Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az új Chrome riaszt a veszélyes fájloknál

Csütörtökön kiadta a Google a Chrome böngésző 12-es verzióját: a program letölthető, a korábbi verziókat "A Chrome névjegye" gombra kattintva lehet frissíteni a legfrissebbre.

A fejlesztők blogán publikált bejegyzés szerint a Chrome 12 már tartalmazza a Safe Browsing, vagyis biztonságos böngészési technológia továbbfejlesztett változatát. Ez már nem csupán a veszélyes adathalász, vagy kártevőket terjesztő oldalak esetén ad riasztást, hanem figyelmeztet akkor is, ha olyan fájlt akarunk letölteni, ami nagy eséllyel kárt fog tenni számítógépünkben.

Ebben a verzióban már azt is lehet szabályozni, hogy a Flash bővítmény milyen adatokat tárolhat a felhasználóról, bár ez a hétköznapi netezők többségét valószínűleg nem foglalkoztatja túlságosan. Az új verzió emellett gyorsabban futtatja háromdimenziós grafikájú elemeket a honlapokon.

0 Tovább

Tolmácsrobotnak is jó az új Chrome

Megjelent a Google Chrome böngésző 11-es verziója, amely már támogatja a beszédalapú információbevitelt is: e funkció segítségével mikrofon birtokában például a Google Translate-nek nem csak begépelhetjük, hanem be is mondhatjuk a lefordítani kívánt szavakat, mondatokat. A Translate képes ugyancsak hangos formában közölni a fordítás eredményét, így gyakorlatilag tolmácsrobotként funkcionál - bár fordítói képessége még hagy kívánnivalót maga után.

A Chrome-ot már használóknak elég frissíteniük a böngészőt, a többiek innen tölthetik le. A Chrome képességeit ezen a szájton lehet letesztelni mindenféle alkalmazásokkal.

1 Tovább

Barkács villanyzene munkához

A lenti képernyő nem egy Aknakereső klóntvagy valami más játékot ábrázol, hanem egy iszonyú egyszerű Otomata szekvenszert. A szoftver használata nagyon egyszerű: szürke kockákat rakhatunk le, megmondhatjuk milyen irányba induljanak el. Ha falat érnek a vándorló kockák akkor hangot adnak ki, amelynek magassága attól függ, melyik oszlopban vannak. Ha egymással ütköznek, akkor pedig irányt változtatnak.

Az elképzelés azért csodálatos, mert az Otomata akkor is remekül szól, ha véletlenszerűen beszórtunk néhány kockát a lejátszóba. Ha pedig terveztünk, számoltunk, figyelembe vettük az ütközéseket, akkor pedig egész délelőtt hallgatható, kellemes dalokat lehet összerakni. A számokat letölteni ugyan nem lehet, viszont egy speciális URL-t kapunk hozzájuk, hogy megoszthassuk őket a barátainnkal. Remek móka, szintihez mindenki!

0 Tovább

Jól felturbózták az Opera böngészőt

A Ghacks.net alaposan kivesézte a napokban megjelent új, 11.1-es Opera böngészőt, amely továbbfejlesztett Turbo funkciót tartalmaz. Ezt arra lehet használni, hogy lassú internetkapcsolaton keresztül is élvezhetően lehessen internetezni. A turbómód bekapcsolását követően az oldalak az Opera szerverein keresztül, tömörítve érkeznek a számítógépre, méretük így kisebb, letöltésük ezáltal gyorsabbá válik, a kicsomagolást és a megjelenítést a browser maga végzi el. A megújult Turbo még kisebbre képes összepréselni az oldalakat, a Ghacks teszteredményei szerint sokszor akár az eredeti méret negyedére is.


A honlapokon lévő képek tömörítéséhez az új opera már nem JPEG, hanem WebP formátumot használ, ami kis méret mellett jobb minőséget produkál. Korábban a Turbo módban nézett oldalak fotói kissé pixelesek voltak, mostanra ez a jelenség sokkal kevésbé érzékelhető. A funkció a webes videók tömörítését is lehetővé teszi, de ez eléggé érzékelhető minőségromlással jár. A korábbi verzióval ellentétben már korlátlan számú oldalt lehet elhelyezni a Speed Dial nevű kezdőoldalon, amely az oldalak tartalmának nézőképeit is tartalmazza, és a kedvenc szájtok kényelmes elérését biztosítja rögtön az indítást követően.

0 Tovább

Itt a kölcsönözhető Photoshop

A Digital Inspiration blog beszámolója szerint az Adobe havidíjért cserébe kölcsönözhető verziókat adott ki a Photoshopból és egyéb alkalmazásaiból, például a Creative Suite-ból, az Illustratorból, a Premierből és a Flashből is.

A cég tájékoztatása szerint a letölthető, és interneten aktiválható verziók használatának díját havonta emelik le az ügyfél számlájáról, és az online beszerzett szoftverek tudása mindenben megegyezik a hagyományos, DVD-n elérhető kiadásokkal. Az Adobe olyan felhasználókat, kisvállalatokat céloz a szoftverekkel, akiknek egy-egy célfeladathoz van szükségük a professzionális szoftverekre, nem használnák azokat állandóan, ezért jobban járnak, ha néhány hónapra kikölcsönzik azokat. Ezzek a lépéssel a kalózszoftverek használatát is vissza akarja szorítani a cég. A rendszerben a szoftverek legfrissebb verziói érhetőek el.

Photoshop aktuális, CS5 verzióját, illetve a Flash fejlesztőváltozatát 50 dollárért, vagyis nagyjából tízezer forintért lehet legitim módon kikölcsönözni egy hónapra, egy évre való esetén azonban a havidíj 35 dollárra, mintegy 6500 forintra csökken. Ugyanennyibe kerül az Indesign, kicsivel drágább a Premier Pro, a részletes árlistát és a többi tudnivalót itt lehet elolvasni.

0 Tovább

Torrentkeresés kényelmesen

Klassz torrentkeresőre hívta fel a figyelmet a MakeUseOf: a TorrentOmega.com-on több ismert torrentszájt adatbázisában lehet keresni egyszerűen. A TorrentOmega a Pirate Bay mellett a TorrentReactor, a MiniNova, a Bittorrent.am, a SumoTorrent, a BTJunkie, a TorrentPortal tartalmaiban keres. Beállításait ezen az oldalon lehet elérni, sajnos nem túl sok lehetőség közül lehet választani.

0 Tovább

Ezeket a Firefox-plugineket nem szabad használni


A Firefox fejlesztői legújabb kezdeményezésük keretében minden héten letesztelik majd a böngészőhöz elérhető száz legnépszerűbb plugin működésének sebességét, és publikálják ennek eredményét honlapjukon.


Miért teszik ezt? Mert tapasztalataik szerint a nem megfelelően működő bővítmények jelentősen képesek lelassítani a Firefox indulását. Míg a helyesen működő pluginek jelenléte gyakorlatilag nem is érzékelhető, ha problémás bővítmények miatt sokszorosára nőhet a program elindulásának időtartama.


Az automatizált teszteket miden héten frissítik majd: e sorok írásakor a legtöbb problémát a Foxlingó fordítóplugin, és a  Firebug nevű webfejlesztői segéd okozza, ezek 74 százalékkal lassítják a böngésző startját.


Az AniWeather időjárásjelző  54 százalékkal, a népszerű FlashGot letöltésmenedzser önmagában 50 százalékkal lassítja a Firefoxot.  Ugyancsak a jelentős problémát okozó kiegészítők között van a FoxClocks nevű világóra-plugin, és a FoxyTunes nevű médialejátszó bővítmény is.

0 Tovább

Az IE9 meríti legkevésbé az akkumulátort

Szokatlan felmérést készített a Microsoft legújabb böngészőjéről és riválisairól. Nem a gyorsaságot, hanme azt vizsgálta, hogy melyik browser használata meríti a legkevésbé a laptop akkumulátorát.


A Microsoft mérései szerint az Internet Explorer 9 meríti a legkevésbé a telepet, hasonlóan takarékosan működik a Firefox 4 és a Safari 5, míg a Chrome 10 és az Opera 11 ezekhez képest falja az energiát.  Az [origo] sebességtesztjében egyébként ez a két browser teljesített a legjobban.

0 Tovább

A világ legjobb időjárási oldala

Szuper időjárási oldalra hívta fel a figyelmet az Instant Fundas: a WeatherSpark-on nem csupán az egész világra kiterjedő időjárási adatokat érhetünk el, hanem akár 1950-ig visszamenőleg megnézhetjük, hogy melyik városban mikor hány fok volt, és egy adott napon esett-e az eső vagy a hó.

Miért jó ez? Ezen a szájton például meg lehet nézni, hogy ahova utazunk, ott az adott időszakban általában milyen az idő. Emellett akár akár a múltbéli emlékezetes dátumokat is vissza lehet keresni rajta, például egzakt adatokat találni arról, hogy a nyolcvanas évekbeli balatoni üdülés alatt tényleg kevésbé volt tikkasztó a meleg, vagy csak az idő szépíti-e meg az emlékeket.

Az oldal tetején lévő Reports fülre kattintva az adott város tipikus időjárási tulajdonságairól olvasható rövid, angol nyelvű leírás. A jobboldalt lévő Compare... linken keresztül négy város időjárását lehet összehasonlítani. Az oldal nagyon részletes adatokkal szolgál, akár egy napon belüli bontást is lehet kérni rajta egy múltbéli időpontra.

0 Tovább

Ilyen volt az internetezés 1998-ban

A Gizmodo hozta le azt a videót, amelyet tizenhárom évvel ezelőtt készített egy fanatikus felhasználó arról, hogy hogyan internetezik Windows 98 alatt. A tízperces videót VHS-szalagról digitalizálta, és töltötte fel a YouTube-ra, a nosztalgia kedvéért mindenkinek érdemes belenéznie.

A kezdőképsorokon a mIRC nevű, ma is létező chatprogram látható, amely jó pár évvel megelőzte Messengert és a Google Talkot, és a kilencvenes években még sokan a mai szemmel nem túl felhasználóbarátnak tűnő programon keresztül kommunikált ismerőseivel. A chat kiváltképp a külföldön élőkkel való kommunikációt tette olcsóvá és egyszerűvé, de belföldön is népszerű volt.

3:40-nél elindult a Netscape Navigator, a kor népszerű böngészője, a Communicator nevű csomag levelezőprogramot is tartalmazott, és elég gyakran összeomlott. Természetesen rettenetes kinézetű weboldalakat nézeget rajta. Vegyük észre a jobb alsó sarokban, a Windows Tálcán megbúvó féltucat segédprogram ikonját is!

5:40-nél láthatjuk a Winampot, a zenelejátszó programot mostanra már sokkal kevesebben használják, mint anno, de még mindig nagyon hasonlít elődjére, és népszerűnek mondható.

8:25 Megszemlélhető a borzalmas, rémes kinézetű, és fapados, régi Media Player.

 

1 Tovább

Internet Explorer: 1.0-tól 9.0-ig

A Geekosystemen egy remek videót talátunk: a fanatikus Windows-használó Andrew Tait legutóbb azt örökítette meg, ahogy az MS-DOS-tól kindulva egészen a Windows 7-ig frissíti számítógépét. Ezúttal az Internet Explorer történelmét vizsgálta hasonló módon: rövidfilmjében kilenc perc alatt olvasóink is eljuthatnak az első Microsoft-böngészőtől a múlt héten megjelent 9.0-s kiadásig.
A webfejlesztők számára is tartalmaz érdekességet a videó: készítője összes verzión lefuttatta az internetes szabványok támogatásának  tesztjét, hogy megvizsgálja, mennyire helyesen támogatják azokat a browserek - a korai Explorerek ugyanis minden szabványosított technológiát meglehetősen sajátosan értelmeztek.

0 Tovább

A jövő héten érkezik a Firefox 4

Tizenhárom tesztverzió és tíz hónapnyi munka, valamint többször elhalasztott premiert követően úgy tűnik, hogy a Mozilla legújabb böngészője, a Firefox 4 a jövő héten végre megjelenik. 
Az új browser március 22-étől lesz letölthető Windows, Mac és Linux rendszerekre, bár eredetileg tavaly októberben tartották volna a premiert.

Új funkcióinak megvalósítása - például a grafikus gyorsítás integrálása - az előzetes terveknél tovább tartott, így a Firefox 4 jelentős késéssel, egy héttel az Internet Explorer 9 premierje után lesz elérhető. Ugyanakkor a CNet híradása szerint a riválisok közül a Firefox 4-ben lesz a teljeskörűen megvalósítva a grafikus gyorsítás: a Chrome-ban ez csak bizonyos célfeladatokhoz érhető el. Az IE9 is teljes hardveres gyorsítást kínál, ez a browser azonban Windows XP-re nem telepíthető.

0 Tovább

Ahol mindent megtudhat a Street View-ról

Megújította a Google Street View szolgáltatásának honlapját: az oldalon mindent meg lehet tudni arról, hogyan készülnek az utcai panorámaképek, ezek rögzítését milyen járművekkel végzik: az autók mellett például triciklit és hójárót is bevetnek már, míg a múzeumok belsejét egy tologatható kiskocsival veszik fel.

Az angol nyelvű szájton lévő térképen azt is meg lehet nézni, mely településekről készültek már panorámák, a kamerás kocsik épp mely területet rögzítik, és azt is megmutatják, hol lehet jelezni, ha problémánk akad egy-egy felvétellel. A Gallery szekcióban a világ legérdekesebb pontjain nézhetnek szét a felhasználók.

0 Tovább

Nézze meg, hogy teljesít az új Explorer!

Irány a Szoftverbázis: az IE9 letöltése 32 bites rendszerre, és 64 bites rendszerre

Megjelent az Internet Explorer 9, de a Microsoft legújabb böngészőjét a Windows XP-t használók már nem élvezhetik, mert csak Windows 7 és Vista rendszereken működik. A Techbázis cikkéből megtudhatja, hogyan teljesít a riválisokhoz képest, ezen a linken pedig elolvashatja, mik az új funkciói.

Súgunk: az összes browser közül a legújabbak bizonyultak a leggyorsabbnak, ezért ha elavult böngészőt használ, gyorsan cserélje le újra!

 

 

 

 

0 Tovább

A Google Földben bejárhatja a királyi esküvő útvonalát

A Mashable beszámolója szerint a keresőcég a napokban jelentősen kibővítette a London központját lefedő épületmodellek lefedettségét a Google Föld szoftverben. A frissítéseknek köszönhetően bárki bejárhatja virtuálisan Vilmos herceg és Kate Middleton áprilisi esküvőjén bejárt útvonalat. A fenti YouTube-videón is ennek bejárása látható.

0 Tovább

Kedd reggeltől letölthető Internet Explorer 9


A Microsoft legújabb böngészőjének végleges változata magyar idő szerint március 15-án kedden hajnalban válik letölthetővé: az új böngésző premierjére már a magyar kiadás is elérhető lesz.
Az új verzió már ugyanolyan áramvonalas kezelőfelülettel bír, mint mondjuk a Chrome, ezáltal minimális helyet foglal el a képernyőről. Működése is gyorsabb elődeinél, azonban a Windows XP-t használók nem tudják majd telepíteni, mert csak Vistára és Windows 7-re jelenik meg 32 és 64 bites kiadásban.

0 Tovább

Így kell védekezni a facebookos vírusok ellen

 

Az [origo] Techbázis összegyűjtötte, hogy miként lehet védekezni a Facebookon az utóbbi napokban vírusszerűen terjedő átverős linkeken át terjedő károkozókkal szemben. Sajnos atombiztos védelem nem létezik, a korábbinál jobban kell odafigyelni, különböző szkriptek segítségével már elég rákattintani egy videólinkre ahhoz, hogy aktiváljuk a többnyire vicces vagy megbotránkoztató videónak álcázott kártevőket.

0 Tovább

Honlap segít megvédeni a szemeit

Ez az igazi nerd-wellness! A TheNextWeben akadtunk rá a PROTECT YOUR VISION című honlapra, amely segít elkerülni a számítógép használata során jelentkező kellemetlenséget, a szem kiszáradását és kifáradását.

Nem kell bonyolult tudományos megoldásra gondolni, a szájt arra képes, hogy a beprogramozott időpontok leteltekor figyelmeztesse a felhasználót, hogy ideje egy rövid, szempihentető szünetet tartania. Több lehetséges időbeosztás is létezik, az egyik minden húsz perc során ajánl rövid pihenőt, a másik óránként öt perces munkaszünetet javasol, de a Custome menüpontban saját igény alapján is be lehet programozni a riasztást, a Blackout pontban pedig azt is meg lehet adni, hogy a szünetek alatt a képernyő elsötétüljön.

Az Eyes gymnastics pontban a baloldalt látható aranyos robot a szem tornáztatására szolgáló gyakorlatokat mutat meg.

0 Tovább

Hol mennyibe kerül az internet?

A DailyInfoGraphic.com-on ezúttal az internet-előfizetések díjáról közöltek infografikát. Ennek alapján Japánban a legolcsóbb az internet, Törökországban, Mexikóban és Portugáliában viszont kifejezetten drága. Hazánk az ár tekintetében a középmezőnyben található. 
Az infografika szerint a leggyorsabb átlagos internetet Japánban (61 Mbps), Dél-Koreában (46 Mbps) találjuk, Magyarország ezen a téren is a középmezőnyben kullog 4 megabit körüli átlaggal.


Itt lehet megnézni a képet nagy méretben

Jelentősen eltérő statisztikákról számol be a Speedtest.net, ezen az oldalon a világháló elérésének sebességét lehet tesztelni. Az oldalon publikált interaktív táblázatban ki lehet szűrni a valós eredményt jelentősen eltorzító céges és iskolai hálózatokat. Magyarország ennek a cégnek az adatai alapján is a középmezőnyben van: az átlagos letöltési sebesség az otthonokban 14,37 megabit másodpercenként.


Ebben megelőz miket: többek közt Franciaország (15,4 Mbps), Japán (16 Mbps), Bulgária (17 Mbps), Portugália (19 Mbps), Németország (20,5 Mbps), Románia (24,2 Mbps), Litvánia (27,8 Mbps), Dél Korea (37,7 Mbps )

A Speedtest interaktív táblázatát itt lehet megnézni

Akiket mi hagyunk le: Luxembourg (14,31 Mbps), Tajvan (13,7 Mbps), Ausztria (13,23 Mbps), Oroszország (12,1 Mbps), Egyesült Arab Emitárusok (11,9 Mbps). Érdemes megnézni a lista alját, Irakban és Libanonban bőven egy megabit alatti a sebesség.

A Speedtest oldalán regionális listát is lehet kérni, ennek alapján Miskolcon a leggyorsabb a net hazánkban 25,98 megabites sebességgel, míg Budapest csupán a tizedik helyen ál 14,91 Mbps-mal.

0 Tovább

Megnyílt az online féregmúzeum

Az Ad-Aware nevű ingyenes kémprogram-eltávolító szoftvert fejlesztő Lavasoft érdekes online kiállítást nyitott: az oldalán elérhető Rogue Gallery-ben a manapság terjedő számítógépes kártevőket lehet megtekinteni.

 

Itt nézheti meg a Lavasoft féregmúzeumát

A lista folyamatosan bővül, és minden kártevőről elérhető képernyőmentés is, ami például a manapság nagy számban terjesztett ál-vírusirtók esetében jöhet jól. A vírusmúzeum címlapján mindig a legutóbb felfedezett kártevők láthatóak, de a felső sorban lévő betűkre kattintva a teljes adatbázist is meg lehet tekinteni bárki anélkül, hogy számítógépe veszélybe kerülne.
A bejegyzések alatt a kártevőkről az eltávolítást segítő információkat is feltüntetnek, például azokat a rendszerleíró-adatbázisbeli bejegyzéseket, fájlokat, amelyeket az adott féreg vagy vírus használ.

0 Tovább

Nézzen tévét ingyen a PC-jén!

 

Amerikában egyre többen már interneten néznek tévét, kedvenc sorozataik zömét ugyanis már a weben is megnézhetik. Magyarország még nem tart itt, de azért panaszra sincs ok: a hazai tévécsatornák oldalain temérdek ingyenes tartalom érhető el. Egyedül a műsorok tálalásának színvonala hagy még kívánnivalót: ez fényévekre tart a BBC etalonnak tartott iPlayerétől, vagy az amerikai Hulutól. Ha nem a legfrissebb néhány műsorra vagyunk kíváncsiak, bizony keserves munka előkeresni az archív tartalmakat.
MTV Videotár http://videotar.mtv.hu/
Az MTV Videotárában hetekre, hónapokra elegendő néznivalót lehet találni, de a hatalmas mennyiségű mozgóképes tartalomban bizony nehéz eligazodni. A baloldali oszlopban a legfrissebb videók legjobbjai sorakoznak (javarészt az aktuális Híradó részletei), a lejátszóablaktól jobbra pedig az elérhető sorozatok, filmek és egyéb műsorok listája kapott helyet.
Ha gyereket szeretnék elszórakoztatni, érdemes rögtön az MTV Mesetárra kattintani, ahol hetekre elegendő rajzfilmet találhatunk Kukori és Kotkoda összes epizódjától kezdve a Zsebtévéig. A másik érdekes menüpont az MTV Mozi, itt többek közt a Szomszédok és a Família Kft. összes epizódját, a Tűzvonalban első sorozatait, de olyan régebbi alkotásokat is megnézhetünk, mint A Tenkes kapitánya, az Angyalbőrben, a Linda vagy a Másfélmillió lépés Magyarországon. Az MTV Színpad menüpont Színház, Opera pontja alatt színházi és kocertközvetítéseket lehet megtekinteni visszamenőleg.
A weben megjelenítő műsorokat egyáltalán nem szakítja meg reklám, felbontásuk azonban elég kicsi: nem érdemes ezért közvetlenül a monitor előtt gubbasztva nézni a Videotár műsorait, célszerű áthuppanni a távolabbi fotelbe, így nem lehet  majd szembetűnően érzékelni a minőségbeli kompromisszumokat.  Az MTV Videotár a Microsoft Silverlight bővítményével használható, ha ez nem áll rendelkezésre, a Windows Media Player bővítményével is lejátszhatóak a felvételek. Az MTV Videotár egy kiaknázatlan bánya, tele kincsekkel, de a honlapra már ráférne egy vérfrissítés, ha pedig okostelefonról és táblagépekről is elérhetővé tennék, biztosan rengeteget néznénk a rajta lévő műsorokat.
Duna TV Videotár
http://www.dunatv.hu/musor/videotar#videok
Bizonyára jóval kevesebben ismerik a Duna TV webes filmtárát a Magyar Televíziónál, pedig ebben is lehet érdekességekre bukkanni - noha az elavult felület nem segíti elő a műsorok közötti kényelmes kutakodást. A Videotár menüpont alatt elérhető szolgáltatás katalógusát az oldal alja tájékán lévő “Műsorok” menüponton keresztül lehet elérni, ez azonban nem lekattintható gomb, elég az egérkurzort fölé vinni, hogy listázza az elérhető tartalmakat. A Windows Media formátumban sugárzott műsorok közül a Tűzvonalban újabb epizódjait, illetve a Múlt-idő ‘89 és ‘90 adásait lehet kiemelni, de ígény szerint akár a Kívánságkosár összes részét is meg lehet nézni az oldalon.
TV2.hu
http://tv2.hu/tenyek/video/autos-uldozes-lovoldozessel
Komolyan veszik az internetes jelenlétet a Tv2-nél, a kereskedelmi csatorna honlapján többek közt egyes műsorok tévéadásból kimaradt jeleneteit is meg lehet nézni.  Ezen az oldalon lényegesebb kevesebb mozgóképes található mint az MTV Videotáron, de felülete áttekinthetőbb, sokkal egyszerűbben meg lehet találni a műsorok régi adásait - a legtöbb esetben riportonként szétválogatva.
A Tv2 oldala Flasht használ, a teljes műsorok megtekintéséhez viszont regisztrálni is kell az oldalon, bár a belépéshez iWiW és Facebook-fiókot is lehet használni. A Tények, a Magellán, a Napló, a Megasztár, az Ezek megőrültek és más ismert műsorok teljes archívuma elérhető a szájton elég jó minőségben.
RTL Most
http://www.rtlklub.hu/most/filmtar
Felépítését és designját tekintve is nagyon hasonlít a TV2-éra az RTL Klub honlapja, amelyen tavaly júliusig vetített epizódjáig visszanézhető minden Barátok közt. Ez az oldal az MTV Videotárjához hasonlóan Silverlight plugin birtokában nézhető, annak hiányában egyáltalán nincs mód a műsorok megtekintésére. A minőség a rivális csatornához hasonlóan elég jó, aki itt nézi vissza kedvenc műsorát, semmivel nem jár rosszabbul, mintha a tévében tenné ugyanezt, ráadásul még zavaró reklámokat sem kell végigülni. Személyes ajánlatunk a remek XXI. század című, egyébként éjfél előtt sugárzott műsor, amelyet az RTL Moston bárki bármikor megnézhet, az X-Faktorral, a Cobra-11-gyek vagy az Esti Showdererl egyetemben. Ahhoz, hogy a teljes műsorokat megtekinthessük, itt is ingyenes regisztrációra van szükség. Extra tartalomként további több mint negyven filmet lehet megnézni az RTL filmtárjában: http://www.rtlklub.hu/most/filmtar
AXN Player
http://www.axn.hu/full-episodes
HD-felbontásban élvezhető teljes epizódokkal csábítja weboldalára a nézőket az AXN filmes tévécsatorna, amelyek az  AXP Player menüpontban érhetőek el. A csatorna egy-egy epizódot a tévés sugárzást követően hét napig tart elérhetően weboldalán, ezt a korlátozást a sugárzási jogok miatt alkalmazzák. Az összes hazai csatorna közül az AXN-en a legjobb a kép- és hangminőség, de a lassabb netkapcsolattal rendelkezők normál felbontásra is átválthatnak. Sajnos e sorok írásakor csak a True Blood - Inni és élni hagyni sorozat egyetlen részét lehet megtekinteni, a többi műsorból csupán néhány perces részletek érhetőek el, a filmeket tartalmazó szekció pedig épp karbantartás miatt nem üzemelt.
ANIMAX
http://www.animaxtv.hu/
Az elsősorban anime sorozatokat sugárzó csatorna oldala néha még az igazi rajongóknak is újdonság. A Flasht használó Animax Playerben jelenleg nyolc sorozat teljes első évadját nézhetjük végig, ami igen tekintélyes mennyiséget jelent. Szerepel a kínálatban a Fullmetal Alchemist 63 epizódja, a Nodame Cantabile, valamint olyan élőszereplős sorozatok is, mint a Qube vagy Hullámok habjain. Az online megtekinthető tartalmak egy része csak rövid ideig, mindössze 7 napig érhető el a tévés sugárzás után, de szerencsére ez a korlátozás nem érint minden tartalmatt. A videók megtekintéséhez nincs szükség regisztrációra.

Amerikában egyre többen már interneten néznek tévét, kedvenc sorozataik zömét ugyanis már a weben is megnézhetik. Magyarország még nem tart itt, de azért panaszra sincs ok: a hazai tévécsatornák oldalain temérdek ingyenes tartalom érhető el. Egyedül a műsorok tálalásának színvonala hagy még kívánnivalót: ez fényévekre tart a BBC etalonnak tartott iPlayerétől, vagy az amerikai Hulutól. Ha nem a legfrissebb néhány műsorra vagyunk kíváncsiak, bizony keserves munka előkeresni az archív tartalmakat.


MTV Videotár

 

Az MTV Videotárában hetekre, hónapokra elegendő néznivalót lehet találni, de a hatalmas mennyiségű mozgóképes tartalomban bizony nehéz eligazodni. A baloldali oszlopban a legfrissebb videók legjobbjai sorakoznak (javarészt az aktuális Híradó részletei), a lejátszóablaktól jobbra pedig az elérhető sorozatok, filmek és egyéb műsorok listája kapott helyet.

Ha gyereket szeretnék elszórakoztatni, érdemes rögtön az MTV Mesetárra kattintani, ahol hetekre elegendő rajzfilmet találhatunk Kukori és Kotkoda összes epizódjától kezdve a Zsebtévéig. A másik érdekes menüpont az MTV Mozi, itt többek közt a Szomszédok és a Família Kft. összes epizódját, a Tűzvonalban első sorozatait, de olyan régebbi alkotásokat is megnézhetünk, mint A Tenkes kapitánya, az Angyalbőrben, a Linda vagy a Másfélmillió lépés Magyarországon. Az MTV Színpad menüpont Színház, Opera pontja alatt színházi és kocertközvetítéseket lehet megtekinteni visszamenőleg.

A weben megjelenítő műsorokat egyáltalán nem szakítja meg reklám, felbontásuk azonban elég kicsi: nem érdemes ezért közvetlenül a monitor előtt gubbasztva nézni a Videotár műsorait, célszerű áthuppanni a távolabbi fotelbe, így nem lehet  majd szembetűnően érzékelni a minőségbeli kompromisszumokat.  Az MTV Videotár a Microsoft Silverlight bővítményével használható, ha ez nem áll rendelkezésre, a Windows Media Player bővítményével is lejátszhatóak a felvételek. Az MTV Videotár egy kiaknázatlan bánya, tele kincsekkel, de a honlapra már ráférne egy vérfrissítés, ha pedig okostelefonról és táblagépekről is elérhetővé tennék, biztosan rengeteget néznénk a rajta lévő műsorokat.


Duna TV Videotár

 

Bizonyára jóval kevesebben ismerik a Duna TV webes filmtárát a Magyar Televíziónál, pedig ebben is lehet érdekességekre bukkanni - noha az elavult felület nem segíti elő a műsorok közötti kényelmes kutakodást. A Videotár menüpont alatt elérhető szolgáltatás katalógusát az oldal alja tájékán lévő "Műsorok" menüponton keresztül lehet elérni, ez azonban nem lekattintható gomb, elég az egérkurzort fölé vinni, hogy listázza az elérhető tartalmakat.

A Windows Media formátumban sugárzott műsorok közül a Tűzvonalban újabb epizódjait, illetve a Múlt-idő ‘89 és ‘90 adásait lehet kiemelni, de ígény szerint akár a Kívánságkosár összes részét is meg lehet nézni az oldalon.


TV2.hu


Komolyan veszik az internetes jelenlétet a Tv2-nél, a kereskedelmi csatorna honlapján többek közt egyes műsorok tévéadásból kimaradt jeleneteit is meg lehet nézni.  Ezen az oldalon lényegesebb kevesebb mozgóképes található mint az MTV Videotáron, de felülete áttekinthetőbb, sokkal egyszerűbben meg lehet találni a műsorok régi adásait - a legtöbb esetben riportonként szétválogatva.
A Tv2 oldala Flasht használ, a teljes műsorok megtekintéséhez viszont regisztrálni is kell az oldalon, bár a belépéshez iWiW és Facebook-fiókot is lehet használni. A Tények, a Magellán, a Napló, a Megasztár, az Ezek megőrültek és más ismert műsorok teljes archívuma elérhető a szájton elég jó minőségben.


RTL Most

 


Felépítését és designját tekintve is nagyon hasonlít a TV2-éra az RTL Klub honlapja, amelyen tavaly júliusig vetített epizódjáig visszanézhető minden Barátok közt. Ez az oldal az MTV Videotárjához hasonlóan Silverlight plugin birtokában nézhető, annak hiányában egyáltalán nincs mód a műsorok megtekintésére. A minőség a rivális csatornához hasonlóan elég jó, aki itt nézi vissza kedvenc műsorát, semmivel nem jár rosszabbul, mintha a tévében tenné ugyanezt, ráadásul még zavaró reklámokat sem kell végigülni.

Személyes ajánlatunk a remek XXI. század című, egyébként éjfél előtt sugárzott műsor, amelyet az RTL Moston bárki bármikor megnézhet, az X-Faktorral, a Cobra-11-gyek vagy az Esti Showdererl egyetemben. Ahhoz, hogy a teljes műsorokat megtekinthessük, itt is ingyenes regisztrációra van szükség. Extra tartalomként további több mint negyven filmet lehet megnézni az RTL filmtárjában.


AXN Player


HD-felbontásban élvezhető teljes epizódokkal csábítja weboldalára a nézőket az AXN filmes tévécsatorna, amelyek az AXN Player menüpontban érhetőek el. A csatorna egy-egy epizódot a tévés sugárzást követően hét napig tart elérhetően weboldalán, ezt a korlátozást a sugárzási jogok miatt alkalmazzák. Az összes hazai csatorna közül az AXN-en a legjobb a kép- és hangminőség, de a lassabb netkapcsolattal rendelkezők normál felbontásra is átválthatnak. Sajnos e sorok írásakor csak a True Blood - Inni és élni hagyni sorozat egyetlen részét lehet megtekinteni, a többi műsorból csupán néhány perces részletek érhetőek el, a filmeket tartalmazó szekció pedig épp karbantartás miatt nem üzemelt.

ANIMAX


Az elsősorban anime sorozatokat sugárzó csatorna oldala néha még az igazi rajongóknak is újdonság. A Flasht használó Animax Playerben jelenleg nyolc sorozat teljes első évadját nézhetjük végig, ami igen tekintélyes mennyiséget jelent. Szerepel a kínálatban a Fullmetal Alchemist 63 epizódja, a Nodame Cantabile, valamint olyan élőszereplős sorozatok is, mint a Qube vagy Hullámok habjain. Az online megtekinthető tartalmak egy része csak rövid ideig, mindössze 7 napig érhető el a tévés sugárzás után, de szerencsére ez a korlátozás nem érint minden tartalmatt. A videók megtekintéséhez nincs szükség regisztrációra.

0 Tovább

Pazar videolejátszás a Chrome 10 bétájával

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt. A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt.


A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

Innen lehet letölteni a Google Chrome béta kiadásait

0 Tovább

Zenekonvertálás telepítés nélkül

A MakeUseOf-on ajánlották figyelmünkbe a ConvertAudioOnline.com-ot: ezen az oldalon zene és hangfájlokat lehet átkonvertálni. Miután ehhez fel kell tölteni a teljes zenefájlokat, majd az átalakított formában le kell tölteni őket, nem túl praktikus a megoldás, de bizonyos helyzetben nagyon jó szolgálatot tehet.

Az alábbi formátumokat képes beolvasni: 3gp, ac3, avi, flac, flv, h264, mp3, swf, ogg, mp4, wav

És az alábbi formátumba tud konvertálni: mp3, ogg, wav, wma

0 Tovább

Így kell bekapcsolni a Facebook védelmi funkcióját

Január végén már jeleztük, hogy a Facebook új biztonsági funkciót vezet be, és titkosított (https) kapcsolaton is lehetővé teszi az oldal használatát. Ez azért jó, mert lehetetlenné teszi, hogy bárkinek a facebookos kommunikációját lehallgassák, jelszavát megszerezzék például az egyszerűen kezelhető Firesheep nevű Firefox-kiegészítővel. Ezt ugyanis a nyílt, például nyilvános wifihálózatok esetében különösebb hozzáértés nélkül meg lehetett oldani.


A https alkalmazásával a Facebookra történő belépés, és a szájton való kommunikáció titkosítva folyik, így nem lehet lehallgatni. A közösségi szájt január végén jelentette be a biztonsági újítást, de azt csak fokozatosan vezetik be a felhasználóknál - jelen sorok írójánál kedden lett aktív a szolgáltatás. Megmutatjuk, hogyan kell bekapcsolni a Facebook védelmét!

 

1. Kattintsunk a Profilom menü Fiókbeállítások pontjára!

 

2. Klikk a Fiókvédelem menüpont mellett a "módosítás" linkre!

 

3. Itt pedig kipipálni a Biztonságos böngészés (https) felirat melletti checkboxot.

1 Tovább

Magyarul is tud a webes Office

Az ingyenesen használható Office Web Apps

 

Tavaly nyáron részletesen is bemutattuk a Microsoft böngészőből használható Office-át, amelyet a Google Dokumentumok riválisául szánnak. Mostantól a szájt magyar kezelőfelülettel, és anyanyelvünket is támogató helyesírásellenőrzővel használható.

Az Office Web Apps a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote szoftverek böngészőben használható változatait tartalmazza. Ezekkel gond nélkül megnyithatóak a telepítést igénylő szoftverrel készült dokumentumok, azonban csak alapvetőbb szerkesztési funkciókat kínálnak. A neten szerkesztett dokumentumokat a Microsoft SkyDrive nevű ingyenes tárhelyén lehet raktározni, amely 25 gigabájt adat raktározását teszi lehetővé. Az Office.com képtára több mint kétszázezer jogdíjmentes, szabadon felhasználható fotót és illusztrációt tartalmaz, melyeket ingyen használhat bárki.

Az új alkalmazás egyik nagy előnye, hogy más internetes szövegszerkesztőkkel ellentétben eredeti formátumukban őrzi meg az Office-dokumentumokat, a konvertálásnál nem veszik el semmilyen formázási parancs - áll a Microsoft közleményében.

 

 

0 Tovább
«
12

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek