni a Párizs alatti katakombákban játszódó kötetet. Időnként olyan szavak jelennek meg a szövegben, amelyekre bökve extra információkat lehet kapni, máskor a főhős, egy Jackson nevű újságíró cselekvését befolyásolhatjuk egyetlen ujjmozdulattal döntéshelyzetekben. Máskor egy adott mondat többféle befejezése villog a kijelzőn, melyek közül a nekünk szimpatikusat kell kiválasztani. Természetesen a döntés a történet későbbi alakulására is hatással van. A Crowded Fiction méltó utódja a nyolcvanas évek Kaland, játék, kockázat köteteinek, színvonala felül is múlja azokat, pedig nem operál látványos ábrákkal vagy rajzokkal sem, egyedül néhány szón alkalmaz szolid vizuális effektusokat.

Angry Birds Star Wars II

Az app letöltése

A Windows 8 és az Android mellett iOS-re is megérkezett a legnépszerűbb mobiljáték folytatása, amely a Csillagok háborújának világában játszódik. A lázadókat a madarak, a sötét oldal szimpatizánsait a malacok alakítják. Ebben a játékban bármelyik oldalra állhat a játékos.

A 0,9 euróba, vagyis 270 forint körüli összegbe kerülő alapcsomag 30 speciális karaktert tartalmaz, külön megvásárolható karakterként további madarak és malacok érhetők el. A program a műanyagból készült Angry Birds karaktereket is képes beolvasni a játékba QR-kódok segítségével, ha valaki rendelkezik ilyenekkel, nem kell külön megvennie a virtuális másaikat.


Disney Infinity: Toy Box

Az app letöltése

A konzolok után az iPadre is megérkezett a Disney játéka, amelyben saját virtuális világot építhetnek a gyerekek. A játékban ötven ingyenes tárgy és figura kapott helyet, amelyek mindegyike valamelyik animációs filmből - például a Szörny Rt-ből vagy a Verdákból - lehetnek ismerősek. A szerkesztőfelületen saját versenypályákat tervezhetnek. Mivel a játék konzolokra is elérhető, a táblagépen készült pályákat a Disney-nél regisztrált fiókkal jobb minőségben, a tévén is lehet játszani. A játékból valódi pénzért is lehet virtuális tárgyakat vásárolni, ha a szülők ezt nem korlátozták le a táblagépen.

Az appot érdemes minél előbb letölteni, mert csak október közepéig lehet ingyenesen elérni, és egyelőre csak az iPaddel kompatibilis, az iPhone-nal nem. A futtatásához minimum egy iPad 2-re szükség van.

Ha szereted az appokat, kövesd a Techbázist a Facebookon is!

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Coast by Opera


Az app letöltése

A norvég Opera böngésző fejlesztőinek munkája a kizárólag iPadre készült Coast, amely szerintük lepipálja a beépített Safarit is, bár ez nem is akkora kihívás. A Coast egyediségét az adja, hogy teljes képernyős nézetet használ, hogy a lehető legnagyobb hasznos felületet biztosítsa a böngészéshez. Megnyitható vele a YouTube vagy a Vimeo és a Videa is gond nélkül. Az előző oldalra visszalépéshez elég balról jobbra elhúzni az ujjunkat a képernyőn, a kijelző aljáról pedig a kedvenc oldalak és az aktuálisan megnyitott honlapok listáját lehet elérni.

Where’s my Water 2

Az app letöltése

Elődjével ellentétben már nem fizetős appként, hanem freemium üzleti modellben jelent meg az Angry Birds mellett a második legkedveltebb ügyességi, logikai játék folytatása. Ez azt jelenti, hogy a száz pálya mellé fizetős extraként különböző könnyítéseket, segítséget lehet vásárolni valódi pénzért. Ha nem szeretnénk, hogy a gyerek vagyonokat költsön erre, az iOS beállításai között a szülői felügyelettel le lehet kódolni a vásárlás lehetőségét. Kellő kitartással elvileg a játék teljes egészében végigjátszható ingyen  is, de a játszással töltött idő alatt egy "energiacsík" folyamatosan csökken, amit extra teljesítménnyel vagy készpénzzel lehet feltölteni: az átlagjátékos valószínűleg rászorul majd az utóbbira.

Az új pályák mellett a játékban új játékmód, a Duck Rush is helyet kapott, ebben a folyamatosan  mozgó képernyőn kell gyorsan a megfelelő irányba utat ásni a lefele ömlő víztömeg számára úgy, hogy lehetőleg minden elérhető bónusz az útjába essen. Az új részben már a facebookos ismerősökkel is össze lehet mérni a tudásunkat egy-egy pálya teljesítésének színvonala alapján.


FTS 14

Az app letöltése

Új verzió készült az egyik legnépszerűbb táblagépes fociszimulátorból. Az FTS 14-et meglepően jól lehet irányítani az érintőképernyőn lévő virtuális vezérlőkkel, és gyakorlómódot is beépítettek a játékba a szükséges reflexek betanulásához. Egy kétkezes és egy egyérintéses mód is kiválasztható. A játékban 180 csapat kapott helyet, akiknek az új részben a játékos akár a menedzsere is lehet, ha maga a játék kevésbé érdekli: akár a magyar csapat összeállítását és stratégiáját is testre lehet szabni a győzelemért. Ez a játék is freemium modellt használ, összes funkcióját a fizetős VIP mód megvásárlásával lehet elérni.

0 Tovább

Mese, mese, meskete - a hét androidos appjai

Ezen a héten valahogy mindenkinek a kisgyerekesek jutottak eszébe. A Budakeszi Vadaspark állatnézegetős appot, a játékfejlesztők ugrálós programot és ügyes puzzle-t dobtak össze.  

Cut The BoxLetöltés.

Furcsa ötlet nyár végén kiadni egy olyan játékot, amiben karácsonyi ajándékokat kell szeletelni. A Cut The Boxot - ami körülbelül a Fruit Ninja és a Cut The Roap keveréke - csak az menti meg, hogy nagyon szórakoztató. A játékban úgy kell felszeletelni a dobozokat, hogy minden apró darabjuk lehulljon a képernyőről. A dolgunkat támasztékok, polcok, falak nehezítik, amelyek megpróbálják a képernyőn tartani a ajándékokat. Igazi szórakoztató puzzle, három éven felülieknek. Megéri kipróbálni.

Budakeszi VadasparkLetöltés.

A honlap mellett már hivatalos appban is meg lehet nézni a Budakeszi Vadaspark összes fontos adatát. A nyitva tartás rendje, a speciális programok (kisállatsimogató, etetés) időpontjai, vagy akár a jegyárak is egyszerűen előszedhetők a park appjából. Ráadásul még nagyítható térkép is van a programban, így már a megérkezés előtt el lehet tervezni, hogy milyen pályán sétálunk körbe. Az app igazi zsenialitása azonban az állatok névjegyeiben rejlik. Mindegyik jószágról van nagy felbontású fotó és egy rövid bemutatkozás, pont olyan, mint egy képeskönyv.

Dragon & ShoemakerLetöltés.

Egy lengyel mese szolgál a Dragon & Shoemaker alapjául. A történet szerint a Krakkót terrorizáló szörnyet, amely a Wavel-domb barlangjában lakott, egy leleményes cipészmester (Skubak Dratewka) pusztította el. A szörnnyel egy kénnel és szurokkal megtömött birkabőrt etetett meg a cipész, amitől a sárkány szomjas lett, és addig ivott a Visztula folyóból, amíg szét nem durrant.

Ezt a sztorit játszhatják végig a játékosok a programban, de eléggé messziről kezdve. Az első tíz-tizenöt pályán még csak a vidéket járja Dratewka, aki inkább egy kisfiúra emlékeztet, mint egy mesteremberre, és gyűjti a bárányokat. Később bejut az elővárosba, majd a várba, végül pedig a sárkánnyal is megmérkőzhet. A szépen megrajzolt ugrálós gyerekjáték valami háromszáz forintba kerül a Play Store-ban.

0 Tovább

Pusztítás és spriccelés a hét iOS-es appjaiban

Az egyik játékban egy sziklával kell rombolni, egy másikban tüzet kell oltani okosan, a harmadik app pedig fotózni tanít interaktívan.

Giant Boulder of Dash

Az app letöltése

Grafikája nagyon hasonlít a Katamari Damacyre, de ebben a játékban nem tárgyakat kell magunkkal görgetni, hanem egy cuki kősziklával kell a pálya elején felsorolt dolgokat elpusztítanunk. Még egy ilyen hatalmas kődarab sem képes mindent azonnal összezúzni, a nagyobb épületeknek például többször is neki kell mennünk, a hegyes csapdák pedig szétrobbantják a követ, ezért át kell ugrani vagy ki kell kerülni azokat. Szerencsére különböző bónuszok segítik a boldogulást, az irányítás pedig egyaránt történhet a képernyő döntögetésével vagy tapogatásával is. A játék ingyenes.

Sprinkle Islands

Az app letöltése

Bár címe magyarul elég bizarrul hangzik - Spriccelő szigetek - egy nagyon élvezetes ügyességi és logikai játékot takar, amelyet néhány napig ingyenesen lehet letölteni, ezért érdemes minél hamarabb kipróbálni. A főszereplő egy aranyos tűzoltóautó, amelynek fecskendőjét daruszerűen meg lehet emelni, ezt irányíthatja maga a játékos. A feladat természetesen a tűzoltás, ám a pályákon előre haladva egyre több furfangra lesz szükségünk, hogy a barlangokban és csapóajtók mögött bújkáló lángnyelveket elolthassuk, vagy kapcsolókat aktiváljunk. A fröccsenő víz fizikája elképesztően élethű, a feladványok pedig élvezetesek, nem csak gyerekeknek érdemes kipróbálniuk a játékot.

Lens-Lab

Az app letöltése

Szeretnél végre manuális beállításokkal fotózni? A szeptember első hetében ingyenesen letölthető app ebben segít. Interaktív ábráján azonnal megmutatja, melyik beállításnak mi a hatása, például mi történik, amikor tág vagy szűk rekesszel fotózunk, mi látható eltérő fókusztávolságok mellett.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek