Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ettől butulsz el

A kiberthrillerekben, sci-fikben és a gyerekmesékben is helyet kaptak a videojátékok. Egy Travis Greenwood és Brett Roberts által összevágott húszperces videóban a legismertebb filmes játékjeleneteket lehet megnézni. A mixben szerepel a figyelmetlen játékos, aki mellett tűzharcot is vívhatnak, akkor sem néz fel a képernyőről, a Nindendo kütyükkel viccelődő Freddy Kruger. De helyet kapnak azok a szomorú játékfigurák, akik egyszerűen csak jók szeretnének lenni, vagy a galaktikus hőssé váló vidéki srác is.

Az egyveleg megtekintése mindenkienk kötelező, aki legalább egyszer ott ragadt egy játék előtt. A videó YouTube oldalán az is megtalálható, hogy pontosan melyik filmekből származnak a részletek. Persze még jobb játék megpróbálni kitalálni minél több filmet, és csak utólag ellenőrizni a listából.

0 Tovább

Androidos játékok egy maréknyi dollárért

Maréknyi dollárér lehet beszerezni öt szuper játékot Androidra és PC-re. A Humbe Bundle játékcsomagot megvásárlók eldönthetik, hogy a csomag árának milyen hányadát adják a programozóknak és milyen hányadát jótékonykodják el.


szólj hozzá: Dynamite Jack

Űrhajós lövöldözős játékot, labirintusból menekülős akciójátékot, terápiásan nyugodt űrszimulátort és puzzlejátékot lehet venni pár dollárért a Humble Bundle játékcsomagban. A vásárlók maguk dönthetik el, hogy mennyi pénzt ér nekik a három androidos program. Aki azonban többet fizet az addigi átlagos árnál - ez jelenleg körülbelül hét dollár - az további szoftverekhez jut hozzá.

Az extrák között megtalálható a világ egyik legidegesítőbb, mégis letehetetlen ügyességi játéka, a Super Hexagon. Továbbá egy 3D-s grafikával büszkélkedő szerepjáték, a Dungeon Defenders is. A játékokhoz természetesen járnak a bennük elhangzó zenék is veszteségmentes formátumban.


szólj hozzá: Super Hexagon

A Humble Bundle keretében megvett appok az akciózós oldal saját alkalmazásán keresztül jutnak el az androidos eszközökre. (A PC-khez Steam és Desura kódot ad az oldal.) Ehhez engedélyezni kell a mobilon az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését, mert a szoftverek terjesztésére nem a Google által üzemeltetett Play szoftverboltot használják. Amint ez megvan, a Humble appja egyesével letöltögeti a megvásárolt programokat.

0 Tovább

Kamu volt az ingyenes Photoshop

Bombahírrel rukkolt elő a Forbes, az amerikai üzleti lap számolt be arról, hogy az Adobe cég a 2005-ben megjelent Creative Suite 2 (CS2) szoftvercsomagját ingyenesen elérhetővé teszi. A letölthető csomag szoftverenként, és egyben is letölthető, és többek közt megtalálható benne a PhotoShop CS2 képszerkesztő, illetve a Premiere Pro 2 videovágó program, de az InDesign CS2 és Illustrator CS2 szoftverek is.

A nem meglepő módon hatalmas érdeklődés nyomán e sorok írásakor az Adobe letöltőoldala elérhetetlen, de ezen a linken lehet majd elérni a szoftvereket Windows és Mac OS X alá. A letöltéshez egyébként egy ingyenes fiókot kell létrehozni az Adobe rendszerében. Az ingyenes letöltést már akkor is érdemes kihasználni, ha valakinek csak egy profi kép-, vagy videoszerkesztő szoftverre van szüksége - bár a pénzért megvehető Creative Suite-csomag már a hatodik verziószámnál tart, a CS2 kiadás tudása még így is több mint elegendő egy otthoni felhasználónak.

UPDATE Időközben a Forbes újságírója kiderítette, hogy a letöltés nem túlterheltség miatt nem működik, hanem azért, mert az Adobe cég kikapcsolta a CS2 programcsomaghoz tartozó hitelesítőszervereket, így a kiszivárgott telepítőkkel - ha nem is szándékosan - sikerült közkincsé tennie a programokat. Ezeket eredetileg csak a regisztrált, legális szoftverek birtokosai tölthetik le a szoftvert onnan a megvásárolt sorozatszám birtokában. Ugyanakkor az a néhány szerencsés, akinek módja volt letölteni  még a kópiát, az ugyan nem legálisan, de használni tudja a hiba miatt elérhetetlenné vált szoftvercsomagot anélkül, hogy megvette volna.

0 Tovább

Három kilót nyom a Razer játékos laptopja

A gamer laptopok Rolls Royce-át gyártotta le a videojátékos kiegészítőiről ismert Razer. A vékony, éjfekete alumíniumtestbe érintőképernyős vezérlőt és bivalyerős hardvert szereltek a cég mérnökei.



A Blade nevet kapó gépben 2,8 gigahertzes Core i7 processzor, nyolc gigabájtnyi memória és az Nvidia 2 gigabájt memóriával felszerelt GeForce GT 555M grafikus kártyája dolgozik. Az erőmű csak 17 hüvelykes kijelzővel kapható. A gépnek nem csak a specifikációja tiszteletre méltó, a súlya és az ára is: több mint három kilót nyom és 2800 dollárba kerül.



A Razer komoly tapasztalattal rendelkezik a játékosoknak tervezett hardverek, testreszabható hardverek területén. A Bladet is úgy tervezték, hogy kicsit több legyen, mint egy hagyományos laptop. A billentyűzet tíz programozható gombbal gazdagabb, a numerikus billentyűzet helyére pedig egy funkciókkal, plusz infókkal felvértezhető óriási éritőkijelző található.

0 Tovább

Ingyen készül a világ legjobb médialejátszója

Az [origo] Techbázis a VLC Player készítőit faggatta a fejlesztésről, multimédiáról és minden kapcsolódó témáról. Egy biztos, ők sem látják a jövőt. A cikket itt lehet elolvasni.

0 Tovább

Monszunban is működő videókamera

A mobilos hang- és videórögzítés elterjedésével megnőtt a pocsék, tökéletesen hallgathatatlan koncertfelvételek száma. Elég rákeresni nagyjából bármelyik együttesre a YouTube-on, hogy találjunk pár videót, ami csak a videósnak jelent bármit. A közepesen rossz, 'jaj de nincs más, ezért meghallgatom'kategóriás felvételekkel - például ilyen ez a Manau szám - meg aztán tényleg Dunát lehet rekeszteni. A vacak felvételek miatt kell üdvözölni minden zsebre vágható, nyakba akasztható videókamerát, mindnyájunk érdeke, hogy javuljon a lopva készült koncertfelvételek minősége.

A Vivitar a maga részéről a DVR 690HD zsebkamerával próbál hozzájárulni a világ jobbátételéhez. A Flip Minóra hasonlító készülék képes HD-felbontásban rögzíteni, vízhatlan, USB-n csatlakozik a géphez, és saját szoftverével rögtön képes Facebookra, Myspace-re, Flickr-re és YouTube-ra feltölteni a felvételeket. A 690HD nem egy okos jószág, viszont a legnagyobb esőben is működik, sőt még búvárkodásra is alkalmas három méterig. A készülék 60 dollárba fog kerülni, ennyiért pedig még fényképezőgépet se adnak.

0 Tovább

HD-videós búvármaszk nyaraláshoz

Öt megapixeles felbontásra képes és 136 fokos látószöggel rendelkezik a Liquid Image búvármaszkba épített videokamerája. A készülék kéz nélkül is használható, egyedül a fotó és a videó mód közti váltogatáshoz kell megnyomni a Miután bekapcsoltuk a felvételt, már csak le kell merülni és nézni a halakat.

A maszk bővíthető lámpákkal és SD-kártyával. Az egész rendszer négy darab ceruzaelemről vagy akkumulátorról üzemel, így a töltögetésével sem kell sokat törődni. Ára 350 dollár, ám létezik belőle olcsóbb, 720p-s videófelvételre nem képes verzió is.

0 Tovább

Fegyvernek látszó számítógéppel

A gamer PC-k legnagyobb előnye, hogy hihetetlenül vadul tudnak kinézni. Míg az irodai felhasználásra szánt társaik egyszerű bézs vagy fekete műanyagházba, lemez burkolatba kerülnek, addig a csúcsgépeknek jut anyagában mintás, metálszínűre fényezett és persze különleges formára alakított ház is. A kettő között van egy sajnálatos rész - ide esik amúgy a Techbázis tesztgépe is - ami az erős, ugyanakkor fröccsöntött házzal rendelkező, csúnyán modolt és/vagy kéken világító gépeket rejti. Aki ezen túljut, csodákat láthat.

Az oldalt látható vasat például az Acer adta ki. A cégnek már korábbi, Predator gépei is csodálatosan festettek, és a hagyományt most sem árulták el. 

A futurisztikus fegyvernek tűnő doboz a következőket rejti:

  • négymagos Core i5 vagy i7 processzor
  • maximum 16 gigabájt memória (ez 16 Firefoxnak vagy Chrome-nak elegendő mennyiség)
  • maximum 8 terabájt merevlemez (két sata csatolón)
  • Nvidia 3D Vision kompatibilis videokártya vagy egy erősebb Radeon
És az egészet az Intel Extreme Tuning alkalmazással lehet túlhajtani, vagy épp visszafogni.
A Predator ára 600 angol fontról (180 ezer forint) indul, azt azonban gondosan titkolják, hogy a legolcsóbb típus milyen hardvert rejt.
0 Tovább

A videojáték világát változtatja meg a Wii U

A Nintendo újra beelőzte a vetélytársait. Míg a Microsoft és a Sony új generációs játékgépeiről csak pletykákat hallani, addig az elmúlt években piacvezetővé előlépő cég az E3 játékipari szakkiállításon bemutatta az új konzolját, vagy legalábbis az ahhoz készített speciális vezérlőt. Az [origo] tesztelője Los Angelesben járt, ahol kipróbálta a játékvilág megreformálására készülő új eszközt.

A nagy leleplezéshez meglepő stratégiát választottak a nintendósok: csak az új konzolhoz tartozó vezérlőt mutatták meg a nagyközönségnek, a Wii U nevű készülékről semmilyen információt nem árultak el. Várhatóan az Xbox 360, illetve a PlayStation 3 grafikai minőségét célozzák be, tehát nagyfelbontású, az első Wii konzol grafikai képességeit magasan felülmúló megjelenítésre lehet számítani. A Wii U valamikor a jövő év során kerül a boltokba, és várhatóan az augusztusi Gamescom vagy a szeptemberi Tokyo Game Show ideje alatt tudhatjuk meg a hardverspecifikációkat.

Az E3-on az új, táblagépekre emlékeztető vezérlő jutott főszerephez, ennek képességeit mutatták be. A 16 centiméteres kijelzővel és a hagyományos konzolos vezérlőkre jellemző gombokkal, karokkal felszerelt eszköz meglepően könnyűnek tűnt. Várhatóan nem jelent majd problémát, ha huzamosabb ideig kell például a képernyő elé emelni a célzáshoz vagy egyéb speciális funkciók használatához.

A technológiai bemutatók többsége a Wii grafikai szintjén mozgott, az egyedüli kivételt a Japanese Garden Tech nevű program jelentette, ebben egy tavat körülölelő kertet lehetett bejárni a területen körbe-körbe repkedő madarat követve. Itt a játékos tennivalóa kimerült abban, hogy az egyik analóg kar segítségével mozgatni lehetett a képernyőn pásztázó kamerát. A techdemó grafikája ha nem is nagyon, de felülmúlta a jelenlegi konzolok szintjét.




A Measure Up című minijátékban megadott méretű vonalat, kört, háromszöget kellett az érintőképernyőre rajzolni a különféle feladatokra vállakozó gamereknek. Miután minden érintett megrajzolta a saját verzióját, a program lemérte, és összehasonlította a rajzokat. Az a játékos kapta a legtöbb pontot, aki a legjobban meg tudta közelíteni a kért értékeket. A Shield Pose nevű alkalmazás ennél is egyszerűbb, a próbálkozónak az egyre gyorsuló zene ütemére kell felrántani, majd leengedni a vezérlőt, ami ebben az esetben pajzsként szolgált, amivel a játékos felé kilőtt nyilakat kell elkapni. Az előbbi alkalmazás nyilvánvalóan az érintőképernyő, az utóbbi pedig a giroszkóp képességeit mutatta be, meglehetősen egyszerű formában és kivitelezésben.

Igazi játékélménnyel a Battle Mii szolgált, ebben szintén két gamer csaphatott össze. Az egyik játékosnak a hagyományos Wii vezérlőt kellett használnia ahhoz, hogy a többszereplős összecsapásra alkalmas pályán szaladgáló karaktert irányíthassa. A másik játékos a Wii U vezérlő képernyőjén látható repülő szerkezetet irányította, a meccset az nyerte meg, aki előbb tudott öt lövést bevinni az ellenfelének. A Wii U vezérlő esetében a beépített giroszkópot is fel lehetett használni a célzáshoz.



A tapasztalatok alapján úgy tűnik, rengeteg kiaknázható lehetőséget rejt magában az új vezérlő. Bármilyen extra információ vagy akár a játék képe is megjelenhet a beviteli eszközként is használható érintőképernyőn. Teljesen új lehetőségek nyílnak a fejlesztők előtt, új játékmódok, akár teljesen új játékstílusok is megjelenhetnek a Wii U premierjét követően. Ha a vezérlőt kellően erős hardverrel párosítják, akkor a felnőtteket és a komoly játékokat kedvelőket is meg tudja vele szólítani a Nintendo. Mindehhez persze innovatív, a lehetőségeket maximálisan kihasználó programokra lesz szüksége a cégnek. Az eddig gyakorlattal szemben a Nintendo szövetkezett az összes nagyobb kiadóval, és fontosabb fejlesztőcsapattal. A szokásos partijátékok mellett máris készül például az Aliens: Colonial Marines Wii U verziója, a játékban A bolygó neve: Halál című film történetének folytatását dolgozzák fel a Borderlands és a Duke Nukem Forever fejlesztői.

0 Tovább

E3: ma nyitja kapuit az év videojáték-szemléje

Hétfőn, hazai idő szerint este hat körül elstartol az év legnagyobb játékos eseményének számító E3 (Electronic Entertainment Expo). A Los Angeles-i rendezvényt a játékkiadókat tömörítő ESA szervezi meg 1995 óta. Az évek során folyamatosan változott az rendezvény arculata, a gazdasági válság kitörésekor például csökkentett méretben, a show elemek teljes elhagyása mellett tartották meg, csak meghívott újságírók, és játékipari szakemberek részvételével.



A korábban három napra tervezett program az évek során szép lassan kibővült, idén már hivatalosan is négy napig tart a buli. Hétfőn kerül sor a legnagyobb játékkiadók, és konzolgyártók sajtótájékoztatóira; a Microsoft nyitja a sort, majd az Electronic Arts, a Ubisoft és a Sony mutatja meg az újdonságait. Az már biztos, hogy a Sony a hagyományos másfél órás sajtótájékoztató helyett egy öt óráig tartó, hatalmas bulival egybekötött rendezvényre készül, a főszereplő az új, NGP kódnevű kézikozol lesz, amit hétfőn már a kezünkbe is vehetünk, és alaposan kipróbálhatunk.

Kedden a napot a Nintendo kezdi meg, és amint véget ér a konferenciájuk, a képeken is látható Convention Center megnyitja kapuit, és a számtalan játékkiadó, fejlesztő látványos standokon, újra rengeteg show elemmel fűszerezve mutogatja meg majd az új játékokat, fejlesztéseket. A Nintendo is új konzol bejelentésére készül, a pletykák szerint a jelenlegi generációnál (PS3, Xbox 360) erősebb hardverrel szerelt géppel rukkolnak elő, melyen a Wii-nél megszokott alkalmi játékok helyett igazi hardcore játékosokat megcélzó programok futnának.

Az már teljesen biztos, hogy zárt ajtók megtartott prezentációkon megnézzük az új Hitman, Tomb Raider, Call of Duty, Deus Ex, Elder Scrolls, Mass Effect, Need for Speed epizódokat, de a belsős információk szerint akár új Grand Theft Auto, Resident Evil és Fable is feltűnhet a kínálatban.



A csütörtök estig tartó show helyszínén már gőzerővel folynak a munkálatok, tegnap körbejártuk a Convention Center épületét, a képeken a jelenlegi állapotot láthatjátok. A hét folyamán érdemes lesz minél sűrűbben ránézni a blogra, az elmúlt éveknél jóval több újdonságra, és igazi nagy durranásra lehet számítani, a különféle érdekességek mellett ezekről is megpróbálunk beszámolni a helyszínről.

0 Tovább

Detektív az L.A Noire előtt

Amikor egy ügyön dolgoztok, és tanúkat hallgattok ki, ott csak ketten vagytok: te és a partnered - meséli Skip Bauchman, aki 32 évet húzott le a Los Angeles-i rendőrségként detektívként. A G4 tévé által megkérdezett nyomozó az L.A. Noire egyik pályáját játssza végig a lenti videóban úgy, hogy közben értékeli is, mennyire érződik valósnak a szituáció. A tízperces klipből megtudjuk, hogy a tanúkkal hosszan kell beszélgetni, hogy elsőre senki sem mondja el az igazat, és hogy a nyomozós játékból csak a hosszú várakozásokat - például egy rendszám előkeresését - építették ki a játéktervezők.

A videó csak egy küldetés megoldását árulja el, így az L.A. Noire-t eddig ki nem próbálók is végignézhetik. Bauchman tanácsai bőven megérik az egy lelőtt poént.

0 Tovább

Crysis 2: turistáskodás gépfegyverrel

A hollywoodi mozikat megszégyenítő látványt, egy butább sci-fire elég történetet és pazar lövöldözéseket kapnak, akik próbát tesznek a Crysis 2-vel.

A neve ellenére a Crysis 2 története kevés szálon kapcsolódik az előzményekhez. Új hőst, új fegyvereket, új helyszínt és teljesen új történetet kapunk. A Richard Morgan sci-fi szerző - akinek remek Takeshi Kovacs regényei magyarul is megjelentek - által írt sztori jóval fordulatosabb, mint a megelőző játékoké. A felépítése továbbra is a klasszikus mintát követi: hősünket, Alcatrazt rádión irányítja egy-egy segéd, így mindig tökéletes információkkal rendelkezünk a környezetünkről. Kicsit talán zavaró, hogy a Sherlock Holmes történetek mindenről később értesülő Watson doktorának a szerepe jut ránk, de nagyon kényelmes.

Szuperhőssé válunk

Míg a stratégiát a rádió mellett ülő barátunk diktálja, a taktikai rész a játékosra van hagyva: millió fegyver, a három üzemmódú nanoruha trükkjei és egy remek radar segíti ebben. Akár CELL kommandósok, akár a kötelező idegen harcosok jönnek is szembe vele, mind esélytelen.

Már a korábbi Crysis játékokban sem volt gyenge a katonánkra adott nanoruha. A speciális anyagból készült ruha emberfeletti erőt, gyorsaságot, golyólepergető páncélt vagy épp láthatatlanságot tudott kölcsönözni viselőjének. A Crysis 2 továbbfejlesztett páncélja taktikai elemzőmodullal is rendelkezik, ami tippeket ad a pálya leküzdéséhez, valamint a lelőtt idegenekből kivont biológiai mintát is be tudja olvasztani magába, ezáltal újabb szuperképességeket nyújtva. Ha összeadjuk a hatásokat, képességeket és a páncél által biztosított trükköket, arra juthatunk, hogy a katonánk nem kevésbé idegen, mint azok a lények, akikkel szembekerül.

Manhattan elpusztul

A játék legerősebb vonása, hogy a játékos végre kiszabadul a Csendes-óceáni szigetekről és a dzsungelből. A Crytek játékmotorjának fejlettségét remekül be lehetett mutatni a géppuskatűz által elkaszált pálmafákkal, tépetten hulló levelekkel és dzsippel széttiport kalyibákkal, de harci terepnek nem volt elég érdekes. Bezzeg az idegen vírustól fertőzött, teljesen kihalt, omladozó Manhattan tele van meglepetésekkel.

Egyszer tetőről tetőre ugrálva közelíthetjük meg a célpontunkat, máskor a csatornarendszert kihasználva támadhatjuk hátba a ránk váró kommandósokat, megint máskor pedig a város romos autópályáján zúzhatunk lövészpáncélossal. Keresztbe-kasba bejárjuk a filmekből, utazásokból ismert szigetet, minden sarkon van valami romos rácsodákoznivaló. A város ugyan nem lesz annyira a miénk, mint az Electronic Arts dicsőséges bukásában, a Mirror's Edge-ben. Szabad mászkálásra kevés lehetőség van, ezek is inkább arról szólnak, hogy az újabb autókat megnyitó slusszkulcsokat és egyéb gyűjtögetős elemeket megtaláljuk. Mégis minden korlátozás ellenére Manhattan a játék fő vonzereje.

Jobb, mint a valóság

A Crytek stúdió korábbi játékaiban is a fotorealisztikus megjelenítésre törekedett. A gyönyörű grafikának természetesen ára volt, a Crysist évekig használták a számítógépek teljesítményének összehasonlítására a játékosok. Amelyik gépen nagy részletességgel, csúcsra húzott effektekkel ment a szoftver, az jónak számított. A hardvert a Crysis 2 is szereti, cserébe a mozifilmeket is megszégyenítő látványt kínál a játékosnak.

A mozival való összehasonlítás nem csak a realisztikus grafika miatt állja meg a helyét. A játékot gyakran kaptuk azon, hogy valamit nagyon meg akar mutatni nekünk, hogy nagyon el akarja mondani a történetét. Előre programozott történések százai terelgetik a játékost a megfelelő irányba. A korábbi részekre jellemző teljesen elpusztítható, gyönyörűen elemeire hulló épületek, fedezékek a Crysis 2-ben is megmaradtak, ám sokkal okszerűbben esik szét ez a világ. A játék tizennyolc része akár tizennyolc sorozatrész is lehetne egy katonai sci-fiből, annyira kötött a történet.

Verdikt: ki kell próbálni

Ha nem várunk mély történetet a Crysis 2-től, akkor nem fogunk csalódni. Kellemes lövölde, amelyik időnként nagyon ki akarja venni a játékos kezéből az irányítást, hogy tetszelegjen egy kicsit önnön szépségében. Mivel a világ valóban gyönyörű, a grafika valóban lélekzetelállító, nem is lehet igazán haragudni érte. Már a lerombolt, idegenek által megszállt Manhattan bejárása miatt érdemes feltelepíteni a játékot. Jó néha egy kis turistáskodás gépfegyverrel.

0 Tovább

Sárkányokkal küzdhetünk egy magyar játékban

Harminc éves történetre tekint vissza az a játékfajta, amivel a magyar Nemesys stúdió az év elején bejutott az Indie Game Challenge játékversenyre. A kis stúdiók, független fejlesztők Oscar-díjának számító versenyt ugyan nem nyerte meg a csapat, ám a játékot így is sokan megismerték. A Fortix 2 nevű területfoglalós játékot most a világ legnagyobb digitális játékboltjában, a Steamen is meg lehet venni.

Három mondatban el lehet magyarázni a Fortix lényegét: vonalat húzó lovagunkkal minél többet el kell foglalni a képernyőt kitöltő térképből. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az pálya széléről elindulva leválasztunk a vonalunkkal egy-egy darabot. Végül pedig, ha a lövedékek, sárkányok, ogrék a vonalunkhoz érnek meghalunk.

 

Ebből a három egyszerű szabályból iszonyú érdekes játékot termtettek a Nemesysesek. Az izgalomról főleg a pályatervezés tehet. A gonoszul elrejtett lövöldözős tornyok, egyre okosodó sárkányok nem hagyják nyugton a játékost. Az egyre nehezedő pályák mindig kihívást jelentenek. Rendre azon vettem magam észre, hogy fél-egy óra munka után visszataláltam a Fortixhoz, hátha most sikerülni fog alapon.

A játékban ráadásul rengeteg apró segítség van. Sárga csillagokat vehetünk fel, amitől a karakterünk gyorsabban fut, sőt egyenesen repül, amik leölnek egy szörnyet, megállítják az órát. Emellett pedig trófeákat is gyűjthetünk, ami megjelenik a Steam profilunkon. Majdnem két óra játék után eldicsekedhetek azzal, hogy egyszerre elfoglaltam három katapultot, egy vonással megszereztem egyszer a pálya 45 százalékát, sőt egyszer sikerült tökéletes négyzetet rajzolnom!

A Fortix 2-re nem a története miatt fogunk emlékezni. A nehezebb pályák teljesítése után előbukkanó meserészletek csupán színesítik a játékot. Az egyre keményebb ellenfelekről, a barátságtalanabbá váló pályákról, megkerülhetetlen védművekről mind az a gonosz varázsló tehet, akit tartományról tartományra üldözünk. A mesés háttérsztori, és az aranyos grafika akár a legkisebbeket is megnyeri.

A játék 7 euróért vehető meg a Steamről, kipróbálásához azonban nem kell feltelepíteni a játékbolt kliensprogramját, a telepítő elérhető a játékstúdió weblapjáról is. A játék a kötelező angol mellett magyarul is beszél.

0 Tovább

Oszama 2011: FPS-ben vadászhatunk a terroristavezérre

Híradós klip rövidségű játékot készítettek a Kuma Games programozói Oszama Bin Laden haláláról. A játékosnak négy perce van megölni a terroristavezért, megszerezni a dokumentumait és elpuszítatni a lezuhant helikoptert. Munkája nem csak lopakodásból, és egy jól célzott sorozat eleresztéséből áll, az Oszama őreit játszó, Kalasnyikovval felszerelt játékosok a lebukott kommandó tagjaira vadásznak.

Véres csata alakult ki Oszama rejtekhelye előtt

A kék csapat a füstölgő helikopter roncsait rejtő mezőről indul, a piros csapat pedig a bin Laden abbottabadi házának szobáit foglalja el. A támadóknak egy-két mezőn és három emeleten kell átküzdeniük magukat, miközben a sötétből az Al Kaida harcosokat alakító játékosok tüzelnek rájuk. A pályán Oszama kivételével nincsenek a gép által irányított egységek: minden harcost ember irányít. Az oszamás pálya éppen ezért nem a terroristavezér gépi pontossággal végrehajtott likvidálásáról szól, hanem az addig vezető harcról. Az Oszama bin Ladent szerepeltető korábbi játékokkal szemben a Kuma Warban nincsenek leosztva a lapok, a terroristáknak van esélyük nyerni, ha összehangoltan védekeznek, visszaverhetik a kommandósok rohamát.

A lezuhant helikopter megsemmisítése az utolsó feladat

A szerepek ilyen bátor kiosztása nem jellemző a játékiparra. Több alkalommal volt abból probléma, hogy a játékosok az ellenfélnek, a háborúk veszteseinek, a nyugat által megállított agresszoroknak a bőrébe is belebújhattak. A Kuma Warsnak mégsincs félnivalója: a sorozatnak az abbottabadi rajtaütés a százhetedik epizódja, stabil rajongótáborral rendelkezik, akiket felháboríthat, azok már felháborodhattak rajta. A játékosok az iraki konfliktus elején szállhattak be a háborúba heti egy pálya teljesítésével. Az első részben egküzdhettek Szaddam Husszein fiaival, kásőbb részt vehettek a Fallúdzsa környéki küzdelmekben, drogbárók embereire vadászhattak Közép-Amerikában, mielőtt eljutottak volna Pakisztánba.

A Kuma War: Osama 2011 epizódját bárki ingyenesen letöltheti a Kuma Games oldaláról. A játék a Valve Source motorjára épül, grafikája nem túl igényes, így egy erősebb irodai gépen is játszható.

0 Tovább

Portal 2: Újabb csavarás a féregjáraton

A Valve kultjátékának második része nehezebb nem lett, mint az első rész, de változatosabb feladványokat kínál, és legalább annyira szórakoztató - csak kicsit máshogy.

A Portal az egyik legszórakoztatóbb játék, amely valaha is megjelent, amely nagyon eredeti módon újította meg a kétezres évek egyik kedvenc videojáték-műfaját, az FPS-t (First Person Shooter, vagyis belső nézetes lövöldözős). Így aztán érthető, hogy a második rész megjelenését is jelentős várakozás előzte meg a játék kedvelői részéről.

A Portal különlegessége, hogy bár a megszokott FPS-környezetben játszódik, de mégsem gonosz űrlényekre, náci zombikra, vagy terroristákra kell benne lövöldözni. A játékos egyetlen "fegyvere" egy portálpuska: az eszközzel átjárókat lövöldözhetünk magunknak a falba, egyszerre maximum kettőt, amelyeken keresztül lerövidíthetjük az utat a pálya két pontja között. Az A és B kaput színek különböztetik meg egymástól: az egyik kék, a másik narancssárga, az egyiket az egér jobb, a másikat az egér bal gombjával lőhetjük ki.

0 Tovább

Hangfelvevő bootleggereknek

Amíg nem volt a kezemben, el nem hittem volna, hogy a hangfelvevő a világ legjobb játéka. Lehet vele kabócákat rögzíteni, segít hazavinni a Keleti pályaudvar zaját, vagy felvenni egy-egy számot az utcazenészektől. A teszt óta az Olympus tanult a konkurenciától és kiadta a koncertfelvétel készítők álmának szánt LS-20M-es rekordert. A WAV hangrögzítés mellett a készülék képes 1080p-s HD videóra is, így az első sorban stabil kisterpeszben megállva egy egész koncertet "el lehet lopni" vele.

A kamera részről nem sokat tudunk azon túl, hogy 4,1 milliméteres autofókuszos optika található benne - ez 16:9-es képaránynál a filmes 50 milliméteres, 4:3-as képaránynál 59 mm-es lencsének felel meg - és négyszeres digitális zoommal rendelkezik. Képstabilizátorról nem szól az Olympus közleménye, marad a korábban emlegetett kisterpesz.

A rekorder júniusban kerül a boltokba, várhatóan 300 dollár körüli áron.

(A linkelt felvételek az Olympus LS-10-esemmel készültek, nem a HD-s csodamasinával.)

0 Tovább

Jövőre érkezik a Wii utódja


A Nintendo pénzügyi befektetőinek tájékoztató oldalán hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre valóban új változatot dob piacra a tévéhez kapcsolható Wii konzolból. Ez a hír ugyan néhány hete pletykaszinten már bejárta az informatikai sajtót, de a japán gyártó hétfőn hivatalosan is megerősítette azt. A Nintendo hivatalos közleménye szerint az egyelőre ismeretlen nevű új konzol működő prototípusát a június elején megrendezésre kerülő E3 Expo videojátékos kiállításon fogják bemutatni elsőként Los Angelesben.


A tervek szerint a Wii utódja 2012-ben kerül majd a boltokba - számolt be a Joystick.com videojátékos magazin. A vállalat a 2006-ban bemutatott Wii konzolból eddig mintegy 86 millió darabot értékesített.  Ez a gép használt elsőként mozgásérzékelős vezérlőt, ami ugyan egyedi játékélményt biztosított, pedig maga a konzol grafikai képességei meglehetősen szerények. Mostanra a két riválishoz, a Sony PlayStation 3-hoz és a Microsoft Xbox 360-hoz is elérhetőek hasonló irányítók, az ezekre kiadott játékok grafikája pedig sokkal szebb, ezért kell a Nintendónak új modellel előrukkolnia.

0 Tovább

Egy újabb remek médialejátszó


Újabb sikervárományos médialejátszó program jelent meg: a UMPlayer (Universal Media Player) a VLC-hez hasonlóan beépített kodekekkel dolgozik, egyaránt elérhető Windows és Linux alá, maces verziója pedig készül.


Installálása lényegesen tovább tart a VLC-nél, mivel az internetről is letölt komponenseket, összességében az egész alkalmazás vaskosabbnak tűnik  korábban megjelent társánál. Ugyanakkor próbánk során minden videót zökkenőmentesen lejátszott, ami nem csoda, hiszen az Mplayer nevű programon alapul, egyedül azzal akadt problémánk, hogy egy külső Dolby-dekóderre kapcsolt PC-n  hangot csikarjunk ki belőle. A MakeUsOf.com szerzői arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a program a régi, elavult videokártyákat is támogatja, így gyatra teljesítményű ős-PC-ken is bevethető.

Beépített keresőjén a YouTube videói között is lehet keresni, ezeket is le tudja játszani, bár nekünk a HD-felbontásban nem sikerült lekérni a UMPLayerrel a megosztóról felvételeket, csak rosszabb minőségben, ami nem túl szerencsés.  A program emellett automatikusan képes feliratokat keresni  a neten, és a Shoutcast netrádiók csatornáit is befogja.

0 Tovább

Itt a kölcsönözhető Photoshop

A Digital Inspiration blog beszámolója szerint az Adobe havidíjért cserébe kölcsönözhető verziókat adott ki a Photoshopból és egyéb alkalmazásaiból, például a Creative Suite-ból, az Illustratorból, a Premierből és a Flashből is.

A cég tájékoztatása szerint a letölthető, és interneten aktiválható verziók használatának díját havonta emelik le az ügyfél számlájáról, és az online beszerzett szoftverek tudása mindenben megegyezik a hagyományos, DVD-n elérhető kiadásokkal. Az Adobe olyan felhasználókat, kisvállalatokat céloz a szoftverekkel, akiknek egy-egy célfeladathoz van szükségük a professzionális szoftverekre, nem használnák azokat állandóan, ezért jobban járnak, ha néhány hónapra kikölcsönzik azokat. Ezzek a lépéssel a kalózszoftverek használatát is vissza akarja szorítani a cég. A rendszerben a szoftverek legfrissebb verziói érhetőek el.

Photoshop aktuális, CS5 verzióját, illetve a Flash fejlesztőváltozatát 50 dollárért, vagyis nagyjából tízezer forintért lehet legitim módon kikölcsönözni egy hónapra, egy évre való esetén azonban a havidíj 35 dollárra, mintegy 6500 forintra csökken. Ugyanennyibe kerül az Indesign, kicsivel drágább a Premier Pro, a részletes árlistát és a többi tudnivalót itt lehet elolvasni.

0 Tovább

Áprilisi bolondozás a játékiparban

Idén a fejlesztők, valamint a hardver, és egyéb kiegészítők gyártói a szokásosnál is jobban kivették részüket az áprilisi bolondozásból, a csapatok kreativitásától, egyéni stílusától függően egészen ütős videókkal, és ötletekkel álltak elő április elsején.

A különféle kiegészítőket gyártó Nyko például különleges 3D szemüveget reklámozott, melyet a 3DS konzolhoz készítettek, ami alapvetően mindenféle szemüveg nélkül is 3D élményt nyújt a felhasználóinak. A speciális okuláré különlegessége, hogy nincsen benne lencse, és a kialakításának hála szinte biztosan megmarad a helye is a felhasználók orrnyergén.

A Bioware az elvileg idén megjelenő új The Old Republic című Star Wars MMO kapcsán adott ki néhány új videót, melyeken a sokak által hiányolt wookie verzió nézhető, illetve hallgatható meg. A játékosok ugyanis a számos honosított változatot látva szinte egy emberként követelték, hogy elkészüljön a Chewie nyelvére lefordított verzió is, a videók alapján most már végre azt is megtudhatjuk, milyen, ha egy wookie flörtölni kezd. Ráadásként a fejlesztők ebben a változatban az átalakított grafikus felülettel is a szőrmókok kedvében szeretnének járni.
A Blizzard szokás szerint nagyon termékeny volt, több anyaggal, ötlettel is jelentkeztek. A legviccesebb videón kétségkívül a StarCraft II Kinectre optimalizált változata látható, amelyből kiderül, hogy a híresen profi koreai játékosok is legyőzhetőek, persze ehhez két nyugati gamer igazi összefogására van szükség. Emellett azt is megmutatták, milyenek lesznek a World of Warcraft új, teljesen sötétben játszódó dungeon-jei , illetve azt, hogy milyen borzalmakra lesz képes a Diablo III-hoz kiadott iPhone app.

A The Witcher-sorozatot fejlesztő CD Projekt egy vadiúj szerepjátékot jelentett be, a THE BARD: Saviors of Queens egyik különlegessége, hogy a könnyű fokozat annyira egyszerű lesz, hogy azt kiválasztva a program konkrétan végigjátssza saját magát. A mandolin harcrendszer mindenképpen nagyon ígéretesen hangzik, és a fejlesztők külön kiemelik, hogy a hosszú évek munkája valóban gyümölcsöző lesz, a teljes végigjátszáshoz legalább két órára lesz szükség.

Semmiképpen sem szabad megfeledkezni az év egyik leginkább várt játékáról, mely a jól ismert sci-fi lövölde, a Halo nyomdokaiba lép. A Bungie távozása után a 343 Indutries vette át a sorozat fejlesztését, az első általuk készített epizód a várakozásoknak megfelelően teljesen új irányt követ, és persze a Microsoft támogatásának hála a Kinect mozgásérzékelős vezérlő is fontos szerephez jut.

0 Tovább

Bagóért elvihető Xbox 360-játékok

Tavaly november óta érhető el hivatalosan az Xbox Live internetes játékszolgáltatás és piactér a Microsoft konzoljáról, azóta magyar bankkártyával is lehet rajta teljes játékokat vásárolni. A Games on Demand menüpontban olyan programok találhatóak, amelyeket korábban lemezen is megjelentek, de letöltős változatban is árulják őket. Ha valaki nem a merevlemezes változatot vette meg a konzolból, az pendrive-ot is használhat a játékok, adatok tárolására, ezt azonban a konzolon kell megformázni, és a játékgép legfeljebb 16 gigabájtos tárhelyet enged használni az adattároló eredeti kapacitásától függetlenül. A korábban már megvett játékokat utólag korlátlan alkalommal le lehet tölteni az Xbox Live-ról, bár például joglejárat évekkel később problémát okozhatnak.

A magyar Live-on jelenleg 63 fizetős játék érhető el, ezek közül választotam ki a legjobb vásárnak bizonyuló programokat.

Gears of War 2 - 5990 forint

A Microsoft népszerű hentelős akciójátékának második része sokkal jobban sikerült az elsőnél: nem csak szebb, de a nem kemény maghoz tartozó játékosokat célzó ügyességi fokozattal is ellátták. Igazi szörnydarabolós, véres jelenetekkel megtűzdelt játék, gyereknek nem való, az adrenalinra vágyó felnőttek viszont imádni fogják!

Barman: Arkham Asylum - 5990 forint

A világ első igazán jól sikerült szuperhősös videojátékban Batman bőrébe bújhatunk, aki bár csúcstechnikát használ, nem rendelkezik természetfeletti erőkkel, így ahhoz, hogy élve kijuthasson a gothami elmegyógyintézetből, nem csak ütnie és vágnia kell, hanem gondolkodnia is.

Burnout Paradise - 2990 forint

Csupán három darab ezrest kell fizetni ezért a méltatlanul mellőzött autós akciójátékért: a Burnout Paradise egy nyílt városban játszódik ahol a GTA-val szemben nincsenek járókelők, vannak viszont ugratók, titkos alagutak, és az útról lelökhető, sőt, kötelezően likvidálandó ellenfelek.  Itt nem a szimuláció a lényeg, unatkozni viszont egy percig sem lehet a nagyvárosi és falusi környezetben száguldva a több tucat választható autó valamelyikén.


Ghostbusters - 2990 forint

Visszatértek a szellemirtók, hiába tiltották a bírók! Bár eredetileg a játékot a két amerikai sikerfilm egyfajta interaktív folytatásának ígérték, végül jóval szerényebb lett az eredmény. Az egyjátékos módban játszható program azonban a szellemirtók mellett számos, a filmből ismert karaktert, például a közkönyvtár szellemét vagy a Stay Puft habcsókembert is felvonultatja, a szellemirtás pedig pontosan ugyanúgy történik benne, ahogy a filmvászonról ismerjük.

Call of Duty 4: Modern Warfare - 5990 forint

Az ismert háborús fps-játék első olyan darabja, amely nem a világháborúban játszódik, a négy évvel ezelőtt kiadott Modern Warfare képzelt eseményei konkrétan idén történnek a kronológia szerint. Az akcióban és lövöldözésben igen gazdag játékban terroristák ellen küzdhetünk, grafikája pedig manapság sem számít rossznak.

Assassin's Creed II - 5990 forint

A Ubisoft kardozós, épületeken ugrálós és tolvajlós akciójátéka nagyon nagy sikert aratott a játékosok és a szaksajtó körében is. A programban a GTA-hoz hasonló nyílt világban lehet mászkálni régiesnek tűnő olasz falvakban. Bár a történet maga egyébként a huszonegyedik században játszódik, a meggyilkolt családtagjaiért játékos múltbeli kalandokat élhet át benne. Véres jelenetei miatt ez a program sem kisgyerekeknek való. A játék első része is elérhető a Live-on, azért csak 2990 forintot kérnek.

Mass Effect - 2990 forint

A Mass Effect egy olyan szerepjáték, amelyet a dobókockás, mesélős játékokat élvező nerdökön kívül az átlagemberek számára is tökéletesen élvezhető, a karakter fejlesztését ugyanis nem bonyolították túl, és lövöldözős akcióban is sokszor kell közreműködni. Ezt a játékot az különbözteti meg a hagyományos lövöldözős játékoktól, hogy a döntések az egész történet alakulására hatással vannak. Ha kiszúrtunk valakivel, biztosan nem fog később segíteni, ha pedig likvidálunk egy kulcsfigurát, később lehet, hogy a barátja ránk küldi bérgyilkosait. A karaktert szándékosan lehet a sötét oldal urává, vagy az erkölcs tántoríthatatlan őrévé fejleszteni, a döntés a játékos kezében van.


Borderlands - 2990 forint

Az egyik legjobb olyan játék, amelyben nem csak a haverok ellen, hanem velük kooperálva is végrehajthatunk missziókat, ennyi pénzért ajándék, gyakorlatilag egy normál program árából négy ember szórakozását lehet megfinanszírozni (persze a netes játékhoz Live Gold előfizetés is szükségeltetik). A lövöldözős program kissé rajzfilmszerű grafikával bír, és a karakterek képességeit a harcok során fejleszteni is lehet.

0 Tovább

Kipróbáltuk az androidos Playstation-mobilt

Androidos okostelefonba oltott Playstation  - leginkább így lehetne jellemezni a Sony Ercisson játékvezérlő gombokkal ellátott telefonját, az Xperia Playt. A készülék nagyon szép és könnyen kezelhető, de leginkább a hardcore gémerek érdeklődésére számíthat.

A Sony Ercisson egyelőre csak mutatóba hozott néhány példányt a Play videojátékos mobilból Budapestre, a készüléket ugyanis addig nem forgalmazzák Magyarországon, amíg el nem indul idehaza is a fizetős Android Market. A telefont így egyelőre csak különlegességként vehettem kézbe a bemutatón, de ez több szempontból is meglepő élmény volt.

Sony Ericsson Xperia Play

A gyári termékfotók alapján ugyanis valamiért egy kicsit vaskos, esetlen mobil benyomását keltette, talán azért, mert a mai okostelefonok formavilága mellett nagyon idegennek hatottak a Playstation konzolokról ismert vezérlőgombok, amelyekről nekem leginkább a kicsit bumfordi kontroller jut eszembe. A készülék viszont nagyon kecses, ugyanazt az áramvonalas formavilágot képviseli, mint a legújabb Xperia-telefonok. Ezek után leginkább az volt a kérdés, hogy a gombok nem túl finomak-e, vagyis lenyomásra, érzetre mennyire adnak pontos visszajelzést – a kontroller bumfordisága ugyanis a nappaliban ezt a célt szolgálja. A játékvezérlőt az ember jól meg kell, hogy tudja markolni, és úgy kell viselkednie, hogy bírja a nyomkodást, ne csússzanak le róla az ujjak, és meg lehessen feledkezni róla, miközben a játékba belemerülünk.

A Sony Ericsson tervezői, úgy gondolom, jól eltalálták az arányokat a Playstation-mobilon. A lapos, ezüstszínű műanyag burkolatból csak a vezérlőgombok állnak ki, amelyekre ugyanolyan gyorsan rátalálnak és ráállnak az ember ujjai, mint a hagyományos kontrolleren, vagy a PSP-n. A kisebb vezérlőgombok, a menügomb, a startgomb és a select billentyű teljesen egy síkban van a kezelőfelület lapjával. Bár a telefon egészében finom, légies szerkezetnek tűnik, a domborított alsó lapjának köszönhetően stabilan kézre áll, és a billentyűk is elég masszívak. Semmi nyüszögés, semmi recsegés nincs, miközben játszunk vele.

Sony Ericsson Xperia Play

A gombok között két, hüvelykujjra méretezett érintőfelület van, amelyek némelyik szoftvernél – például a focis játékban – praktikusabbak, mint az iránybillentyűk. Ezek kicsit be vannak mélyítve, hogy az ember ujja ne tudjon lecsúszni róluk, és két kis pöcök segíti a középpontjuk kitapintását. A kezelőfelület olyan jó, hogy a próba során én teljesen bele tudtam mélyedni a játékok nyomkodásába – bár az első próbálkozások főleg a kezelés kiismerésével teltek.

A mobilon a játékok a többi alkalmazás közé kerülnek a hagyományos alkalmazásmenüben, de amikor kinyitjuk, vagyis szétcsúsztatjuk a készüléket, egy külön játékválasztó menü tűnik fel. A bemutatón a Fifa 2010-et, egy Bruce Lee-s verekedős játékot és egy űrhajós lövöldözőst próbáltam ki. Ennek során rögtön szembesülnöm kellett vele, hogy a hagyományos konzoljátékokhoz hasonlóan felépülő szoftverek kicsit több gyakorlást igényelnek, mint az általában szándékosan egyszerű érintős sikerjátékok, főleg azért, mert a Playstation-gombok játékról játékra rendszerint kicsit más funkciót töltenek be. Ennek megfelelően az Xperia mobilon pont olyan élmény játszani, mint egy PSP-n. A telefon 4 hüvelykes képátlójú kijelzője sem sokkal kisebb, mint a hordozható játékgépé.

A különbség csak annyi, hogy itt néha hozzányúlhatunk az érintőképernyőhöz is, mivel sokszor választhatunk, hogy a menüben lépkedve, vagy közvetlen érintéssel szeretnénk kiválasztani valamilyen funkciót. A kipróbált szoftverek villámgyorsan töltődtek be és futottak a készüléken, vagyis erre nem lehet panasz, a kijelző képe pedig nagyon szép és éles. A gondtalan működést valószínűleg elősegíti majd, hogy a Sony Ericsson exkluzív megrendeléseket adott a szoftverfejlesztőknek a telefonra való fejlesztésre, így lesznek olyan játékok, amelyek elsőként, vagy kizárólag az Xperia Play-re jelennek meg.

Sony Ericsson Xperia Play

A Play mellett megjelenő többi Xperia-modell kapott HDMI-csatlakozót is, de a játékos telefont ilyennel nem látták el: csak a mikro-USB-s töltőaljzat és egy jackcsatlakozó van rajta alul a fülhallgatóhoz. A Sony Ericsson új androidos kezelőfelülete is gyors, és újdonság, hogy a kezelőgombok némileg megváltoztak. A korábbi, egyedi szögletes ikonok helyett a Play-en a hagyományos androidos ikonok találhatók. A készülék ugyan nagyon jól sikerült, de a dolognak megvan az a buktatója, hogy egy elavult koncepciót próbál újra életre kelteni. Miközben napjainkban az okostelefonból lett játékplatform, addig a Playstation-mobil egy játékkonzol-okostelefon hibrid. Ezzel pedig eleve csak a vásárlóközönség kisebbik részére céloz, hiszen kimondottan a játék kedvéért kevesen vesznek mobilt, és bár a Play árát még nem lehet tudni, csak annyit, hogy a prémium árszegmensben lesz majd. A külföldi portálokon megjelent információk szerint Európában 500 euróba kerül majd, ami jelenlegi árfolyamon 134 ezer forint, áfa nélkül.

Ehhez jön még persze az ár, amit az exkluzív játékokért ki kell fizetni, bár a gyártó ígérete szerint a készülékeket szoftverekkel feltöltve dobják majd piacra. Mindezek ellenére meg lennék lepve, ha nagy siker lenne belőle. Bár az adottságai megvannak hozzá, de amit nyújt, az már nem elég extra, az Android-platform pedig játékra konzolos kezelőgombok nélkül is elég jó.

0 Tovább

Ingyenjáték és akció a hétvégére

Legalább féltucatnyi sci-fiben találkozhattunk a jövő véres sportjaival: van amelyikben az emberek egymás ellen küzdenek (Dr Gladiátor), máshol a sztársportolók mészárolják le műsorról műsorra az újabb szerencsétleneket (Menekülő ember). A Steam ingyenes hétvégéjén kipróbálható a Monday Night Combatban is egy ilyen sportban vehetünk részt: két csapatnyi specialista harcos és egy-egy csorda robot küzd egymás ellen a hatalmas pénznyereményért. A csata külső nézetben zajlik, a választott szereplőnk - lehet tank, robbantóember, harcos, kém, mesterlövész, szupport - válla felett nézünk el.

A különböző választható karakterek nem sok újdonságot tartogatnak azoknak, akik játszottak a Team Fortress 2-vel, de azért néhány aranyos újdonságot kitaláltak az Uberes tervezők. Ilyennek számít a többfajta torony, letalpaló és pontosabban lövő géppuskás harcos, akrobatikus ugrásokra is képes kém. Míg a TF2-t a tökéletesre csiszolt játékmechanika miatt lehetett szeretni, a Monday Night Combat a tévéshowkat idéző látvánnyal hódíthat.

A játékhoz két gigahertzes processzor, DirectX 9.0c-t támogató, 512 megabájtos videokártya és 2 gigabájtnyi hely kell, és persze ingyenes Steam regisztráció.

Akciófigyelő

Két remek ajánlat van a digitális játékboltokban erre a hétvégére. Az egyik a magyar fejlesztésű King Arthur, aminek az alapjátékát 820 forintra árazták le az Impulse webáruházában. A stratégiai játékot mindenképpen megéri megvenni, amíg olcsóbb, mint egy pizza. Annál is inkább, hogy már megjelent két kiegészít is hozzá.

A másik kihagyhatatlan ajánlat a Gamersgate-n található, a török Taleworlds játékát, a Mount&Blade: Warbandet lehet 8 euróért letölteni. A játékról iszonyú hosszan lehet lelkesedni, főleg azért, mert kategórateremtő, teljesen egyedi címről van szól. Lovasharcra, lovasíjászatra ennyire élethűen még egy játékban sem volt lehetőség. A programból van demó is, ha valaki nem akarná kockáztatni azt a nyolc eurót.

0 Tovább

Ismét sci-fi lett az év videojátéka

Az akcióval teli Mass Effect 2 szerepjátékot választotta 2010 legjobb játékának a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) videojáték díjának zsűrije. Az [origo] által is tesztelt játékban az akciójátékokban megszokott egyszerű kezelőfelület találkozott a szerepjátékok felfedezhető világával, részletes történetével.

Izgalmas döntéssel az év legjobb thrillere, az interaktív videós sztori és a játék között ingadozó Heavy Rain kapta a leginnovatívabb játéknak járó elismerést. A négy, a játékos által irányított főszereplővel rendelkező történetben egy sorozatgyilkos nyomait kutatjuk. A feladatot nehezíti, hogy az idő is szorít, az egyik szereplő elrabolt gyermekét kell megtalálni, mielőtt az idő lejárna. A feszültségteremtés és a valósághűen kinéző virtuális színészek alkalmazása miatt járt a díj a csak Playstation 3-ra kiadott Heavy Rainnek, ami elvitte a legjobb történetért és zenéért járó díjat is.

A BAFTA életműdíját Peter Molyneaux, a Microsoft Game Studios vezetője kapta. A Populous istenszimulátort, a kegyetlen céges jövőt rajzoló Syndicate-t, a Fable és a Black&White sorozatot megalkotó tervezőt nem most tüntetik ki először. Pár évvel korábban lovaggá is ütötte a királynő, valamint megkapta az Ordre des Arts et des Lettres francia állami kitüntetés lovagi fokozatát is.

A BAFTA játéktípus szerinti díjakat is oszt, ezt a következők kapták:

  • Legjobb családi játék: Kinect Sports
  • Legjobb közösségi játék: My Empire
  • Legjobb akciójáték: Assasin's Creed Brotherhood
  • Legjobb sportjáték: F1 2010
  • Legjobb stratégia: Civilization V
  • Legjobb hordozható gépre írt cím: Cut the Rope
  • Legjobb játékmenet: Super Mario Galaxy 2


A legszebb játék díját a God of War III vitte el, a többjátékos módot pedig a Need For Speed: Hot Pursuitban valósították meg legjobban. Lövöldözős játék csak egy díjat kapott, a hangeffektekért járó díjat a Battlefield: Bad Company 2 kapta.

A brit Oscar-díjnak 1998 óta van videojáték szekciója is. Akkor a Nintendo 64-re kijött legendás Goldeneye-t találta a legjobbnak a zsűri. Az évek során a BAFTA zsűri elég jól teljesített, így érdemes visszanézni a megelőző évek toplistáit.

0 Tovább

Windows 1.0-tól 7-ig tíz perc alatt

Ez egy gyöngyszem.

0 Tovább
«
12

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek