Nem giccses háttérkép szilveszterre

Az IntoWindowson ajánlották figyelmünkbe a Windows 7-hez kiadott legújabb, tűzijátékos témacsomagot, amely azonban csak akkor érhető el, ha az oldalon angol nyelvre váltunk. A Fireworks theme-ben összesen 13 darab, nagyon szépen kivitelezett tűzijátékfotót találhatunk akár full-HD-s monitorokra is elegendő felbontásban. Ezúttal közvetlen letöltési linket adunk, hogy megkönnyítsük az olvasó dolgát. Innen lehet letölteni.

 

Bónusz: letölthető 2011-es háttérképek a Nirmaltv blogon.

0 Tovább

Le a próbaverziókkal az új PC-ről!

Innen töltheti le a PC Decrapifiert


Nincs idegesítőbb annál, mint amikor a drágán megvett, vadonatúj számítógépet telepakolják a gyártók mindenféle haszontalan, idegesítő, próbaverziós termékkel az eszköztáraktól kezdve az egy hónapig működő, lebutított funkciójú irodai programig. Ezeket alig győzi uninstallálni az ember, szerencsére van rá kényelmesebb megoldás, méghozzá a PC Decrapifier. Ez a víruskereső szoftverekhez hasonló módon előbb megkeresi a szoftvereket a Windowsban, majd automatikusan eltávolítja a szanálásra ítélt szoftvereket. Ezen az oldalon lehet megtalálni azoknak a szoftvereknek, eszköztáraknak a listáját, amelyeket el tud távolítani a program.

0 Tovább

Nyomtass naptárt a lap másik oldalára!

A nyomtatásra elhasznált papírlok újrahasznosítását célozza a ReprintMe honlap, amelynek az a koncepciója, hogy a lapok másik felét használjuk fel naptárak nyomtatására. A honlapon heti és havi nézetet használó, kimondottan egyszerűen kiprintelhető kalendáriumokat lehet elérni három hónapra előre, PDF formátumban. A szájtot a MakeUseOf.com-on találtuk.

0 Tovább

Egy újabb kártevőmentesítő

Az IOBit fórumán tudja felkutatni a Malware Fighter béta verziójának letöltési linkjét

A töredezettségmentesítő és hasonló segédprogramjairól ismert IOBit cég ezúttal komplett védelmi szoftverrel rukkolt elő. Az egyelőre nem végleges, hanem csak béta verzióban elérhető programot a cég fórumában publikált linkről lehet letölteni. A Malware Fighter számítási felhőn alapuló víruskereső komponenst is tartalmaz.

0 Tovább

Így installáld új PC-det villámgyorsan

A Ninite az utóbbi évek legnagyobb találmánya, segítségével még a szomszéd, rokon, kolléga számítógépét is öröm telepíteni. De legalábbis nem extra nagy szívás.

Részletes cikk a szájtról itt.


0 Tovább

Mentse meg facebookos linkjeit!

A Trunk.ly nevű szájton visszakereshetővé teheti facebookos linkjeit

Kimondottan hiánypótlónak számító szájtra bukkantunk a Trunk.ly személyében: ez az oldal lehetővé teszi, hogy a Facebookra bepostolt linkjeinket utólag is kényelmesen visszakereshetjük. Miért kell ez? Mert a Facebookon gyakorlatilag a feltöltött fotókat és videókat leszámítva minden eltűnik a süllyesztőben. Pedig sokszor előfordulhat, hogy eszünkbe jut, pár hete egy jópofa linket másoltunk a Facebookra, de ezt visszakeresni nem lehet csak úgy, ha minden bejegyzésünket újra átfutjuk.

Ezen a helyzeten segít a Trunk.ly, amelyben alaphelyzetben dátum szerint listázva mutatja a linkeket, de keresést is lehetővé tesz szövegükben. Használatához regisztrálni kell, és aktiválni a Facebookon a Trunk.ly applikációját is. A szájt a Del.icio.us könyvjelzőszájton tárolt linkeket is tudja importálni, ám a linkek feldolgozása első alkalommal akár egy napig is eltarthat, ha nem rögtön jelennek meg azok, nem kell tehát meglepődni.

A bejegyzés publikálását követően egy olvasónk jelezte (kösz, Diab!), hogy a Facebookon is visszakereshetőek a publikált linkek, bár az ezt biztosító felületet igencsak eldugták.

A http://www.facebook.com/posted.php linkre kattintva mindenki a saját ismerősei által publikált hiperlinkeket nézheti át, a baloldali oszlopban pedig "Az én hivatkozásaim" linkre kattintva visszamenőleg saját ajánlatait is átböngészheti. A baloldali oszlopban akár RSS-hírcsatornaként is hozzáférhetőek a linkek, bár tartalmukban így is elég komplikált keresni, ezért a Trunk.ly-t még így is érdemes lehet használni.

0 Tovább

Egymillió dollárt hozott a jótékonysági plugin

A Download Squad beszámolója szerint a Letöltendőn is bemutatott, a Chrome böngészőhöz készült böngészőpluginnel végrehajtott kampány keretében  egymillió dollárt, azaz mintegy 211 millió forintot gyűjtöttek össze jótékony célra.

A bővítmény a browserben megnyitott lapokat számolta, és a kampányt indító The Nature Conservancy szervezet minden tíz megnyitott böngészőlap után egy facsemete ültetésének költségét ajánlotta fel.

A kampányban részt vevők összesen több mint 60 millió darab böngészőlapot nyitottak meg, ezzel generálva az egymillió dolláros összeget. A szervezet tájékoztatása szerint az összegből 245 ezer dollárt fordítanak majd új csemeték ültetésére az Atlanti-parti trópusi esőerdőkben. 232 ezer dollárral szegény országok ivóvíz-ellátását támogatják, 112 ezer dollár Latin-Amerikai családok számára készülő menhelyek építését segíti.

267 ezer dollárral a járványos agyhártyagyulladás elleni vakcinát készítését támogatják majd Afrikában, további 142 ezer dollár pedig afrikai és ázsiai országok könyvtárainak és iskoláinak adományul szánt könyvek szerzőinek és illusztrátorainak munkáját fogja fedezni.

0 Tovább

Pofonegyszerű, de hasznos böngészőplugin

Kíméli a szemet, ha fehér helyett szürke a háttér


Nagyon egyszerű, de annál hasznosabb funkciót tölt be az Eye Protector nevű, böngészőbe telepíthető szkript: a honlapok fehér háttérszínét szürkére cseréli. Miért jó ez? Mert a mai LCD-monitorok erős háttérfényében sokkal kényelmesebb a vakító fehér helyett egy kicsit sötétebb szín mellett olvasgatni a szöveges tartalmakat. Az Eye Protector teljesen automatikusan dolgozik, telepítése után gyakorlatilag nincs teendője a felhasználónak.

Chrome és Opera böngésző esetén az Eye Protector oldalán elérhető szkriptfájlt közvetlenül lehet telepíteni az Install gombra kattintva. A Firefoxot használóknak előbb a Greasemonkey nevű bővítményt kell telepíteniük, azt követően tudják aktiválni az automatikus háttérszín-cserélőt.

1 Tovább

Tévéműsor felvétele a sífelvonóról

Akinek van IPTV előfizetése és okostelefonja is, nincs oka rá, hogy valaha még tévéújságot vásároljon. A T-Home TV vagy UPC Digitális csomagok tulajdonosa a képernyőre kérheti az EPG-t (Electronic Program Guide), magyarul tévéműsort, ami bőven tud annyit, sőt többet is, mint a papírújság, hiszen itt egyetlen gombnyomással megrendelhetjük egy műsor felvételét, vagy képernyős figyelmeztetést a kezdés előtt.

Az iPhone + T-Home TV tulajok mindezt már a telefonjukon is kezelhetik - azaz az otthonuktól, sőt úgy általában a számítógépektől távol, akár egy sífelvonón ülve vagy a squash után, a büfében is beállíthatják a felvételt, ha például a kinézett műsorhoz képest késésben vannak ("kezdődik a Vad angyal, én meg itt ülök a dugóban"). Egyébként a telefonra is kérhetünk értesítést a műsorkezdetről, kényelmesen böngészhető a műsorújság (ha a tévén nem akarjuk letakarni vele a Megafaktort), sőt még a filmelőzeteseket is megnézhetjük az iPhone-on.

Én először akkor éreztem meg, mit is takar a Magyar Telekom által sokat emlegetett háromképernyős stratégia, amikor a nyaralóból hazafelé a gyerekek sírva visongtak a hátsó ülésen, mert lemaradnak a Jégkorszak 2-ről, de én megnyugtatónak szánt hangon közöltem, nem lesz baj és a forgalommal is dacolva használatba vettem a Műsorújság alkalmazást. És elhallgattak ott hátul.

0 Tovább

Most kell bevásárolni az Electronic Artstól iPhone-ra és iPadre

Electronic Arts játékvásár

Minden idők legnagyobb App Store-os leárazásaként hirdeti az EA saját karácsonyi akcióját, amiben van is valami: a szoftvercég a december 15-én kezdődött akciója keretében összesen 74 címet ad 79 centért egészen karácsonyig.

Az olyan nagy EA-címek, mint a Fifa, a Madden, a Sim City, a Need for Speed, a Command and Conquer vagy a Sims mellett Scrabble és Monopoly iOS-es változatát is bezsákolhatjuk most fillérekért.

Ez nem rossz vétel, tekintve, hogy egyébként 7 euró körül van az iPadre írt, HD-felbontású szoftverek vételára, amelyekből 11-et kínálnak most olcsóbban, de az iPhone-osokért is több eurót kell kiadni rendes körülmények között - most meg akár tíz címet is megvehetünk egy tizesért.

 

Mivel a szerkesztőségünkbe csütörtökön meg egy teszt-iPad, csak most lettem érdekelt benne, de majdnem le is maradtam az alkióról: nem esett le, hogy a Sim City-t valószínűleg nem vesztegetik mindig 79 centért, csak később lett gyanús a kirívóan alacsony árcímke sok játék mellett. Az App Store-ban nem szúrja ki az ember szemét a dolog.

Az iPhone-os/ipodos lista itt, az iPades lista pedig itt található (App Store-ban nyílik).

0 Tovább

Havi vérzés okosmobilosoknak

A lányok naplót vezetnek a havi vérzésükről. Minek? Ezer okuk van rá: hogy ne érje őket meglepetésként a következő alkalom, hogy megtervezhessék, mikor ne menjenek nőgyógyászhoz, hogy tudják, mikor eshetnek legkönnyebben teherbe - ez ugye annak is jó, aki akar és annak is, aki nem -, sőt hogy figyelmeztethessék párjukat, mely napokon ne lepődjenek meg, ha nőjük elsírja magát az öblítőreklámon, majd rögvest leüvölti a fejüket az asztalon hagyott morzsák miatt. Már akire így hat a PMS.

Sokféle technikát láttam már: diszkrét kis határidőnaplókba vésett hieroglifák, női magazinok ötletesen szerkesztett, rejtélyes ablakokkal pettyezett papírkerekei, táblázatkezelő naptársablonja és az illemhely falára kifüggesztett, ízléses mágnestáblák szerepeltek már a repertoárban. Egyik sem hibátlan: vagy nem elég okos, vagy nem fér el a retikülben.

Márpedig a feladat zsebszámítógép után kiált, hiszen minimális adatbevitelből egy csomó hasznos infó kapható vissza, amit fejben tartani vagy kiszámolni körülményes lenne, de ha megvan, sok terhet vesz le az agyunkról.

Természetesen a telefonos alkalmazásboltok dugig vannak period tracker vagy menstrual calendar elnevezés alatt elérhető programokkal, s nekem az a személyes tapasztalatom, hogy egy ilyet kell lobogtatnia annak a pasinak, aki meggyőzné az információmenedzsment iránt kevéssé fogékony nőjét az okostelefonok hasznáról. (A másik az Angry Birds, de arról már volt itt szó.) Annyira nyilvánvaló, hogy ez hasznos, s közben annyira egyszerű a kezelése, hogy az külön meggyőző.

A period tracker kábé annyit kér használójától, hogy nyomja meg a nyitóképernyőn a legnagyobb gombot, ha megjött a mensese, s ha egészségügyi okokból hasznos számára, jegyezze még fel egy további gombnyomással, milyen jellegű, illetve milyen tünetektől kísért az aktuális menstruáció. Statisztika-orientált hölgyek felírhatják még a hangulatukat is, hogy pár hónapnyi használat után megbizonyosodhassanak afelől, van-e összefüggés szervezetükben a női szeszély és a menses között. A ciklus kezdetének dátumához szöveges megjegyzés is fűzhető, az adatbázis szinkronizálható privát webes tárolóba is, hogy az elvesztett vagy lecserélt telefon ne vigye magával a tudást, s ugyanezen okból jelszóval is védhető az adatbázis, mint minden igazán személyes dolog.

A program pedig mindössze ennyi infóból egész hónapban támogatja használóját: jelzi, ha késik a ciklus, figyelmeztetést küld a tüszőrepedés vélhető idejéről és a termékeny napokról, statisztikát vezet a rendszerességről, ami a nőorvosnak jelent érdemi infót és így tovább. Mindezt a kifejezetten nőknek tervezett termékekre jellemző cuki dizájnban, akinek ez jön be, vagy terepmintásban, akinek meg az.

0 Tovább

Bárki megveheti a nyílt forrású robotot

Nem hittem, hogy valaki képes olyan netbookot építeni, ami igazán tetszik, de a Virginia Tech és a koreai Robotis nevű cég mégis képes volt erre. Hogy milyen netbookot? Olyat, mint itt a cikk szélén van. A nyílt forrású, kísérletezési célra kidolgozott robotban ugyanis csupa szabványos alkatrész dolgozik: lelke egy Atom processzor, 4 gigabájtnyi SSD tartalmazza a linux alapú operációs rendszerét, ami 2 gigabájtnyi memóriával gazdálkodhat futás közben. Egyedül a billentyűzet és a kijelző hiányzik.

A negyvenöt centi magas robottal többek között wifin lehet beszélni, a legmodernebb 802.11n-es szabványt is érti.

A robotikát tanító egyetemek 9600 dollárért vehetik meg a készüléket, magánszemélyeknek viszont 12 ezer dollárba kerül majd a robot. Aki spórolni akar, az valószínűleg vásárolhat majd csak a hardvert tartalmazó csomagot, a műanyag alkatrészeket pedig megpróbálhatja maga legyártani a netről szabadon letölthető tervek alapján.

Bár kerekeken guruló vagy lánctalpas robotokat egyszerűbb gyártani, az emberekre szabott környezetben, lépcsőkkel teli házakban a nehezebben előállítható humanoid robotok teljesítenek jobban. Akit a téma bővebben érdekel, annak Pécskai Balázs humanoid robotokról szóló előadását ajánlom.

0 Tovább

Csúszik a Google tévék megjelenése

Az új okostévék bemutatóinak elhalasztására kérte fel partnereit a Google a Wall Street Journal értesülése szerint. A késedelem oka, hogy a cég tökéletesíteni szeretne a widgeteket és programokat futtató, netes adásokat is megjelenító készülékek szoftverén. A kérést nem mindenki tartja tiszteletben. A Samsungról tudni lehet, hogy a januári CES szakkiállításon bemutatja okostévéit.


Nem ajándék számológép: az a távirányító

A Google TV indulása nem sikerült problémamentesre. Az amerikai tévécsatornák többsége nem egy új eszközt, hanm konkurenciát látott a készülékben, ezért letiltotta a honlapjaikon ingyenesen megnézhető sorozatrészek, filmek megtekintését. A tömeges tiltás eredményeként a felhasználók lassan több ingyenfilmet és epizódot nézhetnek PC-jükön, mint a netre kapcsolt tévén.

0 Tovább

Letölthető a Microsoft új ingyenes víruskeresője

Innen töltheti le a Security Essentials 2.0-s, magyar nyelvű változatát

 

Komoly sikernek örvend a Microsoft ingyenes víruskeresője, ami nem véletlen, hiszen a cég saját védelmi alkalmazása egyáltalán nem rossz, fő előnye pedig, hogy szép csendben dolgozik, nem bombázza a felhasználót különböző promóciós ajánlatokkal.

 

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.
Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-hez, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatához elérhető verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microosft honlapján lehet fellelni.

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.

Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-vel, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatával kompatibilis verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microsoft honlapján lehet fellelni.

 

0 Tovább

Szíj Melinda iPhone-ra

Az okostelefonok nem csak hasznos dolgokra valók, az időt is istenien lehet elütni velük. Öt szabad perc eltöltésének végtelen sok módja van és az okosmobilok nyílt, bárki számára hozzáférhető fejlesztői környezetének hála, ezeket mind meg is találják a mindig újat nyújtani igyekvő fejlesztő-hadak. Ebből az özönből persze a tévék sem akarnak kimaradni, így a nagy produkciók többnyire elkészítik okostelefonos applikációikat.

A TV2 itthon élen járt ebben, amikor elkészíttette a Megasztár iPhone appját, ahol megtaláljuk az énekesek adatlapjait, fotóit, videóit - nemcsak a tévében látottakat, hanem olyan exkluzív anyagokat is, amiket máshol nem érünk el: például a klubkoncerteken készített képgalériákat. A Megasztár-univerzum legfrissebb hírei is itt olvashatók először, egyszóval aki nem a számítógépe előtt ülve szeretne képbe kerülni Mega-ügyben, hanem mondjuk a metrón vagy egy fogorvosi váróban ütné el az idejét a bulvárvilág dalolós csücskével, ingyen letöltheti a Megasztár 5 alkalmazást iPhone-ra. Aki pedig a döntősökre a lehető legkényelmesebben akar szavazni, az app ebben is segítséget nyújt - megírja helyettünk az sms-t.

Platform: iPhone
Ár: ingyenes

0 Tovább

Testünket is feltérképezte a Google

Itt próbálhatja ki a Google Body Browsert, a megtekintéshez innen lehet letölteni a Chrome 9 béta verzióját

A Google Föld szoftveres alapjait használja a keresőcég legújabb érdekes fejlesztése, amelyet a WebGL nevű szabványt támogató böngészőkkel, így például a Chrome 9 béta változatával lehet megtekinteni.

A Body Browserben az emberi testet térképezték fel rendkívül látványos módon. Meztelenségre senki ne számítson, a virtuális modell nemétől függetlenül ruhát visel, ugyanakkor a csontozatát, izomzatát, belső szerveit vagy akár az erek hálózatát is meg lehet nézni. Az egyes testrészek, szervtípusok megjelenítését a bal oldali menüben lehet ki és bekapcsolni, ugyanott lehet aktiválni a szervek latin elnevezésének megjelenítését is. A nevekre rábökve az adott testrészt kiemelve is meg lehet tekinteni.

Nem kétséges, hogy a Body Browser az orvostanhallgatók kedvence lesz, de még egy átlagember számára is szórakoztató a Google testtérképének használata.

0 Tovább

Átszínezhető a kék halál

Furcsán köszöntötte olvasóit Mark Russinovich, a Windows lelkének egyik legnagyobb ismerője. A guru azt mutatta be egy hosszú írásban, hogyan lehet ünnepi színűre állítani a legrettegettebb képernyő, a kék halált.

A módszer nem való a gyáváknak vagy a bizonytalan kezű felhasználóknak: a kék halál átszínezéséhez könyékig kell turkálni a Registryben, speciális hibakereső módban kell indítani a rendszert, ráadásul azt is meg kell adni, hogy a hibaképernyő megjelenítése után ne próbáljon automatikusan újraindulni a gép. Amennyiben ezek megvannak, már csak a rendszer legmélyén kell átírni két értéket. A rendszer összedöntését a felhasználóra Russinovich, felhívva a figyelmet arra, hogy a Not My Fault nevű eszköz egy gombnyomással elő tudja hozni az összes Windows hibát.

A módszer kipróbálását nem ajánljuk senkinek - mi sem próbáltuk meg egyelőre - de jó tudni, hogy meg lehet ezt is csinálni a Windowsban. Aki mégis nekifut, és pórul jár az a karácsony és szilveszter közti napokra időzíthet rendszer telepítést, és új Windows-szal kezdheti 2011-et.

0 Tovább

Jótékony célú Chrome-plugin

Jótékony célú bővítmény tölthető le a Google Chrome böngészőhöz

2010 december 15. és 19. jótékonysági kampányt folytat a Google, melyhez egy Google Chrome-plugin telepítéséhez lehet csatlakozni. Ez nem végez mást, mint a megnyitott böngészőlapokat (tab) számolja. 10 megnyitott lap után a cég egy facsemete telepítésének vagy egy könyv kiadásának költségét ajánlja fel jótékony cégra. 25 megnyitott tab a mérce szerint egy gyógyászati vakcinát ér, 200 lap "árából" pedig egy ember egy évi ivóvízkészletét lehet fedezni.
Arról, hogy a felhasználó megnyitott lapjai eddig összesen mire elegendőek, a plugin külön statisztikával szolgál. A Google azt is közölte, hogy a bővítmény nem figyeli a megnyitott oldalakat, kizárólag a megnyitások számát rögzíti.

2010 december 15. és 19. jótékonysági kampányt folytat a Google, melyhez egy Google Chrome-plugin telepítéséhez lehet csatlakozni. Ez nem végez mást, mint a megnyitott böngészőlapokat (tab) számolja. 10 megnyitott lap után a cég egy facsemete telepítésének vagy egy könyv kiadásának költségét ajánlja fel jótékony cégra. 25 megnyitott tab a mérce szerint egy gyógyászati vakcinát ér, 200 lap "árából" pedig egy ember egy évi ivóvízkészletét lehet fedezni.
Arról, hogy a felhasználó megnyitott lapjai eddig összesen mire elegendőek, a plugin külön statisztikával szolgál. A Google azt is közölte, hogy a bővítmény nem figyeli a megnyitott oldalakat, kizárólag a megnyitások számát rögzíti.

 

0 Tovább

Saját dalait vásárolta az iTunes-os csaló

Az iTunes-t és az Amazon zeneboltját használta pénzmosásra a nap legfurcsább csalója. A Londonban letartóztatott bandatag lopott hitelkártyákkal vásárolta meg az általa feltöltött dalokat a két üzletből. A nyomozás szerint a 19 éves fiatalember 2008 és 2009 során több mint hatezerszer töltötte a saját dalát, ezzel 500 ezer fontos kárt okozva a kártyák tulajdonosainak.

A most megvádolt Lamar Johnson egy tizenegy fős banda tagjaként hajtotta végre a csalást. A fiatalembernek nem ez az első bűne, jelenleg komoly testi sértésért kiszabott öt éves börtönbüntetését tölti.

0 Tovább

Divatrouter a Fontól

Valahol mélyen érzem, hogy elvetemült dolog egy routerre vágyni, de a wifimegosztós közösséget szervező Fon új készüléke gyönyörű lett. A marokkőre vagy szappantartóra emlékezetető SIMPL nevű hálózati eszköz tud mindent, amit illik: másodpercenként 150 megabites N-es szabványú hálózattal tudja beszórni a lakást. A kütyü ára 39 euró (körülbelül tízezer forint), aminél olcsóbban ugyan kapunk N-es routert, viszont ahhoz nem jár ingyen wifizés a Föld többi Fonera tulajdonosának hálózatán.

0 Tovább

Alkusegéd: ez olcsóbb a szomszédban!

Aki használt már árösszehasonlító oldalt, ismeri azt a megnyugtató érzést, hogy nem kell amiatt aggódni, máshol sokkal olcsóbb lett volna az adott termék. Kinézem a neten, aztán megnézem az Árukereső.hu-n, hol a legolcsóbb. Nem biztos, hogy az összes forgalmazó szerepel itt, de ahhoz elegen vannak, hogy kiválaszthassam azt a kereskedőt, akinél megfelelő az ár és a vevők is elégedettek a kiszolgálással. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy az árösszehasonlító oldalon tapasztaltnál lényegesen olcsóbban sehol nem kapjuk meg, amit keresünk.

Sokszor irígykedtem az amerikaiakra, akiknél ez az árösszehasonlítósdi régen létezik, s nem csak a számítógépen, a vásárlás előkészítésére használhatják, hanem shoppingolás közben, a telefonjukon is van erre szolgáló app: a boltban állva is megnézhetik, a szomszédban olcsóbb-e a termék, s ha igen, az eladó orra alá tolhatják a mobilt: alkudjunk, uram, vagy átmegyek a másik üzletbe. Úgy gondoltam, ilyen itthon sose lesz.

Tévedtem. Az Árukereső megcsinálta, sőt! Az iPhone-os változat a következőt tudja: a telefon kamerájának megmutatjuk az áru dobozán a vonalkódot. Az app beolvassa, ez alapján rákeres az adatbázisban és már listázza is a webboltok árait. Nem kell rákeresni a termék nevére, nem kell a boltban hosszan kutakodni a dobozon a típusszám után, csak a vonalkódot kell megkeresni. Őrült kényelmes, és engem már nem egyszer mentett meg attól, hogy felével drágábban vegyek meg valamit.

Platform: iPhone, Android

Ár: ingyenes

0 Tovább

A valaha volt legszebb Windows-kütyü

A HTC Home nevű Windows 7-es és vistás minialkalmazásának letöltése (484 kilobájt)

 

A Lifehackeren bukkantunk rá a HTC  Windows 7-hez és Vistához letölthető ingyenes minialkalmazására, amely a cég okostelefonjairól ismerős órát és időjárási előrejelzést tartalmazó felületét teszi elérhetővé PC-n is.

Megdöbbentően monstrum telepítője ellenére a kütyü jól működik, beállításaihoz a jobb klikkre előugró Settings menüben lehet hozzáférni. Itt lehet megadni a kívánt várost, illetve a kütyü méretét megszabni, az időjárás jellegzetességeit felvonultató animációkat (mozgó felhők, eső, hulló hó) pedig ugyancsak ki és be lehet kapcsolni bármikor. Nagyjából ilyen színvonalú gadgeteket szeretnénk viszontlátni a Microsoft hivatalos galériájában is.

0 Tovább

Reklámok száműzése a Digsbyből

A méltán népszerű, egyszerre több üzenőhálózatra (pl. GTalk, Messenger, ICQ) és közösségi oldalra (Twitter, Facebook) is csatlakozni képes csevegőprogram, a Digsby legfrissebb verziójában megjelentek a chatablakok alján lévő reklámok.

Szerencsére egyelőre nem kell pánikolni, a hirdetések használata - egyelőre - önkéntes, tehát kikapcsolható. Ehhez a Tools menü Preferences pontjára kell kattintani.

Itt a Support Digsby development by showing an ad in the IM window felirat mellől kell elvenni a pipát, majd a chatablak bezárása és újbóli megnyitását követően eltűnik a hirdetés. Remélhetőleg a későbbiekben is lesz erre lehetőség, akár egy fizetős verziót is jobban preferálnánk a reklámnál: ez ugyanis megszabja, hogy legfeljebb milyen kicsire lehet összehúzni az üzenetablakokat.

0 Tovább

Napi két dollár a virtuális barátnő iPhone-ra


szólj hozzá: Mina üzenetei

Egy koreai fejlesztőcég találta ki Minát, a virtuális barátnőt, rendszeresen videotelefonál „barátjának”, vagyis a Honey It’s Me!, vagyis Drágám, én vagyok az! nevű alkalmazást letöltő felhasználónkak. „Mit csinálsz éppen? Mikor kelsz már fel? Még dolgozol?” – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel zargatja az előfizetőt a szoftver.

A programot ugyanis napi kétdolláros előfizetési díjért lehet használatba venni, ezért cserébe Mina, akinek a hívásait egy valódi modell játszotta el a kamerák előtt, négyszer telefonál, és szerelmes sms-eket is küldözget. A szoftvert a Nabix nevű fejlesztőcég azoknak az elfoglalt férfiaknak készítette, akik nem érnek rá randevúzni a munkájuk mellett, mégsem szeretnék magányosnak érezni magukat.

A programot több mint nyolcvanezren töltötték le eddig, és a felhasználók a Twitteren is lelkendeznek érte. „Valóságos áldás a magányos férfiaknak.” „Mina pont akkor hívott, amikor túlóráztam a munkahelyemen. Olyan jó volt!” – idézi a Telegraph a szoftverről írt véleményeket.

Ugyan Mina egyelőre csak a koreai felhasználókhoz szól, a program sikerén felbuzdulva a fejlesztők már tervezik belőle az angol, kínai és japán nyelvű változatot is, és az is elképzelhető, hogy Androidra is kijön majd.

Platform: Egyelőre csak iOS, és csak Koreában

Ár: Napi 1,99 dollár

0 Tovább

Zsebkönyvtár több ezer kötettel

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a világ legkényelmesebb dolga okostelefonon olvasni. A papírköny oldalaira több szöveg fér, az e-könyv-olvasó pedig jobban pihenteti a szemet, mint a háttérvilágított kijelző. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor az embernél nincs táska, az épp olvasott ponyva a másik kabátjában maradt, és várni kell. Ilyenkor tökéletes megoldás a telefonon olvasás.

Androidra az Aldiko nevű olvasót ajánljuk, ami nem csak az SD-kártyára felmásolt könyveket tudja megnyitni, hanem számtalan ingyenes forrásból (például a Manybooks.net-ről) képes letölteni olvasnivalót. A magyar regényeket kereső androidos felhasználóknak a Tinyappworks Könyvkatalógusa lehet segítségükre. A szoftver sajnos olvasót nem tartalmaz, de villámgyorsan képes keresni az Elektronikus Könyvtár anyagaiban, majd a kívánt könyvet megnyitni a böngészőben.

IPhone-ra a legpatinásabb olvasó, a Stanza a legjobb választás. Az Amazon által felvásárolt cég szoftvere szinkronizál a PC-vel, képes új könyveket letölteni, talán csak kávét nem főz.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes (néha még a könyv is)

0 Tovább

Jótékonysági játékakció pixeles hősökkel

Karácsonyi akciót hirdetett öt független játékfejlesztő. A Humble Indie Bundle keretében a furcsa fejtörőkkel megtűzdelt Braidet, a régi játékokat idéző pixeles grafikájú lövöldözős Cortex Commandot, a Machinarium nevű steampunk logikai játékot, az iszonyúan addiktív Osmost és a Revenge of the Titans című valósidejű stratégiát lehet megszerezni. A csomagnak nincs szabott ára, mindenki annyi fizet érte, amennyit jólesik. Sőt még azt is eldöntheti a vásárló, hogy az összeg milyen százaléka menjen jótékony célra, és mennyi pénz jusson az egyes játékok fejlesztőinek.

A szoftverek egyaránt elérhetőek Windowsra, Mac-re és Linuxra, úgyhogy senkinek sincs mentsége, hogy kimaradjon az akcióból. Fizetni PayPallel, Amazon Paymenttel és Google Checkouttal lehet, mindegyik működik a legtöbb hazai bankkártyával. Az akció még valamivel több mint hat napig tart.

Akit az öt cím, és az annyit fizetsz, amennyit szeretnél akció nem győzött meg, természetesen kipróbálhatja vásárlás előtt a demókat. Az egyszerűség kedvéért össze is gyűjtöttem őket:

0 Tovább

Számítógépezni tanítja a szülőket a Google

Vannak olyan műfogásai a számítógéphasználatnak, amelyeket egyszerűbb végigmutogatni, mint chaten vagy mobilon elmagyarázni. Szerencsére a Google létrehozott egy videós oldalt, amin pont ilyen feladatokat mutaják be. A TeachParents.org segít másolni és beilleszteni, erős jelszót kitalálni, fotókat feltölteni, sőt még a keresés trükkjeit is megtanítják.

A videók sajnos csak angolul beszélnek, így valószínűleg a szülők oktatására nem lehet használni, talán csak a képernyőfotók átküldését lehet velük megspórolni. Az angolul beszélő, a számítógéppel nem boldoguló ismerősöknek azonban segítségére lehet egy-két videó az oldalról.

0 Tovább

Zseblexikon

Nyilván nem lepek meg senkit azzal, hogy a hagyományos enciklopédiák végnapjait elhozó, ingyenes és közösségi alapon íródó Wikipedia okostelefonon is elérhető. Ami talán kevésbé magától értetődő, hogy megváltozik a Wikihez való viszonyunk, a használat módja pusztán attól, hogy mindig a zsebünkben van.

A számítógépes Wikipediára ugye készülni kell: ha felmerül bennünk egy kérdés, és éppen nem ülünk számítógép előtt, meg kell jegyezni - fel kell valahová írni, vagy bevésni az agyunkba, ha van nálunk ilyen, hogy alkalomadtán utánanézhessünk. A rákészülés aktusa miatt nyilván száz esetben legyintünk, az egész nem ér annyit, hogy memorizálni kezdjük a kérdést, a szituációt, ami miatt a kérdés fontos volt - ilyenkor szokott elhangzani viták hevében, hogy "majd mindenképpen utána is nézek, hogy mi is volt a Beatles előző neve" és persze a beszélgetőtársak tudják, hogy erre sosem fog sor kerülni.

A zsebwiki ilyenkor inkább megakasztja a beszélgetést, s vitapartnerünk rövid képernyőnyomkodás után büszkén jelenti, hogy  "The Quarrymen"-nek hívták Lennon és McCartney első sulizenekarát. A kérdések, tudásmorzsák, felesleges, ám szórakoztató információtöredékek beköltözhetnek életünkbe. A közelmúltban, egy színház előcsarnokában a felvonások közti szünetben életem legfontosabb női arról beszélgettek, vajon hány éves lehet a főszereplő. Én észrevétlenül zsebembe nyúltam, lesütöttem a szemem és hamarosan elvágtam a vitát: a pasas 64-es.

"Honnan tudsz te ilyeneket?"

A Wikipediát rengeteg ingyenes app teszi elérhetővé, én a Wikipaniont használom, de annyi van, hogy érdemes az App Store-ban vagy Android Marketen rákeresni a Wikipedia kifejezésre, aztán szemezgetni a millió lehetőség közül.

0 Tovább

Karácsonyi témák Windows 7-hez

Karácsonyi témák letöltése Windows 7-hez a MintyWhite.com-ról


Nyakunkon a karácsony, már csak tizenegy napot kell aludni. Ha valakinek nem lenne elég ünnepi a hangulata, megpróbálkozhat ezekkel Windows-témával, hátha megszállja lelkét az ünnepi szelleme. A MintyWhite oldaláról öt különböző csomagot lehet letölteni ingyen, amely a Windows kinézetét szabja át. Ha havas tájakra, karácsonyfákra vágyik, ide kattintson!

0 Tovább

Kisebb és erősebb lesz a jövő akkumulátora

Akku építési áttörést jelentettek be a Rice Egyetem kutatói. Az általuk 3D-snek nevezett dizájn szerint készülő telepeket sokkal gyorsabban fel lehet tölteni, ráadásul több energiát is tudnak tárolni, mint a hagyományos módszerrel készül akkuk. A nikkel-ón nanoszálakat és egy Plexiglas-gélt tartalmazó eszköz legnagyobb előnye, hogy a töltést tároló nanoszálak sűrűbben és magasabbra tudnak "nőni", így kisebb terület szükséges egy egységnyi töltés tárolására.

Az új technológia - ha ipari méretben is gyárthatóvá válik - számos mostani problémát old majd meg. Az óriási akkukkal is folyamatosan lemerülő okostelefonok végre megfelelő energiaforrást kaphatnak, az egész napos üzemidőt ígérő laptopok pedig kevésbé fogják húzni tulajdonosuk vállát a táskában.

0 Tovább

Távirányítós labda lusta geekeknek

 

Mi marad, ha az összes idegesítő tulajdonságot kiöljük a mindig felakadó, felboruló távirányítós autókból, és csak a lényeget hagyjuk meg? Egy fehér, részben átlátszó golyó, ami még véletlenül sem emlékeztet a Hummer H2-re vagy a Subaru Imprezára.

A Sphero nevű, okostelefonnal irányítható golyó mindent tud, amit egy rendes távirányítós játéknak tudnia kell. Bluetooth-on beszél az okostelefonokkal, gurul, szalad, kanyarodik, ugrat. És ami a legszebb, induktívan tölthető, csak rá kell rakni a kis matracára, és drótok nélkül is teleszívja magát delejjel.

Aki ennél is többre vágyik egy távirányítós eszköztől, az kénytelen lesz kamerás, iPhone-al irányítható robotrepülőt venni. Onnan meg tényleg nincs tovább.

0 Tovább

Léggitár Kinecttel

Megtörtént az áttörés, már a komoly arcú rockereknek is van ürügyük arra, hogy beszerezzék a Microsoft mozgásfigyelős irányítóját, a Kinectet. A szoftver ugyan egyelőre csak Mac-en működik, abban azonban biztosak lehetünk, hogy hamarosan az Xboxra írt léggitár szoftverek is megjelennek.

A léggitár egyelőre nem szól annyira jól, mint mondjuk a Rock Band vagy a Guitar Hero, így aki Joe Satrianit vagy Szekeres Tamást akar játszani, az jobban jár a műanyag hangszerekkel irányítható játékkal.

0 Tovább

Nem tudom megnyitni a .docx fájlt!

"Kaptam egy docx, xlsx stb. fájlt, át tudnád konvertálni? Régi Wordöm, Excelem van!"

Olvasóink jelentős részének bizonyára gyakran teszik fel ezt a kérdést, s ugyancsak sokan lehetnek azok, akik nem boldogulnak a legújabb Office-formátumban érkező fájlok megnyitásával. Pedig egyáltalán nem kell ezek használatához új licencet vásárolni, ingyen és bérmentve hozzá lehet férni az új fajta tartalmakhoz.


1. A legegyszerűbb megoldás, ha feltelepítjük a gépre az ingyenes Microsoft Office kompatibilitási csomagot: ez a régi Office-csomagok által is megnyithatóvá teszi az újabb verzióval készült fájlokat, nem kell tehát többé azért szentségelni, mert valaki újfajta formátumban küldött valamit. Ha nincs a gépen Office-csomag, az ingyenes Word Viewer, az Excel Viewer,  és a PowerPoint Viewer segít a fájlok megtekintésében, bár ezekkel szerkeszteni nem lehet.

2. Ha nincs a gépen Office csomag, de szerkeszteni is szeretnénk, az ingyenes LibreOffice lehet a jó választás, ez egyaránt meg tudja nyitni a .docx, .xlsx és .pptx fájlokat.

3. Nem akar semmit sem telepíteni a PC-re? Irány a Google Dokumentumok: töltse fel a fájlt erre a tárhelyre. A Dokumentumok átkonvertálja a szöveget, táblázatot, prezentációt olvasható formátumra. Bár az átalakítás nem mindig száz százalékosan sikeres, az esetek többségében problémamentesen sikerül.

4. Office Live: a Microsoft webes Office-át is ingyenesen lehet használni, ez is be tudja olvasni a dokumentumokat, nem kell senkit zargatni többé a konvertálással!

4 Tovább

A Pirate Bay-t is kiváltja a lelőhetetlen torrentkliens

A Tribler torrentkliens letöltése (33,7 megabájt)


Két holland egyetem kutatóinak munkája a Tribler nevű vadonatúj torrentkliens, ami használatának módja alapján leginkább a kétezres évek elején népszerű fájlcserélő hálózatokra hasonlít.

 

A Tribler nevű torrentkliens működéséhez nem igényel semmilyen központi szervert, sem a letöltéseket vezérlő trackereket, sem pedig olyan webes keresőt, amilyen például a Pirate Bay. A szoftver ugyanis saját keresőfelülettel rendelkezik, ahová a felhasználót érdeklő tartalmak címeit be lehet pötyögni, próbánk során amerikai és brit filmeket, zenei albumokat sikeresen megtaláltunk, magyar tartalmakat viszont egyáltalán nem leltünk fel.
Az új kliens másik újítása, hogy lehetővé teszi a médiafájlokba való belehallgatást vagy belenézést már az előtt, hogy a teljesen fájl letöltődött volna, így például egy népszerű  - így sok más felhasználó által seedelt - sorozat epizódját szinte már a letöltés megkezdésekor el lehet kezdeni nézni.
A készítők honlapján publikált GYIK szerint a holland közszolgálati médiával tárgyalásokat folytatnak a helyi műsorok e technológiával történő online terjesztésén, azt azonban még nem tudni, hogy a jogvédő szervezetek miként reagálnak majd a szoftverre. Bár a program nem igényel központi szervert működéséhez, elvileg lekapcsolni is lehetetlen, ám működtetői beazonosítható szervezetek, akiket a filmstúdiók és lemezkiadók jogászai is könnyen be tudnak perelni.

 

Két holland egyetem kutatóinak munkája a Tribler nevű vadonatúj torrentkliens, ami használatának módja alapján leginkább a kétezres évek elején népszerű fájlcserélő hálózatokra hasonlít.


A Tribler nevű torrentkliens működéséhez nem igényel semmilyen központi szervert, sem a letöltéseket vezérlő trackereket, sem pedig olyan webes keresőt, amilyen például a Pirate Bay. A szoftver ugyanis saját keresőfelülettel rendelkezik, ahová a felhasználót érdeklő tartalmak címeit be lehet pötyögni, próbánk során amerikai és brit filmeket, zenei albumokat sikeresen megtaláltunk, magyar tartalmakat viszont egyáltalán nem leltünk fel.


Az új kliens másik újítása, hogy lehetővé teszi a médiafájlokba való belehallgatást vagy belenézést már az előtt, hogy a teljesen fájl letöltődött volna, így például egy népszerű  - így sok más felhasználó által seedelt - sorozat epizódját szinte már a letöltés megkezdésekor el lehet kezdeni nézni. A Channels gombra kattintva a szöveges kereső mellett böngészhető katalógust is átnézhetnek a felhasználók.


A készítők honlapján publikált GYIK szerint a holland közszolgálati médiával tárgyalásokat folytatnak a helyi műsorok e technológiával történő online terjesztésén, azt azonban még nem tudni, hogy a jogvédő szervezetek miként reagálnak majd a szoftverre. Bár a program nem igényel központi szervert működéséhez, elvileg lekapcsolni is lehetetlen, ám működtetői beazonosítható szervezetek, akiket a filmstúdiók és lemezkiadók jogászai is könnyen be tudnak perelni.

A Tribler legújabb verziója egyelőre Windows alá érhető el, de hamarosan a linuxos és maces felhasználók is használatba vehetik.  A programot a TorrentFreak blogon találtuk meg.

3 Tovább

Ősszámítógép legóból

Legóból építette újra a világ legrégebbi mechanikus számológépét az Apple egyik mérnöke. Az antikytherai mechanizmus megépítéséhez 1500 Technics blokkra és harminc napra volt szüksége Andrew Carolnak. Ahogy a fenti videón is látható, a mechanizmus egy célra használható: lehet vele követni a bolygók útját és helyzetét, és ki lehet számolni különböző együttállásokat.

0 Tovább

Tablet készült a százdolláros laptop kijelzőjével

Előrendelhető a világ legmenőbb táblagépe - nem, nem az iPad az - a Notion Ink Adam. A készülék különlegessége, hogy a százdolláros laptophoz kifejlesztett Pixel Qi kijelzőt tartalmazza: ami nagy felbontású fekete-fehér módban, és kisebb felbontású színes módban is tud működni.

A kütyü specifikációi szokásosnak mondhatóak a kijelző mellett. Nvidia Tegra 250-es grafikus egység, kétmagos A-9-es ARM processzor, és 1 gigabájtnyi RAM található a kijelző mögött. Tárhelyből csupán nyolc gigabájtot kínál a készülék, de ez SD-kártyával tovább bővíthető a végtelenségig. Sima USB, mini-USB, és, ami a játékokkal is boldoguló Tegra chip miatt érdekes, HDMI kimenet található a gépen.

A Pixel Qi-s, wifit és 3G kapcsolatot is kínáló Adam 499 dolláros áron rendelhető elő, az unalmas LCD-s verziót már 375 dollárért meg lehet venni wifive, és 425-ért 3G-vel.

(kép: Crunchgear)

0 Tovább

Lopta a GTA hősét a Rockstar?

Dühös rapperrel kell egyeztetnie a Grand Theft Autóról ismert Rockstar Gamesnek. A Cypress Hill korábbi háttérénekese Michael "Shagg" Washington 250 millió dollárt követel a cégtől, mert szerinte róla formálták meg a San Andreas főhősét, a CJ nevű bandatagot.

A vád nem teljesen légből kapott, Shagget valóban behívta a Rockstar egy kétórás interjúra a játék készítése alatt. A rapper az utcai életről, kultúráról és arról beszélt a játékstúdió embereinek, hogy szegény bandatagként biciklivel járták az utcákat. A cég egy visszahívást ígért Shaggnek, amennyiben használnak bármit a történetéből, de erre sosem került sor. A San Andreas főhősének mintája végül egy másik rapper, Young Maylay lett.

0 Tovább

Hány bites a processzorom?

A 64 bit Checker letöltése (68 kilobájt)

 

Míg a Windows XP korában még szinte mindenki 32 bites operációs rendszert használt, a Windows 7 megérkezésével a 64 bites szoftverek is jóval elterjedtebbé váltak az otthonokban. Nem érdemes túl mélyen belemenni a technikai háttérbe, a lényeg: 32 bites operációs rendszerrel 3 gigabájtnál több memóriát nem lehet használni, azaz ha 4 gigabájt ram is van a gépben, a 32 bites rendszer csak 3-at fog kezelni abból. Ahhoz, hogy a 4 gigabájtot, vagy akár több memóriát is használni tudjunk, 64 bites rendszerre van szükség, ez egyaránt létezik a Windows 7-ből vagy például az Ubuntu Linuxból is.

A futtatáshoz azonban arra is szükség van, hogy a PC processzora is támogassa a 64 bites üzemmódot. Az utóbbi években piacra dobott számítógépek döntő többségét már ilyen lapkával szerelik, leszámítva a netbookokat. A fenti programmal azonban minden kétséget kizáróan meggyőződhet arról, hogy a CPU támogatja-e ezt, ezáltal érdemes-e mondjuk extra memóriamodulokat venni a géphez.

Ezt a segédprogramot a Ghacksen találtuk.

2 Tovább

Esős időre esős háttérképet

Innen töltheti le a Weather Desktop Backgroundot (2,6 megabájt, csak Windows 7 alatt működik)

Egyedi miniprogramra bukkantunk az InstantFundas-on: az ingyenes Weather Desktop Background nevű program még telepítést sem igényel, segítségével azt lehet megoldani, hogy háttérképünk mindig az aktuális időjárásnak megfelelő legyen.

A szoftver online adatbázisból kérdezi le az aktuális időjárási információkat, sajnos azonban képeket nem tartalmaz, ezeket a felhasználónak kell manuálisan megadnia neki a Change backgrounds menüpont alatt. Az egyes képek alatt mindig szerepel mindig az adott jellemző (például icq - jeges, rainy - esős), ezekhez passzoló háttérképeket kell letölteni és megadni. Ezt követően már elegendő rápillantani a Windowsra, és rögtön látni fogjuk, hogy zuhog a hó vagy pedig süt a nap.

Aki nem akar a letöltendő képekkel vacakolni, annak a YoWindows nevű programot érdemes választania, ez egy virtuális tájon jeleníti meg mindig az aktuális időjárási viszonyokat.

0 Tovább

Mindentudó menetrend a zsebben

Mi a teendő, ha a buszmegálló táblája eltűnt egy bulizó csapat kezei között? Elő kell venni az okostelefont, és telepíteni valamelyik BKV menetrend programot.

Az egyszerűbb segédeszközök (például az iPhone-os BpMenetrend) csak a menetrendet mutatják meg nekünk - igaz, azt netkapcsolat nélkül is -, a bonyolultabbak viszont útvonalat is terveznek. A fenti képen látható Okosan Utazom nevű Androidra és iPhone-ra egyaránt elérhető programban térképen kereshetünk, két találomra kiválasztott pont közti útra kérhetünk javaslatot. A program ajánlataival érdemes vigyázni, a szoftver nem feltétlenül takarékoskodik a jegyeinkkel.

Az útvonaltervezés az Okosan Utazom szerverén zajlik, így mobilnet kapcsolat vagy wifi kell a használatához.

Platform: Android (Okosan Utazom), Apple (Okosan Utazom, BpMenetrend)

Ár: ingyenes

0 Tovább

Ha letörölte a fotóját: PhotoRec

A TestDisk/PhotoRec letöltése (1,5 megabájt)


A PhotoRec az egyik legjobban bevált ingyenes adatvisszaállító program, amellyel az utóbbi években találkoztunk. A TestDisk nevű partícióvisszaállító alkalmazással együtt lehet letölteni, és kicsomagolását követően a Win mappában lévő photorec_win.exe fájllal indítható el.

 

A mai felhasználókat talán kicsit elrettenti, hogy a program egy olyan szöveges ablakot hoz fel, amelyet legutóbb talán DOS alatt láttunk, pedig felesleges megijedni, nem túl nehéz kezelni. Elsőként azt a meghajtót kell kiválasztani, amelyről adatokat szeretnénk visszaállíttatni, ezt követően a fájlrendszer típusát és hasonló paramétereket kérdez meg a program, ha ezeket nem ismerjük, érdemes csak szimplán Entert nyomni, alapesetben a leggyakoribb beállításokat veszi figyelembe a szoftver. Ezután már csak azt a célmappát kell megadni, amelybe a visszaállított fájlokat szeretnénk másolni, ennek mindenképpen más meghajtón vagy partíción kell lennie. Nevétől eltérően nem csak képfájlok, hanem bármilyen más állomány visszaállítására alkalmas, pozitív tapasztalataink miatt mindenkinek szívből ajánljuk

 

0 Tovább

Playstation tévé retrókonzollal

Évek kellettek ahhoz, hogy ne a Sony 2000-ben kiadott Playstation 2 legyen az év legnépszerűbb konzolja. A csupán régies grafikára képes, HD-felbontást nem tudó játékgép még évekig megverte az újabb, drágább készülékeket.

A Sony most egy újabb trükköt talált ki, hogy piacon tartsa a tízéves készüléket. Az egyik 22 colos Bravia tévének a talpába építették be a játékgépet. A hotelszobába, gyerekszobába, játékgyűjteménybe való kütyün az elmúlt tíz évben megjelent összes PS2 játék fut. A tévé csupán 720p-s felbontásra képes, komponens, VGA és HDMI bemenetekkel rendelkezik, tehát rá lehet kötni az összes retró és újabb konzolt a Playstation mellett.

A játékkonzolos tévét 200 fontos áron, azaz körülbelül 66 ezer forintért lehet megvenni.

0 Tovább

HD-s felvevő koncertkalózoknak

A koncertek hazavitelének tökéletes eszközét alkotta meg a sztereomikrofonjairól ismert Samson. A Q3HD nevű felvevő egy pár nagyon érzékeny mikrofonnal és egy 5 megapixeles, HD felbontás rögzítésére is képes kamerával rendelkezik.A készülék egyetlen szépséghibája, hogy a lencse nem rendelkezik zoom funkcióval, csupán digitálisan közelíthetünk rá az énekesre.

A kütyü beépített memóriája csupán két gigabájt, de SD-kártyával akár 32 gigabájtra is bővíthető a rendelkezésre álló terület. A gyári adatok szerint a két gigabájt csak egy rövidebb, 45 perces fellépés 720p-s rögzítésére elég, egy-két nyolc gigás kártyával viszont egy egész koncert rögzíthető, csak bírjuk akkuval.

A Q3HD nem az első kamerás próbálkozása a cégnek. A megelőző típus ugyan csak standard felbontású videót tudott felvenni, a sztereo hang mellé. Míg azt az amatőr bandáknak ajánlotta a cég, hogy próbatermi munkájukat, alakulóban levő számaikat, demóikat rögzítsék, a HD-s felvevő már koncertek rögzítésére is alkalmas.

A Q3HD egyelőre csak Amerikában kapható, a tudásához képest rendkívül barátságos 300 dolláros áron.

Tesztvideó a tovább után.

0 Tovább

Egy aranyos dallamszerkesztő

Próbálja ki a Raindrop Melody Makert!


Nagyon egyszerű kezelni, és csupán egy böngészőt igényel a Raindrop Melody Maker, amelyre a MakeUseOf.com-on bukkantunk rá. A Flashben készült alkalmazásban egyszerű, hat másodperces zeneloopokat lehet generálni, melynek hangjegyeit a cseppformákra kattintva lehet aktiválni. Ezek mindegyike más dallamot és hangszínt takar, leütésük sorrendjét a szerkesztő megjegyzi. Az alsó zöld ikonnal metronómot lehet bekapcsolni, a piros táblával pedig törölni lehet a már betáplált dallamot.

0 Tovább

Így gyorsultak a letöltések

Nézze meg a TechKnowTimes óriási infografikáját a letöltési sebességekről!


Mennyi idő letölteni 1 gigabájt adatot egy elég jónak tekinthető 100 megabites otthoni netkapcsolaton?  Kevesebb mint másfél perc. 2005-ben egy tipikus elérésen ez a művelet még majdnem fél óráig tartott, 2000-ben pedig még 2 óránál is többet vett igénybe. A világháló elterjedésének hajnalán, 1995-ben még csaknem egy egész napot, 19 órát kellett volna várni ekkora adatmennyiség lekérésére.

Miként fejlődött a mobilinternet? 1 gigabájtnyi adatot a GPRS némileg továbbfejlesztett, EDGE nevű változatán még közel 22 óra volt letölteni, UMTS-en már csak közel 9 óra, HSPA-n viszont már csak 53 perc szükséges ehhez. A következő generációs képviselő LTE-vel az idő tovább csökken, nagyjából tíz percre.

3 Tovább

Nézze meg az internet térképét!

Ide kattintva érheti el a BBC full-extrás internettérképét

Remek fejlesztéssel rukkolt elő a BBC online részlege: egy olyan interaktív világtérképet készítettek el, amelyen az internet fejlődését lehet nyomon követni statisztikai adatokra támaszkodva. A térkép alatti idővonalon a hálózat felhasználóinak számának növekedését lehet nyomon követni nagyon látványos módon 1998-tól. Ekkoriban a statisztikák szerint 400 ezer magyar felhasználó érte el a netet, ami a teljes népesség mindössze 3,89 százalékát tette ki.

Öt évvel később már közel 2,2 millió netező volt itthon, ami már 21,6 százalékos részesedést jelent, 2009-re pedig a penetráció 6,2 millió főre, 61 százalék körülire emelkedett az ITU számai szerint.


Észak-Amerikában már 12 évvel ezelőtt is sokan érték el a világhálót - olvasható le a térképről, az évek közt repülve a leglátványosabb gyarapodást 1999-2000 tájékán Nyugat-Európában, egy-két évvel később Közép-Európában lehet tapasztalni, míg Oroszország esetében egészen 2005-ig kell tekerni az időgépet a látványos számokig, s nagyjából India és Kína esetében is ezidőtájt tapasztalható komolyabb növekedés. Érdemes megszemlélni az egyes térségeket összekötő optikai szálak számának látványos bővülését is a térképen.

1 Tovább

Remek Need for Speed háttérképek

Need for Speed háttérképek letöltése nagyfelbontásban

 

A HowToGeek.com szerzője tizennégy pazar háttérképet gyűjtött össze, amelyek mindegyike elérhető egy sor különböző felbontásban, akár full-HD-s monitorra való méretben is. A teljes kollekció a linkre kattintva érhető el.

0 Tovább

Amikor elhagytuk a szoftver sorozatszámát...

Innen töltheti le az ingyenes segédprogramot (107 kilobájt)

 

...akkor jöhet jól a LicenseCrawler nevű ingyenes segédprogram, amelynek segítségével a számítógépre feltelepített fizetős szoftverek telepítéséhez használható sorozatszámokat lehet levadászni. Telepíteni nem szükséges, futtatásához viszont adminisztrátori jogosultságot igényel. Túl sok beállításra nincs szükség használatához, egyszerűen el kell indítani, és végig kell pásztáztatni vele a rendszerleíró adatbázist Windows alatt. 

Sajnos a fejlesztő honlapján nem publikálta, hogy mely szoftverek licenceit tudja előbányászni a programot, de például a Windows, az Office és a Nero CD-író program kulcsait elő lehet keresni vele, ha elhagytuk volna ezeket. Ezt a programot az IntoWindows blogon találtuk meg.

0 Tovább

Letölthető a legújabb Chrome böngésző

 

Bár a Google böngészőjének legújabb, 8.0-s verzióját béta kiadásban is bárki használatba vehette, pénteken végre megérkezett a stabil, végleges verzió. A korábbi kiadást használók a program automatikus frissítő funkciójának köszönhetően automatikusan átállhatnak erre, letölteni csak azoknak szükséges, akik még nem használnak Chrome-ot.
Mit tud az új Chrome? Nem csupán számos biztonsági hibáját orvosolták benne az előző kiadásnak, de már saját PDF-olvasót is tartalmaz, az Adobe formátumát használó dokumentumok megnyitásához nem igényel külső szoftvert. A PDF-olvasó modulja ráadásul egy digitális karanténnak tekinthető módban fut, amelynek köszönhetően biztonságosabb, a megnyitott fájlokba ágyazott esetleges kártékony kódok nem tudnak ugyanis nem tudnak így kár tenni a teljes rendszerben.
Ugyancsak ilyen biztonsági feltételek mellett fut az új Chrome-ban a Flash Player is, amelynek összeomlása esetén nem szükséges az egész browsert újraindítani, elegendő magát a plugint lenullázni ilyenkor.
Bár egyelőre még nem érhető el, de a Chrome 8 lesz az első olyan böngésző, amellyel használni lehet majd a Google Web Store szolgáltatását, amelyben ingyenes és fizetős szolgáltatásokat lehet elérni majd.

Innen töltheti le a Google Chrome 8-at (24,4 megabájt, magyar nyelvű)

 

Bár a Google böngészőjének legújabb, 8.0-s verzióját béta kiadásban is bárki használatba vehette, pénteken végre megérkezett a stabil, végleges verzió. A korábbi kiadást használók a program automatikus frissítő funkciójának köszönhetően automatikusan átállhatnak erre, letölteni csak azoknak szükséges, akik még nem használnak Chrome-ot.

Mit tud az új Chrome? Nem csupán számos biztonsági hibáját orvosolták benne az előző kiadásnak, de már saját PDF-olvasót is tartalmaz, az Adobe formátumát használó dokumentumok megnyitásához nem igényel külső szoftvert. A PDF-olvasó modulja ráadásul egy digitális karanténnak tekinthető módban fut, amelynek köszönhetően biztonságosabb, a megnyitott fájlokba ágyazott esetleges kártékony kódok nem tudnak ugyanis nem tudnak így kár tenni a teljes rendszerben. 
Ugyancsak ilyen biztonsági feltételek mellett fut az új Chrome-ban a Flash Player is, amelynek összeomlása esetén nem szükséges az egész browsert újraindítani, elegendő magát a plugint lenullázni ilyenkor.

Bár egyelőre még nem érhető el, de a Chrome 8 lesz az első olyan böngésző, amellyel használni lehet majd a Google Web Store szolgáltatását, amelyben ingyenes és fizetős szolgáltatásokat lehet elérni majd.

0 Tovább

Pixelhősök parti zenével és játékokkal

A hőskorszak játékos újságíróinak kerekasztalával, a mostani videojáték bloggerek beszélgetésével és chipzenével ünnepli az [origon]-n is bemutatott Pixelhősök kötet megjelenését a Vince Kiadó. Délután négytől a szerzővel beszélget Képes Gábor, a november végén sajnos elbontott Űrhódító kiállítást létrehozó muzeológus.

A Pixelhősök partin nem csak beszélgetni lehet a régi idők játékairól, a néhány képpontból összerakott, mégis szerethető figurákról, hanem játszani is lehet. A Commodore, Spectrum és Amiga játékok mellett nintendózni és játékautomatázni lehet majd.

Este a Budapest Micro tagjai, valamint a legendás játékbeli muzsikáiról ismert Jeroen Tel fognak zenélni.

A rendezvény helyszíne a Tűzraktér, belépő 800 forint, a program délután négykor kezdődik.

Részletes program a Facebookon.

0 Tovább

SD-t eszik a dizájnos kártyaolvasó

A Gizmodo által felfedezett Elecom bebizonyította, hogy kártyaolvasóból nem csak olyat lehet gyártani, amit az ember használat után gyorsan elrejt az asztalfiókba. A fent látható kis, kenyérpirítóra emlékeztető olvasó szép, kellemes ránézni, szívesen látnánk az asztalunkon.

Az dizájnt persze meg kell fizetni, 48 dollárba kerül az olvasó. Ráadásul csak SD kártyát eszik, igaz abból az összes alfajt (minit, simát, mikrót) ismeri.

0 Tovább

Hócsata a képernyőn

 

Mivel a most hulló vizes hóval nem igazán jó hógolyózni - ráadásul munkanap lévén bent kell ülni az irodában - csak a képernyőkön bonyolódhatunk komoly hócsatákba. Szerencsére a neten még megtalálható az ősrégi, ám a máig veretlen hócsata játék, amiben három piroskabátos harcosunkkal kell legyőzni a zöldsapkások özönét. A feladat nem egyszerű: egyszerre csak egy figurát ragadhatunk meg az egérrel, ráadásul csak kétszer találhatják el az emberünket, utána kiesik.

Bár a játék koros, és ez a grafikáján látszik is, a mai napig jó vele játszani. A harcosainkat legyőző zöldkabátos ellenfelek gonosz kacaja, pedig pont annyira dühítő mint régen volt.

0 Tovább

Mobilról is lehet már licitlálni

A külföldi aukciós szolgáltatások után a magyar licitoldal, a Vatera is megjelent az okostelefonok képernyőin. A ma kiadott szoftverekkel lehet böngészni a kalapács alá kerülő termékeket, tudunk licitálni, megtekinthetjük, hogy az általunk korábban licitált termékek hogy állnak, és persze, hogy válaszolt-e az árus a legutolsó kérdésünkre. A mindig kéznél levő vatera nagy előnye, hogy még véletlenül sem bukunk el egy aukciót a túl alacsonyra beállított automatikus licit miatt.

A mobilalkalmazások nem tökéletesek, a szoftver minden egyes indításakor újra be kell jelentkezni, mert nem tudja megjegyezni a jelszavunkat. Reméljük, hogy ezt javítják a következő verzióval.

Platform: Android, Apple, Nokia

Ár: ingyenes

0 Tovább

IPad tok örök gyerekeknek

Annyira magától értetődő, hogy a retró, két tekerővel irányítható képkarcolós játékból iPad tokot is kell csinálni, hogy csak azon csodálkozunk, hogy több mint fél évig tartott. A kiegészítő a Think Geeken kapható 40 dollárért, igaz ehhez még hozzáadódik az európai postázás díja, amivel a tok ára valószínűleg át is lépi azt a határt, amit az ember szívesen ad ki egy ilyen apróságért.

A tokhoz sajnos nem jár rajzolós program, pedig úgy lenne igazán vicces.

0 Tovább

Szimulátor a hókotrók rajongóinak

A furcsa szimulátorokat (traktor, fakitermelő, bontógép, bungee jumping) gyártó német UIG-et a téli tematika is megihlette. A szép nevű Pistenrauper Simulatorban a sípályákat karbantartó ratrakokba lehet beülni, rögtön kettőbe is. A gépekre különböző eszközöket köthetünk (eke, hósimító, tolólap), ezekkel kell szaladgálnunk az estére bezárt, vagy épp a síelőkkel teli pályán.

A hókotró szimulátor pályái nem túl változatosak, csak a sípálya körüli tevékenységek kerültek bele a szoftverbe: lehet szántalpon csúszó utánfutót vontatni, vagy havat tömöríteni, kotorni. Izgalmasabb küldetések, pédául egy hosszabb hegyi útszakasz letakarítása, vagy városi üzemmódok, nem kaptak helyet a szoftverben.

A hókotrós játék futtatásához legalább 128 megabájt memóriával rendelkező videokártya szükséges. Processzorból pedig beéri egy régebbi, két gigahertzessel is. A programot hazánkban egyelőre nem árulják, de a traktorszimulátor sikere miatt elképzelhető, hogy később ezt is behozza valamelyik forgalmazó.

Akik érzik, hogy a ratrak azért nem teljesen ugyanaz, mint az ország útjait tisztán tartó Unimogok, Renault-k és régebbi típusok, azoknak az [origo] autó rovatának egy régi videóját ajánljuk a Kispolszkit is arrébb rakó Krazról.

Tovább a Krazról és a modernebb MAN-ról szóló cikkre.

0 Tovább

Hókotrós játék az első igazán téli napra

Remek játékunk van azoknak, akik még nem akarnak kimenni a zegernyébe, vagy már megúszták a behavazott csúszós utakon való közlekedést, de még nincs kedvük dolgozni. A Snow Stormban egy behavazott parkolót kell megtakarítani egy apró hókotróval, amiben nehezítésként egyre több nehezen megkerülhető tárgy (autó, kuka) tűnik fel. Nem csak a kocsikra kell figyelni, azt is érdemes észben tartani, hogy a kotrónk csak 3-4 egységnyi havat tud megmozgatni, a nagyobb buckák előtt csak szomorú-tanácstalanul kattog.

0 Tovább

Playboy-összes fémbe kötve

Gyűjteményes, digitális kiadásban jelent meg a Playboy összes száma. Az 1953 óta megjelenő magazin minden képét minden sztoriját - amelyek között Margareth Atwood novellákat, Nabokov és A.C. Clarke írásokat is lehet találni - tartalmazó USB-s merevlemez ára 299,95 dollárért lehet megvenni.

Bár a lemez ára meglehetősen borsos egy 250 gigabájtos lemezért, a gyűjtők valószínűleg harapni fognak az ajánlatra. Annál is inkább, mert a lap korai számait már csak több ezer dolláros áron lehet levadászni aukciókon.

0 Tovább

Harry Potter téma Windows 7-hez

Innen töltheti le a Harry Potter és a halál ereklyéi film első részének témacsomagját Windows 7-hez (4,6 megabájt, direkt letöltési link)


Az Into Windows szoftverblogon akadtunk rá a legújabb Harry Potter-mozifilmhez kapcsolódó témacsomagra, amelyet a Microsoft amerikai honlapján publikált, de a fenti linken a hazai netezők is letölthetnek. A Windows 7-hez kiadott gyűjtemény összesen hat darab, automatikusan cserélődő, a főszereplőket - többek közt Hermionét is- ábrázoló háttérképet tartalmaz, melyet a monitor felbontásának megfelelően magától állít be az operációs rendszer a színben passzoló ablakszínekkel.

0 Tovább

Drágára sikerült a Sharp iPad-klónja

Teljesítette a kötelező gyakorlatot a Sharp is, a cég bejelentette, hogy Japánban a boltok polcaira kerül Galapagos nevű táblagépe. A kütyü két kiszerelésben készül: a kisebb 5,5 hüvelykes 1024*600 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, a nagyobb 10,5 hüvelykes LCD-je pedig 1366*800 pixel megjelenítésére képes.

A táblagépekhez egy 8 gigabájtos Micro SD kártyát kap a vásárló, amire a készülékről elérhető boltokból vásárolhat majd filmet, zenét, könyvet. A Sharp tervei szerint a Galapagos a tartalomfogyasztás, és ami még lényegesebb, a tartalomvásárlás eszköze lesz. Az elképzeléssel csupán egy probléma van, a kütyük árát sikerült valamiven az iPad felé vinni. A zsebrevágható verzió körülbelül 470 dollárba kerül, az iPad méretű eszközért pedig több mint 650 dollárt kell kifizetni.

0 Tovább

Látványosabb Street View és 3D-s fák az új Google Földben

Innen töltheti le a Google Earth/Föld 6.0-s kiadásának béta verzióját (555 kilobájt, magyar nyelvű)

Egyelőre még csak béta verzióban létezik, de letölthető a Google Föld új változata: a 6.0-s kiadásban az épületek mellett már a háromdimenziós fák és bokrok is megjelennek. Alkalmazásukkal az utcák mellett a virtuális erdők és parkok is jóval élethűbbé válnak, amelyek eddig csupán kietlen földterületnek látszódtak.

A másik újdonság, hogy a Street View (a magyar verzióban Utcakép) funkciót teljesen integrálták a programból elérhető 3D-s épületmakettekkel - gyakorlatilag a makettekra húzza rá a panorámafotók speciálisan torzított mását.

Azokon a területeken, ahol elérhetőek a panorámaképek, elegendő egyszerűen az utcák szintjéig zoomolni, automatikusan olyan nézetre vált a program, mintha valóban az adott utcán sétálnánk. Próbáink során ez a funkció még nem minden esetben működött hibátlanul, néha olyan hatást keltett, mintha bedrogozva indultunk volna városnéző túrára. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, mert látványos újításról van szó - még ha nem is tökéletes. 

Nemrég bemutattuk a Google Föld időutazás funkcióját, amely az 5-ös verzióban debütált, az új kiadásban pedig kényelmesebben lehet használni, mert a műholdképek alján lévő ikonra kattintva is elérhetők lettek az archív műholdképek.

0 Tovább

Sportközvetítések ingyen - Sport Player

Az online sportközvetítéseket lejátszó program letöltése (4,1 megabájt)

A Ghacks.net-en bukkantunk rá erre az ingyenes programra, amellyel sportközvetítéseket lehet nézni online - díjmentesen. A Sport Playerrel többek közt futball, jéghoki, tenisz, kosárlabda, boksz, baseball és golfmérkőzések közvetítéseit lehet nyomon követni, emellett chatelni is lehetőség van a többi felhasználóval. Első indítását követően az Update ikonra kell kattintani, amely letölti az aktuális és az elkövetkezendő következő mérkőzések listáját, melyeket a mellettük lévő linkre kattintva lehet megtekinteni. A közvetítéseket egy új ablakban nyitja meg a program, és az esetek többségében több stream linkjét is megadja, így ha az egyik szaggatna, érdemes egy másikkal próbálkozni. Sajnos tesztgépünkön, Windows 7 alatt kissé szétcsúszott a szoftver menüje, de ennek ellenére használható volt.

0 Tovább

Drótnélküli videózás a laptopról

Semmi sem annyira gusztustalan, mint kábelezni. Néha meg lehet úszni, néha lehet előre gondolkodni - és körbeépíteni kábelcsatornával, előre behúzott hangfaldróttal a lakást - de mindig érkezik egy új kütyü, aminek a drótjait kint kell elvezetni, és kezdődik az őrület.

Az Intel és néhány notebook-gyártó azoknak talált egy remek megoldást, akik a tévéjükön akarnak filmet nézni a laptopról, de nem akarnak HDMI-kábelt kifeszíteni a tévé és a gépet tartó kisasztal között, és a lakást se rendeznék át a mozizás miatt.

A rendszer egyik eleme a körülbelül negyvenezer forintba kerül Netgear Push2TV, ami nem nagyobb egy könyvnél, két kimenet (kompozit és HDMI) található rajta, és képes rádión fogadni a megjelenítendő képet. A másik pedig a 2010-es Intel Core processzorcsaláddal szerelt notebook - a pontos kompatibilitási lista megtalálható a Netgear oldalán -, ami képes képet adni a drót nélküli kijelzőnek. A rendszer összeállítása rendkívül egyszerű: egyszer kell a gépnek megadni a kijelzőn megjelenő négyjegyű kódot, és onnantól bármikor megtalálja a kijelzőt.

A Push2TV egyetlen hátránya, hogy 1080p-s full HD felbontást nem képes fogadni az eszköz, csupán 1280*768-as képet sikerült megjelenítenünk az általunk kipróbált konfigurációval.

0 Tovább

Hálaadásnapi videojáték akciók

A Steam tegnap elkezdett akciója ma is folytatódik. A független fejlesztők programjaiból kötött csomagba most az okosabb, gondolkodósabb szoftverek kerültek. Az összes árazási formát kipróbálták már idén a szintén független kiadású Machinarium fejlesztői. A szomorú robotos - ez egy ilyen nap - steampunk világban játszódó logikai játék most 3,75 euróba kerül, és természetesen ezt is megéri.

Az autósjátékok kedvelőire a Burnout és a Blur, a lövöldözni vágyókra az ARMA II, a stratégákra pedig egy Warhammer játék, az Empire: Total War és a Tropico 3 banánköztársaság-szimulátor vár.

Több tucatnyi játékot árazott le a GamersGate az amerikai Hálaadás alkalmából. A legnagyobb kedvezmény hetvenöt százalékos, azaz akár negyed áron is lehet videojátékot letölteni, ha szemfülesek vagyunk. Az akciónak külön oldalt hoztak létre, ott érdemes böngészni. Az ajánlatok közül a tíz eurós Batman Arkham Asylum és a négy és fél eurós Zombie Driver tűnik igazán izgalmasnak.

Az óriási akciók helyett inkább játékkal csábítja magához a vásárlókat a Direct2Drive bolt. Minden ötödik vásálónak elengedik a kifizetni kívánt csomag teljes árát. Időzíteni igazából nem lehet erre, hiszen az oldalnak amerikai és európai vásárlói egyaránt vannak, így mindig nagy a nyüzsgés, de kellemes meglepetés lehet észlelni, hogy megnyertük a megvenni kívánt játékokat. Az akció a brit és az amerikai üzletben is működik.

A legkevésbé talán az Impulse Driven hálaadási ajánlata izgalmas, de még itt is találtunk egy S.T.A.L.K.E.R. csomagot, ami a Call of Pripyat-ot és a Shadows of Chernobyl-t egyarátn tartalmazza.

0 Tovább

Üdvözöljük a Letöltendőn!

Kedves Olvasónk!

Ezentúl a Szoftverbázis letöltésajánlóit ezen a blogon, nem pedig az [origo] Techbázis rovatában olvashatják majd. A blogos megoldás előnye, hogy a jövőben nem kell hétvégéig várni a kipróbálásra érdemes programok fellelésére. Korábbi szoftverajánlóinkat ezen a linken továbbra is el lehet érni, a játékprogramokra és demókra vágyó olvasóinknak pedig testvérblogunkat, a Játszóteret ajánljuk figyelmükbe!

3 Tovább

Ha mégsem akart letörölni egy fájlt: Free Undelete

A törölt fájlokat visszaállító ingyenes program letöltése (930 kilobájt)

A Free Undelete otthoni használatra teljesen ingyenes program, amellyel a véletlenül törölt fájlokat lehet visszaállítani. Ez persze csak akkor lehetséges, ha a háttértáron azoknak a helye még nem lett felülírva egy újabb állománnyal, de ha csak néhány perccel korábban töröltünk egy állományt, ez szinte kizárt, és jó esély van a visszaállításra. Használatának egyetlen feltétele, hogy külön tárhelyre, például külső merevlemezre, pendrive-ra, vagy másodlagos merevlemez-partícióra indítsuk a visszaállítást, ugyanarra a tárhelyre ugyanis nem enged menteni a szoftver, amelyen a törölt fájlt keressük.

0 Tovább

Új verzió a CCleaner rendszertisztító programból

A CCleaner Slim 3.01-es verziójának letöltése (2,8 megabájt, magyar nyelvű)

 

Új verzió jelent meg kedvenc rendszertakarító szoftverünkből, amely a böngésző, videolejátszó, képszerkesztő és más alkalmazások, valamint a Windows feleslegesen helyet foglaló ideiglenes fájljait képes eltávolítani automatikusan. A legújabb kiadás gyorsabban képes kielemezni a digitális szemetet, és támogatja a múlt héten megjelent új Adobe Reader X PDF-nézegető programot, és a Chromium-alapú böngészők után is ki tud takarítani. Használatát követően kevesebb alkalommal igényli a PC újraindítását a korábbi kiadásoknál, egyéb újdonságairól a készítők blogján lehet olvasni.

0 Tovább

Torrentkliens a szürke zónából: zButterfly

A zButterfly torrentkliens letöltése (11,7 megabájt)

A legalitás határán egyensúlyoznak a zButterfly nevű letöltőkliens készítői, a program ugyanis nyilvános torrentkeresők használatával közvetlenül képes felkínálni filmek letöltését. A program kezelőfelületét összekötötték filmes adatbázisokkal, így kiválasztott - többségükben idegennyelvű - alkotások DVD-borítóit, posztereit is meg lehet nézni a szereposztással és a film által elnyert díjakkal egyetemben.

0 Tovább

DAPlayer - a legújabb ingyenes médialejátszó

Innen töltheti le a DAPlayert (11,9 megabájt)

Megérkezett a legújabb szuper médialejátszó: a DAPlayer a VLC-hez hasonlóan beépített dekóderekkel rendelkezik (320-féle video, és 120-féle audiokodeket tartalmaz), így különálló kodekcsomagok telepítése nélkül képes lejátszani hang- és videofájlokat, illetve DVD-, és Blu-ray-lemezeket is. Az ingyenes alkalmazás komoly előnye, hogy alapból képes bármilyen régiókódú - például Amerikából vagy Ázsiából rendelt - lemezt lejátszani anélkül, hogy a felhasználónak különböző segédprogramokat kellene bevetnie ehhez.


A programot kifejezetten úgy optimalizálták, hogy a lehető legkisebb legyen az erőforrásigénye, próbáink során elég fürgén töltötte be, és játszotta le a HD-felbontású filmeket is, kezelőfelülete pedig tetszetős, így mindenkinek ajánljuk kipróbálását.

2 Tovább

World of Warcraft egy marék apróért

Kevés olyan fekete pénteki akció van - ezzel a nappal kezdődik Amerikában a karácsony előtti bevásárlási szezon - ami elér Európában is. A World of Warcraftot működtető Blizzard jóvoltából azonban most részünk lehet egyben: a WoW alapjátékot és az első kiegészítőjét öt-öt euróért, a Wrath of the Lich King című második folytatást pedig tíz euróért szerezhetjük be.

Gondolkodni egy hét van, az akció jövő pénteken fog véget érni.

0 Tovább

Elveszett kisrobot keresi anyut

0 Tovább

Papíróra Amerikából

Nem csak villanykönyvet lehet csinálni a kis fogyasztású e-papírból, hanem órát is, gondolta az amerikai Phosphor nevű cég. Az ötlet után született karóráik félúton vannak a kütyü és az időmérő szerkezet között. A kijelzőn látható információkat szabadon lehet cserélgetni. Kérhetünk a Kék Villám egyre fogyó köréhez hasonló másodpercmutatót, de arra is van lehetőség, hogy csak két óriási, nagyikompatibilis számot írjon ki az e-papír.

Az órából nem csak az oldalt látható fémszínű szürke, fekete műanyagszíjjal szerelt verzió létezik, van elegáns bőr vagy fémszíjas, fekete tokos verzió is.

A hivatalos honlap szerint nincs magyar forgalmazója a dizájnos, papírszerű számlappal rendelkező óráknak. Aki mégis be szeretne egyet szerezni, az az Ebayen vagy a szomszédos országokban (pl. Ausztria) található viszonteladóknál próbálkozhat.

0 Tovább

Kvízjáték konzolért

Minél nagyobb egy tárgy, annál kínosabb, ha sikerül elveszíteni, és annál nagyobb öröm a meglelése. A Tengernyi Kaland nevű alternatív valóság játékban egy 300 éve eltűnt hajó után nyomoznak a játékosok, aminek a megtalálása biztos óriási boldogsággal jár. A hajó megleléséhez huszonhét kvízt, logikai játékot, wikipédiázással megoldható feladványt kell leküzdeni.

A Tengernyi Kaland nyomait nem csak a honlapon lehet megtalálni, néha ki kell merészkedni a közösségi oldalakra, keresőkre vagy a Wikipédiára is. Mert hát honnan máshonnan lehetne megtudni, hogy hány bálnát evett meg Cirein-cróin, a skót víziszörny. (Most az egyszer súgunk, hetet!) Az sem árt, ha játék közben észnél vagyunk, a tervezők - vagy épp megbízónk, Casper van Doom - csapdákat is elrejtettek a feladványokban.


A kvíz végére többet tudtunk a cápákról, mint ami valaha érdekelt

A játék elsősorban fiataloknak szól, az oktató részek, a kiberbiztonsági kitérők főleg őket célozzák, de a kvízek a felnőtteket is képesek lekötni. Mivel hosszas regisztrációra nincs szükség, az iWiW-es vagy a Windows Live-os jelszóval be lehet lépni a Tengernyi Kalandba, ezért érdemes gyorsan kipróbálni. A feladványok többnyire nem következnek egymásból, így szabadon lehet köztük ugrálni, nem kell abbahagyni a rejtvényfejtést, ha elakadtunk valamelyik fejtörővel.


Dallamjáték is van a feladványok között

A játék december negyedikéig tart, az egyéni játékosok Kinect vezérlővel felszerelt Xbox 360 konzolt és Intel Classmate iskolai laptopot nyerhetnek, a legjobb játékosokat felvonultató iskola pedig egy digitális táblával gazdagodhat.

0 Tovább

Játék neked meg az ellenfelednek

Hatalmas akcióval vezeti be a Steam az játékbolt új, kívánságlista funkcióját. Napi harminc játékost választanak ki, akik ingyen kapják meg a listájukon szereplő első öt címet. A nyereményekből kimaradók sem járnak rosszul, komoly engedményekkel vásárolhatnak játékot. Az akció november 29-ig tart, és naponta cserélik az ajánlatokat.

A mai listából érdekes lehet a 4,5 eurós indie csomag, ami öt hosszú órákig játszható időzabáló puzzle- és akciójátékot rejt; az epizódokra osztott Sam and Max játék első, gyűjteményes kiadása tíz euróért; vagy persze a nagyon leárazott Borderlands.

0 Tovább

Csúzlival a disznók ellen

Alaptétel, hogy játszani mindenki szeret. Az idő vidám agyonütésére szolgáló játékportálokon megtaláljuk az anyukákat, az iskolából hazaeső gyerekeket, a szemináriumot ellógó egyetemistákat, a meetingen unatkozó menedzsereket, mindenkit. Magától értetődő, hogy az okostelefonok is tele vannak játékkal.

Az ősz slágerét, a fent látható Angry Birdsöt pont erre az elvre építették fel. A játék nagyon egyszerű: különböző nehézségű, súlyú, robbanó, bumerángként visszatérő, bombát vető madarakkal kell lerombolni a tojások ellopásával háborút kirobbantó malacok épületeit. Az ötlet ősi, régen az volt a neve, hogy "bombázzuk szét a másik homokvárát", később megjárta a netet ezer különböző katapultos játék formájában, most épp a disznók ellen viselhetünk hadat.

A játék különlegessége, hogy egészen kegyetlen a játékossal. Nincs lehetőség a túl nehéznek bizonyuló pályák átlépésére, addig kell gyakorolni, amíg nem sikerül az adott mennyiségű madárral lerombolni az erődöt. Ez, ahelyett, hogy elvenné az ember kedvét, csak feltüzeli. Segít megtalálni a napban azokat az öt-tíz perceket, amit madarazással lehet tölteni. Igazán gonosz dolog.

A játék egyaránt elérhető Androidon és az Apple készülékein, sőt, ha a pletykák igazak, hamarosan a játékkonzolokra is megérkeznek az erődépítő tojástolvaj disznók, és a büntetőkommandóvá szerveződött szárnyasok.

Platform: Android, Apple

Ár: ingyenes / 0.99 dollár

0 Tovább

Vissza a jövőbe merevlemez

Nem fér hozzá kétség, hogy Vissza a jövőbe filmek DeLoreanjére hajazó külső merevlemez minden idők legmenőbb adathordozója. A kocsiba szerelt winchesterre ugyan csak 500 gigabájt adatot lehet felmásolni, ráadásul az új USB 3.0-s szabványt se támogatja, viszont 1:18 méretarányú pontos modellje a moziban használt időgéppé átalakított sportkocsinak.

A FlashRods rendesen megkéri a kütyü árát: 250 dollárba kerül a makett.

0 Tovább

A Guitar Hero miatt perel Axl RoseBeperelte Axl Rose a Guitar Hero ritmusjátékot kiadó Activisiont, mert a korábbi szerződéseik ellenére Slash, a Guns'n'Roses kilépett gitárosa is szerepelt a játékban. A zenész a Welcome to the Jungle című klasszikus számuk játszhatóvá tételét csak azzal a feltétellel engedte meg, ha sem a korábbi gitáros, sem annak későbbi bandája, a Velvet Revolver, nem tűnik fel a programban.

A dalt tartalmazó játékban nem egyszerűen csak szerepelt a jellegzetes hullámos hajú, cilindert viselő gitáros, de ő volt a Guitar Hero 3 borítójának központi alakja.

Rose-nak az is fáj, hogy a Guitar Hero 2-höz licencelt Sweet Child 'O Mine című dalukat felhasználták az újabb verzió reklámjában is. A két súlyos bűncselekményért 20 millió dolláros kártérítést szeretne kapni.

0 Tovább

A jövő vényeit iPhone-on írják az orvosok

A papírra, kézzel írott vények készítése lassú, és nem garantálja, hogy tökéletesen olvasható receptek szülessenek, ezért kezdett mobil szoftvert fejleszteni Liam Davis-Mead, aki szerint a vények negyven százaléka tartalmaz hibás információt. A betegek rossz adagolási utasítással kaphatják meg a gyógyszereiket, összekapcsolódó mellékhatások miatt együtt nem szedhető szerekhez juthatnak hozzá és így tovább. A hiba oka egyszerű, a gyógyszerészek nem tudják kiolvasni az orvosok kézírását.

Davis-Mead Scriptpad névre hallgató, iOS-en futó szoftvere ezt a bizonytalansági tényezőt veszi ki a folyamatból. Az orvos csak a szer nevét gépeli be, és a program már fel is ajánlja a szóba jöhető adagolási lehetőséget. Az összes információt az Apple hordozható eszközök képernyőin felbukkanó menükből válogatja ki az orvos. A szoftver ráadásul tárolni tudja a betegek adatait is, így nem kell minden egyes alkalommal beírni azokat.

A folyamat végén nem a vény nyomtatása áll, hanem a recept mobilnetes elküldése. A beteg megmondhatja a doktornak, hogy hol váltaná ki a gyógyszereit, és az adatok abba a patikába érkeznek meg, papírokkal így nem is kell vesződni.

0 Tovább

Törpe Jobs az asztalra

Részletesen kidolgozott figurában állíthatjunk az asztalunkra az Apple ikonikus vezérigazgatóját, Steve Jobsot. A M.I.C. Gadget által árusított apró szobor pontosan azt viseli, amit Jobs is szokott a különböző rendezvényeken: feltűrt ujjú fekete garbót, kék farmert, és New Balance edzőcipőt. A kezében pedig természetesen iPhone 4 található, amit úgy fog, hogy biztos elmenjen a térerő.

A képen nem látható, de a mini Jobshoz jár néhány képregényes szövegbuborék is, amibe az Apple-vezér tipikus mondatait lehet beírni. Aki nem éri be azzal, hogy "Amazing!" vagy azzal, hogy "And One More Thing...!", az a WikiQuote Jobsnak szentelt oldaláról válogathat jobbnál jobb mondásokat.

A figurát 80 dollárért és postázási díjért lehetett beszerezni a boltból, ám a kihirdetése után elkapkodták az összes példányt. Az már egészen biztos, hogy a nagy fehér almára állított Jobsból nem készül újabb adag karácsonyra, ám az ünnepek után érdemes isméte benézni a M.I.C boltjába.

0 Tovább

Nem lesz Kindle a karácsonyfa alá

Bajban vannak azok, akik Amazon Kindle-t akartak venni karácsonyra, de eddig vártak a kütyü megvásárlásával. Az európia címekre rendelhető villanykönyvolvasó az egyik napról a másikra hiánycikk lett. Az esettel foglalkozó cikkek szerint a mobilnetes verzió egy pár órával tovább bírta, de végül azokat is elkapkodták.

A rendszer jelenleg azt írja, hogy a most megrendelt készülékeket 2011 január végén vagy február első pár napjában tudják szállítani. A gond azért komoly, mert harmincezer forint körüli áron csak a Kindle kapható meg, a gyengébb minőségű konkurens termékek is többe kerülnek.

0 Tovább

Kínzó kérdések mozizáshoz

Éveken át végeztem egy speciális memóriagyakorlatot filmnézés közben. "Ne felejtsem el, hogy majd nézzem meg, ha gép előtt leszek, ki játszotta ebben a filmben a kopasz pasast." Vagy ki volt a rendező, vagy ki a házastársa a főszereplőnek - csupa olyan kérdés, ami nem igazán fontos ugyan, de valahogy hozzátartozik a szórakozáshoz, az infotainment része. Egyszerűen jól esik tudni a háttérinfókat, akárcsak megnézni a DVD végén a kimaradt jeleneteket vagy a werkfilmet.

Ezeknek persze egyszerű utánanézni a neten, az IMDb például egy keresésből ellát minden pletykamorzsával, de ahhoz számítógépre van szükség, amit be kell kapcsolni, megvárni a Windowst, elindítani a böngészőt, beírni a webcímet és így tovább. Film közben - hacsak nem megy egy gép is - ennek nem állunk neki.

Ma már nem a másnap reggeli kávé mellett nézek utána a triviának. Inkább előhúzom a mobilom, elindítom az IMDb alkalmazást (fél szemem a filmen), rákeresek, amire kell, aztán nagyképűen előadom a jól értesült családfőt. Lepisszegnek, de mindegy.

A mobilos felület persze eggyel kényelmetlenebb, mint a webes, de komoly csereérték, hogy fél kézzel a páromat karolva, heverés közben is okoskodhatok. Nem is beszélve egy pláza kocsmájában előadott "ennek könnyű utánanézni" futamról.

Platform: Apple, Android

Ár: ingyenes

0 Tovább

"Emberek ugrálnak jobbra balra" - Budapest Game Show

Hogyan lehet egy számítógépet építeni a Halácsillag méretű diszkógömböt forgató lemezjátszóba vagy egy tankmodellbe? Az origo riportere a Budapest Game Show-n járt számítógép csinosítókat és Kincetező gamereket nézni.

0 Tovább

"Dúdold bele, hogy labamba!"

Volt már olyanod, hogy egész nap a fejedben dübörgött egy zene, de nem jutott eszedbe, ki ez és mi a szám címe? Ha már nem bírod tovább, elő a telefonnal, dúdold vagy fütyüld bele a dallamot, és jön a meglepetés.

A SoundHound app megmondja, mit énekeltél. Dúdolásból azért nem mindig találja el (ha tisztán énekelsz, vagy nagyon jellegzetes a dallam, így is sikerülni fog), de ha a rádióban szól egy szám, arról hiba nélkül kiderül az előadó és számcím, megjelenik egy kis lejátszás ikon is, hogy csekkolhasd, tényleg ez-e a zene - és persze egyből a link is, hogy vásárold meg a számot vagy mindjárt az egész albumot, naná. Nekik ezért éri meg. Nekünk meg azért, mert nincs az a követelőző kis hisztis érzés a tarkónkban, amitől olyan elesett az ember, mert nem jut eszébe.

A SoundHound egy csomó más csingilingit is tartalmaz, nézhetsz az előadótól YouTube videókat, elolvashatod a dalszöveget, megoszthatod a találatot -  de a lényeg ennyi: mutass a telefonnak egy zenerészletet, s ő megmondja, mi ez a szám.

 

Platform: iPhone, Android

Ár: ingyenes (extra változat 5$)

0 Tovább

Last.fm: okos rádió minden hangulathoz

A Last.fm egy webes alkalmazás, de egyáltalán nincs a webhez kötve - bármilyen eszközön megél, amiben van internet és képes a neten sugárzott zenét hallhatóvá tenni. Egyáltalán nem hasonlít a kereskedelmi rádiókra, inkább egy olyan mp3 lejátszónak mondanám, ami a világ zenekincséből véletlenszerűen, bár hallgatója iránymutatásai alapján válogat, és hamar alkalmazkodik bárki zenei ízléséhez.

A Last.fm-nek megadhatunk egyetlen előadót ("Lady Gaga Radio") vagy akár egy stílust is ("acid jazz"), a rendszer pedig ebből kiindulva összeállít egy előadói csapatot, akik valamilyen módon hasonlítanak a megadottra. Ha egy szám tetszik, érdemes rákattintani a Like-gombra (szív), ha nem tetszik, az Unlike-ra - ebből a rendszer tanul, s a kiejtett vagy éppen megdicsért előadóra hasonlító zenéket nyilatkozatunknak megfelelően elhagyja vagy preferálja. Egy-két napnyi nyomkodás után a rádiónk - amit persze el lehet menteni a jövendő időkre - elég okos lesz ahhoz, hogy nekünk tetsző, ám korábban sosem hallott zenék tömegével ismertessen meg. A válogatás azon felhasználók profiljain alapul, akik már nyomkodnak egy ideje - aki szereti a Kasabiant, az sok esetben szereti a Franz Ferdinandot is, tehát aki az egyiket lájkolta, annak ajánlható a másik is.

A webes változat kiváló munkahelyi zenehallgatáshoz - már azoknak, akik számítógép előtt ülve végzik a munkájukat. A többieknek azonban elég kényelmetlen lenne magukkal hurcolni egy laptopot, mint ahogy otthon sem igazán kényelmes a nappaliban elhelyezett zenelejátszót összekötni a számítógéppel - viszont milyen egyszerű a hifi mellé tenni a telefont, egy sima jackdugóval összekötni őket és hallgatni a Last.fm-et.

A Last.fm persze számos egyéb közösségi funkciót kínál, a rádióinkat megoszthatjuk a Facebookon, kereshetjük a kapcsolatot a hasonló zenéket kedvelőkkel, válogathatunk a profilunknak ajánlott zenei események között és így tovább - de ezek nélkül is rendkívül újszerű élmény olyan rádiót hallgatni, ami nem a mi zenéinket játssza, de mégis, és senki nem beszél bele.

A cucc egyetlen szépséghibája, hogy a Last.fm ma már előfizetős, igaz, nem különösebben drága, egy hónapra 3 dollár, ami egy negyed cédé ára.

Platform: iPhone, Android, web

Ár: az app ingyenes, a zeneszolgáltatás havi 3$

0 Tovább

Kütyü az üvöltő reklámok ellen

Drága még - hetvenezer forintba kerül - az a kütyü, ami a filmekhez képest túl hangos reklámok hangerejét visszaviszi az elfogadható tartományba. A Gefen Auto Volume Stabilizerében a Dolby laborból szökött chip dolgozik. A készülék analóg, koax és optikai be- és kimenetekkel rendelkezik, így bármilyen rendszerbe be lehet kötni. Bekapcsolás után pedig nyugodtan ellehet aludni a tévé előtt, nem kelt fel a reklámblokk.

0 Tovább

Nyerj Lego társasjátékot

Nálunk járt tesztre az Activity-t és a legózást vegyítő Creationary társasjáték, és ennek alkalmából négy darab Magikus című Lego-társast sorsolunk ki. A nyereményjátékban való részvételhez a következő egyszerű kérdést kell megválaszolni: a játékgyártást 1932-ben elkezdő Ole Kirk Christiansen mikor adta cégének a Lego nevet? A leveleket a nyeremenyjatek@techbazis.hu címre várjuk.

 

Fotó: Szabó Balázs, [origo]

0 Tovább

Porszívórobot geekeknek

Nincs jobb példa arra, hogy egy olcsó kütyü is képes bankkártyakeresős, Paypalnyitós vágyat kelteni, mint a fenti robotos morzsaporszívó. Leírom mégegyszer: robotos morzsaporszívó. A tervezőnek sikerült a szélsőségesen pedáns háztartások eszközéből valami egészen menőt készíteni. Ha morzsál a lyukaszsemle bagel, sikerült szétszórni a csipszalját, az ember csak rácsap a robot fejére, és összeszedi a koszt. Fogadni mernék, hogy a billentyűzetet is ki lehet vele tisztítani.

 

20 dollárba kerül, két ceruzaelemet eszik, a Fredflare.com-ról lehet megvenni.

0 Tovább

Kesztyű is jár a készül Jackson-játékhoz

Azt hittem, hogy a Modern Warfare 2 speciálisan nagyon gyűjtői kiadásához adott éjjellátónál furcsább kiegészítőt idén már nem dobnak piacra. Az Ubisoft viszont kitalálta, hogy a Wii-s Michael Jackson The Experience-hez csillogó kesztyűt fognak csomagolni, hogy a játékosok igazán átélhessék a Billie Jean-t a képrenyő előtt táncolva.

 

A játékban a következő számok lesznek biztosan benne:

 

 

 • Bad
 • Beat It
 • Billie Jean
 • Black or White
 • Earth Song
 • Ghosts
 • The Girl Is Mine
 • Rock With You
 • Smooth Criminal
 • Speed Demon
 • They Don't Care About Us
 • Thriller
 • Who Is It
 • Workin’ Day and Night
 • 0 Tovább

  Olcsó 3D-s marokkamera a Viewsonictól

  Farzsebben hordható 720p-s felbontású 3D-videókamerát dob piacra a Viewsonic. A 3DV5 típusjelű készülék egészen olcsó lesz, 46 ezer forintnak megfelelő fontért vagy dollárért lehet majd beszerezni.

   

  A készülék saját kijelzője a Nintendo 3DS-ben is használt szemüveg nélküli 3D megjelenítésre képes, de a kütyü arra is képes, hogy kék-piros szemüveggel nézhető anaglif 3D-re konvertálja le a felvételeket, hogy a YouTube-on is meg lehessen őket osztani.

  0 Tovább

  Csinosan a moziban: Gucci 3D-szemüveg

  Nem kell már a moziban kiosztott csúnya búvárszemüvegeket idéző szemüvegben feszengeni az IMAX mozikban. A hatalmas piaci rést látva a Gucci kiadta saját 3D-s szemüvegét potom 225 dollárért. Az inkább sportos lookra vágyóknak van olcsó 150 dolláros Oakley is.

   

  A következő lépésnek azt lehet, hogy az otthoni 3D-s megjelenítőkhöz is megjelennek a csinosabb szemüvegek, leváltva a vastagkeretes SZTK-dizájnt.

  0 Tovább

  Windows Phone 7 nyomkodás 11 percben

  Windows Phone 7 - akarom! Hiányos, mint egy átlagos kémiadolgozat, de nagyon ígéretes, úgy a 3.2 környékén ajánlanám vételre. Geritwo amúgy végignyomkodta a Windows Phone 7-et a kamera előtt, aztán még cikket is írtunk róla.

  0 Tovább

  Kishírek a nagyvilágból

  Egy. Tim Schafer, a Double Fine főnöke egy Eurogameres interjúban úgy nyilatkozott, hogy folytatása érkezhet a zseniális Psychonautsnak.

   

  Itt jön az álljunk meg egy szóra rész. Aki nem játszott Psychonautsot az most vegye meg a Steamről vagy a Gog.com-ról és vissza se jöjjön, míg nem ért a végére. Ki fogom kérdezni!

   

  Vagy legalábbis nem zárkózott el az ötlettől. Kicsit se tagadta. Ennyi ugye egy rendes rajongónak elég, a Beyond Good and Evilről is tudjuk, hogy jön, csak épp nem sietik el. Raszputyin visszatérésével pont így vagyunk.

   

  Kettő. A szép lassan építketző Irrational Games kirakott egy maréknyi System Shock 2 - ugye ezt játszottátok? - karakterrajzot meg tervet a honlapjára. Nehéz nem azt érezni, hogy a stúdió a több mint tízéves slágerével próbálja felhívni magára a figyelmet addig, amíg nem sikerül valami nagyobbat villantani, de ha a SS2-ről van szó, sokmindent megbocsátok nekik.

  0 Tovább

  Puzzle Agent: az elnök fejtörőfejtői

  Egy rendes titkosszolgálat figyelmét semmi sem kerüli el. Vannak aktáik az ufókról, gabonakörökről, baráti és ellenséges kormányokról, terroristákról, kódokról, és természetesen az állampolgárokat idegesítő megfejthetetlen fejtörőkről és keresztrejtvényekről. Míg a legtöbb videojátékban a felsorolás elején található problémákkal kell megbirkóznia a gamernek, a Puzzle Agentben a fejtörők világában merülhet el a játékos.

   

   

  A történet szerint egy világ szélén levő kisvárosba kell utaznia az ügynöknek, hogy megfejtse, miért állt meg a helyi radírgyárban a termelés. A kérdés nem apróság, az Egyesült Államok elnöke is scogginsi radírokat használ. Tethers ügynök megérkezése után hamarosan elszabadul az őrültek háza, vörössipkás gnómok tűnnek fel a város minden pontján, és egyre több fejtörő bukkan fel az utcákon.

   

   

  A fejtörők megfejtése után többfajta értékelést is kap a játékos. Először egy csinos animáció során kiszámolja a program, hogy hány dollárjába került az FBI ügynök az adófizetőknek, majd a felhasznált segítségek, rossz tippek és a rejtvényfejtéssel töltött idő függvényében csillagokat is kap.

   

  A csinos, ceruzararajzra emlékeztető grafika és puzzle-k megoldására épített játékmenet ellenére sem gyerekjáték a Puzzle Agent. Inkább a fejtörős játékok Twin Peakse vagy X-aktákja: groteszk módon szórakoztató, de a nyugtalanítóan bámuló gnómok és a sokkolós poénok miatt nem ajánljuk gyerekeknek.

   

  A játékhoz készült a történet és a mechnaika helyett inkább a hangulatot bemutató előzetes is, amiből kiderül, hogy a terepen dolgozó magányos ügynök a kutyában se bízhat.

   

   

  0 Tovább

  Mégiscsak készül a Beyond Good and Evil 2

  Átlag félévente nyilatkozik valaki a Ubisofttól a Beyond Good and Evil 2 sorsáról. Páros számú alkalmakkor tagadják, hogy a játék egyáltalán készülne, páratlan számúakkor viszont valaki elköpi, hogy mégis van valamelyik stúdió sarkán egy kisasztal négy kóderel, akik Jade kalandjait reszelik. Most páratlanadik alkalom volt, a Montpellier in Games konferencián nyilatkozta Michael Ancel, hogy a távoli jövőben meg fog jelenni a játék folytatása.

   

  Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az akcióban gazdag kalandjáték több lehetséges végigjátszást, és ennek megfelelően több befejezést fog tartalmazni. Amíg az új epizód készül, kábé négy-öt romkocsmás sör áráért meg lehet venni a zseniális első játékot az összes letöltős szolgáltatásból.

   

  (via Big Download)

  0 Tovább

  Legyen Ön is tajpan

   

  Hajók vannak benne, kereskedni kell, a játék felülete pedig úgy néz ki, mintha egy régi térképet digitalizáltak volna. Ráadásul a felderítetlen területeket olyan bolyhos, rézkarcokat - vagy vattacukrot - idéző felhők borítják, hogy öröm ránézni. Az Ancient Trader már az első pár képernyőképpel megvett, hétvégére megpróbálom kideríteni, hogy van-e belőle demó.

   

   

  A játék PC-s verzióját a Gamersgaten lehet megvenni körülbelül tíz euróért, az Xbox 360-as verzióért pedig 240 pontot kérnek.

  0 Tovább

  Alig használt múlt eladó

   

  "Mit csinálnál, ha vissza tudnál utazni az időben?" - tette fel a kérdést egy Alex Varanese nevű grafikus, hogy meg is válaszolja. Alex visszautazna a hetvenes évekbe, és a mára kialakult szórakoztató elektronikai cuccokat lekoppintva sikeres vállalatot indítana. Csak a dizájnt kellene hozzáigazítani a korhoz - több szöglet, más színek - és máris lehetne árulni mobiltelefont, kézikonzolt, laptopot és egyéb csodákat.

   

  A sosemvolt múlt szuper kütyüjeit, és azok reklámait tartalmazó galériát erre találjátok.

  0 Tovább

  Isten hozott a rácson, program!

   

  Készül a legendás 1982-es Tron folytatása, illetve a filmhez tartozó játék is. Az E3-ra kiadott trailer nagyjából semmit sem árul el arról, hogy mit kell várni a Tron: Evolution-tól, csak a jelenleg legyártható effektcsodákat mutatja be. Onnantól persze, hogy lehet diszkkel dobálni az ellent és fénymotorral versenyezni, nagyon nem lehet elrontani. A játék és a film is idén fog megjelenni, tűkön ülve várjuk.

   

  El szokás felejteni, de Tronból volt már egy egészen jól sikerült játék, ami a film után huszonpár évvel játszódik. A játék a remek Litech motort használta, a pályaterveket, színvilágot, épületeket pedig nagyon eltalálták - kevésszínű, kontraszos csoda az egész - ezért még ma is jó levenni a polcról a Tron 2.0-t. Ha nincs meg, akkor Vateráról 1-2 ezer forintért be lehet szerezni, annyit pedig bőven megér.

  0 Tovább

  A csöcs trükk (TF2)

  Mocskos stratégia, de legalább működik. Fújj fel valahová meztelennős decalt, rejtőzz el, öld meg a csajt bámuló ellenséges játékosokat.

   

  Szokott arra panaszkodni a gamer sajtó - nem minden ok nélkül - hogy a játékoknak rosszat tesz, ha a stúdiók 14 éves serdülőnek nézik az összes játékost. De, mint a mellékelt ábra mutatja, a játékosok időnként úgy is viselkednek.

   

  Az ESA aktuális adatai szerint az átlagos játékos amúgy 34 éves, az átlag játékvásárló pedig betöltötte a negyvenet is.

  0 Tovább

  Deus Ex: szülinap, akció, új trailer

   

  Legalább egy hete gondolokozom, hogy milyen apropóval lehetne kiposztolni ide a Deus Ex 3 fenti trailerét. Én ugyanis nem játszottam a klasszikus címmel, amikor kellett volna, mostanra viszont igen csúnyán megöregedett a grafika és az irányítás.

   

  Aki nálam legényebb, az most tehet egy próbát az első két résszel, a Steamről a játék tizedik szülinapja alkalmából valami egészen nevetséges 2.5 euróért lehet megvenni a Deus Ex csomagot. Az akció holnap délig él.

  0 Tovább

  Dohányzóasztal beépített Catannal

   

  Amióta először alkalmam nyílt megtapogatni a Microsoft érintőképernyős dohányzóasztalát, a Surface-t, azóta érzem, hogy ezt a hardvert Catan telepeseire tervezték. Kártyajátékokhoz talán túlzás - bár egy Race for the Galaxy meccset biztos felgyorsítana - az apró darabokból összerakott játéktérrel rendelkező Catanhoz viszont áldás lehet a projektoros asztal.

   

  A rossz hír, hogy Suface-t nem vehet akárki, ráadásul a szoftver is fejlesztési fázisban van még. Az Origins Game Fairen fogják bemutatni valamikor a hét végén Colombusban.

   

  A CNet azzal vigasztalja a játékosokat, hogy készül a Catan iPad verziója is, nem mintha jó ötletnek tűnne apró érintőkijelzőn társasjátékozni a haverokkal. Akkor már inkább az Xbox 360-as tévére adaptált verzió tűnik nyerőnek, vagy egy jóó naagy asztal.

   

  0 Tovább

  Ufóval a repülő ősgyíkok ellen

   

  Annyira nehéz ellenállni azoknak a 2D-s űrhajós lövöldözős játékoknak. A Hydorah-t például több mint két hete ajánlottam, még mindig csak a felénél járok, és rendre visszamegyek lövöldözni, hátha sikerül továbbjutni. A szép nevű Insanely Twisted Shadow Planetnél nem fenyeget ez a veszély, XBLA-ra készül, tehát csak Xbox 360-on lesz játszható. Ugye, hogy nektek is megjött a kedvetek egy klasszikus formájú ufóval irtani az űrdinókat, űrnövényeket, űrmeteoritokat, meg a többi ellent?

   

  A játék animátora Michael Gagné, akit mondjuk a Star Wars Clone Wars miatt lehet szeretni, a kódot pedig a Fuelcell Games nevű stúdió írja. A hivatalos honlap nem árulja el, mikor lesz kapható a játék.

  0 Tovább

  Medal of Honor: Mória

  Próbálta ellenállni a kísértésnek, de nem ment.

  0 Tovább

  Trine 2: folytatódik a mese

   

  Egészen biztos vagyok benne, hogy tavalyi év legjobb félkész indie játéka a Trine volt. Nem voltak túlzottan változatosak az ellenfelek, a powerupok, és hát a küldetések is főleg abból álltak, hogy előre kellett menni és legyakni a zombikat, viszont volt neki varázsa meg meséje. Ja meg narrációja, azzal pedig bármikor meg lehet venni kilóra.

   

  Az Big Download az E3-n kapta el a fejlesztőket, akik elmondták, hogy készül a nagyobb, javított, feldúsított - nem csak csontvázak lesznek! - Trine 2, amiben on- és offline többjátékos mód is lesz. A fejlesztések között vannak még újabb fejtörők, részletesebb, mozgó hátterek és végre egy rendes mentési rendszer .A szereplők maradnak, annak ellenére, hogy az első játék végén a narrátor elmondta, mi lett a sorsuk.

   

   

  A játék 2011 tavaszára lesz kész, ekkorra várható a demó is belőle. Erre még visszatérünk.

  0 Tovább

  Hamarosan indul az OnLive

  Bejelentette az OnLive videojáték streaming szolgáltatás, hogy mely címekkel indul el 17-én. A szolgáltatás azt ígéri, hogy a netbookokon és egyéb erőtlen vasakon is - ide számít a T61-esem is, no para - lehet majd játszani az aktuális csúcsjátékokkal.

   

  Az OnLive egyelőre Amerikában indul, ki is van írva csinos nagy betűkkel és halálcsillag logóval, hogy támogatja az AT&T. Az első hullámnyi játékos ráadásul egy éves próbalehetőséget kap, a második évük pedig havi 4.95 dollárba fog kerülni. Nem is drága.

   

  A kezdő játékista a következő:

   

  • Assassin's Creed II
  • Batman: Arkham Asylum
  • Borderlands
  • Dragon Age: Origins
  • Just Cause 2
  • Mass Effect 2
  • NBA 2K10
  • Prince of Persia: The Forgotten Sands
  • Tom Clancy's Splinter Cell Conviction
  0 Tovább

  Jött Portal 2 trailer, nézzétek

  Ha a játék nem is jelenik meg idén, trailert már kaptunk a Portal 2-ből. Vannak sétáló szobák, hidraulikus lapokból összerakott termek, gépindákkal teli csarnokok, ahol robotok raknak össze további gépfegyveres robotokat, és persze Glados hangja a háttérben. Valami azt súgja, hogy a második rész sokkal akciódúsabb lesz, mint az első volt.

  0 Tovább

  Jövőre jön csak a Portal 2

  Egy huncut szkrínsotot se mutatnak be a jövő héten kezdődő E3 szakkiállításon a Valve készülő Portal 2 játékából, 2011-ig kell várni, hogy megtudjuk, milyen a GLaDoS utáni világ. A hír különsen azután kellemetlen, hogy a cég korábban közölte, hogy új Half-life sem lesz idén.

   

  Aki játszotta az első részt, az most nosztalgiázva elkaraokézhatja a Játszótérrel a Portalt záró remek John Coulton dalt. Kezdem: this was a triump, i'm making a note here, huge success...

  0 Tovább

  Buborékmentes a Starcraft 2 reklámja


  A Blizzard és készülő játékuk, a Starcraft 2 eddig sem ijesztgette azzal a gamereket, hogy nagy újdonságokat kell majd megtanulni a program megjelenése után. Sőt, a rossznyelvek szerint a tizenpár éve megjelent első Starcraftot adják ki újra, csak jobb grafikával.

   

  A cég nem siet a pletykák eloszlatásával, az ITV-n leadott első tévéreklámjukban egy másodpercnyi olyan videó sincs, ami a Starcraft motorjával készült volna. A csinos 3D animációt azért megéri megnézni, de feleannyira nem érdekes, mint egy remek zerg rush.

  0 Tovább

  Megérkezett a Team Fortress 2 OS X-re

  Megérkezett a maces verziója minden idők legviccesebb lövöldözős játékának - nem, nem a Soldatról lesz szó, az a második csak - a Team Fortress 2-nek. Az új platformhoz szükséges kódok mellé bedobáltak még pár dolgot a Valve kóderei: egyjátékos gyakorlómód, és offline mód két aréna pályához.

   

  És ami még a maces kiadásnál is fontosabb, a TF2 történéseit rögzítő dokumentarista jellegű képregény újabb résszel bővült, amelyben a szőrösmellű ausztrál vadász elmondja véleményét az egygombos termékekről.

   

  Kedvcsináló jelleggel hétvégén ingyen lehet játszani a lövöldözős játékkal, illetve ötven százalékkal olcsóbban lehet beszerezni a Team Fortress 2-t. Szögezzük is le gyorsan, hét és fél euróért ez a program ajándék, kihagyni bűn. Találkozunk a füstölgő romok között.

   

  (A szerző pyro, esetleg heavy.)

  0 Tovább

  Egy szót mondok, hevimetál!

   

  Metálosítja - ha máshol nem, külsőségekben - a Guitar Hero játékok következő részét az Activision. Kicsit keményebb hangzások, mocskosabb, több showelemet tartalmazó animációk - jelentkezzen az a GH-játékos, aki ezeket nézte valaha - és egy jól ismert orgánum: Gene Simons, a KISS frontembere.

   

  Igazán boldoggá persze az tenne, ha a különböző piacokra tervezett spéci kiadásokat, vagy legalább DLC-ket, kitalálnák végre. Jöhetnének a Pokolgép kiegészítő lemezek, Ossian DLC-k részeg Paksi Endre bónusz dalokkal, meg ilyesmi. Az lenne igazán metál.

   

  Dallista erre:

  • AFI - "Dancing Through Sunday"
  • Avenged Sevenfold - "Bat Country"
  • Black Sabbath - "Children Of The Grave"
  • Buzzcocks - "What Do I Get?"
  • Children Of Bodom - "If You Want Peace... Prepare For War"
  • The Cure - "Fascination Street"
  • Def Leppard - "Pour Some Sugar On Me (Live)"
  • Dethklok - "Bloodlines"
  • DragonForce - "Fury of the Storm"
  • Drowning Pool - "Bodies"
  • Foo Fighters - "No Way Back"
  • Foreigner - "Feels Like The First Time"
  • Jane's Addiction - "Been Caught Stealing"
  • KISS - "Love Gun"
  • Megadeth - "Sudden Death"
  • Metallica & Ozzy Osbourne - "Paranoid (Live)"
  • Muse - "Uprising"
  • My Chemical Romance - "I'm Not Okay (I Promise)"
  • Queen - "Bohemian Rhapsody"
  • Rammstein - "Waidmanns Heil"
  • The Rolling Stones - "Stray Cat Blues"
  • Silversun Pickups - "There's No Secrets This Year"
  • Slayer - "Chemical Warfare"
  • ZZ Top - "Sharp Dressed Man (Live)"
  0 Tovább

  ...véded a határvidéket Xul és a kodan armada ellen

   

  A csodálatos régi oldalt szkrollozós lövöldözős játékokat hozza vissza a monitorokra a Locomalito nevű spanyol srác játéka, a Hydora. A játékot egy szánalmas kis űrhajóval kezdjük, amit az ellenségek által elszórt színes golyókat felszedve tápolhatunk fel. A sorozatlövő lézerből folyamatosan tüzelő halálosztó lesz, a gép aljára bombát szerelnek, rakéták kerülnek a szárnyra, ha mázlisták vagyunk, még pajzs is kerül. És amikor már büszkén mondanánk, hogy ez a legjobb hajó a galaxisban, jön egy brutális főellenség, és örülhetünk, ha valami marad a fáradsággal összeszedett arzenálból.

   

  A játék fejlesztésébe három évet rakott bele Locomalito, ha mást nem csinált volna, már ezért megérdemelné, hogy lovaggá üssék, mint Picard kapitányt.

  0 Tovább

  Érkezik a Half-life Episode 3?

  Több helyen megjelent a Freeman - az emberiség és a vortigauntok hőse - visszatérésével kecsegtető kép ma a neten. Megerősítés nincs, viszont már nagyon ideje lenne, hogy folytatódjon a Half-life. A játéksorozat legutolsó része 2007 októberében jelent meg.

   

  Egyelőre azt se tudni, hogy valóban a Valve-tól származik-e a kép, vagy csak valamelyik vicces gémer kezdett zongorázni az idegeinken. Egy dolog biztos, a június 14-es dátum pont egybeesik az idei E3 kezdetével. Még tizet kell aludni!

  0 Tovább

  Letöltendő

  blogavatar

  Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

  Utolsó kommentek