Egy kevésbé zavaró lejátszó

Letöltés Androidra (ingyenes verzió)
Letöltés Androidra (fizetős változat, 385 Ft)

Az Android tulajdonságaiból adódóan nem minden telefon zenelejátszó érhető el könnyen a főképernyőről. A SidePlayer erre a problémára kínál megoldást: a beépített gyári, vagy esetleg letöltött lejátszókhoz kínál plusz felületet.

A megvalósítás renkívül egyszerű, a lejátszó aktiválásával egy mozdulattal bármely képernyőn - olvasás vagy akár játék közben is - lehet vezérelni a zenelejátszást. Az ingyenes alapváltozat egyféle kezelőfelületet ad, aminek pozícióját a felhasználó határozza meg, és gesztusokkal hívhatja elő. A fizetős változat már akár a telefon vagy tablet megrázásával is aktiválódik, a kezelőgombok szabadon bárhol elhelyezhetőek és az alkalmazás a lejátszott dalról is ad információt.


0 Tovább

Autóverseny a mérges madarakkal

Letöltés (freemium, Androidra)
Letöltése (freemium, iOS-re)


Az Angry Birds stílust és dimenziót is váltott, de nem lett rossz. Semmi sem jelzi jobban a mobil eszközök fejlődését annál, hogy a legújabb Angry Birds Go már háromdimenziós grafikát használ. A játékban elődeitől eltérően nem madarakat kell kilőni, hanem extrém tragacs kivitelű gokartokkal kell versenyezni a malacok és a többi madár ellen.

A startvonalnál természetesen megmaradt a csúzliból való kilövés lehetősége. A pályák és a játékmenet a Mario Kartot idézik, felvehető bónuszok és pénzérmék hevernek mindenütt. Irányítani a telefon vagy táblagép döntésével is lehet, de szerintünk sokkal precízebb kontrollt biztosít a képernyő érintése.

Ahogy a korábbi játékok, az új Angry Birds alapjai is ingyenesek, fizetni a gokartokat felturbózó extrákért és pályákért kellhet. A grafika sokat fejlődött, de a játék régebbi hardveren is elindul, bár az iPad 2-n ki kellett lőnünk a háttérben futó appokat ahhoz, hogy ne szaggasson.

0 Tovább

Rezeg a mobil, ha érdekes helyen vagyunk

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)


Magyar fejlesztők munkája a Sighter nevű alkalmazás, ami egy-egy város felfedezésében segít játékosan. Használatával olyan helyekre lehet eljutni egy városban, amelyekről esetleg sosem hallottunk. A játék a klasszikus hideg-meleg alapon működik, az érdekesség elhelyezkedését és távolságát egy nyíl és egy mérce mutatja.


Az érdekesség lehet bármi egy szobortól kezdve egy érdekes graffitiig, az adatbázist a felhasználók maguk is bővíthetik. A rejtett kincseket megtalálva és lefotózva további információkat, érdekességeket lehet megtudni a látványosságról, illetve a sikeres találatokért pont is jár. A különböző egyedi látványosságok mellett tematikus sétákon is részt lehet venni az appal, Budapest belvárosában vagy éppen az állatkertben.

0 Tovább

Mutatja az iPad, hogyan pusztul a Föld

Letöltés (ingyenes, csak iPadre)

A NASA ingyenesen elérhető iPad applikációjában egy-egy földrajzilag érdekes területet, várost több évtizeddel korábbi, és napjainkban készült légi-, és műholdal felvételeken lehet megtekinteni.

A táblagépes felületen remekül össze lehet hasonlítani például egy alaszkai gleccser intenzív visszaszorulását, vagy Dubaj esetében megvizsgálni, hogyan hatott a környezetre az ember behatása, vagy miként néz ki egy koloradió nemzeti park egy hatalmas erdőtűz után. Az app lehetővé teszi, hogy egymás mellett vagy a fotókat váltogatva hasonlítsuk össze a területeket.

A weben ezen a linken lehet megtekinteni a képgyűjteményt.

2 Tovább

És lőn világosság, zseblámpával

Letöltés Windows Phone-ra (ingyenes)

A magyar Windows app-áruházban csak a Facebook előzi meg a Zseblámpát. Az alkalmazás a telefon hátlapi vakuját használja. Praktikus, hogy az összetéveszthetetlenül nagy be-ki kapcsoló alatt megjeleníti, hogy hány százalékon áll az akku, és még hány percig világíthatunk. Ha a fehér képernyő módot is bekapcsoljuk, körbevilágíthatjuk a lépcsőházat az elszóródott kulcs után kutatva, vagy a sátrat a szúnyogirtó miatt.

Az app stroboszkópként is használható, hertzben lehet állítani a villogás frekvenciáját. Az SOS funkció a szabványos segélyhívás morzejelét villogtatja. A fényt a kameragombbal is ki-be lehet kapcsolni, és rázással is vezérelhető. A képernyőt zárolva is van világítás, egyetlen hátrány, hogy ilyenkor egy pillanatra lekapcsol a fény. Az iránytű is praktikus, csak jó kérdés, hogy mit keres egy ilyen célszerszám appban egy teljesen más funkció. A grafika nincs annyira pixelpontosan kidolgozva, mint amennyire lehetne, de ez persze nem ront a használhatóságon. Az app ingyenes verzióban szöveges hirdetéseket jelenít meg világítás, túrázás, sport témában, amelyektől 235 forintért szabadulhatunk meg.

0 Tovább

Mobillal robbantottuk fel az Origót

Letöltés iOS-re (freemium)

Letöltés Androidra (freemium)


Szeretnél extrém hollywoodi trükköket viszontlátni a saját szobában, a nappaliban, vagy az ismerős utcasarkon? Akkor az FX Guru a neked való app! Használata pofonegyszerű: ki kell választani a sablonok valamelyikét, majd elindítani a felvételt az appból. Nagyjából húsz-harminc másodpercig kell stabilan tartani a mobilt, hogy az app számára meglegyen a filmes háttér. Ezt követően saját magától elvégzi az effektusok kivitelezését. Próbafilmünkön egy látványos robbantás látható, de ingyen elérhető egy táncoló csontváz, egy, az utca közepére zuhanó zongora, vagy egy műhold trükkfelvétele is. A többiért néhány dollárt kérnek, ezek közt például autós üldözés és csatajelenet is megtalálható.  

0 Tovább

Leárazott PC játékok akár karácsonyra is!

Karácsony közeledtével egymást érik a leárazások a digitális letöltő oldalakon. Az akciókban akár néhány ezresért is hozzájuthatunk igazi sikerjátékokhoz.Összegyűjtöttük, hol érdemes körülnézni, ha olcsón szeretnénk PC-s játékokat vásárolni.

A Steam őszi leárazása ugyan véget ért, de továbbra is vannak kihagyhatatlan akcióik. Jelenleg a Omerta City of Gangsters című játék 75%-os leértékelése a legjobb ajánlat, így a programhoz 11,5 eurós áron lehet hozzájutni. Ha nem szeretne zsákbamacskát vásárolni, az Omerta demóját a Szoftverbázis oldalról letöltve kipróbálhatja vásárlás előtt. Szintén -75%-os akcióban szerepel a Sonic All-Star Racing Transformed, amit inkább a kisebb gyerekeknek ajánlunk. A játék teljes verzióját a hétvége folyamán ingyen ki lehet próbálni és ha tetszik mindössze 5 euróért meg lehet vásárolni. Az akciók december 9.-én érnek véget. A vásárláshoz bankkártya szükséges, a játékok a Steam saját alkalmazásán keresztül tölthetők le.

Nagyon megéri az árát a Humble Jumbo Bundle csomagja is, amiben a Natural Selection 2, a Sanctum 2 valamint a Magicka és annak összes DLC-je található. A Humble szokásai szerint ezt a csomagot akár 1 dollárért is megvásárolhatja bárki, azonban aki hajlandó az átlagos ár (jelenleg 4,15 dollár) felett költeni, megkaphatja az Orcs Must Die 2: Complete Pack, a Garry’s Mod és a Serious Sam 3: BFE játékokat és a programok zenei anyagait is. A letöltéshez Steam fiók, a vásárláshoz bankkártya szükséges. Az akció december 17.-ig tart.

A Bundle Stars több csomagot is kínál a játékosoknak. A Plains, Trains & Automobiles összeállításuk mindössze 2,93 angol fontot kóstál és kilenc autós, vonatos, repülős és traktoros címet tartalmaz. A letöltéshez Steam hozzáférésre, a vásárláshoz PayPal fiókra van szükség. Bár ezek a játékok nem a legújabbak, de az ajánlat így is nagyon jónak mondható. A csomagban többek között megtalálható az Agricultural Simulator 2013, Combat Wings: Battle of Britain, GTR2: FIA Racing Game, Trainz Classic Carbon City és a Race On is. Az akció egész decemberre érvényes.

1 Tovább

Borotváljuk le a Mikulást!

Letöltés iOS-re (freemium)

Letöltés Androidra (freemium)

A szegény nagyszakállú Télapónak bizonyára jól viszkethet a bőre az ősz szőrrengeteg alatt. Itt az alkalom, borotváljátok meg a Mikulást, gyerekek! Az Androidra és iOS-re is elérhető Shave Santa játékban olló, szakállnyíró, borotva és csipesz is rendelkezésre áll a feladathoz. A megmaradt, makacs szőrszálakat egyenként kell kitépni az öreg ajándékosztótól.  A pörsenések kezelésére külön krém, a sebekére sebtapasz áll rendelkezésre, a műveletet pedig egy kellemes after shave arcra locsolása zárja.

Ha megtetszett a munka, a jó öreg Rudolf rénszarvas szőrtelenítése is megoldható!

1 Tovább

Ez az app megmentheti az életedet

Letöltés (ingyenes, Android)

Letöltés (ingyenes, iOS)

Az Appra magyar verseny egyik döntőbe jutott fejlesztése az Országos Mentőszolgálat által is támogatott applikáció. Ahogy arra neve is utal, az Elsősegély vészhelyzetek esetében nyújt segítséget iOS-es és androidos készülékeken. Főmenüjében a helyzetek menüpont alatt konkrét sérüléstípusokra bontva lehet a teendőkről informálódni - például, hogy mi a teendő áramütés vagy mérgezés esetén -, míg a "Diagnosztika" menüben egy rosszullét okát lehet megpróbálni feltárni a tünetek alapján.

Az app az újraélesztés elvégzéséhez is gyakorlati tanácsokat nyújt, a megfelelő ritmusú szívmasszázshoz még ütemet is sípol az életmentőnek. A programot beépített kórház-, és defibrlillátorkeresővel is ellátták. Az egyik leghasznosabb magyar nyelvű app, minden telefonon ott a helye, hiszen fő funkciói offline is használhatók, és a bajban nagyon jelentős, szakszerű segítséget nyújthatnak.

0 Tovább

Újabb addiktív játék, persze Japánból

Letöltés Androidra (freemium)
Letöltés iOS-re (freemium)

A debil játékban bukósisakor gyümölcsöket kell dobálni.

A pachinko játékautomatákra hasonlító Papa Pear Sagában egy ágyúból kell kilőni a bukósisakos gyümölcsöket, hogy a játéktéren pattogva minél több objektumot találjanak el, mielőtt leérnek a tábla aljára.

A játék nagy előnye, hogy a Facebookkal összekötve mobilon folytatható a közösségi oldalon abbahagyott játék és viszont. Az alkalmazás ingyenes, a profitot a játékon belüli vásárlásokból szerzik a készítők, amelyek nélkül is teljesíthetőek a pályák.

0 Tovább

Visszatért a világ leggyorsabb sündisznója

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)

Sonic,a leghíresebb digitális sündisznó egy végtelenbe futós játékban tért vissza. A Sonic Dash-sel való játékhoz leginkább jó reflexekre van szükség, cserébe legalább az irányítás is pofonegyszerű.

A feladat a megszokott, átugrani az akadályokat, szétzúzni az ellenfeleket és lehetőleg minél több gyűrűt begyűjteni. A helyszínek minden rajongó számára ismertek lesznek az erdőtől a kaszinón át a gyártelepig.

Ezek végén főellenségekkel is meg kell küzdeni, ezeket a csatákat viszonylag egyszerűen meg lehet vívni. A játék ingyenesen letölthető és alkalmazáson belüli vásárlás nélkül is kitűnően élvezhető, csak akkor kell valódi pénzt költeni a játékra, ha valaki türelmetlen a gyűrűk gyűjtögetéséhez.0 Tovább

Ezeket a játékokat veheted meg bagóért vasárnap

A PlayIT-en olcsón veheted meg az új CoD-ot és a Battlefieldet is.

A vasárnap reggel tíztől este kilencig a SYMA csarnokban zajló videojátékos kiállítás alkalmával egy csomó játék akciósan vásárolható meg. A szervezők kiemelték, hogy a programokért csak készpénzzel lehet fizetni a helyszínen.

A PlayIT elővételes jegyei már elfogynak, a belépésért reggel 2 ezer forintot, fél négytől pedig csak 1500 forintot kérnek. A szervezők szerint sokkal több pénztár várja az idei látogatókat, mint tavaly, ezért nem kell majd olyan hosszan várakozni a bejutásra. Ezen az oldalon lehet megnézni az akciós játékok listáját, mi a legérdekesebbekből szemezgettünk.

A Call of Duty legújabb, Ghosts című részét PC-re 29 százalékkal olcsóbban, 8500 forintért vihető, PS3 és X360 konzolokra 31 százalékkal olcsóbban lehet megvenni 11 ezerért.

A rivális lövöldözős játék, a Battlefield 4 olcsóbban kapható vasárnap: PC-re 7 ezerért megvehető 42 százalékos kedvezménnyel, a PS3-as és X360-as verziókat 38 százalékkal olcsóbban adják, 10 ezer forintért.


Az új Need for Speed, a Rivals vasárnap PC-re 35 százalékos kedvezménnyel 6500 forintért, PS3-ra és X360-ra pedig 9 ezer forintért kapható. A Sim City-t féláron, 4500 forintért adják a kiállításon, a Cities of Tomorrow nevű bővítményéért pedig 4 ezer forintot kérnek.

A Batman: Arkham Origins PC-re féláron, 5 ezerért vihető, PS3-ra és X360-ra 44 százalék a kedvezmény, így a vételár 9 ezer forint.

A PES 2014 fociszimulátor minden platformra féláron vihető, PC-re 5500-ért, a konzolokra 6500 forintért. A FIFA14 ennél olcsóbb, PC-re 6000 forintba kerül, PS3-ra és X360-ra pedig 9600 forintba.

Az érdekes ajánlatok között van még a BioShock Infinite féláron, PC-re mindössze 3500 forintért, konzolokra 7 ezer forintos áron. Gears of War Judgment X360-ra 5 ezerért, Starcraft 2 PC-re 5500-ért, a Diablo 3 PC-re 7 ezerért, konzolokra pedig 7500-ért.

0 Tovább

Próbáld ki a BM OKF VTR-t!

Letöltés (Android, ingyenes)


A katasztrófavédelem hivatalos appja akkor is pittyeg, ha a város másik felén van tűz. Béta verzióban már elérhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos applikációja, ami egyelőre a bizarr BM OKF VTR néven érhető el a Google Playen. Mint a szervezet honlapjáról kiderül, később értelmes nevet is terveznek adni az appnak, de ehhez elengedhetetlennek tartották az internetes szavazás megszervezését. Pedig olyan frappáns névjavaslatok közül választhatunk, mint a "Katasztrófa esetén", a "Veszély esetén", vagy például a "HunAlert veszél-előrejelző". Már csak néhány nap van hátra a szavazásból!

A nemsokára iOS-re és Windows Phone-ra is megjelenő app veszélyhelyzetekről küld riasztást, legyen szó árvízről, közlekedési balesetről vagy lakástűzről. Az app a Gmailhez vagy a Facebookhoz hasonlóan push üzenetekben, mobilneten keresztül küldi a riasztásokat. Ha ki van kapcsolva, vagy nincs mobilnet, külön ikonnal jelzi, hogy nem számíthatunk friss hírekre.

Riasztásokat vagy teljes régióra, vagy a tartózkodási helyhez közeli eseményekről lehet kérni. Előbbi legfeljebb kamionosoknak vagy a bűnügyi rovatok szerzőinek lehet érdekes, mert Angyalföldön is jelez, ha mondjuk Szigethalmon kigyulladt egy ház, de a térképen még az eset pontos helyszínét is megmutatja. Furcsa módon arra nincs mód, hogy az appból a közelben aznap történt eseményeket visszanézzük, és ha egy riasztást töröltünk - ezt elég komplikáltan, külön kijelöléssel lehet elvégezni -, azt már sosem lehet újra előhívni. A fejlesztőknek ezen a mailcímen lehet javaslatokat küldeni: vtr@katved.gov.hu

1 Tovább

Mindent tudsz a filmekről? Bizonyíts!

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)

A MoviePop segítségével idegenekkel vagy barátokkal mérhetjük össze filmes ismereteinket. A játékosoknak rövid jeleneteket kell végignézniük, és ezek alapján kell a négy lehetséges válaszból kiválasztani azt a filmcímet, amelyikből a részlet való. A megmérettetés sebesség és pontosság alapján történik, azonos pontszám esetén a gyorsaság dönti el, hogy egy adott, öt bejátszásból álló menetben ki a győztes. A filmeket számos kategóriába gyűjti az alkalmazás az akciótól a díjnyertesig, ezek természetesen leginkább hollywoodi alkotások. A jó válaszokért és nyert körökért kapott pontokkal új kategóriákat tehetnek elérhetővé a játékosok, további kihívásokat keresve. A feladványok elég egyszerűek, nem kell feltétlenül mozimániásnak lenni a jó megfejtésekhez, így bárki számára szerezhet kellemes perceket a versengés.

0 Tovább

Verd meg Batmannel a Supermant!

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)

A konzolokon nagy sikert aratott a DC képregények főszereplőire épülő Injustice: Gods Among Us verekedős játék mobil verzióban is megérkezett.

Az okostelefonra és tabletre szánt alkalmazás csak az egymást gyepáló karakterekben hasonlít az eredeti játékra. A mobilos verzió készítői még az alaptörténetet is elhagyták, ami egy verekedős játék esetében talán nem jelent különösebb problémát.

A mobilalkalmazás egy gyűjtögetős kártyajátékhoz hasonlít, ahol a kártyák beszerzésével, cserélgetésével lehet csatákat nyerni. Harc közben a képernyő ütemes böködésével lehet ütni, illetve rúgni, a különleges mozdulatokat pedig gesztusokkal lehet aktiválni. A harcokban szerzett krediteket új kártyák vásárlására vagy a meglévő hősök fejlesztésére lehet használni, de ezeket valódi pénzért is meg lehet venni.

A játékmenet olykor monoton és az irányítás miatt idegesítő is tud lenni, amiért azonban a nagyszerű grafika valamelyest kárpótol.

1 Tovább

Az első szuper app Windows 8.1-re

Letöltés Windows 8.1-re (ingyenes)

Letöltés Androidra (ingyenes)

Letöltés iOS-re (ingyenes)

Megérkezett a Flipboard, nem csak táblagépen, de monitoron is klassz. Az Androidról és iOS-ről ismert hírolvasó app már Windows 8.1-en is használható, így nem csak érintőképernyős, de hagyományos számítógépen is működik. Sajnos a Google Reader megszűnése óta magyar nyelvű olvasnivalót hiába keresünk a Flipboardon.

Ugyanakkor az érdekes külföldi cikkek, látványos képek a teljes képernyős nézetben egy hagyományos monitoron is sokkal komfortosabban olvashatók egy hírportál felületénél. A legtöbb hírforrás esetén ráadásul oldalanként lehet lapozgatni az egér görgőjével mintha csak egy újságot olvasnánk. Saját magazinja tartalmát a felhasználó önmaga állíthatja össze a Flipboardon a blogokra, hírszájtokra való feliratkozással - ha valami mégsem tetszik, arról bármikor le lehet iratkozni.

0 Tovább

Vonzások és taszítások

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)
Letöltés Windows Phone-ra ($1,99)


Újabb sikeres iOS alkalmazás androidos változatának ürölhetnek a felhasználók. Az An Alien with a Magnet az egyszerű, mégis szórakoztató játékok közé tartozik, ahol leginkább jó reflexekre és probléamegoldó képességre van szükség. A játékmenet hasonló a futós, ugrálós programokéhoz, a játékosnak jól időzített böködéssel kell irányítania a karaktert, amely magától halad az adott pályán. Egy sérült űrhajót kell irányítani, aminek egyetlen működő eszköze egy mágnes. Az űrben sodródó hajó a mágnes segítségével tud bolygókörüli pályára állni, az keringés közben szerzett lendülettel pedig továbbállni a következő kisbolygó felé. Játék közben természetesen lehet különböző extrákat, pontokat gyűjteni így téve izgalmasabbá az egyébként kicsit repetitív repkedést.

0 Tovább

Cyanogenmod két kattintással

Letöltés (ingyenes)

A Google operációs rendszerének nagy előnye, hogy jóval nagyobb szabadságot ad a felhasználónak, mint a rivális rendszerek, de van akiknek még ez sem elég. A telefonok függetlenítésével azonban bárki megváltoztathatja az előretelepített rendszereket, ennek egyik előnye, hogy megszabadulhatnak a telefongyártók vagy a szolgáltatók által előretelepített vackoktól, amik csak a helyet foglalják, illetve olyan funkciókat tehetnek elérhetővé, amit a szolgáltatók tiltanak, mint például a wifi hotspot. A telefonok és tabletek feltöréséhez eddig nem kevés technikai tudásra is szükség volt, a folyamat nehézkes, olykor bonyolult és kockázatos is, a felhasználók akár tönkre is tehetik telefonjaikat. Az egyik legnépszerűbb - és nemrégiben hétmillió dollárt bezsebelő - független rendszer fejlesztői azonban most minden eddiginél egyszerűbbé tették a feltörést. A CyanogenMod app telepítése után alig 4-5 kattintással letudható a készülékek feltörése és az új rendszer telepítése. A használathoz az Android készüléken kívül egy PC-re is szükség van (Mac verzió egyelőre nem létezik), az app lépésről lépésre végigvezet a telepítési folyamaton. Azt nem szabad elfeledni, hogy a telefonok és tabletek feltörése sok esetben a garanciát is érvényteleníti, és a leegyszerűsített telepítés ellenére továbbra sem veszélytelen, így csak tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk. A CyanogenMod sajnos nem minden telefonra érhető el, a támogatott készülékek listáját a fejlesztő honlapján lehet elérni.

0 Tovább

Nesztek, Instagram!

Letöltés (Windows Phone, ingyenes)

 Mit szeretne a nép Windows Phone-ra a leginkább? Négyzetes, effektezett fotókat, derült ki arról a listáról, amelyen új appokat lehet kérni WP-re. Az Instagram háromnegyed részben teljesítette a feladatot, egy bétaverziót kapunk csempés telefonra. A kezelés egyszerű és letisztult, pár perc alatt megvan, hogy a Facebookunkból és a kontaktok közül ki instázik még. A követés és a fotóstream gyors, de elvtársak, még vannak hiányosságok.

Az alkalmazással közvetlenül nem lehet fotókat készíteni, tehát vagy a már lekattintott fotókból kell választani, vagy az app bekapcsolja a telefon kameráját. Ez azért furcsa, mert az Instagramot jellemzően éppen úgy használják, hogy valaki ellenállhatatlan ingerenciát érez a fotózásra. Windows Phone-on most a folyamat három lépéssel tovább tart a kelleténél.

A képkiválasztás is döcögős lehet, ha valaki sok képet tart a telefonján, mert az app nem a WP képkiválasztóját használja – ezen még érdemes lenne elgondolkodniuk a fejlesztőknek. Az effektezés, az élesítés-elmosás ugyanúgy oké, mint az iOS vagy az Android verzióban. Hátrány, hogy csak 90 fokonként lehet elforgatni a képet, aki szereti az iOS-app forgatom-megdöntöm trükkjét, annak ez egyelőre hiányzik. Ami ezután következik (maga a feltöltés), már pöpec.

0 Tovább

Mi folyik éjszaka északon?

Letöltés (iOS, ingyenes)

Milyen lehet Észak-Koreában élni? A Fotopedia North Korea nevű ingyenes app megmutatja, órákra lefoglalva a felhasználót.

A fotóválogatás több mint ezer remek minőségű képpel mutatja be a diktatúrában élők mindennapjait. A felvételeket Eric Lafforgue amerikai fotográfus 2008 és 2010 között, azaz még Kim Dzsongil kommunista eszméken alapuló uralma alatt készítette folyamatosan megpróbálva kijátszani a felügyeletére bízott pártfunkcionáriusokat.

Az app mindig megjegyzi, hol tartottunk a gigászi galéria nézegetésében, és ugyanonnan lehet folytatni a kutatást. Ha információkr vagyunk kíváncsiak, minden fotó esetében elég az "i" ikonra kell kattintani a magyarázó szövegért.

0 Tovább

IPaden is mesél az erdő

Letöltés (iOS, ingyenes, magyar nyelvű)

Az iPhone-ra és az iPadre is megérkezett Panka és Csiribí, a két erdei tündér, akiket Berg Judit mesekönyvéből ismerhetnek a gyerekek. A nemrég megjelent, ingyenes interaktív mesekönyvben egy rövid történetet lehet megismerni néhány játékkal megfűszerezve.

Ezek egyikében szerelni kell, a másikban lekvárokat összepárosítani a hozzájuk tartozó gyümölccsel. A mesekönyv olvasható és hangoskönyv üzemmódban is olvasható, és vélhetően folyamatosan fogják bővíteni, mert a most megjelent kiadás nyúlfarknyi hosszúságú, elalvás előttre azonban így is megteszi.

0 Tovább

Zsírozás elhízás nélkül


Letöltés Androidra (ingyenes)


Akinek elege van a mindent elöntő pókermániából vagy esetleg nosztalgiázni vágyik sosem kivánhat magának jobbat egy kis zsírozásnál.  Annak idején az asztal körül ücsörögve, málnaszörpöt szürcsölgetve próbáltunk úgy viselkedni mint szüleink, de az ulti szabályait sajnos nem tudtuk megérteni, így maradt az egyik legegyszerűbb kártyajáték, a zsírozás. Ezeket nyári délutánokat elevenítheti újra a Zsírozz! nevű magyar alkalmazás, ami nevéhez híven az egykor népszerű kártyajátékot hozza vissza digitális formában. Az app szemmel láthatóan kifejezetten telefonokra készült, a grafika minimalista, a megvalósítás egyszerű, de ez semmit sem vesz el a játék izgalmából. Előnye, hogy semmilyen módon nem kell regisztrálnunk ahhoz, hogy online játszhassunk, elég egy becenevet megadni és máris kihívhatunk bárkit a jelenlévő játékosok közül. Sajnos a tesztelés idejében kizárólag botok voltak elérhetőek, amelyek rommá is vertek első körben, de remélhetőleg a jövőben egyre többen akarnak majd online játszani, bővítve a lehetséges ellenfelek listáját.

0 Tovább

App segít megérteni az orvosi leletet


Letöltés (iOS, ingyenes)

Mit jelent, hogy magasabb a Bilirubin-értékem? Baj, ha magas a süllyedésem? Mi az a GGT? A Laborlelet nevű magyar iOS-es app az ilyen kérdéseket segít megválaszolni. Az orvosi leleteken olvasható szakkifejezések mindegyikét közérthetően magyarázza el az applikáció. Ahol értelmezhető, a felhasználó azt is megtudhatja, hogy az adott érték ideálisnál magasabb és alacsonyabb értéke milyen betegségekre utalhatnak.

Nemsokára a magyarországi laborleletekre is rögzíteni az adatokat QR-kód formájában is, az app már ezek automatikus értelmezésére is képes lesz.

0 Tovább

Rezeg az iPhone, ha rohad a kaja hűtőben

Letöltés (iOS, 1 euró)

A Freshbox a Szoftverbázison

A háziasszonyok álma az 1 euróba kerülő Freshbox app: meg lehet adni neki, mi van a hűtőben, és meddig tart a szavatossága. Sajnos magyarul nem tud, de minimális angoltudással is használható.

Az app egy végtelen mennyiségű polccal rendelkező virtuális hűtőszekrény, amelynek polcaira a felhasználó maga pakolhatja be a gyümölcsöket, italokat és más élelmiszereket. Minden felvitt ételhez rögzíteni lehet darabszámot és lejárati időt is. Az app így még időben szólni tud, mielőtt kidobhatjuk a tejet, vagy fogyaszthatatlanná válik a sajt. IPhone-nal és iPaddel egyaránt kompatibilis.

0 Tovább

Camera Awesome Androidon is

Androidra is megjelent a Camera Awesome nevű népszerű iOS alkalmazás. A fotózáshoz használható program a szokásos szűrőkön kívül számos más szerkesztési lehetőséget is nyújt, amelyek segítségével szebb fotókat készíthetnek a felhasználók. A Camera Awesome jóval több beállítást tesz lehetővé, mint a gyárilag beépített alkalmazások, a fókuszon kívül például a záridő és a rekesz is állítható. A komponálásban a képernyőn látható segédvonalak segítkeznek, amelyek használatával klasszikus rácshálóval vagy akár aranymetszéssel is dolgozhatnak a felhasználók. Az Android változat fizetős, az ingyenes iOS-szessel szemben, a pénzért cserébe viszont minden szűrőt és szerkesztési lehetőséget megkapnak a vásárlók, így az alkalmazáson belül már egy fillért sem kell költeniük. Az Camera Awesome sajnos nem minden androidos készülékre érhető el, a fejlesztők szerint a kör folyamatosan bővül, ahogy sikerül az alkalmazást egyre több hardverhez hozzáigazítani.

Letöltés Androidra (666 Ft)
Letöltés iOS-re (ingyenes)

0 Tovább

Megnyílt a Humbe Bundle Áruház

Ezen a héten indult el a Humbel Bundle nevű kezdeményezés saját online áruháza. A korábban időszaki céllal vásárokat tartó jótékony szervezet mostantól nem csupán havi és heti rendszerességgel tesz elérhetővé csomagokat, felhasználói ezentúl akár egy-egy játékot is megvásárolhatnak bármikor a boltból. A Humble Bundle a Good Old Games és a Steam példáját követve alakította ki az online boltot, ahol a szokásos funkciók várnak, a vásárlás és fórumok mellett akciófigyelő szolgáltatás segíti a regisztrált felhasználókat, hogy ne maradjanak le kiszemelt játékaik leárazásáról. A bolt leginkább azzal tűnik ki a már említett játékboltok közül, hogy nem csupán számítógépes programokra specializálódott, így mobilos alkalmazások is kaphatóak. A játékok multiplatform megoldásban érhetőek el, azaz ha egy programnak létezik Windows-os, OSX-es, Linuxos és esetleg Androidos változata is, a vásárlással mindet megkapja a felhasználó és ezek mellé a Steam aktiváláshoz szükséges kódot is. A magyar és európai játékosok számára óriási előny lehet, hogy a Humble Bundle bolt amerikai dollárban határozza meg árait, az euróval szemben. A Steam esetében sokszor dühítő, hogy a bolt 1:1 arányban váltja a dollárt és az eurót, így egy drágább játék esetében az árkülönbség jelentős lehet. A nemrégiben megjelent új Batman játék példáján ez azt jelenti, hogy a Steamen 49,99 euróért kapható játékon csaknem 4 ezer forintot spórolhatnak azok, akik a Humble Bundle boltban vásárolják azt meg 49,99 dollárért. Az áruház készlete még kicsi a Steamhez hasonló óriásokhoz képest, de folyamatosan bővül és a Humble Bundle eddigi sikereit ismerve a jövőben nagyszerű alternatívát nyújthat a meglévő online játékboltokkal szemben.

0 Tovább

Birodalmi menedzsment

Letöltés Androidra (ingyenes)
Letöltés iOS-re (ingyenes)
Letöltés Windows Phone-ra (ingyenes)
Letöltés Windows RT-re (ingyenes)

Az Angry Birds Star Wars bőrbe bújtatása után egy újabb, önmagában is hatalmas sikernek számító játékot vont be a franchise bűvkörébe a Disney, a Csillagok Háborúja jogainak új birtokosa. A mostani áldozat a Tiny Tower nevű üzleti szimulációs játék, ami világszerte játékosok millióit hódította már meg. Az új részben a történet szerint a Birodalomnak nincs elég tőkéje a Halálcsillag megépítéséhez, így a császár tervei szerint az állomás egy részét üzleti céllal hasznosítják. A Darth Vader szerepét magára öltő játékos feladata, hogy az állomáson létrehozott lakásokban szállásolja el a galaxis lakóit, akik a boltokban, éttermekben dolgozva bevételt generálnak a birodalomnak. A korábbiakhoz képest újítás, hogy már nem csupán a zökkenőmentes üzletmenet fenntartása a cél, hanem a Halálcsillag felépítése is. A toronyban lakó és dolgozó polgároknak fogalma sincs róla, hogy az épület két irányban terjeszkedik, míg a felszín fölött zajlik az üzlet, addig az ott termelt profitból a Birodalom a pinceszinteken kínzókamrákat tart fenn és fegyvereket fejleszt. A fejlődésen kívül a játékos feladata a Birodalom vendégeinek szórakoztatása, illetve a beszivárgó kémek kiszűrése és elfogása, amelyekért jutalom jár. A játék ingyenes, és a már megszokott üzleti modell szerint az alkalmazáson belüli vásárlással lehet extrákhoz hozzájutni, amelyek megkönnyítik a játékos dolgát. Emellett szerencsére az alkalmazás nem zaklat folyamatosan reklámokkal vagy próbál bejegyzéseket írni Facebook falunkra, így barátaink nem értesülnek arról, hogy mikor készül el a bázis szuperlézere.

1 Tovább

Ilyen lesz a jövő képregénye

Letöltés iOS-re (ingyenes, angol nyelvű)

A CIA: Operation Ajax című ingyenes app egy interaktív képregény: képkockáinak elemei előre programozott dramaturgia alapján rajzolódnak ki, a történet vizuális részét pedig hangeffektusok egészítik ki.

Nem véletlen, hogy annak ellenére ajánljuk kipróbálását, hogy a kötet témája a CIA ötvenes évekbeli, titkos iráni misszióját dolgozza fel, amely a megválasztott kormány megdöntésére irányult. Mivel a történet valós adatokon - és dokumentumokon - alapul, az interaktív képregény egy rakás különböző díjat bezsebelt. Bár témája egy átlagos magyar felhasználót valószínűleg nem izgat fel túlságosan, ingyenessége miatt mégis ajánljuk kipróbálását.

Bővebb információk a készítők honlapján.

0 Tovább

A Tetris atyjának új játéka

Letöltés iOS-re (ingyenes, fizetős extrákkal)

A nyáron kiadott Marbly után újabb játékkal jelentkezett Alekszej Pazsitnov, a legendás Tetris alkotója. Mivel szegény Pazsitnov soha egyetlen fillért nem láthatott a még a Szovjetunióban megalkotott Tetris után, igazából megérdemli, hogy új játékaival degeszre keresse magát.

A Dwice nevű Tetris-klónja néhány éve megjelent már Windowsra, ezúttal az iPhone-okat és az iPadeket akarja meghódítani. Tulajdonképpen egy lebutított Tetrisnek tekinthető: neonfénnyel villogó alakzatok potyognak le felülről benne. A játékos feladata, hogy az azonos mintákat ujjával összekösse, miáltal azok megsemmisülnek. Ha nem a megfelelő alakokat kötjük össze, a játék véget ér, de ez a sors várja a játékost akkor is, ha a képernyő alján lévő várost lepi el valamelyik alakzat. Jópofa játék, de ez az ötlet ma már nem biztos, hogy elég a sikerhez - egy próbát azért megér.

0 Tovább

Itt a legszebb mobilos autóverseny

Letöltés iOS-re (freemium)

Letöltés Androidra (freemium)

Nagyjából egy gigabájt helyet foglal a telefonon vagy a tableten a GT Racing 2. A játékot a legélethűbb mobil autóverseny szimulátorként hirdetik: ez persze elég merész állítás egy olyan játékról, amelyben a gázt maga a program adagolja, a játékosnak csak fékeznie és kormányoznia kell.

A játékban 13 versenypálya és 67 valóságban is létező autó érhető el. Kezdetben a helyszínek és a járművek kínálata néhány darabra korlátozódik - karrierünk alsókategóriás kisautókkal indul. A többi feloldására a versenyek megnyerésével, az autó tuningolásával nyílik mód. A kitartó játékosok ezt ingyen elérhetik, a lusták valódi pénzért fizethetnek a tartalmakért - ez a freemium üzleti modell lényege.

A GT Racing 2-höz nem árt egy normálisabb hardverrel szerelt telefon vagy táblagép, mi egy iPad 2-n teszteltük, ahol gond nélkül működött. Egyedül az idegesítő a játékban, hogy minduntalan fizetős tartalmak megvételére próbálja rávenni a játékost. Viszont az egymás elleni küzdelmet biztosító multiplayer mód biztosan sokak körében fog tetszést aratni.

0 Tovább

Ezt az appot pénzeli Justin Bieber

Letöltés (iOS, ingyenes)

A Shots of Me nevű app a RockLive nevű amerikai cég fejlesztése, amelynek egyik jelentős befektetője a tinilányok álmának számító Justin Bieber. A közösségi szolgáltatásra twitteres fiókkal vagy külön regisztrációt követően saját magukról készült fotókat tölthetnek fel az emberek.

A Shots of Me már elnevezésével is utal arra, hogy mivel akar különbözni a hasonló szolgáltatásokat kínáló Instagramtól: a beépített arcfelismerő révén kizárólag magukról és barátaikról enged feltölteni fotókat a rendszerbe az egyelőre csak iOS-re elérhető app - így például a reggel megvett kávét sem engedi önmagában lefotózni.

A feltöltött képek a blogbejegyzésekhez hasonlóan sorakoznak egymás után, a felhasználók pedig feliratkozhatnak egymás képcsatornáira, kommentelni azonban nem lehet - hogy egymást fikázni se tudják a júzerek, legfeljebb privát üzenetben tehetik meg ezt.

0 Tovább

Aki sokkal kúlabb figura Super Mariónál

Letöltés iOS-re (2,7 euró) 

Letöltés Androidra (800 forint) 

Rayman Fiesta Run címmel jelent meg az ismert mászkálós játék második része Androidra és iOS-re. A játékot leginkább a remek grafikája emeli ki a mezőnyből. A karakterek, az ellenfelek, de még a terepakadályok is mind-mind cukik és egyben blődek is, ahogy egy jól kitalált rajzfilmvilágban elvárható.

A játékmenet nem hordoz különösebb újdonságot, rohanni kell, ugrani és akadályokat szétütni, miközben sárga valamiket gyűtögetünk, amiket a pálya végén kék valamikre válthatunk. Az összegyűtött valamikért új karaktereket, tulajdonságokat és skicceket vásárolhatunk, ezt természetesen készpénzért is megtehetjük, ha lusták vagyunk játszani. A megszerezhető extrák közül az egyik leghaszonosabb az ideális útvonalat és ívet mutató segítség, amivel könnyebben fel lehet kutatni a véletlenül otthagyott sárga kis lényeket.

A nehézség különösen jól eltalált, éppen elég, hogy fenntartsa az érdeklődést, a pályák rövidsége miatt pedig nem frusztráló ha olykor újra kell kezdeni. A magasabb szinteken jóleső elégedettség töltheti el a sikeres játékosokat és akár napokig is eltarthat, amíg minden pályán száz százalékos teljesítményt sikerül nyújtani.

Az egyetlen igazán dühítő dolog a Rayman Fiesta Run-ban, hogy olykor belassul vagy szaggat, ami nagyon megnehezíti a játékot.

0 Tovább

Nem zavar meg többé a hívás

Letöltés Androidra (ingyenes) 

A Call Popout nevű androidos app egyértelműen a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta. Nem tesz mást, mint egy felugró ablakban figyelmeztet a bejövő hívásokra. Kivel ne fordult volna elő, hogy az olvasgatás vagy játék közben bejövő hívás kiléptet az éppen futó programból?

Az app jelenlétére a telepítés után a hívásokra csupán egy kis ikon figyelmeztet. Ezt megérintve lehet némítani a csöngést, nyomva tartva pedig felvehetjük vagy megszakíthatjuk a hívást, kihangosítóra kapcsolhatjuk azt, vagy üzenetet küldhetünk a hívónak.

Az a nagyszerű a dologban, hogy mindezt úgy tehetjük meg, hogy nem hagyjuk el az éppen aktuálisan futó programot, a háttérben zavartalanul folytathatjuk tevékenységünket.

A fejlesztő számos funkcióval látta el az alkalmazást, például megválaszthatjuk a felbukkanó ikon nagyságát, pozícióját és alapfunkcióját. Emellett óriási segítség, hogy megadhatjuk, mely alkalmazások esetében jelenjen meg a felnyíló felület a megszokott telefonfelület helyett, és melyek esetében maradjon a szokásos felület. A Call Popout kötelező mindenki számára, aki már rontott el pályát Angry Birds-ben, mert valakinek épp halaszthatatlan közlendője volt. Az alkalmazás ingyenes, de egy sör árával támogathatni lehet a fejlesztőit.

0 Tovább

Call of Duty végre Androidon is

Letöltés Androidra (1502 forint)

Letöltés iOS-re  (6 euró)

A konzolokon és PC-n hatalmas sikereket elért modern időben játszódó lövöldözős játék végre Androidon is elérhető Call of Duty: Strike Force címen.

Az alkalmazást az eredeti játéktól eltérő csapat fejlesztette, annak menetét az alapoktól építve újjá. Megjelent a taktikai nézet, amelyben a játékos felülről nézheti a csatateret, parancsokat adva csapattársainak, koordinálva mozgásukat. A történet szerint 2020-ban egy ismeretlen ellenség támadja meg az Egyesült Államokat, ezt az ellenséget kell a világon végigkergetni egy négyfős csapattal.

A játékmenet és játszhatóság, szokatlanul jól sikerült megoldani az irányítást érintőépernyő, igaz lehetne még rajta fejleszteni. Az 1500 forintos ár meglehetően borsos, ráadásul extra fegyverekre és virtuális javakra további pénzt is lehet költeni. A negatívum az alkalmazás gépigénye: csak erőebb, újabb telefonokon és tableteken fut problémamentesen, és a nagyobb háttértár is elengedhetetlen, mivel a játék kishíján 2 gigabájtot foglal el.

0 Tovább

A legjobb magyar app iPhone-ra

Letöltés (iOS, magyar nyelvű, 1,8 eur)

Egyszerű ötlet, remek kivitelezés: soha nem volt még olyan egyszerű bevásárlólistát összeállítani, mint a Megveszem nevű iOS-es appal, ami ugyancsak magyar fejlesztés.

Elég bemondani a mikrofonba a kívánt termékek neveit, az app felveszi őket a listára. A képen szereplő élelmiszerek mindegyikét hiba nélkül felismerte, egyedül a zellert értette félre elsőre. Ha valaki az iPadjére és az iPhone-jára is felrakja a programot, akkor mindkét eszközön elérheti a bevásárlólistát. A már megvett termékeket a nevükre bökve lehet eltávolítani a listáról. Egészen elképesztő, nem szalonképes nevű termékeket is felismert, ha az anyját szidják, azt pedig szemérmesen elrejti az app.

Sajnos megosztási, továbbküldési lehetőség nincs még benne, pedig akkor lenne igazán jól használható. Kicsivel több mint ötszáz forintos árát sokaknak még így is megérheti. Könyörgünk, készüljön el Androidra is!

0 Tovább

Digitális bugylibicska Windows Phone-ra

Letöltés (Windows Phone 8 és 7.5, 475 Ft, de van ingyenes változata is)

A Jack of Tools Pro gyakorlatilag tizenegy hasznos kütyü egyetlen appban, amelyek a telefon különféle érzékelőinek képességeit használja ki. Van benne elemlámpa és nagyító (a vaku és a kamera zoom segítségével), iránytű, vízszintező, tájoló, iránytű, magasságmérő, sebességmérő, geokamera, hangerőmérő, és tolómérce. Eddig a lámpa és a vízszintező bizonyult a leghasznosabbnak, a magasság- és gyorsulásmérő pedig a legszórakoztatóbbnak, különösen utazás közben vicces figyelni, hogyan változik a tengerszint feletti magasság, és mi volt a maximum, és mi volt az átlag.

Autósoknak, kirándulóknak praktikus, hogy utólag vissza lehet nézni a magasság- és sebességadatokat. A beállítások között be lehet kapcsolni a folyamatos működést, választani lehet a metrikus skála és az angolszász mértékegységek között. Hátrány, hogy a lámpa nem megy olyan telefonon, ahol feltöltős a vaku (HTC Mozart), és az iránytű azokon, amelyekbe nem szereltek ilyen szenzort (Nokia 610 és 710, HTC 8s). A nagyítónál nem lehet kimerevíteni a kinagyított képet, pedig milyen jó így olvasni a szerződések közmondásosan apróbetűs részeit. Előny, hogy szinte egy tucat appot vált ki. Tesztelőnk a Jackkel legutóbb a gyereksírás hangerejét mérte (51 dB maximum, 35 körül az átlag), pedig ha nagyon üvölt a sarj, hasznosabb gyorsan betömni a száját, és a telefon nem ehető...

0 Tovább

A legjobb e-könyv-olvasó a mobilra

Letöltés Androidra (ingyenes)

Letöltés iOS-re (ingyenes)

PDF-ben küldtek egy tanulmányt? E-könyvet kell olvasni táblagépen vagy okostelefonon? A Readmill a legjobb megoldás! Az iOS-re és Androidra elérhető app a .pdf és a .epub formátumú dokumentumokat képes kezelni (az utóbbit akkor, ha nincs rajta másolásvédelem).

Különösen iOS-en jelent nagyon nagy segítséget, hogy a Readmill képes a Dropbox internetes tárhelyszolgáltatásra feltöltött könyveket és dokumentumokat letölteni, így nincs szükség arra, hogy a fájlokat bonyolultan szinkronizálni kelljen az iPhone-ra vagy iPadre. A beállítás menüből az új fájlok importálása bármikor elindítható, a kötetek néhány pillanat alatt megjelennek a készüléken. Az appból több ezer ingyenes, főleg angol nyelvű könyv is elérhető, többek közt Agatha Christie és Kurt Vonnegut és Paulo Coelho regényei. A katalógus eléréséhez a képernyő aljának közepén lévő ikonra kell bökni - sajnos a kötetek közt elég nehézkes keresni.

Alapvető formázási lehetőségeket is kínál az app, állítható a betűtípus, betűméret, bár sajnos a háttér csak fehér vagy fekete lehet. A szövegben való kiemeléseket el lehet menteni, és bárkivel meg lehet osztani a neten. A dropboxos szinkronizációnak köszönhetően az app több eszközön is automatikusan elérhetővé teszi a könyveinket és jelöléseinket, akár iOS és Android között is.

0 Tovább

Tereprali a Minecraftben


Letöltés (iOS, 1,79 eur)

Az iTunes appboltjának kiemelt ajánlatai között jelent meg a héten a Blocky Roads című, magyar fejlesztésű játék. Ebben a MineCraft kockákból álló világához hasonló környezetben kell akadályokon áthajtanunk, bónuszokat felvennünk egy hasonlóan szögletes járművel, amit oldalról láthatunk, és kockákból át is építhetünk. Nagyjából olyan, mintha a Minecraftet egy motokrossz-szimulátorral ötvöznénk. Az irányítás pofonegyszerű, mindössze egy gáz és egy fékgomb található a képernyő két szélén, így tableten és telefonon is kényelmesen lehet játszani a Blocky Roadszal.

Szerencsére nem veszítünk semmit, ha véletlenül egy lávafolyamba zuhanunk, akárhányszor elölről lehet próbálni a feladatot. Minél tovább jutunk, és minél több bónuszt szerzünk, annál jobban lehet tuningolni a járgányt, később új autókat is lehet venni - ezek egyébként a továbbjutáshoz nélkülözhetetlenek.

Az extrák megszerzésével idővel a garázsnak helyt adó farmot is ki lehet csinosítgatni. Az alapsztori alapján ugyanis a környéket természeti katasztrófa éri, a pályákon pedig az elveszett tárgyakat lehet visszaszerezni, az elsőn például a virágmagokat. Ez a játék megéri az átszámítva nagyjából ötszáz forintos árát, pláne úgy, hogy magyar: gratula a fejlesztőknek, akik nemsokára Androidra is elérhetővé teszik a játékot a honlapjukon lévő tájékoztató szerint.

0 Tovább

Zombi Piroska és egy szuper hívásblokkoló - a hét legjobb appjai

Little Dead Riding Hood (iOS, 0,9 eur)

Letöltés

Mindenszentek alkalmából érdemes megismerkedni a Piroska és a farkas horrorváltozatával, amely egy angol nyelvű iPades interaktív kötetként érhető el. Ennek morbid története szerint Piroska már rég alulról szagolj az ibolyát, és nem csak egy farkas, hanem a saját szülei is el akarják tenni láb alól a nagymamáját. Természetesen minden másképp történik, mint ahogy ismertük, a bizarr történetet pedig sokszor ijesztő, interaktív meglepetések teszik teljessé.

Rail Rush (Android, iOS, WP8, freemium)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra 
Letöltés WP8-ra

A mindenszentek alkalmából speciális, szellemeket, denevéreket és töklámpásokat felvonultató Halloween-pályával jelentkezik a Rail Rush című játék. Ebben ugyanúgy lehet egy kihalt bánya csillénik száguldozni, ahogy azt Indiana Jones is tette a Végzet templomában. A száguldás közben időnként egyik sínpárról a másikra kell ugrani, ki kell hajolni a bónuszkövekért, vagy el kell kerülni a minket felborító szellemeket, vagy át kell ugrani egy vágányzárat. A játék néhány pályája ingyenes, a többiekért azonban fizetni kell.


Mr. Number (Android,  ingyenes)


Letöltés

Unod, hogy mindig felesleges marhaságokkal zaklatnak mobilon? Rakd őket feketelistára. Androidon a nekünk eddig a legjobban a Mr. Number nevű ingyenes app vált be. Ezzel nem csak bizonyos számokról érkező hívásokat és SMS-eket lehet blokkolni, de akár az összes bejövő hívás is letiltható, leszámítva a közeli ismerősök előzetesen megadott, szűk körét. Ha minden Magyarországról érkező, bejövő hívást szeretnénk tiltani, a Hang Up menüben a +36-os számtartományt kell megadni, hasonló módon egyéb országokból érkező megkeresések is kiszűrhetők. A kivételeket - akiktől hívást várunk - az Exceptions menüben lehet megadni, sajnos csak egyesével, a telefonkönyvből vagy a hívásnaplóból kiválasztva. Nem csak hívásbontást lehet beprogramozni, hanem a Voicemail funkcióval automatikusan a hangpostára lehet irányítani a nem kívánt hívókat. A nem fogadott hívások listáját a Blocked history menüpontban lehet visszanézni. A hívás és üzenetszűrés be-, és kikapcsolása a jobb felső sarokban lévő Settings menüből történik.

Telegram (Android, iOS, ingyenes)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Az amerikai hírszerzés internetes lehallgatási botránya hatására ismét megnőtt a titkosított üzenőprogramok keletje, amelyek közül a legújabb ingyenes, orosz fejlesztésű Telegram lehallgathatatlan társalgást ígér. Az appot az Oroszországban a Facebooknál is népszerűbb, vKontakte közösségi oldal milliárdos készítői indították el, saját bevallásuk szerint csupa jószándékból.

Mivel az app titkosítva továbbítja az üzeneteket, azok tartalmához a fejlesztők szerint az érintetteken kívül senki sem férhet hozzá. Beállítástól függően megadott időn belül automatikusan törölni is lehet a Telegramon átküldött üzeneteket, amelyek képeket vagy egyéb fájlokat is tartalmazhatnak.

A biztonság érdekében a szolgáltató nem egy központi szerveren, hanem számos, világszerte elosztott kiszolgálón keresztül végzi az üzenetek továbbítását, így nehezítve meg a lehallgatást. A legnagyobb nehézséget természetesen az jelenti, hogy a Telegramon keresztül csak olyan ismerősökkel tudunk kommunikálni, akik szintén telepítették az alkalmazást.

Helyes?! (iOS, magyar nyelvű, ingyenes)

Letöltés

Grétsy tanár úr az iPaden tér vissza! A héten iPadre és iPhone-ra megjelent nyelvtanteszt applikáció első feladványait helyesen tölti ki, az Álljunk meg egy szóra! című tévéműsor egykori műsorvezetőjének arcképével díszített virtuális trófeát nyerheti el. Az appban minden egyes feladatkör tíz kérdést tartalmazó kvízekre van bontva, amelyeken a megfelelő betűket az ujjainkkal kell helyükre húznunk. A feladatok fokozatosan nehezednek: a j és a ly közötti választás még gond nélkül megy, de később már elgondolkozunk: vajon a "szelidít" vagy a "szelídít" a helyes? Sokat vacillálni nincs idő, ketyeg az óra. Egyelőre három nehézségi szinten tesztelhetjük helyesírásunkat az applikációval, de később további kvízek is készülnek hozzá.

The Activision Decathlon (Android, iOS, 519 Ft, 2 USD)

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re


A C64-es időkből sokaknak ismerős lehet a joystickgyilkos Activision sportjáték, amelyben a joystick rángatásával lehetett erőt gyűjteni a különböző feladatokhoz. A játék most hasonló formában éledt újra mobileszközökön, ahol a rángatás helyett már a hardvert kevésbé igénybe vevő nyomkodással lehet irányítani a karaktereket. A játékmenet alig változott, a tízpróba egyes sportágain kell végigmenni, lehetőleg minden versenyen elsőként végezve. Az újítás, hogy karakterünknek különböző kiegészítőket vásárolhatunk, amivel egyes tulajdonságait javíthatjuk így növelve az esélyeket. Mivel az alkalmazás nem ingyenes, a játékosoknak nem kell az alkalmazáson belül fizetniük, a jobb karakter nevelése már csak a saját ügyességen múlik. Akik annak idején sokat játszottak a Decathlonnal, a különböző olimpiai játékokkal, illetve az Ughlympicsszel, azok számára nagyszerű kikapcsolódás lehet az alkalmazás, hacsak nem féltik készülékük képernyőjét.


Skulls of the Shogun (WP8, 2 USD)

Letöltés WP8-ra

A körökre osztott stratégiai játékok híveinek nyújthat számos kellemes percet a szamuráj túlvilágon játszódó Skulls of the Shogun. A játékban egy halott, de a túlvilági dicsőségtől csellel megfosztott hadvezért kell győzelemre vinnie a játkosnak. A játékmenet a hasonló játékoknál megszokott módon történik, a különböző tulajdonságú és erejű egységek vásárlásával, fejlesztésével kell felülkerekedni az ellenségen. A játékban az erőforrások korlátozottak, így nem lehet órákig tápolni, hogy végül túlerővel nyerjük meg a csatát. A játékos az egységek számától függetlenül csupán ötször léphet egy körben, így a stratégiát jól át kell gondolni. Az alkalmazás különlegessége,hogy multiplatform, így online játszhatunk olyan ellenfelekkel is, akik PC-n vagy éppen Xboxon vásárolták meg a játékot. A körökre osztott játékmenet másik előnye, hogy nem igényel valósidejű jelenlétet, egy online játékban elég bejelentkezni, kiadni a parancsokat és elküldeni azokat, az alkalmazás figyelmeztet, ha az ellenfél lépett, amire bármikor lehet válaszolni.

0 Tovább

Zombigyilkos palánták - a hét legjobb appjai

Plants vs. Zombies 2. (Android, iOS, freemium)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Androidra is megjelent az Angry Birds mellett a világ másik legkedveltebb mobilos és tabletes játéka, a Plants vs. Zombies folytatása. Az iOS-re már augusztus óta elérhető sikerjáték második része alapvetően ingyenes, de fizetős extrákat lehet vásárolni a pályák könnyebb teljesítéséhez - tehát a freemiumnak nevezett modellt használja.


A játékmenet a szokásos: a feladatunk az, hogy megvédjük a konyhakertet, amire zombik serege támad több hullámban. Ezt mindenféle magokat köpködő és védekezésre használható zöldségek palántázásával tehetjük meg. A napraforgók telepítésével a pénzt helyettesítő napsugarakat gyűjthetjük be hatékonyabban. A Plants vs. Zombies az egyik legjobban eltalált tabletes játék, hiszen irányítására az érintőképernyő a legjobb.

Pulse, Splice, Fractal (Android, fizetős, jótékonysági)

Letöltés

A Humble Bundle e heti ajánlatában a Cipher Prime három androidos játékát lehet megvásárolni jelképes összegért. Az oldalon elérhető játékok eladása mindig jótékony dolgokat szolgálnak, az árat a vevő állapítja meg.

A leginkább formabontó a Pulse című ügyességi játék, ahol egy körkörös rendszeren a zene ütemére kell eltalálni a játékosnak a hangokat. Az elsőe egyszerűnek hangzó feladat a kezdetekben lassú ambient számok begyorsulásával meglehetően nehézzé válik, két kéz és fülhallgató használata elengedhetetlen a magasabb szinteken. A Fractal és Splice című programok már inkább logikai játékok, az egyikben a Bejeweledhez hasonló módon kell egy-egy pályát kitakarítani, míg a másikban darabokból építkezve kell mikróbákat alkotni. Az ötletesség mellett a kiemelkedőn jó design miatt is érdemes kipróbálni a játékokat.

GarageBand (iOS, freemium)


Letöltés

Az új iPad Air bejelentésével párhuzamosan jelentette be az Apple a GarageBand zeneszoftver 2.0-s verzióját. A számítógép mellett évek óta iPhone-ra és iPadre is elérhető, az új kiadása azonban az iOS 7-hez passzoló felület mellett ingyenessé is vált. Az ingyen letölthető verzió azonban csak néhány alapvető hangszert tartalmaz, a teljes csomagot 4,5 euróért, vagyis nagyjából 1300 forintért lehet megvásárolni. Az új GarageBanddel egy zeneszám létrehozásához a korábbinál több hangszer vagy éneksávot lehet alkalmazni. Bár a program nem feltétlenül tud eleget egy hangstúdió kiszolgálásához, a képernyőn át könnyen programozható, élethű hangzású, és sok automatikus ritmust is kínáló hangszerekkel való játszadozás órákra le tud kötni egy átlagembert. A Garagebanddel egy egyszerű halandó is elkészíthet egy vállalható minőségű zeneszámot.


BKV Menetrend (Windows Phone, 235 forint)

Letöltés

Ismét van BKV, pardon, BKK menetrend windowsos telefonokra. Az alkalmazást annak ellenére hívják BKV menetrendnek, hogy a járatok összeállításáért már a Budapesti Közlekedési Központ felel. A logikusan felépített app főmenüjében a járatok számára és a megálló nevére lehet keresni, bár kicsit zavaró, hogy a járatszámnál nem a számbillentyűzet jelenik meg. Tömegközledés-bolondok és közlekedésmérnökök egyben végigböngészhetik az összes járatot; a gyakran használtakat ki lehet rakni a kedvencek közé. Az app közvetlenül linkel a BKK honlap forgalmi változások oldalára.

A találati listában azt is jelzi az alkalmazás, hogy melyik járaton van első ajtós felszállás. A járat nevére bökve kapjuk meg az útvonalat, majd az egyes megállókra nyomva a menetrendet. A menetirány megfordítható, az útvonalat Bing térképen lehet megnézni. A közelben található megállókat a főmenüből és a találati listából lehet lekérdezni, ha beljebb mászunk a menükben, már nem – pedig ez a leghasznosabb, ha pont az orrunk előtt ment el a busz. A járatokat ki lehet tűzni a nyitóképernyőre. Az Iridescent Visuality appja, ahogy illik, rendszeresen frissíti a járatok adatbázisát. Hasznos és korrekt, mi kell még? 

Rolling Coins (iOS, 0,9 eur)

Letöltés

Aprópénzek és csokibonbonok a főszereplői a napokban komoly frissítésen átesett játéknak, amelyet 0,9 euróért lehet megvenni az App Store-ban. A játék irányítása teljes egészében a táblagép vagy telefon jobbra és balra döntögetésével történik. A feladat: a fentről ledobott pénzérmével minél több finom csokoládét bejuttatni az alul található tölcsérbe. Az utat különféle akadályok és gépek lepték el, így jó reflexekre is szükség lesz ahhoz, hogy minden csoki a célba érjen, és ne vésszen kárba. Teljesen erőszakmentes, addiktív játék.


Molto (Android, iOS, ingyenes)


Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Az elmúlt években számos alkalmazás próbálta újraértelmezni a levelezőprogramokat, hatalmas sikerük pedig azt mutatja, van igény és kereslet a mobilos levelezés megújítására. A Molto fejlesztő Androidra és iOS-re is egyidően adták ki az alkalmazást, egyelőe béta változatban. A Molto a korábban Incredimail néven ismert iOS alkalmazás újragondolása. Az ingyenesen letölthető kliens a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan igyekszik szakítani a szöveg által dominált felülettel, a levelek úgy jelennek meg, mint egy közösségi oldal üzenetei, a feladó profilképét is megjelenítve.

Az üzenetek között tallózva, azok megnyitása nélkül is lehet látni tartalmukat, ami már nem csupán a szövegre korlátozódik, a csatolmányok és az esetleges linkek is láthatóak, igaz nem aktiválhatóak, így egy videó megnézéséhez már meg kell nyitni a levelet, de a funkció így is segíthet eldönteni, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkozni vele. A másik újítás a beépített böngésző, így a linkeket, videókat a levelezően is meg lehet nézni, nincs szükség másik alkalmazás megnyitására. A Molto igyenesen elérhető iOS-re és Androidos táblákra, a telefonos változatra még várni kell.

Sky Gamblers: Air Supremacy

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

Az iOS-t használók már több mint egy éve élvezhetik a Namco klasszikus repülő arcade shoot-em-upját, ami most végre Androidra is megérkezett. A játék erősége a különböző játékmódok sokasága, az egyszerű story módtól a CTF-ig. A több mint 40 választható repülő akár saját festéssel is elláthatják a játékosok, így szállva szembe az idegen invázióval vagy éppen más játékosokkal online. A Namco sajnos az iOS-es megoldás helyett az Android felhasználók számára ingyenessé tette a játékot, és az azon belüli vásárlásokkal igyekszik visszahozni költségeket. Habár a játék akár fizetés nélkül is kijátszható, a legerőebb gépek és egyes játékmódok csak vásárlással érhetők el. A kitűő grafika és a jól eltalált játékmenet szórakoztatóvá teszik a repülést, ami a játék stílusához mérten kevéssé realisztikus, a szimulátorok rajongói biztosan nem az Air Supremacy-ban találják meg hétvégi szórakozásukat, a gyors akció szerelmeseinek viszont kellemes perceket szerezhet.

0 Tovább

Nézze meg, ki lesi az égből! A hét legjobb appjai

SpyMeSat (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Nem kell üldözési mániában szenvedni ahhoz, hogy tudjuk, az egyes nagyhatalmak műholdak segítségével is folyamatosan információt gyűjtenek a bolygó minden szegletéről. A SpyMeSat nevű app konkrét információkkal szolgál: ha megadjuk a Settings menüben aktuális tartózkodási helyünket, vagy egy később felkeresni kívánt helyet, az app egy-két perc alatt kiszámítja, hogy az adott területet a következő 24 óra során mikor fogja pásztázni egy ismert műhold.

A listán megtudhatjuk, hogy az adott műhold milyen felbontású és típusú felvételeket készít, egyáltalán melyik országnak a tulajdonában van, és mi célt szolgál. Az app fejlesztője, az alapvetően kormányzati és katonai használatra szánt termékeket készítő Orbit Logic cég egyébként teljesen legális forrásból szolgáltatja az adatokat, a műholdak pályája és képességei ugyanis ismertek, a titkos hírszerzésre használt műholdak pedig nincsenek benne az appban. Ennek ellenére meglepő, hogy egy nap alatt hány alkalommal fotózza le környékünket valaki az égből.

Terri at the Market/Terka a piacon (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Übercuki, magyar fejlesztésű mesélő app, amely magyar nyelvű használatot kínál, de az iTunesban csak angol címére rákeresve tudtuk megtalálni. Az app gyakorlatilag egy kis mesekönyv interaktív változata, amelyben a szöveget a South Park Garrison tanár bácsija, vagyis Józsa Imre narrálja. A tabletes kiadásnak köszönhetően minden illusztrált szereplőt bökdöshetnek a gyerekek az ujjukkal, erre mindegyik szereplő vagy tárgy produkálni fog valamit. Ettől a mesétől a gyerek biztosan meg fogja enni a répát és a spenótot is.


Bitter Sam (Android, iOS)

Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Egy pár napig ingyen le lehet tölteni a bizarr kis lény főszereplésével készült, meglepően jó játékot. Sam mindig egy fonálról lefelé lógva halad a pályákon, a játékos pedig a táblagép vagy telefon képernyőjét jobbra vagy balra döntögetve tudja a megfelelő irányba himbálni a szereplőt. Erre azért van szükség, mert a pályákon számos akadály állja útját Samnek, de szerencsére különböző bónuszok is a rendelkezésére állnak, amelyekkel a legdurvább csapdákat is megsemmisítheti.

Twitter táblagépre is

Letöltés

Az iPad-tulajdonosok után most már az Android tablettel rendelkezők is kiélvezhetik a nagyobb képernyő nyújtotta lehetőségeket az új Twitterrel. A Twitter eddig csupán telefonos alkalmazásának felnagyított változatát nyújtotta az Androidosoknak, most azonban kifejezetten táblagépre optimalizált programmal rukkolt elő. Az új felhasználói felület teljes mértékben kihasználja a nagyobb képernyőt, fektetett nézetben, az egyik oldalon a hírfolyam látható, míg a másikon a különböző tweetek tartalmát bonthatja ki a felhasználó, itt jelennek meg a képek, itt nyílnak meg a befűzött linkek, vagy éppen itt követhetőek a trendek. A tabletes Twitter azonban nem érhető el még mindenki számára, a cég csupán a Samsung Note felhasználóknak teszi letölthetővé, így az Android használók hosszas várakozása még nem ért véget. A magyarázat szerint az alkalmazást kifejezetten a Samsung, azon belül is a Note készülékekre fejlesztették, kihasználva például a stylus nyújotta előnyöket, aminek segítségével akár a képekre is firkálhat a felhasználó. A fejlesztő ígérete szerint az app minden más gyártó termékére is elérhető lesz az év végéig, addig azonban csak a Samsung tulajdonosok élvezhetik.

Where’s My Water? 2 (Android, iOS, ingyenes)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Második részéhez érkezett a krokodilfürdetős ügyességi őrület, ami a Disney messze egyik legsikeresebb mobilproduktuma. Az eredeti játékot számos különböző átirat követte, ám most újra a három hüllő, Allie, Swampy és Cranky  fürdőzését intézhetik a játékosok. Az előző részhez képest óriási változás, hogy a fejlesztő ingyenessé tette a játékot, ám emiatt a játékost folyamatosan zaklatják, hogy Facebookon népszerűsítse a terméket vagy éppen vásároljon különböző extrákat. Habár a játék vásárlás nélkül is végigvihető, némi készpénz elköltésével jóval egyszerűbbé tehető. A hagyományos pályabontós, gumikacsa gyűjtögetős játékmenet mellett új játékmódok is megjelentek, színesítve és meghosszabbítva a 100 pálya által nyújtott élményt. A Where’s My Water tökéletes folytatása lehetne egy nagynevű elődnek, ha létezne belőle fizetős változat is, így azonban csak fanatikusoknak ajánljuk, akik nem veszik zokon, hogy az app minden pálya után Facebook Connecttel zaklatja őket.


Champ Man (Android, iOS)


Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A Championship Manager régóta számít meghatározónak a sportszimulátorok között, habár kisebb rajongói bázissal rendelkezik, mint a Football Manager, a fanatikus játékosokra mégis tud építeni a kiadó. A Square Enix annyira komolyan vette rajongóit, hogy a körükben csak Champ Manként emlegetett játék legújabb részét már hivatalosan is ezen a néven adták ki. Az alkalmazás ingyenesen letölthető és játszható, a 2013-14-es UEFA bajnokság résztvevőivel, 400 létező klub többezer valós játékosából állíthatja össze álomcsapatát a játékos, akinek feladata, hogy győzelemre vigye kedvenc klubját. Az igazolásokkal, edzéstervek és taktika kialakításával finanszírozható és fejleszthető a csapat, ám ennek - ahogy az ingyenesen letölthető játékoknál megszokott - ára van. Habár a Champ Man bárki számára hozzáférhető, egyes extrákat csak vásárlással tehet elérhetővé a játékos, így a győzelemre mindenképpen költeni kell.

Mivel levelezzünk Windows Phone-on?

A Microsoft és a Google nem a legjobb barátok, és ennek leginkább azok a Windows Phone felhasználók látják kárát, akik mind a két cég szolgáltatásaihoz ragaszkodnak. A télen a Google jelentette be, hogy júliustól nem támogatja azt a portokollt, amellyel a Windows-telefonok szinkronizálják a leveleket, naptárbejegyzéseket és kontaktokat. A Microsoft kérésére ezt később december végéig meghosszabbították, és közben a cég áttért a Google által támogatott standardra.

Aki Gmailt akar használni Windows Phone 7-es vagy 8-as telefonján, gyakorlatilag két lehetőség közül választhat. Beállítja a Google fiókját a telefon standard beállításai között, vagy ha nem elégszik meg ennyivel, letölt hozzá egy appot. A Windows Áruházban hét app közül lehet választani, és természetesen egyiket sem a Google fejlesztette – ennek minden hátrányával együtt.

Az EcoMert-féle változatot (letöltés itt; a képernyőfotón balra) a hivatalos iPhone/iPad Gmail-app kódjából fejlesztették. Az alkalmazás valóban hozza a Gmailben megszokott, letisztult felületet, az összekapcsolt leveleket szépen ki lehet bontani. Az is szép, hogy a feladó nevének kezdőbetűje jelenik meg egy színes négyzetben, ha a kontaktnak nincs beállított fotója. Az app korrekten kezeli a gmailes címkéket, lehet csillagozni a fontos leveleket, csoportosan mozgatni-törölni, szóval nagyobbrészt valóban olyan hatékony tudsz lenni, mint az iOS-es vagy az androidos felületen, és valamivel jobb az egész, mint a natív levelezőben.

Hátrányok: indítás után viszonylag hosszan kell várakozni, amíg frissül az app, ez adatkapcsolattól függően lehet elviselhető vagy bosszantó. Ha hosszú a témája a levélnek, akkor az inboxban rácsúszik a levél szövegére, ami nagyon amatőr hiba. Ha a Google fiókban bekapcsoltuk a kettős beléptetést, akkor nem ajánlatos kilépni az appból, mert a cucc nem fogadja el a Google biztonsági jelszavát, így állandóan sms-eket kapunk a cégtől, hogy beléptessük magunkat az úgymond ismeretlen készüléken. Push-üzeneteket pedig akkor kapunk, ha kifizetjük a 99 centes felárat.

Csak az összehasonlítás kedvéért letöltöttünk egy teljesen ingyenes appot, a G-Mailt, ami gyorsabban frissített, de olyan nyomasztóan rosszul nézett ki (lásd a képernyőfotón jobbra), hogy azonmód le is töröltük. Szóval Google + Windows Phone nem egyenlő szerelem, és jobban jársz, ha a gyári levelezőnél maradsz.

0 Tovább

Brutális ébresztés és gravitáció - a hét legjobb appjai

Gravity (Don’t Let Go) (Android, iOS)


Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A nagysikerű és lenyűgöző látványvilágú film mellé természetesen megérkezett a kiegészítőjáték is, amelyben az űrben sodródó asztronautákall kell feladatokat megoldania a játékosnak. Akárcsak a filmben, itt is egy katasztrófát követő vészhelyzetből kell megmenteni a karaktereket és visszavezetni őket a Nemzetközi Űrállomásra. A játék látványvilága a filmet idézi, a grafika kitűnő, a fizikai modellezés pedig a legjobbak közé tartozik, amit androidon eddig láttunk. Az irányítás sajnos elég nehézkes, ami gyakran megnehezíti a játékos életét, különösen, hogy a legapróbb mozdulatokkal, elrontott irányokkal tragédiába torkollhat a mentési kísérlet. A játék meglehetően feszes ütemű, a véges oxigénkészlet miatt gyakran nehéz döntések elé állítva a játékost. Sajnos a fejlesztő Warner Brothers nem önálló termékként, hanem promóciós eszközként tekintett az alkalmazásra, így habár kitűnő minőségű mégis meglehetősen rövid, de szerencsére ingyenes.

Step Out! Alarm Clock (iOS)

Letöltés

Nehezen ébredsz? Fontos lenne reggel nem elaludni? A Step Out! ébresztőóra a jó választás ilyen kritikus helyzetekre. Az ébresztőapp reggeli csörgését kétféle módon lehet leállítani reggelente: vagy tenni kell az iPhone-nal, iPaddel 20-40 lépést, vagy a kamerájának kell mutatni egy előzetesen lefotózodd tárgyat lehetőleg a lakás másik szegletéből. A visszaalvás teljesen kizárt, ráadásul egy csomó időpontot lehet programozni rá.


Riptide GP (iOS, Android)

Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Ugyan nem új játék, de ezen a hétvégén iOS-re  ingyen lehet letölteni a legnépszerűbb jet skis játék első részét (Androidra 450 forintba kerül). Táblagépes és okostelefonos viszonylatban már ennek a grafikája is remek, még egy iPad 2-esen is. A játékot már az iPhone 5 képességeihez és a Retina kijelzőhöz is optimalizálták, összesen tizenkét pályán lehet benne száguldnak hétféle jet skivel, ha ugratás közben kunsztokat is csinálunk, azért pluszpont is jár.


Table Top Racing (iOS)

Letöltés

A Micro Machines játékklasszis huszonegyedik századi reainkarnációja ez a játék, amelyben a lakás különböző pontjain zajlanak a versenyek. Mindenféle őrült autóval lehet száguldani a tányérok, zöldségek és cipők között. A könnyebb irányíthatóság végett a játék automatikusan adagolja a gázt, a játékosnak csak kormányoznia, időnként pedig fékeznie, turbóznia kell, mert menet közben bónuszokat is fel lehet venni. Nyolc pálya, tizenhat autó, multiplayer lehetőség, az egyetlen hátránya, hogy iPhone 3GS-en és harmadik generációs iPodon nem működik.


Clash of Clans (Android, iOS)Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Az iOS-en hatalmas sikert aratott Clash of Clans végre Androidra is megérkezett és várhatóan itt is ugyanolyan karriert fut majd be. A játékot csak annak ajánljuk, aki meglehetősen sok idővel vagy elköltendő pénzzel rendelkezik, gyors sikerre vágyóknak nem ideális. A hagyományos építkezős, fejlesztgetős stratégiai játék teljesen ingyenes, készítői az alkalmazáson belüli vásárlásra építik üzleti modelljüket, ami olykor dühítő. Egy erőforrás csupán készpénzért áll a játékos rendelkezésére, ami nélkül azért lehet boldogulni, de jóval tovább tart a játék. Az egyszemélyes játékmód szórakoztató, de gyorsan végigvihető, a klánokba tömörült játékosok megtámadásához pedig már egy igen jól fejlesztett és felszerelt falura lesz szükség, aminek felépítése hetekig is tarthat. Nagy előny, hogy a játék a háttérben futva is építkezik, így akár éjszakákon át lehet aranyat és a fejlesztéshez szükséges elixírt bányászni. A Clash of Clans remek szórakozást nyújthat az elkötelezett és türelmes játékosoknak, tévézés vagy olvasás közben olykor rápillantva ideális.

Papyrus -  Natural Note Taking (Android)


Letöltés Androidra

Az érintőképernyős eszközök megjelenése óta igénylik a felhasználók, hogy eszközüket egy hagyományos papír jegyzettömbhöz hasonlóan használhassák. Mára már számos fizetős és ingyenes felhasználás között választhatunk, amelyek különböző funkciókkal könnyítik meg a jegyzetelést. Az ingyenesen letölthető Papyrus az egyszerszerű, könnyen használható darabok közé tartozik, amit stylus-szal vagy ujjal is lehet használni. A bevitt szöveget egyszerűen lehet javítani, exportálni vagy szerkeszteni, illetve a nyomtatott szöveg, vagy a képek beillesztése is megoldható. A gesztusokkal való szerkesztés gyors és kényelmes, így olyan szituációkban is megállja a helyét, ahol nincs idő bonyolult menükben kutatni a funkciókért. Az alkalmazás képes a nem elektronikus stylus-ok használatakor is különböző vastagságú vonalak rajzolására, mintha valóban papírra nyomnánk különböző erővel a tollat. A Papyrus már majdnem tökéletes jegyzetelő alkalmazás bevásárlólistától az órai jegyzetekig, igaz használatához nem árt egy megfelelően nagy képernyős készülék.


0 Tovább

Gólok és filmek - a hét legjobb appjai

Fociaréna (Android, iOS)

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A Telekom ingyenes appjával a magyar válogatott és az OTP Bank Liga futballmérkőzéseinek néhány perces videós összefoglalóit lehet megnézni. Az appban a meccsek és csapatok eredményeinek statisztikái is elérhetők, és a használója kedvenc klubját is beállíthatja, hogy annak eseményeit azonnal elérje. A mérkőzésekről és a frissen felkerülő videós összeállításokról az app riasztást is tud küldeni.

IOS esetében a Fociaréna az 5.1-es, Androidból a 3.0-s vagy újabb verziót igénylni használtához. Míg a tabellát és a statisztikákat bárki elérheti az appból, a videós összefoglalókat csak a telekomos (korábban T-Mobile-os) ügyfelek érhetik el mobilinternetes kapcsolaton keresztül. A videoletöltéssel nem kell feltétlenül a mobilinternet forgalmát terhelni, wifin keresztül is elérhetők az összefoglalók olyan eszközökről, amelyekben telekomos SIM-kártya működik.

Top Movies (iOS)

Letöltés iOS-re

Ebben a végtelenül egyszerű, de érdekes appban premierjük ideje alapján lehet az ismert amerikai filmeket listázni 1910-től napjainkig. Indításkor minden évtized legnépszerűbb filmjeit listázza az app, de ujjunkkal fokozatosan akár napi szintig változtathatjuk a felsorolás részletességét. Az Emlékmás jött ki hamarabb, vagy a Batman? Ez az app megmondja, de akár a születésnapunkon debütáló filmeket is meg lehet nézni benne egyszerűen.

TownCraft (iOS)

Letöltés iOS-re

Az ezer forint körüli áron megvehető app a MineCraft jócskán leegyszerűsített, ezáltal átlagjátékosok számára élvezetesebbé tett változata. A TownCraftban minden az alapoktól kezdődik: karakterünkkel először csak egy fadarabot és egy követ tudunk összeszedni, ebből azonban hamarosan baltát, majd fafeldolgozó asztalt, végül, ha ha a szén is felbukkan, már kereskedelmi csomópontot is létrehozhatunk, a végcél pedig teljes falvak, civilizációk megalkotása ültetvényekkel és szerszámkészítőkkel.


Google Play Music (Android)


Letöltés Androidra


Október 1-től Magyarországon is elérhető a Google zenei szolgáltatása, amin keresztül vásárolhatnak és online hallgathatnak zenéket a Google fiókkal rendelkező felhasználók. Az Android használók számára az egyik legjobb funkció saját zenei gyűjteményük feltöltése, amit később bárhonnan elérhetnek és hallgathatnak, feltéve, hogy rendelkeznek online kapcsolattal. A Google a feltöltött zeneszámok mennyiségében és nem a tárhely nagyságában határozza meg a feltölthető mennyiséget, ami jelenleg húszerzer darab, de ebbe a megvásárolt zenék nem tartoznak bele. Az applikácó lejátszója egyszerűen kezelhető, letisztult annyit és csak annyit nyújt amit egy ilyen alkalmazástól elvárhatunk a különböző módú kereséstől a hasonló stílusú zenék ajánlásáig. A kínálatról és az ajánlók működéséről a Quart már korábban írt, a lejátszáshoz szükséges alkalmazás egyelőre Androidon érhető el, az iOS változtatot erre a hónapra ígéri a Google, addig is érdemes egy éjszakát eltölteni a zenék feltöltésével.


Readmill (Android, iOS)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

A tabletekre már számos könyvolvasó alkalmazás létezik, ezek közül kétségkívül a legnagyobb mammut az Amazon minden platformra elérhető Kindle alkalmazása, de a Goole és az Apple is kiadott saját programokat. Ezek közös jellemzője, hogy leginkább saját tartalmaikat támogatják és igyekeznek a lehető legjobban megnehezíteni a máshol vásárolt vagy letöltött könyvek olvasását. A Readmill ezzel szemben szabadon betölthetővé vagy feltölthetővé teszi a különböző formátumokat, amelyeket későbbb a felhőből is elérhet a felhasználó. A nagyokkal szemben a Readmill hatalmas előnye, hogy elsősorban telefonokra fejlesztett felülete rendkívül egyszerű, gyors, minden sallangtól, felesleges animációtól mentes. A letisztult egyszerűség mellett az alkalmazás közösségi hálóként is működik, az olvasók követhetik barátaik olvasmányait, kommentálhatják azokat, vagy ajánlhatnak könyveket. A Readmill természetsen üzletként is működik, nagy előnye, hogy a megvásárolható könyvek mellett számos klasszikus tölthető le ingyenesen angol nyelven.


Pinball Rocks HD (Android, iOS)


Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

A flipperjátékokkal már Dunát lehet rekeszteni, mindenk termék, film megkapta már a magáét, a zenei felhozatal azonban kisebb. Így lehet üdítő újdonság a végre Androidon is elérhető Pinball Rocks HD, amivel kellemes perceket lehet eltölteni vonaton vagy éppen az orvosi váróban, fülhallgató használata ajánlott. Az alapjáték természetesen ingyenes, ám ebben egy asztal található, ami az éppen jelenleg divatos dalokat játssza a Sony katalógusából. Az olyan klasszikusokért, mint a Slayer, az AC/DC, már fizetni kell, akárcsak a reklámok eltüntetéséért. A pénzért cserébe új asztalokat és természetesen a zenekarok legjobb dalait kapja a játékos és mi lehet jobb szórakozás, mint a Reign in Bloodra vagy a Shoot to Thrillre nyomkodni felindultan a gép képernyőjét.

0 Tovább

Foci és agytorna - a hét legjobb appjai

FIFA 14 (Android, iOS)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

A világ egyik legnépszerűbb focis játéka már régóta jelen van a tableteken és az okosmobilokon, most a legújabb kiadás is megérkezett erre a platformra. A mai trendeknek megfelelően az alapjáték ingyen tölthető le, de az extra csapatokért és ligákért külön kell fizetni. A játékban bárki összeállíthatja álmai csapatát, és új, a táblagép böködésén alapuló irányítást kapott. Ez eléggé megosztotta tesztelőinket: egyikük a nemrég bemutatott FTS 14 irányítását favorizálta, a másik a FIFÁ-ét. Mindenesetre kissé szokatlan, hogy a játékosokra kell bökösni, eleinte nagyon könnyű összekeverni a passzolást, a kapura rúgást és az egyszerű labdaterelést is. De kétségkívül gyönyörű a játék.

Lumosity (iOS)

Letöltés iOS-re


A Lumosity a legjobb agytornáztató program, amivel valaha találkoztunk. Az appot és a hozzá kapcsolódó weboldalt üzemltető amerikai cég 2007 óta foglalkozik a memóriát, a koncentrálási és problémamegoldási képességet fejlesztő alkalmazásokat. Bár tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a játékok segítik megelőzni például az időskori elbutulást, feladatai egyszerűségük ellenére képesek maximálisan leterhelni a játékost.

Az egyik játékban például csak egy gombra kell bökni annak megfelelően, hogy az előző ábra ugyanaz volt-e, mint amit utána mutatott a gép a játékosnak. Egy másikban a felvillanó ábrák betűket és számokat tartalmaznak, a játék pedig hol arra kérdez rá, hogy mássalhangzót vagy magánhangzót látunk, hol pedig arra, hogy a szám páros vagy páratlan. Egy újabb feladványban sok nyíl közül kell mindig a középső nyíl irányába elhúzni az ujjunkat. Mind kiderül, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Zseniális módon lehet letesztelni vele az agyunk reakcióit.

Sensory Spaces (iOS)

Letöltés iOS-re

A hifieszközöket gyártó Bang & Olufsen promóciós, de ennek ellenére nagyon érdekes -+ és ingyenes - alkalmazása, a Mew nevű dán rockzenekarral készített a Sensory Spaces. A csak iOS-re elérhető alkalmazás használatához mindenképp szükség van fej-, vagy fülhallgatóra, mivel a játékos feladata, hogy mindig abba az irányba döntse a táblagépet vagy okostelefont, amerről egy adott hangot hall. Ezt pedig a beépített minihangszórókkal egyáltalán nem lehet érzékelni. A megtalált hangokból végül egy teljes zeneszám áll össze.

Iron Sky Invasion (Android, iOS)


Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

A tavaly megjelent űrnácis Iron Sky című film alapján íródott játékban a főhősnek a Hold sötét oldaláról támadó nácikat kell megállítania a Föld elfoglalásában. A látványos és jól megcsinált 3D shoot-em up-ban különböző tulajdonságokkal felszerelt harci gépekkel kell irtani a Reich repülő csészealjait és űrzeppelinjeit. A játék során elért teljesítményeket kreditekkel jutalmazzák, amikkel új hajókat, fegyvereket lehet vásárolni. Az egyes pályák újrajátszhatóak, így van lehetőség és idő gyűjtögetni a nagyobb ütközetekre. A játék izgalmas, jól irányítható és kicsit nehezebb, mint elsőre várnánk, rossz tulajdonsága, hogy nem örökölte meg a film kellemesen debil hangulatát, illetve a Laibach zenéjét. Ennek megfelelően csupán a megvalósítás és a külalak emeli ki a hasonszőrű játékok közül, igaz önmagában is megállja a helyét a filmmel párosítva még jobb szórakozást nyújthat. Az ingyenes freemium és fizetős változatok között csak annyi a különbség, hogy előbbiben reklámokra kell bökni egyes menükben, ami kifejezetten zavaró.

Aces of the Luftwaffe (iOS, Android, Windows Phone)


Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Letöltés Windowsra


Elsőre nem tűnt nagy számnak a sokak által ajnározott Aces, de néhány perc játék

után kiderült mi is a varázsa. A készítőknek sikerült megidéznie a játéktermi hangulatot, aki dobált rengeteg huszast hasonló játékokba vagy csak otthon nyüstölte a C64 joystickját fél éjszaka Blue Max-et játszva annak mindenképpen ajánlott. Az Androidra és Windows-ra ingyenesen, iOS-re megvásárlás után letölthető app klasszikus felső nézeti lövöldözés, ahol a támadó német légierőt kell visszaverni. Három különböző tulajdonságokkal rendelkező gép közül lehet választani, amelyekből az alapgép érhető csak el a játék kezdetén. A pályákon gyűjtött kitüntetésekért később különböző fejlesztéseket vásárolhatunk, amikre szükség is lesz. A kezdeti könnyű játékmenet folyamatosan nehezedik, az egyszerű vadászküldetések után gyorsan megjelennek a kísérgetős és bombázós missziók is, a három főellenség pedig igazán próbárateszi majd a reflexeket. A pixeles retró hangulatú grafika szintén a játéktermi élményeket idézi, egyik hátránya, hogy a robbanások közepette gyakran nehéz követni a játékot.


Another World (iOS, Android)
Letöltés Androidra

Letöltés iOS-reA több mint 20 éve megjelent PC-s klasszikus immár Androidra és iOS-re is megvásárolható, a játék némi ráncfelvarrást leszámítva minden tekintetben megegyezik a klasszikus kiadással. A történet szerint hősünk egy rosszul sikerült kísérletet követően egy idegen bolygón találja magát, ahol a túlélésért kell küzdenie. A világot 1991-ben megrengető játék még ma is szórakoztató, igaz a játékot ismerők számára alig egy óra alatt kijátszható, ha emlékeznek a feladatokra. Újítás, hogy a mostani kiadásban nehézségi fokozatok is vannak, növelve a kihívást, az idegenek potosabban lőnek, az állatok pedig, gyorsabbak lesznek. Az érintőképernyős irányítás meglehetősen nehézkes, sokáig tart megszokni, inkább a direkt, virtuális gombokkal való kezelést ajánljuk. Akárcsak korábban, a játékos most sem kap semmilyen segítséget, így rengeteg gyakorlás, zsákutca és újrakezdés szükséges a feladatok megoldásához. A játékmenet, habár lineáris, ma is formabontó és szórakoztató. Jó érzés a játéktörténelem egy darabját magunkkal cipelni farzsebünkben, az Another World megvásárlása egyben vezeklés is lehet a 20 évvel ezelőtti kalózkodás miatt.

0 Tovább

Madarak és kukacok - a hét legjobbjai Androidra

Újabb folytatás készült az Angry Birdsből, ingyenes lett a legjobb mobilos Office, de remek grafikával tértek vissza kedvenc kukacaink is.


Worms 2 Armageddon


Az app letöltése

Aki a 90-es években töltött éjszakákat azzal, hogy baráti társaságban vicces kukacokkal lőtte halomra egymást, azoknak feltétlenül ajánlott a játék Androidos kiadásának legújabb verziója. Nagy meglepetést nem fog okozni, a játékmenet és a felhasználható eszközök nagyjából ugyanazok az aknavetőtől az sörétes puskán át a szuperbirkáig. A gesztusokkal irányítást viszonylag jól megoldották a fejlesztők, alig pár perc alatt természetessé válik, az egyetlen probléma, hogy a PC-n megszokott kötéllel átfordulást nagyon nehéz kivitelezni. Habár van egyjátékos és online multiplayer funkció a Worms egyértelműen partyjáték, kocsmában, otthon, irodában haverokkal remek. A fejlesztők most akciósan kínálják a Google áruházában, egy sör áráért kitűnő vétel.


Angry Birds Star Wars II


Az app letöltése


Megérkezett a Star Wars köntösbe bújtatott madarak legújabb epizódja, ami a Csillagok háborúja első epizódjától veszi végig a történetet. Az előző részhez képest különlegesség, hogy a birodalom szempontjából is játszható a játék, így akár gonosz sith malacként irthatóak a felkelő madarak. A 30 különböző képességű karakter már a kezdetektől elérhető és szabadon variálható, így a hosszú játékidő és változatos élmény szavatolt. Újítás, hogy a boltban kapható Angry Birds figurákat egy telepod nevű eszközzel a játékban is használhatóvá tették, ehhez természetesen meg kell vásárolni őket egy játékboltban.


Quickoffice


Az app letöltése

A Google tavaly nyáron vásárolta fel a Quickoffice nevű dokumentumkezelő alkalmazást, ami eddig csupán fizetős verzióban, az üzleti felhasználók számára volt elérhető. A fejlesztők most ingyenesen hozzáférhetővé tették minden platformon, Androidon kívül iOS-re és Windows-ra is elérhető, a Google így próbál versenyre kelni a Microsofttal. Az alkalmazás minden fontosabb dokumentumtípust ismer és kezel, segítségével nem csak megnézni, de szerkeszteni is lehet. A próba során az alkalmazás megküzdött a bonyolultabb grafikonokat tartalmazó Excel táblázatokkal is, igaz a megjelenítés nem volt tökéletes. Az Quickoffice furcsasága, hogy az Office dokumentumokat szerkeszthető formában nyitja meg, a Google Drive-on tárolt dokumentumokat viszont PDF-ként kezeli, ezt remélhetőleg hamarosan javítani fogják. Gyengéi ellenére az ingyenesen elérhető office appok közül még mindig a legjobbak közé tartozik.


Ha szereted az appokat, kövesd a Techbázist a Facebookon is!

0 Tovább

Kaland, játék, kockázat - hét legjobb appjai iOS-re

A lapozgatós könyvek új generációja éled újjá iPaden magasabb színvonalat képviselve, de a csillagháborús Angry Birdök is visszatértek.

Crowded Fiction

Az app letöltése


Előrebocsátjuk, hogy semmi baj a hagyományos könyvekkel, de a Crowded Fiction nevű app ötletes módon képes felturbózni a szöveges irodalmat. Az egyelőre kizárólag iPhone-ra és iPadra elérhető app egy interaktív regényt takar, amelynek mintapéldányát lehet elolvasni ingyenn, a teljes kötetet külön lehet megvenni.

A szöveg nem oldalanként , hanem szavanként és mondatonként jelenik meg a képernyőn, kissé a filmes feliratokhoz hasonlóan. A megjelenítés sebességét szabályozni lehet, így az angolul gyorsabban vagy lassabban olvasók is kényelmesen tudják használni a Párizs alatti katakombákban játszódó kötetet. Időnként olyan szavak jelennek meg a szövegben, amelyekre bökve extra információkat lehet kapni, máskor a főhős, egy Jackson nevű újságíró cselekvését befolyásolhatjuk egyetlen ujjmozdulattal döntéshelyzetekben. Máskor egy adott mondat többféle befejezése villog a kijelzőn, melyek közül a nekünk szimpatikusat kell kiválasztani. Természetesen a döntés a történet későbbi alakulására is hatással van. A Crowded Fiction méltó utódja a nyolcvanas évek Kaland, játék, kockázat köteteinek, színvonala felül is múlja azokat, pedig nem operál látványos ábrákkal vagy rajzokkal sem, egyedül néhány szón alkalmaz szolid vizuális effektusokat.

Angry Birds Star Wars II

Az app letöltése

A Windows 8 és az Android mellett iOS-re is megérkezett a legnépszerűbb mobiljáték folytatása, amely a Csillagok háborújának világában játszódik. A lázadókat a madarak, a sötét oldal szimpatizánsait a malacok alakítják. Ebben a játékban bármelyik oldalra állhat a játékos.

A 0,9 euróba, vagyis 270 forint körüli összegbe kerülő alapcsomag 30 speciális karaktert tartalmaz, külön megvásárolható karakterként további madarak és malacok érhetők el. A program a műanyagból készült Angry Birds karaktereket is képes beolvasni a játékba QR-kódok segítségével, ha valaki rendelkezik ilyenekkel, nem kell külön megvennie a virtuális másaikat.


Disney Infinity: Toy Box

Az app letöltése

A konzolok után az iPadre is megérkezett a Disney játéka, amelyben saját virtuális világot építhetnek a gyerekek. A játékban ötven ingyenes tárgy és figura kapott helyet, amelyek mindegyike valamelyik animációs filmből - például a Szörny Rt-ből vagy a Verdákból - lehetnek ismerősek. A szerkesztőfelületen saját versenypályákat tervezhetnek. Mivel a játék konzolokra is elérhető, a táblagépen készült pályákat a Disney-nél regisztrált fiókkal jobb minőségben, a tévén is lehet játszani. A játékból valódi pénzért is lehet virtuális tárgyakat vásárolni, ha a szülők ezt nem korlátozták le a táblagépen.

Az appot érdemes minél előbb letölteni, mert csak október közepéig lehet ingyenesen elérni, és egyelőre csak az iPaddel kompatibilis, az iPhone-nal nem. A futtatásához minimum egy iPad 2-re szükség van.

Ha szereted az appokat, kövesd a Techbázist a Facebookon is!

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Coast by Opera


Az app letöltése

A norvég Opera böngésző fejlesztőinek munkája a kizárólag iPadre készült Coast, amely szerintük lepipálja a beépített Safarit is, bár ez nem is akkora kihívás. A Coast egyediségét az adja, hogy teljes képernyős nézetet használ, hogy a lehető legnagyobb hasznos felületet biztosítsa a böngészéshez. Megnyitható vele a YouTube vagy a Vimeo és a Videa is gond nélkül. Az előző oldalra visszalépéshez elég balról jobbra elhúzni az ujjunkat a képernyőn, a kijelző aljáról pedig a kedvenc oldalak és az aktuálisan megnyitott honlapok listáját lehet elérni.

Where’s my Water 2

Az app letöltése

Elődjével ellentétben már nem fizetős appként, hanem freemium üzleti modellben jelent meg az Angry Birds mellett a második legkedveltebb ügyességi, logikai játék folytatása. Ez azt jelenti, hogy a száz pálya mellé fizetős extraként különböző könnyítéseket, segítséget lehet vásárolni valódi pénzért. Ha nem szeretnénk, hogy a gyerek vagyonokat költsön erre, az iOS beállításai között a szülői felügyelettel le lehet kódolni a vásárlás lehetőségét. Kellő kitartással elvileg a játék teljes egészében végigjátszható ingyen  is, de a játszással töltött idő alatt egy "energiacsík" folyamatosan csökken, amit extra teljesítménnyel vagy készpénzzel lehet feltölteni: az átlagjátékos valószínűleg rászorul majd az utóbbira.

Az új pályák mellett a játékban új játékmód, a Duck Rush is helyet kapott, ebben a folyamatosan  mozgó képernyőn kell gyorsan a megfelelő irányba utat ásni a lefele ömlő víztömeg számára úgy, hogy lehetőleg minden elérhető bónusz az útjába essen. Az új részben már a facebookos ismerősökkel is össze lehet mérni a tudásunkat egy-egy pálya teljesítésének színvonala alapján.


FTS 14

Az app letöltése

Új verzió készült az egyik legnépszerűbb táblagépes fociszimulátorból. Az FTS 14-et meglepően jól lehet irányítani az érintőképernyőn lévő virtuális vezérlőkkel, és gyakorlómódot is beépítettek a játékba a szükséges reflexek betanulásához. Egy kétkezes és egy egyérintéses mód is kiválasztható. A játékban 180 csapat kapott helyet, akiknek az új részben a játékos akár a menedzsere is lehet, ha maga a játék kevésbé érdekli: akár a magyar csapat összeállítását és stratégiáját is testre lehet szabni a győzelemért. Ez a játék is freemium modellt használ, összes funkcióját a fizetős VIP mód megvásárlásával lehet elérni.

0 Tovább

Mese, mese, meskete - a hét androidos appjai

Ezen a héten valahogy mindenkinek a kisgyerekesek jutottak eszébe. A Budakeszi Vadaspark állatnézegetős appot, a játékfejlesztők ugrálós programot és ügyes puzzle-t dobtak össze.  

Cut The BoxLetöltés.

Furcsa ötlet nyár végén kiadni egy olyan játékot, amiben karácsonyi ajándékokat kell szeletelni. A Cut The Boxot - ami körülbelül a Fruit Ninja és a Cut The Roap keveréke - csak az menti meg, hogy nagyon szórakoztató. A játékban úgy kell felszeletelni a dobozokat, hogy minden apró darabjuk lehulljon a képernyőről. A dolgunkat támasztékok, polcok, falak nehezítik, amelyek megpróbálják a képernyőn tartani a ajándékokat. Igazi szórakoztató puzzle, három éven felülieknek. Megéri kipróbálni.

Budakeszi VadasparkLetöltés.

A honlap mellett már hivatalos appban is meg lehet nézni a Budakeszi Vadaspark összes fontos adatát. A nyitva tartás rendje, a speciális programok (kisállatsimogató, etetés) időpontjai, vagy akár a jegyárak is egyszerűen előszedhetők a park appjából. Ráadásul még nagyítható térkép is van a programban, így már a megérkezés előtt el lehet tervezni, hogy milyen pályán sétálunk körbe. Az app igazi zsenialitása azonban az állatok névjegyeiben rejlik. Mindegyik jószágról van nagy felbontású fotó és egy rövid bemutatkozás, pont olyan, mint egy képeskönyv.

Dragon & ShoemakerLetöltés.

Egy lengyel mese szolgál a Dragon & Shoemaker alapjául. A történet szerint a Krakkót terrorizáló szörnyet, amely a Wavel-domb barlangjában lakott, egy leleményes cipészmester (Skubak Dratewka) pusztította el. A szörnnyel egy kénnel és szurokkal megtömött birkabőrt etetett meg a cipész, amitől a sárkány szomjas lett, és addig ivott a Visztula folyóból, amíg szét nem durrant.

Ezt a sztorit játszhatják végig a játékosok a programban, de eléggé messziről kezdve. Az első tíz-tizenöt pályán még csak a vidéket járja Dratewka, aki inkább egy kisfiúra emlékeztet, mint egy mesteremberre, és gyűjti a bárányokat. Később bejut az elővárosba, majd a várba, végül pedig a sárkánnyal is megmérkőzhet. A szépen megrajzolt ugrálós gyerekjáték valami háromszáz forintba kerül a Play Store-ban.

0 Tovább

Pusztítás és spriccelés a hét iOS-es appjaiban

Az egyik játékban egy sziklával kell rombolni, egy másikban tüzet kell oltani okosan, a harmadik app pedig fotózni tanít interaktívan.

Giant Boulder of Dash

Az app letöltése

Grafikája nagyon hasonlít a Katamari Damacyre, de ebben a játékban nem tárgyakat kell magunkkal görgetni, hanem egy cuki kősziklával kell a pálya elején felsorolt dolgokat elpusztítanunk. Még egy ilyen hatalmas kődarab sem képes mindent azonnal összezúzni, a nagyobb épületeknek például többször is neki kell mennünk, a hegyes csapdák pedig szétrobbantják a követ, ezért át kell ugrani vagy ki kell kerülni azokat. Szerencsére különböző bónuszok segítik a boldogulást, az irányítás pedig egyaránt történhet a képernyő döntögetésével vagy tapogatásával is. A játék ingyenes.

Sprinkle Islands

Az app letöltése

Bár címe magyarul elég bizarrul hangzik - Spriccelő szigetek - egy nagyon élvezetes ügyességi és logikai játékot takar, amelyet néhány napig ingyenesen lehet letölteni, ezért érdemes minél hamarabb kipróbálni. A főszereplő egy aranyos tűzoltóautó, amelynek fecskendőjét daruszerűen meg lehet emelni, ezt irányíthatja maga a játékos. A feladat természetesen a tűzoltás, ám a pályákon előre haladva egyre több furfangra lesz szükségünk, hogy a barlangokban és csapóajtók mögött bújkáló lángnyelveket elolthassuk, vagy kapcsolókat aktiváljunk. A fröccsenő víz fizikája elképesztően élethű, a feladványok pedig élvezetesek, nem csak gyerekeknek érdemes kipróbálniuk a játékot.

Lens-Lab

Az app letöltése

Szeretnél végre manuális beállításokkal fotózni? A szeptember első hetében ingyenesen letölthető app ebben segít. Interaktív ábráján azonnal megmutatja, melyik beállításnak mi a hatása, például mi történik, amikor tág vagy szűk rekesszel fotózunk, mi látható eltérő fókusztávolságok mellett.

0 Tovább

Slágerradar és milliméterpapíros fejtörő: a hét androidos szoftverei

Felismerheti a festőinas által fütyörészett slágert, diadalmaskodhat a lázadó vonalak felett, és tovább aludhat, ha megnyomja a szundi gombot.

Blueprint 3D

Letöltés.

Az iPhone-osok már meg is unhatták a Blueprint 3D nevű programot, de Androidra csak az elmúlt héten jött ki. A cím nem egy mérnöki alkalmazást takar, hanem egy helyenként kegyetlenül nehéz, megunhatatlan kirakósjátékot. A program nem mozgalmas, a játékos egy rajzasztalt és a rá kiterített milliméterpapírt nézi, amin valahogy nem akar összeállni a tervrajz. Addig kell forgatnunk, tekernünk a képet, amíg az ábra végre ki nem jön. Ritka idegesítő folyamat, de a végén áradó jóleső érzés a jutalom. Minden pálya a térlátás diadalával zárul.

A Blueprint olyan régen jelent meg iOS-re, hogy az Apple felhasználók már meg is unhatták mostanra. Nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson, ez a játék egyike a tényleg eltalált érintőképernyős programoknak. A keserű pirula, hogy a Blueprint valami 470 forintba kerül, de megéri.

Shazam 4.0Letöltés.

A Shazam az egyik olyan alkalmazás, amivel már a kezdetek kezdetén is be lehetett mutatni, hogy mire jó egy okostelefon. A szoftver egy rövid felvételből is meg tudja mondani, hogy mit hallunk éppen a rádióban. A legújabb, négyes verziószámú változatban a felismerés sokat gyorsult, egyes számokat akár két-három taktus alapján is meg tud tippelni. A legtöbb ismert vagy friss slágert gond nélkül felismerte a program, a feldolgozásokkal, régiségekkel és remixekkel még akad gondja. Az izgalmas YouTube-sztároknak még nem barátja a Shazam.

Timely Alarm ClockLetöltés.

Minden okostelefonra kell egy okos ébresztő alkalmazás, a Timely pedig nem csak okos, hanem szép is. A programhoz több tucatnyi színséma van, az egyszerű óra mellett képes tojásóraként is működni, és még köridőket mérő stopper is van benne. Ráadásul a Timely nagyon alvóbarát program, könnyen rá lehet venni, hogy halassza el öt-tíz perccel a felébresztésünket. A notórius elalvóknak a szép ébresztő helyett egy inkább az AlarmDroidot javasoljuk, ami képes matekpéldák mögé rejteni a szundi gombot. (Az utóbbi program azért is jó, mert az ember egy hónap alatt megtanul álmában osztani és háromjegyű számokat sorbarendezni.) Az app lényegében véve ingyenes, de reklámmentessé 255 forint befizetésével lehet tenni.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

IPadjére költöznek a legszuperebb autók, Super Marióék a városban garázdálkodnak, az iPhone pedig kiszámolja a jattot is.

Super Brothers

Az app az iTuneson

Túl béna volt a Super Mario a kék felhők és várkastélyok között játszódó történetével? Az Adidas által szponzorált, ezáltal virtuális cipő-, és ruhaboltokkal alaposan teleszórt játékban két hotdogra éhes testvérrel kell a városi pályák végére jutni. A hangeffektusok és a grafikai elemek mind-mind a Super Mario hangulatát idézik, fel lehet venni benne testnövelő gombát is, de elég sok új elemmel is találkozhatunk - ilyenek például a lejtők, a szörnyek, illetve a néhány lépés után megsemmisülő felhődarabkák.


Tip Grabber

Az app az iTuneson

Nem megy a matek, túl nehéz kiszámolni, ki mennyit fizet az étteremben vagy bárban? Ilyen helyzetekben segít a 270 forintba kerülő app. Bár eredetileg amerikai felhasználóknak szánták, képes a magyar éttermi számlákat is feldolgozni, csak a forint helyett jelez tévesen dollárösszeget. Ehhez csak le kell fotózni a számlán a tételeket és a végösszeget, és rákattintani a feldolgozás gombjára. Sajnos az app elég lassan végzi a szövegfelismerést, de cserébe elég hatékony, végszükség esetén pedig manuálisan is be lehet pötyögni a végösszeget. A fogyasztó személyek száma, és a borravaló nagyságának megadását követően kiszámolja, kinek mennyit kell fizetnie - ezáltal csak akkor lehet jól használni, ha a baráti társaság fogyasztása legalább megközelítőleg hasonló volt.

Road Inc. - Legendary Cars

Az app az iTuneson

A múlt héten az emberi test működését bemutató klassz oktatóprogramot találtunk, e heti ajánlatunk a legendás sportautók világába kalauzolja el az iPad használóját. Az e sorok írásakor akciósan ingyen is elérhető appban ötven különböző autóklasszis mindenre kiterjedő ismertetője érhető el a virtuális szalonban való körbenézéstől az archív fotókig és pontos műszaki adatokig. Alapból a program a Ferrari 250 GTO adatbázisát tartalmazza, de akár a Ford GT, a néhány évvel ezelőtti Bugatti Veyron, vagy a nyolcvanas évek Ferrari Testarossájának aktáit is letöltheti. Próbánk során a letöltés egy gyors netkapcsolaton sem volt fürge, és többször megszakadt, vélhetően az ingyenes verzióra rákattanó felhasználók által generált extra forgalom miatt. Pár nap múlva érdemes elővenni ezt az angol nyelvű appot bárkinek, akit kicsit is érdekelnek az autók.

0 Tovább

Króm és nitró: a hét legjobb androidos appjai

Remek autóverseny, a gyárinál okosabb Facebook kliens és két olyan böngésző, ami élménnyé teszi a netezést androidon. 

Asphalt 8

Letöltés.

Ritkán számít elismerésnek, ha egy játékot évekkel korábbi játékokkal hasonlítgatnak össze. Az legnépszerűbb tabletes autóverseny azonban beérte az öt-hat évvel korábbi autós programokat. A kocsik nagyszerűen néznek ki, a fényezés csillog, a pályát pedig már nem csak processzorkímélő dobozházak szegélyezik, hanem a figyelmünket elvonó dolgok történnek minden méteren.

Az autós játék pedig nem csak szép, de jó is. A pályák izgalmasak, az autók a tuninglehetőségek miatt változatosak, a gépi ellenfelek pedig kellően jók ahhoz, hogy ne unatkozzunk a volán mögött. A játék egyetlen szépséghibája, hogy nagyon sok opció fizetős. Azonban órákat lehet végigjátszani anélkül, hogy venni kellene valamit. A program 225 forintba kerül, és meg is éri ezt a pénzt.

Klyph

Letöltés.

A hivatalos androidos Facebook klienst valószínűleg senki sem szereti igazán. Van, de nem elég gyors, nem elég okos. Ezzel szemben a Klyph nevű program csinos, az Android világába illeszkedő, a legújabb Google appokra hasonlító dizájnnal rendelkezik. Ráadásul beszél magyarul, lehet benne beállítani témákat, és folyamatosan vasalják ki belőle a hibákat. Nagyjából mindent tud, amit egy Facebook alkalmazástól elvár az ember.

A programnak egy nagy csapdája van, hogy az ingyenes verzió reklámcsíkot jelenít meg a képernyő alján. A teljes verzió nem drága, 600 forintot kérnek érte, de az egyetlen plusz funkciója a reklámmentesség. Mindenképp megéri kipróbálni az ingyenes verziót, de ha nem tetszik, nem ez az egyetlen alternatív Facebook kliens. Még mi is fogunk foglalkozni több ilyennel.

A csapda, hogy a Klyph reklám nélküli Pro verziója 597 forintba kerül a Play boltban.

Böngészők

Letöltés: Firefox, Chrome.

Az Android beépített böngészője mindig hagyott maga után kívánnivalókat. A tapasztalt felhasználók ezért különböző alternatívákat - köztük a rendkívül népszerű Dolphin Browsert - használnak. Azzal, hogy a PC-ről már ismert Firefox megjelent Androidra, illetve a Chome böngészőnek új, tuningolt verziója jelent meg, sokkal jobb lesz a tabletek felhasználói élménye. Például már könnyen el lehet érni a számítógépen elrakott, megnyitott oldalakat, nem kell hosszú webcímeket bepötyögni.

  • A Firefox lényeges funkciói: kiegészítőkkel bővíthető, okos keresőmező, cikktisztító mód, ami olvashatóbbá teszi a weboldalakat.
  • A Chrome lényeges funkciói: gyors, stabil, szinkronizál az asztali Chrome böngészővel.
1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Saját testében turkálhat a legjobb oktatóappal, a Telekom ügyintézni segít, az Asphalt legújabb részében  pedig már ugratni is lehet.

The Human Body by Tinybop

Az app oldala az iTuneson

Mintegy nyolcszáz forintnak megfelelő eurót kell fizetni, de minden egyes forintját megéri ez a gyerekeknek szánt, de felnőttek számára is érdekes oktatóprogram, amely az emberi test működésébe avatja be használóját. Talán ez az app a valaha készült legjobb oktatóprogram, amit próbáltunk, ráadásul a külföldi készítője ellenére magyar nyelvű.

A kizárólag iOS-re elérhető appban gyerek és felnőttkorú, eltérő nemű emberek virtuális bábjain lehet megvizsgálni a test működését. A kezelőfelület rendkívül jól kitalált, szöveges információt csak minimálisat tartalmaz, és az is kikapcsolható. A baloldali piktogramok segítségével lehet kiválasztani, hogy a szervezet mely részeit szeretnénk egy-egy rétegként bekapcsolni a bábon. Például lehetőség van arra, hogy csak az emésztőrendszert, a keringési rendszert, vagy a csontozatot lássuk, de ezeket együtt is megjeleníthetjük.

Minden réteg esetében lehetőség van mélyebb vizsgálatra is: például működés közben láthatjuk a szívkamrák működését, az emésztőrendszert pedig úgy vizsgálhatjuk meg, hogy a bábot etetjük és itatjuk, felhalmozva gyomrában az élelmet. Ami aztán a vékony-, majd a vastagbélbe kerül, és távozik. Ötletesen van megoldva a szem működésének bemutatója is, amely az iPad vagy iPhone beépített kameráján át demonstrálja a szem alkotóelemeinek működését.

A baloldali beállítás menüből bekapcsolható, hogy a program magyarul kiírja az éppben bemutatott szervek és testrészek elnevezéseit. Ezekről részletes információkkal nem szolgál, de ez nem is baj, hiszen az appot úgy tervezték, hogy minden működését interaktív módon mutassa be. Ha valamit mélyebben szeretnénk megismerni, úgyis rá lehet keresni az interneten, de az kevésbé izgalmas.

Telekom

Az app oldala az iTuneson

IOs-re és Androidra is kiadta a mobil és vezetékes ügyfeleit mostantól egyetlen közös márkanéven kiszolgáló Magyar Telekom. A Telekom appot wifis kapcsolaton keresztül az ügyfélazonosító és a jelszó vagy kód birtokában lehet használni, telekomos mobilinternetes kapcsolat esetében azonban automatikusan beazonosítja az adott előfizetőt ezek megadása nélkül is.

Az appból el lehet érni minden telekomos előfizetéssel kapcsolatos ügyintézési lehetőséget, díjmentesen lekérdezhető az egyenleg, elektronikusan elvégezhető a számla befizetése, illetve meg lehet nézni a hűségpontok aktuális állását is. Az app egyben virtuális Kapcsolat-kártyaként is szolgál, a képernyőn megjelenő számsorral a kártya birtokosa a plasztikkártya nélkül is igénybe vehet kedvezményeket az elfogadóhelyeken. Egyben a legközelebbi Telekom ügyfélkapcsolati ponthoz is el tudja navigálni használóját az iPhone-ra tervezett, de iPaden is futtatható applikáció.

Asphalt 8: Airborne

Az app oldala az iTuneson

Megjelent a folytatása az egyik legismertebb táblagépes autóversenyes játéknak. Jutányosnak mondható, háromszáz forintnál alacsonyabb áron elvihető, ezért viszont csak korlátozott tartalomhoz jutunk. Az Asphalt 8 ugyanis freemium üzleti modellben készült, az extra pályákért és autókért és más könnyítésekért külön kell fizetni. Természetesen a játék orrán-száján a kedvező extra ajánlatokat promótálja, még a nyitóképernyőjén is csak ezek vannak, lejjebb kell görgetni ahhoz is, hogy egyáltalán játszhassunk vele.

Az új Asphalt futtatásához legalább iPhone 4, negyedik generációs iPod Touch, iPad 2, vagy iPad Mini szükséges, azaz nem feltétlenül a legújabb modelleken fut csak. Újdonságának a látványosabb pályák mellett az ugratók számítanak, amelyek jóval érdekesebbé teszik a játékmenetet. Természetesen továbbra sem szimulációról szól a program, viszont hosszan és látványosan lehet benne farolni és az ütközések kivitele is sokat javult. Miután a játék közel egy gigabájt, elég sokáig tart a letöltése, erre érdemes felkészülni.

0 Tovább

Pöttyök és mágia: a hét legjobb androidos programjai

A telefon Houdinija lehet a mobil érintés nélküli kinyitását lehetővé tevő programmal. A kicsit kevéssé bátraknak egy remek játékot és egy gyönyörű időjárás appot ajánlunk.

Air Swiper

Letöltés.

A Samsung Galaxy 3 egyik legviccesebb funkcióját - az érintés nélküli vezérlést - teszi elérhetővé a legtöbbb androidos telefonon a program. Tucatnyi funkciót rendelhetünk a mobil közelségi érzékelőjéhez. A legtöbb ugyan bődületesen kényelmetlen, de mindenért kárpótol az érzés, hogy egy integetéssel Harry Houdiniként lehet be- és kikapcsolni a készüléket.

Dots

Letöltés.

Az iPhone tulajdonosok már három hónapja játszhatnak a Dots nevű szenzációsan szép puzzlejátékkal, ami a héten jelent meg Androidra. (Ha más gyártók is követik ezt a gyakorlatot, akkor a héten iOS-ra megjelent Plants vs. Zombies 2-t körülbelül decemberben kapjuk meg.) A játék leginkább a Bejeweled kőkereső játékra hasonlít, csak még több figurát lehet benne csinálni, mert a pöttyökre rajzolt vonalaink keresztezhetik egymást. Igazi, felesleges öt percek elütésére való program.

Yahoo! Weather

Letöltés.

Ahhoz képest, hogy milyen sok androidos eszköz van, a Play Store-ban lámpással és nagyítóval kell keresni az igazán szép widgeteket. A Yahoo időjárás viszont programnak is szép, és remek widgetek is járnak hozzá. A program két dolgot csinál: elmondja milyen idő lesz és a Flickrre feltöltött fotókat mutogat a városról, ahol éppen vagyunk. Egy jó ébresztőórával párosítva egészen kellemes látvány reggelente.  Aki minimalistább, kép nélküli időjárás widgetet keresne, annak az OwWeathert ajánljuk.

1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Bam Fu

Az app oldala


Elő az ujjakkal, indulhat a küzdelem! A Bam Fut a legélvezetesebb nagyképernyős iPaden használni, de iPhone-on is működik. A feladat egyszerű, a képernyőn megjelenő kavicsok bökésre változtatnak színt, a rivális játékosoknak pedig az a feladata, hogy a saját színükkel tarolják le a teljes játékmezőt.  Egyetlen táblagépen a kár négyen is megküzdhetnek, egymás kezét lefogni ér!


Smash Cops


Az app oldala

Néztél már a CNN-en helikopterről közvetített amerikai autós üldözést? A néhány napig ingyenesen elérhető játékban pont ilyen szemszögből láthatók a történések. Az irányítás nagyjából olyan, mintha egy matchboxot lökdösnénk a szőnyegen, az autó hátuljának mozgatásával lehet kanyarodni és farolni a jobb kézzel, a rosszfiúk autóinak pedig a bal kézzel bökve lehet erőből nekihajtani. A dolog nehezét az adja, hogy a játék magától ad gázt, és persze tele vannak az utcák ártatlan autósokkal, akiket ki kell kerülni.


Bloody Harry


Az app oldala


Kik lehetnek az ellenségei egy organikus alapanyagokból dolgozó szakácsnak? Természetesen mutáns zöldségek és gyümölcsök, akik zombiként támadnak az utcán. Bloody Harry, a séf egy jókora pajszerrel és pisztollyal felszerelkezve vág köztük utat. A küldetések teljesítése után extra fegyvereket és páncélokat is felvehet, amire szükség is van, mert egyre brutálisabb növények támadnak rá. A játék néhány napig ingyenesen letölthető.

3 Tovább

Kipróbálhatja, mennyit öregedett a füle

Egyszerű tesztet tett közzé még 2009-ben a Noise Addicts oldal. A tucatnyi mp3-ból álló vizsgálattal azt lehetett otthoni körülmények között megmérni, hogy az embernek mennyit öregedett a füle.

Az emberi hallás 20 és a 20000 hertz közti intervallumon működik. A magas hangokat fiatal korunkban halljuk a legjobban, majd az öregedéssel ez a képesség lassan romlásnak indul. A felnőttek például a nagyon magas, 15-16 kilohertz feletti hangokat például nem feltétlenül hallják.

A teszthez csupán egy jó fülhallgatóra vagy hangfalra van szükség. Aki hangfallal teszi próbára a hallását, annak arra is figyelnie kell, hogy a kutyák hallása lényegesen jobb az emberénél. Az általunk nem észlelt hangok zavarhatják az állatokat.

A Techbázis gyorstesztje szerint egyikünk 14 Khz felett nem hall, másikunk pedig 18 Khz felett marad le a hangokról. Önöknek hol a határ? Írják meg kommentben, vagy osszák meg a Facebook oldalunkon a tapasztalataikat!

5 Tovább

Lepadlózott terepjárók: a hét legjobb appjai Androidra

A suliból ismert szókitalálós akasztófajáték, terepjárókkal és SUV-okkal vívott gyorsulási versenyek, valamint egy monotonitásában szórakoztató buszszimulátor várja azokat, akik strandolás helyett a telefonjukat nyomkodják.

Akasztófa

Letöltés

Annyira kevés a jó magyar vonatkozású játék - és ez alatt elsősorban a magyar nyelvi, kulturális játékokat értjük, nem a magyra fejlesztésűeket, hogy mindegyiknek nagyon örülünk, ha feltűnik a Google Playben. Az Akasztófa nem egy bonyolult játék, de pont alkalmas arra, hogy az ember a trolira várva elüssön vele négy-öt percet. Ország és városneveket, hírességek neveit, sportokat, növényeket és még számos kategóriából származó szavakat kell kitalálni a játékosnak. Ha olyan betűt kér, ami nincs a szóban, akkor az őt jelképező pálcikaember egy tagját felrajzolják az akasztófára. Ha elfogytak a testrészek, a játékos veszített. Legutoljára a malomjátéknak örültünk ennyire.

Drag Racing 4x4

Letöltés

Nem csak az Angry Birdshöz és múlt héten ajánlott Little Thiefhez hasonló népszerű játékok élnek meg az Androidon. A héten frissített Drag Racing 4x4 a Need For Speed játékok gyorsulós részeihez hasonló. Nagyon kell figyelni a tökéletes váltásokra, padlóig kell taposni a gázt, és addig kell tuningolni a kocsit, amíg a pénz tart.

A játék különösen attól válik viccessé, hogy a legnagyobb és leghivalkodóbb terepjárókkal vehetünk részt gyorsulási versenyeken. Ráadásul az első versenyhelyszín Moszkva, ahol egy Grigorij nevű főnököt kell legyőzni. Aki ezek után nem érzi magát gengszterek sofőrjének, az valamit rosszul csinál.

Bus Simulator 3D

Letöltés

A PC-n már régóta létező furcsa szimulátorok kezdenek megjelenni a Google operációs rendszerét futtató eszközökre is. Van már traktor és munkagép szimulátor, a héten pedig egy olyan program is megjelent, amivel egy busz vezetőülését foglalhatjuk el. A pályák nem túl bonyolultak, egy sima városi busz napi munkáját kell elvégeznie a játékosnak. Megállóról megállóra kell járni, pontosan fékezni, felvenni az utasokat, és lehetőleg nem ütközni senkivel a megállók között. A játék a telefon vagy tablet mozgásszenzorával irányítható, így a kormányzás különösen valósághű - és nagyon fárasztó. A program egyetlen hátránya, hogy nagyon sok benne a reklám, ám ezektől pár száz forintért megszabadulhatunk.

1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Minden idők egyik legjobb fodrászprogramja, valamint egy középkori ágyús és egy napjaink fegyvereit felvonultató lövöldözős játék várja a heti applistán.

Cannon Crasha

Az app oldala

Csak néhány napig lehet ingyenesen letölteni a remek ágyúval lövöldözős játékot. Bár jellegük hasonló, a Castle Crasha azért sokkal jobb az Angry Birdsnél, mert itt a harcos feleknek egyaránt van egy megvédendő váruk is. Az ágyúlövedék mellett bevethető varázslat, kezdetleges légierő, íjászok és páncélos harcosok is, akik különböző módon és irányokból támadják az ellent. Az iPades verziót nem csak egyedül, hanem akár egyetlen táblagépen ketten, egymás ellen is lehet játszani, ami egy hosszú utazás alatt kimondottan jó elfoglaltság.

Overkill 2

Az app oldala

A napokban jelent meg az ismert táblagépes játéknak számító Overkill folytatása. Az fps-ekre hajazó, látványos lövöldözős játék folytatásának nagy újítása a multiplayer játékmód, amely több iPhone és iPad készülék használatával érhető el. Az Overkill 2 biztosan nem a legbonyolultabb játék, ami a platformra született, de a játékos rögzített pozíciónak köszönhetően legalább nem kínszenvedés irányítani érintőképernyőn sem. Egy csomó fegyver és több pálya is elérhető a játékban, de ezek egy részéért fizetni kell az egyébként ingyenes játékban.

Toca Hair Salon

Az app oldala

Mindössze egy napig lehet ingyenesen letölteni a világ legviccesebb fodrászprogramját, amelyet gyerekeknek szántak az alkotók. Ebben a játékban a vicces mesefiguráknak lehet új frizurát készíteni. A munkához a képernyő alján lapozható felszerelést lehet használni, amelyben az olló és a fésű mellett hajnövesztő, festék, sampon és felnyíró gép valamint hajszárító is megtalálható. A kihívást az adja, hogy a figurák nem adják egyértelműen a tudtunkra, hogy milyen frizurát szeretnének, hanem az elvégzett műveleteket díjazzák mosollyal vagy fintorgással. A haj fizikája elképesztően jó a játékban, nem csak a gyerek, de anya is játszani fog vele.

0 Tovább

Robotlóval a csillagok ellen - a hét legjobb androidos appjai

A legnagyobb amerikai hős kalandjai, gejl zenékre rózsaszín tájon vágtató robotló és közel reménytelen védekezés az orkok hordái ellen. A hét legjobb appjai, amelyek ugyan nem feledtetik a hőséget, de segítenek elviselhetővé tenni.

Castle DefenseLetöltés

A toronyvédős játékok egy újabb képviselője, a műfaj minden előnyével és hátrányával. A játékban tornyokat kell építeni és tuningolni, hogy a folyamatosan érkező ellenséges hordák ne jussanak el a kastély kapujáig. A pályák egyre nehezednek, az ellenfelek egyre komolyabbak lesznek, néha csak a varázslat segít ellenük. Az egyszerű külső igazán addiktív játékot takar, könnyű elmerülni a folyamatos, tűzoltómunka jellegű védműépítésben. A meseszerű grafikával rendelkező játék egyetlen hátránya, hogy túl sok benne a reklám, de van annyira jó, hogy ezt is elnézzük neki.

Robot Unicorn Attack 2

Letöltés

Ennek a játéknak már a létezése is hihetetlen. A Robot Unicorn Attack egy egyszerhasználatos poénnak indult a Cartoon Network Adult Swim nevű, felnőttesebb műsorsávjának weboldalán. A játékban egy egyre gyorsabban futó unikornissal kell különböző akadályokat átugrani vagy szétzúzni, közben pedig az Erasure együttes egyik végtelenített dala szól. Az eredeti játék sikere után készült karácsonyi, heavy metal, evolúciós és retro verzió is. A közelmúltban megjelent második részbe pedig bekerültek a legfontosabb közösségi funkciók: lehet csapatokat alkotni és egymás ellen versenyezve zúzni a csillagokat. Továbbá lehet tuningolni a lovakat. Értelme továbbra sincsen, de nagyon vicces.

Major MayhemLetöltés

Major Mayhem önmagában nagyobb háborús hős, mint Rambó, Forest Gump és minden figura, akit Chuck Norris valaha eljátszott. Oda megy, ahová az elnök küldi őt, és ott aztán kegyetlenül rendet tesz, visszazárja a kennelbe a háború kutyáit. A játék ennek megfelelően egy a képernyő vad böködésére és az ellenfelek minél gyorsabban történő lekattintására építő nagyon vicces lövöldözős játék. A jó Mayhemre tankok, kutyák, nindzsák, kalapos nindzsák és vörös nindzsák támadnak, így a játékosnak nagyon észnél kell lennie. A játék pályái kellően rövidek egy-egy buszútra is elővehető, szórakoztató app.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Készítsünk saját Transformert, ugráljunk a japánok tévémacijával, a gyereket pedig a Mese.tv szórakoztatja.

Domo Jump

Az app oldala

Nem eredeti ötleten alapul, de gyerek és felnőtt számára is élvezetes játék a Domo Jump. Ennek főszereplője civilben a japán közszolgálati tévé kabalafigurájaként dolgozik. A folyamatosan ugráló Domóval a képernyőn megjelenő platformokon kell minél több bónusz felvételével feljebb jutni. Az ugrálás ritmusát a gép szabályozza, a játékos az iPhone vagy iPad megfelelő irányba döntésével tudja a megfelelő irányba dönteni a figurát. A lényeg, hogy Domo semmiképp ne zuhanjon a mélybe.


Mese.tv

Az app oldala

Sokat kell várakozni valahol? Apa kölcsönadja az iPhone-ját vagy az iPadet? Ha igen, akkor a gyerek nagy hasznát veheti a Mese.tv friss iOS-es alkalmazásának. Az appot sajnos alapvetően iPhone-ra tervezték, bár a képernyőnagyítással iPaden is használni lehet, és a videók ekkor sem néznek ki csúnyán, egyedül az alul és felül megjelenő csík zavaró. A kategóriákba sorolt, streamként elérhető műsorok megnyitásán túl az app nem tud semmit, sajnos ideiglenes offline mentést sem tesz lehetővé.
Transformers Construct-bots

Az app oldala

A Hasbro ingyenes appot adott ki a Construct-bots márkanevű Transformer játékrobotjaihoz. Az év elején bemutatott robotok sajátossága, hogy alkotóelemeik cserélhetők, így a járművé alakuló gépembereket a legkülönbözőbb eszközökkel és fegyverekkel lehet felszerelni. Erre van mód az appban is: a csontvázszerűen lecsupaszított vázra a játékos applikálhatja rá a neki szimpatikus fejet, lábat, de ha kedve tartja, akár egy lézerfegyvert pattinthat a robot nyakára, kerekeket a vádlijára a rendelkezésre álló 200 ezer virtuális érméből.


A kész robotok vicces mozdulatokat produkálnak, még táncoltatni is lehet őket, a virtuális gépekről pedig képernyőmentéseket lehet küldeni a Facebookra.  A robotokat egymás elleni harcba is lehet küldeni, ami azonban sajnos elég béna, a küzdelmet ugyanis nem lehet végignézni, csak egy tipizált animációt játszik le a játék, a végén pedig közli, ki a győztes. A megnyert pontokból tovább lehet fejleszteni a saját robotot, így ennek ellenére pár óráig biztosan ellesz vele a gyerek, ha már unja a legót.

0 Tovább

Szagolgatás nélkül is lehet parfümöt találni

Perfumance néven parfümajáló szoftvert fejlesztett egy magyar csapat. Nyolc illatszert kell értékelni, hogy az algoritmus megtanulja a felhasználó ízlését, és utána kilencedikre már tud ajánlatot tenni az app.A Perfumance összegzi a parfümök adatait és a felhasználói élményeket a személyes szempontokkal. Az első használatkor egyszerű interakciókon keresztül térképezi fel a felhasználó ízlését, majd néhány személyes értékelés után kialakít egy profilt.A felhasználói jellemzőket és az adatbázisban lévő több ezer parfüm jellemzőit kifinomult címkerendszer rögzíti. A parfümök tulajdonságait hivatásos parfümőr határozza meg, míg az egyénre jellemző címkéket a felhasználó maga adja meg értékeléskor.

A korábbi értékelések alapján az app úgy tud parfümöt ajánlani, hogy a felhasználónak nem kell végigszaglásznia a teljes kínálatot. Az app más típusú ajánlási funkcióval is rendelkezik, például a sztárok kedvenc parfümjeire vagy a legtrendibb illatszerekre is felhívja a figyelmet.

Az alkalmazás egyelőre csak iOS-re érhető el, az androidos verzió várhatóan őszre lesz kész.

1 Tovább

Androiddal és iPhone-nal a hiperűrben

Eltűntek a dilítium kristályok, szivárog az oxigén, baj van a hiperhajtőművel és még a fluxuskondenzátorból is kifogyott a nafta. Sok problémával kell megküzdenie egy csillaghajó kapitányának. Szerencsére csak egy-két parancsot kell elkiáltania, és mindig van valaki, aki megnyomja a vész elhárításához szükséges gombokat. Legalábbis a filmekben így működik.

Az először a Cink által megtalált zseniális Spaceteam nevű iOS-re és Androidra is kiadott játék bebizonyítja, hogy ennyire azért nem egyszerű az űrutazás. Viszont sokkal viccesebb annál, mint amit a filmek mutatnak. A legalább két főt igénylő mobilos játékban a játékosok egy gombokkal teli vezérlőtábla előtt ülnek, a kijelzőn pedig folyamatosan érkezik valami utasítás. Csökkenteni kell az orbflow-t, ki kell vinni a szemetet, növelki kell az eigengenerátor hatásfokát, csupa-csupa sci-fi sületlenséget kell végrehajtani. A játékot nehezíti, hogy a gombok nem feltétlenül a mi kijelzőnkön vannak, ilyenkor át kell üvölteni a társunknak, hogy cselekedjen, különben felrobban a hajó.

A játék már két fővel is nagyon vicces káoszt eredményez. Négyen még jobb, garantált a szórakozás és a hajó megsemmisülése. (És van egy kísérleti nyolcfős mód is, na ahhoz gyávák voltunk.) A Spaceteam legnagyobb erőssége, hogy iPhone-on és androidos készülékeken is fut: ha a játékosok ugyanazon a wifin vannak, indulhat a kaland. Ilyet eddig még egy mobilos app sem tudott.

A program ingyenes, az egy dollárért megvehető kiegészítők a játékhoz nem szükségesek, a fejlesztő élete azonban könnyebb lesz tőle.

Letöltés: iOS, Android

1 Tovább

Gru és a haverok: a hét legjobb androidos appjai

A hőségszezon mellett itt az allergiaszezon is. Pollentérképet, kellően nehéz tolvajos ügyességi játékot és a Gru minyonjait megmozgató programot ajánlunk, amiben bárki a hónap dolgozója lehet.

Tiny Thief

Letöltés

Már a finn Rovio központjában is megunhatták az Angry Birds madarait - meg a velük díszített bögréket, hangszórókat, pendrive-okat és pólókat - mert a sorozat azonnali folytatása helyett a 5 Ants nevű fejlesztőcsapat Tiny Thief nevű játékának kiadásában segédkeztek inkább. A játékban egy kis tolvajt kell irányítanunk, mindig ellopva az adott pályán kijelölt tárgyat, meg mindent, ami még mozdítható. Az akció soha sem egyszerű, köteleket kell eloldani, őröket kell kicselezni, hordók mögé kel bújni, hogy biztonságosan továbbjussunk. Az első négy-öt pálya csak a trükkök betanulása, a következő hetvenen viszont már vért lehet izzadni. A játék ugyan körülbelül 600 forintba kerül, de minden fillérjét megéri.

Despicable Me

Letöltés

Az angol nyelvű Play Store ugyan az eredeti nevén említi a fenti játékot, de a statisztikák szerint a magyar játékosok nem hagyják átverni magukat, és tudják, hogy a Gru című animációs filmhez tartozó programról van szó. A Minion Rush alcímű játékban egy kis sárga minyont irányítunk, akinek az a célja, hogy az év dolgozója legyen a földalatti gyárban. Ehhez bonyolult, veszélyekkel teli pályán kell végigrohannia, minél több banánt gyűjtve. A játék irányításához összesen négy gesztusparancsra van szükség (jobbra, balra, ugrik, gugol), így kisgyerekeknek is ajánljuk a programot. Fontos azonban, hogy a szülő rá-ránézzen a gyerekre, a játék ugyais időnként felesleges kiegészítőket próbál rátukmálni a játékosra pár dollár vagy lájk értékben. A játék egyetlen hátránya, hogy nagyon sok adatot tölt le. Mobilneten nem is érdemes nekifogni, még wifin is perecekig tart, hogy elinduljon a játék.

Claritine Allergia Radar

Letöltés

Tüsszög, folyik a könnye? A vény nélkül kapható gyógyszer gyártója által szponzorált ingyenes applikáció az allergiásoknak segít a nyári hónapokban. A különböző növények polleneinek hatását bemutató kisokos mellett az app allergiatérképet is tartalmaz. Ebben azt lehet megnézni, hogy egyes növénytípusok - például csalánfélék, kenderfélék vagy különböző füvek - pollenjei Magyarország mely részén terjednek épp intenzíven. Az app részét képező pollennaptár az adott hónapban virágzó növényekről is tájékoztat. Egyelőre csak androdios verziója létezik, de hamarosan iOS-re is megjelenik az allergiaradar. Meg kell említenünk, hogy a program nem fukarkodik a Claritine reklámokkal, ám még fizetősben sem találtunk másik olyan szoftvert, amely ennyire jó allergianaptárat ad.

1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Előre és hátra fotózó app, a legjobb művészeti puzzle, és egy tengeri mentős játék a heti top 3-ban.

Frontback

Az app oldala

Jó lenne egy közös fotó a haverokkal, de nincs, aki elkészítse? Ilyen helyzetben jön jól a Frontback! Ezzel az appal az iPhone előlapi és hátlapi kamerájával is lehet fotózni. A két fotót egymás után kell készíteni, így a telefon tulajdonosának nem szükséges két irányban való fotózásra összpontosítania. A kész duplafotót utána meg lehet osztani a Facebookon és Twitteren is. Bár az appot iPhone-ra optimalizálták, iPaden is futtatni lehet a kisebb felbontást felnagyítva.

Marine Missions

Az app oldala

A gyerekek imádják a tableteket, nem véletlen, hogy a National Geographic Kids is készített számukra egy klassz játékot. Az amerikai app angol nyelven kommunikál, ezért a szülői segítség nem árt hozzá. Néhány perc után a használat könnyen elsajátítható. Egy jetpacket viselő mókás rákkal kell a világ különböző pontjaira hajózni, hogy ott  szennyezéseket szüntessünk meg, vagy természeti jelenségeken alapuló missziókat hajtsunk végre - eközben az óceánok neveit is könnyen meg lehet tanulni.  A természetes vizek megtisztítása az ujjakkal történik, egyszerűen rá kell bökni a szemétre, az olajfoltot pedig hosszan kell dörzsölni, végül az iPad rázásával kell kiüríteni a szemeteskukát. Más missziókban például szörfözni kell, vagy egy örvényből kihalászni a felszerelést, és vicces tengeri lényeket is össze lehet rakni a játékban. Pont annyira egyszerű, hogy egy kisgyerek imádja.

Artistico

Az app oldala

Azt valószínűleg nem lehet elmondani, hogy az átlagmagyar a festészet hatalmas rajongója. Ez a játék azonban a művészet iránt a legkevésbé sem fogékony embernek is kedvére való. Az Artisticóban világhírű festményeket kell összerakni egy fakó vázlaton a megfelelő helyezett darabkákkal. Kapásból Vincent Van Gogh Csillagos éj című festményével indít a játék, amelynek eredetije egyébként a New York-i Modern Művészetek mÚzeumában van kiállítva, és több mint százmillió dollárt ér. A játékhoz ingyenesen a "Modern művészet gyökerei" című modul érhető el, nyolc festménnyel, az egyéb korok festészetét feldolgozó extra csomagokért néhány dollárt kérnek el. Minden egyes festményről és azok festőiről is háttérinformációkat és érdekességeket lehet olvasni (angolul) a következő kirakós indítása előtt. Ez az app kifejezetten tabletre való, csak egy ilyen eszközön lehet jól játszani vele.

0 Tovább

Magyar videóval reklámoz a Google

Ismerős tájakat láthatott, aki belenézett a Google Nexus 7 táblagép és Chromecast tévéokosító eszköz bejelentésébe. A FullHD felbontású, az iPadnél is retinább felbontású kijelzővel felszerelt tablet képességeit egy nagy felbontású, látványos, Budapesten forgatott videóval mutatták be a San Francisco-i sajtóeseményen.

A magyar Faceteam akrobatikus kosártrükkjeit bemutató filmet nem a Google készíttette, készen találták a YouTube-on. A Britain's Got Talent tehetésgkutató műsort is megjárt csoport a Hősök terén, a Bazilika előtt, a Halászbástyánál és a Szabadság-hídon mutat be trükköket. Érdemes megnézni, óriási ugrásokv vannak benne.

0 Tovább

Játék készül Leslie L. Lawrence egyik krimijéből

Lőricz L. László A keselyűk gyászzenéje című könyvéből készít kalandjátékot a Mystery Interactive nevű magyar játékfejlesztő cég - adta hírül a Playdome videojátékos híroldal. A cég honlapján megtalálható képernyőfotók alapján a játék két dimenziós, részletesen megrajzolt hátterekkel fog rendelkezni. Minden képernyője olyan lesz, mint egy igényes képregény.A fejlesztők nem csak a könyv átdolgozási jogát szerezték meg. A Lőrincz L. László személyesen is részt vesz a könyv játékká alakításában. A játék főcímében pedig többesszámban szerepel a "Leslie L. Lawrence Adventures" alcím, így elképzelhető, hogy A keselyűk gyászzenéjének sikere esetén folytatások is készülnek. A Playdome szerint PC-re és androidos eszközökre fog megjelenni a program, azt viszont nem lehet tudni, hogy mikor.A keselyűk gyászzenéje 1990-ben jelent meg, így Leslie L. Lawrence rajongóinak bőven volt idejük elfelejteni, hogy ki volt a regényben a gyilkos. A kötet azonban ma is kapható, ha a játékosok elakadnak, biztosan fordulhatnak a könyvhöz segítségért.

0 Tovább

Így készül a zongora

Nem csak az lehet technológiai érdekesség, amiben a legmodernebb chipek, másodpercenként bitek milliárdjait továbbító üvegszálas kábelek, az emberiség össztudását tárolni képes merevlemezek vannak. A patinás Steinway & Sons zongoragyár lentebb megtekinthető videójában tulajdonképpen csak laminált szárított fával, vasöntvénnyel és acéllal dolgoznak, mégis lenyűgöző végignézni, hogy készül el egy hangszer.

0 Tovább

A hét legjobb androidos appjai

A vezetni tanulás kínjait felidéző parkolásszimulátor, egyre jobbá váló Google Maps és a keresőóriás saját könyvolvasó programja a hét legjobb androidos appjai közt.

Google Play Books

Az Androidot futtató eszközökön a héten újdonságként jelent meg a Google Play Books nevű program. Ez a Google saját könyvmegjelenítője, olyasmi, mint a Kindle for Android. A szoftver kiadásával egy időben tucatnyinál is több országban vált elérhetővé a cég e-könyvesboltja. Az árak magasabbak, mint a konkurens boltokban, de rendkívül sok ingyenes klaszikust lehet megtalálni. A program ráadásul tud robothangon felolvasni, a földrajzi helyeket is ki tudja emelve, így egy tappintással megnézhetjük térképen vagy wikipédián, hogy hol is járnak a hősök. A Google könyvtárba egyszerűen fel lehet tölteni a más forrásból származó könyveket, ám ezeken nem sikerült beüzemelni az extra funkciókat.

Google Maps

Az Android egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon jó térkép van rá. A Google Maps legújabb frissítése a Térkép új dizájnját hozza el a appba. Az utcák, terek ábrázolása térképszerűbb lett, jobban érezni, hogy az egyes utak mekkorák a valóságban. A sugárutak valóban sugárútnak tűnnek, és a sikátorokról is elsőre látni a kép alapján, hogy milyen szélesek. Az app remek útvonaltervező képességekkel rendelkezik, ráadásul ez a verzió már a bicikliseknek is segít tájékozódni.

Dr. Driving

A fővárosi autóvezetés legrémisztőbb részét, a parkolást teszi feladattá ez az alkalmazás. A játékban az egyik hüvelykujjunk az kormányon, a másik a gázon és a féken van, így kell minél pontosabban vezetni egy túlérzéken Maruti jellegű kiskocsit a városban. Ha elég jó sofőrré válunk, vehetünk nagyobb autókat, ám ehhez számos nehéz kanyart kell bevenni. A játék nem tolerálja a hibákat, a legkisebb koccanás után is kiveszi a kezünkből a kormányt, és nézhetjük, ahogy a sofőrünk egy rendőrnő előtt magyarázkodik.Trafikok mindenek felett

A fentieken kívül a androidosok ezen a héten még a különböző trafikkereső appokat telepítették vadul a készülékeikre. A toplistában megtalálható cigikeresőket és néhány rejtőzködő, de jó appot korábbi cikkünkben teszteltünk.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iPhone-ra és iPadre

Végre jól használható a Google Maps, nosztalgiázhatunk a Prince of Persiával, és szerencsére nem lett giccses a hivatalos Micimackó app sem. Heti iOS top hármas válogatás.

Google Maps

Letöltés innen

Az iOS-re eddig csak iPhone-os verziója volt a Google térképének, a héten megjelent új verzió végre az iPaden is normálisan, teljes képernyős méretben, nagyfelbontásban működik. A 2.0-s verzió a megújult webes felülethez hasonlóan kezelhető, sokkal letisztultabb lett a menürendszere, és egyelőre béta verzióban, de már beépítve tartalmazza a navigációs funkciót is. Az új verzióban sokkal egyértelműbb lett a Street View használata is: a kicsi emberke helyett hosszan rá kell bökni egy térképfelületre, és a felnyíló kicsi ablakban lehet elérni többek közt a panorámaképes funkciót is. A 2.0-s kiadásban a helyek felfedezése is sokkal egyszerűbbé vált.

Winnie-the-Pooh / Micimackó

Letöltés innen

Félve nyomtuk meg a telepítés gombját A.A. Milne 1926-ban papírra vetett mesekönyvének appváltozatának adatlapján. Szerencsére a Micimackó eredeti változatának hivatalos kiadója, az Egmont cég nem esett túlzásokba a könyv digitális változatának kidolgozásakor: a végeredmény nem lett sem giccses, sem pedig ostoba. Az angol nyelvű hangoskönyvként hallgatható, illetve narráció nélkül is olvasható digitális kötet illusztrációinak alapjául E. H. Shepard eredeti rajzai szolgálnak. Ezeket csak minimális effektusokkal tették interaktívvá: az első oldalon például Micimackóra bökve hümmög és izeg-mozog a fatörzsön ülve, előtte pedig pattog a tűz. A folytatásban is csak minimális mozdulatokat tesznek a karakterek, így szerintünk a művészi érték nem sérült, de a kötet így jobban megfelel a mai gyerekek elvárásainak.  Az egyes fejezetek sorra jelennek meg a kötetből, melyek közül csak az első ingyenes, a már megjelent folytatásokat 2,7 euróért, vagyis 800 forintért mérik, csakúgy, mint a Shapard eredeti vázlatainak digitalizált kópiáit, a művészek önéletrajzait és egyéb információkat tartalmazó háttéranyagok.


Prince of Persia Retro


Letöltés innen

A Ubisoft ingyenesen elérhetővé tette a klasszikus PC-s játék grafikailag kissé feltuningolt, de hangulatában teljes egészében az eredetijével azonos változatát. A táblagépes verzió esetében jól sikerült megoldani az irányítást, a bal kéznél lévő virtuális gombokkal lehet jobbra-balra szaladni, a jobbnál lévőkkel pedig ugrani, guggolni, illetve mászni és lassan, pontosan lépkedni.  Ennek köszönhetően az élmény ugyanolyna, mint az 1989-es első részben, a grafikát pedig csak pont annyira újították fel, hogy a túlságosan kis felbontás miatt a mai fejlett tableteken ne legyen vállalhatatlanul csúnya a játék. Bárcsak minden konverzió ilyen jól sikerülne!

2 Tovább

Melyik a legjobb trafikkereső?

A hónap eleje óta kizárólag Nemzeti Dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni, ami a dohányosok dolgát jócskán megnehezíti. Nem csoda, hogy temérdek rivális trafikkereső alkalmazás jelent meg Androidra és iOS-re is. A “trafik” és a “nemzeti dohánybolt” keresőszavakra megjelenő magyar appokat próbáltuk ki. A programok esetében azt vizsgáltuk, hogy mennyire hatékonyan találják meg az üzleteket, praktikusan lehet-e velük szűkíteni a találatokat, tudnak-e más városban vagy kerületben keresni, elérhetők-e idegennyelvű változatban turisták számára, illetve kínálnak-e nyitvatartási vagy kínálati információkat az üzletekről.

Hol van cigi? 

Appfejlesztés helyett mobilra optimalizált weboldalt készített a Hol van cigi? csapata. Az oldal csak az alapfunkciókat tudja: a trafikok helyét, nyitvatartását, és mivel a Google Térképet használja, ezért navigációt is biztosít hozzájuk. A szolgáltatás képes használni a telefon beépített GPS-ét a helymeghatározáshoz, de egy legördülő listából magunk is kiválaszthatjuk, hogy melyik településen keresünk dohányboltot.

Mire érhető el? mobil böngészőben bármely platformon

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: nincs


Trafik kereső / Trafik Finder (iOS)

Ez a Cigiboltkereso.hu applikációja, amely nem tévesztendő össze az androidos “Trafikkereső”-vel. Ez az app gyorsan elindul, minden közelünkben lévői dohányboltot megtalált. Ezek kínálatáról ugyan nem, a nyitva tartásról azonban minden esetben szolgált információkkal. Az appban egy kilométeresre is lehet szűkíteni a trafikkeresés hatótávját, az esetleg nem szereplő dohányboltokat pedig manuálisan is fel lehet vinni az adatbázisába. A bal felső sarokban lévő ikonnal a nyitva lévő üzletekre is lehet szűrni, de ez a funkció nem működött tökéletesen, a közeli üzletet tévesen jelezte nem nyitva lévőnek az app. IOS-t használóknak ezt a programot ajánljuk a leginkább.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen, külön menüből

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, manuálisan is felvihető trafikok

Hol egy trafik?

Az andoridos app a hasonló nevű weboldal telepíthető verziója. Alapnézetben a mobiltól lekérdezett helyzet alapján listázza a legközelebbi dohányüzleteket. Távolságot számol, térképet mutat, valamit azt is írja, hogy mennyi idő van még leszaladni cigiért, mikor zár a trafik. A navigációhoz az App a Google Térképet használja, ezért akár tömegközlekedési eszközöket is javasol a dohányosoknak. Az appból és a webes verzióban egyaránt lehet új trafikokat hozzáadni. Az androidos appok közül ez tetszett nekünk a leginkább.

Mire érhető el? Androidweb

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: a webes verzióban lehet új trafikot felvinni.

Trafikradar

Az app első indításakor bekéri használója nemét és születési évét, ezt azonban csak egyszer kell megadni. Indítása elég lassú, még egy új és drága táblagépen is 10-15 másodpercet vesz igénybe. Az appnál nem lehet 5 kilométernél kisebb távra szűrni a dohányboltok listáját, pedig a belvárosban állva valószínűleg senki nem kíváncsi egy másik kerület üzleteire. Szerencsére ez nem okoz komoly gondot, mert mindig a közel eső trafikok kerülnek a lista elejére. Bár az appban elvileg automatikusan ki lehetne szűrni egyes boltokat a nyitva tartási idejükön kívül, ez tesztünk során nem működött, mert egyetlen közeli trafiknál sem volt olvasható a nyitás és a zárás ideje. Az árusított termékek között az üzletek mellett csak a “dohánytermék” megjelelölés volt olvasható, a pipadohány vagy cigipapír elérhetőségéről nem kaptunk információt a hetedik kerületi üzletek esetében.

Mire érhető el? Android, iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, táblagépes verziója is van


Trafikvadász

Ennek az appnak az első indítását wifin keresztül kell elvégezni, mert egy nagy adatbázisfájlt tölt le. Gyorsabban elindult fenti társánál, ám nem találta meg a szerkesztőségtől egyetlen sarokra lévő Nemzeti Dohányboltot. A nyitvatartásról vagy a kínálatról ebben az appban sem találtunk semmilyen információt a közeli trafikok esetében. IOS-en nincs külön tabletre optimalizált felülete, Androidon a tabletes kiadás is használható.

Mire érhető el? Android, iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez

Trafikkereső / Nemzeti Dohánybolt Kereső (Android)

Körülbelül húsz másodperc alatt töltődik be a fenti iOS programhoz névben hasonlító, ám eltérő fejlesztővel (Wombex) rendelkező alkalmazás. A program gyakorlatilag csak egy térkép nézetből és egy keresőmezőből áll. A betöltés végén egy olyan térképszelvényt látunk, aminek a közepén a pozíciónk vagy a keresőbe beírt utca van, és látni a környék összes trafikját. A szoftver csak térképet mutat, a navigációt magunknak kell megoldani annak alapján. A Trafikkereső elvben mutatja, hogy melyik üzletek vannak nyitva a keresés időpontjában, ám ez jelenleg hibásan működik.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen, többfunkciós keresőmező van.

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: mutatja, hogy melyik trafik van nyitva.

Smoky Point


Elég bizarr koncepció, hogy egy dohányboltkereső appnak saját kabalaállata legyen, a Smoky Point esetében ez egy hatalmas szivart pöfékelő mókus, aki folyamatosan a képernyő tetején füstölög. Bár ezt az appot is 17 éven felülieknek szánják, egy reflexjátékot is tartalmaz, amelyben a szivarozó mókusokra kell rábökni a szivar nélküliek között. A vadnyugati videojátékhoz hasonló látványvilágú appban is megtaláltuk az összes közeli dohányboltot, melyekről nyitvatartási információkkal is szolgált, de a kínálatról ebben sem lehetett tájékozódni. Kissé kényelmetlennek találtuk, hogy mindenáron a térképnézetre vált az app egy üzlet lekattintásakor, nem pedig annak adatlapját tölti be elsőként. A navigáció ikonja is lehetne kissé egyértelműbb, de a funkció maga működik. A programban elektromos cigarettát árusító üzletek listája is elérhető.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: odanavigál az üzlethez, reflexjáték, e-cigaretta-bolt adatbázis

Hol van a trafik?

A pipázó Sherlock Holmes sziluettjét ikonul választó program méltánytalan a nagy detektívhez. Átlagosan két elindításból egyszer hajlandó valóban működni, az információi pedig nem mindig pontosak. GPS alapján ki tudja listázni a környékbeli trafikokat, a városonkénti listázás viszont egész Budapesten csupán egy dohányboltot mutat. A program elvben képes navigálni, a tesztünk során azonban ezt a funkciót nem sikerült beüzemelni. Ha Sherlock Holmes ezt az appot használná, valószínűleg leszokna a dohányzásról.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? nem

Tud más városban keresni? igen, de rosszul.

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: lehet kedvencnek jelölni a dohányboltokat.


Bláz

A frappáns nevű alkalmazás grafikai elemei leginkább egy energiaital vagy egy sztriptízbár reklámjához állnak közel. Az app néhány másodperc alatt elindul, és azonnal listázza a közeli trafikokat. Próbánk során a legközelebbi dohányboltot nem találtuk meg a listán, de a többi aránylag közel esőt igen. Az app a kínálatról nem szolgál információkkal, a nyitvatartásról azonban tájékoztatja használóját. A beépített térképes navigáció mellett kiterjesztett valóság technológiával a kamera élőképén is ki tudja rajzolni a közeli trafikok elhelyezkedését, irányát a program.

Mire érhető el? iOS

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: kiterjesztett valóság, a kamera képére vetíti a trafikok elhelyezkedését

Trafik Világ

A trafikvilag.eu weboldal app verziója. Mapquest térképet, napi dohányos híreket és listanézetet tartalmaz. A szoftver sajnos nagyon félkész, a térképen arrébb navigálva például a szoftver nem tölti be az újabb dohányboltokat. A kereső pedig csak lista nézetben működik igazán jól. A szoftverből elérhető fizetős VIP verzió is, ami már navigációt, termék keresőt és pontgyűjtési lehetőséget is tartalmaz. Az utóbbival elvben kedvezményeket lehet majd elérni. A szolgáltatás webes verziója jóval használhatóbb, mint a félkész hatást keltő app.

Mire érhető el? Android, web

Ár: ingyenes, de van egy dolláros fizetős verzió is.

Tud-e idegennyelvet? igen

Tud más városban keresni? igen

Kínálat: nincs

Extrák: fizetős verzió kedvezményprogrammal

Dohánykereső - Tabak


Az ingyenes app táblagépünkön nem akart elindulni, androidos telefonunkon futott ugyan, de többször is megjelenített hibaüzeneteket, a térképi felületen a trafikok listáját egyáltalán nem volt hajlandó betölteni. A trafikok listáján is az első kerületi trafikokat listázta a hetedik helyett, ráadásul a legtöbb bolt neve mellett csupán a “Budapesti trafik” elnevezés szerepelt. Ez a program még navigációra sem volt hajlandó, csupán egy beágyazott Google Térképen jelenítette meg a trafikok címét. A kínálatról vagy a nyitvatartásról sem szolgált semmilyen információval.

Mire érhető el? Android

Ár: ingyenes

Tud-e idegennyelvet? 

Tud más városban keresni? 

Kínálat: nincs részletezve

Extrák: nincs

1 Tovább

Tíz appot ad ajándékba az Apple

Az iTunesban elérhető App Store szoftverbolt ötéves évfordulójára az Apple öt játékot, és öt egyébként fizetős appot kínál néhány napon át ingyen az iPhone-t, iPadet vagy iPod Touchot használóknak. Az ingyenes programok listáját az App Store nyitóoldalán lehet megtekinteni. Érdemes minél hamarabb letölteni az appokat, hiszen az ingyenes vásárlást követően a rendszer később is elérhetővé teszi a "megvett" applikációkat.

Az öt applikáció közül a Traktor nevű dj-program iOS-es kiadását mindenkinek érdemes letöltenie, hiszen ez egyébként húsz dollárba kerül, és a kedvenc számok összemixelésével órákig el lehet szórakozni egy iPaden. Az akció keretében az iPhone-os, olcsóbb kiadás is elérhető ingyen.

Az ingyenessé tett Infinity Blade II egy meglehetősen ostoba, kardozós akciójáték, viszont nagyon látványos a grafikája, ami a végletekig kihasználja az iPad és iPhone képességeit, ezért ennek ellenére is érdemes kipróbálni.

Az Over nevű appal a digitális fotókon lehet látványos feliratokat és ábrákat, logókat elhelyezni, míg a Where's My Water egy olyan ügyességi és logikai játék, amellyel akár egy anyuka is elboldogul.

A Barefoot World Atlas egy gyerekeknek szánt virtuális földgömb, amely a legfontosabb információkat mutatja be a világ összes országáról. Felszínén a készítők az adott országra jellemző találmányokat, szokásokat vagy helyszíneket is elhelyeztek, ezekről illusztrált ismertetőt lehet megtekinteni.

A Tiny Wingsben cuki madarakat lehet repülni tanítani úgy, hogy a szárnyukat mi irányítjuk a képernyő érintésével.

Neve és groteszk kivitele ellenére a Badlands egy jópofa játék, amelyben egy fura kis lényt kell az árnyékszerű világ buktatóin átnavigálni. Az irányítás itt is olyan egyszerű, hogy az érintőképernyőn keresztül sem zavaró.

A Day One egy elég klassz naplókészítő alkalmazás, amelyben fotókat és a helyszínek koordinátáit is el lehet menteni, de visszanézhetők az aktuális időponthoz tartozó időjárási adatok is.

0 Tovább

A hét legjobb appjai

Fast & Furious 6: The Game

Ritkán írunk olyan appról, amit nem ajánlunk jó szívvel, de a száguldó autókat felvonultató filmek legújabb darabját feldolgozó legújabb játék ezek közé sorolható. A már hatodik folytatásánál tartó film sem sorolható a művészeti remekek közé, ez sajnos a játékra is igaz. Még sosem próbáltunk olyan autós játékot, amiben ennyire rémes a vezetés élménye. Ez tulajdonképpen egy reflexjáték, amiben a legfontosabb szerephez a indítógomb megnyomása, illetve a váltó kapcsolása jut, kormányozni vagy gázt adni nem is szükséges. Még a driftelős pályákon is csupán egyetlen gombot kell lenyomni a képernyőn megfelelő ideig. Egy rossz váltással ugyan bármikor tönkretehetjük a járgányt, és elveszíthetjük a gyorsulási futamot, de hiába a jó grafika, a testreszabható - és valódi pénzért megvehető - autókínálat, ha a reflexjelleg kiöli az élményt a programból. Gyereknek csak óvatosan adjuk a kezébe az ingyenes játékot, mert extra tartalmakat bőségesen lehet vásárolni benne.


Ár: ingyenes, fizetős extrákkal

Platform: Android, iOS

Blitz Brigade

Át akarod szoktatni anyukádat a  Farmville-ről az fps-ekre? Akkor próbáltasd ki vele a Blitz Brigade-et! A játékot a francia Gameloft fejlesztette, a cég számos mobiljátéka ismert, többek közt az Asphalt című okostelefonos és tabletes szimulátor is tőlük származik. Ezúttal egy rajzfilmszerű grafikájú lövöldözős játék alapvetően multiplayer módra van kihegyezve, de a gyakorlópályáin a gép ellen is lehet küzdeni. Okostelefonon nagyon sokat szenvedtünk az irányításával, de tableten sem sokkal jobb a helyzet. A bal kézzel ugyanis nem csak célozni kell, hanem mozgatni a karaktert, mialatt a jobb kéz egyik ujja pedig a tűzgomb felett pihen. Kis képernyőn számunkra játszhatatlan volt a játék, de még egy iPad2-esen sem volt könnyű, még akkor sem, ha a célzást a készülék döntésére állítottuk, akkor ugyanis az volt zavaró, hogy nem jól látjuk a játékteret. Egymás elleni küzdelemre mindenképp érdemes a játék, hiszen ha mindenki bénán tud csak irányítani, egyenlőek az erőviszonyok. Extra tartalmakat ebben a játékban is dögivel tolnak a játékos képébe.


Ár: ingyenes, fizetős extrákkal

Platform: Android, iOS


Blosics

Unod már az Angry Birdsöt? Itt van helyette valami más. A Blosicsben élő téglákból álló struktúrákat kell lerombolni nagy szemekkel rendelkező golyóbisokkal, akik a madarakhoz hasonlóan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem a világ legforradalmibb appja, de így is lehet vele ütni jó pár percet.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

Musyc

Szereted a zenét? Akkor ezt a játékot imádni fogod: trükkös pályákat lehet benne építeni, amelyben a ledobált virtuális ketyerék mindegyike más-más hanggal szólal meg. Elég nehéz, de nem lehetetlen feladat teljes dallamokat kialakító pályákat építeni. Mivel a klimpírozással könnyen az idegeire mehetünk a közelben tartózkodóknak, érdemes halkan, vagy fülhallgatóval játszani.


Ár: ingyenes

Platform: iOS

0 Tovább

Pénzt is kereshet az okostelefon nyomkodásával

A legfrissebb appokra kíváncsi okostelefon felhasználókat és a visszajelzésre éhes programozókat köti össze a TestJockey nevű szolgáltatás. Néhány feladatért még pénzt is lehet kapni.

A pénzjutalmat a program fejlesztője ajánlhatja fel, ha úgy érzi, hogy egy-két dolgot mindenképpen ki kell próbálni az alkalmazásábanó. Például némi zsebpénzt jelenthet az alkalmazás kipróbálása annak a felhasználónak, aki először nézi meg, hogy régi ZTE Blade telefonon működik-e az app. A tesztplatformot nemzetközinek szánják, így akár az appok fordításának csiszolgatására is használható, így még véletlenül sem fog úgy kikerülni egy fiataloknak szánt app a szoftverboltba, hogy az magázza a felhasználót.Az elosztott tesztelésre azért lehet szüksége egy fejlesztőnek, mert több száz különböző okostelefon van az embereknél. Az Android esetében nincs egy referenciakészülék, amin elég lenne kipróbálni a programokat. Csak a Samsung több mint egy tucatnyi képernyőmérettel gyárt mobilt.

A Virgo Systems fejlesztőcég, a BME és az ArtKlikk által létrehozott közösségi mobilalkalmazástesztközpont vissza nem térítendő európai uniós támogatásból jött létre. Kipróbálható appok még nincsenek a rendszerben, de hamarosan elindul a tesztközpont.

0 Tovább

Ettől butulsz el

A kiberthrillerekben, sci-fikben és a gyerekmesékben is helyet kaptak a videojátékok. Egy Travis Greenwood és Brett Roberts által összevágott húszperces videóban a legismertebb filmes játékjeleneteket lehet megnézni. A mixben szerepel a figyelmetlen játékos, aki mellett tűzharcot is vívhatnak, akkor sem néz fel a képernyőről, a Nindendo kütyükkel viccelődő Freddy Kruger. De helyet kapnak azok a szomorú játékfigurák, akik egyszerűen csak jók szeretnének lenni, vagy a galaktikus hőssé váló vidéki srác is.

Az egyveleg megtekintése mindenkienk kötelező, aki legalább egyszer ott ragadt egy játék előtt. A videó YouTube oldalán az is megtalálható, hogy pontosan melyik filmekből származnak a részletek. Persze még jobb játék megpróbálni kitalálni minél több filmet, és csak utólag ellenőrizni a listából.

0 Tovább

Taktikai bögre aranyáron

A szó hagyományos értelmében nem tech termék a Battle Mug nevű bögre, de mégis annyi érdekesség van rajta, hogy írnom kell róla. Az alumíniumból készült bitangul kinéző bögre nem kicsi, valamivel több mint hét deciliter az űrmérete. A pohártest egy darab 6061-es alumíniumból készül csúcstechnológiás, számítógépvezérelte marógéppel. A 6061-es szám azt jelzi, hogy az alumínium mellett magnéziumot és szilíciumot tartalmaz az ötvözet. Ezeket az ötvözet szilárdítására használják. Nem különleges ötvözet, ezer mindenre használják, például fegyvert gyártanak belőle. Meg biciklit.A bögre négy oldalán található lépcsős minta nem csak dísznek van. Az M1913-as szabványnak megfelelő fegyversín, amire minden hasznos dolgot fel lehet fogatni, ha egy fegyveren van. Mehet rá holografikus irányzék, céltávcső, gránátvető, plusz markolat, bajonett vagy támaszték, hogy pontosabban lehessen vele tüzelni.A bögréhez mindezek az extrák nem járnak, nem is lenne sok értelmük. A Battle Mug füle viszont egyenesen az amerikai hadseregben rendszeresített M4 gépkarabélyról származik, ami pedig az M16-os gépkarabély távoli és modern rokona.Az általam megkérdezett katonai- és bögreszakértő szerint a Battle Mug harci körülmények között nem ideális. Az egy rétegű alumínium rossz hőszigetelő, így nagyon meleg italt nem lehet a bögréből inni, mert ráég a harcos szája. Raáadásul a limitált szériás harcipoharat forgalmazó ThinkGeek arra is felhívja a figyelmet, hogy a mosogatógépekben használt mosószerek károsíthatják az eloxált bevonatot, így a Battle Mug csak kézzel mosható. Ha még hozzászámoljuk, hogy a különleges bögréért ötvenezer forintot (224 dollárt) kell kifizetni, máris látszik, hogy nem jó vétel. (Olcsójánosokank van 45 dollárért műanyag, de az csalás.) Duplafalú orvosi acél túrázóbögrét 2-3 ezer forintért lehet bármelyik túraboltban kapni, na azok igazán csodás eszközök.

0 Tovább

Zene lett a Paint.exéből

Az Adobe által kiadott Audition zenei vágóprogramnak van egy nagyon érdekes funkciója: mindenféle adatot képes importálni, ha a felhasználó megmondja neki, hogyan kezelje. A Random D. nevű amerikai netezőnek ez a funkció adott ötletet pár éve: fogott néhány népszerű programot és elhitette az Auditiönnel, hogy azok 22 kilohertzes PCM kódolású zenei felvételek. A mindenki által ismert Windows-os Paint rajzolóprogramból például egészen nyugodt, lassú elektronikus szám lett.

Dal készült a Firefox akkori verziójából is. Ez azért különösen érdekes, mert azóta sokat változott a böngésző. Ha valaki ismét megcsinálná a konverziót, megtudhatnánk, hogy az újabb Firefox jobban szól-e.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

Opera Next

Ezen a héten kivételesen egy hagyományos, windowsos programmal kezdünk: megérkezett az Opera böngésző új, Next nevű verziója, amely már ugyanazon az alapokon nyugszik, mint a Google Chrome. Mivel ez jelentős változást jelent, egyelőre még több funkció nem működik, példálu a jelszavakat sem lehet szinkronizálni, és a kinézetet sem lehet változtatni, mivel ez még csak egy előzetes kiadás. A kezelőfelület modernebb lett, ám a kiegészítők közül a régi Operához készültek nem működnek az újjal. Az Off-road névre keresztelt funkcióval a cég szerverein át, tömörítve érkeznek a gépre a honlapok, ami mobilinternet használatakor igen hasznos. Ezt a korábbi verziókban még Turbónak nevezték. A számtalan megnyitott lap helyett az Opera az oldalakat összegyűjtő, intelligens könyvjelzőzést is lehetővé tesz, megéri kipróbálni.

Ár: ingyenes

Platform: Windows

***

Decrap

Korábban PC Decrapifier néven már létezett hasonló alkalmazás, a Decrap ahhoz hasonlóan az új gépekre gyárilag feltelepített próbaverziós, és egyéb “hasznos” programok eltávolításában segít. A szoftver az Asus, a Dell, a HP és a Toshiba gépekre telepített, nem feltétlenül hasznos programokat tudja eltávolítani.


Ár: ingyenes

Platform: Windows

***

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről került ki a hét legaranyosabb, gyerekeknek szánt táblagépes alkamazása. A programban A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét lehet meghallgatni, végigolvasni, illetve az animációknak köszönhetően végignézni. A program interaktív, ahhoz, hogy a kiskakas begye felszívja a vizet, a játékosnak rá kell böknie a kakasra, a török basa megbüntetéséhez pedig a basát kell eltalálni. A magyarul és angolul is beszélő app előnye, hogy felolvasás mód is van benne, így a gyerek akkor is játszhat vele, ha a szülőnek már végletesen elege van a kiskakasból.


Ár:
ingyenes

Platform: iOS, Android


***


Dots


Az okostelefon-generáció Tetrisét köszönthetjük a Dots személyében. Szabályai pofonegyszerűek: vízszintesen vagy függőlegesen kell összekötni az ujjunkkal pontokat, mire azok eltűnnek. Az eltüntetéshez legalább két azonos színű pontra van szükség, de több pont egyidejű törléséért extra pont jár. Mindez persze időre megy, hogy ne legyen olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.Ár: ingyenes, az extrákért fizetni kell

Platform: iOS

***

Dead Ahead


A  szándékosan pixeles grafikájú játékban egy motorossal menekülünk a zombik elől, a pályán lévő akadályokat kerülgetve vagy átugratva. Bónuszként fegyvert, végtelen lőszert és hasonló extrákat lehet felvenni, amelyek segítséget nyújtanak az előhalottak távoltartásában. Vigyázat, ha nincs lejelszavazva az készüléken az extra tartalmak vásárlása, a gyerek könnyen vehet valódi pénzért új motort és hasonló javakat a játékból!


Ár: ingyenes,az extrákért fizetni kell

Platform: iOS

***

Plants vs. Zombies (Facebook verzió)

Nagy szavak következnek, de kiállunk értük: az erdeti Plants vs. Zombies az elmúlt évtized egyik legjobb stratégiai játéka volt. Öt évestől kilencvenkilenc évesig bárki tudta játszani. Komoly taktikai döntésekre volt lehetőség: támadó, védekező és kiegészítő növényeket kellett választani, biztosítani kellett a hadianyag (napfény) utánpótlását. Ráadásul eszméletlenül aranyosan volt megrajzolva az egész, ha pár évvel később érkezik, akkor most nem Angry Birds hangszórók és plüssjátékok vannak a játékboltok polcain, hanem naprforgók és borsóköpők.

A játék facebookos verziója a héten jelent meg. Barátokat hívhatunk a kalandokra, növelhetjük a kis zombiktól megszállt városunkat, van némi története, de bele lehet feledkezni az öncélú építkezésbe és a zombihullámok visszaverésébe is. Ismét menő kertészkedni!


Ár: ingyenes (de pénzzel lehet gyorsítani a fejlődést)

Plaform: böngésző  

0 Tovább

Így lehet bekapcsolni az új Gmailt

A Google a héten bejelentette, hogy ismét megújítja a Gmail felületét. A levelező a jövőben saját magától fogja külön böngészőfülekre szelektálni a leveleket fontosság szerint. Külön fülön lesznek a Facebookról és egyéb közösségi szolgáltatásokból érkező levelek, a frissítések, a különböző számla- és hírlevelek.


A keresőóriás nem árulta el, hogy pontosan mikortól változik meg a levelező felülete. A kíváncsiak azonban akár már most is bekapcsolhatják. Ehhez a levelező jobb felső sarkában található, fogaskerék ikonnal jelzett menüből kell kiválasztani a Beérkező levelek beállítása opciót. A Gmail csak annyit kérdez, hogy minden tematikus fület engedélyezni kívánjuk-e.

0 Tovább

Összefutottunk Zuckerberggel

A keresés véget ért, a budai Lánchíd utcanak az Alagúthoz közelebb eső végén futottunk össze Mark Zuckerberggel és feleségével, Priscilla Channal. A pár gyalogosan van, testőrök nem kísérik őket. Kérdésekre nem kívántak válaszolni, egy "Sorry, no" után továbbsétáltak a felújítás alatt álló Várbazár felé.

Itt ebédeltek Zuckerbergék

Frissítve #10:

444.hu fotót közölt Mark Zuckerbergről, amint a Lánchíd mellett található Baldaszti élelmiszerboltba megy be. 

Frissítve #11:

Fotósunktól megtudtuk, hogy Mark Zuckerberg a Marvelosa étteremben ebédelt feleségével, itt később egy külföldi vendég fotózni kezdte őket, mire a pár távozott. A híres vendégről az étterem pincérei semmit nem árultak el: "innen pletyka nem megy ki."

Korábban:

Budapestre látogatott feleségével Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. Tegnap éjszaka a Spílerben ivott meg egy sört - felesége egy limonádét fogyasztott - majd elvegyültek a bulizó tömegben. A belváros is túl nagy ahhoz, hogy az ember hatékonyan át tudja fésülni, de azért megpróbálom megtalálni.

A Klauzál-téren még alszanak, kókadoznak páran, akik tegnap éjszaka együtt bulizhattak a Facebook alapítójával, de Mark Zuckerberg nincs ott. Lehet, hogy már kávézik.

A cuk szócskát sikerül elcsípni a Massolit antikvárium és kávézóban, de sajnos csak az egyik vendég beszél a vércukorról. A barista is megerősíti, hogy Mark Zuckerberg nemhogy nincs itt, de korábban sem nézett meg. Lehet, inkább az Espresso Embassyt választotta, vagy egy Starbucksot.

Frissítve #1:

"Déltől vagyunk nyitva, utána figyeljük, hogy ki jön be" - mondja a Szimpla csaposa. A kerthelységbe azért be lehet surranni, a zene már szól, de időnként betonfúrás szakítja meg a dzsesszt. Az asztalok a tegnapi - vagy tegnapelőtti? - buli emlékét őrizve ragadnak. Ha itt letenné a HTC First Facebook-mobilját az asztalra Zuck, feszítővas kéne, hogy felvegye onnan.

Frissítve #2:

Az is biztos, hogy az iWiW-et sem akarja megvásárolni Zuckerberg, a magyar közösségi oldal irodáiban sem futottunk össze vele.

Frissítve #3:


A Tudózsidó- "globális unotrodox bulvárzsidó összeesküvés" - blog tippjét követve a dohány utcai zsinagógánál érdeklődtünk, hogy járt-e ott ma Mark Zuckerberg. A biztonsági őrök rövid vitába keveredtek arról, hogy felismernék-e a Facebook alapítóját, majd megállapodtak abban, hogy igen, és hogy nem látogatta meg a zsinagógát. Bár Zuck nem volt bent, így is megkértek, hogy a high tech beengedőkapu ne szerepeljen a fotónkon.

Frissítve #4

Zuckerberget felesleges magyar pulitenyésztőnél is keresni, mert jól ismert kutyája ivartalanítva van, így a kutyának biztosan nem lesznek utódai. Bár "élettársat" ettől függetlenül még kereshetnek Beastnek.

Frissítve #5

Prágához hasonlóan valószínűleg Budapesten is a gyalogos városjárás mellett döntött Mark Zuckerberg. Csak ez magyarázhatja, hogy sem a sárga kétéltű városnézőbuszon, sem a piros emeletes városnéző buszon nem láttuk.

Frissítve #6:

A Deák tér túl nagy ahhoz, hogy az ember nyugodtan állítsa róla, hogy valaki ott van, vagy nincs ott. Egyelőre azonban nagyon úgy tűnik, hogy Mark Zuckerberg nem ül az Akváriumban. Zuck híján két üzletember és ugyanennyi feketerigó lakja be a szórakozóhely teraszát. Segwayt se bérelt a városnézéshez, igaz az inkább Steve Wozniakhez passzolna.

Frissítve #7:

A feszültséget jól bíró olvasóinknak ajánljuk a Cink rövid csetinterjúját azzal az emberrel, aki betegség miatt nem tudott elmenni egy találkozóra, így az ő asztalához ültették le Mark Zuckerberget.

Frissítve #8:

Budapesten több nagyon menő startupcég üzemel, de egyelőre nem találtunk olyat, amelyet a Facebook alapítója meglátogatott volna. Az Ustream fotós bizonyítékot is küldött arról, hogy Zuck messzire elkerülte a Graphisoft parkban található irodájukat. Pedig úgy kellene a Facebookba egy jó videóközvetítős rendszer, mint egy falat kenyér.

Frissítve #9:

Budapest mélyen fekszik az usánka-övezetben. Az óvatos turistákra egy orosz fejfedőt vagy legalább egy Budapest Drinking Team pólót beszélnek rá, a kicsit is óvatlanok viszont minimum egy testreszabott orosz harckocsizó parancsnoki egyenruhával hagyják el a várost. Az Anker-közben található Bolhapalotában nem tudták megmondani, hogy járt-e ott Zuckerberg. Nap közben annyi a külföldi, hogy még a Facebook alapítója se tűnne fel, ha bemenne.

Biztos, ami biztos a Király utca elejét úgy húsz percen keresztül figyeltem egy girosztál takarásában, de közben nem jött arra Mark.

Tetszett a tudósításunk? Ha igen, iratkozzon fel a Techbázis Facebook-oldalára!

13 Tovább

A hét legjobb appjai

Carmageddon

Tableten tért vissza a videojátékok történetének egyik első komoly botrányjátéka. A Carmageddonban egy őrült jövőbeli autóverseny résztvevői lehetünk, amelyben a fő cél nem az, hogy elsőként célba érjünk, hanem az a fontos, hogy minden más riválist összetörjünk. Természetesen az utcán mászkáló gyalogosok sem maradnak biztonságban: ez az első játék, ahol az ártatlan járókelők elcsapásáért bónuszpontok járnak. Erőszakossága miatt a Carmageddont csak nosztalgiázni vágyó felnőtt játékosoknak ajánljuk. A játékból létezik egyetlen pályát tartalmazó ingyenes kiadás, ami azért is hasznos, mert így letesztelhetjük, sikerül-e egyáltalán érintőképernyőn át is jól vezetni Max Damage jól ismert piros járgányát.


Ár: ingyenes, 433 forint (Android), 1000 forint (iOS)

Platform: iOS, Android

Adobe Photoshop Express

Az Adobe erősen lebutított funkciókkal rendelkező, de cserébe ingyenes képszerkesztő appja már jó ideje elérhető Androidra és iOS-re, a napokban azonban a Windows 8-as kiadás is megérkezett. A teljes képernyős app elég gusztusos felülettel rendelkezik, leginkább fotók automatikus feljavítására, effektusok alkalmazására, vagy a képkivágás alkalmazására lehet használni. A dollárjellel megjelölt ikonokról elérhető funkciókért fizetni kell, de a vásárlás nem tűnik túl jó üzletnek, hiszen az 1100 forintos apphoz képest az ingyenes Picasa sokkal többet tud - bár nem tabletre optimalizált a felülete.


Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS, Windows 8

Little Dentist


Fogorvoshoz kell vinni a gyereket? Ezzel a játékkal pszichésen jó előre fel lehet készíteni a rá váró kellemetlenségre. A Little Dentist néhány perc gyakorlás után könnyen játszható: a lyukas fogakat meg kell fúrni, a feketéket ki kell húzni (ha megfogtuk a fogóval, rázzuk meg a telefont vagy a tabletet), a fogkövet le kell csiszolni. A műszerek hangja még a játékban is vérfagyasztó, így mindenképpen jó edzés a valódi fogorvos felkereséséhez.


Ár: ingyenes

Platform: Android

Angry Birds Space HD

A hétfőn esedékes amerikai ünnep, a Memorial Day, vagyis a Háborús Hősök Emléknapja alkalmából ideiglenesen - május 29-ig - ingyenesen tölthető le iPhone-ra és az iPadre szánt HD változatban egyaránt. Androidra a játékból már régebb óta létezik reklámokat tartalmazó, ingyenes kiadás, az iOS-re azonban most először lehet ingyenesen letölteni a játékot. A Space-ben az ismert madarak és malacok nem a szokásos sík pályán, hanem eltérő gravitációs mezővel rendelkező bolygókon tűnnek fel, amelyek mindegyikén más-más stratégiával lehet célba találni.


Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

Észkerék

A kilencvenes évek legendás tévés vetélkedőjének - és az ennek alapján készült számítógépes játéknak - állít emléket az Észkerék nevű androidos játék. A programot nehéz szépnek nevezni, az okostelefonon még csak-csak működő felület tableten szétcsúszik, viszont pont annyira szórakoztató, mint régen volt. Az egyjátékos módban legendás magyar kvízgurukkal lehet megbirkózni, akiket a számítógép irányít, kétjátékos módban pedig a készüléket egymásnak adogatva játszhatunk. A program folyamatosan javul és frissül, nem csak a nosztalgiaértéke miatt érdemes feltelepíteni.

Ár: ingyenes

Platform: Android

0 Tovább

Ingyen nézhet tévét az okosmobilon

Öt csatornát nézhetnek ingyenesen az Androidot vagy iOS-t futtató mobileszközök tulajdonosai. Az Antenna Hungária által kiadott MinDig TV alkalmazásban van egy teljes műsorújság is, igazi különlegessége azonban az, hogy wifin lehet vele HD-minőségben tévézni.

Az ingyenes csatornák közül az M1, M2, Duna TV, Duna World fogható HD minőségben, az Euronews hírcsatorna csak hagyományos felbontásban működik. Nagy felbontásban csak az újabb műsorok érhetőek el - például a szombati Eurovízió döntője - a vasárnap koradélutáni gyerekfilmek felbontása azonban inkább a videókazetták minőségére emlékeztet. A tévécsatornák mellett az alkamazás segítségével hallgatható a Magyar Rádió három csatornája is. A jövőbeli programokat be is lehet jelölni, az app pedig emlékeztetőt küld róluk.

Csak wifiről szabad használni a MinDig TV appot

A MinDig TV appnak két szépséghibája van. Az egyik, hogy a tévén ingyenesen nézhető TV2 és RTL Klub csatornáknak csak a műsorát tartalmazza az alkalmazás, az élő adást nem lehet nézni. A másik pedig, hogy a tévéműsor nézetet csak álló képernyőn lehet megnézni, az élő adás pedig csak fekvő nézetben jelenik meg.  Ez a kézben tartott mobiltelefonoknál logikus is, táblagépen azonban furcsa élményt eredményez. Az alkalmazásról feltöltött hivatalos fotók szerint a fekvő nézetnek is működnie kellene, egy későbbi verzióban várhatóan javítják.

Régi filmeknél hagy maga után kívánnivalót a minőség

Az ingyenes tévézést lehetővé tevő app nem kíméli a felhasználó adatcsomagját. Egy óra tévézés akár egy gigabájtnyi letöltéssel is járhat a Google Play szoftverboltba írt kommentek szerint. Mobilnetes kapcsolaton nem érdemes a MinDig TV-t használni, az otthoni wifin azonban tökéletesen működik az app.

Ár: ingyenes

Platform: Android,  iOS, és Windows Phone

4 Tovább

Már gépfegyverre is szerelhető az iPhone

Az InteliScope nevű kiegészítő segítségével az iPhone gépkarabélyok irányzékát egészítheti ki digitális funkciókkal. A digitális segítővel többek közt a találatokat is fel lehet venni a telefon memóriájába.

A hetven dolláros áron előrendelhető kiegészítőt egy amerikai cég gyártja, amely a tervek szerint júniusban fogja piacra dobni az iPhone 5, 4S, illetve az iPod Touch készülékekkel kompatibilis változatban. Az Inteliscope tulajdonképpen egy speciális tartó, amelyet Picatinny MIL-STD-1913 típusú, szabványos rögzítősínnel ellátott fegyverekkel lehet használni.

A gyártó honlapján lévő információk szerint a gépfegyver irányzékát intelligens funkciókkal felvértező megoldás használatához az InteliScopes saját applikációját kell telepíteni a készülékekre. Az iPhone-on ez egyedi virtuális célkeresztek alkalmazását teszi lehetővé, további ötszörös digitális zoom alkalmazását biztosítja. Az app ballisztikai és fegyveradatbázist is tartalmaz, rögzíti a GPS-koordinákát, de információkkal szolgál a helyi szélviszonyokról is.

0 Tovább

A világ legjobb Street View játéka

Elrabolt kémnek vagy ismeretlen helyen felébredő másnapos egyetemistának képzelhetjük magunkat a Google Street View-ra épülő Geoguessr játékban.

A GeoGuessr az iskolából ismert vaktérképes gyakorlatokat teszi érdekessé. A játék ledob a Föld egyik véletlenszerűen kiválasztott pontján, és ránk bízza, hogy találjuk ki, hol vagyunk. Nehezítés, hogy nem elég a városra vagy az államra rájönni, be is kell jelölni egy térképen a helyzetünket. A Street View segítségével szabadon mozoghatunk, bejárhatjuk az ismeretlen várost vagy továbbmehetünk a főúton. Minden tábla, szembejövő autó, utcanév segíthet a megfejtésben.


Várhatóan hatszáz kilométeren belül nem lesz semmilyen tereptárgy

Minél közelebb vagyunk a kezdőponthoz, annál többet ér a megfejtés. A játék alapvetően nagyvonalúan értékeli a teljesítményünket. A kietlenebb helyeken - például Brit Kolumbiában - öt-hatszáz kilométeres tévedésekkel is lehet egy halom pontot szerezni. Egyedül a kontinenstévesztést bünteti igazán a Geoguessr, Ausztráliát nem lehet csak úgy öszekeverni Afrikával.

A Geoguessr segítségével rettenetes mennyiségű földrajztudást lehet játszva elsajátítani. Mellé viszont még több felesleges információ ragad meg, olyanok, mint hogy milyen alakúak a maláj főúttáblák (gitárpengető), milyen színű az USA-ban az elválasztóvonal (sárga), mi a szöveg a kanadai sebességkorlátozó táblákon (maximum 50).


Egy elmosódott tábla is sokat segíthet a tájékozódásban (a felirat: University of Oregon)

Az is fontos tapasztalat, hogy teljesen más típusú információkat kell keresni az állam és a város nevének kitalálásához. Az országot esetenként már az út festése, a szembejövő kocsik is lebuktatják, egy jól használható várostáblét viszont esetenként hosszú percekig kell kattingatni.

A Geoguessr úgy rendkívül nehéz, hogy közben addiktív is. Alig pár napja bukkant fel az interneten, de már órákat vett el az életünkből.

0 Tovább

Atari videojátékot rejt a Google képkeresője

Ha bárki rákeres az 1976-ban készült videojáték-klasszis, az Atari Breakoutjának nevére a Google képkeresőjében ("atari breakout"), a böngészőben a fotók előnézeti képei maguk válnak videojátékká.

Az alul megjelenő, egérrel mozgatható ütővel kell visszapasszolni a golyót, amivel az eredeti téglákat helyettesítő képeket kell megsemmisíteni. Ha valaki mégis az eredeti játékról szeretne képernyőmentéseket megtekinteni, akkor a játéktér felett lévő "Return to image search" gombra kell kattintani.

Itt lehet játszani a Breakouttal a Google-on

0 Tovább

Írás nélkül is lehet saját magazinod

A világ egyik legjobb hírolvasó appját, a Flipboardot korábban már bemutattuk. Ezúttal azért vettük elő, mert komoly új funkciója vált elérhetővé iOS-en kívül az androidos felhasználók számára. Már ők is készíthetnek saját, bárkivel megosztható tabletes magazint.

Miért jó? A saját Flipboard-magazint az editor.flipboard.com címen lehet létrehozni. Ezt követően a flipboardos cikkek olvasgatásakor elég a pluszjelre nyomni, az adott cikk már a saját magazin tartalmait bővíti. Böngészőkhöz is le lehet tölteni olyan gombot, amivel érdekes cikkek küldhetők a saját online újságba a Flipboardon kívüli tartalmakból. Egy sort sem kell írni egy saját magazinhoz.

Miért nem jó? A Flipboardot egyelőre csak androidos vagy iOS-es okostelefonról vagy táblagépről lehet elérni, pedig sokszor praktikus lenne, ha webes felületen is hozzá lehetne férni a cikkekhez.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

0 Tovább

A legjobb appok őrült exek ellen

Őrült exbarát vagy barátnő, agresszív MLM-es ismerős zaklatja telefonon? Olyan appokat kerestünk, amelyekkel kizárhatja a nemkívánatos hívásokat és üzeneteket az okostelefonról.

Már Magyarországon büntetőjogilag is felelősségre vonni bárkit, aki  kéretlen üzenetekkel vagy hívásokkal zaklatja ismerősét vagy rokonát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az illetőt feljelentsék a rendőrségen, hiszen a szolgáltatók magánembereknek nem adnak ki semmilyen személyes adatot, ezekhez csak a nyomozó szerverk juthatnak hozzá. Egy telemarketinges idegesítő fellépése azonban nem ad okot a feljelentésre: annak jártunk utána, hogy milyen applikációk segítségével lehet egyszerűen blokkolni bejövő hívásokat.

Nem jó mindenre az iPhone beépített szűrője

Az iPhone-t használóknak részben könnyű dolga van, mert a készüléken futó iOS szoftver eleve tartalmaz egy “Ne zavarjanak” elnevezésű funkciót. Ezt nem csak manuálisan, de akár automata időzítéssel is lehet aktiválni, segítségével a bejövő hívásokról való értesítők kikapcsolhatók.

Az iOS-be épített megoldás lehetővé teszi, hogy például csak a kedvenc, vagy egy adott csoporthoz kontaktok listáján szereplő számokról jelezzen beérkező hívást és üzenetet a telefon, ha bárki más hív, ne csörögjön és ne is villogjon.

Sajnos a funkció használatával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert hamar kiderült, hogy csak akkor aktív, ha az iPhone képernyője zárolt vagy kikapcsolt módban van. Vagyis akkor, ha a telefon be van kapcsolva, de tulajdonosa nem olvasgat rajta híreket, vagy játszik a képernyőn. Aktív használat esetén ugyanis az iOS hívásszűrője minden hívásról és üzenetről értesít. Ez nem is lenne baj, de az Apple szoftverének zártsága miatt nem lehet külső szoftverrel sem megvalósítani a hívások blokkolását, egyedül feltört telefonokra létezik egy felhackelhető megoldás.

Az Androidról kitilthatók a kellemetlenkedők


Nagyobb testreszabhatósága miatt a Google Android szoftverét futtató telefonokon teljességgel száműzhetők a nemkívánatos hívások és SMS-ek. A Play piactér tele van hívásblokkolást kínáló ingyenes alkalmazásokkal, ám az elérhető appok többsége nem működik igazán jól. Az általános hiba, hogy ugyan képesek automatikusan bontani a hívást egy-egy kiválasztott kontakt esetében, de az elmaradt hívást visszajelző indikátort és a készülék jelzőfényének villogtatását nem tiltják le.

Esetenként teljesen blokkolta, máskor viszont a notifikációt elfelejtette törölni két fizetős app, a fél évre 1200 forintért előfizethető NQ Call Blocker, illetve az Extreme Call Blocker (Stealth), amelyet 1370 forintos egyszeri díjért lehet megvásárolni. Ez utóbbi applikáció működése azonban mélyen testreszabható, ha valakinek van türelme apró funkciókat állítgatni, valószínűleg a program hatékonysága is javítható. Érdemes óvastosan próbálgatni a hívásblokkoló appokat, próbáink során ugyanis az egyik program eltávolítását követően is blokkolva hagyta tesztalanyunkat.

Tesztjeink  során a Norton Mobile Security nevű, fizetős mobil biztonsági app hívásszűrője működött teljesen hibátlanul. Ha ebben megadtunk egy kontaktot, az bizony hiába tárcsázott vagy üzent, a háttérben futó szoftver foglaltat jelzett neki, és azonnal törölte a hívásnaplóból a megkeresés nyomait. A Symantec mobil biztonsági terméke a cég saját webboltjában elég drága, 8 ezer forint körüli összegbe kerül egy éves licence. Árkereső szolgáltatással kereskedőkné már ennél olcsóbban, 4500-5000 forint körüli áron is felkutattuk.Ez az ár csak egy évre szól, így nem mondható túl olcsónak, bár a program ennyiért jelzi a csalárd appokat, valamint zárolja az ellopott telefont, illetve segít annak felderítésében is.

A dobozos változat egyébként csak egy sorozatszámot tartalmaz, amellyel az applikáció telepíthető több saját eszközre is. A Norton biztonsági szoftver iOS-re is elérhető, ám az Apple rendszerének korlátai miatt ott nem tartalmaz hívásblokkoló funkciót. Egyes gyártók önmaguk is beépítik ezt a funkciót a készülékekbe, a Samsung androidos mobiljaiban például a hívások beállításai között az automatikus elutasítás lista nevű funkció, ahol meg lehet adni a kitiltandó telefonszámokat. Az iOS-hez hasonlóan a Windows Phone szoftvert futtató készülékekhez sem találtunk hívásblokkoló megoldást.

Minden kijátszható

A nemkívánatos hívások kijátszását biztosító appok nem csodaszerek, de bizonyos helyzetekben nagyon hasznosak lehetnek. Ha valakit zaklat az exe, a tizedik hívás után feltehetően rájön, hogy egy automata bontja a hívást, ilyenkor pedig könnyen átválthat hívószámnélküli tárcsázásra.

Bár a programokból ezeket teljes egészében blokkolni lehet, a mindennapi használat során ez nem igazán praktikus, hiszen mindenkit hívhatnak teljesen legitim célból olyan helyről - például munkahelyi telefonról -, amelyen nem feltétlenül látszódik a hívó száma. Ezt azonban senkinek nem érdemes kihasználnia zaklatás céljából, hiszen a hívó feleket a távközlési szolgáltatók rendszerei mindig rögzítik, így egy feljelentés esestében ki tudják adni a hatóságoknak.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és játékai

Yellofier

A Yello együttes hivatalos zeneszerkesztő appja, amellyel a beépített hangok mellett akár iPhone-nal vagy iPaddel felvett hangmintákból lehet elektronikus zenéket szerkeszteni effektusok segítségével.


Miért jó? A program egyszerű, négyzetrácsos kialakítású szerkesztőfelülettel rendelkezik, amelyen különböző színek jelölik az egyes hangmintákat, és eltérő minták az azonok alkalmazott hangeffektusokat. A lejátszás sebességét, illetve az egyes minták lejátszásának idejét a felhasználó tudja szabályozni. Az app megjelenésével párhuzamosan az Electronic Beats fesztivál szervezői zeneszerkesztői versenyt is indítanak a Yellofierrel, melynek győztese egy napot tölthet együtt Boris Blankkal, a Yello zenei részéért felelős tagjáva, aki egyben az app szülőatyja isl.

Miért nem jó? Ebben az appban nem található beépített szintetizátor, csak hangmintákkal képes operálni, és az effektusokat csak vizuális minták jelzik, a hagyományos elnevezések kimaradtak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS

***


Futótárs

A Telekom Vivicittá Városvédő Futás  alkalmából bemutatkoz app nem csupán a versenyen indulókat segíti, hanem bárki számára hasznos lehet, aki futással tartja karban magát.

Miért jó? Az appból közvetlenül el lehet érni az időjárási információkat, meg lehet adni neki a teljesíteni kívánt távokat, amelynek megtételét a GPS-en keresztül monitorozza, a megtett táv hossza mellett a sebességet is rögzíti. A műholdas követés egyébként az akkumulátor kímélése érdekében kikapcsolható.  A program személyi edzőként is funkcionál, miután meg lehet adni neki a testsúlyt, életkort és nemet, amelyhez viszonyítva segít feldolgozni a teljesítményt.

Miért nem jó? Csak iOS-re és Androidra érhető el, Windows Phone-ra nem.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android


***

A legjobb teafőző appok

Fekete, fehér, zöld és rooibos: ma már bárhol lehet egykor különlegesnek tartott teákat is venni. Ezek mindegyikét eltérő hőmérsékletű vízben, eltérő ideig kell főzni. Az ingyenes teafőző appok a legjobb főzet elkészítésében segítenek.

Camellia Tea Timer

Az iPhone-ra készült, de iPaden is működő appban az összes ismertebb teatípus megtalálható, a használandó hőmérsékletet pedig szerencsére Celsius fokban is megadja. A beépített stoppert nem szükséges folyamatosan bámulni a főzési idő leteltéig, az app a háttérből is tud figyelmeztetéseket küldeni, ha eljött az idő a teatojás vagy a filter kivételére.

Tea Tips

Az Androidon elérhető app egyaránt fut okostelefonon és tableten. Az ismert teatípusok helyett csak nyolc nagy teacsaládhoz ad meg főzési időket és vízhőmérsékleteket. A kezdő felhasználónak ennyi elég is, hogy ne áztassa túl a fekete teát és ne forrázza agyon a matét. A profik pedig a menüből hozzáadhatják a saját kedvenc teatípusaikat. A program írója még arra is gondolt, hogy egy jó adatbázist szívesen vinne magával a felhasználó, a tealistát könnyen lehet exportálni a programból.

A Perfect Cup of Tea

Hasonlóan spártai küllemű az A Perfect Cup of Tea nevű androidos app is, ami annyival tud többet a Tips tealexikonnál, hogy stopperórát is tartalmaz. Ráadásul ebben az appban több tea alapípus található meg. Hátránya, hogy egészségügyi információkat nem tartalmaz, azt az előző programból kell kiolvasni a felhasználónak.

***

Shoot many robots

Valahol a távoli posztapokaliptikus jövőben hősünk azzal szembesül, hogy igencsak elszaporodtak a gyilkos robotok. Apró kártevők, nagyobb láncfűrészes darbok, fűrészkorongos férgek, pókként mászó géppuskák lepik el a tájat. Mi más lehetne a játékos célja, mint hogy ezekből minél többet a másvilágra küldjön. A mozgással nem kell törődni a játékban, a karakterünk egyre gyorsabban szalad előre, csak a megfelelő futósáv kiválasztása és a jó ütemben történő tüzelés a feladatunk. Ahogy lépjük a szinteket úgy kapunk ráadásul egyre jobb fegyverket, és úgy marad egyre kevesebb esélye a robotoknak.

Miért jó? Az egyre gyorsuló tempó, az egyre jobb fegyverek a játék elé szögeli a játékost. Hiába nem tudjuk, hogy hova is fut a főhős, könnyen azonosulunk vele. Szemét robotok!

Miért nem jó? A Shoot Many Robots kicsit olyan, mint a körömrágás. Nem egészséges, de nehéz abbahagyni. Láttunk már sokkal jobb, okosabb játékot, de leköti az ember.

Ár: ingyenes (tárgyakat lehet venni)

Platform: Android

***

RIP Rally

Unod a tipikus autóversenyes játékokat? A RIP Rallyban nem csak száguldozni kell a pályán, de a tömegével érkező zombikat is szét kell lőni a jobb hüvelykujjal tüzelve.

Miért jó? A megszokotthoz képest eltérő játékmenet abból adódik, hogy nem csak kormányozni, de megfelelő irányba tüzelni is kell az autó tetejére szerelt gépágyúval.

Miért nem jó? Bár sokféle bónuszt lehet felvenni a pályákon, azért alapvetően mindegyiken ugyanaz a feladat, a zombigyilkolás pedig egy idő után egysíkúvá válik.

Ár: ingyenes
Platform: iOS

0 Tovább

Mobilos app óv meg a vérfertőzéstől

A mindössze 320 ezer lakossal rendelkező Izlandon bárkit a szokásosnál nagyobb eséllyel hozhat össze a sors egy közelebbi vagy távolabbi rokonnal. Az esetleges vérfertőzésnek egy új mobilos alkalmazással lehet elejét venni.

A települések közötti jelentős távolságoknak köszönhetően ugyan nem súlyos probléma a vérfertőzés az északi szigetországban, az tagadhatatlan, hogy a kisebb városnyi populáció az átlagosnál nagyobb esélyét hordozza annak, hogy valaki egy rokonát választja párjául véletlenségből.

Ennek az esélyét zárja ki egy új mobiltelefonos applikáció, amely az izlandi állampolgárok adatait tartalmazó helyi adatbázis, az Íslendingabók ("az izlandiak könyve) alapján végez összehasonlítás. A három évvel ezelőtt elindított online adattárban a tizennyolcadik századig visszamenőleg minden egyes állampolgár adata megtalálható. Az erre épülő appot egy fejlesztői versenyre készítették el.

Egy új applikáció az adatok lekérdezésével képes megállapítani, hogy két személy között fennáll-e bármilyen rokonsági kapcsolat, s ha igen, az milyen szintű. A Sad Engineer Studios nevű cég fejlesztőinek munkája két okostelefon között létesít kapcsolatot, és riasztást ad ki, ha két emberről kiderül, hogy valójában rokoni szálak fűzik őket egymáshoz - írja a CNet amerikai technológiai hírportál.

0 Tovább

Ezekkel az appokkal izgalmasabb a Forma-1

Élő időmérés, időjárási radarkép, pikáns részletek a csapatrádiók adásából: okostelefonos és táblagépes applikációk révén sokkal interaktívabbá tehetjük a Forma-1-közvetítéseket, mintha csak a tévére hagyatkoznánk. Szerkesztőségünk F1-felelőse összegyűjtötte nekünk a tíz legjobbat.

Egy táblagép, vagy akár olcsó okostelefon is rengeteg segítséget nyújthat bárkinek, aki a
Forma-1-es közvetítéseket a megszokottnál alaposabban, a kulisszák mögé bepillantva
szeretné figyelemmel követni, nem csupán - a ma már HD-ben sugárzott - tévéközvetítésekre
és a kommentátorok szavaira hagyatkozva. A legnépszerűbb autós versenysportág menedzsmentje a mai napig gyanakvó az internettel szemben, de a különféle mobil platformokon, jórészt a lelkes amatőrök jóvoltából, így is rendkívül gyorsan elterjedtek a világbajnoki sorozattal kapcsolatos applikációk.

Az [origo] Forma-1-es szekciójának szakszerzője által leghasznosabbnak talált ingyenes és fizetős alkalmazásokat gyűjtöttük össze főként Google Android és az iPhone-on és iPaden futó
iOS alá. A Twittert magát ezúttal kihagytuk a listából, pedig a mikroblogszájton lehet a
leggyorsabban f1-es hírekhez jutni, az [origo] saját F1-es fiókján minden követőt szeretettel
látunk.

Unofficial Live Timing
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidA Forma-1 elkötelezett rajongói - legalábbis azok, akik nem bánják, ha egyszerre több
képernyőt kell nézniük a versenyek közben - bizonyára jól ismerik a Formula1.com
böngészőben megnyitható időmérő-monitorát (amely egyébként egy egyszerű regisztrációt
követően itt érhető el). Ennek a kibővített, mobil eszközökre készített változata fizetős, de szerencsére vannak ingyenes alternatívái is. A legjobb alighanem az Unofficial Live Timing: ez lényegében ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint a PC-s alkalmazás, tehát folyamatosan mutatja többek között az élő időeredményeket, a részidőket, a pályán elért legnagyobb sebességeket és a hőmérsékleti adatokat.

A színkódok megegyeznek a hivatalos appéval: például bíborral jelölik, ha valaki abszolút
legjobb kört futott, zölddel, ha egyénit. Szöveges kommentár is elérhető az applikációban, bár
csak angol nyelven. Az alkalmazás nagy előnye, hogy állítható a betűméret is, az ingyenes
alapváltozatában viszont a képernyő alján futó reklámokat is meg kell tűrni. Ez az app arra az
esetre is ideális, ha éppen úton vagyunk, amikor a pályán zajlanak az események; élőképet
persze nem kapunk, de az eredményeket legalább végig nyomon tudjuk követni, méghozzá részletesebben, mint a tévéből. Windows Phone-ra hasonló funkciókat a Live Timing nevű app kínál.

***

F1 2013 Timing App - Premium

Ár: 7080 Ft
Elérhetőség: Android, iOS

Aki valódi információözönre vágyik az szabadedzések, időmérők és versenyek alatt, annak
kikerülhetetlen a Forma-1 hivatalos applikációja. Ez nem ingyenes, és nem is túl olcsó: mintegy
hétezer forintot kell fizetni ezért az appért, ami egyébként hétvégénként kb. 372 Ft-ra, azaz
eseményenként 75 Ft-ra jön ki.

Fanatikus rajongóknak azonban egyenesen pótolhatatlan az alkalmazás: az alap, tökéletesen
valós idejű időmérő-monitoron túl tartalmazza a részidőket, a versenyzők által aktuálisan
és a korábbi etapok során használt gumikeverék típusát, a korábbi etapok hosszát, a
versenyirányításnak küldött sportbírói üzeneteket (olyanokat például, hogy "a 2-es rajtszámú
autó lesodródott a pályáról a 7-es kanyarnál"). Van benne élő közvetítés, és már a futam
közben ad prognózist a várható pontállásról. A táblázatok szinte az összes adattípus szerint,
tetszőlegesen rendezhetőek.

Az app leglátványosabb funkciója mégis kétségkívül az élő pályatérkép, amely a GPS-adatok
alapján folyamatosan mutatja az egyes autók pillanatnyi pozícióját - ez még a helyszínen
tartózkodó újságírók monitorain sem látható. A látványos grafikába bele lehet nagyítani, 3D-ben el lehet forgatni, és a kedvenc versenyzőnket is kiválaszthatjuk rajta, ha őt szeretnénk követni a pályán.

Az alkalmazásnak rengeteg egyéb szolgáltatása is van - hírek, csapatok, pilóták és pályák
adatlapjai, versenynaptár, vb-állás, visszaszámláló a következő eseményig -, ezért ha nem
sajnáljuk rá a pénzt, más, hasonló alkalmazásra nem is lesz szükségünk. A 2013-as változat
már az akksit is kevésbé meríti, mint az előzőek. Az ingyenes Basic verzióval viszont nem
érdemes bajlódni, mert az lényegében csak egy gyakorlatban semmire sem használható demó.
Ha nem akarunk fizetni, használjunk inkább az elsőként ismertetett Unofficial Live Timing
applikációt.

***

F1 Countdown Widget 2013
Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android

Egyszerű, de praktikus, minialkalmazásként is használható app, melynek segítségével akezdőképernyőnkön folyamatosan láthatjuk, hogy mi lesz a következő esemény (szabadedzés, időmérő vagy verseny) a pályán, és az mennyi idő múlva kezdődik, így biztosan nem maradunk le róla. A 4x1 ikonnyi méretű widgetre ráklikkelve olvashatunk híreket, vagy áttekinthetjük a vb-állást és a versenynaptárt. Magában az applikációban ugyan vannak reklámok, de a minialkalmazásban nincsenek.

***

Formula 1 News & Weather 2013
Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android

Ez a csinos kis app a következő versenyhétvége várható időjárását mutatja meg az egyes
eseményekre lebontva, részletesen. Még radarkép is elérhető benne, kiválasztható a saját
időzóna, megtekinthető a versenyhétvége időterve, látható a versenynaptár és a vb-állás, sőt
olvasható egy válogatás is a legfrissebb hírekből. Magyarul csak az utóbbi szolgáltatás érhető
el, maga a felület nem. Az ingyenes változatban ennél is meg kell barátkoznunk a reklámokkal.

***

Formula 1 Pit Radio
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidA tévés közvetítésekbe csupán néhány válogatott részletet játszanak be a csapatok és
a versenyzők közötti rádiókommunikációból. Aki többet szeretne hallani - pontosabban
olvasni -, annak érdemes feliratkoznia John Eveli Twitter-csatornáira (@F1PitRadio illetve
@F1PitRadio2).

Ezeken az edzések és a versenyek alatt folyamatosan jelennek meg gyakran technikai jellegű,
a kulisszák mögé az ínyencek számára különleges bepillantást nyújtó rádióüzenetek, segítve
például annak megértését, hogy a versenyzők épp milyen téren elégedettek vagy elégedetlenek az autójukkal, s a felmerülő akadályokat a mérnökök milyen trükkökkel próbálják megoldani. Az app erre tesz rá egy lapáttal, jobban mondva néhány extra funkcióval: a Twitteren ismegjelenő bejegyzések mellett sok külső tartalmat - élő közvetítéseket, podcast műsorokat,hírszolgáltatást - kínál. Külön hasznos, hogy egy listában tartalmazza az F1 szinte összes érdemi szereplőjének (versenyzők, csapatok, mérnökök, beszállítók, újságírók) Twitter-
nevét, hogy külön-külön vagy egyszerre elkezdhessük követni őket, vagy beleolvashassunk a
bejegyzéseikbe. Sajnos az appnak nincs magyar nyelvű felülete, de legalább megkímél minket
a reklámoktól.

***

Grand Prix Guide
Ár: ingyenes / 11 USD
Elérhetőség: iOSMeglepő módon alapvetően Androidra létezik több hasznos F1-es alkalmazás, de az Apple tulajdonosokra is lehet miért irigykedni. Egyrészt iPaden sok rangos nemzetközi szaklap (olyanok, mint az Autosport, az F1 Racing vagy a Racecar Engineering) digitális kiadása iselérhető, másrészt kifejlesztették rá a legendás, könyv formátumban évente megjelenő, azújságírók és fanatikusok számára régóta nélkülözhetetlen Grand Prix Guide online változatát is.

A szokásos szolgáltatások - hírek, vb-állás, versenyzők és csapatok adatlapjai, versenynaptár,
visszaszámláló stb. - mellett ez az app a Forma-1 történetével kapcsolatos információk
valódi kincsestára: 1950, tehát a világbajnokság kezdete óta tartalmazza az összes nagydíj
eredményét, minden egyes versenyző és csapat statisztikáit, sőt valamennyi pálya adatait is,
beleértve a korábbi vonalvezetések grafikáját. Kíváncsiak vagyunk, Ayrton Senna hányadik
lett az 1989-es Kanadai Nagydíjon? Csak beállítjuk az évet, kiválasztjuk Sennát az abban
az idényben rajthoz álló versenyzők listájából, és már láthatjuk is az eredményeit. (Amúgy
a helyes válasz: hetedik.) Az ingyenes verzióban sajnos csak az idei és a tavalyi szezonból
szemezgethetünk - a teljes változat 11 dollárba, vagyis nagyjából kétezerötszáz forintba kerül.

Aki Androidot használ, annak ebben a témában be kell érnie a Letsnurture nevű fejlesztő
által készített egyszerűbb, F1 Mania nevű alkalmazással. Sajnos ez az app csak a versenyeken és az időmérőkön elért helyezéseket tartalmazza, a szabadedzések eredményeit nem, bár azokra ritkábban is van szükség. Cserébe az ingyenes változatban is megtaláljuk a statisztikákat egészen 1950-ig visszamenőleg, és lehetőségünk van két pilóta vagy istálló eredményeinek közvetlen összehasonlítására.

***

Motorsports to Google Calendar
Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android
Hasonló app iOS-re: F1 Calendar - Autocals 

Lényegében mindkét alkalmazás ugyanazt kínálja Androidra illetve iOS-re: a naptárunkba
automatikusan felveszi az F1-es (illetve, ha igényt tartunk rá, sok más sorozat, pl. DTM,
MotoGP, WTCC, NASCAR) versenyhétvégék programpontjait, mégpedig az otthoni
időzónánkkal számolva, hogy semmiről ne maradjunk le.

A két app szolgáltatásai nem minden részletben egyeznek meg, de olyan finomságok vannak közöttük, hogy az egyes eseményeket (szabadedzéseket, időmérőket, futamokat) a preferenciáinktól függően egyenként is beválogathatjuk a naptárba, vagy akár kérhetjük, hogy az esetleges változásokkal automatikusan frissüljenek a bejegyzések, sőt beállíthatunk emlékeztetőt is. Az iOS-es alkalmazás utólag még az eredményeket is felvezeti a naptárba.

***

Red Bull Augmented Racing Reloaded

Ár: ingyenes
Elérhetőség: Android, iOSNem csak komoly F1-es alkalmazások léteznek mobil eszközökre: a Red Bull saját fejlesztésű, egyszerűen irányítható, korlátozottan élethű F1-szimulátorát is érdemes kipróbálni. A Red Bull Augmented Racing Reloaded főként a grafikájával emelkedik ki a számtalan hasonló program sorából, de azért különösebben élethű vezetési élményre ne számítsunk, és a pályák vonalvezetése is hagy maga után némi kívánnivalót - Monacót pl. szinte csak a környezet alapján lehet felismerni. Pozitívum viszont, hogy akár saját pályát is tervezhetünk, ha kedvünk tartja. Az autót egyébként szokás szerint a G-szenzor segítségével, a telefont/tabletet döntögetve kormányozhatjuk. Arra tökéletes, hogy elüssük az időt az időmérő etapjai közötti szünetekben, ha épp nincs más dolgunk.

***

F1 2013
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidEgyszerű, de jól használható app, amely alapszintű, angol nyelvű hírszolgáltatást nyújt
(forrásként a Fox Sports, a Formula1.com, a The Telegraph vagy a Sky Sports választható ki).
Különlegessége abban rejlik, hogy a diszkréten animált versenynaptár elemeire rákoppintva a
Google Mapsen vagy a műholdképen megnézhető az adott pálya és környéke.

Rákereshetünk a közeli érdekes helyekre is, például kávézókra vagy parkolókra, márpedig ez
jól jön, ha ki szeretnénk látogatni mondjuk a hétvégi Kínai Nagydíjra, ami ugyebár felettébb
valószínű. De ha nem, akkor is nagyon látványos. Apró szépséghiba, hogy az app még nem
működik tökéletesen: éppen a Hungaroringre írja ki, hogy az adatait csak később adják hozzá.
Viszont legalább nincsenek idegesítő reklámok benne.

***

F1 Battery Widget
Ár: ingyenes
Elérhetőség: AndroidEz egy nem annyira nélkülözhetetlen, mint inkább látványos minialkalmazás, melynek
segítségével a kedvenc csaptunk autójának rajzáról olvashatjuk le mobileszközünk
akkumulátorának pillanatnyi töltöttségét. Hogy a hatás még teljesebb legyen, a százalék egy,
a Forma-1-es közvetítésekből ismert fordulatszámjelző műszer közepében jelenik meg. A
kezdőképernyőre kétféle méretben telepíthető widgetre koppintva megtekinthetjük a következő
verseny adatlapját, beleértve az addig hátralévő időt is.

Sajnos az ingyenes verzióban csak néhány kevésbé menő csapat - a Caterham, a Marussia és a Sauber - idei autójának grafikája választható, ha tehát nem akarunk fizetni a Pro változatért, be kell érnünk a tavalyi Ferrari, McLaren vagy Red Bull képével.

2 Tovább

Végre legyőzték a kígyós játékot

Kevés olyan videojáték van, amire nyugodtan mondjuk azt, hogy az alapműveltség része, és mindenki játszotta. A Tetris mellett talán csak a Snake nevű egyszerű kigyós, pontgyűjtős játék számít ilyennek, amely a legtöbb Nokia telefon alapjátéka volt.

A Snake nem csak a nosztalgiaértéke miatt lett hirtelen érdekes, hanem azért is, mert egy orosz fórumon a napokban felbukkant a játék tökéletes megoldása animált gif formájában - adta hírül a The Verge híroldal. Az ismeretlen játékos addig gyűjtögeti a játéktéren megjelenő bogyókat, amíg a kígyó ki nem hízza a játékot. A győztes nem írhatja be a nevét a toplistára, csak egy képregényt ígérő rövid mondatot kap jutalmul, és aztán után újrakezdheti a játékot. A régi programok még tudtak kegyetlenek lenni.


Gyorsítva csak két perc a Snake végigjátszás


Nem lehet tudni, hogy a Snake-probléma megoldását emberi játékos végezte-e el vagy valaki írt egy olyan programot, amely mindig az optimális útvonalon vezeti a kígyót. Figyelembe véve a feladat bonyolultságát, valószínűleg mindegy is, hogy melyik forgatókönyv igaz. Owen Good, a Kotaku videojátékos blog szerzője az animáció lelassított verziójából arra következtet, hogy nem egy gépé a győzelem. Bizonyíték azonban Goodnak sincs.

A játszma tizenhárom percig és tizenhét másodpercig tart, fenti gif azonban fel van gyorsítva, így alig több mint két perc alatt elérünk a játékos diadaláig. A játszma során a kígyó száz pöttyöt eszik meg, ezzel 801 pixel hosszúságúra hízik, ami pont egy pixellel több, mint a játéktér területe.


Minden Nokiás életében volt egy pont, amikor a buszra várva Snaket játszott (fotó: Arvid Rudling)

A régebbi játékok egyik dühítő jellemzője, hogy nem lehet őket megnyerni. Tökéletes Tetris-játszma nincsen, a Snake kígyója falnak fut előbb-utóbb, a Space Invaders idegenjei pedig mindenképpen le fognak szállni a földön. A nehezen végigjátszható kezdeti konzoljátékokat legyőző játékosoknak viszont kultusza van. Cikkek szólnak a tökéletes Pac-man végigjátszásról, és drámai dokumentumfilm mutatja be a két legnagyobb Donkey Kong játékos vetélkedését is.

2 Tovább

A hét legjobb játékai okostelefonra

Az appok között is vannak maradandó darabok, olyanok, amelyek hétszámra túlélik a takarítást. Hiába játszottuk végig őket, mégis elő-elővesszük, mert annyira ügyesen írták meg őket. Most ezeket írtuk össze.

Hill Climb Racing

Egy hihetetlenül béna, Paintben készült rajzra emlékeztető grafikájú játékot is lehet szeretni, ha a programozók amúgy jó munkát végeztek. Remek példa erre a Hill Climb Racing, amit csak tesztelni telepítettünk fel, de nem sikerül megszabadulni tőle.A játék borzasztó egyszerű: a sofőr egy terepezésre korlátozottan alkalmas járgánnyal vág neki a hepehupás pályának. Fogy a benzin, ezért az akadályokat pár próbálkozásból kell átvinni, ráadásul meg kell tartani a lendületet is, mert amúgy a járgány menthetetlenül elakad. A megtett távért és az összegyűjtött aranyakért tuningokat lehet venni a kocsihoz, amivel már nagyobb dombokon is helyt tud állni.

Miért jó? Mindig van egy hegy, ami végül megállítja az embert. De az addig megtett távért kapott jutalomból többnyire kijön egy új gumi, lengéscsillapító vagy motor. És akkor újra neki lehet vágni a hegynek. Letehetetlen. Határidőket csúsztunk le a játék miatt.
Miért nem jó? Ahogy az elején is írtuk, a grafika béna. Ez öt perc után már nem zavarja az embert.

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

Redneck Revenge

A Redneck Revenge egy halál egyszerű, nem túl okos és nagyon szeretnivaló lövöldözős játék. Azon az estén kezdődik, amikor Red, egy útszéli csehó tulajdonosa észleli, hogy a vendégek helyett zombik tartanak a kocsma felé. Körülbelül addig a hajnalig tart, amíg hősünk rendet nem tesz a közeli felkapott 666 nevű diszkóban, ahonnan az élőhalottak özönölnek. Időközben vicces és halálkomoly fegyvereket lehet szerezni, végig kell küzdeni egy országutat, a parkolót és a diszkó előcsarnokát. És végül legyőzni a bezombult dj-t.Miért jó? A játék ügyesen kidolgozott kétujjas irányítással rendelkezik. Az egyik ujjal a szereplőt mozgatjuk, a másikkal azt mutatjuk meg, hogy hová lőjjön. Ez annyira jól ki van találva, hogy még tableten is kényelmes.
Miért nem jó? A játék egyetlen hibája, hogy néha csak megpróbálkozik kicsalni néhány dollárt némi tuningért a játékostól. Kitartó zombigyilkolással azonban még a legmenőbb fegyvereket is meg lehet szerezni anélkül, hogy pénzt költenénk.

Ár: Androidra 600 forint, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS, Blackberry

Train Legend

A Letöltendőn korábban már ajánlottunk egy pontok összekötésén alapuló logikai játékot, amelynek egyetlen szabálya az volt, hogy a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A Train Legend ugyanerre a logikára épül, a dizájnnal, jutalmakkal és kis kerettörténettel azonban egy sokkal jobb, gyerekbarátabb játék a vonatos puzzle. Az egyes pályák megoldásával a játékos nem csak a következő pályára jut át, hanem egy vonatalkatrészt is szerez. Időnként ebből összegyűlik egy mozdonyravaló, a játékos pedig továbbmehet egy más fajta állomásépületekkel és háttérzenével rendelkező országba.Miért jó? Őszintén be kell valljuk, hogy a vonatgyűjtögetés még a felnőtteknél is működik egy darabig. Az egyenletesen nehezedő játék még minket is behúzott annyira, hogy az első 30-40 pályát végigjátsszuk.
Miért nem jó? Egy játékmód és sok pálya csak fizetés után érhető el. Az összes extra ezer forintba kerül, de lehet huszas pályacsomagokat venni 230 forintért. Tisztességesebbnek éreznénk, ha a telepítés előtt lehetne tudni, mennyibe kerül a teljes játék.

Ár: Androidra ingyenes, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS

Rise of Blobs

Valami olyasmi járhatott a logikai játék programozóinak az agyában, hogy ha már van 3D-s grafika, bűn lenne egy egyszerű Tetris-klónt csinálniuk. A Rise of the Blobsban a játékosnak különböző színű kockákat kell azonos színű gyümölcsökkel eltalálnia. A feladatot az nehezíti, hogy figurája egy oszlop tetején áll, a kockák pedig minden oldalról támadnak. A játékot tovább bonyolítja, hogy mindenféle gránátokkal és speciáls eszközökkel is lehet támadni az oszlop teteje felé kúszó kockákat.Miért jó? Ritka az ennyire pörgős játék. Kezdetben puzzle-nek tűnik, de ahogy elkezdenek áradni a színes kockák, rájön a játékos, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni. Még az olyan gyerekeket is leköti, akiknek a rajzolgatás unalmas.
Miért nem jó? Ahhoz képest, hogy kikapcsolódásra szánták, a Rise of the Blobs elég bonyolult. Extrákon, játékmódokon, különleges fegyvereken kell keresztülkattognia a játékosnak. A kevesebb ebben az esetben tényleg több lenne.

Ár: ingyenes
Platform: Android

Little Things Forever

Az elveszett tárgyas játékok egy különösen egyszerű verziója a Little Things Forever. Egyedül azt tudjuk ráfogni, hogy segíti a nyelvtanulást, mert az ember legalább kiszótárazza, hogyan mondják angolul kagylónyelű bicskát vagy a hajókürtöt. Ha tanítani nem is tanít sokat - 126 új szót tartalmaz mindösszesen - a játék nagyon szórakoztató és gyönyörűen van megrajzolva. Egy halomnyi csinos tárgy között kell kikeresgélni azt a tizet-tizenötöt, ami a pálya teljesítéséhez szükséges. Lehet zoomolgatni, tekerni a képet, ami egy rendetlen játszószobára hasonlít leginkább. Bele lehet veszni hosszú fél órákra, ennél nagyobb dicséretet nem lehet mondani egy játékra.


Miért jó? A Little Things egy jó és szép játék. Hónapok óta fent van a tesztelésre használt tabletünkön, mert nincs szívünk törölni. Egyszerűen nem kidobható app.
Miért nem jó? A 126 szó messze nem az alapszókincs része. Minden öt közismert, valóban hasznos kifejezésre jut legalább egy kerti kiskapa vagy karburátorfedél szintű kifejezés.
Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

0 Tovább

A legjobb húsvéti appok a gyereknek

Platformtól függetlenül nem könnyű jó húsvéti appokat találni okostelefonra vagy táblagépre: az ünnep álcája mögé bújva egy csomó gyagyi alkalmazást próbálnak rásózni a gyanútlan felhasználókra a fejlesztők. Kikerestük a legjobbakat.

Angry Birds Seasons

A világ legismertebb játékmadarait felvonultató játék speciális kiadásában húsvéti pályákkal is el lehet ütni az időt, ráadásul ingyenes kiadása is létezik a Windows 8-at leszámítva minden fontos platformra.


Miért jó? A Seasons alcímű kiadásban tematikus pályák kaptak helyet, a karácsony, a Halloween és Szent Patrik-nap mellett természetesen a húsvéti témájú sem maradt ki. Ebben egyedi tulajdonsággal rendelkező madarakkal, malacokkal és pályákkal találkozhatunk.

Miért nem jó? A húsvéti pálya már korántsem új, hiszen két éve jelent meg a Seasonshöz, de még így is az egyik legértelmesebb húsvéti játék az összes közül.

Ár: ingyenes (az alapváltozat)

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Link: iPhone, iPad, Android, Windows Phone 

***

Easter Rush

A húsvéti nyuszi nagyon siet, a rohanásban pedig potyognak a tojások a kosarából. A játékosnak ezeket a tojásokat kell elkapdosnia. A munkáját az nehezíti, hogy gombákból, pókhálókból, békákból és egyéb állatokból kialakított, a flippergépeket megszégyenítő pályán zuhannak le a tojások. Ember legyen a talpán, aki mindet össze tudja szedni az ujjával mozgatott apró kosárral. A játék nyuszija egy egészen különleges fajta - lehet tálib - mert a tojások mellett bombák is peregnek a kosárból.


Miért jó? Az Easter Rush megdolgoztatja a játékost, már az első pályák is tartalmaznak kihívást. Egy gyereket valószínűleg órákra le tud kötni. Ráadásul van második része, ami újabb pályákat tartalmaz.

Miért nem jó? Nehéz befogadni, hogy mit keresnek a bombák a húsvéti nyuszinál. Kellett valami a játékba, amit semmiképp nem szabad elkapni, de a bomba a lusta megoldás volt.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

LinkAndroid, iPhoneiPad 

***

Easter Egg Memory Games

Csillagos, koncentrikus körös, szívecskés és virágos színes tojásokat kell összepárosítani ebben a memóriajátékban. Huszonnégy lap van a táblán, de egyszerre csak kettőt nézhet meg a játékos. A lapok pedig csak akkor maradnak felfedve, ha két ugyanolyat fed fel a játékos. A klasszikus kártyás memóriajáték pusztán azzal lett húsvéti, hogy a szokásos szimbólumok helyett most tojásokkal lehet játszani. Ettől persze ugyanúgy szórakoztató marad, mint a többi képes memóriapróba.


Miért jó? Csinos, letisztult, abszolút nem gyerekrajzra emlékeztető tojások vannak a játékban. Egyszerűen jó ránézni a képernyőre.

Miért nem jó? Minden memóriajáték ugyanolyan, aki eggyel játszott, minddel játszott már. A húsvéti kiadással sem sikerült kitalálnia a fejlesztőnek, hogy hogyan lehetne módosítani ezen a régi játékfajtán,

Ár: ingyenes

Platform: Android

Link: Android

Hasonló játék iOS-re: Remember the Eggs

***

Easter Spot the Difference

A nyolcvanas évek képregénymagazinjainak “keresd meg a különbséget a képek között” típusú feladványainak nyomdokain evez ez a húsvéti játék, amelyben tojások és csibék, és más ünnepi motívumok között kell megtalálni a különbséget.


Miért jó? Játék közben nagyon kell koncentrálni, mivel a legtöbb különbség alig észrevehető. A gyerek biztosan kinyújtott nyelvvel fogja keresgélni a képrészleteket, és nyugton lesz közben.

Miért nem jó? Ez a játék sem fogja megreformálni az appok világát, elég elcsépelt alapötletre épül.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

LinkAndroid, iPhone, iPad 

***0 Tovább

Úgy jegyzetelhet, mint Cooper ügynök - a hét legjobb appjai

Google Keep

A Google új appja a jegyzetelőprogramok királya: gyakorlatilag úgy lehet vele beszélni a telefonhoz, mint Cooper ügynök a diktafonjához, a beszédfelismerésnek köszönhetően mégis írásban rögzülnek az elhangzottak.

Miért jó? Beszédfelismerésben a magyarok számára egyértelműen az Android a nyerő, hiszen csak a Google szoftvere ért a nyelvünkön. Bár néha még téveszt, ha csak néhány szavas mondatokat olvasunk be neki, általában keveset hibázik, így például a bevásárlólista diktálásához már tökéletes. Az appal lehetséges hagyományos módon is jegyzetelni, illetve jegyzettel ellátott fotókat rögzíteni. A jegyzeteket a Google Drive-val szinkronizálja a telefon, így annak teljes tartalmát böngészőből, a számítógépen is bármikor elérhetjük és szerkeszthetjük.

Miért nem jó? A beszédfelismerő modul telefonszámok bediktálására még nem a legjobb, sokszor téveszt, márpedig egy telefonszám esetében egyetlen rossz számjegy is használhatatlanná teszi az adatot.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: Android

***

AV Player HD

IPaden szeretné nézni kedvenc filmjeit? Alapesetben a táblagép csak elég kevés formátumú fájllal boldogul, az iTunesszal való szinkronizálás pedig idegőrlő. Ez a fizetos app minden problémát megold.


Miért jó? A program képes wifin keresztül megosztott mappákat vagy ftp-ket elérni, az USB-n való másoláshoz pedig az iTunesban rá kell kattintani a csatlakoztatott iPad gombjára, majd ott kiválasztani az Alkalmazások menüt. Itt megkeresni a listán az AV Player HD-t, és feltölteni a lejátszásra szánt fájlokat. Az iOS sajátosságai miatt más módon a program nem fogja látni a felmásolt filmeket. További előnye, hogy a gyári lejátszótól eltérően .mkv-től kezdve minden ismert videofájllal elboldogul, kezeli a feliratokat és hangsávokat is, szaggatás nélkül.

Miért nem jó? Egyedül fizetős mivolta hozható fel negatívumként.

Ár: 2,7 eur
Platform: iOS
Link: iPad

***

Doodle Jump


Az iPhone-ról már ismert ügyességi játék Androidra is megérkezett: a Doodle Jump egyaránt képes az autóban vagy a vonaton unatkozó kisgyereket és felnőttet is elszórakoztatni pofonegyszerű irányításával.
Miért jó? A játékban egy ormányos kis lényt irányíthatunk, aki folyamatosan ugrál, szökkenéseit a telefon vagy táblagép jobbra vagy balra döntésével lehet irányítani. A fentről érkező szörnyeket pedig a képernyőre bökre lehet kilőni a lépcsőkön való ugrálás közben. Minél feljebb tud jutni a játékos, annál több pontot kap.

Miért nem jó? Az utat azonban mindenféle akadályok szegélyezik, az eltört lépcsőre például nem szabad ugrani, mert errpk nem csak egy alsóbb platformra zuhan az ormányos főhős, hanem teljesen kiesik a játékból. Ebből adódóan a játék használata során igen nagyokat lehet káromkodni, mi előre szóltunk!

Ár: Androidon ingyenes (extra pályákért fizetni kell), iOS-en 1 euró
Platform: Android, iOS
Link: Android, iOS 

***

The Jump: Escape The City


A manapság divatos rohangálós és ugrálós játékok testvére a The Jump, ebben azonban nem emberrel, hanem egy autóval száguldva kell menekülni a városból.


Miért jó? Dübörög a techno, a lepusztult jövőbeli tájat a derengő fényt kibocsátó jövőmobilunk világítja meg. Az út három sávja közül ujjbökéssel lehet váltani, néha ugyanis eltűnik az út, vagy elállja azt keresztbe egy tartálykocsi. Különböző extrák felvételével gyorsítani és lassítani lehet, de ezek sebezhetetlenné is teszik az autót. Ugrani felfelé való húzással tudunk, mivel a gázadással sem kell törődni, az irányítás nem bonyolult.


Miért nem jó? Az alapötlet kezd már eléggé elcsépelt lenni, de még biztosan jó pár bőrt lehúznak erről a fejlesztők.

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

Link: Android, iOS

***

Reckless Getaway

Ennek a játéknak hasonló a menete a The Jumphoz, de sokkal addiktívabb és élvezetesebb annál, ugyanis menekülő bankrablókkal kell benne változatos helyszíneken menekülni a rendőrök elől.


Miért jó? Az irányítás remek, hiszen a gázt nem kell adagolni, csupán jobbra és balra kormányozni az autót. A rendőrökkel szemben a legkülönbözőbb trükköket kell bevetni, például meglökni őket, hogy nekicsapódjanak a szembejövő villamosnak, vagy belezuhanjanak egy szakadékba. A pályák nem unalmasak, ugratók, lejtők, lezárások és hidak vonulnak fel rajtuk. Folyamatosan pontokat és bónuszokat kell gyűjteni, a beszerzett pontokból minden egyes elhalálozás esetén levon a játék. Ezzel persze garantált, hogy a játékos útját robbanások és roncsautók szegélyezzék.

Miért nem jó? Gyönyörű a grafika, jól eltalált a játék, egyedül az szól ellene, hogy Androidon nincs kipróbálható kiadása.

Ár: iOS-re most ingyenes, Androidra 512 forint
Platform: Android, iOS
Link: Android, iPhone, iPad


0 Tovább

A hét legjobb appjai és játékai

Facebook Messenger

Kevesen tudják, hogy a közösségi oldalnak nem csak okostelefonokra és táblagépekre van kliense, hanem windowsra is létezik üzenőkliense. A Facebook Messenger jó ideje létezik, de eddig nem volt kompatibilis a Windows 8-cal, a legújabb kiadás azonban már ezen is fut.


Miért jó? Mert nem kell a böngészőben megnyitni a Facebookot ahhoz, hogy lássuk, ha valaki üzen, a Messengerhez hasonlóan egy külön ablakban megnyitható a kontaktok listája. Az ablak tetején az is látható, ha valamelyik hozzászólásra érkezik komment, ide kattintva a rendes webes felület töltődik be a böngészőben.

Miért nem jó? Sajnos az alkalmazás nem egy kiforrott, tökéletes program. Néha újra kell  indítani, mert nem hajlandó megnyitni az üzenetablakokat, és nagyfelbontású monitoron zavaró lehet, hogy nem állítható nagyobbra a betűméret.

Ár:
ingyenes
Platform: Windows XP, Vista, 7, 8
Link: https://www.facebook.com/about/messenger

***


Color Uncovered

Ez az alkalmazás egy interaktív könyv, a szórakoztató fajtából. Optikai csalódások és egyéb vizuális jelenségek működését magyarázza el.Miért jó? Mert a magyarázatok mellett nagyon sok virtuális kísérletet is tartalmaz az app,  Megtudhatjuk belőle például azt, miért tűnik el a kék folt egy zöld kör belsejéből, ha sokáig bámuljuk, miért nehéz sötétben megtalálni a színes autót a parkolóban, és miként változik a fehér szín a használt fényforrás típusától függően. Egy másik kísérletből az is kiderül, hogy  a körben ugráló lila pontok valójában csak az agyunkban tűnnek el.

Miért nem jó? Mert csak angol nyelven érhető el, és csak iPadre.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: iOS


***


Car Disassembly

A gyerek folyton szétszed mindent otthon? Akkor neki való ez az app, ebben egy részletesen kidolgozott autó modelljét lehet at utolsó csavarig lebontani, vagy visszaépíteni.Miért jó? Dolgokat szétszedni nagyon szórakoztató, az alkatrészek ugyanis csak a helyes sorrendben szedhetők szét. Ha egy levehető vagy kicsavarozható alkatrészre kattintunk, az zölden világít.

Miért nem jó? Sajnos az ingyenes kiadásban csak egyetlen autó érhető el, a dögösebb virtuális makettekért külön kell fizetni. Kissé nehézkes a modell körbejárása és a két ujjas mozgatás is.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link:  iOSAndroid

***


The Sandbox

Igazi retró hangulatú, pixeles grafikájú játék, amelyben egy kedves, szakállas istenség szerepét töltjük be, aki homok, kőpor és egyéb anyagok szórásával teremt világot.Miért jó? Az egyszerű grafika dacára a játék nagyon élvezetes, a homok, sár élethűen ömlik ujjunkból a képernyőn. Az anyagokat kombinálni is lehet: a víz és a föld kombinációja iszapot, a vízé és a kőé homokot eredményez. Ha a vizet nap süti, felhők keletkeznek, a felszálló gőz pedig vihart produkál, de a földben lévő magok eközben ki is hajtanak.

Miért nem jó? Csak korlátozott számú pálya ingyenes a játékhoz, a többiért fizetni kell.
Ár: ingyenes (extra pályákért fizetni kell)
Platform: iOS, Android
Link: AndroidiPhoneiPad

***


Dentist Story

A fogorvoshoz készülsz? Netán a gyereket kell vinni? Ezzel a játékkal remekül fel lehet készíteni az ott váró borzalmakra, amelyek talán már nem is lesznek annyira rémesek, ha videojáték formájában már megismerték őket.Miért jó? Játékos formában mutatja be a fogorvosi beavatkozásokat. A játékban nekünk kell beadni az érzéstelenítő injekciót, fúrni, csiszolni, tömni és húzni a fogakat.

Miért nem jó? A játékkal együtt egy idegesítő hirdetési komponens  is feltelepül a telefonra, amely néha reklámajánlatokat jelenít meg a státuszképernyőn. Szerencsére a program törlésével ez is eltűnik.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: Android

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

App értesít az új pápáról

Okostelefonon is lehet követni, hogy választottak-e már pápát a Sixtus-kápolnába bezárkózott bíborosok. Képek, élő videó és folyamatos hírek vannak, csak a füstszag hiányzik.A The Pope App! nevű alkalmazást egyenesen a Vatikáni Hírügynökség adta ki. A program nem csak a pápaválasztással foglalkozik, korábbi híreket, beszédeket, fotókat is tartalmaz, ráadásul a Vatikán webkameráit is lehet benne nézni. A The Pope App! a következő pápa megválasztása után is működni fog, nem csak a konklávé végéig él. Egyedül azt lehet felhánytorgatni a egyébként csinos dizájnnal rendelkező app fejlesztőinek, hogy a program nagyon lassan indul el. Valószínűleg ekkor frissíti a híreket, az tart sokáig. (Android, iOS)A pápa összes levele és prédikációja helyett csak a pápaválasztásra fókuszál a Conclave nevű app. Ezt a feladatot azonban nem veszi félvállról, a programból elérhető az összes korábbi pápaválasztás rövid története. Az app tartalmazza a bíborosok listáját, rövid életrajzukat, sőt még rangsor is van, amit a NewAdvent.com oldaltól vesz át a program. (Erdő Péter a tizenegyedik legesélyesebb az app szerint.) A Conclave app híreit katolikus hírforrásokból és blogokból gyűjti. A fentiek mellett élő videó is érhető el az appból, ami hol a pápa megválasztásra várókat, hol a Sixtus-kápolna kéményét mutatja. (Anrdoid, iOS)

Az okostelefonnal nem rendelkezők - vagy az appot folyamatosan nem figyelők - hírsmsre iratkozhatnak fel, hogy azonnal tudják, ki lesz az új pápa. Ilyen szolgáltatással az [origo] is rendelkezik, igaz, ez az appokkal szemben fizetős.

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Nézd ingyen a Hulut Magyarországról!

Firefox és Chrome alá egyaránt elérhető az az ingyenes bővítmény, amely a világ legjobb videós szájtjai, többek közt a Hulu és a BBC iPlayer elérését teszi lehetővé az Egyesült Államokon és az Egyesült Királyságon kívül élők számára.

A Hola Unblocker nevű bővítmény proxyszervereken keresztül irányítja a felhasználók forgalmát, így képes például a magyar felhasználókat amerikai vagy brit netezőként színlelni a látogatókat IP-címeik alapján megszűrő szájtok felé. Alapesetben sem a friss, amerikai tévéműsorokat és filmeket tartalmazó Hulu.com, sem pedig a brit közszolgálati média híresen jó műsorait tartalmazó BBC iPlayer nem érhető el Magyarországról.

A fenti szolgáltatások mellett a Holával még a Pandora internetrádiót, a CBS és Fox amerikai tévécsatornák videós oldalait is el lehet érni. A szájt ugyan az amerikai Netflix tékához is elérést biztosít, de arra csak amerikai bankkártyával lehetséges regisztrálni, így a legtöbb magyar számára nem nyújt segítséget.

A Hola szolgáltatás a fájlcserélő szájtokhoz hasonló peer to peer technológiát tartalmaz, ami azzal jár, hogy használata során a megtekintett műsor darabjait más felhasználókkal is megosztja. Ebből adódóan tud ingyenesen működni a szolgáltatás, hiszen az üzemeltetőknek nem kell saját szerverekre költeniük, maga a közösség biztosít kapacitást. Próbánk során a Hola egyébként nagyon jól működött, az amerikai és brit szervekről egyaránt gyorsan betöltődtek a műsorok, nem szaggatott a lejátszás. Használata viszont azzal járhat, hogy ha a Hola aktív, akkor mások felé is generálhat adatforgalmat, bár ez a kiegészítő ideiglenes letiltásával megakadályozható.

0 Tovább

Ezek a világ legdrágább appjai

Huszonnyolc olyan alkalmazás is található az iPhone-os szoftverboltban, amelyért ezer dollárt kell kifizetnie a vásárlónak. Az alkalmazásokat nem viccnek szánták, egy-egy szűk szakterület képviselőinek munkáját segíthetik - adta hírül a Wall Street Journal amerikai napilap.

Az amerikai lapnak az ezerdolláros appok gyártói jellemzően nem beszéltek arról, hogy hány vásárlójuk volt már. A zongorahangolók szoftveres beszállítójának számító amerikai Reyburn Piano Service is csak annyit nyilatkozott, hogy 50-100 dollárért nem lenne jövedelmező a szoftver, a profik pedig kifizetik az ezerdolláros árat.A lap által megkérdezett másik ezerdolláros app is egy piaci rést próbál betölteni. Fejlesztője, Mehran Ebadolahi, egy fiatal ügyvéd sokallta a kamarai tagsági vizsgára felkészítő tanfolyamok négyezer dolláros árát. Ezen a piacon az ezerdolláros oktatóapp még viszonylag olcsónak mondható. Ebadolahi cége a sikerre való tekintettel az érettségihez hasonló amerikai SAT-vizsgára felkészítő appot is kiadott 349 dolláros áron.

Alaposan leárazták a luxust

A hagyományos értelemben vett luxuspiacra utazik a brit iVIP nevű cég, amelynek az appja ezer dollárba kerül. A vásárlóiknak azt is igazolniuk kell, hogy vagyonuk legalább másfélmillió dollárra rúg. Az appból luxusszolgáltatásokat érhetnek el a vásárlók: magánrepülőt, yachtot vagy testőrt bérelhetnek. A luxusappnak van olcsóbb verziója, azért csak 149 dollárt kell fizetni, ám nem is érnek el minden szolgáltatást.


A leárazásnál is radikálisabb lépésre szánta el magát a MobiGage Laser nevű, a Leica lézeres mérőeszközeivel kommunikálni képes appokat gyártó cég. Korábban ezer dollárért árusított appjukat ingyenessé tették. Bőven maradt még azonban olyan ipari és tudományos alkalmazásuk, amelyért több száz dollárt kérnek el.

Átverős programmal kezdődött a drága appok piaca

Az iTunes szoftverboltban már 2008-ban is feltűnt egy I Am Rich (Gazdag vagyok) nevű alkalmazás, amelyet ezer dollárért adtak, ám az nem kínált semmilyen funkciót. Az árat többen nem vették komolyan, ezért az akkori árfolyamon 155 ezer forintba kerülő appot többen megvásárolták.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és játékai

Okoslottó

Sokat kellett várni rá, de elkészült a Szerencsejáték Zrt. hivatalos fogadóappja, amelyben az ötös és hatoslottóra, a Skandináv lottóra, valamint a Kenóra és a Puttóra lehet leadni a fogadásokat.

Miért jó? Az okostelefonra és táblagépre telepíthető alkalmazással egyszerűen lehet kitölteni a virtuális szelvényeket anélkül, hogy ehhez el kellene menni egy lottózóba. Ez utóbbiak címeit egyébként ugyancsak tartalmazza az alkalmazás, de ennél hasznosabb, hogy az aktuális nyerőszámokat is folyamatosan nyomon lehet követni benne.

Miért nem jó? Az applikáció gyakorlatilag az SMS-en keresztüli fogadásra épül, így vagy a mobilfizetési egyenleg terhére lehet fogadni, vagy egy kissé hosszadalmas regisztrációt kell elvégezni a Szerencsejáték Zrt. szolgáltatásához. Egyéb fizetési módok nem támogatottak, és kissé idegesítő, hogy az app minden egyes indításkor rákérdez arra, hogy elmúltunk-e tizennyolc évesek.

Ár: ingyenes
Platform: Android, (hamarosan iOS is)
Link: Android 


Guess the Movie!

Egy jó kvízjáték aranyat ér. Fel tudja dobni a házibulit, de akkor is elszórakoztatja ez embert, ha nagyon nincs mit csinálnia. A Guess the Movie! pedig pont ilyen: minmalista stílusban megrajzolt moziposzterek alapján kell kitalálni filmek (angol) címeit. Hogy két poént gyorsan le is lőjjünk: A hetedik című thriller poszterén pusztán egy kartondoboz van, a Thorén pedig csak egy nagy kalapács.

Miért jó? A plakátok gyönyörűen meg vannak rajzolva, és a játék felülete sem hagy maga mögött kívánnivalót. Az ingyenes verzióban van annyi fejtörő, hogy a felhasználó eldönthesse, szüksége van-e a kétszázötven forintba kerülő teljes verzióra.
Miért nem jó? Néhány feladvány megfejtéséhez igazi moziőrültnek kell lenni - bár ez lehet, hogy a kvíz mellett szól - ráadásul csak a tökéletesen gépelt angol címeket fogadja el a program.

Ár: ingyenes, 250 forint
Platform: Android, iOS
Link: Android, iOS


Pursued

E heti második kvízjátékunkat a Google Chrome böngészőbe lehet telepíteni applikációként, illetve bármely böngészőből is elérhető a webcímén.

Miért jó? A magyar fejlesztésű Pursuedban az a feladat, hogy egy Google Street View panorámaképen nézelődve minél gyorsabban állapítsuk meg, a világ melyik városában tartózkodunk. Általában egy utcanév, vagy ismert nevezetesség, esetleg a helyi futballcsapat neve, vagy hasonló információmorzsa segít a megfejtésben.

Miért nem jó? Az összes pályát csak akkor lehet elérni, ha felkeressük a készítők facebookos oldalát, ahol a hozzáférést biztosító kulcsot is meg lehet szerezni.

Ár: ingyenes
Platform: Google Chrome, web
Link: http://pursued.nemesys.hu/

Downhill Xtreme

Szól a laza kaliforniai punkzene és az ember egy hoszú, egyméteres gördeszkán gurul csendesen le a chilei, amerikai vagy épp franciaországi dombokon. Röviden ennyiről szól a Downhill Xtreme című játék. A deszkát a tablet vagy a telefon döntésével lehet kormányozni, gyorsítani a kijelző egyik sarkára tappintva lehet, a fékezés a másik sarkon van. A játék nehézségét az adja, hogy ezek a gördeszkapályák elég kanyargósak tudnak lenni.

Miért jó? Nagyon jó a zene, a játékos avatárja látványos repüléssel esik le a deszkáról, ha bénák vagyunk. Ez a kettő megteremti a szükséges koncentrációt a játékhoz. Könnyen bele lehet merülni a virtuális gördeszkázásba.

Miért nem jó? A Downhill Xtreme nagyon ügyesen van felépítve, az igazán menő deszkákhoz, kerekekhez, ruhákhoz igazi pénzt elköltve a legegyszerűbb hozzájutni.

Ár: ingyenes (játékbeli vásárlás van)
Platform: Android, iOS
Link: Android, iOS 

Marvel Unlimited

A neves amerikai képregénykiadó cég iPhone-ról és iPadről elérhető online képregénykölcsönzőt nyitott, ahol fix díj ellenében akárhány kötetet el lehet olvasni.

Miért jó? A havi tíz, vagy évi hatvan dolláros előfizetési díj egy igazi képregényőrültnek jó üzlet, hiszen a Marvel 13 ezer darab számot tartalmazó kollekcióját ezért cserébe korlátlanul böngészheti. Minden héten és hónapban lehetőség van egyes képregények regisztráció nélküli, teljesen ingyenes olvasására is.

Miért nem jó? Természetesen a kínálatban csak angol nyelvű képregények vannak, de Hulk, a Pókember vagy Amerika kapitány sem elég vonzó a nyelvtanuláshoz, akkor más sem nagyon lesz az. Sajnos a képregénynézegető felület kissé fapados, de végülis ellátja funkcióját.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPhone, iPad)
Link: iPad, iPhone

Auti-Sim

Egy programozóverseny résztvevőinek munkája az autistaszimulátor. Bár az ötlet kissé meredek, az alkotók az Ars Technicának úgy nyilatkoztak, az volt a céljuk a játék elkészítésével, hogy megpróbálják érzékeltetni az átlagemberekkel a szenzoros problémákkal rendelkező. autista gyerekek életét.

Miért jó? A programban egy olyan kisgyereket irányíthatunk egy játszótéren, akinek az érzékszervei a megszokottól eltérő módon működnek, minden ingert felnagyítva érzékelnek:
a színeket tarkábbak, a hangokat süketítőek, a napfény pedig zavaróan szúrós.

Miért nem jó? Ez valójában nem egy játék, hanem egyfajta szimulátor, amellyel néhány percre bárki megtapasztalhatja, milyen érzés lehet túlságosan érzékeny érzékszervekkel élni.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Mac böngészőben játszható Unity Web Playerrel
Link: http://gamejolt.com/games/strategy-sim/auti-sim/12761/

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Sztár lett a magyar Nokia-rapper

A külföldi mobilportálok mindegyikét bejárta, a YouTube-on pedig pár nap alatt húszezer feletti lejátszási számot ért el Lumia 920-as okostelefonjával készült videoklipjével Ben-G.

Az angol nyelvű rapbetétekkel felvett, de a videomegosztón magyar felirattal is megnézhető másfél perces klipben Ben-G az [origo]-n is bemutatott Nokia csúcsmobiljának előnyeit ecsetelgeti különböző szituációkban. Egyebek mellett kitér arra, hogy mennyire menő, hogy telefonját kesztyűben is tudja használni - ez egyébként anno nekünk is sikerült -, a karcolásoktól pedig erős Gorilla-üveg védi a készüléket.


A rapben kitér még az offline Nokia navigáció előnyeire, a Here Transit nevű tömegközlekedési útvonaltervezőre, illetve a készülékbe épített fejlett fotós és videós képességekre is. A szám végül a vezeték nélküli töltés előnyeinek demonstrálásával zárul: a 920-ast elég csak rádobni egy párnára, nem kell a sötétben drótokat dugdosni belé.

A Nokia komáromi telephelyén belső kommunikációs munkatársként tevékenykedő Ben-G-t a YouTube-on kerestük meg, majd telefonon mesélte el a klip készítésének körülményeit. Elmondása szerint munka előtt és után, nagyjából öt nap alatt vették fel a klipet egy ismerősével közösen egy másik Nokia 920-assal. Gyakorlatilag csak a windowsos okostelefon kamerájának extráit használta a felvételhez, többek közt a Cinemagraph funkciót, amellyel a gif animációkhoz hasonló, mozgó részleteket csak a kép előre kiválasztott részletein tartalmazó felvételeket lehet készíteni. A zenei háttér egy jogdíjmentes hangmintákat kínáló honlapról származik, a szöveget pedig ő maga írta, és rappelte fel egy stúdióban barátaival közösen. A teljes klip vágása már számítógépen történt.

0 Tovább

Androidos játékok egy maréknyi dollárért

Maréknyi dollárér lehet beszerezni öt szuper játékot Androidra és PC-re. A Humbe Bundle játékcsomagot megvásárlók eldönthetik, hogy a csomag árának milyen hányadát adják a programozóknak és milyen hányadát jótékonykodják el.


szólj hozzá: Dynamite Jack

Űrhajós lövöldözős játékot, labirintusból menekülős akciójátékot, terápiásan nyugodt űrszimulátort és puzzlejátékot lehet venni pár dollárért a Humble Bundle játékcsomagban. A vásárlók maguk dönthetik el, hogy mennyi pénzt ér nekik a három androidos program. Aki azonban többet fizet az addigi átlagos árnál - ez jelenleg körülbelül hét dollár - az további szoftverekhez jut hozzá.

Az extrák között megtalálható a világ egyik legidegesítőbb, mégis letehetetlen ügyességi játéka, a Super Hexagon. Továbbá egy 3D-s grafikával büszkélkedő szerepjáték, a Dungeon Defenders is. A játékokhoz természetesen járnak a bennük elhangzó zenék is veszteségmentes formátumban.


szólj hozzá: Super Hexagon

A Humble Bundle keretében megvett appok az akciózós oldal saját alkalmazásán keresztül jutnak el az androidos eszközökre. (A PC-khez Steam és Desura kódot ad az oldal.) Ehhez engedélyezni kell a mobilon az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését, mert a szoftverek terjesztésére nem a Google által üzemeltetett Play szoftverboltot használják. Amint ez megvan, a Humble appja egyesével letöltögeti a megvásárolt programokat.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és játékai

Platform: PC, Xbox Live Arcade

Real Racing 3

Androidra és iOS-re is megjelent minden idők legszebb és legélethűbb autószimulátor játéka. A Real Racing 3-at freemium üzleti modellben terjesztik, vagyis a játék ingyenes, de az extra tartalmakért fizetni kell.Miért jó?
Ez a játék igazi autóbolondoknak való, akiknek a Ford Shelby GT, a Porsche 911, vagy a Koenigsegg Agera nevek hallatán könnybe lábad a szemük. A kormányzás a táblagép vagy okosmobil irányba forgatásával, a gázadás pedig a bedöntéssel történik, fékezni a képernyő lenyomásával lehet. A kezdők beállíthatnak a gázt és a féket automatikusan adagoló segédet és kitörésgátlót is, de ezek mindegyike kikapcsolható, a grafika pedig valóban szemet gyönyörködtető.

Miért nem jó? Ebben a játékban gyakorlatilag mindenért fizetni kell. Az első használathoz kapott összegből egy autót lehet vásárolni, ez azonban akkor is folyamatosan elhasználódik, ha nem is ütközünk vele. Olajcsere, fékjavítás? A program ilyen feladatok elvégzésével akár negyedórákat is képes várakoztatni a játékost. Persze ha valakinek sűrgős, extra kreditért azonnal is elkészülhet az autó.  Játékpénzre jó helyezések elérésével is szert lehet tenni, de alapvetően minden arra van kihegyezve, hogy ne legyen olyan felhasználó, aki egy centet sem fizet a készítőknek. Ez pedig erősen rányomja a bélyegét a hangulatra, egy kevésbé kapitalista hozzáállás szerencsésebb lett volna. A valós idejű multiplayer módot kiváltó csúsztatott, a futamokat rögzített paramétereik alapján újrajátszó többjátékos verseny is sokat ront a hangulat.


Ár: ingyenes, de gyakorlatilag minden apróságért fizetni kell
Platform: Android, iOS
Link: AndroidiPad

Star Wars Pinball


Androidra külön appként, iOS-re a Zen Pinball nevű ingyenes flipperszimulátor letölthető tartalmaként lehet megvásárolni a legújabb, Star Wars tematikájú, virtuális flippereket.Miért jó?
E sorok írásakor három különböző Star Wars-asztal érhető el, az egyik a Birodalom visszavág, egy másik A klónok támadása, egy harmadik pedig Boba Fett világát dolgozza fel. Természetesen a Csillagok háborúja univerzumának minden fontos eleme felbukkan bennük a szereplők mellett a golyót vezérlő lézerkardok, és eredeti hangok keretében. IPaden a játék nagyon reszponzívnak bizonyult, de androidos kiadása olcsóbb modelleken nem indul el.

Miért nem jó?
Szerintünk a témában ennél sokkal több rejlik, George Lucas filmjeiből ennél sokkal fantáziadúsabb pályákat lehetett volna tervezni.


Ár:  Android: 460 forint, iOS 530 forint/1,8 euró asztalonként
Platform: iOS, Android, konzolok
Link: AndroidiPhoneiPad

Cubes vs. Spheres

A különböző sokszögek és a körök, gömbök viszonya sosem volt rendezett. Aki nem hiszi, olvassa el Edwin Abbott Síkföldjét. A Cubes vs. Spheres nevű népszerű játékban ebben a konfliktusban tehet rendet a játékos, minden erejét a kockák elleni harcnak szentelve. Jól irányzott falról visszapattanró, robbanó, több darabra széteső labdákkal kell szétcsapni a játékos felé özönlő rosszindulatú kockák özönét. A kicsiknek egy lövés is elég, a nagyokba több kell. Lehetne akár tankos játék is, de a fejlesztők még annyi grafikát se rajzoltak hozzá. Szerencsére így is tökéletes.

Miért jó? A fizikai szimuláció nagyon viccessé teszi a labdák pöckölését. Végig kell gondolni fejben, hogy mekkora erővel, hová lehet eljuttatni a golyókat.

Miért nem jó? Nem szívesen panaszkodunk arra, ha egy játék nehéz, de a Cubes vs. Spheres néha különösen gyűlöli a játékost. Csak jönnek a kockák, megállíthatatlanul...

Ár: 230 forint

Platform: iOS, Android

Andoku Sudoku 2

A Sudoku kortalan - mint Caesar az Asterixben - nem igazán lehet megunni, pedig tényleg kilenc kockával és kilenc számmal játsszák. Az Andoku nevű program sem bonyolít sokat a játékon: a sima táblához képest van benne nehezített, amiben srégan vagy minták szerint is stimmelniük kell a számoknak, és ennyi. Az ingyenes változat alján kicsi, és abszolút nem zavaró reklámcsík van, más korlátozást nem tartalmaz. A többszintű nehézségállítás pedig lehetővé teszi, hogy a teljesen kezdők is jól szórakozzanak.

Miért jó? Egyszerű és letisztult felületű Sudoku játék. Nem tud sokat, azt viszont tökéletesen.

Miért nem jó? Nem is a programmal van baj, a világon kéne állítani. Ha a számoszlopok összeadását meguntuk, szívesen váltanánk mondjuk keresztrejtvényre. Ilyen app viszont nincs kéznél.

Ár: ingyenes

Platform: Android

Mark of the Ninja

Alig öt euróra árazta le a Steam digitális játékbolt a Klei Entertainment kétdimenziós nindzsás játékát. A Mark of the Ninja igazi lopakodós, tereptárgyak mögött rejtőzős kalandjáték, amit a legjobb a PC-hez csatlakoztatott Xbox kontrollerrel játszani. A játékos dönthet úgy is, hogy igazi nindzsához méltóan lopakodva, az őröket megkerülve viszi végig a pályákat, de lehet cseles orgyilkos is.

Miért jó? A Klei Entertainment megbízhatóan készít ügyes és szép kétdimenzós gyilkolászdákat. A Mark of the Ninja pont elég nehéz ahhoz, hogy ne sikerüljön minden küldetés elsőre, de a játékos ne riadjon el a nehézségektől.

Miért nem jó? Becsület pontok, titkos és nyilvánvaló célok, fejlesztések és megtalálható fegyverek között kell navigálnia a játékosnak. A játék pontozását kicsit túlbonyolították.

Ár: 5 euró akciósan PC-re, 1200 Microsoft pont

Link: Android

DI.fm

A Digitally Imported az egyik legismertebb internetes rádiószolgáltatás, amelyen a legkülönbözőbb stílusú elektronikus zenei műfajokat lehet hallgatni a chiptunestól a drum and bassig.Miért jó?
Az applikációk közül talán a Windows 8-as a legszebb, de a rádió Androira és iOS-re is elérhető könnyen kezelhető felülettel.
Miért nem jó?
Az ingyenes szolgáltatás keretében csak a rosszabb minőségű stream érhető el, a jobb hangzásért fizetni kell, de ez csak a vájtfülűeknek éri meg.
Ár:

Platform: Windows 8, Android,  iOS
Photoshop Touch

Táblagépre és okostelefonra is megérkezett a világ egyik legismertebb képszerkesztő szoftvere.Miért jó?
A Photoshop táblagépre már korábban is megjelent, de most először lehet okostelefonos verzióban is elérni. A képszerkesztő program legfeljebb 12 megapixeles képekkel tud dolgozni, és minden fontos alapfunkciót - például a rétegek kezelését - kínál, amelyet számítógépes társa. Ez ráadásul felhőalapú szolgáltatással is kiegészül: ez lehetővé teszi, hogy a legális, számítógépes verzióval szerkesztett képfájlon a felhasználó tabletjén, majd akár okostelefonján dolgozzon, a változtatások követése mindegyik eszközön megtörténik.

Miért nem jó?
Az igazat megvallva egy átlagfelhasználónak nincs is szüksége ilyen tudású szoftverre, hiszen appokhoz mérten a Photoshop Touch csaknem tíz eurós árával drágának számít, még ha professzionális alkalmazásként ez az összeg bagatell.


Ár: 4,5-9 eur, 1100-2300 forint

Link: , Android tabletre, iPadre, iPhone

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Windows 7-re is megjelent az új Explorer

Bár eredetileg csak a Windows 8-ban volt elérhető, a Microsoft végül Windows 7-hez is kiadta az Internet Explorer 10-es verzióját. Az új verzió négy hónap késéssel érkezett meg a korábbi, ám rendkívül népszerű operációs rendszerhez.

Az Ars Technica technológiai portál híre szerint az IE 10-et a Microsoft opcionális frissítésként terjeszti majd a Windows 7-et használók körében, amelyet a Windows Update-et használva lehet elérni. A Windows 8 már alapból a böngésző tizes kiadását tartalmazza. Ugyanakkor a hírportál szerint a következő hónapokban a Microsoft fontos frissítéssé minősíti majdát a browsert, így az automatikusan feltelepül majd a Windows 7-es gépekre, ha azok alapbeállításait nem változtatták meg.

Míg a Windows 8 esetében az Internet Explorer 10 beépítve tartalmazza az Adobe Flasht, a Windows 7-es kiadásra azonban ezt külön kell telepítenie a felhasználónak.

0 Tovább

A hét legjobb szoftverei és appjai

A hét játékai


Plants vs. Zombies
Az egyik legismertebb okostelefonos és táblagépes játék iOS-es kiadása a héten ingyenessé vált mind az iPhone-os, mind pedig az iPades verzióban. A játék most már csak Androidon fizetős, Windows 8-ra már korábban le lehetett tölteni ingyen.Miért jó?
A játékban különböző magokat kilövő és folyadékokat fröcskölő növényekkel lehet megvédeni a veteményest a kerthez közelítő zombikkal szemben. Ez részben jó reflexeket, részben taktikus gondolkodást igényel.

Miért nem jó?
Igazából csak az szól ellene, hogy már olyan régi játék, hogy szinte mindenki megvette, akit érdekel.


Ár:
iOS-re és Windows 8-ra ingyenes, Androidra 652 forint
Platform:

Link: https://itunes.apple.com/HU/app/id350642635?mt=8&affId=2157527
iPad - https://itunes.apple.com/HU/app/id363282253?mt=8&affId=2157527


Paper Train: Master Edition

A tollal felskiccelt terepasztalon játszódó, magyar fejlesztésű programban vonatokat lehet irányítani a pályán lévő jelzőlámpák átállításával.

Miért jó? A szerelvények csak akkor állnak meg, ha pirosat kapnak, a zöldön áthajtanak, a játékosnak pedig úgy kell kombinálnia ezek állítgatását, hogy soha ne ütközzenek össze az egyre több irányból, és nagyobb számban érkező vonatok. Miért nem jó? A több mint száz pályából csak az első tizenöt ingyenes, a többit a játékon belül kell megvásárolni.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad és iPhone is)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/paper-train-master-edition/id489157286?mt=8


Tom & Jerry

Unatkozik a gyerek? Biztosan szívesen nézne egy kis Tom és Jerry-t. Windows 8-ra és Androidra is találtunk olyan appokat, amelyekből sorban végig lehet nézni az összes régi részt.Miért jó? Az ismert amerikai rajzfilm régi epizódjainak megértéséhez nincs szükség nyelvtudásra, így az angol nyelvű appokat is bátran lehet használni, az elérhető 160 rész végignézése jó ideig leköti a gyereket.

Miért nem jó? Androidra és Windows 8-ra igen, iOS-re viszont nem találtunk ilyen appot, az epizódokat pedig csak netkapcsolaton keresztül lehet nézni, offline nem.

Ár: ingyenes
Platform: Android, Windows 8
Link: Windows 8-ra http://www.windows8appstore.com/windows8apps/watch-tom-and-jerry/67609.html
Egy másik,  hasonló app Androidra -
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.movieworld.tomandjerry&feature=search_result


A hét legjobb appjai

Google Chrome 25

Megjelent a Google böngészőjének legfrissebb kiadása, a meglévő verziók önmagukat képesek frissíteni az új verzióra.

Miért jó? A Chrome 25-ös verziójában debütál először az a modul, amely lehetővé teszi a honlapok készítői számára, hogy oldalaikat kezelhetővé tegyék a Google hangfelismerő és beszédvezérlő technológiájával. Bár e sorok írásakor ezt a lehetőséget még nem támogatja túl sok szájt, a keresőcég példaoldalán már bárki kipróbálja, hogyan lehet akár magyar nyelven is diktálni a browsernek mikrofonon keresztül. A szolgáltatás mögött az Androidból ismert technológia áll. https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html

Miért nem jó? Telepítésekor érdemes figyelni, mert a 25-ös verzió automatikusan letiltja a külső telepítésű bővítményeket, még akkor is, ha azokat a felhasználó maga aktiválta, szándékosan. A beállítások között ezeket újból be lehet kapcsolni.

Ár: ingyenes
Platform: Windows XP, 7, 8, Mac OS X, Linux
Link: https://www.google.com/intl/hu/chrome/browser/


Skype Windows 8 app

A Microsoft tulajdonába került internettelefonos szoftver gyakorlatilag minden fontos platformra elérhető, de ezúttal a Windows 8-as kiadás esett át fontos frissítésen.Miért jó?
A teljes képernyős, appkivitelű Skype legfrissebb változatában a hangos és képes kommunikáció mellett már fájlok és fotók egyszerű csereberéje is lehetséges. Ez akár hívás közben is működik, tehát a nagyival való telefonálás közben már át lehet küldeni neki az unokáról készült fotókat is.

Miért nem jó?
Ez a funkció a nem app kivitelű Skype-ban már rég elérhető volt.

Ár: ingyenes
Platform: Windows 8
Link: http://apps.microsoft.com/windows/en-US/app/skype/5e19cc61-8994-4797-bdc7-c21263f6282b

Swiftkey 4

A héten új verzió jelent meg az egyik legjobb Androidos billentyűzetből. A Swiftkey annyira intelligens, hogy lassan már a képernyő megérintése nélkül is tudja, hogy mit akarunk írni az smsbe. A szavakat alapvetően abból találja ki, hogy milyen utat jár be a felhasználó ujja a billentyűzet felett. Nem kell egyesével bepötyögni a betűket, elég végighúzni a szükséges betűkön az ujjat. A következő szót már megpróbálja kitalálni, ha például a Clark Ádám teret akarjuk beírni, akkor a Clark után a többi szót már automatikusan felajánlja.Miért jó? Valóban okos, sokkal gyorsabbá teszi a gépelést.

Miért nem jó? A testreszabhatóság és a taníthatóság érdekében egészen ijesztő funkciók is bekerültek a programba. A billentyűzetet lehet a Facebook, Gmail és Twitter fiókunk megadásával tanítani a szóhasználatunkra. Szerencsére nem kötelező bekapcsolni.

Ár: 497 forint (egy hónapig használható ingyenes tesztverziója is van)
Platform: Android
Link: telefonhoz - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey.phone.trial&feature=more_from_developer

tablethez - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey.tablet.trial&feature=more_from_developer

Snapchat

Divatos késéssel, de végül Androidra is megérkezett az egyik legmenőbbi iPhone-os üzenőszoftver legújabb verziója, ami már videót is tud rögzíteni. A Snapchatben gyorsan elkapott képeket, felvétleket és ráfirkált skicceket, üzeneteket lehet megosztani a barátainkkal. A megosztást maximum tíz másodpercig nézheti a fogadó fél, utána törlődik a készülékéről. Igazából nem is fotós alkalmazás, hanem csevegésre van kitalálva.Miért jó? A Snapchat tényleg minden eszközt megad a felhasználónak. Nem csak azt állíthatja be, hogy hány másodpercig láthatja a másik fél a képet, de még figyelmeztetést is küld, ha képernyőfotó készült a megosztásról.

Miért nem jó? Az Instagramnál is több figyelmet igényel az új fotós program. Már egy-két barátot felvéve is olyan forgalmassá tud válni, mint a Facebook fal.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: iPhone-ra http://itunes.apple.com/us/app/snapchat/id447188370?mt=8
Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.snapchat.android

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

App bizonytalanoknak. Vagy mégse?

Két gombóc fagyi? Vagy inkább három? Szakítsak vagy jegyezzem el? Virágos nyakkendő vagy kiskockás? Ilyen kérdéseknek az eldöntésében segít a Seesaw nevű új iPhone applikáció.A nap során felmerülő összes kérdést fel lehet dobni szavazásra a Seesaw nevű iPhone appban. A program a kérdéseket átküldi a szoftvert használó ismerősöknek, akik így segíthetnek a döntés meghozatalában. A kérdésekből netes verzió is készül, amit meg lehet osztani közösségi oldalon.

Könnyen el tudjuk képzelni, hogy szoros, egymással mindent megbeszélő közösségekben működni tud a Seesaw. Mégis nehéz elhesegetni az érzést, hogy a fejlesztők sikerrel megoldottak valamit, ami nem is volt problémás. A befektetőket azonban meg tudták győzni a Seesaw alapítói. A fiatal cég három kockázati tőkebefektetőtől 1,1 millió dollárt kapott, hogy a növekedést finanszírozza.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

A hét ingyenes játékai

Asphalt 7: Heat

Az okostelefonokra és tabletekre elérhető legismertebb autós játék. A tavaly nyáron kiadott hetedik részének iOS-es kiadását ingyenessé tette a Gameloft kiadó.

Miért jó? Az egyik legismertebb autós játék, elég szép grafikával, az irányítás pedig jól testreszabható: akár a készülék bedöntésével, akár a képernyőn megjelenő virtuális gombokon keresztül lehet vezetni a járgányokat. Hatvan autóval lehet összesen tizenöt pályán száguldani Hawaii-tól Londonig.

Miért nem jó?
Konzolhoz vagy PC-hez szokott szimulátorosoknak túl "tabletes" lehet a vezetési élmény, az ingyenessége mellett számos fizetős bővítményt kínál a program.

Link: https://itunes.apple.com/hu/app/asphalt-7-heat/id462694916?mt=8 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftA7HM&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5nYW1lbG9mdC5hbmRyb2lkLkFOTVAuR2xvZnRBN0hNIl0 


Infinity Blade

A kizárólag iOS-re megjelent, középkori lovagi harcos Infinity Blade-et a legszebb táblagépes és okostelefonos játékok közt szokták emlegetni. Első része a héten ingyenessé vált.

Miért jó? Az Unreal játékmotornak köszönhetően valóban csúcsminőségű a grafika, a játékos látványos küzdelmekre számíthat, kardjával a képernyőn kell kaszabolnia a többieket.

Miért nem jó? A játékmenet hamar egysíkúvá válik: a pályán haladva mindig újabb szörnyek vagy lovagok jelennek meg, akikkel muszáj megküzdeni. Csapásaikat a pajzzsal vagy elhajolással lehet kivédeni, a program pedig állandóan fizetős extrákat akar megvetetni a játékossal.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPhone, iPad)
Link: https://itunes.apple.com/us/app/infinity-blade/id387428400?mt=8

Zombie Smasher

Az androidos Zombie Smasher nem éppen egy észjáték, de meglehetősen szórakoztató, nem véletlen, hogy jelenleg a Play bolt legnépszerűbb ingyenes programja.

Miért jó? A játékban a képernyő alja irányába futó zombikat kell szétnyomkodni ujjal a rengeteg pálya valamelyikén. Eközben vigyázni kell arra, hogy a közöttük kujtorgó emberekben ne tegyünk kárt. Egyebek mellett bombák és villámok szolgálnak speciális fegyverként.

Miért nem jó? Az ingyenes játék ugyancsak számos fizetős extra tartalmat próbál rásózni a játékosra, amelyekkel egy-egy pálya könnyebben teljesíthető, mint az eredetileg kiosztott erőforrásokkal.


Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.moistrue.zombiesmasher

Vector

Ez a játék az orwelli 1984 világ totalitárius világát idézi, amelyben emberek ezrei dolgoznak kis irodákban. A játékos által irányított, csak sziluettként megjelenő karakternek elege lesz, és menekülni kezd a szabadságáért.

Miért jó? A Mirror's Edge kétdimenziós változatának tekinthető játékban tulajdonképpen folyamatosan futni kell, néhány dolgot átugorva, mások alatt átcsúszva, és közben annyi új mozgásformát és érmét összegyűjtve, hogy egyre profibbak legyünk.

Miért nem jó? A program elég nehéz, az ingyenes változat húsz pályát tartalmaz, a maradék húszért meg kell vásárolni a Deluxe kiadást, amelyet elég sokszor fel is ajánl a program.

Ár: reklámokért cserébe ingyenes
Platform: Android, iOS (iPhone, iPad)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nekki.vector&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5uZWtraS52ZWN0b3IiXQ

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-for-iphone-free/id578252579?mt=8

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-hd-free/id578250301?mt=8


A hét legjobb appjai

LaunchKey

Fizetős lesz, de a megjelenéséhez kapcsolódó akció keretében egyelőre ingyenesen le lehet tölteni a Novation cég analóg szintetizátorokat utánzó applikációkat.

Miért jó? A programban mintegy hatvanféle szintetizált hangot lehet elérni, amelyek hangzását a képernyő felső felében lévő körök mozgatásával maga is módosítani tudja a felhasználó. Még a zenéhez egyáltalán nem értők is jól elszórakoztathatják magukat az egyébként profi felhasználásra is alkalmas programmal.

Miért nem jó? Egyedüli negatívuma az, hogy iPhone-on és iPod Touchon nem működik.

Ár: korlátozott ideig ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/novation-launchkey/id583375833?mt=8

Sound Uncovered

Szuper, angol nyelvű oktatóprogram, amellyel a hangzással kapcsolatos virtuális kísérleteket és teszteket lehet kipróbálni iPaden.Miért jó? 
 Jópofa virtuális kísérletek várják az app feltelepítőjét, az egyikből például megismerheti, hogy az autógyártók miként optimalizálják a beltér hangjait, a motorhangot vagy akár az ajtó csapódását. Egy másikban csukott szemmel más hangot hall az ember, mint amikor a beszélő képe is megjelenik előtte. A legjobb kísérlet azonban az, amelyikben bemérhetjük fülünk életkorát a lejátszott hangfrekvenciák meghallása alapján. A program valóban nem téved.

Miért nem jó? Nem mindegyik szegmense interaktív a programnak - hiszen az egy interaktív könyv -, de mivel semmibe nem kerül, és csak minimális angoltudás kell hozzá, így is érdemes kipróbálni.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/sound-uncovered/id598835017?mt=8

MR2 Akuszik - AIR

Hiánypótló program az MR2 Akusztik koncertjeinek lejátszására. Könnyen lehet lapozgatni az előadók között, egyszerűen enged váltani dalról dalra. Mivel a zenét az internetről streameli, ezért wifin gazdaságos igazán használni, otthon a konyhai kisrádió leváltására azonban így is alkalmas.

Miért jó? Sok, jó zenét tartalmaz teljesen ingyen. Ezért még az olyan butaságokat is meg lehet neki bocsátani, hogy nem enged több együttes számaiból listát építeni.

Miért nem jó? Az Akusztik program felülete még fél szemmel nézve, hunyorítva sem szép igazán. Telefonon csak-csak elmegy, tableten viszont kifejezetten csúnya. Ha a készítője ezt áttervezné, sokkal jobb programot használhatnánk. Ráadásul az Akusztik lejátszó használatához az Adobe AIR program is szükséges.

Ár: ingyenes
Platform: Android (tablet és telefon)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.magyarradio.mr2akusztik

0 Tovább

Női hang olvassa önnek az [origo]-t

Okostelefonon és számítógépen hallgatható internetes tartalmakat kínál egy új magyar startup cég szolgáltatása. Az Infonearen nem digitális géphang, hanem kellemes orgánumú rádiósok olvassák fel a cikkeket, amelyeket így akár utazás közben is ugyanúgy lehet hallgatni, mint egy rádiót, testre szabható tartalommal.

Az Infonear.hu oldalon elérhető hangos hírek mellett a szolgáltatás androidos applikációként, és bármilyen okostelefonon megnyitható mobilhonlap formájában érhető el. Jelenleg a kínálatban főleg az [origo] híreiből készült válogatás, illetve meghallgatható mesék érhetők el. Az [origo] hangos hírei egyébként a hírportál mobil felületéről is közvetlenül elérhetők.

Csak a kedvenc témákat olvassa fel

A hallgatható cikkek tematikusan vannak szétválogatva, így ha valakit mondjuk csak a tudományos cikkek érdekelnek, elég ráböknie az első ilyen anyagra, az Infonear automatikusan lejátssza a többi cikket is.

Az applikációban lehet lájkolni is az elhangzott tartalmakat, melyek alapján láthatjuk a regisztrált felhasználók ízlését, mondta el az [origo]-nak Lesku Gergely, a rendszer kitalálója, aki nagyjából másfél év alatt alkotta meg a portált. Az appot wifin a legpraktikusabb használni, de mivel aránylag kevés adatforgalmat generál, a neten streamelt hanganyagból néhány percnyi is elfér egy megabájtban, mivel a beszédhang továbbításához elegendő egyszerűbb minőség alkalmazása is. 

Akkor jön jól, amikor nem tudunk olvasni

Bár jellegéből adódóan az Infonearnek látássérültek is hasznát vehetik, alapvetően látó felhasználóknak tervezték, akik vezetés vagy séta közben tudják segítségével az egyébként olvasásra szánt tartalmakat feldolgozni. Az Infonear vezetője elmondta, hogy a szolgáltatásban elsősorban magazinos tartalmakat, azaz elsősorban néhány perc alatt meghallgatható, érdekes cikkeket tesznek elérhetővé a rendszeren, a későbbiekben az [origo]-n kívül más hazai lapok, portálok tartalmait is tervezik publikálni.

Az Infonearen elérhető cikkeket jelenleg két korábbi Neo FM-es rádiós hírszerkesztő olvassa fel, de az applikáció mögött álló szájt üzleti modellje a YouTube-éhoz hasonló bevételmegosztást is lehetővé tesz. Ennek révén a későbbiekben újabb hírportálok vagy felolvasók is csatlakozhatnak az Infonearhez. A cég vezetője egyébként arra számít, hogy az ilyen jellegű on-demand hangfogyasztásban az elkövetkezendő években az autóval utazók körében jelentős növekedés fog végbemenni.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

Itt a hétvége, ezúttal is ingyenes és olcsó játékokat, appokat és szoftvereket ajánlunk Android, iOS és Windows alá.

Klassz játékok bagóért

Kezdjük a sort a nagyon olcsón megvehető teljes játékokkal. A Steam nevű online áruház kínálatában ezen a hétvégén most két remek PC-s játék is megvásárolható letölthető verzióban.
A nyílt terepen való sportautós száguldást kínáló Test Drive Unlimited 2-t szombat estig negyedáron, öt euróért, vagyis kevesebb mint ezerötszáz forintért lehet megvenni.

A másik kiemelt ajánlat a Borderlands című klassz, barátokkal való kooperatív játékélményt is kínáló Borderlands első részére vonatkozik. A 18 pluszos játék négy külön kiegészítőt is tartalmazó kiadását hétfőig 7,5 euróért, vagyis kétezerkétszáz forintért mérik.

A hét játékdemói

Két demó is megjelent a héten, az Omerta - City of Gangsters-t ugyancsak a Steamről lehet letölteni a bolt kliensének telepítését követően. A játék az 1920-as évek Amerikájába kalauzol, az alkoholtilalom idejére, ahol olasz bevándorlóként minél nagyobb gengszterbirodalom kialakítása a cél. Mivel az Omerta alapvetően egy 3D-s felülnézetes stratégiai játék, elsősorban a taktikázáson van benne a hangsúly, a harcos missziók végrehajtása a régi szerepjátékokhoz hasonlóan körökre osztva zajlik, ami sokak számára biztosan sokat ront az élményen. Ezt leszámítva a vezetői képességeiket tesztelni kívánó játékosoknak érdemes kipróbálniuk az Omertát. 

Link: http://store.steampowered.com/app/208520/

A másik demó a Trucks & Trailers című kamionszimulátoré, amely egy 21 órán át használható próbaverzió, amelyben többek közt parkolási gyakorlatokat hajthatunk végre egy kék kamionnal. Bár a program támogatja az Xbox-vezérlő használatát PC-n, elég idétlenül teszi ezt, a gázadást és a kormányzást is azonos karral lehet elvégezni. Ennek ellenére a játék jól visszaadja az óriási járművekkel való navigálás nehézségét.

Link: http://www.trucks-and-trailers.com/
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/truck___trailers_demo.html


A hét legjobb appjai


Temple Run 2

Indiana Jones kalandor kollégájának küldetése sikerrel járt, megszerezte az aranybálványt, most azonban menekülnie kell az azt őrző óriásgorilla elől - ennyiben össze lehet foglalni Temple Run 2-nek, a Google Play legnépszerűbb játékának a lényegét. A folyamatosan futó figurát a játékos kanyarodásra, ugrásra, és különböző akadályok alatti átcsúszásra veheti rá, a cél, hogy minél hosszabb távolságra meneküljön. A játék jóval hamarabb jelent meg iOS-es készülékekre, ezért arra figyelni kell, hogy még véletlenül se próbáljunk meg vele villogni az iPhone-os ismerősök előtt.

Miért jó? Hiába megnyerhetetlen, hiába zárul kudarccal, a Temple Runra nem lehet igazán haragudni. Ráveszi az embert, hogy még egyszer nekifusson a feladatnak, hiába tudja előre, hogy bele fog halni. Egyszerűen jó játék.

Miért nem jó? A Temple Run 2 ugyan elérhető táblagépekre is, de valójában nem kényelmes rajtuk játszani. A kisebb méretű okostelefonokon természetesebbek az figura irányításához szükséges mozdulatok.

Ár: ingyenes (fizetős tartalmakkal)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2
https://itunes.apple.com/us/app/temple-run-2/id572395608?mt=8

Flow Free: Bridges

Egy másodpercnyi akció sincs a Flow Free: Bridges játékban, mégis képes hosszú tízperceken kereszül lekötni az embert. A logika puzzle-ök százait tartalmazó programban gyakorlatilag csak színes pöttyöket kell összekötni. Egy fontos szabály van: a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A pályákat csak az teszi megoldhatóvá, hogy minden pályán van egy híd, amivel egy kereszteződést mégis létre lehet hozni. Ennek helyét azonban nem a játékos határozza meg, hanem a program.

Miért jó? Nagyon ügyesen, egyszerű feladatokkal húzza be a játék a felhasználót a csíkrajzolgatásba. Aztán a kicsit nehezebb feladatokat már iszonyatosan nehéz feladni. Elgondolkodtató, nincs túlbonyolítva, remek kombináció.

Miért nem jó? Gyakorlatilag csak egy panaszunk van a Bridges játékra: csak álló kijelzőnézet mellett működik. Fekvő kijelzőn valamivel kényelmesebb lenne játszani, de ennyit könnyű elnézni a programnak.

Ár: 0.99 (iOS), ingyenes, de reklámokat jelenít meg (Android)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigduckgames.flowbridges
https://itunes.apple.com/us/app/flow-free-bridges/id569322760?mt=8

PubHunter

Januárban jelent meg, ám mostanra javították ki a hibák nagy részét a PubHunter nevű magyar kocsmakereső alkalmazásban. A szoftver számos paraméter szerint tud szórakozóhelyet ajánlani, még egy olyan helyet is sikerült vele megtalálnunk, ami rendelkezik rexasztallal. Elvben arra is képes, hogy éjszaka segítsen taxit keresni, ám ez a tesztelésre használt eszközünkön nem működött. A program bulikat, koncerteket is tud ajánlani, ami hasznossá teheti péntek esténként. Egyszerűbb egy appban szétnézni, mint az összes szórakozóhely Facebook oldalán megkeresni, hogy mi az ajánlat arra az estére.

Miért jó? Az app egészen jó adatbázissal rendelkezik. Ráadásul nem csak azt tudja, hogy meddig van nyitva az adott kocsma vagy milyen számon kell asztalt foglalni, hanem azt is, mennyibe kerül a legolcsóbb sör. Egyetemistabarát.

Miért nem jó? A PubHunter félkész alkalmazás látszatát kelti. Nem működik még minden, és néhány nézetben még csak a tesztadatok látszanak - más okot el nem tudunk képzelni, hogy a program februárban a 2013-mas Balaton Soundot ajánlja a következő jó partinak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: http://itunes.apple.com/app/id537624871
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.delightsolutions.pubhunter


Powers of Minus Ten: Bone

IOS-re korlátozott ideig ingyen lehet letölteni a számos díjat megnyerő Powers of Minus Ten nevű tudományos oktatójáték emberi csontrendszert bemutató applikációját. Androidra, PC-re, és Macre e sorok írásakor csak a sejtek világába kalauzoló, teljes fizetős változat érhető el, ezért az iPhone/iPad-tulajdonosoknak is fizetniük kell.

Miért jó? A Bone alcímű applikáció egy nagyon látványos oktatóprogram, amely az emberi csontok felépítését mutatja be. Indításakor egy ép kézfejet láthatunk, de átkapcsolható egy törött ujjúra is a vizsgálandó virtuális végtag. Az oldalt lévő csúszka segítségével egyre mélyebbre zoomolhatunk a csontozaton. Kezdetben csak a csont külső felületét lehet vizsgálni, majd a program bejut a szivacsos állománnyal körülvett csontvelőbe is, ahol meg lehet tekinteni a vérsejtek haladását. A nagyítás a sejteket kitöltő citoplazma szintjéig működik, ahol többek közt a parányi hírvivő RNS-molekulákat is ujjal lehet böködni.

Miért nem jó? Androidra az ingyenes verzió még nem érhető el, csak a sejtek és a genetika világába kalauzoló változat, ami párszáz forintba kerül, és egyik sem tud magyarul. Egyébként iOS-re is ennyit kóstál a teljes verzió. Ha a virtuális csontokba hatolva a képernyő forogni kezdene, a készüléket kell megfelelő irányba dönteni, de a gyorsulásmérő által vezérlés a kérdőjel menüből ki is kapcsolható.

Ár: korlátozott ideig ingyenes (van fizetős verzió)
Platform: iOS 5, Android, Windows, Mac
Link: http://powersofminusten.com/
https://itunes.apple.com/us/app/id591722396

A hét letölthető szoftvere

LibreOffice 4.0

Megjelent a Microsoft Office legnagyobb ingyenes riválisának új kiadása, új funkciókkal. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt is tartalmazó csomag minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? A LibreOffice-szal meg lehet nyitni a Microsoft Office-ával készült dokumentumokat, és teljesen ingyenes. Bár a megnyitott fájlok nem mindig teljesen azonosak az eredetivel, a négyes verzióban sokat javítottak a kompatibilitáson.
Miért nem jó? A LibreOffice kezelőfelülete kevésbé intuitív, mint a fizetős Microsoft szoftveré, frissítéséhez pedig mindig fel kell telepíteni a teljes programcsomagot.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Linux, Mac
Link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/libreoffice_4.0.html
http://www.libreoffice.hu


Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Fessen és rajzoljon tableten ingyen!

A képregények olvasgatása mellett a táblagépek különösen alkalmasak rajzolós, festős, kiszínezős programok használatára. Nem csak gyerekjátékok, de professzionális célú művészeti szoftvereket is letölthet bárki iOS-re, Androidra és Windows 8-ra. Ezeknek a legjavát gyűjtöttük össze.

Fresh Paint

Ki ne ismerné a Microsoft Paintet, ami már évtizedek óta a Windows része? A butácska szoftver mostanra felnőtt korú lett, a Windows 8 alá ingyenesen le lehet tölteni. Mivel a Fresh Paint egy applikáció, csak Windows 8 és Windows RT rendszerek alatt működőképes, régebbi Windows alatt nem.

Miért jó? A Paint új változatával úgy lehet festegetni, hogy semmi sem lesz maszatos. A jobb felső sarokból az ujj húzásával, vagy az egér jobb gombjával előcsalogatható palettára gyakorlatilag bármilyen színt be lehet tölteni, a különböző vastagságú ecsetek közül pedig a felső menüből lehet válogatni. A leglátványosabb lehetőség, hogy a paletta közepén a virtuális festék színeiből ujjal is ki lehet keverni a kívánt színeket. A képernyő aljáról menüből előhívható ventilátorikonnal egy-egy festékréteget lehet megszárítani, így ha ugyanarra felületre akarunk festeni, a színek nem fognak összefolyni. A Fresh Paintbe kiszínezhető ábrák is betölthetők, így a gyerekek kedvence lehet, a különböző virtuális papírtípusokon a festék élethűen viselkedik, a lehető legjobban megközelítve a valódi festés élményét.

Miért nem jó? A Fresh Paint csak nevében hasonlít a Windowsból ismert elődjére, valójában egy jóval bonyolultabb, művészi alkotások elkészítésére alkalmas program, nem alkalmas olyan feladatokra, mint elődje: például arra, hogy egy feliratot írjunk vele egy képre.

Ár: ingyenes
Platform: Windows 8, Windows RT
Link: http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/fresh-paint/1926e0a0-5e41-48e1-ba68-be35f2266a03


Sketchbook Express

Az Autodesk Sketchbook nevű, professzionális digitális rajzoló és festőszoftverét érintőceruzás és táblagépes használatra tervezték. Az Express nevű ingyenes változata nem tartalmaz minden funkciót, de még így is az egyik legjobb szoftver a vizuális művészek számára, amely minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? Az appban sokféle virtuális ecset, ceruza és egyéb íróeszköz áll rendelkezésre, amelyek egyedi tulajdonságait is lehet állítani. Az Express változatban is lehetséges rétegeket alkalmazni a rajzok, festmények elkészítéséhez, amelyek átlátszósága állítható. Külön eszköz teszi lehetővé a látványos, szimmetrikus ábrák elkészítését

Miért nem jó? Bár a program ingyenes, ha valaki több ecsetet szeretne, külön csomagként meg kell vennie azokat, vagy megvenni a négy-öt euróba kerülő Pro változatot.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Windows 8, Windows RT, Android
Link: https://itunes.apple.com/us/app/sketchbook-express/id410871280?mt=8
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/sketchbook-express/95d1acfb-4d64-487a-9e20-8d6f6d41cb54
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adsk.sketchbookhdexpress&feature=search_result


Coloring City

A táblagépekre rengeteg kiszínezős app érhető el, ezek jelentős része azonban rettenetes minőséget képvisel, nehéz köztük igazán jót találni.

Miért jó? A Coloring City kétségkívül a legaranyosabb a színezőprogramok közül: egy színtelen város kiemelt épületeinek belsejében történő eseményeket kell kiszínezni benne. A kezelés nincs túlbonyolítva, a képernyő alján lévő filctollak közül kell rábökni a megfelelőre.

Miért nem jó? Sajnos sem a képekbe való zoomolást, sem pedig a filctollak vastagságának állítását nem engedi a program, ami eléggé megnehezíti az ujjal való színezést, mivel az ujjbegyeknél jóval vékonyabb vonalakat lehet csak húzni. Ha a gyerek nem boldogul vele, érdemes neki letölteni az ingyenes My Coloring Book appot, abban zoomolni is lehet, és a kép teljes részei kiszínezhetők egyetlen ujjbökéssel. https://itunes.apple.com/hu/app/my-coloring-book-free/id378761846?mt=8

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hintsolutions.perm&hl=en
https://itunes.apple.com/hu/app/coloring-city/id503255968?mt=8

Infinite Painter

A táblagép nem csak vázlatrajzolásra, pingálásra és az unalmas meetingek alatti firkálásra jó. Az Infinite Paint program bebizonyítja, hogy akár grafikusok által is használható, profi rajzeszközt is lehet írni tabletre.

Miért jó? Nehéz olyan eszközt, rajztechnikát találni, amit a program nem támogat. A változatos tollak, ecsetek, ceruzák mellett van benne szimmetrikus rajzolási mód, ami tükröz minden ceruzavonás. Össze lehet maszatolni színeket, alkalmas fotó retusálásra, még több rajzolási réteget is kezel. Nem egyszerűen okos program, profi.

Miért nem jó? Az Infinite Paint programozói nagyon igyekeztek olyan felületet tervezni, ami nem akadályozza a rajzolgató felhasználót. Annyira jól sikerült ez, hogy a legtöbb funkció csak két-három tappintással érhető el.

Ár: ingyenes, 1068 forint
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brakefield.painterfull

Finger Colors

Pingálásra való, nagyon egyszerű, mégis jó rajzprogramot nem könnyű találni Androidra. A Finger Colors pont annyit nyújt, amennyit a neve ígér, egy olyan funkciója sincs, amit egy fehér lappal és temperába mártott ujjal meg ne tudnánk csinálni.

Miért jó? Összesen három ikonból (átlátszóság, vonalvastagság, szín) áll a program kezelőfelülete. Nincsenek különböző ecsetek, ceruzák, viszont az önfeledt rajzolgatáshoz ennyi elég is. A Finger Colors gyors skiccelésre és ihletett, hosszú mázolásra egyaránt alkalmas. A szoftver menüjében le lehet menteni és rögtön tovább is lehet küldeni az alkotásokat, ha ezt jól beállítjuk, egy tappintással megkaphatjuk a legfrissebb rajzokat.

Miért nem jó? A Finger Colors néha túlzásba viszi az egyszerűséget. Sokat javítana a programon, ha lehetne fekvő módban is rajzolni, illetve ha az elhibázott vonalakat egyszerűen ki lehetne radírozni.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=panama.android.fingercolors

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Amire a táblagép a legjobb


Ön szerint mi az a feladat, amire egy notebook kevéssé, egy táblagép viszont mindennél jobban alkalmas? Hát a képregények olvasása! Tableten csaknem ugyanolyan élmény olvasni a füzetek digitális változatait, mintha újra a Batmant, a Kockást, vagy a Rózsaszín Párducot tartaná a kezében. Megmutatjuk, milyen appokra van szüksége ehhez.

Ha van tartalom, aminek az olvasgatására a táblagépet kitalálták, akkor a képregény az. Esetleg még a színes digitális magazin. A nagy felbontású, jó minőségű kijelzőkön pompásan néznek ki az újabb rajzok, a rajongók által beszkennelt régebbi képregények pedig megőrzik pöttyös retró küllemüket. Az egyujjas lapozás és a kétujjas zoomolás pedig még a füzetes verziónál is kényelmesebben olvashatóvá teszi a történeteket, az apró képkockák bármikor teljes képernyőre nagyíthatók, olvasás során pedig nem gyűrődik és maszatolódik a füzet.

Honnan lehet ingyenes képregényeket letölteni?

Egy sor magyar rajongói oldalról és fórumról, de például a Marvel és a DC Comics oldalairól is le lehet tölteni ingyenes és fizetős füzeteket. A legnagyobb, főként amerikai kiadók képregényeit a ComiXology nevű Androidra, iOS-re, és Windows 8-ra is elérhető applikációból egy kattintással meg lehet vásárolni. Itt öt-hatszáz forintot kérnek egy-egy füzetért, ezért az árért cserébe csúcsminőségű kiadványokat kap a vásárló, nem beszkennelt, maszatos rajzok várják. A legális boltban lehetőség van teljes történetszálak megvásárlására is, az ingyenes ajánlószámoknak köszönhetően pedig remek sztorikba lehet betekintést nyerni - persze komoly hátrány, hogy csak angol nyelven.

Pikpakk olvashat Androidon

Az androidos táblagépeken pofonegyszerű képregényt olvasni: a feladattal a legolcsóbb modellek is gond nélkül elboldogulnak. A Google szoftverét futtató készülékek tulajdonosainak nem kell vesződniük semmilyen extra szoftverrel, egyszerűen át kell másolniuk a számítógépről a képregények fájljait. Ezt a feladatot is tovább lehet egyszerűsíteni, ha a beszerzünk egy wifis fájlküldő appot és a számítógép böngészőjén keresztül töltjük fel a füzeteket a táblagépre. Hálózati megosztást is lehet aktiválni a képregényeket tartalmazó mappára, ez esetben például az ES File Explorer nevű ingyenes appal lehet drótok nélkül másolni a tablet és a PC között.

A primitivitásig dísztelen, ám tökéletesen működik a Comics Reader

A kicsi, és lényegében ismeretlen Comics Reader tökéletesen birkózott meg a tesztelésre használt fájlokkal. Az ingyenes program szinte semmit nem tud: nincs benne nagyító, nem igazán tud kényelmesen zoomolni, minden funkcióért a menüt kell megnyitni. Viszont mivel a képregények nagy része pont jól olvasható a tablet 10 hüvelykes képátlójú kijelzőjén, ezeknek a hiánya egy ideig nem is tűnik fel.

Gyorslapozó, polc nézet és más extrák is vannak a Komikban

A folyamatos zoomolást igénylő képregényekhez szükség van a tableten egy másik olvasóra is. Erre a célra a lényegesen okosabb, és valamivel lassabban működő Komik Reader programot ajánljuk. Ez már kínál előnézeti képet, gyorslapozást, tud kicsinyíteni és nagyítani, ráadásul még könyvjelzőket is kezel. Ez a program is ingyenes, bár létezik egy 440 forintba kerülő támogatói verziója is. Általában érdemes figyelni arra, hogy melyik alkalmazást hányan töltötték le, de a képregényolvasóknál félrevisznek a mérőszámok. Az A Comic Viewer nevű program még a legvékonyabb füzetet sem volt hajlandó megnyitni a táblagépen, helyette folyamatosan memóriaproblémákra hivatkozott, pedig az értékelések alapján ennek kellett volna a legjobbnak lennie.

Az iPad is feltankolható képregényekkel

Az Apple táblagépére alapesetben nem lehet csak úgy fájlokat másolni, mint az Androidra, csak az iTunes kliensprogramon keresztül lehet szinkronizálni a fájlokat. Szerencsére ennek kijátszására is van egyszerű megoldás: a FileExplorer nevű ingyenes app segítségével wifin keresztül hozzáférhetünk a PC-ről megosztott mappákhoz, így akár a letöltött képregényekhez is.

A Comic Flow felületére semmi panasz nem lehet

Ezek megnyitására nekünk két program vált be, a ComicFlow és a MagicReader: az előbbivel a szabványos képregényfájlokat és PDF dokumentumokat lehet megnyitni, míg az utóbbi  az egyszerű képfájlokként elérhető képregényekkel is elboldogul. Mindkét appban bele leheta képkockákba zoomolni, de a ComicFlowban ez a művelet praktikusabban elvégezhető.

Rejtő Jenő művei már eltűntek a Könyv-tár kiadványai közül, de a Kockás képregény és a Delfin-könyvek maradtak

A legális magyar tartalmakra vágyók a Könyv-tár nevű appot vehetik meg 800 forint körüli összegért: ebből ingyen le lehet letölteni a Kockás képregénymagazin összes számát, továbbá Delfin könyveket és egyéb irodalmi alkotásokat is, bár ez utóbbiak között már fizetősek is vannak. A program lapozófelülete könnyen használható, bár az nem túl praktikus, hogy nem lehet teljes képernyős módra váltani benne.

Windows 8 alatt trükközni kell a képregényekért

Aki Windows 8 alatt szeretne képregényeket olvasni, annak trükköznie kell, mert az Áruház magyar kínálatában még nem érhetők el ilyen appok. Ehhez a Vezérlőpulton az Óra, nyelv és terület pontban kell a régiótl Magyarországról az Egyesült Államokra kell átállítani. Ezután az Áruház beállításai között kell a “Legyen egyszerűbb...” kezdetű opció elől kivenni a pipát, így az amerikai alkalmazások is letölthetővé válnak.

A Comix felülete elég barátságos


A nehezen átnyálazható kínálatból a Comix és a Comic Book Reader nevű ingyenes appok bizonyultak a leghasználhatóbbaknak, mindkettőben kényelmes a lapozás és a zoomolás is, és a letöltött képregényekből jól áttekinthető gyűjteményt is tudnak generálni. Windows 8 esetében a képregények eszközre töltése nem nehéz, hiszen az ezt futtató táblagépekbe pendrive-ot is lehet dugni, de a rendszer alól a hálózati megosztások is elérhetők a wifis másoláshoz külön program nélkül is.

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Élet drót nélkül

Legalább féltucat alkalmazás van a Google Play szoftverboltjában, amely lehetővé teszi, hogy kábel nélkül kezeljük az androidos kütyünkön található fájlokat. A fenti képen az ingyenes és fizetős (206 forint) verzióban is létező Wifi File Explorer látható, amelynek csak a pro verziója tesz lehetővé feltöltést. De ilyen funkciót kínál a Wifi File Transfer és több hasonló nevű alkalmazás is.

A szoftver gyakorlatilag beállítás nélkül működik. Ad egy címet, amit beírva az androidos eszközön található fájlok előtt találjuk magunkat a böngészőben, és onnantól szabad a vásár. Kezeli a memóriakártyákat, USB-s eszközöket is.

Az app megszabadít a mikro-usb vagy a spéci saját kábel után történő szaladgálástól. Nagyságrendekkel kényelmesebbé teszi a tablethasználatot, mint korábban volt. És mivel a háttérben fut, lehet a kütyün Flipboardot olvasgatni, míg feltöltődik az olvasásra váró képregények gyűjteménye.

A játékot egy Samsung Galaxy Note 10.1 táblagépen teszteltük. A következő bejegyzés pedig valóban a képregényolvasókról fog szólni!

0 Tovább

Őrjítő szókereső Androidra

Megdöbbentően kevés magyar játék van a Google Play alkalmazásboltban. Különös öröm volt ezért rátalálni a Szókereső nevű egyszerű puzzle játékra. A program gombnyomásra újabb 3*3-as, 4*4-es és 5*5-ös betűrácsokat generál, amiből a játékosnak kell kimazsolázni a szavakat. Egyenesen és átlósan is ér lépni és kanyarodni sem tilos. Ez valójában nem könnyítés, mert soha nem lehet tudni, hogy egy szó merre folytatódik.

A Szókeresőnek van egy és többjátékos módja is. Az egyjátékos módban csak az idő az ember ellenfele, többjátékos módban az a feladat, hogy azonos betűmátrixból több szót nyerjünk ki. A játék mindig írja segítőkészen, hogy szerinte hány szót rejt a tábla, de szinte lehetetlen mindet megtalálni. Eleve ki hiszi el, hogy egy háromszor három betűs kockában elfér huszonhat szó. Többjátékos módban a többieket kell megelőzni legalább egy rövidke, hárombetűs szóval.

A program nem mindig fogadja el a ragozott alakokat. És míg a Scrabble társasjátéknál lehet vitatkozni a többiekkel, hogy "de az egy szó, isten engem úgy segéljen", a Szókirakó esetében maximum a képernyővel lehet veszekedni. A játszma végén azonban van lehetőség a szólista javítására, és a játék írójának is el lehet küldeni a javaslatokat.

A játék egyaránt jól működik táblagépen és egyszerű okostelefonon is. A tablet annyival jobb, hogy több hely van a képernyőjén becsiszatolni a szavakat.

A játékot egy Samsung Galaxy Note 10.1 táblagépen teszteltük.

1 Tovább

Kamu volt az ingyenes Photoshop

Bombahírrel rukkolt elő a Forbes, az amerikai üzleti lap számolt be arról, hogy az Adobe cég a 2005-ben megjelent Creative Suite 2 (CS2) szoftvercsomagját ingyenesen elérhetővé teszi. A letölthető csomag szoftverenként, és egyben is letölthető, és többek közt megtalálható benne a PhotoShop CS2 képszerkesztő, illetve a Premiere Pro 2 videovágó program, de az InDesign CS2 és Illustrator CS2 szoftverek is.

A nem meglepő módon hatalmas érdeklődés nyomán e sorok írásakor az Adobe letöltőoldala elérhetetlen, de ezen a linken lehet majd elérni a szoftvereket Windows és Mac OS X alá. A letöltéshez egyébként egy ingyenes fiókot kell létrehozni az Adobe rendszerében. Az ingyenes letöltést már akkor is érdemes kihasználni, ha valakinek csak egy profi kép-, vagy videoszerkesztő szoftverre van szüksége - bár a pénzért megvehető Creative Suite-csomag már a hatodik verziószámnál tart, a CS2 kiadás tudása még így is több mint elegendő egy otthoni felhasználónak.

UPDATE Időközben a Forbes újságírója kiderítette, hogy a letöltés nem túlterheltség miatt nem működik, hanem azért, mert az Adobe cég kikapcsolta a CS2 programcsomaghoz tartozó hitelesítőszervereket, így a kiszivárgott telepítőkkel - ha nem is szándékosan - sikerült közkincsé tennie a programokat. Ezeket eredetileg csak a regisztrált, legális szoftverek birtokosai tölthetik le a szoftvert onnan a megvásárolt sorozatszám birtokában. Ugyanakkor az a néhány szerencsés, akinek módja volt letölteni  még a kópiát, az ugyan nem legálisan, de használni tudja a hiba miatt elérhetetlenné vált szoftvercsomagot anélkül, hogy megvette volna.

0 Tovább

Amőbázzon medvékkel!

A Triple Town játékot nagyon nehéz bármihez hasonlítani. Nem azért, mert annyira egyedi lenne, hanem mert minden hasonlat hülyén hangzik. Medvés ötödölő? Esetleg bokros amőba?

A játék lényege, hogy minél nagyobbra nőjjön a hatszor hat kockás pályán épített város. Az építkezés alapeleme a fűcsomó, ebből több százat lehet elszórni egy-egy játék alatt. A növekedés úgy zajlik, hogy az egymással érintkezésbe kerülő három azonos tárgyból egy nagyobb lesz. Három fűcsomóból bokor, három bokorból fa, három fából kunyhó és így tovább. A játékosnak egyedül arra kell figyelnie, hogy ne legyenek betölthetetlen üres kockák a pályán, amiket csak csoda folytán vagy a ritkán jövő kristály elemmel tud megszüntetni.

A játékos előbb-utóbb elrontja a parkosítást

A füvekkel és bokrokkal való legózást az nehezíti, hogy előbb-utóbb megjelennek az akadályozó elemek a pályán. A lépéskényszer miatt a legkevésbé kényelmetlen helyre lerakott jobbra-balra kódorgó medvék, amik csak akkor hagyják abba a mászkálást, ha teljesen bekerítik őket. (A medve természetesen továbbalakul sírkővé, abból templom lesz, abból katedrális.) Amikor pedig a játékos elkezd jól állni, akkor a szoftver telerakja a pályát ugráló nindzsamedvékkel. A vége mindig az, hogy a pálya betelik, mi pedig meglátjuk az elszúrt lehetőségeket, de már késő.

A Triple Town alapvetően ingyenesen játszható. A felhasználó több ezer körrel kezdi a pályafutását, amely több órányi játékra elég. A körök ráadásul idővel újra is töltődnek. Aki pedig hajlandó közel kilencszáz forintot kifizetni érte a Play Store-ban, vagy az App Store-ban esetleg a Steamen, annál a számláló eltűnik, és kap még pár pályát is ajándékba.

Nagy ritkán sikerül csak felépíteni a különböző kastélyokat

Gyorsan még itt, a cikk végén hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a Triple Town bődületesen addiktív. Ahogy a világbirodalom-építős Civilizationt még egy körig játssza az ember, a medvés ötödölőből viszont indít még egyet. Úgyis csak öt perc egy játszma.

A játékot Samsung Galaxy Tab 10.1-en teszteltük.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek