Zsebrevágható olcsó 3D-s lejátszó

Érdekes kütyüt talált az olcsó kínai eszközöket árusító Brando webboltban az Engadget csapata. A Gadmei P83 nevű médialejátszó rettentően olcsó, csupán 179 dollárt kérnek érte, ami bagatell ahhoz képest, hogy a kütyü nyolc hüvelyk képátlójú, szemüveg nélküli 3D-s kijelzővel rendelkezik. 

Az eszköz egyetlen szépséghibája, hogy a felhasználónak magának kell levadásznia a 3D-s tartalmat a lejátszóhoz. Ilyet pedig jellemzően Blu-rayen adnak ki, nem pedig letölthető verzióban.

A kijelzőtől eltekintve a Gadmei P83 hardvere szokványos: négy gigabájt beépített memóriája van, amit SD-kártyával lehet tovább bővíteni, 1280*768 pixeles felbontásra képes, a számítógéphez pedig USB-n keresztül lehet csatlakoztatni. Tablet funkciókkal nem rendelkezik, csak videónézésre alkalmas.

0 Tovább

Ingyenjáték: szabadon letölthető a Team Fortress 2

Esőre áll az idő - a bátrak azért kinézhetnek a Múzeumok Éjszakájára - hideg van, elképzelhető, hogy a Pilisben túrázás vagy a Kopaszi gáton sörözés helyett a gép előtt fogjuk tölteni a hétvégét. Szerencsére a Valve most tette ingyen elérhetővé az egyik legjobb online lövöldét, a Team Fortress 2-t. Így van, nem kell érte semmit fizetni, nincsenek zárolt részek, fizetős extrák, pénzért beszerezhető pluszpályák. Boldogság van.

A Team Fortress 2 a játéktervezés egy kisebb csodája. Eszméletlen mennyiségű munka ment bele a karakterekbe, az egymással szemben álló kék és vörös csapat épületeibe, a fegyverek és kasztok kiegyensúlyozásába. Érdemes belenézni a Valve által kiadott Game Developer Conference-es diasorokba, amelyek a grafikai tervezésről, a sziluettekből is felismerhető figurákról és a hangulati elemek kitalálásáról szólnak.

Eddig az elmélet, akit nem érdekel, el se kell olvassa. A gyakorlat egyszerűbb: kilenc kaszt van, amelyek más-más feladatot látnak el a pályán. Fedezőtüzet adó géppuskás, hátbaszúrós kém, orvos, mesterlövész, gyors és veszélyes felderítő, robbantóember, katona és így tovább. Ezekhez persze járnak változatos kiegészítők, alternatív fegyverek, amelyeket ki kell ismerni. 

A játék telepítéséhez az ingyenes Steam játékbolti kliens szükséges és regisztráció. Nem lennék meglepve, ha a szerverek tele lennének újoncokkal, de még így is megéri kivárni a sorunkat. Harcra fel!

0 Tovább

Geekturiszt: múzeumok éjszakája különkiadás

Tele van a város... technikatörténettel. A Múzeumok Éjszakája alkalmából rengeteg régi gépet, technológiai érdekességet, máskor nem látható egzotikumot nézhetünk meg, csak ügyesen kell válogatni.

Még számítógépek sem voltak - sőt még másik hősünk, Charles Babbage sem kezdett el mechanikus számológépén dolgozni -, amikor Joseph Marie Jacquard francia takács kitalálta, hogyan lehetne gyorsítani a szövést. Automata, programozható szövőgépet készített, ami lyukkártyák sorozatáról olvasta be, hogy milyen mintát szőjön. A módszer nem volt teljesen eredeti, két korábbi francia szövőmester is próbálkozott lyukkártyával, ám a Jacquard gépe volt az első, ami emberi felügyelet nélkül tudott működni.

A Múzeumok Éjszakájának logikus kezdőpontja az Óbudán található Textilmúzeum, ahol nem csak egy Jacquard-gépet lehet megnézni, de Bacsek István takácsmester be is mutatja működés közben a masinát.

A XIX. század MSN-je

Az égegyadta világon minden a távíróval kezdődött: legalábbis minden fontosabb dolog, amit ma is használunk. A távíró volt az első igazán gyors aszinkron üzenetváltási mód, itt találták ki azokat a rövidítéseket és kódokat, amelyekkel pár pengővel, centtel, pennyvel le lehetett tornászni az üzenetek árát. A mai chatszleng nem is huszadik századi találmány, már száz évvel korábban is használták, csak az xxx (kisses) helyett azt küldték 88, azaz Loves and kisses. A Múzeumok Éjszakáján a Postamúzeumban lehet megtekinteni A telegráftól az SMS-ig című kiállítást, ami a sürgönyről, a táviratozásról, a hazai hírközlő rendszerekről szól. 

A listán nem találom a Telefónia múzeumot, pedig az is kötelező zarándokhely. Szombaton vagy vasárnap érdemes meglátogatni, mert van kipróbálható telefonközpontjuk.

Játék a delejjel!

Sajnos differenciálgépet nem találunk Magyarországon, legközelebb a londoni Science Museumban lehet megnézni Babbage mechanikus számítógépét. A hiányon felülemelkedve a belvárost, azon belül pedig az Elektrotechnikai Múzeumot ajánlom következő célpontnak. A Kazinczy úti épületben az elektromosság hőskoráról szóló kiállítást és a miniatürizálás kora előtt készült elektromos háztartási eszközöket nézhetünk meg. Külön öröm, hogy a remek békebeli cégnevekhez - Standard, Egyesült Izzó! - tartozó plakátokból is van kiállítás.

Hasonló témával készült az Országos Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára is, gépmodellek, a Camera Obscurától a Polaroidig tartó fényképezéstörténeti kiállítás várja a Prielle Kornélia utcára látogatókat. Aki kinéz a város szélén található intézménybe, mindenképpen köszönjön az ország egyik első nagyszámítógépének, az Ural-2-nek is.

A hőskorhoz kapcsolódik a kalandos sorsú Lev Szergejevics Tyermen professzor találmánya, az érintés nélkül is üzemeltethető villamos hangszer, a theremin. A földöntúli hangok kiadására képest szerkezetet az OSA Archívumban lehet megtekinteni: Najmányi László fog koncertet adni rajta.

Rádió- és tévétörténet a belvárosban

Remek márkanevekkel - ezúttal: Telefunken, Terta, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola - folytatjuk a túrát. A nyolcadik kerületi Pollack Mihály téren nyílt meg a rádiózás és televíziózás történetét bemutató múzeum. Nagy érzékenységű MTI-s rádió, telex, régi stúdiók, száz éves vevőkészülékek, amik magukon hordozzák a kor ízlésének jegyeit. Egyedül Marcal János segédtiszt és a csukott bútorszállító hiányzik a tárlatból.

Operációs rendszer egy maréknyi floppyn

Vannak tárolt programjaink lyukkártyán, működő mechanikus gépeink, folyó villanyáramunk és még nincs éjfél? Akkor a cselesen a Közlekedési Múzeumban elrejtett DOStalgia kiállításra még biztosan van idő. A harmincadik évébe lépő PC-t ünneplő tárlaton DOS-os játékokkal lehet játszani és régi számítógépeket lehet megtapogatni. A kiállításon nem csak az IBM által gyártott gépek találhatóak meg, hanem a klónok is, például az első hazai PC, a Proper.

Budapesten az összes múzeumba érvényes belépő 1400 forintba kerül, a gyermekjegy ára 600 forint.

(foto: wikipédia, postamúzeum)

0 Tovább

Okostelefon lyukaskezűeknek, esetleg sportolóknak

Víz-, por- és karcálló androidos telefonnal jött ki a Sony, megvalósítva ezzel néhány extrémsportokban tobzódó geek és rengeteg ügyetlenkedő átlagember alapvető vágyait. A beharangozója szerint az aktív életet élőknek szánt, ötször kilenc centis Xperia active kapott egy viszonylag vacak felbontású (320x480), ám karcálló és vizes ujjakkal is kezelhető háromhüvelykes multitouch kijelzőt, 1 GHz-es processzort, legfrissebb Androidot (2.3), a GPS mellé iránytűt és barométert is, és olyan külsőt, amiről lesír az engesztelhetetlen sportbarátság - még nyakba is lehet akasztani.

A csomagban találunk csuklópántot, karpántot, és fülkampós fülhallgatót, a telefonon vannak gyárilag telepített sportalkalmazások és drótnélküli pulzusmérőt is lehet hozzá csatlakoztatni. Állítólag 30 percet bír ki egyméteres vízmélységben, ami egy rövidebb uszodai elfoglaltság alatt vízálló zeneszolgáltatást jelent - bár nyilván idegesítő kicsit, ha éppen bukózás közben csörög ránk egy kolléga.

A legjobb benne, hogy következmények nélkül le lehet ejteni, nyugodtan kivárja a víz alatt, amíg kikotorjuk a vécéből és a tengerparton sem jön zavarba, ha ránk rúgják a homokot a randalírozó kölkök. Ráadásul úgy néz ki, hogy a leggöthösebb szobatudósból is vadvízi kajakost csinál.

0 Tovább

Fegyvernek látszó számítógéppel

A gamer PC-k legnagyobb előnye, hogy hihetetlenül vadul tudnak kinézni. Míg az irodai felhasználásra szánt társaik egyszerű bézs vagy fekete műanyagházba, lemez burkolatba kerülnek, addig a csúcsgépeknek jut anyagában mintás, metálszínűre fényezett és persze különleges formára alakított ház is. A kettő között van egy sajnálatos rész - ide esik amúgy a Techbázis tesztgépe is - ami az erős, ugyanakkor fröccsöntött házzal rendelkező, csúnyán modolt és/vagy kéken világító gépeket rejti. Aki ezen túljut, csodákat láthat.

Az oldalt látható vasat például az Acer adta ki. A cégnek már korábbi, Predator gépei is csodálatosan festettek, és a hagyományt most sem árulták el. 

A futurisztikus fegyvernek tűnő doboz a következőket rejti:

  • négymagos Core i5 vagy i7 processzor
  • maximum 16 gigabájt memória (ez 16 Firefoxnak vagy Chrome-nak elegendő mennyiség)
  • maximum 8 terabájt merevlemez (két sata csatolón)
  • Nvidia 3D Vision kompatibilis videokártya vagy egy erősebb Radeon
És az egészet az Intel Extreme Tuning alkalmazással lehet túlhajtani, vagy épp visszafogni.
A Predator ára 600 angol fontról (180 ezer forint) indul, azt azonban gondosan titkolják, hogy a legolcsóbb típus milyen hardvert rejt.
0 Tovább

A videojáték világát változtatja meg a Wii U

A Nintendo újra beelőzte a vetélytársait. Míg a Microsoft és a Sony új generációs játékgépeiről csak pletykákat hallani, addig az elmúlt években piacvezetővé előlépő cég az E3 játékipari szakkiállításon bemutatta az új konzolját, vagy legalábbis az ahhoz készített speciális vezérlőt. Az [origo] tesztelője Los Angelesben járt, ahol kipróbálta a játékvilág megreformálására készülő új eszközt.

A nagy leleplezéshez meglepő stratégiát választottak a nintendósok: csak az új konzolhoz tartozó vezérlőt mutatták meg a nagyközönségnek, a Wii U nevű készülékről semmilyen információt nem árultak el. Várhatóan az Xbox 360, illetve a PlayStation 3 grafikai minőségét célozzák be, tehát nagyfelbontású, az első Wii konzol grafikai képességeit magasan felülmúló megjelenítésre lehet számítani. A Wii U valamikor a jövő év során kerül a boltokba, és várhatóan az augusztusi Gamescom vagy a szeptemberi Tokyo Game Show ideje alatt tudhatjuk meg a hardverspecifikációkat.

Az E3-on az új, táblagépekre emlékeztető vezérlő jutott főszerephez, ennek képességeit mutatták be. A 16 centiméteres kijelzővel és a hagyományos konzolos vezérlőkre jellemző gombokkal, karokkal felszerelt eszköz meglepően könnyűnek tűnt. Várhatóan nem jelent majd problémát, ha huzamosabb ideig kell például a képernyő elé emelni a célzáshoz vagy egyéb speciális funkciók használatához.

A technológiai bemutatók többsége a Wii grafikai szintjén mozgott, az egyedüli kivételt a Japanese Garden Tech nevű program jelentette, ebben egy tavat körülölelő kertet lehetett bejárni a területen körbe-körbe repkedő madarat követve. Itt a játékos tennivalóa kimerült abban, hogy az egyik analóg kar segítségével mozgatni lehetett a képernyőn pásztázó kamerát. A techdemó grafikája ha nem is nagyon, de felülmúlta a jelenlegi konzolok szintjét.
A Measure Up című minijátékban megadott méretű vonalat, kört, háromszöget kellett az érintőképernyőre rajzolni a különféle feladatokra vállakozó gamereknek. Miután minden érintett megrajzolta a saját verzióját, a program lemérte, és összehasonlította a rajzokat. Az a játékos kapta a legtöbb pontot, aki a legjobban meg tudta közelíteni a kért értékeket. A Shield Pose nevű alkalmazás ennél is egyszerűbb, a próbálkozónak az egyre gyorsuló zene ütemére kell felrántani, majd leengedni a vezérlőt, ami ebben az esetben pajzsként szolgált, amivel a játékos felé kilőtt nyilakat kell elkapni. Az előbbi alkalmazás nyilvánvalóan az érintőképernyő, az utóbbi pedig a giroszkóp képességeit mutatta be, meglehetősen egyszerű formában és kivitelezésben.

Igazi játékélménnyel a Battle Mii szolgált, ebben szintén két gamer csaphatott össze. Az egyik játékosnak a hagyományos Wii vezérlőt kellett használnia ahhoz, hogy a többszereplős összecsapásra alkalmas pályán szaladgáló karaktert irányíthassa. A másik játékos a Wii U vezérlő képernyőjén látható repülő szerkezetet irányította, a meccset az nyerte meg, aki előbb tudott öt lövést bevinni az ellenfelének. A Wii U vezérlő esetében a beépített giroszkópot is fel lehetett használni a célzáshoz.A tapasztalatok alapján úgy tűnik, rengeteg kiaknázható lehetőséget rejt magában az új vezérlő. Bármilyen extra információ vagy akár a játék képe is megjelenhet a beviteli eszközként is használható érintőképernyőn. Teljesen új lehetőségek nyílnak a fejlesztők előtt, új játékmódok, akár teljesen új játékstílusok is megjelenhetnek a Wii U premierjét követően. Ha a vezérlőt kellően erős hardverrel párosítják, akkor a felnőtteket és a komoly játékokat kedvelőket is meg tudja vele szólítani a Nintendo. Mindehhez persze innovatív, a lehetőségeket maximálisan kihasználó programokra lesz szüksége a cégnek. Az eddig gyakorlattal szemben a Nintendo szövetkezett az összes nagyobb kiadóval, és fontosabb fejlesztőcsapattal. A szokásos partijátékok mellett máris készül például az Aliens: Colonial Marines Wii U verziója, a játékban A bolygó neve: Halál című film történetének folytatását dolgozzák fel a Borderlands és a Duke Nukem Forever fejlesztői.

0 Tovább

Luxus laptoptartót hoz ki a Logitech

Óriási tapipaddal szerelte fel a Logitech legújabb laptopalátétjét a kényelmesebb használat érdekében.

A számítógépes kiegészítőiről ismert cég Logitech Touch Lapdesk N600-as típusjelű laptopalátétje az ölben tartott noteszgépek használatát teszi kényelmesebbé. A kiegészítő ugyanis nem csak gépház melegétől óvja a combot, és biztosít optimális szellőzést a laptopnak, hanem egy nagy, 12,7 centiméteres átlójú tapipaddal is felszerelték, amelyet a jobb oldalából lehet előhúzni.

 

A gigászi touchpad segítségével kényelmesebben lehet vezérelni az egérkurzort, mint a laptopok saját - általában kisebb - tapipadjával. A Lapdesk tapipadja ráadásul az újabb Macbookokhoz hasonlóan támogatja a multitouch, vagyis több ujjal történő vezérlőt is, és USB-n kapcsolódik a számítógéphez. Az új laptopalátét még júniusban megjelenik a boltokban hetven eurós, vagyis húszezer forint körüli áron.

0 Tovább

Drótgyilkos monitor

A Samsung olyan monitorcsaládot mutatott be, aminek a talpába egy dokkolóállomást építettek be. Rendelt hivatása szerint a laptoptulajdonosok asztali kábeldzsungelét hivatott megszüntetni. Hazaérkezik a laptop- vagy netbooktulaj, folytatná a gép nyomogatását, de már vezetékes netről, nagy monitoron, hangot a hifire kivezetve, nyomtatót, külső DVD-egységet és szkennert bedugva, egyszóval asztali konfigurációban. Ma ehhez ugye azt csináljuk, hogy az iróasztalon heverő drótokat egyenként bedugjuk a laptop megfelelő portjaiba - hacsak nem estek le a földre, mert akkor van még egy négykézlábas feladatunk munka előtt. A gazdagabbja inkább vett egy dokkolóállomást, de az ugye márkaspecifikus, nomeg drága is. Az új Samsung monitorok ezt a drámai állapotot szüntetik meg.

A talpban van HDMI, USB, Ethernet, RGB és audio csatlakozó, a monitor maga a laptoppal pedig egy USB-s vezetéknélküli csatlakozóval tartja a kapcsolatot. Így a fent felsorolt drótokat a monitorba dughatjuk, az USB 3.0-s drótnélküli kapcsolat pedig elég gyors ahhoz, hogy a kép, hang és LAN-ból zubogó internet átjöjjön a laptopba. 

Érdekes, hogy a speciális csatoló csak egy méteres hatótávolságon belül működik - aminek talán az az oka, hogy igen nagy sávszélességre van szükség a monitor és a laptop között, amit minél kisebb távon kell fenntartani, annál jobb.

A monitorok amúgy Full HD felbontást tudnak, 23 és 27 inches képátmérővel kaphatók, van hangszórójuk és várhatóan június közepétől lehet itthon megvenni őket, a kisebbiket (C23A750X) 130, a nagyobbikat (C27A750X) 174 ezer forintért.

0 Tovább

Az új Chrome riaszt a veszélyes fájloknál

Csütörtökön kiadta a Google a Chrome böngésző 12-es verzióját: a program letölthető, a korábbi verziókat "A Chrome névjegye" gombra kattintva lehet frissíteni a legfrissebbre.

A fejlesztők blogán publikált bejegyzés szerint a Chrome 12 már tartalmazza a Safe Browsing, vagyis biztonságos böngészési technológia továbbfejlesztett változatát. Ez már nem csupán a veszélyes adathalász, vagy kártevőket terjesztő oldalak esetén ad riasztást, hanem figyelmeztet akkor is, ha olyan fájlt akarunk letölteni, ami nagy eséllyel kárt fog tenni számítógépünkben.

Ebben a verzióban már azt is lehet szabályozni, hogy a Flash bővítmény milyen adatokat tárolhat a felhasználóról, bár ez a hétköznapi netezők többségét valószínűleg nem foglalkoztatja túlságosan. Az új verzió emellett gyorsabban futtatja háromdimenziós grafikájú elemeket a honlapokon.

0 Tovább

E3: ma nyitja kapuit az év videojáték-szemléje

Hétfőn, hazai idő szerint este hat körül elstartol az év legnagyobb játékos eseményének számító E3 (Electronic Entertainment Expo). A Los Angeles-i rendezvényt a játékkiadókat tömörítő ESA szervezi meg 1995 óta. Az évek során folyamatosan változott az rendezvény arculata, a gazdasági válság kitörésekor például csökkentett méretben, a show elemek teljes elhagyása mellett tartották meg, csak meghívott újságírók, és játékipari szakemberek részvételével.A korábban három napra tervezett program az évek során szép lassan kibővült, idén már hivatalosan is négy napig tart a buli. Hétfőn kerül sor a legnagyobb játékkiadók, és konzolgyártók sajtótájékoztatóira; a Microsoft nyitja a sort, majd az Electronic Arts, a Ubisoft és a Sony mutatja meg az újdonságait. Az már biztos, hogy a Sony a hagyományos másfél órás sajtótájékoztató helyett egy öt óráig tartó, hatalmas bulival egybekötött rendezvényre készül, a főszereplő az új, NGP kódnevű kézikozol lesz, amit hétfőn már a kezünkbe is vehetünk, és alaposan kipróbálhatunk.

Kedden a napot a Nintendo kezdi meg, és amint véget ér a konferenciájuk, a képeken is látható Convention Center megnyitja kapuit, és a számtalan játékkiadó, fejlesztő látványos standokon, újra rengeteg show elemmel fűszerezve mutogatja meg majd az új játékokat, fejlesztéseket. A Nintendo is új konzol bejelentésére készül, a pletykák szerint a jelenlegi generációnál (PS3, Xbox 360) erősebb hardverrel szerelt géppel rukkolnak elő, melyen a Wii-nél megszokott alkalmi játékok helyett igazi hardcore játékosokat megcélzó programok futnának.

Az már teljesen biztos, hogy zárt ajtók megtartott prezentációkon megnézzük az új Hitman, Tomb Raider, Call of Duty, Deus Ex, Elder Scrolls, Mass Effect, Need for Speed epizódokat, de a belsős információk szerint akár új Grand Theft Auto, Resident Evil és Fable is feltűnhet a kínálatban.A csütörtök estig tartó show helyszínén már gőzerővel folynak a munkálatok, tegnap körbejártuk a Convention Center épületét, a képeken a jelenlegi állapotot láthatjátok. A hét folyamán érdemes lesz minél sűrűbben ránézni a blogra, az elmúlt éveknél jóval több újdonságra, és igazi nagy durranásra lehet számítani, a különféle érdekességek mellett ezekről is megpróbálunk beszámolni a helyszínről.

0 Tovább

Windows 8: na de kitől is lopott a Microsoft?

Most, hogy a Microsoft fellebbentette a fátylat a készülőben levő Windows 8 lapozgatós, csempeikonos felületéről, megindult a találgatás, mégis kitől lopták az ötletet. Az össznépi játékhoz én is hozzáteszem a saját gyanúimat.

Szögezzük le az elején, eszméletlenül gáznak tartom, hogy a Microsoft ilyen pofátlanul nyúlja az Apple-t. Aki nem látja, hogy az ikonokkal teli képernyők közti lapozgatás, az örök teljes képernyős mód az iOS-ből származik, annak magam biggyesztem az orrára a szemüveget.


Többszínű borítóval lehet majd kapni a Win8-as eszközöket

Ez még csak nem is lenne gond, hiszen az Apple maga is lop időnként. Aki meg egy több millió dollár bevétellel rendelkező cég jószágait sajnálja egy másiktól... ne menjünk bele. A gondot az jelenti, hogy nem csak az iOS-ből ismerős, mert az Apple már bemutatta az egész lapozgatós hóbelevancot egy új név alatt: ez az OS X Lion.


Lion: a Windows 8 egy internetre kiszivárgott korai bétája (figyeljük meg a snap hiányát)

A Windows 8 egyetlen szerencséje, hogy az androidosság vádját nem lehet ráhúzni. Minden gépen körülbelül ugyanúgy fog kinézi, aki nem lép egyszerre egyénieskedni próbál, annak a MS rácsap a kezére. A cégnek, érthető módon, elege van a sok összelegózott vacakból. Felhasználói élmény meg egyenkülső lesz itt, nem más.

Az örömtől az ember szinte hajlamos elfelejteni, hogy az egész Windows 8 valójában egy piszoknagy Blackberry Playbook nyúlás. Az ügyes ujjas gesztusnavigációt a Research In Motion hozta el a tabletekre - meg persze a Palm HP ígéri évek óta, de sose adják ki a kütyüjüket. Az ügyesen váltott ablakok, alulról, oldalról csinosan beúszó menük, szoftverválasztók egyértelműen a QNX alapú Playbook rendszerből származnak. Talán még az átütött motorszámot is meg lehet találni valahol. Nyomozó, kérem tartóztassa le.


Még Steve Ballmer sem lenne képes rezzenéstelen arccal letagadni a hasonlóságot

És ezzel majdnem a végére értünk, csak egy bűnügy maradt. Már a Windows 7 snap funkciói - ezzel lehet egy egérmozdulattal fél képernyőre kicsinyíteni egy ablakot - is gyanúsak voltak, a mostani bemutató azonban egyértelművé tette, hogy a Microsoft mérnökei át-átlestek a szomszéd dolgozatára. Az egymás mellé dokkolható, a képernyőt teljesen kitöltő programrendezési mód egyértelműen az egérgyűlölő linuxosok kedvenc felületkezelőjéből, a Ratpoison-ből származik.


A szabad szoftver azt jelenti, hogy szabad belőle ötleteket átvenni

És akkor nem emlegettem fel, hogy a tilingnak - azaz csempézésnek - nevezett módszert a számítástechnika történetének legtöbbször lenyúlt csapata, a Xerox PARC találta ki. Mint ahogy minden mást is, a grafikus felhasználói felülettől a WYSIWYG szövegszerkesztésen keresztül a hálózati csatlakozásig. Bűnbanda ez az IT, én mondom.

0 Tovább

Jelzi a Windows, ha eső lesz

Az Into Windows blogon találtunk egy remek ingyenes időjárásjelentő programot: a Forecaster (letöltés a jobb felső sarokban) csupán néhány megabájt, telepítést sem igényel, de be lehet állítani, hogy automatikusan elinduljon. Alapesetben a program a Windows Tálcán bújik meg, s csak akkor bukkan fel automatikusan miniablaka, ha adatbázisa szerint a kiválasztott városban időjárásváltozás várható.

Ikonja mindig az aktuális állapotnak megfelelő, például napot vagy esőcseppeket, felhőt formáz, így elég ránézni a monitorra ahhoz, hogy lássuk, milyen idő várható. Az ikonra kattintva hívható elő a fent is látható részletes, több napos előrejelzés.

3 Tovább

Detektív az L.A Noire előtt

Amikor egy ügyön dolgoztok, és tanúkat hallgattok ki, ott csak ketten vagytok: te és a partnered - meséli Skip Bauchman, aki 32 évet húzott le a Los Angeles-i rendőrségként detektívként. A G4 tévé által megkérdezett nyomozó az L.A. Noire egyik pályáját játssza végig a lenti videóban úgy, hogy közben értékeli is, mennyire érződik valósnak a szituáció. A tízperces klipből megtudjuk, hogy a tanúkkal hosszan kell beszélgetni, hogy elsőre senki sem mondja el az igazat, és hogy a nyomozós játékból csak a hosszú várakozásokat - például egy rendszám előkeresését - építették ki a játéktervezők.

A videó csak egy küldetés megoldását árulja el, így az L.A. Noire-t eddig ki nem próbálók is végignézhetik. Bauchman tanácsai bőven megérik az egy lelőtt poént.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek