A hét legjobb appjai és játékai

Yellofier

A Yello együttes hivatalos zeneszerkesztő appja, amellyel a beépített hangok mellett akár iPhone-nal vagy iPaddel felvett hangmintákból lehet elektronikus zenéket szerkeszteni effektusok segítségével.


Miért jó? A program egyszerű, négyzetrácsos kialakítású szerkesztőfelülettel rendelkezik, amelyen különböző színek jelölik az egyes hangmintákat, és eltérő minták az azonok alkalmazott hangeffektusokat. A lejátszás sebességét, illetve az egyes minták lejátszásának idejét a felhasználó tudja szabályozni. Az app megjelenésével párhuzamosan az Electronic Beats fesztivál szervezői zeneszerkesztői versenyt is indítanak a Yellofierrel, melynek győztese egy napot tölthet együtt Boris Blankkal, a Yello zenei részéért felelős tagjáva, aki egyben az app szülőatyja isl.

Miért nem jó? Ebben az appban nem található beépített szintetizátor, csak hangmintákkal képes operálni, és az effektusokat csak vizuális minták jelzik, a hagyományos elnevezések kimaradtak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS

***


Futótárs

A Telekom Vivicittá Városvédő Futás  alkalmából bemutatkoz app nem csupán a versenyen indulókat segíti, hanem bárki számára hasznos lehet, aki futással tartja karban magát.

Miért jó? Az appból közvetlenül el lehet érni az időjárási információkat, meg lehet adni neki a teljesíteni kívánt távokat, amelynek megtételét a GPS-en keresztül monitorozza, a megtett táv hossza mellett a sebességet is rögzíti. A műholdas követés egyébként az akkumulátor kímélése érdekében kikapcsolható.  A program személyi edzőként is funkcionál, miután meg lehet adni neki a testsúlyt, életkort és nemet, amelyhez viszonyítva segít feldolgozni a teljesítményt.

Miért nem jó? Csak iOS-re és Androidra érhető el, Windows Phone-ra nem.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android


***

A legjobb teafőző appok

Fekete, fehér, zöld és rooibos: ma már bárhol lehet egykor különlegesnek tartott teákat is venni. Ezek mindegyikét eltérő hőmérsékletű vízben, eltérő ideig kell főzni. Az ingyenes teafőző appok a legjobb főzet elkészítésében segítenek.

Camellia Tea Timer

Az iPhone-ra készült, de iPaden is működő appban az összes ismertebb teatípus megtalálható, a használandó hőmérsékletet pedig szerencsére Celsius fokban is megadja. A beépített stoppert nem szükséges folyamatosan bámulni a főzési idő leteltéig, az app a háttérből is tud figyelmeztetéseket küldeni, ha eljött az idő a teatojás vagy a filter kivételére.

Tea Tips

Az Androidon elérhető app egyaránt fut okostelefonon és tableten. Az ismert teatípusok helyett csak nyolc nagy teacsaládhoz ad meg főzési időket és vízhőmérsékleteket. A kezdő felhasználónak ennyi elég is, hogy ne áztassa túl a fekete teát és ne forrázza agyon a matét. A profik pedig a menüből hozzáadhatják a saját kedvenc teatípusaikat. A program írója még arra is gondolt, hogy egy jó adatbázist szívesen vinne magával a felhasználó, a tealistát könnyen lehet exportálni a programból.

A Perfect Cup of Tea

Hasonlóan spártai küllemű az A Perfect Cup of Tea nevű androidos app is, ami annyival tud többet a Tips tealexikonnál, hogy stopperórát is tartalmaz. Ráadásul ebben az appban több tea alapípus található meg. Hátránya, hogy egészségügyi információkat nem tartalmaz, azt az előző programból kell kiolvasni a felhasználónak.

***

Shoot many robots

Valahol a távoli posztapokaliptikus jövőben hősünk azzal szembesül, hogy igencsak elszaporodtak a gyilkos robotok. Apró kártevők, nagyobb láncfűrészes darbok, fűrészkorongos férgek, pókként mászó géppuskák lepik el a tájat. Mi más lehetne a játékos célja, mint hogy ezekből minél többet a másvilágra küldjön. A mozgással nem kell törődni a játékban, a karakterünk egyre gyorsabban szalad előre, csak a megfelelő futósáv kiválasztása és a jó ütemben történő tüzelés a feladatunk. Ahogy lépjük a szinteket úgy kapunk ráadásul egyre jobb fegyverket, és úgy marad egyre kevesebb esélye a robotoknak.

Miért jó? Az egyre gyorsuló tempó, az egyre jobb fegyverek a játék elé szögeli a játékost. Hiába nem tudjuk, hogy hova is fut a főhős, könnyen azonosulunk vele. Szemét robotok!

Miért nem jó? A Shoot Many Robots kicsit olyan, mint a körömrágás. Nem egészséges, de nehéz abbahagyni. Láttunk már sokkal jobb, okosabb játékot, de leköti az ember.

Ár: ingyenes (tárgyakat lehet venni)

Platform: Android

***

RIP Rally

Unod a tipikus autóversenyes játékokat? A RIP Rallyban nem csak száguldozni kell a pályán, de a tömegével érkező zombikat is szét kell lőni a jobb hüvelykujjal tüzelve.

Miért jó? A megszokotthoz képest eltérő játékmenet abból adódik, hogy nem csak kormányozni, de megfelelő irányba tüzelni is kell az autó tetejére szerelt gépágyúval.

Miért nem jó? Bár sokféle bónuszt lehet felvenni a pályákon, azért alapvetően mindegyiken ugyanaz a feladat, a zombigyilkolás pedig egy idő után egysíkúvá válik.

Ár: ingyenes
Platform: iOS

0 Tovább

Mobilos app óv meg a vérfertőzéstől

A mindössze 320 ezer lakossal rendelkező Izlandon bárkit a szokásosnál nagyobb eséllyel hozhat össze a sors egy közelebbi vagy távolabbi rokonnal. Az esetleges vérfertőzésnek egy új mobilos alkalmazással lehet elejét venni.

A települések közötti jelentős távolságoknak köszönhetően ugyan nem súlyos probléma a vérfertőzés az északi szigetországban, az tagadhatatlan, hogy a kisebb városnyi populáció az átlagosnál nagyobb esélyét hordozza annak, hogy valaki egy rokonát választja párjául véletlenségből.

Ennek az esélyét zárja ki egy új mobiltelefonos applikáció, amely az izlandi állampolgárok adatait tartalmazó helyi adatbázis, az Íslendingabók ("az izlandiak könyve) alapján végez összehasonlítás. A három évvel ezelőtt elindított online adattárban a tizennyolcadik századig visszamenőleg minden egyes állampolgár adata megtalálható. Az erre épülő appot egy fejlesztői versenyre készítették el.

Egy új applikáció az adatok lekérdezésével képes megállapítani, hogy két személy között fennáll-e bármilyen rokonsági kapcsolat, s ha igen, az milyen szintű. A Sad Engineer Studios nevű cég fejlesztőinek munkája két okostelefon között létesít kapcsolatot, és riasztást ad ki, ha két emberről kiderül, hogy valójában rokoni szálak fűzik őket egymáshoz - írja a CNet amerikai technológiai hírportál.

0 Tovább

Ezekkel az appokkal izgalmasabb a Forma-1

Élő időmérés, időjárási radarkép, pikáns részletek a csapatrádiók adásából: okostelefonos és táblagépes applikációk révén sokkal interaktívabbá tehetjük a Forma-1-közvetítéseket, mintha csak a tévére hagyatkoznánk. Szerkesztőségünk F1-felelőse összegyűjtötte nekünk a tíz legjobbat.

Egy táblagép, vagy akár olcsó okostelefon is rengeteg segítséget nyújthat bárkinek, aki a
Forma-1-es közvetítéseket a megszokottnál alaposabban, a kulisszák mögé bepillantva
szeretné figyelemmel követni, nem csupán - a ma már HD-ben sugárzott - tévéközvetítésekre
és a kommentátorok szavaira hagyatkozva. A legnépszerűbb autós versenysportág menedzsmentje a mai napig gyanakvó az internettel szemben, de a különféle mobil platformokon, jórészt a lelkes amatőrök jóvoltából, így is rendkívül gyorsan elterjedtek a világbajnoki sorozattal kapcsolatos applikációk.

Az [origo] Forma-1-es szekciójának szakszerzője által leghasznosabbnak talált ingyenes és fizetős alkalmazásokat gyűjtöttük össze főként Google Android és az iPhone-on és iPaden futó
iOS alá. A Twittert magát ezúttal kihagytuk a listából, pedig a mikroblogszájton lehet a
leggyorsabban f1-es hírekhez jutni, az [origo] saját F1-es fiókján minden követőt szeretettel
látunk.

Unofficial Live Timing
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidA Forma-1 elkötelezett rajongói - legalábbis azok, akik nem bánják, ha egyszerre több
képernyőt kell nézniük a versenyek közben - bizonyára jól ismerik a Formula1.com
böngészőben megnyitható időmérő-monitorát (amely egyébként egy egyszerű regisztrációt
követően itt érhető el). Ennek a kibővített, mobil eszközökre készített változata fizetős, de szerencsére vannak ingyenes alternatívái is. A legjobb alighanem az Unofficial Live Timing: ez lényegében ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint a PC-s alkalmazás, tehát folyamatosan mutatja többek között az élő időeredményeket, a részidőket, a pályán elért legnagyobb sebességeket és a hőmérsékleti adatokat.

A színkódok megegyeznek a hivatalos appéval: például bíborral jelölik, ha valaki abszolút
legjobb kört futott, zölddel, ha egyénit. Szöveges kommentár is elérhető az applikációban, bár
csak angol nyelven. Az alkalmazás nagy előnye, hogy állítható a betűméret is, az ingyenes
alapváltozatában viszont a képernyő alján futó reklámokat is meg kell tűrni. Ez az app arra az
esetre is ideális, ha éppen úton vagyunk, amikor a pályán zajlanak az események; élőképet
persze nem kapunk, de az eredményeket legalább végig nyomon tudjuk követni, méghozzá részletesebben, mint a tévéből. Windows Phone-ra hasonló funkciókat a Live Timing nevű app kínál.

***

F1 2013 Timing App - Premium

Ár: 7080 Ft
Elérhetőség: Android, iOS

Aki valódi információözönre vágyik az szabadedzések, időmérők és versenyek alatt, annak
kikerülhetetlen a Forma-1 hivatalos applikációja. Ez nem ingyenes, és nem is túl olcsó: mintegy
hétezer forintot kell fizetni ezért az appért, ami egyébként hétvégénként kb. 372 Ft-ra, azaz
eseményenként 75 Ft-ra jön ki.

Fanatikus rajongóknak azonban egyenesen pótolhatatlan az alkalmazás: az alap, tökéletesen
valós idejű időmérő-monitoron túl tartalmazza a részidőket, a versenyzők által aktuálisan
és a korábbi etapok során használt gumikeverék típusát, a korábbi etapok hosszát, a
versenyirányításnak küldött sportbírói üzeneteket (olyanokat például, hogy "a 2-es rajtszámú
autó lesodródott a pályáról a 7-es kanyarnál"). Van benne élő közvetítés, és már a futam
közben ad prognózist a várható pontállásról. A táblázatok szinte az összes adattípus szerint,
tetszőlegesen rendezhetőek.

Az app leglátványosabb funkciója mégis kétségkívül az élő pályatérkép, amely a GPS-adatok
alapján folyamatosan mutatja az egyes autók pillanatnyi pozícióját - ez még a helyszínen
tartózkodó újságírók monitorain sem látható. A látványos grafikába bele lehet nagyítani, 3D-ben el lehet forgatni, és a kedvenc versenyzőnket is kiválaszthatjuk rajta, ha őt szeretnénk követni a pályán.

Az alkalmazásnak rengeteg egyéb szolgáltatása is van - hírek, csapatok, pilóták és pályák
adatlapjai, versenynaptár, vb-állás, visszaszámláló a következő eseményig -, ezért ha nem
sajnáljuk rá a pénzt, más, hasonló alkalmazásra nem is lesz szükségünk. A 2013-as változat
már az akksit is kevésbé meríti, mint az előzőek. Az ingyenes Basic verzióval viszont nem
érdemes bajlódni, mert az lényegében csak egy gyakorlatban semmire sem használható demó.
Ha nem akarunk fizetni, használjunk inkább az elsőként ismertetett Unofficial Live Timing
applikációt.

***

F1 Countdown Widget 2013
Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android

Egyszerű, de praktikus, minialkalmazásként is használható app, melynek segítségével akezdőképernyőnkön folyamatosan láthatjuk, hogy mi lesz a következő esemény (szabadedzés, időmérő vagy verseny) a pályán, és az mennyi idő múlva kezdődik, így biztosan nem maradunk le róla. A 4x1 ikonnyi méretű widgetre ráklikkelve olvashatunk híreket, vagy áttekinthetjük a vb-állást és a versenynaptárt. Magában az applikációban ugyan vannak reklámok, de a minialkalmazásban nincsenek.

***

Formula 1 News & Weather 2013
Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android

Ez a csinos kis app a következő versenyhétvége várható időjárását mutatja meg az egyes
eseményekre lebontva, részletesen. Még radarkép is elérhető benne, kiválasztható a saját
időzóna, megtekinthető a versenyhétvége időterve, látható a versenynaptár és a vb-állás, sőt
olvasható egy válogatás is a legfrissebb hírekből. Magyarul csak az utóbbi szolgáltatás érhető
el, maga a felület nem. Az ingyenes változatban ennél is meg kell barátkoznunk a reklámokkal.

***

Formula 1 Pit Radio
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidA tévés közvetítésekbe csupán néhány válogatott részletet játszanak be a csapatok és
a versenyzők közötti rádiókommunikációból. Aki többet szeretne hallani - pontosabban
olvasni -, annak érdemes feliratkoznia John Eveli Twitter-csatornáira (@F1PitRadio illetve
@F1PitRadio2).

Ezeken az edzések és a versenyek alatt folyamatosan jelennek meg gyakran technikai jellegű,
a kulisszák mögé az ínyencek számára különleges bepillantást nyújtó rádióüzenetek, segítve
például annak megértését, hogy a versenyzők épp milyen téren elégedettek vagy elégedetlenek az autójukkal, s a felmerülő akadályokat a mérnökök milyen trükkökkel próbálják megoldani. Az app erre tesz rá egy lapáttal, jobban mondva néhány extra funkcióval: a Twitteren ismegjelenő bejegyzések mellett sok külső tartalmat - élő közvetítéseket, podcast műsorokat,hírszolgáltatást - kínál. Külön hasznos, hogy egy listában tartalmazza az F1 szinte összes érdemi szereplőjének (versenyzők, csapatok, mérnökök, beszállítók, újságírók) Twitter-
nevét, hogy külön-külön vagy egyszerre elkezdhessük követni őket, vagy beleolvashassunk a
bejegyzéseikbe. Sajnos az appnak nincs magyar nyelvű felülete, de legalább megkímél minket
a reklámoktól.

***

Grand Prix Guide
Ár: ingyenes / 11 USD
Elérhetőség: iOSMeglepő módon alapvetően Androidra létezik több hasznos F1-es alkalmazás, de az Apple tulajdonosokra is lehet miért irigykedni. Egyrészt iPaden sok rangos nemzetközi szaklap (olyanok, mint az Autosport, az F1 Racing vagy a Racecar Engineering) digitális kiadása iselérhető, másrészt kifejlesztették rá a legendás, könyv formátumban évente megjelenő, azújságírók és fanatikusok számára régóta nélkülözhetetlen Grand Prix Guide online változatát is.

A szokásos szolgáltatások - hírek, vb-állás, versenyzők és csapatok adatlapjai, versenynaptár,
visszaszámláló stb. - mellett ez az app a Forma-1 történetével kapcsolatos információk
valódi kincsestára: 1950, tehát a világbajnokság kezdete óta tartalmazza az összes nagydíj
eredményét, minden egyes versenyző és csapat statisztikáit, sőt valamennyi pálya adatait is,
beleértve a korábbi vonalvezetések grafikáját. Kíváncsiak vagyunk, Ayrton Senna hányadik
lett az 1989-es Kanadai Nagydíjon? Csak beállítjuk az évet, kiválasztjuk Sennát az abban
az idényben rajthoz álló versenyzők listájából, és már láthatjuk is az eredményeit. (Amúgy
a helyes válasz: hetedik.) Az ingyenes verzióban sajnos csak az idei és a tavalyi szezonból
szemezgethetünk - a teljes változat 11 dollárba, vagyis nagyjából kétezerötszáz forintba kerül.

Aki Androidot használ, annak ebben a témában be kell érnie a Letsnurture nevű fejlesztő
által készített egyszerűbb, F1 Mania nevű alkalmazással. Sajnos ez az app csak a versenyeken és az időmérőkön elért helyezéseket tartalmazza, a szabadedzések eredményeit nem, bár azokra ritkábban is van szükség. Cserébe az ingyenes változatban is megtaláljuk a statisztikákat egészen 1950-ig visszamenőleg, és lehetőségünk van két pilóta vagy istálló eredményeinek közvetlen összehasonlítására.

***

Motorsports to Google Calendar
Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android
Hasonló app iOS-re: F1 Calendar - Autocals 

Lényegében mindkét alkalmazás ugyanazt kínálja Androidra illetve iOS-re: a naptárunkba
automatikusan felveszi az F1-es (illetve, ha igényt tartunk rá, sok más sorozat, pl. DTM,
MotoGP, WTCC, NASCAR) versenyhétvégék programpontjait, mégpedig az otthoni
időzónánkkal számolva, hogy semmiről ne maradjunk le.

A két app szolgáltatásai nem minden részletben egyeznek meg, de olyan finomságok vannak közöttük, hogy az egyes eseményeket (szabadedzéseket, időmérőket, futamokat) a preferenciáinktól függően egyenként is beválogathatjuk a naptárba, vagy akár kérhetjük, hogy az esetleges változásokkal automatikusan frissüljenek a bejegyzések, sőt beállíthatunk emlékeztetőt is. Az iOS-es alkalmazás utólag még az eredményeket is felvezeti a naptárba.

***

Red Bull Augmented Racing Reloaded

Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android, iOSNem csak komoly F1-es alkalmazások léteznek mobil eszközökre: a Red Bull saját fejlesztésű, egyszerűen irányítható, korlátozottan élethű F1-szimulátorát is érdemes kipróbálni. A Red Bull Augmented Racing Reloaded főként a grafikájával emelkedik ki a számtalan hasonló program sorából, de azért különösebben élethű vezetési élményre ne számítsunk, és a pályák vonalvezetése is hagy maga után némi kívánnivalót - Monacót pl. szinte csak a környezet alapján lehet felismerni. Pozitívum viszont, hogy akár saját pályát is tervezhetünk, ha kedvünk tartja. Az autót egyébként szokás szerint a G-szenzor segítségével, a telefont/tabletet döntögetve kormányozhatjuk. Arra tökéletes, hogy elüssük az időt az időmérő etapjai közötti szünetekben, ha épp nincs más dolgunk.

***

F1 2013
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidEgyszerű, de jól használható app, amely alapszintű, angol nyelvű hírszolgáltatást nyújt
(forrásként a Fox Sports, a Formula1.com, a The Telegraph vagy a Sky Sports választható ki).
Különlegessége abban rejlik, hogy a diszkréten animált versenynaptár elemeire rákoppintva a
Google Mapsen vagy a műholdképen megnézhető az adott pálya és környéke.

Rákereshetünk a közeli érdekes helyekre is, például kávézókra vagy parkolókra, márpedig ez
jól jön, ha ki szeretnénk látogatni mondjuk a hétvégi Kínai Nagydíjra, ami ugyebár felettébb
valószínű. De ha nem, akkor is nagyon látványos. Apró szépséghiba, hogy az app még nem
működik tökéletesen: éppen a Hungaroringre írja ki, hogy az adatait csak később adják hozzá.
Viszont legalább nincsenek idegesítő reklámok benne.

***

F1 Battery Widget
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidEz egy nem annyira nélkülözhetetlen, mint inkább látványos minialkalmazás, melynek
segítségével a kedvenc csaptunk autójának rajzáról olvashatjuk le mobileszközünk
akkumulátorának pillanatnyi töltöttségét. Hogy a hatás még teljesebb legyen, a százalék egy,
a Forma-1-es közvetítésekből ismert fordulatszámjelző műszer közepében jelenik meg. A
kezdőképernyőre kétféle méretben telepíthető widgetre koppintva megtekinthetjük a következő
verseny adatlapját, beleértve az addig hátralévő időt is.

Sajnos az ingyenes verzióban csak néhány kevésbé menő csapat - a Caterham, a Marussia és a Sauber - idei autójának grafikája választható, ha tehát nem akarunk fizetni a Pro változatért, be kell érnünk a tavalyi Ferrari, McLaren vagy Red Bull képével.

2 Tovább

Végre legyőzték a kígyós játékot

Kevés olyan videojáték van, amire nyugodtan mondjuk azt, hogy az alapműveltség része, és mindenki játszotta. A Tetris mellett talán csak a Snake nevű egyszerű kigyós, pontgyűjtős játék számít ilyennek, amely a legtöbb Nokia telefon alapjátéka volt.

A Snake nem csak a nosztalgiaértéke miatt lett hirtelen érdekes, hanem azért is, mert egy orosz fórumon a napokban felbukkant a játék tökéletes megoldása animált gif formájában - adta hírül a The Verge híroldal. Az ismeretlen játékos addig gyűjtögeti a játéktéren megjelenő bogyókat, amíg a kígyó ki nem hízza a játékot. A győztes nem írhatja be a nevét a toplistára, csak egy képregényt ígérő rövid mondatot kap jutalmul, és aztán után újrakezdheti a játékot. A régi programok még tudtak kegyetlenek lenni.


Gyorsítva csak két perc a Snake végigjátszás


Nem lehet tudni, hogy a Snake-probléma megoldását emberi játékos végezte-e el vagy valaki írt egy olyan programot, amely mindig az optimális útvonalon vezeti a kígyót. Figyelembe véve a feladat bonyolultságát, valószínűleg mindegy is, hogy melyik forgatókönyv igaz. Owen Good, a Kotaku videojátékos blog szerzője az animáció lelassított verziójából arra következtet, hogy nem egy gépé a győzelem. Bizonyíték azonban Goodnak sincs.

A játszma tizenhárom percig és tizenhét másodpercig tart, fenti gif azonban fel van gyorsítva, így alig több mint két perc alatt elérünk a játékos diadaláig. A játszma során a kígyó száz pöttyöt eszik meg, ezzel 801 pixel hosszúságúra hízik, ami pont egy pixellel több, mint a játéktér területe.


Minden Nokiás életében volt egy pont, amikor a buszra várva Snaket játszott (fotó: Arvid Rudling)

A régebbi játékok egyik dühítő jellemzője, hogy nem lehet őket megnyerni. Tökéletes Tetris-játszma nincsen, a Snake kígyója falnak fut előbb-utóbb, a Space Invaders idegenjei pedig mindenképpen le fognak szállni a földön. A nehezen végigjátszható kezdeti konzoljátékokat legyőző játékosoknak viszont kultusza van. Cikkek szólnak a tökéletes Pac-man végigjátszásról, és drámai dokumentumfilm mutatja be a két legnagyobb Donkey Kong játékos vetélkedését is.

2 Tovább

A hét legjobb játékai okostelefonra

Az appok között is vannak maradandó darabok, olyanok, amelyek hétszámra túlélik a takarítást. Hiába játszottuk végig őket, mégis elő-elővesszük, mert annyira ügyesen írták meg őket. Most ezeket írtuk össze.

Hill Climb Racing

Egy hihetetlenül béna, Paintben készült rajzra emlékeztető grafikájú játékot is lehet szeretni, ha a programozók amúgy jó munkát végeztek. Remek példa erre a Hill Climb Racing, amit csak tesztelni telepítettünk fel, de nem sikerül megszabadulni tőle.A játék borzasztó egyszerű: a sofőr egy terepezésre korlátozottan alkalmas járgánnyal vág neki a hepehupás pályának. Fogy a benzin, ezért az akadályokat pár próbálkozásból kell átvinni, ráadásul meg kell tartani a lendületet is, mert amúgy a járgány menthetetlenül elakad. A megtett távért és az összegyűjtött aranyakért tuningokat lehet venni a kocsihoz, amivel már nagyobb dombokon is helyt tud állni.

Miért jó? Mindig van egy hegy, ami végül megállítja az embert. De az addig megtett távért kapott jutalomból többnyire kijön egy új gumi, lengéscsillapító vagy motor. És akkor újra neki lehet vágni a hegynek. Letehetetlen. Határidőket csúsztunk le a játék miatt.
Miért nem jó? Ahogy az elején is írtuk, a grafika béna. Ez öt perc után már nem zavarja az embert.

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

Redneck Revenge

A Redneck Revenge egy halál egyszerű, nem túl okos és nagyon szeretnivaló lövöldözős játék. Azon az estén kezdődik, amikor Red, egy útszéli csehó tulajdonosa észleli, hogy a vendégek helyett zombik tartanak a kocsma felé. Körülbelül addig a hajnalig tart, amíg hősünk rendet nem tesz a közeli felkapott 666 nevű diszkóban, ahonnan az élőhalottak özönölnek. Időközben vicces és halálkomoly fegyvereket lehet szerezni, végig kell küzdeni egy országutat, a parkolót és a diszkó előcsarnokát. És végül legyőzni a bezombult dj-t.Miért jó? A játék ügyesen kidolgozott kétujjas irányítással rendelkezik. Az egyik ujjal a szereplőt mozgatjuk, a másikkal azt mutatjuk meg, hogy hová lőjjön. Ez annyira jól ki van találva, hogy még tableten is kényelmes.
Miért nem jó? A játék egyetlen hibája, hogy néha csak megpróbálkozik kicsalni néhány dollárt némi tuningért a játékostól. Kitartó zombigyilkolással azonban még a legmenőbb fegyvereket is meg lehet szerezni anélkül, hogy pénzt költenénk.

Ár: Androidra 600 forint, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS, Blackberry

Train Legend

A Letöltendőn korábban már ajánlottunk egy pontok összekötésén alapuló logikai játékot, amelynek egyetlen szabálya az volt, hogy a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A Train Legend ugyanerre a logikára épül, a dizájnnal, jutalmakkal és kis kerettörténettel azonban egy sokkal jobb, gyerekbarátabb játék a vonatos puzzle. Az egyes pályák megoldásával a játékos nem csak a következő pályára jut át, hanem egy vonatalkatrészt is szerez. Időnként ebből összegyűlik egy mozdonyravaló, a játékos pedig továbbmehet egy más fajta állomásépületekkel és háttérzenével rendelkező országba.Miért jó? Őszintén be kell valljuk, hogy a vonatgyűjtögetés még a felnőtteknél is működik egy darabig. Az egyenletesen nehezedő játék még minket is behúzott annyira, hogy az első 30-40 pályát végigjátsszuk.
Miért nem jó? Egy játékmód és sok pálya csak fizetés után érhető el. Az összes extra ezer forintba kerül, de lehet huszas pályacsomagokat venni 230 forintért. Tisztességesebbnek éreznénk, ha a telepítés előtt lehetne tudni, mennyibe kerül a teljes játék.

Ár: Androidra ingyenes, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS

Rise of Blobs

Valami olyasmi járhatott a logikai játék programozóinak az agyában, hogy ha már van 3D-s grafika, bűn lenne egy egyszerű Tetris-klónt csinálniuk. A Rise of the Blobsban a játékosnak különböző színű kockákat kell azonos színű gyümölcsökkel eltalálnia. A feladatot az nehezíti, hogy figurája egy oszlop tetején áll, a kockák pedig minden oldalról támadnak. A játékot tovább bonyolítja, hogy mindenféle gránátokkal és speciáls eszközökkel is lehet támadni az oszlop teteje felé kúszó kockákat.Miért jó? Ritka az ennyire pörgős játék. Kezdetben puzzle-nek tűnik, de ahogy elkezdenek áradni a színes kockák, rájön a játékos, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni. Még az olyan gyerekeket is leköti, akiknek a rajzolgatás unalmas.
Miért nem jó? Ahhoz képest, hogy kikapcsolódásra szánták, a Rise of the Blobs elég bonyolult. Extrákon, játékmódokon, különleges fegyvereken kell keresztülkattognia a játékosnak. A kevesebb ebben az esetben tényleg több lenne.

Ár: ingyenes
Platform: Android

Little Things Forever

Az elveszett tárgyas játékok egy különösen egyszerű verziója a Little Things Forever. Egyedül azt tudjuk ráfogni, hogy segíti a nyelvtanulást, mert az ember legalább kiszótárazza, hogyan mondják angolul kagylónyelű bicskát vagy a hajókürtöt. Ha tanítani nem is tanít sokat - 126 új szót tartalmaz mindösszesen - a játék nagyon szórakoztató és gyönyörűen van megrajzolva. Egy halomnyi csinos tárgy között kell kikeresgélni azt a tizet-tizenötöt, ami a pálya teljesítéséhez szükséges. Lehet zoomolgatni, tekerni a képet, ami egy rendetlen játszószobára hasonlít leginkább. Bele lehet veszni hosszú fél órákra, ennél nagyobb dicséretet nem lehet mondani egy játékra.


Miért jó? A Little Things egy jó és szép játék. Hónapok óta fent van a tesztelésre használt tabletünkön, mert nincs szívünk törölni. Egyszerűen nem kidobható app.
Miért nem jó? A 126 szó messze nem az alapszókincs része. Minden öt közismert, valóban hasznos kifejezésre jut legalább egy kerti kiskapa vagy karburátorfedél szintű kifejezés.
Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek