Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ingyenes vírusirtó a Facebooktól

Biztonsági szoftvereket kínál letöltésre új piacterén a Facebook: a közösségi oldal az ingyenes védelmi megoldások mellett fizetős antivírus-szoftverek fél éven át díjmentesen használható licenceit is kínálja.

A közösségi oldal szerda este indította el az Antivirus Marketplace nevet viselő új oldalát, amelyen jelenleg ötféle biztonsági szoftvert lehet letölteni, amelyek fő funkcióit egy táblázatban is összefoglalják. A letölthető szoftverek között megtalálható a Microsoft ingyenes, Security Essentials nevű vírusirtó szoftvere, de fizetős megoldások fél éven át ingyenesen használható verziói is.

Ez utóbbiak között a Norton AntiVirus, a McAfee Internet Security, a Sophos Anti-Virus, és a Trend Micro Internet Security kapott helyet.

1 Tovább

Safety Scanner: újabb ingyenes víruskereső a Microsofttól

A Security Essentials nevű, ingyenesen letölthető víruskereső szoftvere mellett újabbvírusvédelmi alkalmazást adott ki a Microsoft. A Microsoft Safety Scanner nevű, hetven megabájtos programot a cég honlapjáról lehet letölteni, és telepítést  nélkül, azonnal indítható.


Míg a Security Essentials a számítógép folyamatos védelmét biztosítja, a Safety Scannert arra lehet használni, hogy leellenőrizzük egy furcsán viselkedő, vagy nem megbízható forrásból származó PC-t, hogy az nem tartalmaz-e kártevőket.

Magyar nyelvű menüvel rendelkezik, és akár feltelepített víruskereső mellett is alkalmas ellenőrzésre, nem fogja megzavarni annak működését a Microsoft szerint. A programot nem nehéz használni, mindössze három menüpontból lehet választani startját követően: gyors, teljes, és testre szabott ellenőrzést lehet végrehajtani. A honlapon nem szerepel erre vonatkozó információ, de a szoftvert Windows XP és újabb rendszerekhez lehet letölteni 32 és 64 bites verzióban.

A szoftver oldalán lévő tájékoztató szerint a Safety Scan letöltés után tíz napig használható, és kártevőadatbázisát sem lehet frissíteni: ha ezt követően újból használni szeretnénk, újból le kell tölteni innen az aktuális verziót.

0 Tovább

Charlie Sheen halálhírét keltik a legújabb facebookos csalások

Miután ismerőseink sorra kattintgatnak le mostanában minden kamuvideót a Facebookon, továbbadva azokat egymás üzenőfalára, megnéztük, hogyan lehet védekezni az ilyen csalások ellen. A módszer mindig ugyanaz: a felhasználó lekattint egy kamu hivatkozást, ami valami szaftos videót ígér egy hírességről, de videó helyett észrevétlenül lájkolja, vagyis továbbosztja a linket.

A legújabb facebookos csalások survey-kre futnak ki, vagyis arra próbálják meg rávenni a felhasználót, hogy hirdetőknek adja meg az adatait. A legújabb változat azt ígéri, megnézhetünk egy videót arról, ahogy Charlie Sheent holtan találta a házában egy forgatócsoport.

A kamulinkek ismerősökön keresztül való terjesztése (szakszóval clickjacking), úgy tűnik, nagyon hatékony. A csalások elsősorban az USA-ból indulnak, és amerikai hirdetőknek dolgoznak a kérdőívek, de a Facebook ehhez idehaza is jó terep, mivel a felhasználók közül egyébként is sokan néznek meg és osztanak meg angol nyelvű tartalmakat.

Tegnapi tesztünkból kiderült, hogy a legfrissebb csalások ellen a webes biztonsági szoftverek sem biztos, hogy megvédenek. Ugyan a BitDefender és a Symantec is készített facebookos biztonsági appot, ezek a legújabb kamulinkeket nekünk még nem szúrták ki a hírfolyamon. Tegnap még nem írtunk a Defensio.com webcímen elérhető univerzális facebookos szűrőprogramól, amivel nagyon sokféle linkre és kommentre lehet szűrni a közösségi oldalon, akár az ingyenes verzióban is, de biztos megoldást egyelőre ez sem adott. A szoftvert úgy állítottuk be, hogy e-mailben küldjön értesítést az üzenőfal környékén zajló gyanús történésekről – hogy mi mindent szűr ki a csalások közül, még egy kicsit hosszabb tesztelést igényel.

Az álcázott Like-gombok ellen az egyedüli biztos védelem az, ha az ember Firefoxot és NoScript kiegészítőt használ. A NoScript ugyanis rögtön szól, ha egy videolejátszónak tűnő Like-gombra kattintunk (lásd a fenti képen). Máskülönben jobb egyszerűen csak óvakodni a gyanús megosztásoktól – bár ez túlzott paranoiára is okot adhat az ismerőseinkkel kapcsolatban. Sajnos a NoScripthez hasonlóan kezes kiterjesztést más böngészőhöz nem találtunk – ha valaki tud ilyet, szóljon.

A Facebookon a survey scamek mellett az elmúlt pár hónapban chaten keresztül is elkezdtek vírusok terjedni. Hasonlóan a „hagyományos” IM-spamhez, ezek is valamilyen kártékony linkre irányították a felhasználót. Volt olyan, amelyik ellopni próbálta a Facebook-fiókot egy kamu bejelentkező oldallal, más egyszerűen futtatható fájlt próbált meg rásózni a felhasználóra.

Vannak gyűjtemények, ahol kiszúrhatjuk a csalásokat

Ezek közül a fióklopás okoz nagyobb kellemetlenséget, ha sikerül: ilyenkor ahogy lehet, vissza kell állítani az accountot egy jelszóváltással egybekötve. Persze fel lehetünk rá készülve, hogy az ismerőseinket a vírus teleszemetelte spammel. A másik lehetőség, hogy a gépünkre trójai, vagy spamküldő szoftver kerül, de ezt már a letöltéskor meg kell fognia a víruskeresőnk valós idejű védelmének, vagy, amikor üzembe áll, és elkezd „hazatelefonálni”, a tűzfalnak.

A Facebookon terjedő csalásokról egyébként a legjobb adatbázist a Sophos Security vezeti. Ha az ismerőseink valami gyanús dolgot osztanak meg – valószínűleg nem direkt, mint az a dolog mechanizmusából következik -, akkor itt, a Naked Security blogon leellenőrizhetjük, hogy nem valamilyen ismert scamről van-e szó. A Facebookos csalásokat gyűjri a Facecrooks.com is, így ott is érdemes nézelődni.

0 Tovább

Megnyílt az online féregmúzeum

Az Ad-Aware nevű ingyenes kémprogram-eltávolító szoftvert fejlesztő Lavasoft érdekes online kiállítást nyitott: az oldalán elérhető Rogue Gallery-ben a manapság terjedő számítógépes kártevőket lehet megtekinteni.

 

Itt nézheti meg a Lavasoft féregmúzeumát

A lista folyamatosan bővül, és minden kártevőről elérhető képernyőmentés is, ami például a manapság nagy számban terjesztett ál-vírusirtók esetében jöhet jól. A vírusmúzeum címlapján mindig a legutóbb felfedezett kártevők láthatóak, de a felső sorban lévő betűkre kattintva a teljes adatbázist is meg lehet tekinteni bárki anélkül, hogy számítógépe veszélybe kerülne.
A bejegyzések alatt a kártevőkről az eltávolítást segítő információkat is feltüntetnek, például azokat a rendszerleíró-adatbázisbeli bejegyzéseket, fájlokat, amelyeket az adott féreg vagy vírus használ.

0 Tovább

Egy újabb kártevőmentesítő

Az IOBit fórumán tudja felkutatni a Malware Fighter béta verziójának letöltési linkjét

A töredezettségmentesítő és hasonló segédprogramjairól ismert IOBit cég ezúttal komplett védelmi szoftverrel rukkolt elő. Az egyelőre nem végleges, hanem csak béta verzióban elérhető programot a cég fórumában publikált linkről lehet letölteni. A Malware Fighter számítási felhőn alapuló víruskereső komponenst is tartalmaz.

0 Tovább

Letölthető a Microsoft új ingyenes víruskeresője

Innen töltheti le a Security Essentials 2.0-s, magyar nyelvű változatát

 

Komoly sikernek örvend a Microsoft ingyenes víruskeresője, ami nem véletlen, hiszen a cég saját védelmi alkalmazása egyáltalán nem rossz, fő előnye pedig, hogy szép csendben dolgozik, nem bombázza a felhasználót különböző promóciós ajánlatokkal.

 

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.
Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-hez, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatához elérhető verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microosft honlapján lehet fellelni.

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.

Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-vel, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatával kompatibilis verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microsoft honlapján lehet fellelni.

 

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek