Klassz Mátrix-háttérképek az évfordulóra

A HowToGeek hívta fel a figyelmünket egy jelentős évfordulóra: a Mátrix film első része pontosan 12 évvel ezelőtt került a mozikba. A felejthető második, és a rémes harmadik rész ellenére annyi nosztalgiát megérdemel a Wachowski-fivérek alkotása, hogy klassz háttérképekkel tisztelegjünk előtte.

0 Tovább

Letölthető a Windows 8 háttérképe

A Windows 8 ugyan még csak korai tesztfázisban létezik, a ZDNettől le lehet tölteni azt a háttérképet, amely ebből származik. A készülő Windows 8-at egyelőre csak a Microsoft gyártópartnerei tesztelhetik, széles körben még nem hozzáférhető, mivel korántsem előrehaladott állapotú a fejlesztése.

0 Tovább

Az IE9 meríti legkevésbé az akkumulátort

Szokatlan felmérést készített a Microsoft legújabb böngészőjéről és riválisairól. Nem a gyorsaságot, hanme azt vizsgálta, hogy melyik browser használata meríti a legkevésbé a laptop akkumulátorát.


A Microsoft mérései szerint az Internet Explorer 9 meríti a legkevésbé a telepet, hasonlóan takarékosan működik a Firefox 4 és a Safari 5, míg a Chrome 10 és az Opera 11 ezekhez képest falja az energiát.  Az [origo] sebességtesztjében egyébként ez a két browser teljesített a legjobban.

0 Tovább

Ma van a backupolás világnapja

Március 31-én tartják a backup, vagyis a biztonsági mentés világnapját, amely saját honlappal is rendelkezik, amely persze leginkább cégek promóciós felületeként szolgál.


Ugyanakkor a backupolás manapság már annyira olcsó, és pofonegyszerű, és jelentős időt spórolhat vele az ember: ha valami elromlana az operációs rendszerben, egyszerűen vissza kell állni egy korábbi verzióra, amikor még minden rendben volt.

A Windows 7 a netbookokra szánt Starter Edition változatán kívül már eleve tartalmaz beépített biztonsági mentő funkciót, amelyet a Biztonsági mentés és visszaállítás néven lehet elérni. Itt érdemes a Lemezkép készítése pontot kiválasztani, ez ugyanis egy pillanatfelvételt készít a teljes rendszerről, nem csupán a fontosabb fájlokat és beállításokat menti le, mint anno az XP rendszervisszaállító funkciója.

Érdemes az adatfájlokat és a rendszerfájlokat külön partíción (meghajtón), elkülönítve tárolni, így egy átlagos Windows-rendszer lemezképe legfeljebb 20 gigabájt helyet igényel. Ez pedig manapság, amikor egy ezer gigabájtos merevlemez húszezer forintba kerül, nem túl nagy ár a kényelemért. A családi fotóknak a Flickren, a Picasán vagy más hasonló online tárhelyen a helyük, hiába írjuk ki ezeket írható DVD-re, azok a lemezek néhány év alatt tönkremennek.

A frissen visszaállított rendszerre mindig fel kell telepíteni a programok legújabb verzióit, hogy megelőzzük a különböző kártevők feltelepülését, ebben a Secunia PSI nevű ingyenes program nagy segítséget nyújt.

0 Tovább

Eszméletlen grafikával tér vissza a Choplifter

Kincsre bukkantunk a Retro Remakes oldalon: hamarosan megjelenik PC-re és PlayStation 3-ra a Choplifter HD, a legendás helikopteres lövöldözős játék remake-je. Az új játék a mai trendeknek megfelelően hiperrealisztikus 3D grafikai megjelenítést használ majd, de szerencsére a játék lényege azonos marad: jobbra és balra repkedve kell likvidálni az ellenséges harci járműveket, és kimenteni a fogságba esett amerikai katonákat.

0 Tovább

IPad 1 vs. iPad 2: külsőre


szólj hozzá: iPad 1 vs iPad 2

Azok után, hogy pénteken megkezdődött Magyarországon is az iPad 2 forgalmazása, megkaptuk az Apple-től saját tesztpéldányunkat. Mivel az első változatból is "porosodik" egy a Techbázisnál, videón is összemértem a kettőt.

Tokkal együtt nem is olyan könnyű megítélni, vajon sokat számít-e az utódnál a 30 százalékos súlycsökkenés, kicsomagolva viszont már határozottan könnyebb, légiesebb az utód. Most, hogy kicsit alaposabban szemügyre vettem az új tabletet, megállapítottam, hogy az ívelt hátsó fedlap miatt a kapcsolók és a dokkoló sem esik annyira kézre - de ez szerepel a filmen is.

Ami nem, az az, hogy a mágneses Smart Cover ugyan nagyon szép, főleg az élénkebb színekben, de amikor hosszabban kézbe kell fogni a tabletet, már nem olyan kényelmes - ilyenkor jobban esik lekapni és letenni valahová. Nem tudom, más hogy van ezzel, de kényelmetlen, hogy oda kell fogni a hátlaphoz. Ettől eltekintve persze jobban tetszik az új, hogy is ne tetszene?

Az alaposabb kipróbálás pedig még csak most kezdődik...

0 Tovább

Fegyverszemle az irodában

Az irodai munka nem csak móka és kacagás, komoly csatáknak lehetnek tanúi az olykor fedezékül is szolgáló asztalok, forgószékek és munkaállomások. A Wired videójában a harcosok bemutatják, hogy milyen pingponglabdalövő, szivacsos tölténnyel működő géppisztollyal, gumis íjjal esnek egymásnak, amikor éppen nagyon unatkoznak.

A videóhoz cikk is tartozik, ám a fegyverek előnyeit a rövid bemutatóból is meg lehet tudni. Az ökölszabály úgyis az, hogy minél nagyobb és sárgább, annál jobb.

A fegyvereknek csak egy része érhető el itthon játékboltokban, viszont az internetről mindegyik eszköz - és még ezernyi hasonló marhaság - rendelhető meg. Az igazán menők például egészen biztos, hogy színes buborékokat szóró rakétával támadnak.

0 Tovább

A legolcsóbb 13 inches

ThinkPad Edge 13

A Lenovo ThinkPad Edge szériája a kispénzűek ThinkPadje. Az idehaza az év elején bemutatkozott modellek közül egy 13 hüvelykes példányt próbáltam ki. A sorozatban e mellett 14, 15,6 és 11 hüvelykes változatok kaphatók még, leginkább viszont a 13-asra voltam kíváncsi. Ez a méretosztály ugyanis a tökéletes hordozható munkagép: már elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne legyen kényelmetlen bárhová magunkkal vinni, a kijelzője és a billentyűzete viszont elég nagy a kényelmes munkához, mivel nem sokkal kisebb a rendes laptop-méretnél.

A Lenovo ultrahordozható modelljének olcsóbb, AMD Athlon Neo X2-es processzorral felszerelt változata ráadásul a legolcsóbb a kategóriájában: egyetlen más gyártónál sem kapunk 140 ezer forint alatti áron ilyen méretű gépet. Én a drágább, Intel Core i3-mal szerelt változatot kaptam meg a gyártótól tesztre, ezért már 220 ezer forint körüli összeget kell fizetni. (A modelleket egységesen 4 gigabájt rammal és 320 gigabájtos winchesterrel szerelik.)
A teljesítménykülönbség leginkább a multimédiás képességek terén látványos. Az athlonos gépet a CNet tesztjei alapján már a HD-videolejátszás is megizzasztja, míg az inteles változaton ez nem probléma. Ennek ellenére, ha csak netezésre, munkára kell a masina, mi az olcsóbb ár miatt az AMD-s modellt választanám.

Az ThinkPad Edge ugyanis elsősorban mobil munkaeszköz. A gép fő erőssége nem a teljesítményében rejlik, hanem abban, hogy a „nagy” ThinkPadekhez hasonlóan masszív a kialakítású, kényelmesen használható gép hosszú üzemidővel. Persze már a külsejéről is lerí, hogy valahol félúton van a komoly üzleti notebookok és a hobbigépek között.

A gép fedlapja fényes, színes műanyag, ami nem túl karcálló, ezért óvni kell a hurcolkodás során, a belső burkolatai, billentyűzete pedig matt, kicsit kellemetlen tapintású, de kemény műanyag. A design legkellemetlenebb eleme a gép peremén körbefutó, fémet utánzó szürke műanyagcsík, és furcsán hat a rideg műanyagba ágyazott, világító piros leddel (az i-n a pont) dekorált ThinkPad logó is.

ThinkPad Edge 13

A burkolat viszont masszív, és a gép összeszerelési minősége is nagyon jó, és ez benne a lényeg, nem annyira a külső – az olcsó hatású dekorálástól akár el is tekinthettek volna a tervezők. A gép billentyűzete nagy térközös, úgynevezett sziget-billentyűzet, ami cseppálló és nagyon kényelmes használni. Apróság, de sokat számít, és jól kihasználható ötlet, hogy az Fn-billentyűvel a funkciógombok eredeti funkciója érhető el, alapértelmezésként a laptopos funkciókhoz társított parancsokat hajtják végre, például szabályozzák a hangerőt, a kijelző fényerejét vagy kapcsolják ki-be a wifit.

Nagyon kényelmesnek találtam a felfelé gomb mellé helyezett Page Up-Page Down gombokat is, amelyek így mindig kézre estek. Ennél több egyedi vonása nincs is a billentyűzetnek, az egérpótló vezérlőeszközöknek viszont van. Nem csak hagyományos trackpad, hanem a ThinkPadeken megszokott TrackPoint, vagyis pöcökegér is megtalálható a hozzá tartozó gombokkal együtt.

A trackpad egyébként multitouch-os, két ujjal lehet benne ablakot görgetni, és nagyítani is a szövegoldalakat, az érzékenysége viszont nem a legjobb. Nekem rendszeresen produkálta azt a jelenséget, hogy késve, vagy kihagyással reagált az érintésre a felülete, miközben a TrackPoint, amit kevésbé tudtam kihasználni, mindig hibátlanul működött, ennek minden rezdülésére azonnal mozdult a pointer. Pedig a trackpad már csak a méretéből adódóan sem lenne rossz: elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni.

A 13 hüvelykes méretosztályban nem ritkaság, hogy a gépben nincs optikai meghajtó, így a ThinkPad Edge-ben sincs. Van rajta viszont 3 USB-csatlakozó (ebből az egyik eSATA-USB hibrid), és HDMI-kimenet is, ami főleg akkor jön jól, ha az ember egy kis otthoni filmnézésre fogná be a gépet. Ennek megfelelően az üzleti modellekről rendszerint hiányzik is. Az Edge azonban még az i3-as kiszerelésben sem elég erős ahhoz, hogy szaggatás nélkül dolgozzon a lapostévére HDMI-n keresztül kiterjesztett monitorral.

A ThinkPad Edge-ből sajnos az erősebb, 1,33 gigahertzes i3-as processzorral felszerelt változat sem elég erős ahhoz, hogy játékokat futtassunk rajta. Hatcellás akkumulátorának köszönhetően viszont remekül bírja a munkát: filmnézéssel is ki lehet hozni belőle több mint 2,5, vegyes használat mellett (netezés, szövegszerkesztés) akár 4 óra körüli üzemidőt is. Teljes takarékosság, vagyis lesötétített kijelző és visszafogott teljesítmény mellett a gép elvileg 5 órát bír ki. Ha megizzasztottam a processzort, akkor sem melegedett jelentősen, a hűtése pedig kimondottan halk.

A kicsit rideg külsejű, de kényelmesen kezelhető és hordozható modell azonban remek választás lehet diákoknak, programozóknak; a gyártó szándékai szerint pedig small business, vagyis kisvállalkozásoknak szánt takarékos megoldás ez a típus. Minden feladatra nem jó, de arra, amire kitalálták, remek.

0 Tovább

Remek videojátékos háttérképek

 

A Windows Guides gyűjeményében remek háttérképek sorakoznak, melyek mindegyike videojátékokhoz kapcsolódik.  Super Mario, Sonic, Donkey Kong, a GTA és társaik ezen a linken.

1 Tovább

Bagóért elvihető Xbox 360-játékok

Tavaly november óta érhető el hivatalosan az Xbox Live internetes játékszolgáltatás és piactér a Microsoft konzoljáról, azóta magyar bankkártyával is lehet rajta teljes játékokat vásárolni. A Games on Demand menüpontban olyan programok találhatóak, amelyeket korábban lemezen is megjelentek, de letöltős változatban is árulják őket. Ha valaki nem a merevlemezes változatot vette meg a konzolból, az pendrive-ot is használhat a játékok, adatok tárolására, ezt azonban a konzolon kell megformázni, és a játékgép legfeljebb 16 gigabájtos tárhelyet enged használni az adattároló eredeti kapacitásától függetlenül. A korábban már megvett játékokat utólag korlátlan alkalommal le lehet tölteni az Xbox Live-ról, bár például joglejárat évekkel később problémát okozhatnak.

A magyar Live-on jelenleg 63 fizetős játék érhető el, ezek közül választotam ki a legjobb vásárnak bizonyuló programokat.

Gears of War 2 - 5990 forint

A Microsoft népszerű hentelős akciójátékának második része sokkal jobban sikerült az elsőnél: nem csak szebb, de a nem kemény maghoz tartozó játékosokat célzó ügyességi fokozattal is ellátták. Igazi szörnydarabolós, véres jelenetekkel megtűzdelt játék, gyereknek nem való, az adrenalinra vágyó felnőttek viszont imádni fogják!

Barman: Arkham Asylum - 5990 forint

A világ első igazán jól sikerült szuperhősös videojátékban Batman bőrébe bújhatunk, aki bár csúcstechnikát használ, nem rendelkezik természetfeletti erőkkel, így ahhoz, hogy élve kijuthasson a gothami elmegyógyintézetből, nem csak ütnie és vágnia kell, hanem gondolkodnia is.

Burnout Paradise - 2990 forint

Csupán három darab ezrest kell fizetni ezért a méltatlanul mellőzött autós akciójátékért: a Burnout Paradise egy nyílt városban játszódik ahol a GTA-val szemben nincsenek járókelők, vannak viszont ugratók, titkos alagutak, és az útról lelökhető, sőt, kötelezően likvidálandó ellenfelek.  Itt nem a szimuláció a lényeg, unatkozni viszont egy percig sem lehet a nagyvárosi és falusi környezetben száguldva a több tucat választható autó valamelyikén.


Ghostbusters - 2990 forint

Visszatértek a szellemirtók, hiába tiltották a bírók! Bár eredetileg a játékot a két amerikai sikerfilm egyfajta interaktív folytatásának ígérték, végül jóval szerényebb lett az eredmény. Az egyjátékos módban játszható program azonban a szellemirtók mellett számos, a filmből ismert karaktert, például a közkönyvtár szellemét vagy a Stay Puft habcsókembert is felvonultatja, a szellemirtás pedig pontosan ugyanúgy történik benne, ahogy a filmvászonról ismerjük.

Call of Duty 4: Modern Warfare - 5990 forint

Az ismert háborús fps-játék első olyan darabja, amely nem a világháborúban játszódik, a négy évvel ezelőtt kiadott Modern Warfare képzelt eseményei konkrétan idén történnek a kronológia szerint. Az akcióban és lövöldözésben igen gazdag játékban terroristák ellen küzdhetünk, grafikája pedig manapság sem számít rossznak.

Assassin's Creed II - 5990 forint

A Ubisoft kardozós, épületeken ugrálós és tolvajlós akciójátéka nagyon nagy sikert aratott a játékosok és a szaksajtó körében is. A programban a GTA-hoz hasonló nyílt világban lehet mászkálni régiesnek tűnő olasz falvakban. Bár a történet maga egyébként a huszonegyedik században játszódik, a meggyilkolt családtagjaiért játékos múltbeli kalandokat élhet át benne. Véres jelenetei miatt ez a program sem kisgyerekeknek való. A játék első része is elérhető a Live-on, azért csak 2990 forintot kérnek.

Mass Effect - 2990 forint

A Mass Effect egy olyan szerepjáték, amelyet a dobókockás, mesélős játékokat élvező nerdökön kívül az átlagemberek számára is tökéletesen élvezhető, a karakter fejlesztését ugyanis nem bonyolították túl, és lövöldözős akcióban is sokszor kell közreműködni. Ezt a játékot az különbözteti meg a hagyományos lövöldözős játékoktól, hogy a döntések az egész történet alakulására hatással vannak. Ha kiszúrtunk valakivel, biztosan nem fog később segíteni, ha pedig likvidálunk egy kulcsfigurát, később lehet, hogy a barátja ránk küldi bérgyilkosait. A karaktert szándékosan lehet a sötét oldal urává, vagy az erkölcs tántoríthatatlan őrévé fejleszteni, a döntés a játékos kezében van.


Borderlands - 2990 forint

Az egyik legjobb olyan játék, amelyben nem csak a haverok ellen, hanem velük kooperálva is végrehajthatunk missziókat, ennyi pénzért ajándék, gyakorlatilag egy normál program árából négy ember szórakozását lehet megfinanszírozni (persze a netes játékhoz Live Gold előfizetés is szükségeltetik). A lövöldözős program kissé rajzfilmszerű grafikával bír, és a karakterek képességeit a harcok során fejleszteni is lehet.

0 Tovább

Akcióajánló: cowboynak áll a világ hétvégén

Ellőtték a puskaporukat múlt héten a játékboltok, a mostani hétvégére sokkal kevésbé ütős akciókat sikerült csak összegyűjteni.

A Steamen a Lead and Goldot, a tavalyi év egyik cowboyos hentelős reménységét lehet ingyenesen játszani a hétvége során. A játékot jól le is árazták, hogy akinek egy kicsit is tetszik, az 2,25 euróért meg is vehesse. A Lead and Goldnak nem is árt a reklám, a kevés játékos a halála lehet egy online meccsekre építő címnek. Akkor lehet érmes beszerezni, ha sikerül rábeszélni legalább három-négy ismerősünket, hogy ők is áldozzák szoftverre egy romkocsmás sör árát, mert egyedül cowboykodni nem túl izgalmas. A játék grafikájára egyébként nem lehet panasz, az első pár képkocka után bárki Old Shatterhandnek érzi magát tőle.Folytatta születésnapi leárazását a GamersGate, 167 darab leárazott játékból válogathatunk. Az aranyos, de sikertelen birkaterelgetős ufós logikai játékot, a Flockot, az Age of Booty kalózos társasjátékot öt euróért, a tavalyi év másik western témájú játékát, a Call of Juarez II-t pedig tíz euróért lehet beszerezni. A teljes lista itt  található.A Direct2Drive az autósjátékok árát nyeste meg, a szimulátoroktól a fizikára fittyet hányó látványos vezetős-rombolós címekig minden huszonöt százalékos áron kapható. A kínálatból nagy kedvencemet, a Dirt 2-t emelném ki, amit most öt dollárért szerezhető be. A játék egyszerre kínál szórakoztató, viszonylag egyszerűen megnyerhető versenyeket, és teljesíti a minél több csillogó autó beszerzéséről szóló gyerekkori álmokat.

0 Tovább

A világ legjobb időjárási oldala

Szuper időjárási oldalra hívta fel a figyelmet az Instant Fundas: a WeatherSpark-on nem csupán az egész világra kiterjedő időjárási adatokat érhetünk el, hanem akár 1950-ig visszamenőleg megnézhetjük, hogy melyik városban mikor hány fok volt, és egy adott napon esett-e az eső vagy a hó.

Miért jó ez? Ezen a szájton például meg lehet nézni, hogy ahova utazunk, ott az adott időszakban általában milyen az idő. Emellett akár akár a múltbéli emlékezetes dátumokat is vissza lehet keresni rajta, például egzakt adatokat találni arról, hogy a nyolcvanas évekbeli balatoni üdülés alatt tényleg kevésbé volt tikkasztó a meleg, vagy csak az idő szépíti-e meg az emlékeket.

Az oldal tetején lévő Reports fülre kattintva az adott város tipikus időjárási tulajdonságairól olvasható rövid, angol nyelvű leírás. A jobboldalt lévő Compare... linken keresztül négy város időjárását lehet összehasonlítani. Az oldal nagyon részletes adatokkal szolgál, akár egy napon belüli bontást is lehet kérni rajta egy múltbéli időpontra.

0 Tovább

Geekturiszt: mászókázás mozdonyokon

A pesti múzeumok közül a Vasúttörtéti park kapott a leggyorsabban észbe, és március 12-ével fel is ébredtek a téli álmukból kinyitottak a télszünet végével. Az alapvetően kisgyerekes programként számontartott múzeum két-három óra mászókázást kínál bármelyik felnőttnek. A megmászható vasak mellett ráadásul vannak olyan mozdonyok (egy gőz és egy dízel), amit vezetni is lehet.

Az öreg mozdonyok mellett modern felszereléssel is lehet játszani, a látogatók beülhetnek a MÁV szimulátorába is, amiben nem csak 800 méter pálya áll rendelkezésükre. A gép nem egy egyszerű PC, a vezetőfülkét egy V63-as "Gigant" mozdonyból alakították ki, kattog, világít, megremeg, olyan, mint az igazi. Ráadásul 140-el lehet vele repeszteni a pályán. (Korábbi Techbázis videó a szimulátorról.)

A kisgyerekes örömök kiélésére szolgál a mozdonyforgató is - minden rendezőpályaudvar dísze - amin egész órakor ingyen lehet körbeforogni. A magában kicsit monoton program közben bemutatják a vágányokon parkoló mozdonyokat, amiből megtudhatjuk, hogy nem minden a kommunista ipar remeke, amin vörös csillag van.

Aki ezen a hétvégén kihagyja a vonatok meglátogatását - például mert hozzám hasonlóan a belvárosban próbálja kinyomozni a Krimiestek feladványát - az a következő szombaton Mozdony Matinén vehet részt az ország legöregebb gőzmozdonyaival.

A Vasúttörténeti Parkban a belépőjegy (felnőtteknek 1100 forint, gyerekeknek 4 éves kor felett 400 forint) mellett számtalan extráért lehet fizetni. A mozdonyvezetés egy ezresünkbe kerül, hajtányt ötszáz forintért próbálhatunk ki, a kiemelt rendezvényeken működő - amúgy csak körberajongható - Csajka sínautó használata pedig fejenként ötszáz forintba kerül. A múzeum reggel tíztől délután háromig van nyitva.

0 Tovább

Kipróbáltuk az androidos Playstation-mobilt

Androidos okostelefonba oltott Playstation  - leginkább így lehetne jellemezni a Sony Ercisson játékvezérlő gombokkal ellátott telefonját, az Xperia Playt. A készülék nagyon szép és könnyen kezelhető, de leginkább a hardcore gémerek érdeklődésére számíthat.

A Sony Ercisson egyelőre csak mutatóba hozott néhány példányt a Play videojátékos mobilból Budapestre, a készüléket ugyanis addig nem forgalmazzák Magyarországon, amíg el nem indul idehaza is a fizetős Android Market. A telefont így egyelőre csak különlegességként vehettem kézbe a bemutatón, de ez több szempontból is meglepő élmény volt.

Sony Ericsson Xperia Play

A gyári termékfotók alapján ugyanis valamiért egy kicsit vaskos, esetlen mobil benyomását keltette, talán azért, mert a mai okostelefonok formavilága mellett nagyon idegennek hatottak a Playstation konzolokról ismert vezérlőgombok, amelyekről nekem leginkább a kicsit bumfordi kontroller jut eszembe. A készülék viszont nagyon kecses, ugyanazt az áramvonalas formavilágot képviseli, mint a legújabb Xperia-telefonok. Ezek után leginkább az volt a kérdés, hogy a gombok nem túl finomak-e, vagyis lenyomásra, érzetre mennyire adnak pontos visszajelzést – a kontroller bumfordisága ugyanis a nappaliban ezt a célt szolgálja. A játékvezérlőt az ember jól meg kell, hogy tudja markolni, és úgy kell viselkednie, hogy bírja a nyomkodást, ne csússzanak le róla az ujjak, és meg lehessen feledkezni róla, miközben a játékba belemerülünk.

A Sony Ericsson tervezői, úgy gondolom, jól eltalálták az arányokat a Playstation-mobilon. A lapos, ezüstszínű műanyag burkolatból csak a vezérlőgombok állnak ki, amelyekre ugyanolyan gyorsan rátalálnak és ráállnak az ember ujjai, mint a hagyományos kontrolleren, vagy a PSP-n. A kisebb vezérlőgombok, a menügomb, a startgomb és a select billentyű teljesen egy síkban van a kezelőfelület lapjával. Bár a telefon egészében finom, légies szerkezetnek tűnik, a domborított alsó lapjának köszönhetően stabilan kézre áll, és a billentyűk is elég masszívak. Semmi nyüszögés, semmi recsegés nincs, miközben játszunk vele.

Sony Ericsson Xperia Play

A gombok között két, hüvelykujjra méretezett érintőfelület van, amelyek némelyik szoftvernél – például a focis játékban – praktikusabbak, mint az iránybillentyűk. Ezek kicsit be vannak mélyítve, hogy az ember ujja ne tudjon lecsúszni róluk, és két kis pöcök segíti a középpontjuk kitapintását. A kezelőfelület olyan jó, hogy a próba során én teljesen bele tudtam mélyedni a játékok nyomkodásába – bár az első próbálkozások főleg a kezelés kiismerésével teltek.

A mobilon a játékok a többi alkalmazás közé kerülnek a hagyományos alkalmazásmenüben, de amikor kinyitjuk, vagyis szétcsúsztatjuk a készüléket, egy külön játékválasztó menü tűnik fel. A bemutatón a Fifa 2010-et, egy Bruce Lee-s verekedős játékot és egy űrhajós lövöldözőst próbáltam ki. Ennek során rögtön szembesülnöm kellett vele, hogy a hagyományos konzoljátékokhoz hasonlóan felépülő szoftverek kicsit több gyakorlást igényelnek, mint az általában szándékosan egyszerű érintős sikerjátékok, főleg azért, mert a Playstation-gombok játékról játékra rendszerint kicsit más funkciót töltenek be. Ennek megfelelően az Xperia mobilon pont olyan élmény játszani, mint egy PSP-n. A telefon 4 hüvelykes képátlójú kijelzője sem sokkal kisebb, mint a hordozható játékgépé.

A különbség csak annyi, hogy itt néha hozzányúlhatunk az érintőképernyőhöz is, mivel sokszor választhatunk, hogy a menüben lépkedve, vagy közvetlen érintéssel szeretnénk kiválasztani valamilyen funkciót. A kipróbált szoftverek villámgyorsan töltődtek be és futottak a készüléken, vagyis erre nem lehet panasz, a kijelző képe pedig nagyon szép és éles. A gondtalan működést valószínűleg elősegíti majd, hogy a Sony Ericsson exkluzív megrendeléseket adott a szoftverfejlesztőknek a telefonra való fejlesztésre, így lesznek olyan játékok, amelyek elsőként, vagy kizárólag az Xperia Play-re jelennek meg.

Sony Ericsson Xperia Play

A Play mellett megjelenő többi Xperia-modell kapott HDMI-csatlakozót is, de a játékos telefont ilyennel nem látták el: csak a mikro-USB-s töltőaljzat és egy jackcsatlakozó van rajta alul a fülhallgatóhoz. A Sony Ericsson új androidos kezelőfelülete is gyors, és újdonság, hogy a kezelőgombok némileg megváltoztak. A korábbi, egyedi szögletes ikonok helyett a Play-en a hagyományos androidos ikonok találhatók. A készülék ugyan nagyon jól sikerült, de a dolognak megvan az a buktatója, hogy egy elavult koncepciót próbál újra életre kelteni. Miközben napjainkban az okostelefonból lett játékplatform, addig a Playstation-mobil egy játékkonzol-okostelefon hibrid. Ezzel pedig eleve csak a vásárlóközönség kisebbik részére céloz, hiszen kimondottan a játék kedvéért kevesen vesznek mobilt, és bár a Play árát még nem lehet tudni, csak annyit, hogy a prémium árszegmensben lesz majd. A külföldi portálokon megjelent információk szerint Európában 500 euróba kerül majd, ami jelenlegi árfolyamon 134 ezer forint, áfa nélkül.

Ehhez jön még persze az ár, amit az exkluzív játékokért ki kell fizetni, bár a gyártó ígérete szerint a készülékeket szoftverekkel feltöltve dobják majd piacra. Mindezek ellenére meg lennék lepve, ha nagy siker lenne belőle. Bár az adottságai megvannak hozzá, de amit nyújt, az már nem elég extra, az Android-platform pedig játékra konzolos kezelőgombok nélkül is elég jó.

0 Tovább

Elvetted a fegyverem? Van mááásik!

Retró, egyszerű mint a kő és mégis dühítő - így lehetne összefoglalni a Super Crate Box különlegességét. A szoftver úgy mesterkéletlen, ahogy a régi játéktermi videojátékok azok voltak. A játékos csak a toplistát hódíthatja meg - most ehhez 253 pont kell - esélye sincsen megnyerni a játékot. Kérlelhetetlenül elbukik, megeszi valamelyik szörny vagy beleszalad a saját lövedékébe. Pozitív végkifejletre esély sincs.

A játékmenet se bonyolult: a pálya tetején található lyukból potyognak a szörnyek, és sétálnak a pálya alján található rés felé. Ha hozzáérnek a karakterünkhöz, meghaltunk. A célunk nem a szörnyek kiirtása, hanem a pályán megjelenő ládák összeszedése, a zöld ufók csak nehezítésül vannak ott. Minden láda egy fegyvert rejt, ha felvesszük, az előző stukkerünknek búcsút mondunk. Időnként újabb fegyvereket, figurákat és játékmódokat szerzünk meg, ám ezekhez eszméletlenül sok ládát kell összegyűjteni.

A Super Crate Box nem is titkolja, hogy pofátlanul nehéz. Ha nem kellemes chiptune háttérzenéje, hangosan hahotázna rajtunk. Csodálatos játék, ki kell próbálni.

0 Tovább

Roncs PC-n is futnak a csúcsjátékok

Amerikában pár hónapja vált hivatalosan elérhetővé a piacon elsőként megjelenő OnLive szolgáltatása, melynek köszönhetően régi, gyenge hardverrel szerelt számítógépeken is futtathatóvá válnak akár a legújabb, brutális gépigényű játékok. A programok ebben az esetben központi szervereken futnak, az OnLive az adatközpontokban futó játékok képét közvetíti a felhasználók számítógépére. A Gaikai hasonló szolgáltatást nyújt majd, azzal a különbséggel, hogy a technológiát bárki licenszelheti. A nagyobb játékkiadók például közvetlenül  terjeszthetik majd játékaikat az új csatornán csatornát kihasználva, de úgy is dönthetnek, hogy csak a demóikat teszik kipróbálhatóvá. A módszer előnye, hogy egy Crysis 2 szintű játékkal is lehet majd játszani a leggyengébb hardveren, mindenféle letöltögetés, telepítés nélkül.A szolgáltatás igénybevételéhez csupán a Flash vagy Java legfrissebb verziójával megtámogatott böngészőre, illetve szélessávú internetkapcsolatra van szükség. A számítógép típusa, a felhasznált operációs rendszer teljesen mindegy. Sőt, a közeljövőben megjelenő új kliens segítségével már mobiltelefonokon is futtathatjuk majd bármelyik kedvenc játékunkat.

A felhő-alapú technológiák bejelentésekor sokan, köztük a videótömörítési eljárásokban jártas szakemberek is kétkedésüket fejezték ki, és míg a fejlesztők a játékterjesztés jövőjeként aposztrofálták az új technológiákat, a kétkedők szimpla szemfényvesztésről beszéltek. Most azonban már mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a technológia valóban működik, a Gaikai a világ minden pontjáról elérhetővé tette a tesztverziókat, így a hazai játékosok is kipróbálhatják, hogyan is működik mindez a valóságban. Minden különösebb regisztráció, várakozás, és egyéb nélkül kipróbálható például az elmúlt időszak jó néhány sikerjátéka, köztük például a Mass Effect 2, a Dead Space 2, a Spore, vagy éppen a The Sims 3, ami közvetlenül a játék hivatalos honlapjáról érhető el. A linkekre kattintva a rendszer ellenőrzi az internetkapcsolatot, ezután egyetlen kattintással indíthatóak a játékok.A Gaikai, illetve a technológiájukat felhasználó cégek nem létesítettek még adatközpontokat a közvetlen szomszédságunkban, ezért a kép nem mindig tökéletes, és az irányításban és érződik néha a késleltetés. Ettől függetlenül a bemutató bizonyítja, hogy van létjogosultsága a hasonló megoldásoknak.
0 Tovább

Az iPad 2-vel kel versenyre a Samsung

Két taggal bővült a Samsung tablet kínálata: egy 10.1 és egy 8.9 colos kijelzővel szerelt, kétmagos processzorral rendelkező géppel. A gépeket 16 és 32 gigabájt memóriával lehet majd megvenni. A gép előlapján 2 megapixeles, hátulján 3 megapixeles kamera kapott helyet, ha esetleg valaki fényképezni vagy videocsetelni akarna a füzetnyi méretű eszközzel. A gép fontos vonzereje, hogy rendkívül kecses, pár milliméterrel még az iPadnél is véknyabb.

A nagyobbik tablet ára pont annyiba fog kerülni, mint az iPad 2: a kisebb memóriával szerelt típus 499 dollár, a nagyobb 599 dollár lesz. A hordozhatóbb, táskába könnyebben elrakható 8.9 hüvelykes típus ára egyelőre ismeretlen, de a várakozások szerint csak pár tíz dollárral lesz olcsóbb.

A két Samsung tablet legnagyobb előnye, hogy a Google táblagépekre tervezett Android Honeycomb rendszere fut mindkettőn. Az eddig kiadott táblagépek hajlamosak voltak úgy kinézni és viselkedni, mint egy nagyra nőtt okostelefon, a legújabb Androiddal azonban saját kinézetet, célszerűbb felületet kapnak ezek a kütyük.

0 Tovább

Ingyen játszható a magyar X-akták

Baljóslatú sötét üli meg Budapestet, egyedül sétáló nők tűnnek el nyomtalanul, az idejét paranormális magánnyomozóként tengető Kovács Béla pedig nekilát kideríteni, hogy ki lehet a rémtettek mögött. Bélát persze a játékos irányítja, a nyomozást megakasztó rejtvényeket egytől-egyig neki kell megoldania. A magyar és angol nyelven is beszélő böngészőben futó nyomozós kalandjáték kész van néhány hónapja, ám csak most került fel gyártója, az Extropia Games oldalára.

Tucatnyi nyomot kell megtalálnunk a szobában

A játék publikálásának komoly oka van, a cég a Kickstarter közösségi adakozóoldalon - korábban itt írtam róla - keresi következő játékának támogatóit. Az első, A vér útja címet viselő kaland így arra szolgál, hogy felkeltse az emberek kíváncsiságát a történet folytatásra iránt, hogy megkedveltesse a kickstarterezőkkel a Béla által lakott Árnyék Magyarországot. "Kedvező visszajelzésekben nem volt hiány, de nem kínáltak annyit a játékért, amennyit kapni szerettünk volna érte" - mondta Szegedi Péter, az Extropia vezetője, mikor rákérdeztünk a Kikstarteres próbálkozásra.

Beszélgetésekből szerezzük az információk egy részét

Az adakozó oldal jellegzetessége miatt a játék készítői több jutalmat is felajánlottak a költségekbe beszállóknak. Az egy dollárt ígérők neve bekerül a játék végére egy hosszú köszönő képrenyőre, tíz dollárért már bétatesztelővé válhatunk, azaz mindenkinél hamarabb hozzájutunk a játék majdnem kész verziójához. A játék koncepciórajzait, terveit tartalmazó digitális könyv megszerzéséhez ötven dollár, a készítésről szóló DVD-hez pedig egyenesen ötszáz dollárt kell ajánlani. A játékhősi ambíciókkal rendelkező támogatók ezer dollárért beleírathatják magukat a sztoriba. Jó lehetőség ez kezdő szörnyeknek vagy ambíciózus áldozatoknak.

A Kickstarternek buktatója is van, a csapat csak akkor kapja meg a pénzt, ha a támogatók a teljes 15 ezer dolláros összeget felajánlják. Ha egy cent is hiányzik, akkor a projekt bekerül a bukott ötletek közé, és az alkotók egy fillért sem kapnak. Péter nem aggódik a pénz miatt. Ha 25-40 nap után fel tudják mutatni a megigényelt összeg kétharmadát, az már elég, hogy gyorsan befektetők keresésébe kezdjenek a határidő lejárta előtt.

A következő Kovács Béla játékhoz szükséges pénz összegyűjtésére még 43 napja van az Extropia csapatának, és eddig két adomány van, összesen hat dollár értékben, a kalapban. Adakozni itt kell, a játék erre található, aki pedig mindkettőn túl van, az megnézheti Péter előadását a Flash játékfejleszésről, és a Béla-játék születéséről, amit az SFPortal meetupon tartott.

(Disclaimer: szabadidőmben az SF Portal meetup szervezője vagyok.)

0 Tovább

Segíts nekünk: netes szerepjáték felmérés

Tizenöt percet kér csupán a magyar MMORPG, azaz sokszereplős online szerepjáték játékosoktól Fromann Richárd, az Elte Szociológia doktori ikolájának Phd-hallgatója. Eddig körülbelül 2500-an válaszoltak Richárd kérdéseire, de minden további adatsor nagy segítség a munkájához. A kérdőív itt található: MMORPG 2011 kérdőív.

Richárd kutatásának részeredményeiből már most is látszanak érdekes dolgok. Például hogy az MMO-játékosok is a személyes ismerőseiket tartják fontosabbnak. A fontosnak tartom az interneten szerzett kapcsolataim, barátaim kérdésre sokkal több semleges válasz érkezett, kevesebben kattintottak a teljesen igaz opcióra. A játékosoktól száramazó idézetek megmagyarázzák a jelenséget, az MMO-játékosok - a fórumozókhoz, chatelőkhöz, blogközösségekhez - hasonlóan előbb-utóbb megszervezik a saját kávézásukat, sörözésüket, és a virtuális ismerősök valódivá válnak.

A felmérés eredményeiről be fogunk számolni. Míg az eredményekre várunk, ajánljuk Richárd előadását az Űrhódító videojáték konferenciáról (MP3)

0 Tovább

Felcsavarható napelem kempingezéshez

Minden kütyüblog legszentebb kötelessége kell legyen, hogy naprakészen tartsa olvasóit a zombi (vagy raptor) apokalipszis esetén felhasználható technológiákból. Ezért van tele az Akarom is ütésálló fényképezőgépekkel és kurblis rádiókkal.

A fent látható feltekerhető, vetítővászonra hajazó napelemes generátor, amit a japán OS Worldwide adott ki például jelentősen megkönnyítené bármely kataklizma túlélését. Teljesen feltöltött akkumulátorral öt óra tévézést, közel öt óra rádiózást, 12 óra mobiltöltést vagy fél-egy óra laptoptöltést tesz lehetővé a kütyü. A gyártó kültéri rendezvényekhez, árammal még nem rendelkező építkezésekre, kempingezéshez és katasztrófavédelmi felhasználásra ajánlja az eszközt.

A kihúzhatós napelem csupán három kilogrammot nyom, azaz kézben is szállítható, nem kell hozzá terepjáró. A panel 40 Watt leadására képes, ebből 16 Wattot a napelem biztosít, a fennmaradó rész pedig a készülék beépített akkumulátorából érkezik. A napelemnek nincs üresjárata, ha nincs rákötve semmilyen berendezés, akkor az akkuját tölti fel. A panel a hagyományos napelemes megoldásoknál érzékenyebb, így kevesebb fény szükséges a működéséhez, fátyolos napsütésben is működik.

A technológia egyetlen szépséghibája, hogy meglehetősen drága: 730 dollárba kerül egy napelemes egység.

0 Tovább

Ilyen volt az internetezés 1998-ban

A Gizmodo hozta le azt a videót, amelyet tizenhárom évvel ezelőtt készített egy fanatikus felhasználó arról, hogy hogyan internetezik Windows 98 alatt. A tízperces videót VHS-szalagról digitalizálta, és töltötte fel a YouTube-ra, a nosztalgia kedvéért mindenkinek érdemes belenéznie.

A kezdőképsorokon a mIRC nevű, ma is létező chatprogram látható, amely jó pár évvel megelőzte Messengert és a Google Talkot, és a kilencvenes években még sokan a mai szemmel nem túl felhasználóbarátnak tűnő programon keresztül kommunikált ismerőseivel. A chat kiváltképp a külföldön élőkkel való kommunikációt tette olcsóvá és egyszerűvé, de belföldön is népszerű volt.

3:40-nél elindult a Netscape Navigator, a kor népszerű böngészője, a Communicator nevű csomag levelezőprogramot is tartalmazott, és elég gyakran összeomlott. Természetesen rettenetes kinézetű weboldalakat nézeget rajta. Vegyük észre a jobb alsó sarokban, a Windows Tálcán megbúvó féltucat segédprogram ikonját is!

5:40-nél láthatjuk a Winampot, a zenelejátszó programot mostanra már sokkal kevesebben használják, mint anno, de még mindig nagyon hasonlít elődjére, és népszerűnek mondható.

8:25 Megszemlélhető a borzalmas, rémes kinézetű, és fapados, régi Media Player.

 

1 Tovább

A legjobb ingyenes zenekonvertáló

Innen töltheti le a Fre:ac-ot

Bár audio-CD-ket mp3 formátumba konvertálni akár a Media Playerrel is lehet, egyéb formátumok közötti átalakításhoz már külön segédprogramot érdemes használni. A mindenféle próbaverziójú és fizetős csodaszoftverek helyett érdemes az egykori BonkEnc, tavaly nyártól azonban Fre:ac néven futó segédprogramot választani.


Az ingyenes, magyar nyelvű menüvel rendelkező program .mp3, .flac, .wma, .ogg, .wma és .wav, illetve .mp4 fájlok közötti átalakításra képes, bármelyik fájltípus közötti oda-vissza. A szoftver kihasználja a többmagos processzorok teljesítményét, és CD-ripperként is funkcionál, online adatbázisból le tudja tölteni a száminformációkat is a lemezekhez.

0 Tovább

Geekturiszt: telefonközpont a Várban

Nem árt néha kimozdulni a monitor elől, az ország pedig számtalan olyan múzeumot, bejárható raktárat, helyet tartalmaz, ami megdobogtatja egy kütyümániás, egy geek vagy akár egy elszánt technológus szívét is. Ezzel a bejegyzéssel induló Geekturiszt sorozatunkban minden hétvégén ajánlunk egy újabb célpontot.

Sosem szokták elhinni, de Budapest egyik legmenőbb múzeuma a Várban található Telefónia Múzeum. Az épületet már megtalálni is kalandos, mert hétvégén az Országgyűlés utcából nyíló kapu és egy palota kertjén keresztül lehet bejutni.

A múzeum az 1985-ben leszerelt Vár Mellékközpont szobáiban van, sőt a középső kiállítóteremben megtalálható az egykor ezerhatszáz fővonalat és ezernyolcszáz ikerállomást kiszolgáló két ember magas rotary berendezés is. A géphez mese is jár, elég egy dologra rákérdezni és a teljes magyar telefonrendszer működését elmesélik az embernek.

A Telefónia nem a hagyományos múzeumi hangulatot árasztja, a tárgyak nagy részét meg lehet tapogatni, a kagylókat fel lehet emelni, a teremőr néni még a telefonközpontot is bekapcsolja, ha szépen kérjük. Kérni pedig érdemes, a középső termet elfoglaló rotary központ a múzeum lelke, a motorok zúgnak, tárcsázáskor egyre közelebbi érintkezők csattannak össze, majd meghalljuk a jellegzetes búgást a kagylóban. A kiállítóterem két sarka tudja is hívni egymást, azon az igazi zúgós, zajos régi fajta telefonvonalon.

Az öreg központ mellett meg lehet nézni a különböző, egyre vandálállóbbra tervezett utcai telefonokat, szép gyűjtemény volt a mára eltűnt, csipogónak csúfolt személyi hívókból, és korai téglamobilokból. A történelem iránt érdeklődők IV. Károly király, Horthy és Kádár János főnök-titkári telefonkészülékét is megtapogathatják.

A múzeum reggel tíz és délután négy közt van nyitva hétfő kivételével minden nap. A felnőtt belépő négyszáz, a diák kétszáz, a családi jegy pedig nyolcszáz forint, szóval a buszjegy drágább, ami felviszi a csapatot a várba.

0 Tovább

Ingyenjáték és akció a hétvégére

Legalább féltucatnyi sci-fiben találkozhattunk a jövő véres sportjaival: van amelyikben az emberek egymás ellen küzdenek (Dr Gladiátor), máshol a sztársportolók mészárolják le műsorról műsorra az újabb szerencsétleneket (Menekülő ember). A Steam ingyenes hétvégéjén kipróbálható a Monday Night Combatban is egy ilyen sportban vehetünk részt: két csapatnyi specialista harcos és egy-egy csorda robot küzd egymás ellen a hatalmas pénznyereményért. A csata külső nézetben zajlik, a választott szereplőnk - lehet tank, robbantóember, harcos, kém, mesterlövész, szupport - válla felett nézünk el.

A különböző választható karakterek nem sok újdonságot tartogatnak azoknak, akik játszottak a Team Fortress 2-vel, de azért néhány aranyos újdonságot kitaláltak az Uberes tervezők. Ilyennek számít a többfajta torony, letalpaló és pontosabban lövő géppuskás harcos, akrobatikus ugrásokra is képes kém. Míg a TF2-t a tökéletesre csiszolt játékmechanika miatt lehetett szeretni, a Monday Night Combat a tévéshowkat idéző látvánnyal hódíthat.

A játékhoz két gigahertzes processzor, DirectX 9.0c-t támogató, 512 megabájtos videokártya és 2 gigabájtnyi hely kell, és persze ingyenes Steam regisztráció.

Akciófigyelő

Két remek ajánlat van a digitális játékboltokban erre a hétvégére. Az egyik a magyar fejlesztésű King Arthur, aminek az alapjátékát 820 forintra árazták le az Impulse webáruházában. A stratégiai játékot mindenképpen megéri megvenni, amíg olcsóbb, mint egy pizza. Annál is inkább, hogy már megjelent két kiegészít is hozzá.

A másik kihagyhatatlan ajánlat a Gamersgate-n található, a török Taleworlds játékát, a Mount&Blade: Warbandet lehet 8 euróért letölteni. A játékról iszonyú hosszan lehet lelkesedni, főleg azért, mert kategórateremtő, teljesen egyedi címről van szól. Lovasharcra, lovasíjászatra ennyire élethűen még egy játékban sem volt lehetőség. A programból van demó is, ha valaki nem akarná kockáztatni azt a nyolc eurót.

0 Tovább

Internet Explorer: 1.0-tól 9.0-ig

A Geekosystemen egy remek videót talátunk: a fanatikus Windows-használó Andrew Tait legutóbb azt örökítette meg, ahogy az MS-DOS-tól kindulva egészen a Windows 7-ig frissíti számítógépét. Ezúttal az Internet Explorer történelmét vizsgálta hasonló módon: rövidfilmjében kilenc perc alatt olvasóink is eljuthatnak az első Microsoft-böngészőtől a múlt héten megjelent 9.0-s kiadásig.
A webfejlesztők számára is tartalmaz érdekességet a videó: készítője összes verzión lefuttatta az internetes szabványok támogatásának  tesztjét, hogy megvizsgálja, mennyire helyesen támogatják azokat a browserek - a korai Explorerek ugyanis minden szabványosított technológiát meglehetősen sajátosan értelmeztek.

0 Tovább

Ismét sci-fi lett az év videojátéka

Az akcióval teli Mass Effect 2 szerepjátékot választotta 2010 legjobb játékának a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) videojáték díjának zsűrije. Az [origo] által is tesztelt játékban az akciójátékokban megszokott egyszerű kezelőfelület találkozott a szerepjátékok felfedezhető világával, részletes történetével.

Izgalmas döntéssel az év legjobb thrillere, az interaktív videós sztori és a játék között ingadozó Heavy Rain kapta a leginnovatívabb játéknak járó elismerést. A négy, a játékos által irányított főszereplővel rendelkező történetben egy sorozatgyilkos nyomait kutatjuk. A feladatot nehezíti, hogy az idő is szorít, az egyik szereplő elrabolt gyermekét kell megtalálni, mielőtt az idő lejárna. A feszültségteremtés és a valósághűen kinéző virtuális színészek alkalmazása miatt járt a díj a csak Playstation 3-ra kiadott Heavy Rainnek, ami elvitte a legjobb történetért és zenéért járó díjat is.

A BAFTA életműdíját Peter Molyneaux, a Microsoft Game Studios vezetője kapta. A Populous istenszimulátort, a kegyetlen céges jövőt rajzoló Syndicate-t, a Fable és a Black&White sorozatot megalkotó tervezőt nem most tüntetik ki először. Pár évvel korábban lovaggá is ütötte a királynő, valamint megkapta az Ordre des Arts et des Lettres francia állami kitüntetés lovagi fokozatát is.

A BAFTA játéktípus szerinti díjakat is oszt, ezt a következők kapták:

  • Legjobb családi játék: Kinect Sports
  • Legjobb közösségi játék: My Empire
  • Legjobb akciójáték: Assasin's Creed Brotherhood
  • Legjobb sportjáték: F1 2010
  • Legjobb stratégia: Civilization V
  • Legjobb hordozható gépre írt cím: Cut the Rope
  • Legjobb játékmenet: Super Mario Galaxy 2


A legszebb játék díját a God of War III vitte el, a többjátékos módot pedig a Need For Speed: Hot Pursuitban valósították meg legjobban. Lövöldözős játék csak egy díjat kapott, a hangeffektekért járó díjat a Battlefield: Bad Company 2 kapta.

A brit Oscar-díjnak 1998 óta van videojáték szekciója is. Akkor a Nintendo 64-re kijött legendás Goldeneye-t találta a legjobbnak a zsűri. Az évek során a BAFTA zsűri elég jól teljesített, így érdemes visszanézni a megelőző évek toplistáit.

0 Tovább

Hajszárítás Ferrarival

Vörös, a Ferrari által tervezett, V12 becenevű motor dolgozik benne, és nem autó, mi az? Hajszárító. Az eszköz teljes neve Babyliss Pro Volare Ferrari Dryer V1, és 198 dollárba (közel 39 ezer forintba) fog kerülni.

A húzós árért cserébe hat fokozatban állítható gyorsaságú és hőfokú hajszárítót kapunk, aminek tizenkét lapátos motorját valóban Maranellóban tervezték. A készülék az örökkévalóságnak készült, még a kategóriában luxusnak számító rendes csapágyazás is került a gépbe.

A Ferrari hajszárító láttán felmerül a kérdés, hogy az ismert autóipari márkák hová tudnának még benyomakodni. A Porsche már régen üzemeltet dizájntermékekkel foglalkozó részleget. Mi lesz a következő, Aston Martin rúdmixer vagy Lamborgini főzőlap?

(via Gizmodiva)

0 Tovább

A jövő héten érkezik a Firefox 4

Tizenhárom tesztverzió és tíz hónapnyi munka, valamint többször elhalasztott premiert követően úgy tűnik, hogy a Mozilla legújabb böngészője, a Firefox 4 a jövő héten végre megjelenik. 
Az új browser március 22-étől lesz letölthető Windows, Mac és Linux rendszerekre, bár eredetileg tavaly októberben tartották volna a premiert.

Új funkcióinak megvalósítása - például a grafikus gyorsítás integrálása - az előzetes terveknél tovább tartott, így a Firefox 4 jelentős késéssel, egy héttel az Internet Explorer 9 premierje után lesz elérhető. Ugyanakkor a CNet híradása szerint a riválisok közül a Firefox 4-ben lesz a teljeskörűen megvalósítva a grafikus gyorsítás: a Chrome-ban ez csak bizonyos célfeladatokhoz érhető el. Az IE9 is teljes hardveres gyorsítást kínál, ez a browser azonban Windows XP-re nem telepíthető.

0 Tovább

128 gigabájt egy SD-kártyán

Nem kell már arra figyelni nyaralás közben, hogy mennyi hely van még a fényképezőgép memóriakártyáján, át kell-e állítani kisebb felbontásra a gépet, hogy még ráférjen 2-300 kép a naplementéről vagy a tengerpartról. A Lexar a héten kiadta a világ első 128 gigabájtos (az 29 DVD meg az apró) SD-kártyáját.

A kártya egyelőre nem olcsó, 57 ezer forintos árából egy közepes kompakt gépet is lehet venni. Ahogy azonban a többi gyártó is kiadja a hasonló kapacitású eszközeit, illetve ahogy továbbfejlődik a kártyaipar, az ár csökkenni fog. Az óriás SD-k egyetlen szépséghibája, hogy a 2009 elején bemutatott SDXC formátumot használják, amit a forgalomban levő kamerák egy része még nem támogat. Az  ilyen gépek tulajdonosainak bele kell nyugodnia, hogy a maximum 32 gigabájtos SDHC kártya az elérhető szent grál számukra.

Az SDXC formátumban van még tartalék, elvben két terabájtig növelhető a kártyák mérete. Legalábbis ekkor lesz szükség új szabványra.

0 Tovább

Rocksmith: konzoljáték igazi gitárral

Visszavághatnak végre azok a játékosok, akik a Rock Band és a Guitra Hero miatt ezerszer hallgatták meg, hogy "de ez nem is zenélés" és hogy "így meg úgy a röhejes műanyag gitárokkal". A Playstation 3-ra és Xbox 360-ra is megjelenő Rocksmith-ben igazi gitárokat lehet rákötni a konzolokra a szokásos, erősítőhöz is használható nagy jack csatlakozóval.

A korábbi ritmusjátékokban megszokott híres számok eljátszása mellett az Ubisoft játékában valódi gitártanító mód is lesz. A rendszer ráadásul a tudásunkhoz igazítja a számok nehézségét, így elvben a kezdőket sem bátortalanítja el.

Az elmúlt pár évet domináló, majd lassan eltűnő Guitar Hero játékokkal való szembeállítás - "ez igazi gitár" - persze félrevezető. Egy játékbeli szimulációtól sosem azt vártuk, hogy pont olyan legyen, mint az élet. Senki sem örülne, ha a raliszimulátor port csinálna a nappaliban, vagy ha a Modern Warfare után hobbigipsszel kellene nekiesni a fal golyóütötte lyukainak. A Ubisoft számítása persze még bejöhet, és a 2011 őszére vár játék siker is lehet, de nehéz benne hinni.

0 Tovább

Lefoglalhatták a Bithumen nevű letöltőoldalt

A Bithumen nevű, Bittorrent technológiát használó letöltőoldal felhasználóit hétfő óta egy, a régi Commodore 64-es számítógép rendszerét idéző felületét idéző környezetben írt üzenet fogadja. Ebben az oldal működtetői azt üzenik a látogatóknak, hogy a szájt merevlemezeit lefoglalták, de ne essenek pánikba, adataik biztonságban vannak.

Hivatalos információk egyelőre nem állnak rendelkezésre arról, hogy valóban a rendőrség foglalta-e le gépeket, vagy sem. Magyarországon a filmek és zenék privát célú letöltését és birtoklását egyébként nem bünteti a törvény, más a helyzet azonban a szoftverekkel, ráadásul a Bittorrent technológia jellegéből adódóan a letöltők egyben meg is osztják másokkal a tartalmakat - az ilyen jellegű visszaélések szankcionálására azonban még nincs bírói precedens.

0 Tovább

Ahol mindent megtudhat a Street View-ról

Megújította a Google Street View szolgáltatásának honlapját: az oldalon mindent meg lehet tudni arról, hogyan készülnek az utcai panorámaképek, ezek rögzítését milyen járművekkel végzik: az autók mellett például triciklit és hójárót is bevetnek már, míg a múzeumok belsejét egy tologatható kiskocsival veszik fel.

Az angol nyelvű szájton lévő térképen azt is meg lehet nézni, mely településekről készültek már panorámák, a kamerás kocsik épp mely területet rögzítik, és azt is megmutatják, hol lehet jelezni, ha problémánk akad egy-egy felvétellel. A Gallery szekcióban a világ legérdekesebb pontjain nézhetnek szét a felhasználók.

0 Tovább

Nézze meg, hogy teljesít az új Explorer!

Irány a Szoftverbázis: az IE9 letöltése 32 bites rendszerre, és 64 bites rendszerre

Megjelent az Internet Explorer 9, de a Microsoft legújabb böngészőjét a Windows XP-t használók már nem élvezhetik, mert csak Windows 7 és Vista rendszereken működik. A Techbázis cikkéből megtudhatja, hogyan teljesít a riválisokhoz képest, ezen a linken pedig elolvashatja, mik az új funkciói.

Súgunk: az összes browser közül a legújabbak bizonyultak a leggyorsabbnak, ezért ha elavult böngészőt használ, gyorsan cserélje le újra!

 

 

 

 

0 Tovább

A régi PC Viagrája

 

 

Olvassa el az [origo] Techbázis cikkét a Jolicloud nevű ingyenes operációs rendszerről, amelynek legújabb kiadását kimondottan arra optimalizálták, hogy régi laptopon, koros asztali PC-n is futtatni lehessen. Az Ubuntu Linuxon alapuló szoftvert Windows mellé is egyszerűen lehet telepíteni, tud magyarul, bármikor eltávolítható, így minden kipróbálása mellett szól: telepítése mindössze húsz perc, és automatikusan végbemegy.

A szoftver probléma nélkül megnyitja az Office-ban készült fájlokat, minden ismert video- és zenefájlt lejátszik, és a régi gépen is fürgén indul és gyorsan áll le.

 

 

1 Tovább

A Google Földben bejárhatja a királyi esküvő útvonalát

A Mashable beszámolója szerint a keresőcég a napokban jelentősen kibővítette a London központját lefedő épületmodellek lefedettségét a Google Föld szoftverben. A frissítéseknek köszönhetően bárki bejárhatja virtuálisan Vilmos herceg és Kate Middleton áprilisi esküvőjén bejárt útvonalat. A fenti YouTube-videón is ennek bejárása látható.

0 Tovább

Baltás zsaruval játszhatunk a Munchkinban is

Csodák pedig vannak: a Steve Jackson Games ma jelentette be, hogy a számtalan kiegészítővel rendelkező Muchkin kártyajáték következő verziója az Axe Cop képregényen fog alapulni. Várhatóan ez lesz a tökéletesen őrült partijáték, a szent grál, amit át Bang!-ezett és Igenis, Sötét Nagyurazott éjszakákon kerestünk eddig.

A mix azért lehet tökéletes, mert az alapanyag teljesen őrült. Az Axe Cop egy olyan webes képregény, aminek a sztoriját egy ötéves kissrác, Malachai Nicolle, írja, a 29 éves testvére Ethan pedig rajzolja. Egyszarvú bébik, cápanindzsák, óriás robotok, szottyos ufók, dinó katonák és persze Axe Cop, a fejszét lóbáló rendőr népesíti be a világát. A fordulatok olyanok, amik csakis egy gyerek fejében játszódhatnak le. Körbeírás helyett belinkelem még egyszer, úgyis négynapos ünnep jön.

Idiótaságért a Munchkinnak sem kell a szomszédba mennie. A kártyajáték egy alaposan kifilézett szerepjátékszerű rendszeren alapul: a játékos első szintűként kezd, ha megöl egy szörnyet, szintet lép, cél a tizedik szint. A játék veszélyét nem a szörnyek jelentik, a felszedhető felszerelés többnyire segít diadalmaskodni felettük, hanem a többi játékos, akiket korábban a barátainknak hittünk. Mivel mindenki a tizedik szint felé tör, és csak egy játékos nyerhet, ezért a Munchkin a tiszavirág életű szövetségek és a különösen aljas hátbaszúrások játéka. Igen szórakoztató.

A játékból jelent már meg űr témájú, Chtulhu-s szörnyes, vadnyugati, kémes, vámpíros és több paklinyi fantasy kiegészítő. Logikus folytatás az Axe Cop-os, amiben aztán tényleg mindenből van egy kicsi.

0 Tovább

PC-re is érkezhet a feltuningolt Spelunky

Az év legjobb híre  egy mondatban összefoglalható: PC-re is kijöhet a Spelunky HD. Eddig az volt, hogy a legjobb pixeles-ugrálós játékot megalkotó Derek Yu csak Xbox-ra készíti el a feljavított grafikával és multiplayer játéklehetőséggel feltuningolt új Spelunky-t. A GDC-n viszont azt nyilatkozta Yu, hogy zöld az út a PC-s verziónak. Először persze az XLBA-s jön, de még úgyis vár rám a múmiakirály, hogy megöljem.

Az eredeti játék - ingyen van amúgy - erre található, mielőtt belekezdtek, szóljatok valakinek, hogy feszegessen fel a székről 5-6 óra után.

0 Tovább

Kedd reggeltől letölthető Internet Explorer 9


A Microsoft legújabb böngészőjének végleges változata magyar idő szerint március 15-án kedden hajnalban válik letölthetővé: az új böngésző premierjére már a magyar kiadás is elérhető lesz.
Az új verzió már ugyanolyan áramvonalas kezelőfelülettel bír, mint mondjuk a Chrome, ezáltal minimális helyet foglal el a képernyőről. Működése is gyorsabb elődeinél, azonban a Windows XP-t használók nem tudják majd telepíteni, mert csak Vistára és Windows 7-re jelenik meg 32 és 64 bites kiadásban.

0 Tovább

Babázhatunk a Facebook alapítójával

"Nem, uram, nem láttam, hogy megint a babáival játszott!"

Utolérte Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját és legendás kutyatulajdonost a végzet: műanyagba öntötték képmását. A pár nap alatt elkapkodott Steve Jobs figurát gyártó, rém ironikus nevű MIC (Made In China) boltjából lehet megvenni az Adidas papucsban, farmerban és kapucnis pullóverben pompázó Zuckerberget. A lájkolást és a pókolást a világnak adó cégvezetőt látványosan leárazták Jobshoz képest. Míg az Apple főnökéért nyolcvan dollárt kétek, Zuckot már úgy kapjuk meg hetvenért, hogy néhány centnyi visszajáró is van.

A csomag egy egyszerű fehér talapzatot, Facebook logót, egy poke és egy like gombot és a kötelező szövegbuborékokat tartalmazza. Az utóbbiakat a vásárló maga töltheti ki egy emlékezetes Zuck idézettel, vagy Gyere Bordi kutyám nóta szabadon választott sorával.

A figuráról elsőként hírt adó Mashable nem felejti el megemlíteni, hogy a Facebook főnökéből korábban már készült képregény is, illetve hát róla szólt a közösségi oldal történetét bemutató Social Network - A közösségi háló című film.

0 Tovább

Zuhanyrádió környezetvédőknek

Lehetetlen úgy beállítani a nappaliban lakó hifit, hogy igazán jól behallatszon a fürdőszobába, elnyomja a zuhany hangját, és a szomszédok még ne akarjanak lemészárolni az áthallatszó zene miatt. A tökéletes módszert más sem találta még ki, egy brit cég viszont előrukkolt egy remek helyettesítő megoldással.

A H2O nevű zuhanyrádiót a csaptelep és a gégecső közé lehet becsavarni. A készülék az átfolyó víz által meghajtott kis generátrból nyeri az energiáját. A zenehallgatáshoz fel nem használt töltést akkumulátorában raktározza, így nem csak akkor szól, ha folyatjuk a vizet. Annyi töltés még biztos van benne, hogy fogmosás közben is szóljon az MR2.

A készülék hangminőségéről még senki nem írt, de nagy elvárásaim nincsenek. A kütyü ára 35 font lesz, amikor a hónap során piacra dobják.

0 Tovább

Zen útkeresés pasziánsz helyett

Ha van irodai zen, akkor az Entanglement a hozzáillő játék. Ehhez képest méga pasziánsz is adrenalinfröccsöket adagoló, őrült kaland, és akkor a másik Windows klasszikusról, az ultraerőszakos aknakeresőről nem is beszéltünk. A borzasztóan egyszerű játékban csupán hatszög alakú, vonalakkal telerajzolt lapkákat kell lepakolnunk úgy, hogy a vonalunk ne ütközzön a falba vagy a középpontba. Pluszpont jár azért, ha sikerül egyszer már használt mezőkön újra keresztülvezetni a vonalat, cél,hogy minél bonyolultabb gombolyag legyen a táblán. Passzolni, válogatni nem tudunk, az egyetlen eszközünk a lapka forgatása.

Az Entanglementből létezik fizetős iPad verzió, a Chrome böngészőbe telepíthető verziót pedig netkapcsolat nélkül is lehet játszani. A játék regisztráció nélkül is játszható, ha viszont el szeretnénk menteni az eredményeinket, akkor a Google fiókunkkal jelentkezhetünk be.

0 Tovább

Letölthető a Chrome böngésző 10-es verziója


A Google fejlesztői hiperűrsebességre kapcsolva dolgoznak a cég böngészőjén: a Chrome-nak februárban jelent meg a 9-es kiadása, márciusra itt a tizes verzió - bár lehetséges, hogy kissé jóindulatúan bánnak a számozással Mountain View-ban.


Ugyanakkor kétség nem fér hozzá, a Chrome 10 valóban tartalmaz új funkciókat: gyorsabban futtatja a JavaSCripteket, az Adobe Flash környezetben írt oldalakat, játékokat és videolejátszókat pedig egy saját karanténban futtatja, hogy az ezekbe rejtett kártékony kódok ne tehessenek kárt a teljes operációs rendszerben.


Ennél is fontosabb, hogy a böngésző már támogatja a videokártyák gyorsítását weboldalakba ágyazott videók esetében is, így például a YouTube-os klipek lejátszása folyamatosabb, emellett kevésbé terheli le a rendszert, laptop esetében ez az üzemidő javulását is eredményezi. A beállításokat már nem menüben, hanem egy böngészőfülben nyitja meg. Az elmentett jelszavakat a Chrome alapból lementi egy online tárhelyre, így - egy Google-fiók birtokában - egy másik PC-n, vagy a rendszer újratelepítésekor is elérhetőek maradnak. A jelszavakat az új verzióban le is lehet védeni egy kóddal, a  könyvjelzők, bővítmények és témák hasonló szinkronizálása pedig már az előző verzióban is elérhető volt.


A Chrome-ot használók egyszerűen frissíthetnek az új verzióra, a Beállítások menü Névjegy pontjára kattintva, a többiek a Google.com/Chrome oldalról tölthetik le a 10-es verziót.

0 Tovább

Reklámokat kell nézni az új Skype-ban

Ilyen lesz a reklám a Skype-ban

Az internettelefonos szoftver üzemeltetői hivatalos blogjukon bejelentették, hogy a Skype windowsos kliensszoftverét használóinak hamarosan reklámokat kell nézniük majd a szolgáltatatás ingyenes használatáért cserébe.


A jókora reklámcsík a program főképernyőjén (Home) jelenik majd meg, és fokozatos tesztelést követően fogják kiterjeszteni a felhasználókra. Doug Bewsher, a Skype marketingigazgatójának bejegyzése szerint a cég hisz abban, hogy ha a hirdetéseket a megfelelő módon tálalják, akkor az ezekből származó bevételek új szolgáltatások kifejlesztésére adnak majd lehetőségét.

Egyelőre a reklámok csak az amerikai, brit és német felhasználók Skype-programjaiban jelennek majd meg, mivel a cég csak ezeken a piacokon foglalkozik majd a hirdetések értékesítésével, így a magyar felhasználóknak egyelőre nem kell majd reklámokat bámulniuk.
Egyelőre nem akarják megbombázni sem a reklámokkal az ingyenes nettelefonálást biztosító szoftver használóit, ezért egy márka promóció egy nap csak egy alkalommal bukkan majd fel.

Noha a Skype marketingese elképzelhetőnek tartja, hogy később a főképernyőn kívül is bevezetnek reklámcsíkokat, azt nem tervezik, hogy a beszélgetések közben felbukkanó, zavaró hirdetéseket építsenek a szoftverbe. A reklámok a tartózkodási hely, nem és kor alapján targetáltak lesznek, de ha a felhasználónak erre igénye van, letilthatja személyes azonosításra nem alkalmas adatainak hirdetési célokra való felhasználását.  Nem a Skype az első cég, amely hirdetésekből termel extra bevételt, például a Microsoft Live Messengerében is megtalálhatóak a beszélgetések ablakaiban apró bannerek.

0 Tovább

Facebookra mennek a dühös madarak

Facebookon is meg fog jelenni az elmúlt év legsikeresebb mobiljátéka, a madárkatapultálós Angry Birds. Az új variánsról csak azt lehet tudni, hogy valamikor májusban lesz elérhető, és hogy a közösségi oldalhoz csiszolják a játékmenetet. Peter Vesterbacka, a Rovio főnöke úgy fogalmazott, hogy a játék facebookos verziója ki fogja használni a közösségi oldal kollaboratív jellegét, és az eddig passzív ellenségként szolgáló disznók most komolyabb szerephez jutnak a játékban.

A Rovio vezetőjének szavai nagyon abba az irányba mutatnak, hogy a Facebookon majd egymás ellen játszhatnak az ismerősök. Pedig a nagyon megváltozott játékmenet sokkal többet is rejthetne: elsőszemélyű Angry Birds FPS; Angry Birds, a szerepjáték; Madárház, a kert csatája stratégiai verzió. Ti mit látnátok szívesen a madaras franchise folytatásaként?

0 Tovább

Kezünk lesz a telefonkagyló

Ugyan nem termék, csak egy ügyes hack, a bluetooth kesztyűt mégis szívesen kipróbálnánk. Rachel, az Instructables barkácsoldal egyik alapítója és vezető fejlesztője által összerakott kézrevaló nem csak a tenyeret melegíti, hanem hívások fogadására is alkalmas. A kiegészítőhöz Rachel egy hagyományos headszetet boncolt szét és varrt bele a kesztyűbe. Egyedül a hívás fogadása gomb igényelt némi forrasztgatást, de a fotók alapján még a legbotkezűbb barkácsolónak sem okozhat gondot a művelet. Otthon legyártható az egész.

A bluetooth kesztyű csak az első lépés egy új és érdekes periféria kialakulásának útján. A következő verzióból ki lehetne spórolni a gombot, sokkal elegánsabb lenne, ha a telefonkagylót formázó kisujj és a hüvelykujj mozgására fenné fel a telefont. Az igazán sci-fi verziótól pedig azt várjuk, hogy a kesztyű is tűnjön el, elég lenne két gyűrű a mikrofonnal és az apró hangszóróval.

0 Tovább

Charlie Sheen halálhírét keltik a legújabb facebookos csalások

Miután ismerőseink sorra kattintgatnak le mostanában minden kamuvideót a Facebookon, továbbadva azokat egymás üzenőfalára, megnéztük, hogyan lehet védekezni az ilyen csalások ellen. A módszer mindig ugyanaz: a felhasználó lekattint egy kamu hivatkozást, ami valami szaftos videót ígér egy hírességről, de videó helyett észrevétlenül lájkolja, vagyis továbbosztja a linket.

A legújabb facebookos csalások survey-kre futnak ki, vagyis arra próbálják meg rávenni a felhasználót, hogy hirdetőknek adja meg az adatait. A legújabb változat azt ígéri, megnézhetünk egy videót arról, ahogy Charlie Sheent holtan találta a házában egy forgatócsoport.

A kamulinkek ismerősökön keresztül való terjesztése (szakszóval clickjacking), úgy tűnik, nagyon hatékony. A csalások elsősorban az USA-ból indulnak, és amerikai hirdetőknek dolgoznak a kérdőívek, de a Facebook ehhez idehaza is jó terep, mivel a felhasználók közül egyébként is sokan néznek meg és osztanak meg angol nyelvű tartalmakat.

Tegnapi tesztünkból kiderült, hogy a legfrissebb csalások ellen a webes biztonsági szoftverek sem biztos, hogy megvédenek. Ugyan a BitDefender és a Symantec is készített facebookos biztonsági appot, ezek a legújabb kamulinkeket nekünk még nem szúrták ki a hírfolyamon. Tegnap még nem írtunk a Defensio.com webcímen elérhető univerzális facebookos szűrőprogramól, amivel nagyon sokféle linkre és kommentre lehet szűrni a közösségi oldalon, akár az ingyenes verzióban is, de biztos megoldást egyelőre ez sem adott. A szoftvert úgy állítottuk be, hogy e-mailben küldjön értesítést az üzenőfal környékén zajló gyanús történésekről – hogy mi mindent szűr ki a csalások közül, még egy kicsit hosszabb tesztelést igényel.

Az álcázott Like-gombok ellen az egyedüli biztos védelem az, ha az ember Firefoxot és NoScript kiegészítőt használ. A NoScript ugyanis rögtön szól, ha egy videolejátszónak tűnő Like-gombra kattintunk (lásd a fenti képen). Máskülönben jobb egyszerűen csak óvakodni a gyanús megosztásoktól – bár ez túlzott paranoiára is okot adhat az ismerőseinkkel kapcsolatban. Sajnos a NoScripthez hasonlóan kezes kiterjesztést más böngészőhöz nem találtunk – ha valaki tud ilyet, szóljon.

A Facebookon a survey scamek mellett az elmúlt pár hónapban chaten keresztül is elkezdtek vírusok terjedni. Hasonlóan a „hagyományos” IM-spamhez, ezek is valamilyen kártékony linkre irányították a felhasználót. Volt olyan, amelyik ellopni próbálta a Facebook-fiókot egy kamu bejelentkező oldallal, más egyszerűen futtatható fájlt próbált meg rásózni a felhasználóra.

Vannak gyűjtemények, ahol kiszúrhatjuk a csalásokat

Ezek közül a fióklopás okoz nagyobb kellemetlenséget, ha sikerül: ilyenkor ahogy lehet, vissza kell állítani az accountot egy jelszóváltással egybekötve. Persze fel lehetünk rá készülve, hogy az ismerőseinket a vírus teleszemetelte spammel. A másik lehetőség, hogy a gépünkre trójai, vagy spamküldő szoftver kerül, de ezt már a letöltéskor meg kell fognia a víruskeresőnk valós idejű védelmének, vagy, amikor üzembe áll, és elkezd „hazatelefonálni”, a tűzfalnak.

A Facebookon terjedő csalásokról egyébként a legjobb adatbázist a Sophos Security vezeti. Ha az ismerőseink valami gyanús dolgot osztanak meg – valószínűleg nem direkt, mint az a dolog mechanizmusából következik -, akkor itt, a Naked Security blogon leellenőrizhetjük, hogy nem valamilyen ismert scamről van-e szó. A Facebookos csalásokat gyűjri a Facecrooks.com is, így ott is érdemes nézelődni.

0 Tovább

Így kell védekezni a facebookos vírusok ellen

 

Az [origo] Techbázis összegyűjtötte, hogy miként lehet védekezni a Facebookon az utóbbi napokban vírusszerűen terjedő átverős linkeken át terjedő károkozókkal szemben. Sajnos atombiztos védelem nem létezik, a korábbinál jobban kell odafigyelni, különböző szkriptek segítségével már elég rákattintani egy videólinkre ahhoz, hogy aktiváljuk a többnyire vicces vagy megbotránkoztató videónak álcázott kártevőket.

0 Tovább

Legépeljük az idegen űrhajót

Elég egy-két évig követni a videojátékokat, hogy teljesen kiképzett ufóellenes katona váljon az emberből. Az univerzális ellenségekre lőhetünk űrhajóval, földi telepítésű ágyúval, géppuskával, vezethetünk ellenünk tankhadosztályt vagy a jövő űrgárdistáit. A legújabb ufós játék azonban minden eddigi furcsa ötletet felülmúl, ugyanis a seregek vezetése vagy az egér rángatása helyett gépeléssel lőhetjük az ellent.

A ZType minden felénk repülő ufója felett egy angol szó található, amit begépelve lelőhetjük őt. Egyszerre csak egy célponttal tudunk foglalkozni, így fontos, hogy pontosan írjunk. Minden gépelési hiba rabolja az időnket, megtöri a játék ritmusát. Az egyszerűnek hangzó játékkal remekül el lehet szórakozni üres félórákat, ha elég sokat játszunk, megtanulhatunk angolul gépírni, ráadásul a Földet is megvédjük.

A játéknak van egyszerű böngészőben működő verziója, és facebookos, toplistákkal megtűzdelt verziója, amiben a barátainkkal versenyzünk.

0 Tovább

Catan telepesei legóból

Valahol logikus, hogy a huszadik század egyik legnépszerűbb építőjátéka, a Lego, és a társasjáték forradalmat kiváltó Catan telepesei találkozzon. A fenti Catan játéktáblát a vancouveri szoftvermérnökként dolgozó Michael rakta össze az S3RD tervezőprogramban. Ha elégedett lesz az eredménnyel, akkor meg is építi a társasjátékot, mi pedig reménykedhetünk abban, hogy egy építési leírást letölthetővé tesz, hogy a hazai legórajongók is felépíthessék a saját Catanjaikat.

0 Tovább

Tesztkör a Google önvezető autójával

A Mashable blog munkatársai a San Francisco-i TED konferenciát követően kipróbálhatták azt az önmagát vezető Toyota Priust, amelyet a Google fejlesztett ki.


A videón jól látszik, ahogy a sofőr helyén ülő ember meg sem fogja a kormányt, az autó ennek ellenére mégis képes hibátlanul szlalomozni a tesztpályára kihelyezett bólyák között. A tesztről két videofelvétel is készült, ezek egyikén belülről, a másikon pedig kívülről láthatóak az események.

A YouTube-on publikált felvétel kommentelői közül sokan rémisztőnek találják a felvételt, ami nem is csoda, hiszen a jármű szellemautóként járja rajta az utakat 60 kilométeres maximális sebesség mellett, a kanyarok zömét csikorgó kerekekkel véve be.


A Google egyébként közúton is teszteli automata járműveit, melyekkel a közlekedési biztonságát, illetve a környezetszennyezést akarja majd csökkenteni. Egyelőre azonban mindig ül emberi sofőr is a volán mögött, és a helyi hatóságokat is értesítik azelőtt, hogy a jármű körzetükbe érne.

0 Tovább

Az első képek a Windows 8-ból


Egy kínai technológiai blog publikálta az első képeket a Microsoft következő operációs rendszeréből, a Windows 8-ból, melyeket itt lehet megtekinteni. Eredetiségüket a Microsoft hivatalosan nem erősítette meg.


A képeken csak a Windows 8 állítólagos teljes felületének apró részletei láthatóak, egyelőre semmilyen látványos újdonság nem derül ki belőlük, egyedül a felhőalapú rendszerek integrálására utalnak egyes ikonok.

Ennél érdekesebb információ, hogy a következő Windows tesztelői szerint automatikus rendszervisszaállítási funkcióval is rendelkezik majd, ami nagyon rövid idő alatt képes az első indításkor elérhető alapállapotba visszahozni a rendszert. Ez a művelet a tesztelők számítógépén 2 perc alatt lezajlott, de ők a szokásosnál sokkal izmosabb, nyolcmagos processzort, 24 gigabájt memóriát tartalmazó konfigurációt használtak. Ezen a Windows 8 telepítése (DVD helyett merevlemezről) 8 perc alatt lezajlott.

0 Tovább

Honlap segít megvédeni a szemeit

Ez az igazi nerd-wellness! A TheNextWeben akadtunk rá a PROTECT YOUR VISION című honlapra, amely segít elkerülni a számítógép használata során jelentkező kellemetlenséget, a szem kiszáradását és kifáradását.

Nem kell bonyolult tudományos megoldásra gondolni, a szájt arra képes, hogy a beprogramozott időpontok leteltekor figyelmeztesse a felhasználót, hogy ideje egy rövid, szempihentető szünetet tartania. Több lehetséges időbeosztás is létezik, az egyik minden húsz perc során ajánl rövid pihenőt, a másik óránként öt perces munkaszünetet javasol, de a Custome menüpontban saját igény alapján is be lehet programozni a riasztást, a Blackout pontban pedig azt is meg lehet adni, hogy a szünetek alatt a képernyő elsötétüljön.

Az Eyes gymnastics pontban a baloldalt látható aranyos robot a szem tornáztatására szolgáló gyakorlatokat mutat meg.

0 Tovább

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

Ez egy gyöngyszem.

0 Tovább

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

A Microsoft mindig elmondhatta magáról, hogy a kompatibilitás élharcosa. Hosszú sztorik keringtek az interneten arról, hogyan helyeztek el spéci hackeket a Windows frissítésekben, hogy egy-egy népszerű régi szoftver továbbra is működőképes maradjon. A miatt még az XP második javítócsomgja is késett egy keveset.

A legendás kompatibilitást most ki is próbálta a The Rasteri nevű netező. Egy virtuális gépbe feltelepítette a DOS 5.0-t és rá a Windows 1.0-t, majd elkezdte frissíteni a rendszert. A tízperces videó alatt eljutunk a Win 7 egy olyan verziójáig, amin még DosShell és Reversi is van, mert egyik telepítő sem törölte ezeket az ősi programokat. Mi a nosztalgiamenet, ha nem ez?

(via DownloadSquad)

0 Tovább

Magyar szöveget is felismer a Google Docs

A Techbázis cikkéből kiderül, hogy a Google Dokumentumok nevű online szövegszerkesztőjének tudása fontos új funkcióval bővült. A Docs mostantól magyar nyelvű, PDF vagy JPEG fájlban feltöltött, szkennelt szövegeket is képes átalakítani szerkeszthető formájúra.

Sajnos a Google Docs csak legfeljebb két megabájt nagyságú fájlokat enged használni, így teljes könyvek átalakítására a szolgáltatást nem lehet használni, ahogyan bonyolult tördelésű, szkennelt újságcikkeket sem tud feldolgozni. Bővebben az új funkcióról itt olvashat.

0 Tovább

Hol mennyibe kerül az internet?

A DailyInfoGraphic.com-on ezúttal az internet-előfizetések díjáról közöltek infografikát. Ennek alapján Japánban a legolcsóbb az internet, Törökországban, Mexikóban és Portugáliában viszont kifejezetten drága. Hazánk az ár tekintetében a középmezőnyben található. 
Az infografika szerint a leggyorsabb átlagos internetet Japánban (61 Mbps), Dél-Koreában (46 Mbps) találjuk, Magyarország ezen a téren is a középmezőnyben kullog 4 megabit körüli átlaggal.


Itt lehet megnézni a képet nagy méretben

Jelentősen eltérő statisztikákról számol be a Speedtest.net, ezen az oldalon a világháló elérésének sebességét lehet tesztelni. Az oldalon publikált interaktív táblázatban ki lehet szűrni a valós eredményt jelentősen eltorzító céges és iskolai hálózatokat. Magyarország ennek a cégnek az adatai alapján is a középmezőnyben van: az átlagos letöltési sebesség az otthonokban 14,37 megabit másodpercenként.


Ebben megelőz miket: többek közt Franciaország (15,4 Mbps), Japán (16 Mbps), Bulgária (17 Mbps), Portugália (19 Mbps), Németország (20,5 Mbps), Románia (24,2 Mbps), Litvánia (27,8 Mbps), Dél Korea (37,7 Mbps )

A Speedtest interaktív táblázatát itt lehet megnézni

Akiket mi hagyunk le: Luxembourg (14,31 Mbps), Tajvan (13,7 Mbps), Ausztria (13,23 Mbps), Oroszország (12,1 Mbps), Egyesült Arab Emitárusok (11,9 Mbps). Érdemes megnézni a lista alját, Irakban és Libanonban bőven egy megabit alatti a sebesség.

A Speedtest oldalán regionális listát is lehet kérni, ennek alapján Miskolcon a leggyorsabb a net hazánkban 25,98 megabites sebességgel, míg Budapest csupán a tizedik helyen ál 14,91 Mbps-mal.

0 Tovább

Megnyílt az online féregmúzeum

Az Ad-Aware nevű ingyenes kémprogram-eltávolító szoftvert fejlesztő Lavasoft érdekes online kiállítást nyitott: az oldalán elérhető Rogue Gallery-ben a manapság terjedő számítógépes kártevőket lehet megtekinteni.

 

Itt nézheti meg a Lavasoft féregmúzeumát

A lista folyamatosan bővül, és minden kártevőről elérhető képernyőmentés is, ami például a manapság nagy számban terjesztett ál-vírusirtók esetében jöhet jól. A vírusmúzeum címlapján mindig a legutóbb felfedezett kártevők láthatóak, de a felső sorban lévő betűkre kattintva a teljes adatbázist is meg lehet tekinteni bárki anélkül, hogy számítógépe veszélybe kerülne.
A bejegyzések alatt a kártevőkről az eltávolítást segítő információkat is feltüntetnek, például azokat a rendszerleíró-adatbázisbeli bejegyzéseket, fájlokat, amelyeket az adott féreg vagy vírus használ.

0 Tovább

Papír Minecraft-szobor

A Minecraft játékosok már többször bebizonyították, hogy végtelen türelemmel rendelkeznek. Máshogy nem tudnának apró kockákból óriási Mario figurát, mechanikus számítógépet és egyéb csodákat összelegózni a játékban. A Tubbypaws nevű bloggernek köszönhetően most már hajtogatós-ragasztós szobor is létezik a pixeles játékból, aminek az összerakásához szemre legalább két óra szükséges. Technocolt elő! (via Boing Boing)

0 Tovább

Akaromkamera: Fuji X100 bemutató

Kis reggeli fétis gyanánt ajánlható videó jött szembe. A WhatDigitalCamera.com elvihette egy körre a Fuji kiadás előtt álló X100-as csodagépét. A retró külsejű gépet már istenítettem párszor, de iszonyatosan nehéz kiszeretni belőle. A mostani videón is látszik, hogy ezt a vasat kézműves igényességgel rakták össze. Az odafigyelés árát meg is kérik, az X100-at 1200 dolláros áron lehet előrendelni, amitől kikerül a masina az azonnal megveszem kategóriából. A karácsonyi kívánságlistán azért van helye.

 

Tesztfotókat a DPreview.com galériájában lehet nézegetni.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek