A Polaroid nem adja fel

Bízik még a Polaroid abban, hogy az emberek szeretnének azonnal megnézhető, fizikai formában is létező képeket csinálni. Akármennyire jó is egy mobilfotó, nem lehet csak úgy odaadni másoknak, nem lehet beszúrni a szélvédő vagy a monitor sarkába.

A Polaroid hamarosan piacra kerülő kamerája mindent tud, amit egy digitális fényképezőgéptől elvárunk. Memóriakártyára írja a fotókat, kis LCD-kijelzője van, amin még szerkeszteni is lehet a fotókat. Az egy plusz funkciója pedig az, hogy a zink típusú, tintát nem igénylő papírra is ki tudja nyomtatni a felvételeket. A készülék ára 229 font lesz, de karácsonyig még várni kell rá.

Fotó: TechRadar

0 Tovább

Egy USB-kábel mind felett

Szívem legmélyére zártam az USB-szabványt, mert sokkal kényelmesebbé tette az életet. Akármit akarok a számítógéphez csatlakoztatni, egy fajta kábelre van szükségem. Kivéve amikor a gyártók úgy döntenek, hogy a szabványos csatlakozó helyett valami sajátot raknak az eszközökre. Szerencsére mostanra már nagyjából sikerült kettőre szűkíteni a szükséges kábelek számát: kell mini-USB és micro-USB.

A helyzet már csak akkor lehetne jobb, ha hajlandó lennék megvenni a fenti képen látható hét euróba kerülő drótot - igen, az valóban 1800 forint -  ami egy kábelen tartalmazza az összes hasznos csatlakozót. Hasonlóan jó megoldás várni arra, hogy a kínai ipar lemásolja az ötletet, és rendelni öt ilyen drótot egy ezresért az eBayről.

0 Tovább

Fotóállvány a farzsebben

Komoly kérdéseket vet fel a Gerber fotósoknak szánt új multiszerszáma. Például azt, hogy ez a világ első fotóállványa, amivel kényelmesen meg lehet kenni egy májkrémes kenyeret, vagy hogy ez a világ első kombinált fogója, amin van állványmenet is. Nagyon nem mindegy, honnan nézzük.

A Steady nevű szerszám az állvány mellett még 12 funkciót tartalmaz, és 65 dollárt kérnek el érte. Ha komolyabb fotózásra nem is alkalmas a multiszerszám, arra biztosan jó, hogy néhány éjszakai képet csináljunk nyaralás közben.

0 Tovább

Óra fotósoknak

Azoknak való az FStop óra, akik fényképeztek még automatika nélküli géppel, és persze azok, akik hajlandóak hosszan állítgatni egy-egy képet. A számlapon nem a megszokott órák láthatóak, hanem az objektívek blendebeállításai: 2.8, 4, 5.6, 8, 11. Az értkek nagyjából a helyükön vannak, így kis gondolkodás után le lehet olvasni az időt. A fényképészeknek való vicces órát 36 dollár plusz szállítási költségért lehet megrendelni a Neatoshoptól

0 Tovább

Jetlev: elegánsan lebegni a tenger felett

Jetpacket azóta akar az emberiség, amióta valamelyik sci-fi írónak vagy képregényrajzolónak kipattant a fejéből. Hátra szerelhető rakéta, amivel repülni lehet, hát mégis mennyire menő már ez? Sajnos az ipar egyelőre nem szállította a megfelelő berendezéseket. Amikor néha megpróbálkoztak vele, akkor pedig az derült ki, hogy ember méretű sugárhajtóművet készíteni rémesen drága, felszállni vele pedig halálosan veszélyes. Extravagáns, aranyifjúhoz méltó halálnem a jetpack, nem közlekedési eszköz.

A floridai Jetlev Technologies egy ügyes trükkel kiépítette a legtöbb veszélyes elemet az eddigi jetpack dizájnokból. A sugárhajtómű ugyan megmaradt, de vizet lövell ki magából, a motor pedig nem a pilóta hátán van, hanem a maga mögött vontatott szivattyúcsónakon. A Jetlev ettől még mindig veszélyes, de már használható. Nyolc és fél méternél nem emelkedik magasabbra, ennyire hosszú a csónakhoz csatlakozó tömlő, harmincöt kilométer/óránál nem megy gyorsabban. A vízparton való hülyéskedésre tökéletesen alkalamas. Ha nem kerülne százezer dollárba, felírnám a karácsonyi kívánságlistámra.

0 Tovább

Élessze újra régi laptopját ingyen!

Újjáélesztené a régi laptopját? Találtunk ehhez egy remek szoftvert, a Linux Mintet! Korábban ugyan hasonló célokra már ajánlottuk a Jolicloudot, de annak fejlesztői nem sok beállítási lehetőséget adnak a felhasználónak, ezért aki szoftvereket is szeretne telepíteni a kedve szerint, az jobban járhat ezzel az ingyenes operációs rendszerrel.

A Linux Mint honlapján több verziót is találni a szoftverből: ezek közül az Xfce nevűt elvileg gyengébb PC-kre is fel lehet telepíteni, de nagyon fapadosnak és kiforratlannak találtuk. A standard Linux Mint 11-essel viszont problémamentesen boldogultunk, olvasóinknak is ezt ajánljuk kipróbálásra, CD-re és DVD-re írható változatban érhető el.Konyhai wifirádióvá alakult a régi laptop

Próbánk során egy 768 megabájt memóriával és 1,6 gigahertzes, egymagos Pentium M processzorral szerelt hatéves laptopon a Mint zökkenőmentesen működött. A laptopot egyébként egy eBayről tízezer forintért megrendelt, utángyártott akkumulátorral élesztettük újra, ezzel jelenleg nagyjából háromórás üzemidőt biztosít, ami otthoni netezésre, filmnézésre bőven alkalmassá teszi. 

Egy tízezer forintos, hangszórós Logitech laptopalátéttel még a hangzását is sikerült tökéletesíteni, így a dobozhangú őslaptop tökéletes konyhai netrádiós és sorozatnéző masinává alakult. 


A TV2 online elérhető műsorait a Mint alól problémamentesen meg tudtuk nézni, míg az RTL Most oldalaival nem boldogultunk, ezeket ugyanis csak Silverlight pluginnel lehet élvezni, ennek linuxos megfelelője pedig folyamatosan összeomlott.  A Magyar Rádió Hangtára ugyancsak problémamentesen működött a Minttel, ahogy az MTV Videotár is, bár itt a beágyazott lejátszó ablakán jobb klikkel kattintva kellett kimásolni a videó URL-jét, és beilleszteni azt az eleve a rendszer részét képező VLC Playerbe, amellyel a különböző internetrádiókat is lehet hallgatni.


Nem gyorsulja le az XP-t, de sokkal nehezebb tönkretenni

A Linux Mint egyébként az ugyancsak ingyenes Ubuntu Linuxon alapul, de készítői jelentősen optimalizálták a működését, amit az is jól jelez, hogy míg a kifejezetten gyenge PC-kre szánt Xubuntu tesztlaptopunkon nyögvenyelősen futott, addig a Minttel semmi hasonló problémát nem tapasztaltunk.

Ugyanakkor téveszmének bizonyult az, hogy a régi Windows XP-nél sokkal gyorsabb a Linux, nagyjából azonos volt a két rendszer sebessége. A Mint nagyjából egy perc alatt startol el, ami egy régi, nem karbantartott Windows feléledésénél egy kicsivel fürgébb, működését tekintve azonban nem veri kenterbe a jó öreg XP-t, hasonló tempóval működnek alatta a tipikus szoftverek.A teszteléshez használt, hatéves laptopon élvezhetően lehetett internetezni, filmet nézni, zenét hallgatni, de a HD-felbontású videók már szaggattak rajta. A wifi azonnal működött, de a monitor és a tapipad beállításával sem voltak gondok, emellett az USB-s hangszóróval is kompatibilis volt a rendszer.

Miért érdemes mégis lecserélni? Mert ingyenes, és képes kiváltani az esetleg nem eredeti Windowst, ráadásul sokkal nehezebb elrontani annál: jóval kevesebb kártevő támadja, és a honlapokon felvillanó kamuvírusirtókat sem lehet telepíteni rá, azaz egy 1.0-s felhasználó sem igazán tud kár tenni benne.

Ami kellhet, benne van

A Mint telepítése nem igényel túl sok hozzáértést, egyedül az szokatlan, hogy a CD-ről, DVD-ről indításkor először elindítja magát Live verzióként, és egy ikonnal lehet elindítani a telepítést, amelynek beállításaival bárki elboldogul, nagyjából csak a rendszeridőt és a nyelvet kell beállítani. Az első indításkor a rendszer félig magyar, félig angol felülettel fogadta tesztelőnket, de egy újabb ki-, és bekapcsolás után a teljes Mint magyarul kommunikált, beleértve a böngészőt és a magyar helyesírás-ellenőrzővel szerelt LibreOffice-t is.Alapból a Firefox böngésző van a Mintben, de a Szoftverkezelő pontra kattintva le lehet hozzá tölteni például a Chromiumot (a Google Chrome helyett), vagy akár az Operát is, egyedül Internet Explorer és Safari nem létezik erre a platformra. A Szoftverkezelő egyébként nagyon kényelmesen használható, a kiválasztott program adatlapján csak rá kell klikkelni a Telepítés gombra, és a rendszer automatikusan letölti és installálja azt.

A Linux Mint gyakorlatilag nem igényel semmilyen karbantartást, az összes feltelepített szoftvert saját magától frissíti, ami azzal jár, hogy néha megjelenik egy ikon a tálcáján, és le kell okézni ezeknek a telepítését. A Windowshoz szokott felhasználóknak egyedül azt kell megszokniuk, hogy itt az ehhez hasonló műveletekhez a rendszergazdai jelszót is be kell pötyögni, amit a telepítés során kell megadni. Érdemes egy vendégfiókot is létrehozni a gépen, így ha átjön egy ismerős, az egy teljesen szűz felületen nézheti meg mondjuk a leveleit, nem kell véletlenül sem saját adataink között kutatnia.

0 Tovább

HD-videós búvármaszk nyaraláshoz

Öt megapixeles felbontásra képes és 136 fokos látószöggel rendelkezik a Liquid Image búvármaszkba épített videokamerája. A készülék kéz nélkül is használható, egyedül a fotó és a videó mód közti váltogatáshoz kell megnyomni a Miután bekapcsoltuk a felvételt, már csak le kell merülni és nézni a halakat.

A maszk bővíthető lámpákkal és SD-kártyával. Az egész rendszer négy darab ceruzaelemről vagy akkumulátorról üzemel, így a töltögetésével sem kell sokat törődni. Ára 350 dollár, ám létezik belőle olcsóbb, 720p-s videófelvételre nem képes verzió is.

0 Tovább

Egészségünkre vigyáz az okos karperec

Étkezésünkre, vérnyomásunkra, alvásmintáinkra és életstílusunkra is figyel a jövő karkötője. A korábban divatos Bluetooth-os audio eszközökkel bemutatkozó San Francisco-i Jawbone most a felhasználók életét akarja meghosszabbítani.

Az egyszerű műanyag karperecnek tűnő UP minden elképzelhető információt megpróbál összegyűjteni a felhasználó étkezési- és alvási szokásairól, valamint az egészségi állapotáról. A karkötő az okostelefont használja az adatok elküldésére, és diagnózist, életstílus változtatási tanácsokat is a mobil képernyőjén lehet majd megtekinteni.

A Jawbone szándéka szerint az UP karpereccel egyáltalán nem kell majd foglalkozni. Elég viselni az eszközt, és időnként ránézni a diagnózisra. Az UP által nyújtott információk beköthetőek lesznek a közösségi oldalakra is, hogy a felhasználók az ismerőseikből meríthessenek erőt az életük megváltoztatásához.

0 Tovább

Még olcsóbb lett a reklámos Kindle

Komoly árcsökkentésbe kezdett az Amazon, ám sajnos a csak Amerikában elérhető, képernyővédő helyett reklámokat megjelenítő Kindle árát nyeste meg. Aki vállalja, hogy mobilnetes e-könyv-olvasóján könyves reklámokat néz borítóképek helyett, most 140 dollárért szerezheti be az eszközt. Ez pont egy dollárral több, mint a mobilnet nélküli sima Kindle ára.

Az eddigi visszajelzések alapján az Amazon nagyon ügyesen választja meg a hivatalosan Kindle with Special Offers (KSO) készüléken megjelenő reklámokat. Leárazott címeket, ajándékutalványokat, videojátékokat hirdet, csupa olyasmit, amit a könyvet szerető, szórakozni vágyó felhasználók amúgy is megvennének. 

A mostani KSO akciónak egyetlen szépséghibája van: az eszközt csak amerikai címre lehet megvenni. Akik tehát Magyarországi házhozszállítással szeretnének Kindle-t, azoknak továbbra is 189 dollárjukba (plusz húsz dollár postaköltség) fog kerülni az olvasó. Az épp Amerikában nyaralók, kinti ismerőssel rendelkezők viszont így is jól járhatnak a leárazással.

Kell még egy tablet

Várhatóan az Amazon jelenlegi helyzetén csak egy kicsit fog javítani az arcátlanul leárazott reklámos Kindle. A piacvezető olvasót több versenytársa szorongatja: az iPad-et drágállók többnyira a Barnes&Nobl könyvkiadó Nook Color nevű olvasó-tabletje mellett döntenek, a Google pedig most szállt be a versenybe az iRiver Story HD nevű wifis, 3 millió ingyen könyvet kínáló kütyüvel. Hónapok óta pletykálják, hogy a tabletes szoftverrel egyébként rendelkező Amazon ki fogja adni a saját táblagépét, amelyen a könyvesbolt mellett szoftver- és zenebolt is lesz, a bejelentés idejére azonban még tippek sincsennek.

0 Tovább

Öt fülét hegyezi a Zoom hangfelvevője

A jó sztereo hangfelvevő az egyik legjobb dolog, amivel megajándékozhatja magát az ember. Fel lehet venni a gyerek első mondatait, el lehet meséltetni a nagyival a család történetét, és persze meg lehet próbálni hazavinni pár számot a koncertekről.

A Samson legújabb Zoom H2n felvevője különösen alkalmasnak tűnik az összes fenti feladatra. Öt mikrofonkapszulája van, így lehet vele surround hangot rögzíteni, de használhatjuk csak a két előre néző mikrofont, hogy a hátunk mögött tomboló közönség ne legyen rajta a felvételen. Ha pedig sikerült összehaverkodnunk a hangmérnökkel, akkor rá is lehet dugni a keverőpultra.

A felvevő 199 dollár körüli áron kerül majd a boltokba. Elődje, a H2 ötvenezer forint körüli áron kapható hazánkban.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek