Az akcióval teli Mass Effect 2 szerepjátékot választotta 2010 legjobb játékának a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) videojáték díjának zsűrije. Az [origo] által is tesztelt játékban az akciójátékokban megszokott egyszerű kezelőfelület találkozott a szerepjátékok felfedezhető világával, részletes történetével.

Izgalmas döntéssel az év legjobb thrillere, az interaktív videós sztori és a játék között ingadozó Heavy Rain kapta a leginnovatívabb játéknak járó elismerést. A négy, a játékos által irányított főszereplővel rendelkező történetben egy sorozatgyilkos nyomait kutatjuk. A feladatot nehezíti, hogy az idő is szorít, az egyik szereplő elrabolt gyermekét kell megtalálni, mielőtt az idő lejárna. A feszültségteremtés és a valósághűen kinéző virtuális színészek alkalmazása miatt járt a díj a csak Playstation 3-ra kiadott Heavy Rainnek, ami elvitte a legjobb történetért és zenéért járó díjat is.

A BAFTA életműdíját Peter Molyneaux, a Microsoft Game Studios vezetője kapta. A Populous istenszimulátort, a kegyetlen céges jövőt rajzoló Syndicate-t, a Fable és a Black&White sorozatot megalkotó tervezőt nem most tüntetik ki először. Pár évvel korábban lovaggá is ütötte a királynő, valamint megkapta az Ordre des Arts et des Lettres francia állami kitüntetés lovagi fokozatát is.

A BAFTA játéktípus szerinti díjakat is oszt, ezt a következők kapták:

  • Legjobb családi játék: Kinect Sports
  • Legjobb közösségi játék: My Empire
  • Legjobb akciójáték: Assasin's Creed Brotherhood
  • Legjobb sportjáték: F1 2010
  • Legjobb stratégia: Civilization V
  • Legjobb hordozható gépre írt cím: Cut the Rope
  • Legjobb játékmenet: Super Mario Galaxy 2


A legszebb játék díját a God of War III vitte el, a többjátékos módot pedig a Need For Speed: Hot Pursuitban valósították meg legjobban. Lövöldözős játék csak egy díjat kapott, a hangeffektekért járó díjat a Battlefield: Bad Company 2 kapta.

A brit Oscar-díjnak 1998 óta van videojáték szekciója is. Akkor a Nintendo 64-re kijött legendás Goldeneye-t találta a legjobbnak a zsűri. Az évek során a BAFTA zsűri elég jól teljesített, így érdemes visszanézni a megelőző évek toplistáit.