"Itt ülök a Mikszáth téren, egy csilis sört iszom, a következő pedig egy meggyes lesz, nem jössz le" - hallatszik át a szomszéd asztaltól, és bár nem illik, bőszen bólogatunk. A Zappa teraszán telefonáló férfi nem hazudik, egy egy pohár piros és egy pohár borostyánsárga ital pihen előtte. Fél-egy óráig nem kell kimennie sorbanállni valamelyik kézműves söröket árusító csap elé. A téren pénteken és szombaton zajlik a Főzdefeszt, az első hazai kézműves sörfesztivál.

Szögezzük le az elején: sörözni hihetetlenül geek dolog, ha az ember rendesen csinálja. Nem az, amikor az ember bemegy az első kocsmába és kéri a korsó Sopronit, hanem a kisüzemi sörök levadászása. Aki tudja, hogy hol lehet a városban köleses sört kapni (Blaha Lujza sarok, nemzeti "lakókocsibolt"), hol vehetjük le a polcról a Békés közepén főzött Black Rose stoutot vagy meggyes sört, az megérdemli, hogy megsüvegeljék. A tanulási görbe egyébként nem meredek, remek blogok fogalkoznak az országon belül és a közvetlen környéken (Rozsnyó!) főzött sörökkel.

A hosszú sor az igazán jó sör jele

Az első lépések megtételéhez remek alkalom a pénteken kezdődött és szombat éjfélig tartó Főzdefeszt. Olyan söröket lehet végigkóstolni, mint a kísérletező hajlandóságú Pivovarsky Dum csalános, a kaszált fű érzetét hozó, söre, a Felsőzsolcai Serforrás aszút is tartalmazó kortya, a rozsnyói Kaltenecker csilis, málnás és barna füstös söre, vagy a fentebb is emlegetett békésszentandrási remekek. Átlagosan 300-350 forintba kerül egy pohár ital, a korsóért pedig ötszáz forintot kérnek a legtöbb helyen, azaz pont annyit, amennyit egy átlagos sörért is elkérnek a városban. A szokásos csapoltakkal szemben viszont a Főzdefeszten minden pohár felfedezés, kaland, izgalom.

Cseresznyés és csalános sör is van

Az igazi rajongók, akik előtt csak kalaplevéve tudunk állni, az otthoni főzéssel is megpróbálkozhatnak. Egy mikro sörfőzdénél  is kisebb házi főzdét már huszonpárezer forintból is össze lehet rakni. Amennyiben pedig sikeres söröket sikerül főzni, nyitva a (nehéz út) a növekedés felé. A békésszentandrási főzde csapjánál mesélte a főzőmester, hogy egyszerű lager világos sörökkel nem érdemes kísérletezni. A nagy sörgyárak lefedik azt a piacot. Különlegességekkel - például a Főzdefeszten is megkóstolható számos barna és félbarna sörrel - azonban talpon lehet maradni.

A főzdefeszt szombat éjfélig tart, az este hattól érkezőknek zene is szól a sorbanálláshoz. A látogatást nem tudom eléggé ajánlani, legalábbis úgy nem, hogy ne váljon szerelmeslevéllé a kisipari sörfőzéshez. A Geekturiszt jövő héten visszatér az árnyékos múzeumokhoz, poros ipari műemlékekhez, addig jó sörözést.