Mobiltelefon jelezheti a földrengést

Nem csak a legújabb drága okostelefonok nyújthatnak segítséget földrengés vagy egyéb természeti csapás esetén: ingyenes sms-riasztás akár a legrégebbi készülékekről is igénybe vehető. Ugyanakkor a modern, gyorsulásérzékelővel is felszerelt okostelefonok már a legkisebb földmozgások esetén jelezni tudnak, így használójuk nagyobb eséllyel menekülhet ki házából élve. Létezik földrengést előrejelezni képes applikáció is, de ennek működésére senki sem vállal garanciát.

SMS-en és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.
A www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat riasztást, egyéb természeti katasztrófák, például árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül küldi ki riasztásait. Az oldalra regisztrálni a “Register now” feliratú gombra kattintva lehet az e-mail cím és egy jelszó megadásával, meglepő módon a későbbiekben ugyanerre kattintva lehet belépni is az oldalra.
Sms-ben bárhol értesít a veszélyre
Az adatok elküldését követően egy e-mailben kiküldött linken meg kell erősíteni a fiók létrehozását. Ezt követően a profilbeállítás oldalra jut el a felhasználó, ahol meg lehet adni az e-mail cím meleltt egy mobiltelefonszámot is (+36301112222 formátumban). Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.
A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról. A honlapon elérhető profiloldalon keresztül bármikor szüneteltetni lehet a szolgáltatást, vagy meg is lehet szüntetni a riasztásokra való feliratkozást.
Ha földrengés van a közelben, jelez a program
Rengeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.
A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni, ami egy Reto Meier nevű fejlesztő munkája. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.
----------
Earthquake Prediction Device
Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.
Disaster Survival Guide
Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosokNe

Az olcsó mobil sms-ben jelzi a veszélyt

SMS-ben és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.

www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat, hanem árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül.

Fapados mobilon is képes riasztani SMS-ben a GDACS rendszere

A regisztráció után létrejövő profiloldalon megadható mobilszám is az email cím mellett, így SMS-ben is kaphatunk figyelmeztetést. Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.

A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról.

Az sms-riasztásnál azért kifinomultabb módszerek is léteznek a katasztrófa-hírek beszerzésére, így például engeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.

Földrengés telefonon


Az egyik legjobb androidos földrengés-rasztó app az Earthquake!

A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.

 

Előrejelezheti a földrengést a mobil?

 

Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” (Earthquake Prediction Device) nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.

Így kell túlélni

Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosok forgalma. Természetesen okostelefonon is tanulmányozhatjuk a fontos tudnivalókat, amelyek között megtalálható az elsősegélynyújtási egyszeregy, például az iPhone-ra és Androidra is ingyenesen elérhető Survival Guide applikáció személyében

Ebben megtalálható óvintézkedések - angol nyelvű - leírása földrengés, lavina, szökőár, erdőtűz és hurrikán miatt aggódók számára, az evakuálás során okvetlenül bepakolandó javak listája és a háztartási vészterv (Household Emergency Plan) is. Ez többek között olyan fontos javaslatokat tartalmaz, minthogy minden telefon mellett legyen egy lista a vészhívószámokkal.


A könyvszerűen tanulmányozható alkalmazások arra nem igazán alkalmasak, hogy vész esetén ebből cselekedjünk improvizáció helyett, de aki minden eshetőségre készen akar állni, üres perceit jól töltheti a vész-tudás tanulmányozásával.

Már akkor csipog a mobil, ha csak kicsit rezeg a padló

Az okostelefonok többsége tartalmaz olyan apró érzékelőt, amely a telefon saját térbeli helyzetének változását méri - ezzel téve lehetővé például a mindig megfelelő képernyő-tájolást vagy a játékok irányítását a készülék mozgatásával. Ez a gyorsulásérzékelő vagy giroszkóp meglepően érzékeny, amit ékesen bizonyítanak az applikáció-boltokban kapható zsebszeizmográfok.

A legkisebb rezgést is jelezni tudják a modern mobilok

Az iPhone-hoz elérhető iSeismo mindhárom térbeli koordináta mentén méri a telefon elmozdulását, mégpedig olyan érzékenyen, hogy ha letesszük a telefont az asztalra, amit aztán koppintással vagy óvatos lökdöséssel megrezegtetünk, a kijelző élénk grafikon-kitérésekkel reagál. Beállíthatunk hangriasztást is bizonyos rezgésnagyság elérése esetére, így aki azon aggódik, hogy a fejére zuhanó könyvespolc ébreszti, kérhet ébresztést például 3,5-es rengések mérésére, s még idejében menekülöre foghatja. Sajnos Androidra hasonló applikációt nem találtunk.

0 Tovább

Szól a Google Föld, ha frissültek felvételei

Érdekes új szolgáltatása a Google virtuális földgömbjének a Follow Your World, amely lehetővé teszi, hogy azonnal értesüljünk arról, ha az általunk a Térképen bejelölt pontot lefedő műholdképes adatbázis frissül. A honlapon egyenként be kell jelölni és el kell menteni ezeket a pontokat, ezt követően a szájt automatikusan küld majd egy e-mailt, ha a műholdképes adatbázis frissült. Ha valaki gyakran nézegeti saját lakását vagy lakhelyének utcáit virtuálisan, az szeretni fogja ezt a szolgáltatást is.


A Google Térkép és Föld képadatbázisainak január végi frissítéseiről ezen az oldalon is lehet részletesen olvasni, a szolgáltatás üzemeltetőinek bejegyzése szerint Magyarország területéről készült felvételekből is kerültek fel újak a rendszerbe.

0 Tovább

Lakberendezés böngészőből

 

A MakeUseOf.com-on bukkantunk rá a LoveMyHome.de honlapra, amelyen egy egyszerű, de látványos lakberendező felületet lehet elérni. Használatához először telepíteni kell a Unity Web Player nevű plugint, ezt követően két-, és háromdimenziós nézet között is lehet váltani.

Bár a szoba méretét centiméterre pontosan be lehet táplálni, az ablakokat és ajtókat inkább csak saccra lehet elhelyezni, hasonlóan a bútorokhoz, lámpákhoz és egyét lakberendezési tárgyakhoz. Valószínűleg senki sem ezt a honlapot használja majd lakása belterének megtervezéséhez, viszont az alapvető elgondolások felskiccelésére minden további nélkül alkalmas.

 

 

 

 

0 Tovább

Az első stabil verzió a LibreOffice-ból

A LibreOffice 3.3 letöltése a Szoftverbázisról (214 megabájt, magyar)

 

Megjelent az első nem béta, hanem stabil állapotú verzió a LibreOffice-ból. Ez a szoftver tulajdonképpen a még jobban ismert OpenOffice utódja: nevének megváltoztatására azt követően kényszerültek a fejlesztők, hogy az Oracle cég felvásárolta az OpenOffice márkanevét birtokló Sun-t, ezt leszámítva gyakorlatilag ugyanarról az alkalmazásról van szó.


A 3.30-s verzió újdonságairól ezen a linken lehet részletesen olvasni, ezek közt például új fájlformátumok támogatását, új formázási lehetőségeket, egornomikusabb menük megjelenését lehet kiemelni.

0 Tovább

44 iPhone-t akart Izraelbe csempészni egy nagyi

Negyvennégy iPhone-t próbált ruhájába rejtve Izraelbe csempészni egy idős nő. A Ben Gurion repülőtéren dolgozó vámtisztviselők figyelmét azzal hívta fel magára a londoni járattal érkező, hagyományos grúz ruhákba öltözött asszony, hogy nagyon nehezen mozgott. Mikor a vámosok felajánlották segítségüket, azt mondta, hogy nem ézi magát jól.

Csak a biztonsági átvilágítás után derült ki, hogy az asszony rossz közérzetéhez lehet némi köze a harisnyájába rejtett 44 darab okostelefon súlyának is.

A Network World szerint a független iPhone-ok ára annak ellenére rendkívül magas Izraelben, hogy a készüléket forgalmazzák az országban. A 16 gigabájt memóriával rendelkező Apple telefont akár 800 dollárért is el lehet adni, a 32 gigabájtos típusért pedig közel 1400 dollárt is megadnak.

Az iPhone-jaitól megfosztott nőt szabadon engedték. A hatóságok még nem döntötték el, hogy feljelentés vagy bírság lesz-e az ügy vége.

0 Tovább

Wikileaks-et támogató hackereket tartóztattak le

Öt férfit tartóztattak le a brit rendőrök, akikről azt gyanítják, hogy részt vettek a WikiLeakset támogató hackertámadásokban. A férfiak az Anonymous nevű csoport tagjaként követték el, számítógépüket arra használva, hogy ismételt lekérésekkel megbénítsák a csoport által kijelölt célpontokat. Az öt letartóztatott személy közül három tinédzser (15, 16 és 19 éves), ketten pedig 20 és 26 éves fiatalok.

Az amerikai követségi jelentéseket kiszivárogtató portált támogató támadásokat az Anonymous nevű aktivistacsoport szervezte. Célpontjaik között megtalálható volt a WikiLeakshez érkező pénzügyi támogatást befagyasztó PayPal, a MasterCard és Visa bankkártyakibocsátók, valamint a kiszivárogtatóoldal adatait törlő Amazon is.

Az Anonymoushoz nem képzett hackerek csatlakoztak, hanem mindennapi internetezők. Fegyverül egy szoftverek terhelési tesztjére kifejlesztett programot, a Low Orbit Ion Cannont (LOIC) választottak, amely lekérések ezreivel bombázta a célbavett oldalakat. A LOIC nem rendelkezett semmiféle védelmi mechanizmussal, nem rejtette el a támadásban résztvevők IP-címét, így az aktivisták azonosíthatóak maradtak.

0 Tovább

Kapcsolja ki a PC nyavalyás csipogását!

 

Egy igazán hasznos tippet találtunk az Online-tech-tips-en: bemutatják, hogyan kell letiltani Windows 7 alatt a nyavalyás PC Speakert, vagyis a számítógép beépített minihangszóróját!

Az ismertetett megoldás elvégzése után bármikor visszaállítható az eredeti állapot, és csak a Windowsban némítja el a csipogó hangszórót, a rendszer indulásakor szükség esetén jelentkező (hasznos) diagnosztikai jelzéseket így senkinek sem kell nélkülöznie.

Murphy törvénye a Windows 7-ben is érvényesül: mindig van olyan rendszermodul vagy program, ami az éjszakai csendben, a kikapcsolt hangszórók mellett is ráhozza a szívbajt a felhasználóra azzal, hogy váratlanul hangosat csippant a gépházból.

Ennek a stresszhelyzetnek lehet elejét venni, ha letiltjuk magát a hardvert.  Ehhez a Start menüben válasszuk ki a Számítógép pontot, klikkeljünk rá jobb gombbal, és válasszuk a Kezelés-t.

A felnyíló Számítógép-kezelés ablakában menjünk az Eszközkezelő-re, majd a Nézet menüpontban felül pipáljuk ki a Rejtett eszközök megjelenítése pontot. Ezután keressük meg a Nem PnP (Plug and Play) illesztőprogramok sort középtájt, rajta duplakatt. Válasszuk ki a Beep nevű sort, jobb gombbal hívjuk elő a menüt, majd a Tulajdonság-ot. Az Illesztőprogram fülre klikkelve végül az alsó sorban a Típus felirat mellett állítsuk az értéket Letiltva-ra. Ha később mégis használnánk, csak vissza kell állítani az értéket Automatikus-ra.

 

 

 

 

0 Tovább

Végre biztonságos lesz a Facebook

Bár a hétvégén Nicolas Sarkozy, kedden pedig Mark Zuckberberg Facebook-alapító oldalát is feltörték, végre jó hírek is érkeztek a közösségi oldaltól. A Ghacks értesülései szerint a Facebookot hamarosan titkosított üzemmódban is lehet majd használni.

A https protokollon keresztül a felhasználók védve lesznek a jelszavak, felhasználói nevek vagy chates üzenetváltások lehallgatásától, amelynek eddig például nyilvános wifihálózatokon voltak kitéve. A titkosítást a Profilom/Fiókbeállítások/Fiókvédelem menüpont alatt külön aktiválni kell, ezt követően a közösségi oldal csak titkosított kapcsolaton kommunikál majd a felhasználó számítógépével. Ezt a funkciót a szokásos módon nem egyszerre, hanem fokozatosan vezetik be a felhasználóknál, így megjelenése hetekkel később várható. A Ghacks beszámolója szerint a titkosítás aktiválása nyomán lassulhat az oldal elérése, de mivel a Facebookot érintő egyik legkomolyabb biztonsági fejlesztés az utóbbi években, még így is jó kompromisszumnak tűnik a használata.

3 Tovább

Könyvet adnak a megunt Kindle-ért

Könyvre cseréli be a megunt Kindle-ket egy amerikai könyvesbolt. A portlandi üzlet olyan értékben ad könyvet a kütyüért cserébe, amennyibe az eredetileg került.

139 dollár értékben vihetnek haza új papírkönyveket, akik hajlandóak lemondani wifis e-könyv-olvasójukról. Akik pedig a drágább, mobilnetes Kindle-t vették, azok 189 dollárt költhetnek el a Microcosm Publishing boltjában. A különböző zinekkel és aktivista irodalommal foglalkozó kiadó nem kíméli bejelentésében a Kindle-t, "lélektelen hamisított irodalmi technológiának" bélyegzik az Amazon olvasóját. A kiadónál kapható zinek és könyvek nagy része a kettő és hat dollár közé esik - írja a szöveg - így aki megválik az e-olvasójától, talicskával viheti haza az olvasnivalót.

Az ajánlat különösen azoknak lehet érdekes, akik mindig vágytak a városi gerillákról, a hatalommal való szembeállásról, anarchizmuselméletről és vega konyháról szóló művekre. Akik friss szépirodalmat, olcsó krimiket vagy sci-fit olvasnának, azok jobban járnak, ha megtartják a Kindle-t.

0 Tovább

Szárnyra kaphat a NyxQuestben

A görög kultúrát remixeli a NyxQuest nevű ugrálós ügyességi játék. A pályákon keverednek a görög romok, szétesőben levő oszlopcsarnokok, homokba süllyedt istenszobrok, és a nagyon is életben levő párkák és egyéb mitológiai ellenfelek. Utunkat ráadásul nem más segíti, mint Zeusz.

A történet is kevercse a mitológiának és a játéktervezők fantáziájának. A pórul járt Ikarosz barátnőjét, a Nyx nevű angyalszerű szárnyas nőt vezethetjük keresztül a pályákon szerelmét keresve. Az ugrálás mellett fejtörők is várnak a játékosra, amiket sikerrel megfejtve még Árkádiába is eljuthatnak.

A játékot öt dollárért lehet megvenni PC-re és Mac-re a gyártó oldaláról.

0 Tovább

Különleges háttérképek ingyen

Szuper háttérképek ingyen a Desktopography-n


A MakeUseOf.com-on akadtunk rá egy remek háttérkép-lelőhelyre: a Desktopography-n rengeteg különleges, kifejezetten a számítógépes monitorok felbontásában elérhető háttérképet lehet elérni. Az oldalon a készítésük éve alapján lehet elérni a képeket, 2006-tól érdemes átböngészni a kínálatot, mivel akkortól nagyon látványos, többségükben digitálisan manipulált felvételek tucatjait érhetjük el.

0 Tovább

Itt a legújabb Duke Nukem Forever trailer


szólj hozzá: Duke Nukem Forever trailer

A hétvégén megérkezett a Duke Nukem Forever legújabb trailere. Már-már hihetetlenül hangzik, hogy a kilencvenes évek siker-FPS-e, a sci-fi környezetben játszódó, parodisztikus Duke Nukem 3D folytatódik. (Az eredeti Duke Nukem platformjátékra, ami független fejlesztésű szoftver volt, bizonyára kevesebben emlékeznek.)

A hányattatott sorsú szoftver minden idők legrégebben készülő, pontosabban ígérgetett játéka, amit az aktuális fejlesztőcég május 3-ra ígér. Hogy mi minden történt eddig körülötte, azt a Wikipédia angol nyelvű bejegyzése foglalja össze részletesen.

A reveal, vagyis a játék részleteit első ízben felvedő trailert elnézve a Duke Nukemet maximum nosztalgiából fogják sokan elővenni. A stílusa ugyan az 1996-os változatot idézi Duke macho beszólásaival, de ez mostanra igen avíttas, a főszereplő animációja sem valami szép, és bár a játék képi világa aprólékosan kidolgozott részletekből építkezik, látszólag hiányzik belőle minden olyan extra, amit az előd felvonultatott.

A Duke Nukem 3D ugyanis abban különbözött az akkoriban oly divatos Doomtól, hogy készítői egy kicsit humorosra vették a figurát, és a játék grafikája is kicsit képregényszerű volt. Emellett sokféle trükkös fegyver bukkant fel benne az automata géppuskáktól (ezek akkor még csak ránk tüzeltek) a lézeres szenzorral ellátott fali aknákig, vagy a jetpackig, és a környezet rombolása, az összetörhető tükrök és bútorok, vagy a maguk után kis szökőkutat hagyó vécécsészék is nagyon hangulatossá tették. Egyik kedvenc gegem volt, ahogy az automata ajtókba szoruló alienek undorító péppé zúzódtak...

Ezek után kérdés, miben hoz eredetit a mostani, hosszú vajúdás árán megszületett rész. A játékélményből még nem sokat sejttet a mostani előzetes, de nekem kicsit izzadtságszagúnak tűnik a dolog, még úgy is, ha már 3D-s piszoárba vizelhetünk bele a 3D-s sztrptíztáncosnőkkel teli night club mosdójában. Május harmadikán remélhetőleg meglátjuk, mi az igazság.

0 Tovább

Ne buzeráld a PC-det két percig! Kibírod?

Az Egymillió Dolláros Honlap atyjának legújabb projektje a Do Nothing for 2 Minutes ("Ne csinálj semmit két percig") című, néhány napja elindult honlap. Ha ezt felkeressük, egy tengerparti naplemente képe fogad minket, a háttérben pedig hullámzás zaja hallatszik. A képernyő közepén megjelenő számláló 2 percről számol vissza, ha ez alatt hozzáérünk az egérhez vagy a billentyűzethez, egy Fail üzenetet jelenít meg.

Ha a kitűzött két percig hősiesen helytállva kibírjuk, hogy ne buzeráljuk a számítógépet, az oldal megdicsér, és lehetővé teszi, hogy egy kattintással reklámozzuk az oldalt a Twitteren vagy a Facebookon ismerőseinknek is. Van egy olyan gyanúnk, hogy ezzel a szájttal nem fog egymillió dollárt kaszálni Alex Tew.

 

1 Tovább

Szökés a pattogó robottal

A mai napig bámulatos ötleteket tudnak beépíteni a játéktervezők a több mint 25 éves történelemre visszatekintő ugrálós játékokba. Megjelentek a forgatható, invertálható, változtatható gravitációjú pályák. Akadt olyan tervező (Jonathan Blow, Braid), aki a figuránk haladását kötötte össze az idő múlásával, így visszafelé sétálva az idő kerekét is visszatekerhettük.

A Super Mega Bot nevű egyszerű flashjáték tervezői ennyire nem voltak körmönfontak, ám így is sikerül alaposan megkeverniük a játékosokat. A feladatunk az, hogy végigkísérjük kis zöld robotunkat a szúrós csaptákkal és felszedésre váró kincsekkel. A játékos dolgát az nehezíti, hogy a robot folyamatosan pattog, így nem lehet kiszámolni, begyakorolni a pontos ugrásokat. A pályák szerencsére teljesíthetőek lendületből, az életünk pedig a tervező gondosságának köszönhetően nem fogy el. Ha meghalunk, csupán száz pontot veszítünk.

0 Tovább

Halálsugárral a katonák ellen

Nikola Teslának, a szerb származású feltalálónak állít emléket az NSBrotherhood játéka. A Tesla Death Ray-ben egy nagy elektromos tekercset kell védenünk az elpusztítására érkező katonák, tankok és repülőgépek ellenére. Szerencsére a tekercs jól fel van töltve, így ha elég gyorsan tudunk kattingatni, agyonrázhatjuk a támadókat. A hullámokban érkező katonák között kis toronnyal, megnövelt energiával és egyéb extrákkal növelhetjük a "halálsugár" hatékonyságát.

0 Tovább

Kalóz mobilokkal tele a piac

A világon eladott mobilok ötöde jogtalan másolata egy már létező készüléknek - nyilatkozta Esko Aho, a Nokia igazgatótanácsának tagja.

A kalóz telefonok nagyrészt Kínából származnak, ám nem csak Ázsiában forgalmazzák őket. Hamisított mobilt lehet kapni Latin-Amerikában, és Európa néhány országában is. Aho szerint a másolatok jelentős kárt okoznak a Nokiának, ami a kiadott készülékek száma szerint a világ legnagyobb mobilgyártója.

A Gartner piakutató cég elemzése szerint a márka nélküli mobilok és az okostelefonok térnyerésének köszönhetően 35 százalékkal nőtt a harmadik pénzügyi negyedévben a mobilok piaca. Az piackutató szerint a szürke zónába tartozó készülékek részesedése húsz százalék feletti.

0 Tovább

Infografika: így csökkent az adattárolás költsége

 

A Rackspace nevű hostingcég remek infografikájában az adattárolásának költségét tekinti át az elmúlt tíz évet vizsgálva.
2000-ben még bőven lehetett 8-16 MEGAbájtos pendrive-ot kapni, ami már így is praktikusabb megoldás volt az 1,44-es floppynál, ami folyton elveszítette a felmásolt adatokat, főként ha villamoson vagy metrón utaztak vele. Egy évvel később jelent meg az első iPod, ami akkori szemmel hatalmas, 5 gigabájtos merevlemezzel volt felszerelve. Ekkortájt már sok embernek van CD-írója is, egy lemezre 700 megabájt adat fér.
Ekkoriban egy gigabájt adat tárolásának költsége 19,70 dollár, azaz mai árfolyamon 4 ezer forint. 2006-ban megjelennek az első 1 terabájtos merevlemezek, az átlagos tárolási költség gigabájtonként 0,75 dollárra (150 forintra) csökken
2010: az első 3 terabájtos merevlemez a boltokban, az utolsó üzemekben is leállnak az 1,44-es floppy gyártásával, a Blu-ray-lemezek elérik a 100 gigabájtos kapacitást.  Egy gigabájt tárolási költsége 0,06 dollárra, vagyis 12 forintra csökken a felhőalapú számítástechnika elterjedésével.

A Rackspace nevű hostingcég remek infografikájában az adattárolásának költségét tekinti át az elmúlt tíz évet vizsgálva.


2000-ben még bőven lehetett 8-16 MEGAbájtos pendrive-ot kapni, ami már így is praktikusabb megoldás volt az 1,44-es floppynál, ami folyton elveszítette a felmásolt adatokat, főként ha villamoson vagy metrón utaztak vele. Egy évvel később jelent meg az első iPod, ami akkori szemmel hatalmas, 5 gigabájtos merevlemezzel volt felszerelve. Ekkortájt már sok embernek van CD-írója is, egy lemezre 700 megabájt adat fér. Egy gigabájt adat tárolásának költsége 19,70 dollár, azaz mai árfolyamon 4ezer forint.

2006-ban megjelennek az első 1 terabájtos merevlemezek, az átlagostárolási költség gigabájtonként 0,75 dollárra (150 forintra) csökken

2010: az első 3 terabájtos merevlemez a boltokban, az utolsó üzemekben is leállnak az 1,44-es floppy gyártásával, a Blu-ray-lemezek elérik a 100 gigabájtos kapacitást.  Egy gigabájt tárolási költsége 0,06 dollárra, vagyis 12 forintra csökken a felhőalapú számítástechnika elterjedésével.

 

0 Tovább

Nyomtathatatlan PDF már Windows alá is

Innen lehet letölteni a WWF fájlok létrehozására szolgáló kliensprogramot

A WWF környezetvédő szervezet néhány hónapja jelentette be, hogy létrehozott egy új fájlformátumot, a .wwf-et, amely tulajdonképpen egy olyan PDF dokumentumot takar, amely nem tartalmaz nyomtatási engedélyeket, így lehetetlen tartalmát kinyomtatni (vagyis csak az állomány feltörésével lehetséges). Ezzel a formátummal a természetvédők a fák védelme érdekében kívánnak kampányolni.


A wwf fájlok előállítására szolgáló ingyenes segéd eddig csak Macintoshra volt elérhető, szerdán azonban debütált Windows XP vagy újabb rendszereken is futtatható változat.

0 Tovább

Csináljon magából gyurmafigurát!

A Clayyourself.com-on saját külsejére hasonlító virtuális gyurmafigurákokat hozhat létre

 

A Hotels.com promóciós kampánya keretében elindított szájton bárki saját magát mintázó virtuális gyurmafigurát hozhat létre. A Flashben készült szájt kissé lassan töltődik be, de használata pofonegyszerű: ki kell választani a figura alakját, majd a megfelelő szemet, orrot és más szerveket elhelyezni rajta. A kész alkotást fel lehet tölteni közösségi oldalakra, vagy képfájlként le is lehet tölteni -  avatárnak kiváló. Jó szórakozást!

0 Tovább

USB-mindentudó szoftver Windowshoz

Innen lehet letölteni az USBDeview-t Windows XP-től felfelé, 32 és 64 bites változatban is

 

 

Az orosz Nirsoft ingyenes segédprogramja minden USB-vel kapcsolatos információt megjelenít, amire csak hibaelhárításkor szükség lehet. Az USBDeview-val minden korábban a PC-re dugott hardver listáját meg lehet tekinteni, beleértve a valaha is használt pendrive-okat, mobiltelefonokat, külső merevlemezeket, tunerkártyákat vagy nyomtatókat.
Emellett azt is megnézhetjük, ezek mikor csatlakoztak velük legelőször és legutoljára a számítógéphez, amire például céges környezetben lehet hasznos. Ha tudjuk, hogy egy eszközt a későbbiekben már nem fogunk használni, ezzel a szoftverrel eltávolíthatjuk illesztőprogramját a rendszerből.
A Ghacksen talált program azt is megmutatja, hogy egy-egy csatlakoztatott eszköz mennyi energiát használ működéséhez, így ha olyan problémánk van, hogy egy elosztott USB porton bizonyos számú eszköz már nem akar egyszerre működni, megvizsgálhatjuk vele, melyik mennyit fogyaszt, és hogyan érdemes átcsoportosítani ezeket, vagy mindenképp meg kell-e vásárolnunk egy konnektorba dugható USB-elosztót. A segéd a hamisított pendrive-ok leleplezésében is segíthet, és sebességteszteket is tud végezni pendrive-on, külső merevlemezen.

Az orosz Nirsoft ingyenes segédprogramja minden USB-vel kapcsolatos információt megjelenít, amire csak hibaelhárításkor szükség lehet. Az USBDeview-val minden korábban a PC-re dugott hardver listáját meg lehet tekinteni, beleértve a valaha is használt pendrive-okat, mobiltelefonokat, külső merevlemezeket, tunerkártyákat vagy nyomtatókat. 
Emellett azt is megnézhetjük, ezek mikor csatlakoztak velük legelőször és legutoljára a számítógéphez, amire például céges környezetben lehet hasznos. Ha tudjuk, hogy egy eszközt a későbbiekben már nem fogunk használni, ezzel a szoftverrel eltávolíthatjuk illesztőprogramját a rendszerből.
A Ghacksen talált program azt is megmutatja, hogy egy-egy csatlakoztatott eszköz mennyi energiát használ működéséhez, így ha olyan problémánk van, hogy egy elosztott USB porton bizonyos számú eszköz már nem akar egyszerre működni, megvizsgálhatjuk vele, melyik mennyit fogyaszt, és hogyan érdemes átcsoportosítani ezeket, vagy mindenképp meg kell-e vásárolnunk egy konnektorba dugható USB-elosztót. A segéd a hamisított pendrive-ok leleplezésében is segíthet, és sebességteszteket is tud végezni pendrive-on, külső merevlemezen.

 

0 Tovább

Sci-fi óra e-papírból

Az e-papíros eszközök legfontosabb közös tulajdonsága a jövőszag. Aki a kezébe fog egy e-olvasót, megpillantja az e-papíros órákat, vagy akár kezébe kaparintja a Motorola gagyi e-papír kijelzős olcsótelefonját, az érezheti, milyen a jövőben élni. Lehet, hogy az eszközök eldobhatónak hatnak, de a szemünk előtt változnak meg a betűk a papíron, tiszta sci-fi élmény.

A Jonathan Frey által tervezett, Horodron névre hallgató óra pedig még a szokásos e-papíros eszközöknél is futuristább külsővel rendelkezik. A számlap nagyobbik részét a naptár foglalja el, csupán alul egy számjegyes kijelzőről lehet leolvasni a pontos időt. Mivel az órából egyelőre csak látványterv létezik, ezért nincs ára. Aki mindenképp e-papíros órát szeretne, az kénytelen a Phosphor valamelyik modelljével beérni.

0 Tovább

USB-s konnektor az elhagyott töltők helyett


Nincs szükség brit tudósok többéves munkája ahhoz, hogy megmondjuk: a világ egyik legidegesítőbb dolga USB-s tápot keresni. Amelyik kéne az épp a szekrény alatt bújik meg, egy másik szobában van, vagy egyszerűen elveszett. Amiket megtalálunk, azokról viszont sosem lehet biztosan tudni, hogy képes-e tölteni lemerülőben levő eszközünket, vagy két perc alatt megsüti a drága kütyüt.

Hamarosan elfelejthetjük ezeket a problémákat. Amerikában már kapható az a falba szerelhető konnektor, ami a két villásdugó mellett két USB kábelt is fogad.

Az aljzat ára 20 dollár (körülbelül 4200 forint), ami drágává teszi ahhoz, hogy minden konnektort ilyenre cseréljünk, de sokkal olcsóbb, mint több garnitúra töltőt vásárolni az elkallódottak helyett. A U-socket nevű termékből egyelőre csak amerikai kivitelű létezik, de nagyon reménykedünk az európai verzió megjelenésében.

0 Tovább

iPhone-t vegyen, aki új szoftvert szeretne

IPhone-t érdemes annak vennie, aki az elérhető legfrissebb szoftvert szereti telepíteni a készülékére - írja a Techcrunch. Az Apple okostelefont választóknak kilencven százalékos esélyük van arra, hogy a legújabb operációs rendszert felrakhassák készülékükre, és élvezzék az új funkciókat. Android esetében ez a szám jóval alacsonyabb, jelenleg a telefonok 0.4 százalékára elérhető a 2.3-as Android.

Ha a statisztika csal is valamennyit, mert az iPhone-os számok kizárólag a Bump nevű alkalmazás fejlesztőitől származnak, nem csal nagyot. A legújabb Androidot először a Google fejlesztői telefonjain lehet megnézni, később a frissítések megjelennek a HTC és a Samsung készülékekre, a többi gyártó pedig jelentős késéssel követi őket. A fenti gyakorlatnak megfelelően a 2.3-as rendszer jelenleg csak a Nexus S-en található meg. A megelőző 2.2-es rendszerre pedig a telefonok 52 százalékát frissítették.

0 Tovább

Ingyenes matekprogram a Microsofttól

Innen töltheti le a Microsoft Mathematics 4.0-t (18 megabájt)

 

 

A Microsoft matematikai oktatóprogramjának legújabb verzióját teljesen ingyenesen tette elérhetővé. A Microsoft Mathematics  sajnos csak angol nyelven érhető el, de így is sokat segíthet matematikai feladatok megoldásában.
Teljes levezetéssel képes megoldani egyenleteket, elvégezni trigonometriai, algebrai, illetve kémiai, fizikai, statisztikai számításokat, és funkciói közt a függvényábrázolás is metgtalálható. A program bal alsó sarkában egy komoly tudású virtuális kalkulátort is el lehet érni, emellett mértékegység-konvertálóval is rendelkezik.

A Microsoft matematikai oktatóprogramjának legújabb verzióját teljesen ingyenesen tette elérhetővé. A Microsoft Mathematics  sajnos csak angol nyelven érhető el, de így is sokat segíthet matematikai feladatok megoldásában.


Teljes levezetéssel képes megoldani egyenleteket, elvégezni trigonometriai, algebrai, illetve kémiai, fizikai, statisztikai számításokat, és funkciói közt a függvényábrázolás is metgtalálható. A program bal alsó sarkában egy komoly tudású virtuális kalkulátort is el lehet érni, emellett mértékegység-konvertálóval is rendelkezik. A szoftver Windows XP-nél újabb Microsoft operációs rendszereken használható, és elérhető 32 bites és 64 bites változatban is.

 

1 Tovább

Visszatért Boxxy, az "Internet Királynője"

Boxxy, azaz Cate Wayne még 2009 elején lett az internet egyik legismertebb figurája a webkamera előtt előadott magánszámának köszönhetően.

A középiskolás lány vastagon kihúzott szemmel fecsegett végig pár percet a kamera előtt, izgága mozdulatokkal és affektáló hanggal kísérve (amivel kapcsolatban persze biztosította nézőit, hogy a való életben nem ilyen). A videoüzenet eredetileg egyik virtuális ismerősének szólt a Gaia Online közösségi oldalon, de a Cate által megszemélyesített figura annyira megtetszett a netezőknek, hogy világszerte ismert mém lett belőle.

Cate még két videót tett közzé 2009-ban, rajongói és gyűlölői pedig egyaránt vadászni kezdtek a róla a valódi életben készült felvételekre. A 4chan.org fórumozóinak egyik kedvenc szórakozásává vált, hogy időről időre felemlegették a lányt, vagy híresztelni kezdték, hogy visszatér: legutóbb tavaly nyáron indult útnak a szóbeszéd, amikor a Techbázison is összefoglaltuk a fórumozók által az Internet Királynőjének választott Boxxy történetét (legalábbis azt, amit meg lehetett ismerni belőle az online archívumokból).

Boxxy most, két évvel később valóban visszatért: Catherine teljesen váratlanul intézett újabb üzenetet rajongóihoz, ráadásul a Thing are about to get intense címet viselő videó még csak egy előzetes, amiben a lány azt ígéri, készül az újabb Boxxy-videó. Nem is a jól ismert, kihúzott szemű Boxxy-t kapjuk benne, hanem Cate-et civilben, egy igen rossz minőségű felvételen.

A lány visszatérése annyiban megnyugtató, hogy ebből legalább kiderült: nem készítette ki a váratlan internetes hírnév (aminek az eredménye sok zaklatás és YouTube-fiókjának feltörése lett). Az viszont nem lepne meg, ha a drámaszakos, amatőr színjátszó Cate most, egy kicsit érettebben, valami nagy dobásra készülne, mint az internet egyik legismertebb YouTube-sztár.

Ugyan változatlanul nem sokat érteni abból, amit beszél - legalábbis elsőre - de pont ez a figura bájának kulcsa... -, utal rá, hogy az újabb videó valami más lesz, mint az eddigiek. Kíváncsian várjuk...

 

Kiegészítés: Az intró, amikor ezt írom, már négy napos, de most érte el az egymilliós nézettséget.

0 Tovább

Milliárdos bevételt várnak a közösségi játékoktól


Egymilliárd dollárnál is többet fognak hozni idén a közösségi oldalakon futó játékok - vélik az eMarketer elemzői. A Farmville-hez és Maffia Warshoz hasonló címeknek egyre több felhasználója van, ráadásul a egyre nagyobb hirdetési bevételeket is várnak tőlük a szakemberek. Ha a jóslat teljesül, akkor huszonnyolc százalékot nő a közösségi játékok piaca.

A jóslatok szerint 62 millió amerikai internetező fog havonta legalább egy közösségi játékot kipróbálni. Tavaly ez a szám csak 53 millió volt. Növekedni fog a virtuális jószágok, extrák eladásából befolyó bevétel is: egyes felmérések szerint a Facebookon játszók húsz százaléka már fizetett valamilyen játékbeli tárgyért.

0 Tovább

Egész estés mozi készült a GTA IV-ben

A 88 perces The Trashmaster című thrillert két év alatt készítette el Mathieu Weschler a GTA 4 motorját felhasználva. A machinima, vagyis számítógépes játékban készült mozi olyan jól sikerült, hogy egy montreáli filmfesztiválon is szerepelt tavaly októberben, a párizsi Festival Atopicon pedig díjazták is.

A sötét hangulatú sztori főhőse, a "szemetes" valójában egy önjelölt nyomozóró, aki a nagyváros "emberi hulladékát" igyekszik eltávolítani az utcákról, és a filmben egy táncosnőkre vadászó sorozatgyilkos nyomába ered.

Weschlernek sikerült kihoznia a GTA IV motorjából, amit csak lehet: bár a videojátékban animált figurák jóval esetlenebbek, mint egy hagyományos animációs film szereplői, és a szövegek sem a legbrilliánsabbak, a machinima nagyon is nézhető, hangulatos alkotás.

0 Tovább

Egymillió eladott példánynál tart a Minecraft

Notch, a Minecraft nevű bányászós-építkezős-zombikkal kergetőzős független kultjáték fejlesztője egy szerény blogbejegyzésben tudatta tegnap a nagyérdeművel, hogy a szoftver elérte az egymillió példányos eladási számot.

Amikor ősszel írtunk egy nagyobb ismertetőt a játékról, illetve az azt övező kultuszről, még kevesebb, mint felénél járt a Minecraft az eladott példányszámot tekintve. Azóta a magányos fejlesztő egész kis csapatot toborzott maga mellé, és a szoftver már bétában van, de a lényegét tekintve nem változott, ugyanolyan addiktív és szórakoztató, mint eddig.

A svéd adótörvények ismeretének hiányában nehéz megítélni, hogy Notch eddig mekkora bevételre tett szert a játékból. Az Alfa változat, amiből 7-800 ezer példány kelt el, tíz euróba került, a béta pedig már 15-be, és ha a bevétel felét le is adózták a srácok, még akkor is hozhatott vagy ötmillió eurót a projekt, aminek még nincs közel a vége.

0 Tovább

Februárban érkezik az új Firefox

Február végéig meg fog jelenni a legnépszerűbb böngésző legújabb verziója. A Firefox 4 egyszerűsített, felhasználóbarátabb felületet és csoportosítható böngészőfületket fog tartalmazni.

"Eszméletlenül keményen dolgoztunk a Firefox 4-en, és ideje kiadni" - kezdődik a Mozilla fejlesztői levelezőlistájára küldött üzenet. A levél nem titkolja, hogy még sok munka áll a Firefoxot készítő programozók előtt, ám érezteti, hogy túl sokáig húzodott a böngésző kiadása. A szoftverben jelenleg százhatvan, a végső kiadás előtt javítandó hiba van. Mivel a korábbiakban száz hiba javítása körülbelül hat hetet igényelt, ezért elképzelhető, hogy a firefoxosok túlórázni lesznek kénytelenek, ha be akarják tartani az új határidőt.

A Firefox 4 első béta verzióját 2010 júliusában adták ki, a legutolsó próbaverziót pedig a napokban adták ki. Az eredeti tervek szerint a böngészőnek novemberben kellett volna megjelennie.

0 Tovább

Tiltsa ki a Google-ról a reklámozó oldalakat!

A Search Engine Blacklist plugin letöltése Google Chrome-hoz


Remek bővítményt találtunk a Google Chrome-hoz a Lifehackeren. A Search Engine Blacklist lehetővé teszi, hogy a Google találati listájáról teljes domaineket szűrjünk ki. Ez azért jó, mert például az illusztrációban is szereplő fizetős tanácsadó szájt mindig előrébb jelenik meg a kereső találatai közt, mint az azonos tartalmakat ingyen kínáló blogok, amelyeken így nehezebb felkutatni a relaváns tartalmakat. Unja, hogy valamelyik szájt mindig túl gyakran jelenik meg a keresési eredmények között? Írja be a plugin listájára a domainnevét, ezzel száműzheti a saját kis világából! Az oldalakat egyébként bármikor újra engedélyezni lehet a bővítmény beállításai között.

0 Tovább

Márciusban jön a Death Rally iOS-re

Hölgyeim és Uraim, azt hiszem, ez az év egyik legjelentősebb videojáték-híre: Márciusban jön a Death Rally felújított változata iPodon és iPhone-on. Mint tudjuk, az Apple iOS az érintős kütyüknek köszönhetően az egyik legkedveltebb játékplatform újabban, a Death Rally pedig az egyik legjobb, egyszerűségében is zseniális akotás volt a PC-gaming virágkorában, valamikor a kilencvenes évek derekán, így azután tényleg régóta kiáltott egy korszerű feldolgozásért.

A játékötlet egyszerű, de nagyszerű: körbe-körbe kell menni egy felülnézeti pályán egy sportkocsival, amivel lőni, lökdösni és szurkálni is tudjuk az ellenfeleket, nem beszélve a pálya elaknásításáról. Ez meglehetősen nehézzé teszi a versenyzést, tekintve, hogy egy-egy győzelem vagy vereség pár pixelen, akarom mondani, pár tizedmásodpercen múlik, és a pálya is olyan szűkös, hogy egy-egy rossz mozdulat visszavetheti az egész versenyzői karriert.

A kocsi javítására, a munícióra, az egyre jobb fegyverekre és egyre gyorsabb járművekre való pénz pedig csak akkor jön össze, ha nyerünk, így aztán órákat lehet elmolyolni a játékkal - de a pár perces futamok és az egyszerű upgrade-rendszer miatt bármikor félre lehet tenni és elő lehet venni ismét, nincs miből kizökkenni egy hosszabb szünettel. Már csak ezért is remek platform lehet a szoftverhez az iPhone/iPad platform.

Aki addig sem bír magával, nosztalgiázhat kicsit az 1996-ban kiadott, nagyon hangulatos eredeti változattal PC-n.

0 Tovább

Minden, amit tudni akartál a Windows hangjairól

 

A Windows fejlesztőinek blogján mindent elárulnak arról, miként készültek a különböző hangsémák az operációs rendszerbe, a téma iránt mélyebben érdeklődők még a Win 7 be-, és kikapcsolási dallamának kottáját is letölthetik.

Érdemes a lapon lejjebb görgetni, ahol egy táblázatban felsorolják, hogy a Windows egyes hangsémái kinek az alkotásai, és milyen hangszerelésben vették fel ezeket.


Ezen a fejlesztői oldalon azt is megtudhatjuk, hogy milyen irányelveket javasol a Microsoft a saját hangsémák készítőinek. Tekintetbe kell venniük például, hogy az adott effektet lehetséges, hogy valaki egy profi hangrendszeren, más viszont az asztali PC vagy notebook beépített minihangszóróin hallgatja majd, és ezek mindegyikén jól észrevehetőnek kell lennie a jelzésnek. 

Egyes felhasználók ráadásul zajos környezetben dolgoznak, ezért az sem jó, ha túl halkak a hangok, mások viszont csendes környezetben használják PC-jüket, ahol zavaró, ha egy túlságosan erőszakos audiojelzést kell hallgatniuk.
Az ideális Windows-hang a Microsoft szerint középtől magas frekvenciát használ, egy másodpercnél rövidebb, nem túl hangos, nem idegesítő, hanem élvezetes hallgatni, nem tartalmaz beszédet és nem is repetitív. Egy szó mint száz: az ideális Windows-hang olyan, hogy az átlagember szinte észre sem veszi, ha viszont ki van kapcsolva, hiányolni fogja.

Egyes felhasználók ráadásul zajos környezetben dolgoznak, ezért az sem jó, ha túl halkak a hangok, mások viszont csendes környezetben használják PC-jüket, ahol zavaró, ha egy túlságosan erőszakos audiojelzést kell hallgatniuk.
Az ideális Windows-hang a Microsoft szerint középtől magas frekvenciát használ, egy másodpercnél rövidebb, nem túl hangos, nem idegesítő, hanem élvezetes hallgatni, nem tartalmaz beszédet és nem is repetitív. Egy szó mint száz: az ideális Windows-hang olyan, hogy az átlagember szinte észre sem veszi, ha viszont ki van kapcsolva, hiányolni fogja.

 

0 Tovább

A legjobb Windows-berhelő

Az Autoruns letöltése (606 kilobájt)

 

Azt sokan tudják, hogy a Windowsban a parancssorba gépelt msconfig parancssal lehet előcsalni azt a segédprogramot, amely az operációs rendszer indításakor automatikusan startoló szoftvereket listája. Ennek a segédnek a profi változatának tekinthető a Microsoft fejlesztői oldaláról letölthető Autoruns, amely sokkal mélyebben való betekintést biztosít a rendszerbe.

A pár száz kilobájtos segéddel részletesen áttekinthetjük a rendszerleíró adatbázis egyes szekciójának bejegyzéseit, az illesztőprogramokat, feltelepített kodekeket, minialkalmazásokat és szolgáltatásokat. Ezeket a nevük előtt szereplő pipával ki és be is kapcsolhatjuk igény szerint. Természetesen csak a rutinnal rendelkezőknek érdemes belepiszkálniuk a Windowsba, de egy-egy erőszakos bővítmény, vagy egyéb idegesítő jelenség orvoslásához nagy segítséget nyújthat az Autoruns.

0 Tovább

Luxusjachtot vett a Google atyja

Elkapta a jachtkórságot Larry Page, a Google alapítója. A legnagyobb keresőt megalkotó üzletember 45 millió dollárért vette meg a világ nyolcadik legmenőbb hajóját.

A Senses nevet viselő 59 méter hosszú jacht belsejét Philippe Stack tervezte. A 45 millió dolláros ár szinte befeketetésnek tűnik amellett, hogy a hajót heti 337 ezer dollárért lehetett korábban kibérelni.

A Telegraph szerint a Senses pazarul fel van szerelve: búvárfelszereléseket, kajakokat, jetskiket és felfújható csónakokat rejt a jacht gyomra. Ha pedig sietősen kell partra jutni, helikopterrel is le lehet szállni a Senses-re.

0 Tovább

Sorozatgyártásra kész a színes villanykönyv

 

Sorozatgyártásra kész a világ első színes e-papírt tartalmazó e-könyv-olvasója. A kínai Hanvon Wisereader E920 típusa 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik - pont akkorával, mint az iPad - ami 1200*1600 pixeles felbontásra képes. A kütyü rendelkezik még gyerekbetegségekkel: a színei kimosottak, a megjelenített képek inkább újságpapírra emlékeztetnek, mint a képeskönyvek finom papírjára. Ami még rosszabb hír, hogy érintőképernyője sem a legjobb minőségű. A készülék ára 500 dollár körül lesz, amikor nyár közepe táján Kínán kívül is árusítani kezdik.

0 Tovább

App Store Windows alá is

 

App Store Windows alá is
Az Apple webes szoftverboltja pénteken nyitott meg, kerestünk hasonló megoldást a windowsos olvasók számára is. Az AllMyApps.com címen elérhető alkalmazásbolt használatához regisztráció szükséges, és le kell tölteni az üzemeltetők által készített kliensprogramot is.
Sajnos ezzel egyelőre nem szereztünk tökéletes tapasztalatokat, mivel próbánk során - 64 bites Windows 7-en - többször is összeomlott, bár a francia cég által működtetett szolgáltatás még csak béta üzemben működik.
Az AllMyApps honlapján, illetve a programjában az ismert ingyenes segédprogramok listája található, amelyek átfedése elég nagy a korábban beindult Ninite.com-mal. A szájt gazdái szerint fizetős alkalmazások megjelenése is várható, ilyet egyelőre nem találtunk az oldalon. A rendszerben elérhető programokat a működtetők előzetesen bevizsgálják, hogy biztosan nem tesznek-e kárt a PC-ben, telepítésük a kliensprogram birtokában pedig már csak egyetlen kattintást igényel, gyakorlatilag semmilyen felhasználói beavatkozásra nincs szükség.
Ez különösen kezdő felhasználók számára hasznos, ráadásul az AllMyApps napi szinten elvégzi a feltelepített szoftverek frissítését, így ezzel sem kell törődni. A kliensprogram a felhasználói név és jelszó birtokában akár több PC-re is lehetővé teszi a megszokott szoftverek pofonegyszerű telepítését, emellett lehetséges például válogatásokat is készíteni rajta. A Letöltendő szerzője által beváltnak ítélt programok válogatása itt érhető el.


Az Apple webes szoftverboltja pénteken nyitott meg, kerestünk hasonló megoldást a windowsos olvasók számára is. Az AllMyApps.com címen elérhető alkalmazásbolt használatához regisztráció szükséges, és le kell tölteni az üzemeltetők által készített kliensprogramot is.

Sajnos ezzel egyelőre nem szereztünk tökéletes tapasztalatokat, mivel próbánk során - 64 bites Windows 7-en - többször is összeomlott, bár a francia cég által működtetett szolgáltatás még csak béta üzemben működik.


Az AllMyApps honlapján, illetve a programjában az ismert ingyenes segédprogramok listája található, amelyek átfedése elég nagy a korábban beindult Ninite.com-mal. A szájt gazdái szerint fizetős alkalmazások megjelenése is várható, ilyet egyelőre nem találtunk az oldalon.

A rendszerben elérhető programokat a működtetők előzetesen bevizsgálják, hogy biztosan nem tesznek-e kárt a PC-ben, telepítésük a kliensprogram birtokában pedig már csak egyetlen kattintást igényel, gyakorlatilag semmilyen felhasználói beavatkozásra nincs szükség, és ahol lehet, alapból magyar verzió kerül a számítógépre.


Ez különösen kezdő felhasználók számára hasznos, ráadásul az AllMyApps napi szinten elvégzi a feltelepített szoftverek frissítését, így ezzel sem kell törődni. A kliensprogram a felhasználói név és jelszó birtokában akár több PC-re is lehetővé teszi a megszokott szoftverek pofonegyszerű telepítését, emellett lehetséges például válogatásokat is készíteni rajta. A Letöltendő szerzője által beváltnak ítélt programok válogatása itt érhető el.

Egyelőre még óvatosan használjuk a fagyások miatt, de érdemes lesz odafigyelni erre a szájtra!

 

0 Tovább

Online dokumentumkonverter ingyen

 

Ingyenes dokumentumkonvertáló oldalt indított a Google Docshoz hasonló szolgáltatásokat nyújtó Zoho. A szájt többek közt a doc, xls, ppt és ezek új, x-re végződő változatait, illetve az OpenOffice által használt sxw, sxc, odt stb. fájlokkal kompatibilis, emellett ismeri az rtf, html, txt és csv formátumokat is.

0 Tovább

Deliciousről Google könyvjelzőbe

 

A Lifehackeren találtunk pofonegyszerű megoldást a Delicious.com-on lévő könyvjelzők átköltöztetésére a Google Bookmarksra. Ezt a szájtot. Aki jobb helyre akarja átvinni a bookmarkjait, annak meleg szívvel ajánljuk a Diigo.com-ot is.

0 Tovább

PC-re és Macre is kijött az Angry Birds

Miután végigturnézták az összes okostelefont, a dühös madarak megérkeztek a PC-re és Macre is. Az Angry Birds pár napja nagy képernyőn is játszható. A felhasználói beszámolók egyelőre pozitívak, sőt azt is lehet tudni, hogy a madaras-katapultos játék remekül fut a netbookokon is.

A játékot az Intel AppUp nevű szoftverboltjából lehet megvásárolni a bolti kliens telepítése után. A Macintosh tulajdonosok a mai nappal elindult Mac szoftverboltból szerezhetik be a játékot. A program bevezetőára 4,9 dollár, később majd tíz dollárra emelkedik a ballisztikai játék ára.

0 Tovább

Tíz magyarországnyi torrentező

A BitTorrent cég ismert, speciális letöltési megoldását használó szoftvereit világszerte havi szinten több mint százmillióan használják.
Ez a társaság fejleszti az azonos nevet viselő torrentkliens, illetve az ahhoz nagyon hasonló uTorrent programot, amely ugyancsak Bittorrent technológia használatával képes letölteni.
Csak a társaság által fejlesztett két letöltőprogramot napi szinten átlagosan húszmillióan használják, a szoftverek telepítőjét pedig naponta mintegy 400 ezren töltik le számítógépeikre - olvasható a cég közleményében.
A Bittorrent-kliensprogramok eddig a világ gyakorlatilag minden létező, nemzetközileg elismert vagy el nem ismert országából bejelentkeznek gyakorlatilag mindennap, ami azt jelzi, hogy az egész világon aktívan használják a programokat.

Letöltés: Bittorrent-kliensek a Szoftverbázison


A BitTorrent cég ismert, speciális letöltési megoldását használó szoftvereit világszerte havi szinten több mint százmillióan használják. Ez a társaság fejleszti az azonos nevet viselő torrentkliens, illetve az ahhoz nagyon hasonló uTorrent programot, amely ugyancsak Bittorrent technológia használatával képes letölteni.


Csak a társaság által fejlesztett két letöltőprogramot napi szinten átlagosan húszmillióan használják, a szoftverek telepítőjét pedig naponta mintegy 400 ezren töltik le számítógépeikre - olvasható a cég közleményében.


A Bittorrent-kliensprogramok eddig a világ gyakorlatilag minden létező, nemzetközileg elismert vagy el nem ismert országából bejelentkeznek gyakorlatilag mindennap, ami azt jelzi, hogy az egész világon aktívan használják a programokat.

 

0 Tovább

Piacra került az olcsó androidos Blackberry-klón

A Blackberry formáját idéző, ám Androidot futtató telefont készített a Spriiing nevű thaiföldi cég. A készülékek valódi világszintű együttműködés keretében készültek: a dizájn svéd, a gyártásért pedig a kínai Huawei felelős.

A telefonon az Android 2.1-es verziója fut, lelkét egy 528 megahertzes, alsó kategóriásnak számító processzor adja. Memóriával bőven megtömték a Spriiing kütyüjét: 512 megabájttal gazdálkodhat a rendszer. A készülék micro SD kártyával bővíthető, amiből akár 16 gigabájtosat is fogad a mobil. A teljes billentyűzettel rendelkező mobil egyetlen komoly gyengesége a 320*240 pixeles apró kijelző.

A készüléket Thaiföld mellett Ausztráliában lehet megvásárolni a Boost Mobile nevű szolgáltatónál. Ára körülbelül 31 ezer forintnak megfelelő ausztrál dollár.

0 Tovább

Netkapcsolat-javító program ingyen

 

Innen töltheti le a Complete Internet Repair programot

A Nirmaltv-n akadtunk rá erre a hálózati segédprogramra, amellyel a különböző hálózati beállításokat lehet visszaállítani az alapértékre a Windowsban. A program azokat a komponenseket is képes lenullázni, amelyet egy átlagfelhasználó nem ismer, vagy bonyolult lenne számára ezek konfigurálása. Tipikusan akkor érdemes használni a programot, ha például van internet, de a Windows Update nem akar működni, netán nem tudunk internetezni, pedig a szolgáltató  ügyfélszolgálata szerint minden rendben van.

 

A telepítést sem igénylő program akkor is segíthet, ha biztonsági szoftvert uninstalláltunk, és azt követően nem működik a hálózat, vagy éppen károkozó tevékenysége nyomán állítjuk helyre a rendszert, vagy véletlenül elbuheráltuk a hálózati beállításokat. Nem hozzáértő felhasználóknak érdemes a főmenü összes pontját kipipálnia, és rákattintania a Go feliratú gombra!

2 Tovább

Mit kérdezünk leggyakrabban a mindentudó Google-től?

Csodákra képes a Google, a kereső tud összeadni, kivonni, százalékot számolni. Tudja a választ az élet, a világmindenség meg minden nagy kérdésére. Képes egzotikus mértékegységeket konvertálni. A legjobb funkciója pedig az, hogy megpróbálj kitalálni a többi felhasználó keresései alapján, hogy mit próbálunk megtalálni, és ajánl is keresőszavakat.

A hasznos funkció akkor fordul viccesbe, amikor a leggyakrabban használt magyar kérdőszavakat próbáljuk megetetni a Google-lel.

A leggyakrabban feltett hogyannal kezdődő kérdések arra engednek következtetni, hogy a magyarok nem tudnak csókolózni, és emiatt hajlandóak a Dunának menni. Szerencsére a lista végén található kérdések arra engednek következtetni, hogy van élet - és filmek letöltése - az öngyilkos gondolatok után.

A mi-vel keződő sorban az igazán nagy kérdések dominálnak. Feltűnik ugyan a vörösiszap katasztrófa, illetve a hálózati matatás örök nagy kérdése (mi az IP-címem?), de az már bőven a lényegi rész mögött van: előbb meg kell fejteni mi a szerelem.

Nem mondanék többet: hány éves a kapitány? Érdekes egyébként, hogy még a mindentudó Google sem tudja megmondani, hány naposak vagyunk, viszont ha a Wolfram Alphába beírjuk a születési dátumunk, az azonnal kiszámolja nekünk.

Régen gyanús, hogy az évszámokra maximum a történelem dolgozat végéig emlékszik az ember. (Illetve az adatok helyett folyamatokra fogékony diákok valószínűleg addig sem.) Szerencsére a Wikipédiát bármikor meg lehet kérdezni a világ összes uralkodóházának minden királyáról, profin fogja tudni a választ.

Az eddigiek után már nem meglepő, hogy a meddiges javaslatok is az élet nagy kérdéseit tartalmazzák. Ez érthető is, diákigazolvány matricáért sorban állni a világ legunalmasabb dolgainak egyike, és a bürokrácia útvesztőibe is jó úgy menni, hogy előtte alaposan utánaolvastunk mindennek.

Teljes egészet alkot a miértes javaslatsor is, amiben meglepő módon ismét a magánéleti témák dominálnak. Talán csak a Hurkatöltő zenekar két örökbecsű kérdése hiányzik: 1, miért piros a dízelmozdony, 2, miért sárga az úthenger?

A mikor kérdésben valószínűleg az egész élet benne van születéstől a halálig. (Meg Amerika is.) Az egy kereséssel arrébb még a házasságuk miatt aggódók, párjukat keresők itt már a gyereket tervezgetik. Vagy épp pánikba esnek.

Az utolsó sorról magam sem tudom milyen következtetést vonjak le. Azt, hogy a költészet örök, vagy azt, hogy a diákok továbbra sem szeretnek verselemzést írni irodalom órára. Valószínűleg az utóbbi.

Világnap ügyben már sokkal egyszerűbb dönteni: a Wikipédia, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár remek gyűjteménye, és persze a Hírcsárda is közöl világnapokat.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek