Fotós túrák kerültek a Google Mapsbe

A Google internetes térképébe új szolgáltatás került Photo Tours, vagyis fotós túrák néven elérhető új funkció turistalátványosságról készült online fotótárhelyekről begyűjtött képeket tálal látványos formában.

Az egyszerű digitális fotókon látható épületek alakját ugyanis a cég algoritmusa automatikusan felismeri, és a panorámafelvételekhez hasonló, 3D-s effektusokkal megspékelve tálalja azt a látogatóknak. Az így előállított diashownak olyan hatása van, mintha a néző egy adott épület körül repkedne.

Használatához be kell kapcsolni a Google Maps WebGL technológiát használó felületét (ezt a bal alsó sarokban megjelenő felületen lehet elvégezni), enélkül a háromdimenziós funkciók nem érhetők el a webes térképen. A térkép WebGL-es felület futtatásához ugyan erősebb számítógépre van szükség, de próbáink során egy kétmagos lapkával szerelt irodai laptopon is gond nélkül futott a 3D-s diashow.

Azokat a látványosságokat, amelyekről készültek fotótúrák, az alábbi címen lehet megtekinteni térképen: http://maps.google.com/phototours
Egyelőre sok épületről nem áll ilyen rendelkezésre, de például az amerikai Szabadság-szobrot, a Sydney-i operaházat, vagy a barcelonai Sagrada Familia túráit érdemes felkeresni. A fotós túrákat a térkép csak akkor kínálja fel, ha a fenti címen hívja be valaki a Mapset, egyébként a lehetőség nem jelenik meg a látványosságok nevei mellett.

0 Tovább

Megeszik a Google betűi a találatokat

Újabb rejtett mókával kedveskedik az internetezőknek a Google: ha valaki pénteken rákeres a szájton a "Zerg rush" kifejezésre, a cég logójának o betűi bukkannak fel a képernyőn, és elkezdik megenni a találati listát. A támadó betűket a fegyverré átalakuló egérkurzorral lehet szétlőni.

A "zerg rush" kifejezés egyébként videojátékos körökben ismert, és a Starcraft című népszerű valós idejű stratégiai játékból eredeztethető. Ebben a Zerg nevű fajjal játszva gyorsan lehet előállítani alapszintű harcosokat: a Zerg rush-taktika olyan stratégiát jelöl, amelynek során az alapkatonák tömegével rohanja le a játékos ellenfelét még azelőtt, hogy az képes lenne saját karaktereit felfejleszteni, ezáltal védettebbé válni.

0 Tovább

Ingyenes vírusirtó a Facebooktól

Biztonsági szoftvereket kínál letöltésre új piacterén a Facebook: a közösségi oldal az ingyenes védelmi megoldások mellett fizetős antivírus-szoftverek fél éven át díjmentesen használható licenceit is kínálja.

A közösségi oldal szerda este indította el az Antivirus Marketplace nevet viselő új oldalát, amelyen jelenleg ötféle biztonsági szoftvert lehet letölteni, amelyek fő funkcióit egy táblázatban is összefoglalják. A letölthető szoftverek között megtalálható a Microsoft ingyenes, Security Essentials nevű vírusirtó szoftvere, de fizetős megoldások fél éven át ingyenesen használható verziói is.

Ez utóbbiak között a Norton AntiVirus, a McAfee Internet Security, a Sophos Anti-Virus, és a Trend Micro Internet Security kapott helyet.

1 Tovább

Rakd zsebre az érdekes cikkeket!

Megújult az egyik leghasznosabb böngészőt kiegészítő szolgáltatás, a Read It Later: a nevét Pocketre, vagyis zsebre váltó szolgáltatással az érdekes cikkeket, videókat vagy más linkeket lehet egyetlen kattintással elraktározni egy későbbi időpontra, amikor időnk lesz elolvasni azt.

A Pocket abban más, hogy a linkeket elolvasásukat követően egyetlen kattintással törölni is lehet. Ráadásul a Pocketbe elrakott érdekes linkeket iOS-t vagy Androidot futtató okostelefonokon és tableteken is egyszerűen meg lehet nézni. Ehhez csupán regisztrálni kell a program fejlesztőinek oldalán, és feltelepíteni az okostelefonra a megfelelő applikációt. Az okostelefonos változat előnye, hogy a készülék kis képernyőjére optimalizálva jeleníti meg, így azt azon is komfortosan lehet olvasni.

Az ingyenes szolgáltatással az is megoldható, hogy az elmentett cikkeket az okostelefonra wifin töltse le a felhasználó, és azokat akár mobilnetes kapcsolat nélkül kezdje olvasni a telefonján vagy tabletjén például a vonaton ülve.

1 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek