Így lehet bekapcsolni az új Gmailt

A Google a héten bejelentette, hogy ismét megújítja a Gmail felületét. A levelező a jövőben saját magától fogja külön böngészőfülekre szelektálni a leveleket fontosság szerint. Külön fülön lesznek a Facebookról és egyéb közösségi szolgáltatásokból érkező levelek, a frissítések, a különböző számla- és hírlevelek.


A keresőóriás nem árulta el, hogy pontosan mikortól változik meg a levelező felülete. A kíváncsiak azonban akár már most is bekapcsolhatják. Ehhez a levelező jobb felső sarkában található, fogaskerék ikonnal jelzett menüből kell kiválasztani a Beérkező levelek beállítása opciót. A Gmail csak annyit kérdez, hogy minden tematikus fület engedélyezni kívánjuk-e.

0 Tovább

Összefutottunk Zuckerberggel

A keresés véget ért, a budai Lánchíd utcanak az Alagúthoz közelebb eső végén futottunk össze Mark Zuckerberggel és feleségével, Priscilla Channal. A pár gyalogosan van, testőrök nem kísérik őket. Kérdésekre nem kívántak válaszolni, egy "Sorry, no" után továbbsétáltak a felújítás alatt álló Várbazár felé.

Itt ebédeltek Zuckerbergék

Frissítve #10:

444.hu fotót közölt Mark Zuckerbergről, amint a Lánchíd mellett található Baldaszti élelmiszerboltba megy be. 

Frissítve #11:

Fotósunktól megtudtuk, hogy Mark Zuckerberg a Marvelosa étteremben ebédelt feleségével, itt később egy külföldi vendég fotózni kezdte őket, mire a pár távozott. A híres vendégről az étterem pincérei semmit nem árultak el: "innen pletyka nem megy ki."

Korábban:

Budapestre látogatott feleségével Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. Tegnap éjszaka a Spílerben ivott meg egy sört - felesége egy limonádét fogyasztott - majd elvegyültek a bulizó tömegben. A belváros is túl nagy ahhoz, hogy az ember hatékonyan át tudja fésülni, de azért megpróbálom megtalálni.

A Klauzál-téren még alszanak, kókadoznak páran, akik tegnap éjszaka együtt bulizhattak a Facebook alapítójával, de Mark Zuckerberg nincs ott. Lehet, hogy már kávézik.

A cuk szócskát sikerül elcsípni a Massolit antikvárium és kávézóban, de sajnos csak az egyik vendég beszél a vércukorról. A barista is megerősíti, hogy Mark Zuckerberg nemhogy nincs itt, de korábban sem nézett meg. Lehet, inkább az Espresso Embassyt választotta, vagy egy Starbucksot.

Frissítve #1:

"Déltől vagyunk nyitva, utána figyeljük, hogy ki jön be" - mondja a Szimpla csaposa. A kerthelységbe azért be lehet surranni, a zene már szól, de időnként betonfúrás szakítja meg a dzsesszt. Az asztalok a tegnapi - vagy tegnapelőtti? - buli emlékét őrizve ragadnak. Ha itt letenné a HTC First Facebook-mobilját az asztalra Zuck, feszítővas kéne, hogy felvegye onnan.

Frissítve #2:

Az is biztos, hogy az iWiW-et sem akarja megvásárolni Zuckerberg, a magyar közösségi oldal irodáiban sem futottunk össze vele.

Frissítve #3:


A Tudózsidó- "globális unotrodox bulvárzsidó összeesküvés" - blog tippjét követve a dohány utcai zsinagógánál érdeklődtünk, hogy járt-e ott ma Mark Zuckerberg. A biztonsági őrök rövid vitába keveredtek arról, hogy felismernék-e a Facebook alapítóját, majd megállapodtak abban, hogy igen, és hogy nem látogatta meg a zsinagógát. Bár Zuck nem volt bent, így is megkértek, hogy a high tech beengedőkapu ne szerepeljen a fotónkon.

Frissítve #4

Zuckerberget felesleges magyar pulitenyésztőnél is keresni, mert jól ismert kutyája ivartalanítva van, így a kutyának biztosan nem lesznek utódai. Bár "élettársat" ettől függetlenül még kereshetnek Beastnek.

Frissítve #5

Prágához hasonlóan valószínűleg Budapesten is a gyalogos városjárás mellett döntött Mark Zuckerberg. Csak ez magyarázhatja, hogy sem a sárga kétéltű városnézőbuszon, sem a piros emeletes városnéző buszon nem láttuk.

Frissítve #6:

A Deák tér túl nagy ahhoz, hogy az ember nyugodtan állítsa róla, hogy valaki ott van, vagy nincs ott. Egyelőre azonban nagyon úgy tűnik, hogy Mark Zuckerberg nem ül az Akváriumban. Zuck híján két üzletember és ugyanennyi feketerigó lakja be a szórakozóhely teraszát. Segwayt se bérelt a városnézéshez, igaz az inkább Steve Wozniakhez passzolna.

Frissítve #7:

A feszültséget jól bíró olvasóinknak ajánljuk a Cink rövid csetinterjúját azzal az emberrel, aki betegség miatt nem tudott elmenni egy találkozóra, így az ő asztalához ültették le Mark Zuckerberget.

Frissítve #8:

Budapesten több nagyon menő startupcég üzemel, de egyelőre nem találtunk olyat, amelyet a Facebook alapítója meglátogatott volna. Az Ustream fotós bizonyítékot is küldött arról, hogy Zuck messzire elkerülte a Graphisoft parkban található irodájukat. Pedig úgy kellene a Facebookba egy jó videóközvetítős rendszer, mint egy falat kenyér.

Frissítve #9:

Budapest mélyen fekszik az usánka-övezetben. Az óvatos turistákra egy orosz fejfedőt vagy legalább egy Budapest Drinking Team pólót beszélnek rá, a kicsit is óvatlanok viszont minimum egy testreszabott orosz harckocsizó parancsnoki egyenruhával hagyják el a várost. Az Anker-közben található Bolhapalotában nem tudták megmondani, hogy járt-e ott Zuckerberg. Nap közben annyi a külföldi, hogy még a Facebook alapítója se tűnne fel, ha bemenne.

Biztos, ami biztos a Király utca elejét úgy húsz percen keresztül figyeltem egy girosztál takarásában, de közben nem jött arra Mark.

Tetszett a tudósításunk? Ha igen, iratkozzon fel a Techbázis Facebook-oldalára!

13 Tovább

A hét legjobb appjai

Carmageddon

Tableten tért vissza a videojátékok történetének egyik első komoly botrányjátéka. A Carmageddonban egy őrült jövőbeli autóverseny résztvevői lehetünk, amelyben a fő cél nem az, hogy elsőként célba érjünk, hanem az a fontos, hogy minden más riválist összetörjünk. Természetesen az utcán mászkáló gyalogosok sem maradnak biztonságban: ez az első játék, ahol az ártatlan járókelők elcsapásáért bónuszpontok járnak. Erőszakossága miatt a Carmageddont csak nosztalgiázni vágyó felnőtt játékosoknak ajánljuk. A játékból létezik egyetlen pályát tartalmazó ingyenes kiadás, ami azért is hasznos, mert így letesztelhetjük, sikerül-e egyáltalán érintőképernyőn át is jól vezetni Max Damage jól ismert piros járgányát.


Ár: ingyenes, 433 forint (Android), 1000 forint (iOS)

Platform: iOS, Android

Adobe Photoshop Express

Az Adobe erősen lebutított funkciókkal rendelkező, de cserébe ingyenes képszerkesztő appja már jó ideje elérhető Androidra és iOS-re, a napokban azonban a Windows 8-as kiadás is megérkezett. A teljes képernyős app elég gusztusos felülettel rendelkezik, leginkább fotók automatikus feljavítására, effektusok alkalmazására, vagy a képkivágás alkalmazására lehet használni. A dollárjellel megjelölt ikonokról elérhető funkciókért fizetni kell, de a vásárlás nem tűnik túl jó üzletnek, hiszen az 1100 forintos apphoz képest az ingyenes Picasa sokkal többet tud - bár nem tabletre optimalizált a felülete.


Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS, Windows 8

Little Dentist


Fogorvoshoz kell vinni a gyereket? Ezzel a játékkal pszichésen jó előre fel lehet készíteni a rá váró kellemetlenségre. A Little Dentist néhány perc gyakorlás után könnyen játszható: a lyukas fogakat meg kell fúrni, a feketéket ki kell húzni (ha megfogtuk a fogóval, rázzuk meg a telefont vagy a tabletet), a fogkövet le kell csiszolni. A műszerek hangja még a játékban is vérfagyasztó, így mindenképpen jó edzés a valódi fogorvos felkereséséhez.


Ár: ingyenes

Platform: Android

Angry Birds Space HD

A hétfőn esedékes amerikai ünnep, a Memorial Day, vagyis a Háborús Hősök Emléknapja alkalmából ideiglenesen - május 29-ig - ingyenesen tölthető le iPhone-ra és az iPadre szánt HD változatban egyaránt. Androidra a játékból már régebb óta létezik reklámokat tartalmazó, ingyenes kiadás, az iOS-re azonban most először lehet ingyenesen letölteni a játékot. A Space-ben az ismert madarak és malacok nem a szokásos sík pályán, hanem eltérő gravitációs mezővel rendelkező bolygókon tűnnek fel, amelyek mindegyikén más-más stratégiával lehet célba találni.


Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

Észkerék

A kilencvenes évek legendás tévés vetélkedőjének - és az ennek alapján készült számítógépes játéknak - állít emléket az Észkerék nevű androidos játék. A programot nehéz szépnek nevezni, az okostelefonon még csak-csak működő felület tableten szétcsúszik, viszont pont annyira szórakoztató, mint régen volt. Az egyjátékos módban legendás magyar kvízgurukkal lehet megbirkózni, akiket a számítógép irányít, kétjátékos módban pedig a készüléket egymásnak adogatva játszhatunk. A program folyamatosan javul és frissül, nem csak a nosztalgiaértéke miatt érdemes feltelepíteni.

Ár: ingyenes

Platform: Android

0 Tovább

Ingyen nézhet tévét az okosmobilon

Öt csatornát nézhetnek ingyenesen az Androidot vagy iOS-t futtató mobileszközök tulajdonosai. Az Antenna Hungária által kiadott MinDig TV alkalmazásban van egy teljes műsorújság is, igazi különlegessége azonban az, hogy wifin lehet vele HD-minőségben tévézni.

Az ingyenes csatornák közül az M1, M2, Duna TV, Duna World fogható HD minőségben, az Euronews hírcsatorna csak hagyományos felbontásban működik. Nagy felbontásban csak az újabb műsorok érhetőek el - például a szombati Eurovízió döntője - a vasárnap koradélutáni gyerekfilmek felbontása azonban inkább a videókazetták minőségére emlékeztet. A tévécsatornák mellett az alkamazás segítségével hallgatható a Magyar Rádió három csatornája is. A jövőbeli programokat be is lehet jelölni, az app pedig emlékeztetőt küld róluk.

Csak wifiről szabad használni a MinDig TV appot

A MinDig TV appnak két szépséghibája van. Az egyik, hogy a tévén ingyenesen nézhető TV2 és RTL Klub csatornáknak csak a műsorát tartalmazza az alkalmazás, az élő adást nem lehet nézni. A másik pedig, hogy a tévéműsor nézetet csak álló képernyőn lehet megnézni, az élő adás pedig csak fekvő nézetben jelenik meg.  Ez a kézben tartott mobiltelefonoknál logikus is, táblagépen azonban furcsa élményt eredményez. Az alkalmazásról feltöltött hivatalos fotók szerint a fekvő nézetnek is működnie kellene, egy későbbi verzióban várhatóan javítják.

Régi filmeknél hagy maga után kívánnivalót a minőség

Az ingyenes tévézést lehetővé tevő app nem kíméli a felhasználó adatcsomagját. Egy óra tévézés akár egy gigabájtnyi letöltéssel is járhat a Google Play szoftverboltba írt kommentek szerint. Mobilnetes kapcsolaton nem érdemes a MinDig TV-t használni, az otthoni wifin azonban tökéletesen működik az app.

Ár: ingyenes

Platform: Android,  iOS, és Windows Phone

6 Tovább

Már gépfegyverre is szerelhető az iPhone

Az InteliScope nevű kiegészítő segítségével az iPhone gépkarabélyok irányzékát egészítheti ki digitális funkciókkal. A digitális segítővel többek közt a találatokat is fel lehet venni a telefon memóriájába.

A hetven dolláros áron előrendelhető kiegészítőt egy amerikai cég gyártja, amely a tervek szerint júniusban fogja piacra dobni az iPhone 5, 4S, illetve az iPod Touch készülékekkel kompatibilis változatban. Az Inteliscope tulajdonképpen egy speciális tartó, amelyet Picatinny MIL-STD-1913 típusú, szabványos rögzítősínnel ellátott fegyverekkel lehet használni.

A gyártó honlapján lévő információk szerint a gépfegyver irányzékát intelligens funkciókkal felvértező megoldás használatához az InteliScopes saját applikációját kell telepíteni a készülékekre. Az iPhone-on ez egyedi virtuális célkeresztek alkalmazását teszi lehetővé, további ötszörös digitális zoom alkalmazását biztosítja. Az app ballisztikai és fegyveradatbázist is tartalmaz, rögzíti a GPS-koordinákát, de információkkal szolgál a helyi szélviszonyokról is.

0 Tovább

A világ legjobb Street View játéka

Elrabolt kémnek vagy ismeretlen helyen felébredő másnapos egyetemistának képzelhetjük magunkat a Google Street View-ra épülő Geoguessr játékban.

A GeoGuessr az iskolából ismert vaktérképes gyakorlatokat teszi érdekessé. A játék ledob a Föld egyik véletlenszerűen kiválasztott pontján, és ránk bízza, hogy találjuk ki, hol vagyunk. Nehezítés, hogy nem elég a városra vagy az államra rájönni, be is kell jelölni egy térképen a helyzetünket. A Street View segítségével szabadon mozoghatunk, bejárhatjuk az ismeretlen várost vagy továbbmehetünk a főúton. Minden tábla, szembejövő autó, utcanév segíthet a megfejtésben.


Várhatóan hatszáz kilométeren belül nem lesz semmilyen tereptárgy

Minél közelebb vagyunk a kezdőponthoz, annál többet ér a megfejtés. A játék alapvetően nagyvonalúan értékeli a teljesítményünket. A kietlenebb helyeken - például Brit Kolumbiában - öt-hatszáz kilométeres tévedésekkel is lehet egy halom pontot szerezni. Egyedül a kontinenstévesztést bünteti igazán a Geoguessr, Ausztráliát nem lehet csak úgy öszekeverni Afrikával.

A Geoguessr segítségével rettenetes mennyiségű földrajztudást lehet játszva elsajátítani. Mellé viszont még több felesleges információ ragad meg, olyanok, mint hogy milyen alakúak a maláj főúttáblák (gitárpengető), milyen színű az USA-ban az elválasztóvonal (sárga), mi a szöveg a kanadai sebességkorlátozó táblákon (maximum 50).


Egy elmosódott tábla is sokat segíthet a tájékozódásban (a felirat: University of Oregon)

Az is fontos tapasztalat, hogy teljesen más típusú információkat kell keresni az állam és a város nevének kitalálásához. Az országot esetenként már az út festése, a szembejövő kocsik is lebuktatják, egy jól használható várostáblét viszont esetenként hosszú percekig kell kattingatni.

A Geoguessr úgy rendkívül nehéz, hogy közben addiktív is. Alig pár napja bukkant fel az interneten, de már órákat vett el az életünkből.

0 Tovább

Atari videojátékot rejt a Google képkeresője

Ha bárki rákeres az 1976-ban készült videojáték-klasszis, az Atari Breakoutjának nevére a Google képkeresőjében ("atari breakout"), a böngészőben a fotók előnézeti képei maguk válnak videojátékká.

Az alul megjelenő, egérrel mozgatható ütővel kell visszapasszolni a golyót, amivel az eredeti téglákat helyettesítő képeket kell megsemmisíteni. Ha valaki mégis az eredeti játékról szeretne képernyőmentéseket megtekinteni, akkor a játéktér felett lévő "Return to image search" gombra kell kattintani.

Itt lehet játszani a Breakouttal a Google-on

0 Tovább

Írás nélkül is lehet saját magazinod

A világ egyik legjobb hírolvasó appját, a Flipboardot korábban már bemutattuk. Ezúttal azért vettük elő, mert komoly új funkciója vált elérhetővé iOS-en kívül az androidos felhasználók számára. Már ők is készíthetnek saját, bárkivel megosztható tabletes magazint.

Miért jó? A saját Flipboard-magazint az editor.flipboard.com címen lehet létrehozni. Ezt követően a flipboardos cikkek olvasgatásakor elég a pluszjelre nyomni, az adott cikk már a saját magazin tartalmait bővíti. Böngészőkhöz is le lehet tölteni olyan gombot, amivel érdekes cikkek küldhetők a saját online újságba a Flipboardon kívüli tartalmakból. Egy sort sem kell írni egy saját magazinhoz.

Miért nem jó? A Flipboardot egyelőre csak androidos vagy iOS-es okostelefonról vagy táblagépről lehet elérni, pedig sokszor praktikus lenne, ha webes felületen is hozzá lehetne férni a cikkekhez.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

0 Tovább

A legjobb appok őrült exek ellen

Őrült exbarát vagy barátnő, agresszív MLM-es ismerős zaklatja telefonon? Olyan appokat kerestünk, amelyekkel kizárhatja a nemkívánatos hívásokat és üzeneteket az okostelefonról.

Már Magyarországon büntetőjogilag is felelősségre vonni bárkit, aki  kéretlen üzenetekkel vagy hívásokkal zaklatja ismerősét vagy rokonát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az illetőt feljelentsék a rendőrségen, hiszen a szolgáltatók magánembereknek nem adnak ki semmilyen személyes adatot, ezekhez csak a nyomozó szerverk juthatnak hozzá. Egy telemarketinges idegesítő fellépése azonban nem ad okot a feljelentésre: annak jártunk utána, hogy milyen applikációk segítségével lehet egyszerűen blokkolni bejövő hívásokat.

Nem jó mindenre az iPhone beépített szűrője

Az iPhone-t használóknak részben könnyű dolga van, mert a készüléken futó iOS szoftver eleve tartalmaz egy “Ne zavarjanak” elnevezésű funkciót. Ezt nem csak manuálisan, de akár automata időzítéssel is lehet aktiválni, segítségével a bejövő hívásokról való értesítők kikapcsolhatók.

Az iOS-be épített megoldás lehetővé teszi, hogy például csak a kedvenc, vagy egy adott csoporthoz kontaktok listáján szereplő számokról jelezzen beérkező hívást és üzenetet a telefon, ha bárki más hív, ne csörögjön és ne is villogjon.

Sajnos a funkció használatával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert hamar kiderült, hogy csak akkor aktív, ha az iPhone képernyője zárolt vagy kikapcsolt módban van. Vagyis akkor, ha a telefon be van kapcsolva, de tulajdonosa nem olvasgat rajta híreket, vagy játszik a képernyőn. Aktív használat esetén ugyanis az iOS hívásszűrője minden hívásról és üzenetről értesít. Ez nem is lenne baj, de az Apple szoftverének zártsága miatt nem lehet külső szoftverrel sem megvalósítani a hívások blokkolását, egyedül feltört telefonokra létezik egy felhackelhető megoldás.

Az Androidról kitilthatók a kellemetlenkedők


Nagyobb testreszabhatósága miatt a Google Android szoftverét futtató telefonokon teljességgel száműzhetők a nemkívánatos hívások és SMS-ek. A Play piactér tele van hívásblokkolást kínáló ingyenes alkalmazásokkal, ám az elérhető appok többsége nem működik igazán jól. Az általános hiba, hogy ugyan képesek automatikusan bontani a hívást egy-egy kiválasztott kontakt esetében, de az elmaradt hívást visszajelző indikátort és a készülék jelzőfényének villogtatását nem tiltják le.

Esetenként teljesen blokkolta, máskor viszont a notifikációt elfelejtette törölni két fizetős app, a fél évre 1200 forintért előfizethető NQ Call Blocker, illetve az Extreme Call Blocker (Stealth), amelyet 1370 forintos egyszeri díjért lehet megvásárolni. Ez utóbbi applikáció működése azonban mélyen testreszabható, ha valakinek van türelme apró funkciókat állítgatni, valószínűleg a program hatékonysága is javítható. Érdemes óvastosan próbálgatni a hívásblokkoló appokat, próbáink során ugyanis az egyik program eltávolítását követően is blokkolva hagyta tesztalanyunkat.

Tesztjeink  során a Norton Mobile Security nevű, fizetős mobil biztonsági app hívásszűrője működött teljesen hibátlanul. Ha ebben megadtunk egy kontaktot, az bizony hiába tárcsázott vagy üzent, a háttérben futó szoftver foglaltat jelzett neki, és azonnal törölte a hívásnaplóból a megkeresés nyomait. A Symantec mobil biztonsági terméke a cég saját webboltjában elég drága, 8 ezer forint körüli összegbe kerül egy éves licence. Árkereső szolgáltatással kereskedőkné már ennél olcsóbban, 4500-5000 forint körüli áron is felkutattuk.Ez az ár csak egy évre szól, így nem mondható túl olcsónak, bár a program ennyiért jelzi a csalárd appokat, valamint zárolja az ellopott telefont, illetve segít annak felderítésében is.

A dobozos változat egyébként csak egy sorozatszámot tartalmaz, amellyel az applikáció telepíthető több saját eszközre is. A Norton biztonsági szoftver iOS-re is elérhető, ám az Apple rendszerének korlátai miatt ott nem tartalmaz hívásblokkoló funkciót. Egyes gyártók önmaguk is beépítik ezt a funkciót a készülékekbe, a Samsung androidos mobiljaiban például a hívások beállításai között az automatikus elutasítás lista nevű funkció, ahol meg lehet adni a kitiltandó telefonszámokat. Az iOS-hez hasonlóan a Windows Phone szoftvert futtató készülékekhez sem találtunk hívásblokkoló megoldást.

Minden kijátszható

A nemkívánatos hívások kijátszását biztosító appok nem csodaszerek, de bizonyos helyzetekben nagyon hasznosak lehetnek. Ha valakit zaklat az exe, a tizedik hívás után feltehetően rájön, hogy egy automata bontja a hívást, ilyenkor pedig könnyen átválthat hívószámnélküli tárcsázásra.

Bár a programokból ezeket teljes egészében blokkolni lehet, a mindennapi használat során ez nem igazán praktikus, hiszen mindenkit hívhatnak teljesen legitim célból olyan helyről - például munkahelyi telefonról -, amelyen nem feltétlenül látszódik a hívó száma. Ezt azonban senkinek nem érdemes kihasználnia zaklatás céljából, hiszen a hívó feleket a távközlési szolgáltatók rendszerei mindig rögzítik, így egy feljelentés esestében ki tudják adni a hatóságoknak.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek